Friday, January 26, 2018

PERJANTAI 26.01.2018

PERJANTAI 26.01.2018
01. Vuoden 1993 Oslon sopimukset perustuvat kahden valtion perustamiseen Jordanjoen ja Välimeren väliselle kannakselle. Periaate on myös hallinnut sekä useiden ulkomaiden että rauhankeskustelujen poliittista sisältöä. Tämä paikoilleen jämähtänyt näkemys on alkanut pahasti rapautua, kuten viimeaikaiset gallupit osoittavat.
Tami Steinmetz Center for Peace Research Tel Avivin yliopistossa ja Palestininan Center for Policy Research Ramallahissa suorittama uusin tutkimus osoittaa luottamuksen kahden valtion periaatteeseen pudonneen sekä Israelin että PA:n arabien keskuudessa entistä alhaisemmaksi.
Gallupissa esitettiin virtuaalinen rauhan-suunnitelma, ja kysyttiin vastaajien mielipidettä siihen. Suunnitelmassa esitetään aseettoman Palestiinan valtion perustamista 1949 aseleporajoilla pienin maan vaíhdoin, perheen yhdistämisperiaatteen mukaisesti 100 000 arabipakolaisen sijoittamista Israeliin, sekä Jerusalemin jakamista kahden valtion pääkaupungiksi.
Nähtyään suunnitelman 54 % juutalaisista
sanoi vastustavansa sitä. PA:n arabien keskuudessa 57 % vastusti sitä. Tutkijat painottavat, että vain 46 % kummastakin väestöryhmästä kannatti sitä. Tutkimus tehtiin pian Trumpin Jerusalemin asemaa koskevan puheen jälkeen. Kahden valtion periaatteen kannatus oli pudonnut PA:n arabien keskuudessa aiemmin tehdystä tutkimuksesta kuusi %. Israelilaisten mieli-piteet pysyivät lähes ennallaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241160

02. Palestinian Center for Polisy & Survey Research suorittaman tutkimuksen mukaan lähes 40 % PA:n arabeista sekä Gazassa tukevat väkivallan (aseellisen taistelun) käyttämistä israelilaisia vastaan. Tutkimus osoitti myös, että vaikka molemmat osapuolet esittäisivät neuvottelujen tuloksena laaditun rauhansuunnitelman, kummankin osapuolen enemmistö tulisi hylkäämään sen. Edelleen vain 26.2 % haluaa PA:n jatkavan rauhansopimuksen saamista. Enemmistö (38.4 %) kannattaa turvautumista väkivaltaan Israelin tuhoamiseksi. Gazassa väkivaltaa kannattaa 43 % kansasta, pienemmissä ryhmissä sen kannatus on alle 20 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241170.
03. PA/PLO:n Washingtonin lähettiläs Husam Zomlot sanoi torstaina, että USA:n presidentti Donald Trump puukoti PA:n arabeja selkään tunnustaessaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja luvattuaan muuttaa USA:n lähetystön sinne ennen 2019 loppua.
Puhuessaan Lähi-Idän Instituutin, DC ajatushautomon, tolaisuudessa Zomlot arvosteli presidentti Trumpia rumasti pian sen jälkeen, kun Trump valitti PA/PLO:n johdon kunnioituksen puutetta USA:ta kohtaan viitaten tapaan, millä PA:n puheenjohtaja Abbas kieltäytyi tapaamasta USA:n varapresidentti Mike Penceä tämän Israelin matkan yhteydessä, sekä joulukuun 6. päivänä pitämäänsä puhetta kohtaan.
Trump ilmoitti samalla keskeyttävänsä kaikki avustukset PA/PLO:lle, ellei se suostu neuvottelemaan Israelin kanssa.
Zomlot väitti puheessaan, että Trump toimi vastoin omaa vakuutustaan olla esittämättä mitään vaatimuksia, kutsuen sitä selkään puukottamiseksi, missä arabit viime vuonna kunnostautuivat..
Presidentti Trump totesi - istuessaan Netanyahun rinnalla Davosin World Economic forumin tilaisuudessa - poistaneensa yhden arkaluonteisimmista kysymyksistä neuvottelupöydältä tunnustaessaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Hän katsoo tämän helpottavan keskustelujen aloittamista.
"Vaikein kysymys keskusteluissa on ollut Jerusalem. Me poistimme Jerusalemin pöydältä, eikä siitä tarvitse keskustella enää. Me poistimme sen, eikä siitä tarvitse puhua.
Zomlot käsitteli kysymystä näin: "Et sinä ottanut Jerusalemia pois pöydältä, sinä poistit koko pöydän, eikä yksikään PA:n arabi istu sen ääreen."

PA/PLO:n johto on ilmoittanut julkisesti, ettei se katso USA:ta enää sopivaksi toimia välittäjän roolissa, ja on pyrkinyt saamaan EU:n innostumaan USA:n tilalle, samalla esittäen, että EU tunnustaisi Palestiinan valtion mahdollisimman pian. Trump sanoi tästä, että EU tietää, ettei se voi toimia välittäjänä. Huolimatta EU:n ulkomaan asioitten johtajan Federica Mogherinin "Juudaksen suudelmista" Abbasin suulle, hän ei pystynyt taivuttamaan EU:n johtoa tunnustamaan Palestiinan valtiota tässä vaiheessa.

Zomlot vakuutti, että Israelin turvallisuus riippuu PA:n arabeista, ja sen säilyminen demokraattisena maana Palestiinan valtion perustamisesta on teema, jolla Israelin vasemmisto on pelotellut israelilaisia väittäen PA:n antamiin virheellisiin tilastoihin perustuen, että Israel menettää muutamassa vuosikymmenessä juutalaisen enemmistönsä.
Zomlpt viittasi myös Trumpin uhkaukseen lopettaa PA:n taloudellinen tuki todeten, että jos PA/PLO/:n arabit saavat valita nälänhädän ja oikeuksiensa välillä, kansa ei luovu oikeuksistaan. Helppoahan se on toisen housuilla istua tuleen. Jos USA toteuttaa uhkauksensa katkaista kaikki suhteensa PA/PLO:n kanssa, se joutuu sulkemaan Washingtonin toimistonsa ja Zomlot menettää toimensa.
USA:n lähetystön muuttaminen Jerusalemiin on Zomlotin mielestä Israelin suosimista. Hän selitti, ettei hän vastusta lähetystön muuttoa, jos USA avaa samaan aikaan lähetystönsä Palestiinan valtion pääkaupungissa Jerusalemin itäosassa.
Zomlot ennusti myös, että Amerikan nuoriso muuttuu ja tulee hylkäämään Trumpin suunnitelmat saada Amerikka suureksi taas. https://www.timesofisrael.com/trump-backstabbed-the-palestinians-plos-washington-envoy-says/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Pääministeri Netanyahu oli CNN:n Fareed Zakarian tentissä Davosissa torstaina vakuuttaen, että "missä tahansa rauhansopimuksessa Israelin pääkaupunki tulee olemaan Jerusalemissa". Hän vakuutti, että 3000 vuoden ajan Jerusalem on ollut juutalaisen kansan pääkaupunki. "Donald Trump teki meille suuren palveluksen tunnustamalla tämän tosiasian, sillä rauhaa ei voida rakentaa fantasioille. Kysymykseen, eikö hänellä ole mitään sanottavaa palestiinalaisten yhteyksistä Jerusalemiin hän vastasi: "Israelin näkemyksen mukaan Jerusalem tulee pysymään yhtenäisenä Israelin hallinnon alla pitäen täyden vapauden jokaiselle harjoittaa uskontoaan valitsemallaan tavalla". "Palestiinalaisten tulee saada hallita alueitaan ilman kykyä uhata meitä. Poliittisesti Israelin tulee voida valvoa aluetta, sillä muuten meillä on ISIS. Lähi-Itä on täynnä epäonnistuneita maita emmekä me halua niitä lisää".
.http://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/WATCH-LIVE-Prime-Minister-Netanyahu-speaks-at-the-World-Economic-Forum-539789,
• Trump sanoi, että elleivät PA:n arabit halua rauhaa, USA:lla ei ole mitään yhteistä heidän kanssaan. Hän totesi kuitenkin, että myös Israelin tulee maksaa rauhasta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Trump-We-have-a-great-proposal-for-Palestinians-but-respect-must-be-given-539831
• Trumpin hallituksen irrotellessä vimeisiäkin siteitään PA/PLO:sta, Maariv raportoi, että Obaman hallituksen virkailijat ovat pitäneet jatkuvaa yhteyttä PA/PLO.n kanssa. Obaman hallituksen entinen ulkoministeri John Kerry tapasi Lontoossa Abbasin läheisen uskotun Hussein Aqhan pitkässä ja avoimessa keskustelussa useista ajankohtaisista kysymyksistä. Aqha raportoi tilaisuudesta Ramallahiin, joka vahvisti sen tapahtuneen. Aqhalla on pitkä historia yhteyksistään Israelin virkailijoihin, joista Netanyahun uskottu Yitzhak Milcho ja prikaatin kenraali Mike Herzog mainitaan. Hän osallistui Jossi Beilinin kanssa Beilin –Abbas sopimuksen laatimiseen 1990-luvulla. Kerry lähetti Aqhan mukana viestin Abbasille: "Ole luja ja pysy voimallisena Pysy lujana hengessäsi ja pelaa aikaa, äläkä anna periksi ja taivu presidentti Trumpin vaatimuksiin". Kerry antoi ymmärtää, ettei Trump pysy vallassa kauan, ehkä jo vuoden kuluessa hän joutuu eroamaan virastaan. Hän vihjaili, että hän voisi pyrkiä presidentiksi vuoden 2020 vaaleissa.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Kerry-to-Abbas-confidante-Stay-strong-and-do-not-give-in-to-Trump-539643
• "Vihantäyteiset puheet ja neuvottelujen ympärillä juoksentelu eivät johda meitä minnekään" sanoi USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa. "Missä on palestiinalainen kuningas Hussein" hän kyseli tarkoittaen Jordanian kuningasta, joka solmi rauhan-sopimuksen Israelin kanssa. "Missä on Anwar Sadat, joka teki samoin, mutta PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud
Abbas ei osaa johtaa kansaansa",
Abbas kirosi Trumpin Ramallahin PLO:n keskuskomitean kokouksessa todeten: "Allah poistakoon hänen muistonsa ja tuhotkoon hänen talonsa". http://www.jpost.com/Middle-East/Haley-slams-Abbas-over-hate-filled-speech-539848,
• Israelin Carmel alueen luolasta löydetty leukaluun kappale, joka ajoitetaan 170 000 -200 000 vuotta vanhaksi, muuttaa tutkijain käsityksiä ihmisen muinais-historiasta. Leukaluu on kuulunut aikuiselle olennolle, ja sillä on hämmästyttävän hyvin säilyneet hampaat. "Tämä muuttaa koko modernin ihmisen kehittymisen konseptin", toteaa professori Israel Herschkovitz anatomian ja antropologian osastolta Tel Avivin yliopiston Sackler lääketieteen laitoksesta. Tutkimus julkistettiin torstaina. Ihmisen aiemmat muinaislöydöt tehtiin Afrikasta, jonka oletettiin olleen ihmisen kehityksen kehto, mutta uudet löydöt muuttavat tämän uskomuksen. Moderni inhimillinen setlementti alkoi Israelissa 250 000 vuotta sitten, mutta eri ryhmät olivat vuorovaikutuksessa keskenään. https://www.timesofisrael.com/jawbone-fossil-found-in-israeli-cave-resets-clock-for-modern-human-evolution/

SÄÄTILAT TÄVÄÄN
Jerusalem 4 -7: Tiberias 9 -12; Suolameri 12 -17; Eilat 9 -17 +C-astetta. Tänään ja huomenna sataa vettä, mutta sunnuntaina ilma kirkastuu. Lumisateita voi tulla joissain ylemmissä paikoissa.

Wednesday, January 24, 2018

KESKIVIIKKO 24.01.2018

KESKIVIIKKO 24.01.2018
01. USA:n varapresidentti Mike Pencen Israelin vierailu sujui rauhallisesti ilman suurempia häiriöitä, jos jätetään huomiotta Israelin arabikansanedustajien protesti hänen Knessetin vierailuaan ja puhettaan vastaan. Kolme arabikansanedustajista jouduttiin poistamaan istuntosalista heidän äänekkäiden huutojensa ja esille nostamisensa plakaattien vuoksi, joissa väitettiin: Jerusalem kuuluu palestiinalaisille.
Eilen Pence vieraili Länsimuurilla "yksityis-henkilönä", kuten hän sanoi, ja asetti kirjoittamansa lapun muurin rakoon.

Varapresidentti Mike Pencen Knessetin puhe maanantaina perustui suurelta osalta entisen Englannin päärabbin Jonathan Sacksin antamaan apuun, kertoi Vakoisen Talon virkailija ToI:n toimittajalle tiistaina. Emeritus päärabbi Sacks on edelleen aktiivinen puhuja ja kirjailija, ja VT:n mukaan hänellä oli ratkaiseva osa tekstin muotoilussa, joka sisälsi sekä poliittisia määreitä että viittauksia Raamatun tekstiin.
Puheessaan Pence vakuutti USA:n päättäneen lähetystönsä muuttamisen Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin ennen ensi vuoden loppua kehottaen palestiinalaisia palaamaan rauhan-keskusteluihin antaen ymmärtää, että USA:n toimiminen välittäjänä on välttämätön.
Hän viittasi Iranin kanssa solmittuun JCPOA-sopimukseen vakuuttaen, että USA tulee vetäytymään tuhoisasta ydinsopimuksesta, ellei sitä tulla modifioimaan.

Hänen poliittinen viestinsä oli selvä ja tinkimätön: Jerusalem on Israelin juutalaisvaltion pääkaupunki, jonne USA muuttaa lähetystönsä ensi vuoden loppuun mennessä. Samalla hän vakuutti USA:n ja Israelin seisovan rinta rinnan taistelussa maailmassa rehottavaa väkivaltaa ja terrorismia vastaan. Knessetin jäsenet osoittivat tunnustuksensa seisaalleen nousten useita kertoja puheen aikana.

Koska Pence on tunnustava evankelinen kristitty, mikä henkii koko hänen olemuksestaan siinä määrin, että jotkut pitivät hänen puhettaan saarnana, toisten tunnustaessa hänen horjumattoman tukensa Israelile, on luonnollista, että hän sisälsi puheeseensa useita Raamatun jakeita.
"Amerikkalaiset tukevat hyvin innokkaasti juutalaisen kansan toiveita palata esi-isiensä maahan vaatiakseen oman uuden vapauden syntymän rakkaassa kotimaassanne" Pence julisti. "USA on aina tuntenut erityistä yhteyttä ja ihailua Kirjan kansaa kohtaan".
"Isakin ja Ishmailin jälkeläiset ovat alkaneet lähestyä toisiaan ennen näkemättömällä tavalla" hän totesi viitaten Israelin ja sunni-muslimien yhteistyön kasvamiseen. Hän sai runsaat taputukset esitettyään Shhecheyanu siunauksen hepreaksi.
Pencen puheen jotkut kohdat oli otettu lähes suoraan Sacjksin kirjoista. "Juutalainen usko kokosi kansan hajaantuneet osaset ja teki ne yhdeksi jälleen, joka Raamatun kielen ja Psalmien näköalat saaden ne elämään uudelleen. Sacks sanoo CD-levyllään "Israel. Tovon koti" näin: Israel on saavuttanut suuria asioita. Se sai autioituneen maan ja sai sen kukoistamaan uudelleen. Se otti muinaisen kielen, Raamatun heprean, ja sai sen puhumaan. Se otti lännen vanhimman uskon ja teki sen nuoreksi jälleen. Israel sai runnellun, hajaantuneen kansan saaden sen elämään".
Puhuessaan juutalaisen kansan juurista Pence sanoi: "Lähes 4 000 vuotta sitten eräs mies jätti kotinsa Kaldean Urissa matkustaakseen tänne, Israeliin. Ei hän ollut imperiumin hallitsija, ei hänellä ollut kruunua, ei armeijaa, eikä tehnyt ihmetekoja, ei saanut profetioita, ja siitä huolimatta hänelle luvattiin jälkeläisiä niin paljon kuin on taivaalla tähtiä". Ote muistuttaa Sacksin 2001 kirjoitusta "Radikaali ennen, radikaali nyt". Pence puhui juutalaisten historiasta "exoduksen tarinana, matkaa sortamisesta vapauteen, tarina, joka osoittaa uskon voiman ja lupauksen toivon täyttymisestä.
Pence antoi täyden tunnustuksen rabbi Sacjsin oleellisesta osuudesta puheen sisällön muotoilemiseen. https://www.timesofisrael.com/britains-former-chief-rabbi-behind-pences-biblical-knesset-address/

02. Juhlat on juhlittu ja raskas arki alkoi myös
pääministeri Netanyahulle, joka lensi vaimonsa ja seurueensa kanssa Globaalin talouden vuosiforumiin Davosiin, jossa työntekijät kiireellä lapioivat ja harjasivat runsaitten lumisateitten kokoamia kinoksia maailman johtavien valtiomiesten jaloista.
Netanyahu tavannee jossain rakosessa hyvän ystävänsä presidentti Donald Trumpin, joka myös osallistuu konferenssiin ja pitää tärkeän puheen perjantaina.
Valkoisen Talon ilmoituksen mukaan Netanyahun ja presidentti Trumpin tapaaminen Davosissa tapahtuu torstaina. Ennakkotietojen mukaan Trump haluaa toistaa Amerikan vahvan sitoutumisen Israelin tukemiseen sekä ponnisteluistaan Iranin vaikutusvallan ja kyvyn heikentämiseksi sekä keinoista saavuttaa pysyvä rauha, kuten Valkoisen Talon kansallisen turvalisuuden neuvonantaja H K McMaster totesi lehdistötilaisuudessa, minkä myös Netanyahu vahvisti.
Viimeisessä tapaamisessaan syyskuussa YK:n yleiskokouksen aikana Trump vakuutti, että Washington voi irrottautua Iranin kanssa solmitusta kv. sopimuksesta, jos osoittautuu, ettei YK:n asettama valvontaelin IAEA toimi tarpeeksi uskottavasti sopimuksen valvomiseksi. Netanyahu aikoo ponnistella sopimuksen muuttamisen puolesta tavatessaan 10 maan johtajaa Davosissa. Tämän vuoden WEF:n mottona on iskulause: "Luoda yhteinen tulevaisuus hajaantuneessa maailmassa". Foorumiin osallistuu 2 500 poliitikkoa, liikemiestä ja asiantuntijaa. Netanyahun tapaamisohjelmassa ovat mm. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Petro Åoyoshenko Ukrasinasta, Ilham Aliyev Kazakstanista,, Charles Mishel Belgiasta, Alan Brest Sveitsistä, Justin Ttudeau Kanadasta sekä Mark Rota alankomaista.
Netanyahu sanoi vakuuttavansa johtajille, että kello tikittää lopun aikaa, eikä sitä ole paljon jäljellä, tai Israel voi toimia oma-aloitteisesti. EU-maat ovat ilmoittaneet ehdottomasti kannattavansa sopimuksen säilyttämistä Iranin kanssa. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-and-trump-to-meet-at-davos-economic-conference/,

03. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kävi tapaamassa EU-maiden johtajia Brysselissä esittäen vaatimuksen, että ne tunnustaisivat Palestiinan valtion mahdollisimman pian, ja toiseksi, että ne täyttäisivät reiät, joka jää USA:n kieltäytyessä maksamasta enää reikäiseen pussiin.
EU:n johto ilmoitti Abbasille, ettei aika ole nyt sopiva valtion tunnistamiseksi, mutta Belgia ja Ruotsi suostuivat harkitsemaan varojensa heittämistä kankkulan kaivoon.
EU:n ulkoasiainjohtajan Federica Mogherinin käytös maailman TV-kameroiden edessä ei jätä epäselvyyttä, missä hänen todelliset mieltymyksensä ovat. Abbasin pyynnöt, että EU ottaisi välittäjän toimet, ei saanut kannatusta.
USA:n edustaja totesi, että EU-maat ovat täysin tietoisia, etteivät ne voi korvata Yhdys-valtoja rauhankeskusteluissa Israelin ja PA/PLO:n välillä, joten Abbasin uhkapeli ei tule onnistumaan. https://www.timesofisrael.com/rebuffing-abbas-us-says-europe-knows-it-cant-lead-peace-broker-role/

04. UUTISIA LYHYESTI
• USA kehottaa Libanonia pudottamaan Hizbullahin ulos talousjärjestelmästään. USA:n kongressin säätämät lait v. 2015 ja v. 2017 vaativat oikeusministeriön murskaamaan Iranin tukeman terrorijärjestön rahoituksen. USA tukee Libanonia vuosittain, eikä se katsele hyvällä, että niillä tuetaan Hizbullahia. https://www.timesofisrael.com/us-urges-lebanon-to-sever-hezbollah-from-its-financial-system/
• Al-Qaida johtaja Khalid Batarfi kehotti julkaisemassaan videossa muslimeja miehitetyssä maassa surmaamaan juutalaisia ja amerikkalaisia kaikin mahdollisin asein. USA:n ulkoministeriö asetti hänet terroristien globaalille listalle seuraavana päivänä. Syyksi, miksi amerikkalaisia ja juutalaisia täytyy tapaa, hän sanoi Trumpin tunnustamisen Jerusalemista juutalaisvaltion pääkaupunkina. https://www.timesofisrael.com/al-qaeda-leader-who-urged-attacks-on-jews-and-americans-put-on-us-terror-list/
• Knesset aikoo nopeuttaa lain käsittelyä, jolla muslimeja estetään käyttämästä kovaäänisiä rukouskokoustensa alkamisen merkiksi. Perinteisesti ajoista ilmoitti siihen nimetty henkilö, joka lauloi ne minareetin huipusta, mutta nykyisin kutsu hoidetaan kovaäänisllä, jotka tarkoituksella asennetaan ääriasentoon. Kutsu annetaan viidesti päivässä, ensimmäinen ennen heräämistä, viimeinen lasten mentyä jo nukkumaan, mikä sotkee heidän unensa. https://www.timesofisrael.com/knesset-to-advance-bid-to-muffle-muslim-call-to-prayer/
• Ehkä muitakin on ihmetyttänyt Raamatun tektissä olevat ilmaisut Palestiinasta, jota ei ollut olemassakaan tapahtuman hetkellä. Nyt uusissa käännöksissä ne aiotaan muuttaa vastaamaan todellisuutta. http://www.wnd.com/2018/01/new-american-standard-bible-drops-controversial-word/
• PLO:n keskuskomitean jäsen Hanan Asgrawi, joka väittää olevansa kristitty, sanoi, että pahinta Pencessä on se, että hän on kristitty.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 5 -11; Tiberias 11 -16, Suolameri 12 -18; Eilat 9 -22 +C.astetta, vesisateita luvataan tänään ja kahtena seuraavana päivänä, Kinneretin pinta nousee pari mm päivässä.


Sunday, January 21, 2018

SUNNUNTAI 21.01.2018

SUNNUNTAI 21.01.2018
01. USA:n varapresidentti Mike Pence aloitti Lähi-Idän vierailunsa tapaamalla lauantaina Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sissin Kairossa.
Pence vakuutti Sissille presidentti Trumpin tukevan edelleen kahden valtion petiaatetta, ja on vahvasti antautunut työskentelemään Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhan saavuttamiseksi, vaikka hän on hyvin tietoinen hänen Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina arabimaailmassa aiheuttamasta suuttumuksesta.
Presidentti Sissi sanoi rauhankysymyksen hallinneen heidän keskustelujaan.
Pence totesi keskustelujen jälkeen: "Me halusimme kuulla, mitä presidentti el-Sissi sanoi. Hän kertoi minulle sen, mitä hän puhui julkisesti, erimielisyydestä ystävien kesken koskien Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina".
Pence kertoi journalisteille vakuuttaneensa Sissille: "Me haluamme ehdottomasti säilyttää tasapainotilan koskien Jerusalemin pyhiä kohteita, emmekä ole esittäneet lopullisia rajoja tai muita kysymyksiä, joista
tulee neuvotella. Muistutin presidentti El-Sissiä, että presidentti Donald Trump katsoo tukevansa kahden valtion periaatetta, jos molemmat osapuolet suostuvat siihen. Käsitykseni mukaan Sissi näytti rohkaistuvan tästä viestistä".
Presidentti Sissin kanslian tiedotteen mukaan Sissi vakuutti Egyptin tukevan "kahden valtion periaatetta ja Palestiinan kansan oikeutta perustaa itsenäinen valtio pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa".
USA:n ja Egyptin yhteisessä lausunnossa osapuolet vakuuttavat yhteisestä rintamasta terrorismia vastaan Lähi-Idässä.
Varapresidentti Mike Pence on korkein Yhdysvaltain viranomainen liittolaismaassa Egyptissä lähes vuosikymmenen aikana.
Pence viittasi Trumpin haluun vahvistaa siteitä Sissin kanssa aikana, jolloin maat näyttävät loittonevan toisistaan. Hän sanoi USA:n tuntevan Egyptin surun menetettyjen ihmishenkien vuoksi äskeisissä terrori-iskuissa Egyptin alueilla.
Pence viittasi veriseen hyökkäykseen kristittyjä vastaan joulukuussa, militaristien avattua tulen Kairon lähiön kirkon
ulkopuolella surmaten ainakin 9 ihmistä.
Hän muistutti myös moskeijan sisällä tehtyyn iskuun viime marraskuussa Siinain pohjois-osassa, jossa 311 ihmistä sai surmansa.
Pence vakuutti USA:n taistelevan Egyptin rinnalla terrorismia vastaan. Keskusteluissa kosketeltiin turvallisuusyhteistyötä, taloudellisia siteitä, sekä yhteisiä ponnisteluja taistella ISIS-ryhmiä vastaan.

Viimeaikaisista iskuista viisastuneena turvallisuusmiehet eivät ensin päästäneet lehtimiehiä ulos busseistaan, eikä heitä päästetty palatsin saliin kansanjohtajien kuvaustilaisuuteen. Vasta virkailijoiden sopiessa keskenään proseduurista heidän sallittiin päästä seuraamaan tapaamista ja kuulla heidän lyhyet lausuntonsa. He eivät myöskään saaneet vastauksia kysymyksiinsä.

Pence lensi Jordaniaan lauantaina, josta hän jatkaa matkaansa Israeliin sunnuntaina.

Presidentti Trump on rakentanut uudelleen strategista yhteistyötä Egyptin presidentti Sissin kanssa, joka rohkaisee Trumpia lisäämään osallistumistaan Lähi-Itään. Trump antoi tunnustusta Sissille hänen vapautettuaan egyptiläis-amerikkalaisen avustus-työntekijän Alya Hijazin, joka oli ollut pidätettynä lähes 3 vuoden ajan. https://www.timesofisrael.com/pence-says-us-stands-shoulder-to-shoulder-with-egypt/

02. Egyptin ja USA:n väliset strategiset suhteet ovat kärsineet ylä- ja alamäkeä USA:n välillä vähentäen vuosittaisia avustuksiaan, mikä on saanut Egyptin hakemaan kompensaatioita Venäjältä, joka toimittaa Egyptiin aseita, lentokoneita ja ohjuksia, sekä rakentaa maan ensimmäisen ydinlämpövoimalan Saudi Arabian tai UAE:n rahoittamana.
USA pyrkii painostamaan Egyptiä korjaamaan ihmisoikeuskysymyksiään, mikä on paha särö maitten suhteissa. Egyptin suurin ongelma on kuitenkin nopeasti kasvava lähes 97 miljoonan väestö, joka syö kaikki uudistus-varat.
Egyptille tärkeitä ovat palestiinalaisten elin-olot ehkä enemmän poliittisista kuin veljellisistä syistä johtuen.

03. Jordaniassa USA:n varapresidentti Mike Pence kohtasi mielenosoittajat, jotka jo ennen hänen saapumistaan maahan kokoontuivat USA:n Ammanin lähetystön eteen protestoiden USA:n Lähi-Idän politiikkaa vastaan. He huutelivat iskulauseitaan jotka olivat karkean loukkaavia liittolaismaan johtajaa vastaan: "Amerikka on käärmeen pää", viitaten Iranin lausuntoon USA:sta suurena käärmeenä, sekä "Sionistisen Amerikan oikeistolainen lähettiläs (Pence) ei ole tervetullut" Jordanialaisten olisi hyvä muistaa, että USA maksaa vuosittain satoja miljoonia USD maan turvallisuuden hyväksi, ja että USA ja Israel viime kädessä turvaavat hashemiitti-monarkian jatkuvuuden maassa. Jordaniassa on voimakas Muslimiveljeskunta, ja myös Al-Qaida ja ISIS, jotka kärkkyvät vain sopivaa tilaisuutta kuningas Abdullah II:n hallituksen kaatamiseksi.

Jos palestiinalaiskysymys on tärkeä Egyptille, se on kaksin verroin sitä Jordanialle, jonka väestöstä arviolta 65 % on peräisin Juudeasta ja Samariasta, ja joilla on läheisiä siteitä niissä asuviin sukulaisiinsa.
Kuningas Abdullah II:n vaimo Rina on kotoisin Samariasta. Abdullahin hallinto perustuu pääosin maan eteläosan beduiinien uskollisuuteen, mikä ei ole suikaan taattu.

Kuuden päivän sodan aikana Israel vapautti Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan Jordanian miehityksestä.
Israelin puolustusministeri Moshe Dayan teki elämänsä virheen luovuttamalla Temppeli-vuoren päivärutiinin valvonnan Ammanissa sijaitsevalle islamin säätiölle wagf, kuitenkin säilyttäen sen omistuksen Israelille. Wagf on käytännössä toiminut vastoin sopimusta väittäen omistavansa Vuoren, ja on suorittanut useita muutos- ja lisätöitä ilman rakennuslupia, rakennus- tai arkeologista valvontaa, minkä johdosta menetettiin korvaamattoman arvokkaita muinaisesineitä ensimmäisen ja toisen Temppelin ajoilta.

USA maksaa vuosittain nousevaa, v. 2016 n. 1,6 miljardia USD, Jordanialle sen poliittisen ja taloudellisen tasapainon säilyttämiseksi.
Trump esitti uhkauksen, että hän tulee
ottamaan uuteen tarkkailuun liittolaismaille
maksetut avustukset, koska niiden saajat eivät osoita edes kiitollisuutta eduistaan. Kuningas Abdullah II pitää itseään Jerusalemin sekä Juudean ja Samarian islamille ja kristityille arvokkaiden kohteiden suojelijana, missä ominaisuudessa hän antaa usein hyvinkin kärjekkäitä Israelin vastaisia lausuntoja.
Varapresidentti Pence tavannee Jordaniaan sijoitettuja USA:n armeijan sotilaita ennen lentoaan Jerusalemiin, jossa hänen uskotaan saavan osakseen myös aitoa lämpöä. Hän tavannee pääministeri Benyamin Netanyahun, joka palasi Intiaan tekemältään 5 päivän vierailultaan, käy tutustumassa Jad vaShem holokaustimuseoon sekä tiistaina ennen kotimatkaansa myös Länsimuurilla.
Israelin arabivähemmistöä edustavat arabi-kansanedustajat aikovat boikotoida Pencen puhetta Knessetissä. Tämä on sellaista käyttäytymistä, jota pidetään häpeällisenä maalle, jonka parhaan tukijan ja liittolaisen varapresidentti vierailee maassa.
https://www.timesofisrael.com/pence-met-with-protest-in-jordan-amid-unease-over-us-recognition-of-jerusalem/.https://www.timesofisrael.com/arab-mk-calls-pence-dangerous-messianic-will-boycott-his-knesset-speech/,

04. UUTISIA LYHYESTI
• Presidentti Donald Trumpin juhliessa presidentiksi vihkimisensä vuosipäivää kongressin demokraatit järjestivät samana päivänä hallituksen sulkemisen (shutdown) kieltäytymällä tukemasta esitettyä rahoitussuunnitelmaa, mikä on tapahtunut vain 18 kertaa USA:n historiassa. Useimmat niistä ovat kestäneet alle 10 päivää, osa 21 tai 16 päivää. Niiden vaikutus on ollut lähes olematon pörssikursseihin tai talouteen. Tällä kertaa sulkemisen pelätään kestävän viikkoja, koska sekä demokraatit että republikaanit uskovat vastapuolen menettävän ja itse voittavansa konfliktin jatkumisesta. Se voi kuitenkin vaikuttaa ensi vuoden Trumpin hallinnon keskikauden vaaleihin. https://www.zerohedge.com/news/2018-01-20/both-sides-are-dug-why-government-shutdown-could-last-long-time
• USA ja Kiina käyttivät EteläKorean olympialaisia hyväkseen saadakseen jännityksen laukeamaan PohjoisKorean kanssa menettämättä kasvojaan. Tiedotusvälineissä liikkuu kuitenkin arvioita, ettei ongelma ole ollenkaan ohi. Pentagon valmistelee sotaa ja Kiina siirtää joukkojaan, kameroitaan ja radioaktiivisuuden mittareitaan PohjoisKorean rajalle. Erään artikkelin mukaan helmikuun talviolympialaiset tarjoavat erittäin otollisen tilaisuuden "false flag" peiteoperaatiolle. Hawaijiin todella ammuttiin ohjus, mutta se pudotettiin, vaikka kansalle syötettiin pajunköyttä. Samoin Japanin ylle ammuttiin ohjus, mutta sekin torjuttiin. https://globalnews.ca/news/3975147/china-north-korea-border-security/amp/?, __twitter_impression=true. http://allnewspipeline.com/Olympics_False_Flag_Perfect_Globalist_Scheme_For_WW3.php.
• Malesian puolustusministeri Hisshammuddin Tun Hussein sanoi maansa armeijan olevan valmiina täyttämään maan ylimmän johtajan Yang di-Pertuan Agong antaman käskyn, vaikka se tarkoittaisi Jerusalemin vapauttamista juutalaisilta. Puolustus-ministeri vakuuttaa armeijan terävimmän johdon olevan valmis ja kykenevä suorittamaan sille annetut tehtävät https://www.jewsnews.co.il/2018/01/19/islamic-malaysia-says-its-army-is-on-standby-waiting-for-the-signal-to-invade-jerusalem-and-take-it-from-the-jews.html
• Israelissa kuitenkin pyöritään samojen vuosisatojen aukaisten kysymysten parissa, mikä on halakhan mukaan sallittua, mikä ei. UTJ:n kunnianarvoiset valkohapsiset saget ovat huolissaan naisten ja miesten ahtautumisesta panssarivaunun ahtaaseen teräskoppiin, mutta yhtä tärkeää on valvoa, että minikaupatkin pidetään suljettuina sapattina. Etteivät omat kädet likaantuisi, he esittävät goijimien, ei-juutalaisten, palkkaamista valvojiksi. Toiseksi he vaativat Bibiä valvomaan Libermania, ettei tämä enää mene sapattina avoimille markkinoille
Ashdodissa puolestaan osoitetaan mieltä niiden sulkemista vastaan. https://www.timesofisrael.com/ultra-orthodox-party-calls-on-pm-to-rein-in-liberman-over-sabbath-activity/https://www.timesofisrael.com/thousands-protest-in-ashdod-against-shabbat-store-closures/,
• Isreal asettaa tuhansia poliiseja valvomaan varapresidentti Mike Pencen ja hänen seurueensa turvallisuutta hänen 2-päivää kestävän vierailunsa aikana. USA tuo omia turvallisuus-agenttejaan Israeliin. Useita katuja tullaan sulkemaan ja siviilejä tarkataan kotkan silmin poikkeavan käyttäytymisen havaitsemiseksi. https://www.timesofisrael.com/thousands-of-police-deploy-ahead-of-pences-visit-to-israel/
• Poliisin toimettomuuden vuoksi FBI aikoo ulottaa binary-option tutkimuksensa myös Israeliin epäiltyjen löytämiseksi. FBI on suorittanut kaikessa hiljaisuudessa useitten epäiltyjen kuulusteluja. Israelin poliisi ei ole löytänyt aiheita syyttämiseen. https://www.timesofisrael.com/amid-police-inaction-on-binary-options-fraud-fbi-pursues-suspects-in-israel/
• Afganistamissa Kabulin loistohotelliin tehty hyökkäys on päättynyt. Terroristit hyökkäsivät hotelliin surmaten ainakin 6 siviiliä, heidän joukossa ulkomaalainen, mikä aiheutti 12 tuntia kestäneen tulitaistelun terroristien ja turvallisuus-miesten välillä. Osa hotellista syttyi tuleen, mikä sai kauhistuneet ihmiset pakenemaan. 4 terroristia hyökkäsivät hotelliin lauantaiyönä avaten tulen asiakkaita ja henkilökuntaa kohti. Muutamat vieraat pyrkivät turvaan lakanaköysien avulla, ainakin yhden menetettyä otteensa ja pudoten maahan. Ei tiedetä vielä keitä hyökkääjät olivat. https://www.timesofisrael.com/at-least-six-dead-as-kabul-hotel-attack-ends-officials/
• Manchesterissä koulu varoittaa lasten vanhempia huppupäisestä laihasta miehestä. Jonka uskotaan pelottelevan lapsia. Yksi sellainen tallentui yksityis-henkilön CCTV valvontakameraan, jossa mies pyrkii ottamaan 11-vuotiaan tytön kiinni ja seuraten häntä kouluun saakka. Poliisi tutkii asiaa. Toinen tapahtui Skotlannissa. Lieneekö saman-tapainen ilmiö, joita on havaittu Yhdysvalloissa, jossa tyttöporukka sai laihan pitkän miehen kehotuksen mennä määrättyyn puistoon, jossa heidän oli määrä tavata. Poliisi löysi heidät, jotka kertoivat surmanneensa yhden tytön laihan miehen käskystä. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5292129/Hooded-man-grabs-11-year-old-girl-chilling-CCTV-footage.html

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 8 -15.Tiberias 10 -22: Suolameri 15 -23; Eilat11 -24 +C-astetta, tänään ja huomenna puolipilvistä, tiistaina sadetta.