SUNNUNTAI 02.12.2018

SUNNUNTAI 02.12.2018
01. Iran jatkaa aseistautumistaan potentiaalista sotaa varten, joko Israelia tai Yhdysvaltoja tai muita vihollisia vastaan. Iran on lisäksi osoittanut kykynsä rakentaa monimutkaisia asejärjestelmiä kotimaassa. Iran on kehittänyt laajan kotimaassa valmistettujen aseiden teollisuuden pelätessään kansainvälisten sanktioitten ja tuontikieltojen estävän ulkoisten aseiden tuonnin.

Lauantaina Iranin laivasto laski vesille kotimaassa valmistetun hävittäjän, jolla valtion johtaman median mukaan on tutkaa välttäviä (stealth) ominaisuuksia.

Juhlallisessa seremoniassa, joka televisioitiin valtion TV:ssä, Sahand risteilijä – joka pystyy tekemään viisi kuukautta kestäviä matkoja ilman välihuoltoa – liittyi Iranin vakinaiseen laivastoon Bandar Abbasin tukikohdassa Persian lahdella.

Sahand hävittäjässä on lentokansi helikoptereille, torpedojen laukaisualustoille, tykkejä ilmatorjuntaa ja aluksia vastaan, maalta-maalle ja maalta-ilmaan ohjuksia, sekä elektronisen sodankäynnin mahdollisuus, kuten Iranin valtion TV-aseman raportoi.

"Alus on tulosta Iranin laivaston uskaliaasta ja luovasta suunnittelusta perustaen paikalliseen tekniseen osaamiseen - ja omaa lisäksi tutkaa välttäviä ominaisuuksia" sanoi vara-amiraali Alireza Sheikhi valtion uutistoimistolle Irna. Sheikhi johtaa Iranin laivatelakoita, jotka rakensivat Sahand hävittäjän.

Iran rakensi ensimmäisen kotona rakennetun hävittäjän 2010 osana laivaston kaluston uudistamista, joka aloitti toimintansa ennen 1979 islamilaista vallankumousta, ja on pääosin USA:ssa rakennettu.

USA:n presidentti Donald Trump veti maansa pois kansainvälisestä ydinsopimuksesta Iranin kanssa (JCPOA) toukokuussa ja asetti uusia Teheranin vastaisia sanktioita todeten, että sopimus oli virheellinen koska siinä ei huomioitu Iranin ballististen ohjusten kehittämistä, eikä sen antamaa tukea liittolaisilleen Syyriassa, Jemenissä, Libanonia ja Irakissa.
USA:n päämääränä on rajoittaa Iranin öljynvientiä nolla-tilanteeseen. Iranin korkeat virkailijat uhkaavat, että jos Iranin ei sallita viedä öljytuotteitaan, silloin mitkään muutkaan maat eivät voi viedä öljyään Hormuzansalmen kautta Persianlahden suulla.

Vara-amiraali Sheikhi sanoi Sahandin vierailevan kolmen muun erikoishelikoptereilla varustetun sota-aluksen kanssa lähi-tulevaisuudessa Venezuelassa EteläAmerikassa tehtävässä, joka kestää viisi kuukautta, kuten Iranin laivaston apulaiskomentaja kontra-amiraali Touraj Hassani Moqaddam vahvisti puoli-viralliselle uutistoimistolle Mehr.

Iranin ylin valvoja Ayatollah Ali Khamenei sanoi viime viikolla tavatessaan laivaston komentajia, että Iranin tulee lisätä sotilaallista kykyään vihollisten torjumiseksi.

Iranin laivasto on laajentanut ulottuvuuksiaan viime vuosina, lähettäen aluksiaan Intian valtamerelle ja Adenin lahdelle suojellakseen aluksiaan somalimerirosvoilta noilla alueilla.

Iranin armeijan aselajien komentaja sanoi v. 2016 Iranin rakentavan tulevaisuudessa meriasemia Jemeniin tai Syyriaan, antaen viitteitä, että etäiset tukikohdat voivat olla jopa sotilaallisesti arvokkaampia kuin ydinteknologia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5417945,00.html,

02. Libanonissa päämajaansa pitävä terrorijärjestö Hizbullah julkaisi perjantaina propagandavideon, jossa esitetään IDF:n sotilaitten kuvia ja Kirya päämajan tukikohtaa Tel Avivissa varoittaen Israelia iskemästä shia-järjestöjen kohteisiin maassa varustettuna viestillä: "Jos uskallat hyökätä, tulet katumaan sitä".

Propagandavideo on osa Hizbullahin käymää psykologista sota-kamppailua, ja siinä esitetään IDF:n sotilaitten kuvia ja sotilaallisia tukikohtia – mukaan lukien päämaja Kiriya Tel Avivissa.
Video on varustettu hepreankielisellä varoituksella olla hyökkäämättä, tai seuraukset ovat tuskallisia.

IDF:n arabiakielinen tiedottaja Avichay Adraee julkaisi virallisen lausunnon Hizbullahin propagandavideon johdosta.
"Lasitaloissa elävien ei tulisi heitellä kiviä".
Adraee kirjoitti maanantaina Twitter-sivullaan, että Libanonin tulee lopettaa aseita Hizbullahille kuljettavien Iranin koneitten toiminta maassaan.

Päivää aiemmin paljastettiin ensimmäistä kertaa iranilaisen lentoyhtiön, jolla on yhteyksiä Iranin vallankumouskaartiin, tehneen suoran lennon Teheranista Beirutiin.
Raportin mukaan kone kuljetti Iranista uudenaikaisia ase-järjestelmiä, joilla voidaan päivittää vanhentuneet ja epätarkat ohjukset GMS- ohjatuiksi tai ennalta kohteen koordinaateilla varustetuiksi täsmä-ohjuksiksi.

Muutamia tunteja Iranin koneen laskeutumisen jälkeen Beirutiin raportoitiin Syyrian mediassa it-järjestelmien eliminoineen useita "vihamielisiä kohteita" väitetyn IDF:n hyökkäyksen aikana lähellä Damaskoa. IDF:n tiedottaja kumosi tiedot väärinä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5417749,00.html,

03. Tunteja sen jälkeen kun iranilainen kuljetuskone laskeutui Beirutin lentokentälle, Syyrian TV raportoi Syyrian ilmatorjunnan ampuneen alas israelilaisen hävittäjän ja 4 ohjusta.
IDF kieltää TV:n raportin vääränä, ettei yhtään sen hävittäjistä ollut ammuttu alas. Golanilta etsitään Syyriasta ammutun torjuntaohjuksen jäännöksiä avoimilta alueilta.

Hyökkäys tehtiin Al-Kiswah kaupunkiin, Damaskoksesta etelään, vain 50 km:n päässä Israelin rajasta.
Toinen syyrialainen uutistoimisto väitti kohteitten kuuluneen Iranin tukemille militaristeille, mutta uutista ei ole vahvistettu.

IDF:n tiedotusyksikön mukaan syyrialainen raportti on väärä, eikä yhtään IAF:n konetta ole ammuttu alas. Etsintä Syyriasta ammutun torjuntaohjuksen ja toisten jäännösten löytämiseksi jatkuu, mutta tiedot ovat vielä vahvistamattomia.

Al-Kiswah on joutunut toistamiseen hyökkäyksen kohteeksi. Viime toukokuussa hyökkäys tehtiin Iranin sotilastukikohtaan Damaskoksesta etelään, jonka IAF:n väitetään tehneen. Iskuissa sai surmansa ainakin 15 ihmistä, heistä 8 iranilaista. Iskun kohde oli keskimatkan ohjukset, joissa on suhteellisen raskas kärkiosa.

Kuusi kuukautta ennen Iranin tukikohtaa pommitettiin samalla alueella. 3 kuukautta myöhemmin BBC julkaisi kuvia kohteesta.
Tämä on ensimmäinen Syyriaan tehty isku sen jälkeen, kun Syyrian ilmatorjunta ampui alas Venäjän tiedustelukoneen erehdyksessä, syyttäen ensin Israelia. Tämä sekoitti pahoin presidentti Putinin ja Netanyahun välisiä luottamussuhteita.

Netanyahu on vakuuttanut, että IAF tulee jatkamaan toimintaansa kaikesta huolimatta Syyriassa estääkseen Iranin tukikohtien rakentamista ja aseitten toimittamista Hizbullahille.
Syyrian ihmisoikeuksien valvoja tiedotti torstaina, että ensimmäistä kertaa 75 päivään IDF:n ohjukset iskivät etelään Damaskoksesta.

Ohjushyökkäys tehtiin muutamia tunteja sen jälkeen, kun iranilaisen lentoyhtiön Fars Air Qeshm Boeing 747 jumbokone, jota Iranin vallankumouskaarti käyttää aseitten salakuljettamiseksi liittolaisilleen, teki suoran lennon Iranin pääkaupungista Beirutiin, ensimmäistä kertaa. 27-vuotias jumbojet lähti Teheranista 8.02 torstaiaamuna ja laskeutui Beirutiin 10.19 am.

Edellisenä kuukautena raportoitiin samanlaisesta kuljetuksesta.
Se herätti epäilyksiä, että Iran muuntaa matkustajakoneita kuljetuskoneiksi GPS-osien toimittamiseksi vanhentuneitten ohjusten päivittämiseksi täsmäohjuksiksi.

Lähi-Idän tiedustelulähde, joka haluaa pysyä anonyyminä, toteaa: "Iranilaiset pyrkivät löytämään uusia teitä salakuljettaa aseita liittolaisilleen Lähi-Idässä. He tutkivat lännen kykyä paljastaa heidän salakuljetustiensä".

Netanyhu paljasti 2 kuukautta sitten YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa, että viime vuoden aikana Iranin ohjaama Hizbullah on pyrkinyt rakentamaan infrastruktuuria maasta maahan ohjusten muuttamiseksi täsmäohjuksiksi lähellä Beirutin lentokenttää.

"Minulla on viesti Hizbullahille: Israel tiedostaa, mitä te olette tekemässä, ja Israel tietää, missä se tapahtuu, eikä Israel salli teidän onnistuvan siinä". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5417116,00.html,

04. IDF valmistautuu Hamasia ja muita terrorijärjestöjä vastaan Gazan kaistalla käytävään seuraavaan sotaan, joka kaiken todennäköisyyden mukaan poikkeaa täysin perinteisestä sodasta.

IDF:n ennustaa Hamasin turvautuvan tiheästi rakennetun kaupunkiympäristön alle kaivamaansa tunneliverkostoon, jossa sen tekniset puutteet tasoittuvat IDF:n ylivoimaiseen teknologiaan verrattuina.

Tämän uhan torjumiseksi IDF:n "taistelu-insinöörijoukkojen" yksikön henkilömäärää on lisätty, ja armeija on hankkinut pitkälle kehitettyä teknologiaa, jolla se pystyy paikantamaan ja eliminoimaan Hamasin hyökkäystunneliverkoston.

IDF:n taistelu-insinöörijoukot ovat käyneet läpi lähivuosien aikana muutosprosessin voidakseen poistaa Hamasin hyökkäystunnelien antaman edun.
Operaation Pillar of Defence ja Operaation Protective Edge aikana Hamasilta puuttuivat maataisteluedellytykset ja pääsy lähelle rajaa, ja siksi Hamas viimeisen vuosikymmenen aikana keskittynyt muuntamaan koko armeijansa taistelukyvyn maanalaisiin tunneli-verkostoihinsa rakennusten, katujen, sairaaloiden ja koulujen alla.
IDF:n arvion mukaan seuraavan sodan aikana tuhannet Hamasin taistelijat tulevat piileskelemään maanpinnan alapuolelle kaivetuissa tunneleissa.
Hamasin taistelijat pyrkivät välttämään suoraa taistelukontaktia IDF:n sotilaitten kanssa, mutta pyrkivän houkuttelemaan sotilaat tunneleihinsa, joissa heillä on etulyöntiasema. He tulevat miinoittamaan tunneleita ja varustamaan osat niistä räjähteillä, jotka voidaan laukaista kauko-ohjauksella.

IDF on hankkinut teknologiaa, jolla pystytään paikantamaan tunnelit, yönäkö teknologiaa, yhteydenpitovälineitä ja kehittyneitä sotilaallisia robotteja.
Joitakin kutsutaan nimellä "voyeur", toisia nimellä "paratiisilintu" tai "heinähanko" (pitchfork) tunnelien paikantamiseksi, ulostulo-aukkojen löytämiseksi ja tietojen kokoamiseksi maan alla.

Kaiken tämän "teknologian avulla IDF uskoo voivansa käydä taisteluja maan alla lähettämättä sotilaita Hamasin asettamiin ansoihin; muuttaa maanalainen city maanalaiseksi hautaus-maaksi". Poistumisaukot pystytään sulkemaan välittömästi sulkusäkeillä, TNT räjähteitä ja panssarimiinoja on hankittu kuten myös D9 Caterpillareita ja pieniä "worms" kameroita käytettäviksi eri tilanteita varten. IDF ei halua julkistaa kaikkia hankkeitaan.

On selvää, että sotilaat tulee kouluttaa uudenlaista sodankäyntiä ja uutta teknologiaa varten maanalaisissa tiloissa, mutta myös perinteiseen sodankäyntiin tiheästi rakennetussa kaupunkiyhteydessä, joita käytettiin siirtymään rakennuksesta toiseen väliseiniin tehtyjen aukkojen kautta.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5416868,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Juutalainen ei olisi juutalainen, ellei hänellä olisi kaksi eriävää mielipidettä, ja jos on kolme yhdessä, siinä on vähintään kolme mielipidettä, sanotaan. Löydä siinä siiten sopiva kompromissi.

Edelliset kirjoitukset ovat kovin militaristisia, joten lienee oikein esittää yksi eriävä näkemys.
Hagai El-Edri on B´Tselem NGO-järjestön hallitusjohtaja.
Hänen johtava ajatuksensa on: Lopeta yrityksesi olla macho-mies ja pyri olemaan inhimillinen.

Hän aloittaa kirjoituksena toteamalla, että Jordan joen ja Välimeren välillä asuu 13 miljoonaa ihmistä, eivätkä ketkään heistä ole menossa minnekään. (mistä lienee saanut tuon luvun, käsittääkseni täällä asuu 1.5 miljoonaa vähemmän, mutta se siitä)
Hagai sanoo israelilaisten kehittäneen "personallisuuden jakaantumisen häiriötilan", mitä sopivasti ruokkivat valhetiedot puolin ja toisin, mutta "totuus tulee lopulta ilmi"(sanoi Vennamo).

"Me kuitenkin asumme samalla tektonisella laatalla, joten paras opetella elämään todellisuuden alla". Hän myös niputtaa Gazan ja Länsirannan arabit samaan perheeseen kuuluviksi, mikä ei pidä paikkaansa, Gazalaiset ovat eri kansaa kuin Juudean ja Samarian arabit, joitten pääosa on muuttanut muista arabimaista, joskin vieraaseen sekaantumista lienee tapahtunut.

Hän kritisoi hallituksen ja IDF:n propagandaa, että "jokainen gazalainen on Hamasin kannattaja", ja "kaikki mitä siellä tapahtuu, on Hamasin syytä". Hagai muistuttaa, että onhan Gazassakin sentään todellisia eläviä miehiä, ja naisia, ja lapsia; ihmisiä. Heilläkin on omat toiveensa, kaipauksensa, olosuhteista riippumatta, mikä israelilaisenkin tulee hyväksyä.
Hagai katsoo, että vain hänen kapea näkemyksensä on ainoa oikea. Seuraava sota on verisin kaikista, mutta ole inhimillinen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5415935,00.html,

Uutta optimismia lupaa Israelissa kehitetty vallankumouksellinen aivokasvaimen hoitomenetelmä, jota kutsutaan nimellä "Optune".
Sitä on onnistuneesti käytetty taistelussa erityisen hyökkäävää glioblastoma (GBM) syöpää vastaan.
Israelissa joka vuosi kuolee 200 ihmistä tähän syöpälajiin, ja saman verran diagnostoidaan joka vuosi uusia tapauksia. Tähän mennessä siihen ei ole ollut mitään tehokasta hoitomenetelmää.

Professori Yoram Palti kehitti teknologian, joka luo pään ympärille sähkö-magneettisen kentän, joka estää syöpäsoluja jakaantumasta ja kasvamasta. Idea lähtee siitä, että kehon molekyyleillä on sähkövaraus, jota pystytään manipuloimaan. Keinotekoinen sähkökentän muutos aiheuttaa syöpäsolujen vajavaisen jakaantumisen, joka johtaa niiden kuolemiseen.
Lisäksi on havaittu, ettei muutos sähkökentässä häiritse muiden aivosolujen toimintaa.

Kallomyssyä (skullcap) täytyy pitää 7 päivää viikossa 24 tuntia päivässä, mikä on liian suuri uhraus joillekin, mutta teknologia on vielä kehitys-ja kokeiluvaiheessa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5404104,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 8 -18; Tiberias 14 -26; Suolameri 17 -26; Eilat 16 -26: puolipilvistä toistaiseksi, vähän lämpenevää.









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019