TORSTAI 22.11.2018

TORSTAI 22.11.2018
01. Pääministeri Benyamin Netanyahun (Bibi) johtama oikeistohallitus nilkuttaa eteenpäin 61 edustajan voimin 120 jäsenen Knessetissä, eikä edustajilla ole varaa jäädä pois yhdestäkään tärkeästä äänestyksestä.

Bibi pystyi hädin tuskin taivuttamaan opetusministerin, Beit Yehudin puheenjohtajan Naftali Bennettin ja oikeusministeri Ayelet Shakedin pysymään hallituksessa. Raporttien mukaan Bibi vihjaili jostain epä-määräisestä turvallisuusriskistä, jonka vuoksi "ministerien velvollisuus" on pysytellä nyt yhteisessä ruodussa eikä potkia aisan yli vikurivarsan tavoin.

Raportit kertovat myös, että Bennett sai vahvistusta luopua vaatimuksestaan puolustusministerin toimeen ja hallituksessa pysymiseen arvostetulta rabbilta, joka puolestaan sai arkaluonteisia tietoja kansallisen turvallisuus-neuvoston johtajalta. Siten Bibi johtaa 4 ministeriötä hallituksessaan kaapattuaan valvontaansa myös puolustusministeriön.

02. Ynetnews.com kyselee julkiasemassaan Aviad Kleinbergin laatimassa od-ed artikkelissa: Kuka tulee korvaamaan Netanyahun?
Artikkeli alkaa vähemmän mairittelevalla toteamuksella: "Bennett sulkeutui kuin halpa matkalaukku päätettyään pysyä hallituksessa uhkauksistaan huolimatta; eikä ihme, että Beit Yehudin kannattajat ovat pääministerin taskussa; usko Netanyahun voittamattomuuteen on hänen suurin saavutuksensa – voidaksemme kaataa pääministerin, meillä täytyy olla tarve vaihtoehdolle".

"Bennettin ja Shakedin erouhkaus hallituksesta toi uutta adrenaalia Israelin poliittiseen elämään", Kleinberg toteaa, joskin vain tilapäisesti.
"Bennettin sotajuoni alkoi rohkeasti ja päättyi ruikutukseen, aiheuttaen odotusten mukaisesti pilkkaa. Bennett antoi ultimaatumin ilman vaihto-ehtoja, jota hän ei toteuttanut", mikä ei jättänyt hyvää kuvaa miehestä.
Tora sanoo: "Parempi olla lupaamatta kuin luvata ja jättää lupauksensa täyttämättä".

Artikkelissa todetaan, että sujuvista uhkauksistaan huolimatta Bennett sulkeutuu kuin matkalaukku ensimmäisen ongelman edessä, ja jos tämä on totta Bibin suhteen, mitä Bennett voi tehdä Hamasille?

Kleinberg tunnustaa, että nousevasta Bennettin henkilöön kohdistuvasta pilkasta huolimatta, siihen liittyy kaksi harkinnanarvoista poliittista tosiasiaa.

Ensiksi useimmat Beir Yehudin jäsenet ovat Bibin taskussa. Tämä tosiasia ilmeni viimeisten vaalien aikana oikeistoon kuuluvien "setlerien" rynnätessä vaalipaikalle äänestääkseen Bibiä, joka ilmoitti arabien rynnäköstä äänestämään uhaten häiritä Israelin sisäistä poliittista tasapainoa.
Tämä Kleinbergin mielestä osoittaa, ettei Beit Yehudin uskonnollinen oikeisto-politiikka ole vähemmän oikea kuin Likudin - mitä se ei ole – mutta vastoin Bennettin toiveita Beit Yehudin oikeistolaiset äänestäjät eivät pidä Beit Yehud-puoluetta Likudin vaihtoehtona, vaan liikkeenä sen sisällä.

Bennettin johtama puolue Beit Yehudi vahvistaa omaa puoluettaan niin kauan, kuin hallituksen asema on vahva. Jos kuitenkin ilmenee viitteitä hallituksen tulevasta kaatumisesta, he äänestävät arkailematta Bibiä.
He ovat tyytyväisiä Netanyahun poliittiseen retoriikkaan, sillä koska sopimus PA/PLO:n kanssa on mahdoton, on tärkeää tuntea oikea retoriikka, jolla vahvistetaan olevaa tilannetta jatkaa samaan tahtiin. Tämä politiikka kantaa hedelmää myös käytännöllisellä sektorilla avaten tietä todelliselle oikeisto-johtajalle, eikä tämä toimi ole vielä valmis, Kleinberg selittää.

Netanyahu ei ole täydellinen – häntä syytetään korruptiosta ja monista muista rikoksista – mutta päämäärä, kuten usein käy oikeamielisille, pyhittää käytännön menetelmät.

Toinen poliittinen tosiasia on Kleinbergin mielestä myös pidettävä mielessä. Israelin kansan keskuudessa kasvaa vahva tuntu, ettei Netanyahulle ole vaihtoehtoa, eikä tämä tuntu ole vain oikeiston keskuudessa, vaan myös keskustan ja vasemmiston jäsenten keskuudessa.
Vasemmisto aidosti haluaa Bibin poistumista poliittisilta areenoilta; he halveksivat häntä ja toivovat hänen häviötään, mutta heilläkään ei ole vaihtoehtoa.

"Kukaan poliittisista potentiaalisista ehdokkaista – Avi Gabbay, Yair Lapid, Moshe Kulanu tai jopa Benny Gantz – eivät herätä kansan luottamusta.
Jokainen heistä – ja lisäksi monet muut sekä puolueiden sisällä että niiden ulkopuolella - voisivat kaataa Bibin ja istua pääministerin korkeaselkäiselle tuolille, mutta eivät he pysty vahvistamaan pääministerin asemaa vaan heikentämään sitä", toteaa Kleinberg lopuksi. "Bibin voima ei ole hänen kansansuosiossaan - harvat todella pitävät hänestä - vaan usko hänen voittamattomuudestaan, ja niin kauan kuin tätä jatkuu, Bibi voittaa". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5411471,00.html,

03. Kuulijoitten oli vaikea uskoa korviensa luotettavuuteen kuunnellessaan pian takavasempaan poistuvan IDF:n komentajan kenraaliluutnantti Gady Eisenkotin julistavan kateederilta: "tosiasia on, että Iran ja terroriryhmät olivat varsin kaukana paikasta, jossa ne toivoivat olevansa, mutta jatkavat siihen tähtääviä toistuvia operaatioitaan".

Hän sanoi IDF:n jatkavan niiden pyrkimysten estämistä samalla tarkaten turvallisuustilannetta pohjoisessa velvollisuudessaan suojella Israelin siviilejä.

Eisenkot ei yksilöinyt puhuessaan Golanin Bashan divisioonaan tekemänsä vierailun aikana, mikä oli se paikka, jonne Iran toivoi pääsevänsä, tai mikä oli se paikka, jonne se oli jo päässyt IDF:n häirinnästä huolimatta.

Debkafilen artikkelin kirjoittajat toteavat kenraali Eisenkotin usein turvautuvan epäselvään, iskevään retoriikkaan peitelläkseen heikkouksia tai epäonnistumisia. Hänen on kuultu esittävän epätodellisia voimakkuuden
vertauksia Gazassa IDF:n yhteenotoista Hamasia vastaan, vaikka häntä on kehotettu luopumaan niistä.

Eisenkotin ongelmana lienee ollut se, että vaikka hän esikuntapäällikkönä rohkaisee alaisiaan upseereita kertomaan omat mielipiteensä, hänen ei tarvitse noudattaa hänelle esitettyjä kriittisiä arvioita, eikä hän ei hyväksy kritiikkiä, joka poikkeaa hänen omastaan. Tämä hänen henkilökohtainen heikkoutensa on vakuuttanut yhä useampia sotilaallisia upseereita aktiivi-palveluksessa viimeisten kuukausien aikana, ettei IDF ole valmis seuraavaan sotaan, eikä ainakaan maan pohjoisrajan tuntumassa, sanoo DF.

Kenraali Eisenkotilla on selvä päähänpinttymä, että Iran suunnittelee laajan – ehkä divisioonan vahvuisen - sotilaallisen yksikön sijoittamista Syyriaan.
Siksi Israelin puolustusvoimien IDF tulee valmistautua taistelemaan Teheranin johtamaa yksikköä vastaan Syyriassa. Tätä divisioonaa johtaa Al-Quds Keski-Idän joukkojen komentaja kenraali Qassem Soleimani, jonka reviiriin kuuluvat myös Gazan kaista ja Hamasin sotilaalliset toimet siellä.

Dehkafile esittää omana arvionaan, ettei Eisenkot näe tosiasioita. Vastoin hänen arvioitaan iranilaiset eivät ole koskaan luopuneet edustajiensa (proxy) käyttämisen strategiasta.
Kenraali Soleimani kokoaa Syyrian armeijaa paikallisista Iranin-mielisistä taistelijoista käytettäväksi useammissa synkronoiduissa operaatioissa eri taistelukohteissa.

Iran käyttää tätä strategiaa onnistuneesti Libanonissa ja Irakissa. Iranilaisia joukkoja ei ole niiden mukana kummassakaan maassa. Jotkut näistä ryhmistä ovat voimakkaampia ja paremmin aseistettuja kuin kansallisten maiden armeijat. Libanonissa toimiva Hizbullah on näkyvin esimerkki tällaisista Iranin edustajista, joka taisteli vuosikaudet Syyrian armeijan rinnalla ISSIS joukkoja vastaan kärsien huomattavia miestappioita mutta saaden elintärkeää taistelukokemusta valmistautuessaan Israelin vastaiseen sotaan.
(Edelliseen voidaan lisätä, että iranilaiset sotilaat Syyriassa ja Irakissa toimivat "neuvonantajina".)

Kenraali Soleimani suunnittelee asettavansa noita joukkoja Syyrian Golanin kukkuloille lähelle Israelin pohjoisrajaa.
Israelin kenraalimajuri Yoel Strick OC IDF:n pohjoislohkon komentaja viittasi tähän Soleimanin suunnitelmaan kommentissaan 18.11., että "IDF on täysin tietoinen Hizbullahin toimista sijoittaa terrorijärjestelmä Golanille, eikä libanonilaisen terrorijärjestön sallita toteuttaa sitä operaatioissaan".
Strickin lupausta sen estämiseksi ei ole käytännössä toteutettu.

DF:n mukaan kenraali Eisenkot ei ilmeisesti kertonut täyttä totuutta sanoessaan, että IDF on estänyt Iranin yritykset aseistaa Hizbullah täsmä-ohjuksilla, mitä myös Netanyahu käytti todetessaan, että Iranin ponnistelut Hizbullahin aseistamiseksi ovat laantuneet IAF:n ilmaiskujen vuoksi.
Läntisten sotilaallisten tarkkailijoiden mukaan Hizbullahin ohjusten päivittäminen uusilla Iranin toimittamilla ohjauslaitteilla toimii kaiken aikaa. Iran toimittaa ohjusjärjestelmiä Libanoniin Syyrian kautta matkustaja-koneissa. Hizbullahin vanhentuneet ohjukset varustetaan uusilla ohjaus-järjestelmillä, joilla parannetaan niiden tarkkuutta ja ehkä myös kantomatkaa. Hizbullahin ohjusvarasto arvioidaan 150 000 ohjukseksi.
https://www.debka.com/iran-hizballah-build-new-militias-in-syria-against-northern-israel-what-is-eisenkot-missing/,

04. UUTISIA LYHYESTI

Oikeusministeri Ayelet Shaked kertoi Yedionoth Ahronot haastattelussa, että Beit Yehudin johtajat tekivät virheen antaessaan Natanyahulle ultimaatumin.

"Pääministeri Netanyhaun uhkaaminen on ainoa keino saada haluamamme päämäärät, mutta uhkauksen julkistaminen oli virhe", Shaked tunnusti, "mutta valitettavasti me olemme onnistuneet saamaan haluamme vain näillä keinoilla".
Haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan ensi perjantaina, eli huomenna. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5411744,00.html,

Knessetin puhemies Yuli Edelstein yrittää peruuttaa opposition kansanedustajien suunnitteleman konferenssin Hebronissa toimivien juutalaisyhteisöjen evakuoimiseksi, joka on suunniteltu toteutettavaksi samana päivänä, kun Tsekkien presidentti Milos Zeman vierailee Israelissa.

Konferenssin organisoijat ovat Israelin arabien johtaja Ayman Odeh ja ke. Don Khenein sekä Meretzin ke. Michal Rozin.
Konferenssin teemana on "Hebron First", teemapuheen pitää B´Tzelemin hallituksen johtaja Hagai El-Ad, joka oli äskettäin YK:n turvallisuus-neuvoston kokouksessa kertoen Israelin harjoittamasta palestiinalaisten sortamisesta.

Kutsuttuina mukana ovat aktivisteja B´Tzelemistä, Breaking the Silence. Peace Now, Yesh Din ja Hebronin palestiinalaisasukkaita.

Edelstein pyrkii peruuttamaan konferenssin todeten, että Presidentti Zemanin vierailun vuoksi samana päivänä Knessetin kaikki tilat on varattu.
Konferenssin järjestäjät kieltäytyvät hyväksymästä "tekosyytä", jona he pitävät Edelsteinin kieltoa, ettei tiloja ole käytettävissä.
"Niin kauan kuin "setlerit" ovat Hebronissa, konferenssimme jatkuu. Knesset ei ole Knessetin puhemiehen omaisuutta, eivätkä sen tilat Likud-puolueen tukikohta", sanovat järjestäjien kansanedustajat.

Meretz-puolue aikoo joka tapauksessa esittää no-confidence (epäluottamus) lauseensa maanantaina, vaikka hallitus-koaliittio ja oppositio sopivat, ettei epäluottamusäänestystä toimiteta presidentti Zemanin vierailun aikana.
Edelstein päätti pyytää Knessetin housekomiteaa tukemaan erityisagendan laatimista maanantaipäiväksi.
Konferenssin järjestävät uhkaavat joka tapauksessa häiritä diplomaattisia järjestelyjä korkean vieraan vastaan ottamiseksi vieraalle kuuluvan arvon mukaisesti, jossa Israelin kunnia ja maine ovat vaarassa tahriintua. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5411730,00.html,

Music Angel (musiikin enkeli) West Endistä ja Broadwaylta, kuuluisa Phantom ooppera, esiintyy ensimmäistä kertaa Israelissa ensi kesänä.
Opperaa ovat seuranneet 140 miljoonaa katsojaa kaikkialta maailmassa.
Andrew Lloyd Webbersin 1986 musikaali vierailee Lähi-Idässä – Israelissa, Abu Dhabissa ja Singaporessa. Musikaali tulee Israeliin elokuussa. Se on kaikkien aikojen parhaiten menestynyt teos. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5411747,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -19; Tiberias 16 -24; Suolameri 18 -28; Eilat 17 -28 +C-astetta, tänään puolipilvistä, huomenna ja ylihuomenna sadetta. Lämpötila laskee reippaasti, pääkaupungissa 9 -14 huomenna.

Kongossa on puhjennut lähes ennätyksellinen Ebola-virus epidemia, keskiviikon aikana tapaukset nousivat ennätyslukemiin; 13 uutta tapausta DRC koillisosassa, yksi korkeimmista epidemian puhkeamisen jälkeen.
Tartunnan saaneita on 380, 2/3 heistä ovat jo menehtyneet.

Hoitotoimenpiteitä häiritsevät väkivaltaiset yhteenotot kansan epäillessä hallituksen kykyä hoitaa epidemiaa. Viime keskiviikkona 12 kongolaista sotilasta sai surmansa YK:n rauhanturvaajien kanssa yhteenotoissa.
7 rauhanturvaajaa saivat surmansa taisteluissa sotilaitten kanssa. https://in.reuters.com/article/health-ebola-congo/congo-confirms-near-record-number-of-new-ebola-cases-on-wednesday-idINKCN1NQ2HJ,


























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019