TIISTAI 13.11.2018

TIISTAI 13.11.2018
01. IDF:n erikoisjoukkojen ratsia Gazan alueelle sunnuntai-iltana on peitetty salaisuuden verhoon.
IDF ei suostu kertomaan, mikä oli ratsian varsinainen tarkoitus, vaan toteaa, ettei tarkoituksena ollut Hamas-johtajien teloitus tai sieppaus, eikä myöskään tietojen kerääminen, mutta että "se oli hyvin tärkeä Israelin turvallisuudelle".

Erikoisjoukkojen ryhmä ajoi Gazaan siviiliautossa, kuten Hamas kertoo, mutta se ilmeisesti paljastettiin, ja ryhmä joutui tulitaisteluun Hamasin Qassam joukkojen kanssa. Ryhmä joutui taistelemaan tiensä takaisin Israelin puolelle IAF:n tulituen turvaamana.

Ratsiassa sai surmansa ryhmän johtaja everstiluutnantti M. ja hänen vara-johtajansa haavoittui pahoin; heidän taustoistaan ei haluta kertoa enempää. Olivatko tiedustelutiedot epätarkkoja, vai menikö jotain pahoin pieleen, pysyy toistaiseksi salaisuutena, kuten myös ryhmän koko. Hamas ilmoittaa kuuden Qassam-taistelijan saaneen surmansa taistelussa IDF:n kanssa, niiden mukana Qazzam-joukkojen eteläsiiven komentaja.

Kuten oli odotettavissa, Hamas vastasi ratsiaan ampumalla Israelin siviilikohteisiin maanantaista lähtien 300 rakettia, ja pienen tulitauon jälkeen jatkaneen keskiyön jälkeen ampuen 70 rakettia lisää.
Iron Dome torjuntapatteristo tuhosi niistä 100, loput putosivat aukeille alueille. Iron Dome laskee lähestyvän raketin lentoreitin, eikä tuhlaa vasta-ohjuksiaan raketteihin, joista ei näytä olevan vaaraa ihmisille.

Useat raketit läpäisivät torjuntatulituksen ja osuivat asuntorakennuksiin. Ashkelonissa raketti osui asuntokerrostaloon surmaten 40-ikäisen miehen ja haavoittaen hengenvaarallisesti hänen vaimoaan. Kaikkiaan 50 israelilaista hoidettiin heidän vammojensa vuoksi maanantaina, useimmat niistä pieniä.

Rakettitulitus laantui 1.30 aikaan tiistaiyönä, mutta alkaen uudelleen 4.00 aikaan, jolloin hälytyssireenit alkoivat soida uudelleen useissa yhteisöissä varoittaen lähestyvistä raketeista.
4.30 aikaan Gazasta ammuttu Cornet PST-ohjus osui bussiin, josta vain hetkeä aiemmin IDF:n 50 sotilaan osasto oli poistunut. Bussin kuljettaja jäi kuitenkin bussiin ja joutui räjähtäneen ohjuksen silpomaksi haavoittuen pahoin. Bussi oli paikoitettu Black Arrow muistotaulun viereen lähellä Kfar Azza kibbutsia.

IDF sanoo tiedotteessaan iskeneensä 150 kohteeseen Gazassa maanantaista lähtien, mukaan lukien sekä Hamasin että Islamic Jihadin iskukohteet, osa niistä hyökkäystunneleita, joista tuhottiin kolme, monikerroksinen rakennus, jossa sijaitsivat Hamasin sotilastiedustelun keskus ja Al-Aqsa TV-asema.

Hamasin sotilassiiven izza din Al-Qassam tiedottaja antoi uhkauksen, jonka mukaan uudelleen alkava rakettituli tulee kohdistumaan syvemmälle Israeliin, jos taistelut jatkuvat. "Ashkelon oli vain varoitus siitä, mitä seuraa".
Toinen Hamasin tiedottaja uhkasi uusien pommitusten kohdistuvan Ashdodiin ja Beershebaan. "Marttyyrien veri ei vuoda turhaan".

IDF:n tiedottaja antoi oman varoituksensa kovemmista iskuista Gazan kohteita vastaan.

IDF:n tiedottaja everstiluutnantti Jonathan Conricus sanoi, että armeija lähettää uusia jalkaväkijoukkoja sekä torjuntapatteristoja ja tiedustelu-yksiköitä Gazan rajan tuntumaan. "Me tulemme jatkamaan iskujamme ja vastaamaan Gazan terrorijärjestöille kuuluvia sotilaallisia kohteita vastaan. Tarkoituksemme on tehostaa niitä tarpeen mukaan".
"Hamas on tietoinen iskukohteistamme, ja siitä, mikä on hinta konfliktista IDF:n kanssa" lisäsi toinen IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis.

Maanantai-iltapäivänä kerrotaan useiden panssarivaunujen ja muiden sotilaallisten ajoneuvojen siirtyvän Gazan rajan tuntumaan. IDF määräsi alueelle aiemmin jalkaväkipataljoonien ja ilmatorjuntapatteristojen siirtämiseksi alueelle maanantaiaamusta lähtien.

IDF sulki ennaltaehkäisevänä toimena koulut Negevin keskiosissa ja Laakiis-alueilla, kuten myös Beershebassa.
Bisnestoiminta keskeytetään Gazaan rajoittuvilla alueilla mukaan lukien hallituksen virastot, ellei niiden katsota olevan välttämättömiä.
Kaikki yli 300 hengen kokoontumiset on kielletty maan eteläosissa maanantaista tiistaihin. Kauempana – Negevin ja Laakiin alueilla - sijaitsevat liiketoimet voivat jatkua, jos niillä on pommisuojat lähettyvillä.

Hamas asetti useita tarkastuspisteitä Gazaan estäen pääsyn Israelin puolelle, joka koskee myös ulkomaisia journalisteja ja paikallisia liikemiehiä sekä joitakin avustus-henkilöitä "turvallisuustilanteen vaatimusten vuoksi". https://www.timesofisrael.com/sides-gird-for-fresh-fighting-after-dozens-of-rockets-gaza-airstrikes-overnight/,
https://www.timesofisrael.com/video-shows-bus-hit-by-missile-minutes-after-soldiers-disembarked/,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5398633,00.html,

02. Pääministeri Netanyahu palasi kiireesti kesken tärkeitä henkilökohtaisia tapaamisia maailman johtajien kanssa Pariisissa, mukaan lukien USA:n presidentti Trump sekä Venäjän presidentti Putin. Näitä tapaamisia ei ollut etukäteen järjestetty, ja siksi ne olivat tai vähemmän olalle taputuksia kuin varsinaisia keskusteluja.
Pääministerillä ei ole virallista varaministeriä, joka toimisi pääministeri arvovallalla, mikä tuli selvästi ilmi Bibin Pariisin matkan yhteydessä.

Israelissa ihmetellään edelleen, kuka lopulta oli vastuussa ilmeisen huonosti suunnitellusta tai harkitusta Gazan ratsiasta, kun otetaan huomioon tosiasiat. Kairon neuvottelujen tulitauosta tai pitkän ajanjakson aselevosta kerrotaan olevan lähes valmiit, ja toiseksi Israel salli 15 miljoonan USD suuruisen setelisumman kuljettamisen kolmessa matkalaukussa Gazaan samana päivänä tietämättä, kuka on vastuussa rahojen käytöstä.

Ehkä tämä on korkeampaa diplomatiaa, jota kansa ei ymmärrä, mutta oliko tässä tapahtunut koordinoinnin puute pääministeri ja puolustusministerin välillä, kuten joku epäilee?
Debkafile (DF) kyselee artikkelissaan, mitä IDF:n tulee tehdä alentaakseen Hamasin arvovaltaa yli 400 raketin jälkeen? Hamas jo iloittelee nöyryyttäessään Israelin kaikkivoipaa armeijaa maailman silmien alla.

DF yrittää arvioida, oliko IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gady Eisenkot mukana sopimassa ratsiasta, ja onko hän yhdessä pääministerin kanssa lopultakin taipuvainen voittamaan edes yhden sodan Hamasista?
Netanyahu vakuutti viimeksi Pariisissa tekevänsä kaikkensa uuden sodan estämiseksi Gazan kaistan terrorijärjestöjen kanssa. Mutta onko pysyvän rauhantilan saavuttamiseksi Hamasin kanssa muuta keinoa, kuin sen hallinnon kaataminen?

DF arvioi, että Hamasin sodasta päättää yksi johtaja Yahya Sinwar, joka johtaa Israelin vastaista taistelua, sekä rauhan että sodan vallitessa. "Sinwar jatkaa peukaloruuvin vääntämistä saadakseen yhä uusia myönnytyksiä viholliselta, joka ei halua sotaa ja tunnustaa sen julkisesti", kuten DF sanoo.
https://www.debka.com/will-israel-do-what-it-takes-to-degrade-hamas-after-400-rockets/,

03. HalTurner Radioshow välittää jatkuvaa tilannearviota Gazasta, otteita siitä.
HalTurner varoittaa, että osa materiaalista on tarkistamatonta.

Klo 10 08, Useimmat kansalaiset Israelin eteläosissa on määrätty välittömästi siirtymään pommisuojiinsa.
15 minuutin aikana ammuttiin Gazasta 57 rakettia.

Klo 10.13, Kaikkien Israelin uutiskanavien erityisreportterien raportteja ei voida välittää Gazan rajakaupungeista raskaitten raketti-iskujen vuoksi.

Klo 10.16, IAF hyökkää Gazan alueella parasta-aikaa.
30 minuutin aikana ammuttiin Gazasta 130 rakettia.

Klo 10.25, tähän mennessä 165 rakettia. (aamupäivän aikana)
Punainen varoitussireeni soi kaikkialla Israelin eteläosissa kymmenien rakettien iskiessä kohti Israelia; Sderot, Netivot, Beersehba, Sdot Negev, Ashkelon beach, Shaar HaNegev ja Eshkol ovat kohteina.

Klo 10.31, Sireenit soivat aina Suolamerelle ja Jerusalemiin saakka, joihin Hamasin hankkimat pitkän matkan raketit yltävät. (en ole kuullut ääntä)
Artikkelissa todetaan, että nämä ovat pisimmät ja jatkuvat raketti-iskut juuri tähän aikaan, mitä Gazasta on koskaan ammuttu Israeliin.
Useita ihmisiä on haavoittunut, jotkut heistä hengenvaarallisesti.
Kiivas rakettituli estää haavoittuneiden evakuoimista.
Sderotissa raketti osui asuntorakennukseen, useita haavoittuneita.

Artikkelin mukaan Kairon rauhanneuvottelut loppuivat 80 minuuttia sitten, jonka jälkeen "Hamas päätti aloittaa raketti-iskut, jotka kiivastuvat, ellei IDF lopeta ilmaiskujaan Gazan kaistalla", kuten Hamas uhkaa. Raporttiin kuuluu kartta piirros, josta selviää raketti-iskujen kohteet.

Klo 10.47, Ashkelonin ja Beersheban asukkaita kehotetaan pysymään suojatiloissa. Valkoinen Talo asettaa uutissulun loppupäiväksi.

Klo 11.05, Rakettituli jatkuu, IDF asentaa tykistöä paikoilleen

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoittaa laajasta sotilasoperaatiosta Gazassa ja vaatii osapuolia palaamaan tulitaukoon. IDF valmistautuu kaikkien reservien kutsumista asepalvelukseen.

Klo 11.08, Kotirintama kehottaa kaikki pommisuojat avattaviksi 40 km:n päässä Gazasta.

Klo 11.10 Netanyahu vietiin kiireesti IDF:n maanalaiseen komentokeskukseen Tel Avivissa raketti-iskujen jatkuessa.
Raketti osui asuntotaloon Ashkelonissa.
Hamasin ja Jihadin jatkaessa rakettitulitustaan Gazasta Israelin siviilikohtaisiin niiden pelätään aiheuttavan massoittaen haavoittuneita ja useita kuolleita.
Viimeiset raketit iskivät 70 km:n päähän Gazasta.

HalTurner kysyy aiheellisesti, jos Hamas ja Jihad saavat aikaan tällaisen kaaoksen Israelissa, mitä saavat aikaan Hizbullahin 150 000 +/- ohjukset, jotka ulottuvat Dimonaan saakka, ja joita Iranin avustuksella päivitetään varustamalla entiset ohjukset GPS tai tutkaohjauksella? http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3431-ongoing-500-missiles-mortars-fired-into-israel-from-gaza-today-israeli-armor-being-moved-to-gaza-all-idf-reserves-activated,

04. UUTISIA LYHYESTI

Hallituksen johtavat ministerit kokoontuvat IDF:n maanalaisissa komentokeskuksen tiloissa rakettitulen jatkuessa Gazasta Israelin siviili-kohteisiin. IDF valmistautuu reservien kutsumista asepalvelukseen.
IDF antoi luvan työpaikoille ja kouluille jatkaa toimintaansa, jos niillä on pommisuoja välittömässä läheisyydessä.

Ashkelonissa raketin tuhoaman asunnon asukas oli palestiinalainen, 48-vuotias Mahmoud Abu Asbah, Halhulin kaupungista Hebronista pohjoiseen.
Iskussa haavoittui lisäksi 8 ihmistä; 2 naista hengenvaarallisesti.
https://www.timesofisrael.com/as-rocket-attacks-persist-idf-says-its-preparing-to-recruit-reservists/,

Hallituksen ministerien jatkaessa keskustelujaan maan alla Tel Avivissa, virkailijat sulkevat yhteydet YK:n ja Egyptin tarjoamaan tulitaukoon.
"Me emme keskustele tulitauosta" sanoi korkea viranomainen, jolla ei ole lupaa puhua asiasta.
"Yli 400 raketin ja kranaatin terroristien tulitusten jälkeen Gazasta eteläosiin 24 tunnin aikana, Jerusalem on päättänyt, ettei se tässä vaiheessa käytä enempää Egyptin kuin YK:n lähettilään Nickolay Mladenovin tarjoamia välitys-palveluja räjähdysalttiin tilanteen laukaisemiseksi".

Muutamat ministerit vaativat sotilaallisten toimien voimistamista Gazan terrorijärjestöjä vastaan.
Pääministeri Netanyahu on useaan kertaan vakuuttanut pyrkivänsä "välttämään tarpeetonta sotaa", mutta painottaa silti, ettei Israelilla lopulta voi olla muuta mahdollisuutta laaja-alaisen sotilasoperaation ohella saadakseen Gazan terrorijärjestöt suostumaan aselepoon. Hänen viimeistä kantaansa ei tiedetä, mutta se selvinnee iltapäivän kuluessa.

YK:n lähettiläs Mladenov twiittasi maanantai-iltana: "YK työskentelee läheisesti Egyptin kanssa varmistaakseen Gazan peräytymisen kuilun partaalta. Tilanteen kiihtyminen viimeisen 24 tunnin aikana on erittäin vaarallinen ja vastuuton. Rakettitulen tulee loppua; hillintää vaaditaan kaikilta. Kaikkia keinoja on käytettävä väkivallan spiraalin estämiseksi".

Äänenpainot ovat kummassakin leirissä tinkimättömät, Hamasin uhatessa ulottaa iskunsa Tel Aviviin ja Jerusalemiin, sekä Suolamereen ja Arakin kaupunkiin, ellei Israel suostu sen vaatimuksiin. https://www.timesofisrael.com/israel-rejects-international-mediation-as-cabinet-meets-to-discuss-gaza/,

Ashkelonissa siviiliasunnon tuhonneen ja siinä asuneen iskun kohteeksi joutuneen pariskunnan naapurit sanovat löytäneensä surmansa saaneen miehen ja hänen pahoin haavoittuneen vaimonsa tunnin kuluttua rakennusjätteiden alta siitä, kun poliisi ja palomiehet lähtivät asunnosta.
Se ei osoita kovin huolellista toimintaa, mutta kaikki lienevät enemmän tai vähemmän shokissa tilanteen yllättävästä kiihtymisestä sodaksi. https://www.timesofisrael.com/ashkelon-couple-was-only-found-under-rubble-an-hour-after-rocket-strike-report/,

Vuoden 2022 maailmancupin järjestäjämaa Qatar voinee joutua pyytämään naapurimaitaan osallistumaan kisavieraiden majoittamiseksi, jota ne ovatkin jo tarjonneet. Päätöstä ei ole vielä tehty, mutta piskuinen Qatar voi olla pakon edessä.
Kysyttäessä, voisiko osa tiimistä majoittua Iraniin, kisojen pääorganisoija Hassan Al-Thawadi sanoi Qatarin saaneen useita tarjouksia mailta, jotka haluaisivat osallistua projektiin.

"Se on osa operatiivista suunnitelmaa, mutta ilmeisesti päätöksen tulee tekemään FIFA. Mitään ei ole päätetty, mutta keskusteluja jatketaan".
Iranin hyväksyminen yhdeksi kisojen järjestäjämaaksi tulisi eittämättä suuresti kasvattamaan Iranin arvostusta ja avustamaan sen taloutta USA:n pyrkiessä eristämään sitä kansainvälisesti. https://www.timesofisrael.com/tiny-qatar-may-have-iran-host-world-cup-teams-in-2022/,

Poliittiset tahot ennakoivat, että iskut Gazassa Hamasin ja Jihadin kohteita vastaan jatkuvat, mutta suurta sotilasoperaatiota ei järjestetä.
Hallituksen ministerit saavat up-to-date informaatiota sotilasjohtajilta. Puolustusjärjestelmä esitti jo eilen pääministerille ja puolustusministerille mahdollisista toimista, sekä arviot niiden eduista ja haitoista kussakin tapauksessa.

Poliitikot ovat tietoisia otollisesta tilaisuudesta, mutta se on lyhyt. Tällä hetkellä USA tukee Israelia ja useat Euroopan maat ovat tuominneet Hamasin, mutta "YK ja Egypti painottavat Israelin vastuuta voimakkaampana ja vastuuntuntoisempana toimimaan aikuisen tavoin". Egyptin tarjous hillitä Hamasia tuntuu epärealistiselta kovien kokemusten valossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254658,

Kansallisen turvallisuusinstituutin johtaja Amos Yadlin varoittaa pääministeriä ja hallitusta, ettei entisen kaltainen koputus katolle menetelmä, jota harjoitettiin edellisissä sodissa ennen ilmaiskua, ole oikeaa puolustus-politiikkaa, eikä viholliselle saa ilmoittaa etukäteen, mitä aikoo tehdä.
Hän suosittaa "todella vakavasti Hamasia vahingoittavan iskun antamista, sen sotilaallista siipeä izz din al-Qassam vastaan, ja sen täytyy tapahtua yllätyksenä".
"Olisi tietenkin hyvä, että vältyttäisiin siviilien vahingoittamiselta, mutta sodassa se ei ole aina mahdollista, siviiliuhreja tulee, mutta se ei ole sodan päämäärä eikä tarkoitus", Yadlin spekuloi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254657,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 12 -18; Tiberias 14 -22; Suolameri 19 -28; Eilat 17 -28 +C-astetta, tänään puolipilvistä, huomenna ja ylihuomenna luvataan sadetta. Lämpötilat laskevat, Jerusalem 9 -15 C-astetta huomenna.

USA:ssa Kaliforniassa raivokkaissa maastopaloissa on menehtynyt 42 ihmistä, mutta 220 ihmistä on kadoksissa.
Maastopalon alkusyytä on pyritty selvittämään, mutta yhtenä mahdollisuutena on esitetty tuliperäisestä maasta nousevat metaanikaasut, joitten johdosta tulipaloissa esiintyy selvittämättömiä ilmiöitä, kuten tulisoihtuja kohti taivasta. 370 rakennusta on tuhoutunut ja 200 000 ihmistä on evakuoitu Kalifornian eteläosissa Malibu rannikolla, länteen Los Angelesista.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6382769/Northern-Californias-Camp-Fire-deadliest-state-death-toll-climbs-42.html,













Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019