SUNNUNTAI 25.11.2018

SUNNUNTAI 25.11.2018
01. Viimeinen julistamaton sota Hamasin ja Israelin välillä, jossa Hamas ampui 24 tunnin sisällä yli 500 rakettia Israelin siviilikohteisiin, ja joka pakotti Gazan rajan tuntumassa asuvat juutalaislapset pysymään turvallisissa tiloissa tai pommisuojissa, ei voinut olla vaikuttamatta lasten henkiseen tasapainoon ja hyvinvointiin, mikä ilmenee heidän piirroksissaan ja maalauksissaan, joita he tekivät noitten ahdistavien päivien aikana.

Michal Weiman, joka on erikoistunut lasten piirrosten tulkitsemiseen, sanoo havainneensa merkkejä syvästä ahdistuksesta ja kaipauksesta toisenlaiseen todellisuuteen.

Noiden päivien aikana, jolloin Hamas ampui yli 500 rakettia ja kranaattia lähellä Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa asuviin juutalaiskyliin ja kaupunkeihin, niissä asuvat Israelin lapset joutuivat selvittelemään - ei vain toistuvien "punainen koodi" hälytyssireenien merkitystä - vaan joutuen loputtomien tuntien aikana ahtaisiin tiloihin, pommisuojiin ja turvallisiin huoneisiin sullottuina etsimään ulospääsyä ahdistukselleen ja sisäisille tuntemuksilleen.

Yksi tapa pyrkiä selvittämään kauhistuttavaa todellisuutta on antaa tilaa luonnolliselle luovuudelle, mikä kuvastuu lasten tekemissä piirroksissa.

Michal Weiman toteaa tutkiessaan lasten piirroksia, joita hän on erikoistunut tulkitsemaan, että kirkkaitten värien taustalla on havaittavissa ahdistus, epävarmuus ja tarve luoda toisenlainen todellisuus.

Kuusivuotias Shani Kadosh Pri Gan moshavista piirsi kypärällä varustetun vartijan pitäen käsissään kilpeä ja miekkaa. Hänen äitinsä selitti, että vartija suojelee taloa "punainen koodi" hälytyssireenin aikana.
Shanilla on 2 sisarta - 2-vuoden ja 9-vuoden ikäiset.
Viime viikolla oli useita rakettihälytys sireenejä, ja lapset olivat peloissaan.
"He pyysyvät saada ateriansa suojahuoneeseen, eivätkä uskaltaneet tulla ulos. Pyysin heitä laulamaan kanssani, me tanssimme ja pyrimme kaiken aikaa pysyttelemään aktiivisina.

Tutkittuaan Shanin piirrosta Weiman vakuutti, että lapsille on oma kielensä, joka poikkeaa aikuisten käyttämästä.
Näemme kuvassa auringon, sinisen taivaan ja kukkia – mutta jos katsomme, miten kuva oli piirretty, näemme jotain aivan erilaista.
Värit on levitetty neuroottisella tavalla, ja useimmiten kuvan talojen katoilla, mikä kuvastaa ajatuksia.

"Näemme piirroksessa kaksoisoven, joka keskittyy lukkoon. Kaksi kukkaa oven kummallakin puolella symboloivat suojelua, ja kaksi vartijaa, yksi kummallakin puolella, on yritys saavuttaa symmetriaa.
Piirroksen tekotavasta ymmärrämme, mitä lapsi tuntee; voimme nähdä tasapainon puutteen, painostuksen ja hälinän, joka tuntuu kaikkialla piirroksessa. Lapsi yrittää luoda toisenlaisen todellisuuden – kaksi vartijaa, jotka suojaavat häntä sodan aikana" Weiman selittää.

Ziv on Eshkolin alueneuvoston ensimmäisellä luokalla. Hän piirsi omakuvan nukkuvasta suojatilassa, joka on itse asiassa aulatila, koska varsinaista suojatilaa ei talossa ole.
"Raketin lähestymisestä varoittava piipityksen ääni talossamme kauhistuttaa Ziviä" hänen äitinsä kertoo. "Hän piirsi piipittäjän, itsensä ja isänsä seisomassa aulatilassa, kuten myös sireenin ja puhujan lähellä yhteistä pommisuojaa".

Weiman kuvailee Zivin piirrosta: "Piirros esittää visuaalista ilmausta äänistä, jotka ahdistavat häntä. Lapsi piirtää ääniaallot; raketin aiheuttamat hälytysäänet. Hän on kuuloherkkä, johon stressaavat äänet vaikuttavat, ja hän esittää ahdistuksensa piirroksessaan".

"Hän kuvaa itsensä suureksi kädeksi, mikä on ominaista lapsille: he kuvittelevat itsensä supermieheksi, joka pystyy lopettamaan sodan, vaikka todellisuudessa ei heillä ole vaikutusmahdollisuutta. Tämän vuoksi meidän tulee rohkaista lapsia piirtämään, kuva kertoo heille: Voit itse luoda minkä tahansa todellisuuden, voit muuttaa sitä kuvassa. Tämä juuri on ihmeellistä lapsissa; heillä on mahdollisuus luoda uutta todellisuutta - kuten suuren käden, joka lopettaa sodat ja suojelee häntä ja isää" Weiman kuvailee.

7-vuoden ikäinen Noya Sderotista piirsi jättiläisraketin, joka valtaa lähes koko sivun. Noyan äiti kertoo, että hänen miehensä palvelee turvallisuusjoukoissa, ja saa hälytyksiä palvelukseen pitkin yötä. Siksi katsoimme oikeaksi kertoa lapsillemme – Noyalle ja hänen 3-vuoden vanhalle sisarelleen Amelielle -todellisen tilanteen.
Nyt lapsemme pystyvät erottamaan IDF:n pudottamien pommien äänet Gazassa rakettien aiheuttamista, jotka oli tarkoitettu meille.

Lasten äiti tunnustaa, että "nuorempi tytär kastelee vuoteensa raketti-iskujen aikana. Vaikeasta tilanteesta huolimatta pysymme kodissamme, mutta on vaikeaa kuulla tyttäriemme sanovan: "Kuolema arabeille".
Olen pyrkinyt selittämään heille, että myös toisella puolella asuvat ihmiset pelkäävät, ja heissä on myös hyviä ihmisiä".
"Noyan kuvan ylisuuri raketti - verrattuna piirroksen alalaidan ihmisiin – ilmaisee, että lapsen silmissä Gazasta ammuttu raketti voi niellä kaiken".
Ei lapsella ole mahdollisuutta ymmärtää sotilaallisia analyysejä tai varustuksia, he kuulevat vain hälytysäänet ja rakettien räjähdykset. Noyan piirroksessa ei ole maata – mikä kuvaa tasapainoa ja turvallisuutta – sen puuttuminen kuvastaa epävarmuutta olosuhteissa, joissa hän elää. Ihmisille piirretyt pienet kädet ilmaisevat, ettei ihminen voi voittaa rakettia".

Toisaalta Weiman arvioi, että Noyan tapa käyttää vain yhtä väriä ilmaisee
hänen sekavat tunteensa, ja haluttomuutensa keskittyä piirtämiseen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5402124,00.html,

02. Heidät on koulutettu haavoitettujen sotilaitten pelastus- ja evakuointitoimien ammattilaisiksi joskus kaukana linjojen takana, mutta 669 para-lääkintä-miesten pelastusoperaatio Zafit virran katastrofissa, joka vaati 10 nuoren koululaisen hengen, oli heillekin erityisen traumaattinen kokemus.

Pian ilmestyvässä kirjassaan "From zero to a 100", jonka Yedioth Books julkaisee tulevien kuukausien aikana, Guy, paramedic IAF:n erityislento-pelastus– ja evakuointiyksikkö 669, kuvailee päivää, joka näytti alkavan kuin mikä tahansa päivä, mutta joka päättyi dramaattiseen kadonneitten nuorten pelastusoperaatioksi, jotka Zafit Sreamin joen äkillinen tulviminen huuhtoi mennessään jonnekin tuntemattomaan.

24-vuotias Buy Hoshayan juutalaisyhteisöstä Israelin pohjoisosassa, vapautettiin pitkästä armeijan palveluksesta muutamia kuukausia sitten. Guy kuvaa kirjassaan kaiken kokemansa palvelukseen astumisesta ja perus-koulutuksesta lähtien armeijasta eroamiseen saakka kaikkein erityisemmissä ja vaativammassa yksikössä.

Yksikkö 669 osallistuu kaikkiin mahdollisiin hyökkäyskuvioihin – pelastus-ja evakuoinnista vihollisen tulen alla salaisiin operaatioihin vihollislinjojen takana – ja ovat koulutettuja sotilaita omaten kaikki tarvittavat taistelu- ja pelastuskyvyt.
Tel Nofiin tai Palmachim lentoasemalle komennetut pelastussotilaat eivät tiedä, missä heidän seuraava toimensa on 15 minuutin kuluttua - ovatko he menossa pelastamaan tulvan yllättämiä retkeilijöitä, tai haavoittunut sotilas keskellä Gazaa; siksi heidän tulee olla aina valmiita.

Seuraavassa ote Guyn kirjasta, joka kuvaa yläasteen opiskelijoitten dramaattista pelastusoperaatiota Zafit joen eteläosassa, joka oli seurausta runsaitten kaatosateitten aiheuttamasta äkillisestä tulvasta, jossa sai surmansa 10 nuorta opiskelijaa. Yksikkö 669 sotilaitten, komentajien, para-avustajien ja lääkärien nimet on muutettu turvallisuussyistä.

"Istuin helikopterin sisällä. Mekaanikko nyökkäsi minulle. Hänen avatessaan Black Hawk helikopterin ovea huudan hänelle: "Gonen, minut vapautetaan pian. Tämä on viimeinen operaationioni". Hyvää onnea, Guy!" Gonen sanoi isällisellä hymyllä, sillä ikänsä puolesta hän voisi todella olla minun isäni.

Gonen avaa helokopterin oven ja vaijeri veti minut takaisin. Käännyin katsomaan kahta muuta sisällä olevaa sotilasta kohti, seisoin helokopterin oven kynnyksellä ja katsoessani alas näin virran mutkaisen juoksun edes takaisin satoja metrejä alapuolellani.
Helikopteri alkaa laskeutua Gonenin pyrkiessä laskemaan minut maahan. Niin kuin tikkapelin nuolen, hänen tulee laskea minut varovaisesti suuren kallion päälle, jossa yksikön komentaja Jochai ja lääkäri odottavat minua.

Olin edelleen 65 metriä maan pinnasta aloittaessani ojennella jalkojani niin pitkälle kuin suinkin valmistautuessani iskemään maahan. Jochai ojensi kätensä ja minä laskeuduin varovaisesti kalliolle.

Artikkelissa kerrotaan lukuisia esimerkkejä, miten yksikkö 669 sotilaat pelastavat tulvien sieppaamia ihmisiä, useita vielä elossa, mutta henkisesti romahtaneina ja surkeassa kunnossa.
Heille ilmoitettiin ensin, että kysymyksessä oli armeijaan valmistautumis-kurssin nuoria, mutta laskeuduttuaan virran rannalle kävi ilmeiseksi, että kysymys oli nuorista tytöistä, jotka odottamaton tulva oli siepannut mukaansa alas jyrkännettä heitellen eläviä ja kuolleita nuoria ympäriinsä, kuten myöskin ilmoitettiin myöhemmin.

Guy kertoo, miltä tuntui valmistautuessaan kertomaan menehtyneitten perheille, etteivät heidät rakkaansa palaa enää koskaan kotiin.

Kertomus on liian pitkä tässä esitettäväksi, mutta nuorten ihmisten tarpeeton tuhoutuminen järkytti karaistuneita ammattilaisiakin sydänjuuria myöten. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5413050,00.html,

03. PA/PLO näyttää aloittaneen jonkinlaisen pelin Israelin viranomaisten kanssa kokeillen kaikkia mahdollisuuksia, kuinka pitkälle Israelin hallituksen vieteri kestää pimahtamatta poikki. Nämä osapuolten väliset suhteet on selvästi osoitettu Oslon sopimuksissa ja 1995 sopimuksissa, joilla PA perustettiin hoitamaan käytännön asioita PLO:lle annetuilla alueilla.

PA:n virkailijat ovat tosin jo vuosien ajan väittäneet, että Oslon sopimukset ovat kuolleet eivätkä enää sido PA/PLO:n käsiä.

Osoituksena siitä on PA:n poliisien avoin partioiminen Jerusalemin kaduilla, ja viimeksi PA/PLO:n nimittämän "Jerusalemin kuvernöörin" toiminta Israelin pääkaupungin itäosissa. Seuraava raportti kertoo tilanteesta lisää.

Israelin rajapoliisi yhdessä Jerusalemin poliisin kanssa tekivät viime yön aikana ratsian Silwanin lähiöön Jerusalemin itäosissa pidättääkseen Adnan Gheithin, jonka PA/PLO nimitti "Jerusalemin kuvernööriksi".

"Kuvernööri" Gheithin nimi tuli esille äskettäin raporteissa ja erityisistunnossa Knessetissä siksi, että hän oli sekaantunut Issam Akelin, Jerusalemin arabi-asukkaan pidättämiseen, jolla on myös USA:n kansalaisuus. PA väittää Akelin myyneen maata tai kiinteistön juutalaiselle.

Knessetissä pidetyssä keskustelussa kansanedustajat vaativat, että Israelin tulee osoittaa itsenäisyytensä (sovereingty) Jerusalemissa, eikä antaa sen rapautua PA/PLO:n toistuvien ja lisääntyvien toimien kautta. Keskusteluissa tuotiin esille tapauksia, joissa PA:n arabeja oli pidätetty ja kidutettu PA:n poliisin toimesta samantapaisten kiinteistöjen myynnistä epäiltyinä.

Lech Yerushalayim organisaatio seuraa tapahtumia pääkaupungin itäosissa ja raportoi pidätyksestä vaatien, että PA/PLO:n aktiivinen toiminta Jerusalemissa tulee lopettaa. Järjestön puheenjohtaja Maor Tzeman lisää: "Israelin tulee taistella PA:n aktiivisuutta yleensä ja Adnan Ghethiä vastaan erityisesti, sillä hän on henkilökohtaisesti vastuussa Issem Akelin sieppaamisesta Jerusalemin itäosassa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255208,

04. Laukauksia ammuttiin ohi ajavasta autosta kahteen kertaan Ayalon vankilan alueella Ramlessa. Kukaan ei saanut vammoja laukauksista, mutta luodit iskivät Givon vankilan vartiotorniin, joka sijaitsee vankila-alueella. Torni oli silloin miehitetty, mutta luodit eivät osuneet virkailijoihin.
Myös vankilan päärakennus kärsi vahinkoja luodeista.
Ampujan pakenivat paikalta, mutta poliisi etsii heitä.

Keskiviikkoaamuna autosta tulitettiin Hadarim pidätyskeskusta Sharon alueella. Poliisit tutkivat tapauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255151,

05. Israelin vankilapalvelu sanoo aloittaneensa massiivisen kampanjan järjestäytyneitä rikollisuusjärjestöjä vastaan, koska ne uhkaavat pidätettyjen turvallisuutta terrorisoimalla heitä myös kranaatteja käyttäen.

Edellisen viikon aikana hyökkäyksiä on tehty useita vankiloita vastaan sekä kivääritulta että kranaatteja käyttäen. Viranomaisten mukaan mafia syndikaatin tarkoituksena on pelotella sekä vartijoita että vankeja syndikaattiin kuuluvien vankien olosuhteitten kohentamiseksi.

"Me operoimme tänään erityisjoukkojen kanssa seitsemässä vankilassa rikollisjärjestöjen johtajia vastaan. Tusinoittain sellejä on tutkittu ja rikollisia lähetetty eristysselleihin" sanoi Vankilapalvelun tiedottaja Assad Liberti.
Viranomaiset uhkaavat lisätä kurinpitotoimia ja rangaistuksia sääntöjä rikkoneille pyrkimyksissään murskata syndikaattien toimet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255169,

06. UUTISIA LYHYESTI

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo Venäjän tarjoutuvan välittämään Israelin ja PA/PLO:n välillä, kuten Reuters raportoi perjantaina. Lavron puhui kahden päivän Italian vierailunsa yhteydessä Roomassa.
Presidentti Putin on aiemmin tarjonnut isännyyttä Israelin ja PA/PLO:n välisen huippukokouksen järjestämiseksi Moskovassa.
USA:n presidentti Trump sanoi, että hänen nimittämänsä rauhantiimin laatiman "vuosisadan dealin" julkistamista siirretään helmikuuhun 2019.
USA:n ulkoministeriö katsoo Israelin sisäpoliittisen tilanteen epävakaaksi, eikä katso näissä olosuhteissa mielekkääksi suunnitelman julistamista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255178,

PA/PLO:n johtajisto on vetäytynyt kuoreensa ja välttänyt raflaavien lausuntojen julkistamista, joskin joku heistä avaa kuitenkin sanaisen arkkunsa hyökätäkseen Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan.
PA/PLO:n virkailija Riyad al-Maliki, jonka sanotaan vastaavan ulkopolitiikasta, pyysi maailmaa avustamaan Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin laukaisemiseksi tukemalla kahden valtion periaatetta, joka Israelissa saa yhä vähemmän kannatusta kansan parissa.
Jos kahden valtion periaate ei toteudu, seurauksena on yhden valtion apartheid ratkaisu, hän väitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255182,

Pääministeri Netanyahun potentiaalinen kilpailija pääministerin tuolista, entinen sisäministeri Gideon Saar esittää, että nyt on otollinen aika ennalta ehkäisevän iskun antamiseksi Hizbullahille, jonka voima kasvaa kaiken aikaa Iranin tuella ja avustuksella. Sen ohjusvarasto lienee nyt 150 000 ohjusta.
Hizbullah on perustanut täsmäohjus tehtaita Libanoniin. Iran toimittaa entisten vanhentuneitten ohjusten päivittämiseksi uusilla ohjauslaiteilla, joita se kuljettaa Libanoniin matkustajakoneissa.
S-200 ilmatorjuntaohjuksia varustetaan uusilla ohjauskärjillä, joiden ansiosta niiden maasta maahan tai maasta merelle osumatarkkuus kasvaa räjähdyskärjen suuruuden kasvaessa myös.
Venäjän toimittama S-300 järjestelmä ei ole vielä käyttökunnossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255168,

Sotilaat eliitti Maglanista, Egoz ja Duvdevan yksiköistä, jossa on mukana IDF:n nykyisen komentajan Gadi Eisenkotin poika, harjoittelevat sotarintaman vaihtamisesta kuten myös taisteluista molemmissa sekä rakennetussa että avoimessa ympäristössä Gazassa ja Libanonissa samaan aikaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5413562,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 9 -16; Tiberias 14 -23; Suolameri 18 -24; Eilat 16 -23 +C-astetta; puolipilvistä. Huomenna pääkaupungin lämpötila 9 -18 ja lämpenee lisää.
















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021