SUNNUNTAI 04.11.2018

SUNNUNTAI 04.11.2018
01. Libanonilainen uutislehti Al-Ahkbar julkaisi lauantaina osia Kairon keskustelujen alustavasta luonnoksesta, jolla Israelin ja Hamasin välinen tulitauko tulisi voimaan. Luonnoksessa esitetään 10 kohtaa, joista jokainen muodostaa ehdon seuraavalle, kuten ynetnews.com toteaa.
Nämä alustavat varaukset ovat seuraavat:

1. Hamas hillitsee mielenosoituksia Gazan turva-aidalla, rangaisten niitä, jotka rikkovat Hamasin antamia määräyksiä.
2. Maanantaista lähtien mielenosoitukset – mukaan lukien flotillat Gazasta Israelin vesirajaa kohti – lopetetaan Gazan pohjoisosassa Zikim kibbutsin lähellä.
3. "Paluumarssi" kampanja saa jatkua väkivallattomassa muodossa vuoden loppuun saakka.
4. Egypti poistaa 70 % Gazaan asettamastaan saarrosta, kunnes mielen-osoitukset lopetetaan kokonaan.
5. Gazan kalastusoikeutta lisätään 14 merimailiin.
6. Gazan rajanylityspaikat pidetään auki jatkuvasti; 5 000 alle 40-vuotiasta gazalaista saavat työluvat, joten heidät voidaan palkata Israelissa. Ne annetaan kuitenkin vasta, kun PA maksaa 80 % Gazan hallituksen työn-tekijöitten palkoista; Qatar saa maksaa Hamasin virkailijoitten palkat.
7. Egypti työskentelee vankienvaihdon järjestämiseksi Israelin ja Hamasin välillä; näitä keskusteluja ei käydä tämän sopimuksen yhteydessä.
8. Rauhantilan tulee jatkua ainakin 3 vuotta kansainvälisessä valvonnassa YK:n ja Venäjän tukemana.
9. Rafahin terminaali pidetään pysyvästi auki, ja uusi rajanylityspaikka perustetaan tavaroiden viemiseksi Gazaan, jolla tuetaan Gazan voima-laitosta ja infrastruktuuria.
10. Uusien projektien alkamisella perustetaan 30 000 työpaikkaa yliopiston loppututkinnon saaneille Gazassa.

02. Luonnos ei ole lopullinen, sillä keskusteluja jatketaan edelleen, eikä tiedetä, mitä Abbas ja Sissi ovat sopineet Sharm Al-Sheikhin keskusteluissa. Koska PA ei ole ottanut osaa Kairossa käytyihin neuvotteluihin, Abbas voi jäädyttää ne kokonaan, kuten hän uhkailee tekevänsä.
Maanantaina muutamia satoja mielenosoittajia osallistui päivittäisiksi kehittyneisiin protesteihin viidessä kohdassa. IDF joutui käyttämään kyynelkaasupommeja turhan innokkaitten nuorten hillitsemiseksi. Hamas kertoi, että Egyptin tiedusteluviskailijoita osallistui protesteihin tutkiakseen, oliko väkivalta vähenemässä rajan tuntumassa ennen poistumistaan takaisin Egyptiin.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5387728,00.html,

Rajan tuntumassa asuvat juutalaisasukkaat estivät tavaroita Gazaan kuljettavien rekkojen pääsyn Kerem Shalomin terminaaliin protestiksi turvallisuustilanteen heikosta tilanteesta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5388286,00.html,

03. Debkafile (DF) käsittelee Kairossa käytäviä tulitaukoneuvotteluja hieman toisesta näkökulmasta. DF hylkää mantran "rauha rauhaa vastaan" korvaten sen omalla iskulauseellaan: "Rauha käteistä vastaan". DF toteaa, että pitkälliset neuvottelut ovat opettaneet terrorinvastaisille virkailijoille, että alistuminen terroristien vaatimuksiin maksujen/lunnaitten suorittamisesta ovat vaarallisia – jopa Gazan tilanteessakin, jossa sopimus on kääritty "humanitäärisiin kääreisiin", kuten Israelin virkailijat toteavat.

Egyptin presidentti Abdel Fatteh El-Sisi pyrkii kaikin voimin ratkaisemaan yhä vaarallisemmaksi muodostuvan Gazan ongelman ilman uutta sotaa. Koska PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on osoittautunut keskustelujen "Mustaksi Pekaksi", vaikka PA ei osallistukaan Kairon neuvotteluihin, El-Sisi kutsui Abbasin Sharm El-Sheikhin lomanviettokeskukseen, jossa on samaan aikaan World Youth Forum tilaisuudet. El-Sisi antoi jopa Abbasille tilaisuuden esittää 03.11. omat (valheelliset) näkökohtansa Forumin 165 osanottajalle.

Abbasin kutsuminen Siinaille, jossa ISIS taistelee Egyptin joukkojen kanssa, aiheutti suuret turvallisuusjärjestelyt: Egyptin armeijan eteläSiinain yksiköt asetettiin hälytysvalmiuteen ja Forum-paikalle johtavat tiet suljettiin. Poliiseja lisättiin lentokentälle tuleville matkustajille, ja pommienpaljastus-laitteet virkailijoineen siirrettiin normaalitoimistaan ISIS joukkoja vastaan El-Sheikhiin. Tämäkin osoittaa El-Sisin päättäväisyyden onnistua tällä kertaa.

Presidentti El-Sisillä ei kuitenkaan ole paljon tarjottavaa vastahakoiselle Abbasille, vain toiveita ja olettamuksia Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen suostumisesta pitkäaikaiseen tulitaukoon ilman vakuuksia, että nuo järjestöt tulevat noudattamaan allekirjoittamiaan sopimuksia. Hamas ei ole suostunut luopumaan aseellisesta siivestään izza din al-Qassam nyt tai lähitulevaisuudessa, kuten ei myöskään rakettituotannostaan tai hyökkäys-tunnelien kaivamisesta Israelin alueelle.

Abbasin vastauksesta El-Sille ei vielä tiedetä, mutta Hamas on jo saanut varman lupauksen 90 miljoonan USD maksujensa suorituksesta 6 kuukauden ajaksi. Hamas esitti Israelille vaatimuksen 15 miljoonasta USD/kuukausi, mikä näyttää toteutuvan YK:n ja Qatarin toimesta, takaajina YK ja Venäjä.
Suunnitelmaan kuuluu mekanismi, jolla varat siirretään Gazaan PA:n välityksellä, mitä aiemmin vastustettiin PA:n harjoittaman kiristyksen vuoksi. Vastaavanlaiset mekanismit ovat kaatuneet, eikä ole takuita niiden onnistumisesta nytkään. Seuraavat päivät osoittanevat, missä mennään. https://www.debka.com/egyptian-gaza-truce-draft-offering-hamas-calm-for-cash-is-unacceptable-to-israel/,

04. Israelissa tapahtui verinen liikenneonnettomuus Suolameren rantatiellä no 90, jossa 8-hengen perhe oli palaamassa kotiinsa lomamatkalta, kun vastaantuleva auto – onnettomuudesta tehdyn videoesityksen mukaan – alkoi heittelehtiä puolelta toiseen ja lopulta rysäytti suoraan lomalaisten autoon nokkakolarissa.
Perheen molemman vanhemmat ja heidän 6 alaikäistä lastaan saivat surmansa nokkakolarissa, mitä täydensi auton syttyminen tuleen.

Perheen vanhemmat Yariv,45, ja Shoshi 45, Atar ja heidän lapsensa 3-, 5-, 7-, 9-, 11- ja 12-vuotiaat, haudattiin keskiviikkona Netanyan rantakaupunkiin. He asuivat Psagotin juutalaiskylässä Samariassa.
Poliisi epäilee, että kolarin aiheuttanut mies oli huumeen tai jonkun muun lääkityksen alainen ajaessaan. Hänellä oli 20 liikennerikosta tunnollaan.
https://www.timesofisrael.com/hundreds-attend-funerals-of-family-of-8-killed-in-car-crash/,

05. Samalla valtatiellä no 90 Jordanin laaksossa tapahtui toinen verinen liikenneonnettomuus.
Sunnuntaiaamuna palestiinalaisia työpaikalleen kuljettava minibussi kolaroi rekka-auton kanssa. Onnettomuudessa sai surmansa 6 palestiinalaista; 5 muuta haavoittuivat, ainakin 4 heistä hengenvaarallisesti.
Muutamat haavoittuneista jäivät loukkuun minibussin rungon romahtaessa. Kaikki haavoittuneet kuljetettiin sairaalan sekä ambulanssilla että armeijan helikopterilla.

Alustavien tutkimusten mukaan rekka alkoi oudosti heittelehtiä laidasta laitaan ajautuen lopulta minibussin kaistalle, jonka kuljettaja pyrki väistämään vastaan tulevaa rekkaa, mutta bussi alkoi samoin heittelehtiä ja rysähti rekan eteen.
Rekka-auton kuljettaja pidätettiin tutkimusten ajaksi. https://www.timesofisrael.com/6-killed-5-hurt-as-minibus-and-truck-collide-in-jordan-valley/,

06. Tel Avivin Rabin-aukiolle kokoontui kymmeniä tuhansia kansalaisia vuosittain pidettävään entisen pääministeri Yitzhak Rabinin teloituksen muisto-tilaisuuteen, joka oli järjestyksessä 23.

Sekä vasemmistoa että oikeistoa edustavat johtajat murehtivat ja vaativat poistettavaksi juutalaista yhteisöä hajottavat ja repivät systemaattisen kiihotuksen ja pelonlietsonnan retoriikan, sekä poliittisten vastustajiensa painostamisesta poliittisten pisteiden haalimiseksi huomioimatta ollenkaan, miten se tulee hajottamaan Israelin kansaa aikana, jolloin juutalainen yhteisö taistelee olemassaolonsa puolesta verenhimoisten haikalojen kärkkyessä sopivaa aikaa hyökätäkseen lopullista armoniskua varten.

Oppositiojohtaja Tzipi Livni sanoi puheessaan, että historia toistaa itseään todeten, että maan vasemmisto on taas kerran oikeistolle soveltuva vihan kohde, jota pääministeri Netanyahu lietsoo liekkeihin. Hän kehottaa katsomaan Bibin kirjoituksia ja videoita tai kuuntelemaan hänen puheitaan voidakseen ymmärtää näitä pahoja tuulia, ideologeja, jotka syyttävät jokaista, joka ajattelee eri tavalla petoksesta.

Sionistisen Unionin puheenjohtaja Avi Gabbai totesi: "Rabin valitsi rauhan ja taisteli Hamasia vastaan; Netanyahu hylkäsi rauhan ja antautui Hamasille".
Yesh Atid-puheenjohtaja Yair Lapid osoitti sovittelevampaa asennetta todeten. "Kiihkoilijoita on sekä oikealla että vasemmalla. Meidän tulee vastustaa heitä, mutta silti eivät kaikki eritavoin ajattelevat ole todellinen uhka, eivätkä vihollisia. Eivät kaikki oikealla olevat teloittaneet Rabinia".
40 % kansasta epäilee yleistä uskoa, että Yigal Amir teloitti Rabinin.

Hallituksen ministeri Tzahi Hanegby edusti vasemmiston mielestä osallisuutta teloitukseen, ja joutui huutojen ja buuauksen kohteeksi. "Teloittaja Yigal Amir halusi surmata miehen politiikan vuoksi, jopa surmatakseen demokratian tai sisällissodan. Monet kansasta ajattelevat tavallani, että Oslon sopimukset oli kauhea virhe ja vastustimme sitä, mutta kun hän surmasi pääministerin, minä kaikkien kavereitteni kanssa tunsin samoin kuin poliittisen kartan vasta-puolella olevat israelilaiset". Hän sanoi olevansa iloinen tulostaan paikalle huolimatta huudoista ja poistumiskehotuksista.
https://www.timesofisrael.com/at-rabin-rally-center-left-leaders-rail-against-politics-of-hate-incitement/,

07. UUTISIA LYHYESTI

Internet lakkoilee taas, joten pyrin lopettamaan ennen ruudun pimenemistä.

Eurovision 2018 voittaja Netta Barzilai aloittaa Euroopan kiertueen marraskuussa. Hän esiintyy Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä ja Englannissa. Hän sanoo haluavansa edistää rakkautta muillekin. "Kun me osoitamme positiivista energiaa toisille, se palaa takaisin meille, tehden maailmasta paremman paikan asua". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5388505,00.html,

F16 hävittäjä oli vähällä kolaroida toisen lentokoneen kanssa sen menetettyä jarrutusominaisuutensa teknisen järjestelmän pettäessä. F16 kärsi vaurioita, mutta kukaan ei haavoittunut. Tapaus sattui keskiviikkona IAF:n tukikohdassa maan eteläosassa. Toinen kone oli F-161 Soufa hävittäjä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5386236,00.html,

Tanska syyttää Irania salaliitosta iranilaisen aktivistin teloittamisyrityksestä Tanskan maaperällä. Tanska esitti syytteen tiistaina Iranin hallitusta vastaan, joka kielsi osallisuutensa yritykseen ja syytti Iranin vihollisia hyvien suhteitten sabotoinnista Euroopan valtioitten kanssa kriittisenä aikana, jolloin USA:n asettamat Iranin vastaiset sanktiot alkavat uudelleen tuntua sen taloudessa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5384201,00.html,

Korkeimmanoikeuden tuomariksi valittua tuomaria Kavanaughia vastaan nostettua raiskaussyytettä esittänyt nainen sanoo valehdelleensa, eikä ole koskaan edes tavannut kyseistä henkilöä. Se oli Demokraattien suunnittelema juoni, joka paljastui kyseenalaistaen samalla monien muitten naisten esittämät vastaavanlaiset syytökset Trumpin nimittämiä virkailijoita vastaan. Kyseinen nainen voi joutua syytetyksi oikeudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254225,

Haredi-kansaa ja ortodokseja koskeva asevelvollisuuslaki on muotoutumassa hyväksyttävään muotoon. Haredi kuitenkin vaatii, että siihen tulee sisällyttää kohta, joka oikeuttaa toisenlaisen lain hyväksymisen, jos tämä poistetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254224,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 12 -22; Tiberias7 -29; Suolameri 20 -29; Eilat 18 -29; aurinkoista, huomenna lämpötila putoaa 3 asetta. Maanantaina voi sataa, ei tiistaina.








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019