TORSTAI 04.10.2018

TORSTAI 04.10.2018
01. Laulufestivaali uudessa samarialaisessa Rawabin arabikaupungissa Ramallahin pohjoispuolella sai aikaan terävää kritiikkiä joittenkin arabiryhmien taholta ilmaisten protestinsa siksi, että festivaali oli järjestetty päivä sen jälkeen, kun 7 gazalaista sai surmansa rajamellakoissa Israelia ja Gazan kaistaa erottavan turva-aidan varrella.

Tuhansia Juudean ja Samarian arabiasukkaita kokoontui lauantaina 40 000 asukkaan kaupunkiin "Rawabi Extreme" festivaaliin, joka oli järjestetty XL Energiajuomayhtiön palestiinalaisen haaran toimesta.

Etenkin nuoret arabit tulivat kuuntelemaan jordanialaisen laulajan Aziz Marakan ja Israelin arabien muodostaman hiphop monikielisen Jerusalemista ja Betlehemistä kootun ryhmän esityksiä. Tilaisuus veti sekä nuoria naisia että miehiä.

Terävää kritiikkiä esitettiin siksi, että festivaali oli järjestetty "huonoon aikaan", kun Gazan rajalla väkivaltaiset mellakat vaativat useita ihmisuhreja, toisten huomioidessa, että tilaisuus sattui toisen intifadan alkamisen 18. vuosipäivänä.

Tilaisuus järjestettiin 2 päivää palestiinalaisten julistaman yleisen lakon alkamisesta, jolla pyritään vastustamaan Israelin Knessetin hyväksymää Israel kansa/valtio lakia, kuten myös Maale Adumimin kaupungin lähellä sijaitsevan laittoman Khan al-Ahmar beduiinikylän tuhoamista. Korkein oikeus kehotti päätöksessään poistamaan EU:n ja YK:n tuen turvin kyhätyn hökkelikylän 30.09. mennessä.
Tuhoamista siirrettiin Saksan liittokansleri Angelika Merkelin Israelin vierailun vuoksi, jonka pelättiin voivan peruuttaa matkansa, jos kylä tuhotaan ennen hänen matkaansa.
Toiset esittivät vastustuksensa juutalaisten nousua vastaan Temppelivuorelle heidän pyhien päiviensä aikana.

Palestiinalaiset turvautuivat tapansa mukaan sosiaaliseen mediaan ilmaistakseen paheksumisensa. Useat FB:n käyttäjät julkaisivat sivullaan kuvia tilaisuudesta, joiden yhteyteen oli asetettu kuvia Gazan arabien kuolleista ja haavoittuneista. Joku kehotti vastaamaan kysymyksen kotimaasta: "Joittenkin hyökätessä Gazan raja-aitaa vastaan toiset tanssivat Rawabissa"; "En vastusta iloitsemista, mutta en hyväksy tanssimista alistetun kansan haavojen yli"; "Kuvittelin ensin kuvien tilaisuudesta olevan USA:n tai muun vääräuskoisen kansan diskosta. Länsirannasta on tullut korruption valtaama rämeikkö".

Nuorten naisten esiintyminen ilman pääliinaa pukunaan jeansit ja T-paidat saivat toiset ilmaisemaan tuomionsa: He eivät koskaan pääse taivaaseen, eivät saa edes tuoksua siitä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/gaza-news/Palestinians-voice-outrage-over-Rawabi-song-festival-amid-Gaza-deaths-568632,

02. Gazan arabien mellakoidessa turva-aidan varrella Erez rajanylitysportin lähellä mielenosoitus kehittyi tapansa mukaan välivaltaiseksi. Sen läheisyyteen kokoontui kaikkiaan tuhat Gazan arabia, jotka pyrkivät murtamaan turva-aidan.

Tuhat gazalaista oli kokoontunut paitsi Erezin terminaalin lähettyville, mutta myös useisiin muihin kohteisiin turva-aidan varrella.
Erezin luona mellakat jatkuivat keskiviikon iltaan saakka. Sotilaat käyttivät aluksi tapansa mukaan mellakan taltuttamisvälineitä, mutta joutuivat lopulta turvautumaan koviin luoteihin, joista yksi osui kuolettavasti 15-vuotiaaseen arabinuoreen. IDF ei ole vielä kommentoinut tapahtumaa.
Arabinuoret käyttävät usein linkoja kivittäessään sotilaita. Osuessaan sellaisen lingon lähettämä kivi voi aiheuttaa pahan vamman tai kuoleman. (vrt. David ja Goljat)

Hamasin lähettämä järjestön apulaisjohtajan Saleh al-Arourin johtama delegaatio palasi 4-päivää kestäneistä keskusteluista Kairossa Egyptin tiedusteluvirkailijoitten kanssa.
Keskustelut keskittyivät Hamasin ja Fatahin välisten sovintokeskustelujen ympärille, sekä kansainvälisistä järjestelyistä Gazan kaistalla, mutta kumpikaan osapuoli ei ole kertonut keskustelujen tuloksista.
Pahin kanto tässä kaskessa on PA/PLO:n ja Fatahin puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka elämänsä ehtoopuolella yrittää ryhdistäytyä esittäen vaatimuksia, joita Hamas ei voi hyväksyä.
Abbas näkee vallan luisuvan käsistään ja siksi vaatii, että kaikkien palestiinalaisten tekemien päätösten ja sopimusten tulee saada hänen hyväksymisensä. Hän kiristää Hamasia ja Gazan asukkaita estämällä palkkojen maksamisen Gazan työntekijöille.

Gazan arabit jatkavat Hamasin kiihottamina ja tukemina "March on the Return" nimellä kulkevia mielenosoituksiaan, joissa on saanut surmansa lähes 200 ihmistä IDF:n sotilaitten kanssa käydyissä kahakoissa.

Viimeisen viikonvaihteen aikana mellakoihin osallistui n. 20 000 gazalaista, joissa sai surmansa 3 gazalaista, iältään 12-, 14-, ja 18-vuotiaita.
Maanantaina 4 000 Gazan arabia osallistuivat kaistan pohjoisosassa mielen-osoituksiin heitellen sotilaita kivin, petrolipommein ja ilotulitusraketeilla, toisten lähettäessä räjähtein tai syttyvillä materiaaleilla varustettuja pyromaanipalloja rajan yli Israelin puolelle. Niitä on löydetty myös Israelin keskiosista. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363269,00.html,

03. Hamas-johtaja Gazassa Yahya Sinwar suostui Yedioth Aharonoth ja La Republica journalistin Francesca Borrin haastatteluun, josta osia julkaistiin ynetnews.com ja perjantaina kokonaisuudessaan Yedioth Aharonoth ja La Republica lehdessä.

Borri sanoo viettäneensä 5 päivää Gazassa ja tavanneensa sen aikana haastateltavansa Sinwarin tämän toimistossa Gazan kaupungissa. Usein läsnä oli vain kääntäjä, toisinaan mukana oli avustajia ja neuvonantajia.

Borri tunnustaa aluksi, että hän tiedostaa useiden israelilaisten pitävän Sinwaria vihollisenaan, eikä hänen raporttinsa ole helppo luettavaksi. Hän ei myöskään tiedä, voiko kukaan toinen tuntea hänen tavallaan, mutta hän haluaa suorittaa haastattelun ammattijournalistina, esittäen myös kovia kysymyksiä.

Sinwar tuomittiin Israelin oikeudessa terrorismista, mutta kärsittyään 22 vuotta hänelle langetetusta tuomiosta hänet vapautettiin ennen aikaisesti Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä. Pian vapautumisensa jälkeen hänen nimitettiin Hamas-johtajaksi Gazan kaistalla.

Sinwar vastaa Borrin kysymykseen, miksi hän suostui, näin: "Koska näen tilaisuuden muutokseen", lisäten: "Joka tapahtuu nyt".

Kysymykseen todennäköisestä sodasta hän vastaa näin: "Uusi sota ei kiinnosta ketään, eikä ehdottomasti meitä. Kuka todella haluaisi taistella supervaltaa vastaan kivilingoilla? Sota ei ratkaise mitään".

Sinwar erittelee tunteitaan todeten, että hän jatkaa taisteluaan, mutta ei sotaa. Hänen tärkein vastuunsa on toimia kansan intressien hyväksi, suojella sitä ja puolustaa sen oikeutta vapauteen ja itsenäisyyteen. Hän haluaa lopettaa saarron.

Borri muistuttaa, että 80 % Gazana kansasta elää avustusten varassa ja 50 % kansasta kärsii nälkää, kysyen, mikä on Sinwarin vastuu tässä?

Sinwarin mukaan päävastuu on niiden, jotka sulkevat rajoja, eikä niiden, jotka haluavat avata niitä. Hän vakuuttaa työskentelevänsä kenen kanssa tahansa, joka voi avustaa saarron lopettamiseksi. "Nykyinen tilanne on räjähdysaltis".

Kysymykseen, mitä hän tarkoittaa saarrolla tai rauhalla Hamasin ja Israelin välillä Sinwar vastaa lakonisesti: "Täydellinen rauha saarron lopettamisen jälkeen, eikä saarto ole sama kuin rauha".

Kysymykseen, miten tärkeitä kahden IDF:n sotilaan pitäminen panttivankeina on tulitaukosopimukselle, Sinwar vastaa:
"Se on ehdottoman elintärkeä. Se ei ole poliittinen kysymys, näen sen velvollisuutena. Teen mitä tahansa vapauttaakseni kenet tahansa, joka vielä on vankilassa".

Mutta entä jos tulitauko ei pysy? Monet sopimukset ovat kaatuneet ääriainesten toimesta kummallakin puolella.
Sinwar vastaa: "Sopimusta ei ole vielä olemassa. Hamas ja muut palestiinalais-järjestöt ovat valmiit allekirjoittamaan sen ja kunnioittamaan sitä. Mutta nykyisin on vain miehitystä. Tehdään tämä selväksi: Jos meitä vastaan hyökätään, me aina puolustaudumme. Silloin meillä on uusi sota, ja vuoden kuluttua olemme samassa pisteessä. Sota ei ratkaise mitään".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363595,00.html,
Ehkä haastattelun jatko-osassa vastataan moniin kysymyksiin, joita nousi esiin. Miksi rajan avaaminen on niin tärkeä Hamasille? On muistettava, että sen Hamasin peruskirjan mukaan Israelin kanssa ei neuvotella, se tuhotaan. Eikö olisi tärkeämpää nostaa kansan elintasoa Gazan kaistalla, eikä vaatia toisia tuhottaviksi?

04. Syyrian presidentti Bashar Assad antoi haastattelun kuwaitilaiselle lähes tuntemattomalle uutislehdelle Al-Shahed, mikä on Assadin ensimmäinen sitten rauhallisesta koululasten marssista sisällissodaksi kehittyneen Syyrian maan raunioittaneen ja lähes 500 000 ihmisen kuoleman aiheuttaneen katastrofin jälkeen.

Assad on saanut takaisin entistä itseluottamustaan nähdessään hallitusta vastaan kapinoineen protestin hajoamisen ja terrorijärjestöjen kärsivän tappion toisensa jälkeen Venäjän tuella nostetulle armeijalleen.

Assad ei anna nimiä arabivaltioista, joiden kanssa hän on löytänyt tärkeän yhteis-ymmärryksen vuosia kestäneiden vihollisuuksien jälkeen.
Myös länsimaiden delegaatiot ovat alkaneet vierailla Syyriassa valmistellessaan diplomaattisten ja muiden suhteiden solmimista.
"Pian sisällissota on ohi, ja Syyria voi palauttaa keskeisen roolinsa alueella".

Syyria on jäsenenä 22 jäsenmaan arabiliitossa, joka peruutti Syyrian jäsenyyden sodan alkuvaiheissa, sekä asetti taloudellisia sanktioita Syyriaa vastaan välitys-yritysten epäonnistuessa. Nyt Syyrian jäsenyys pyritään palauttamaan.
Saudi Arabia, Qatar ja muut Persianlahden GCC-maat ovat avoimesti tukeneet Assadin hallintoa vastaan taistelevia ryhmiä, jotka vaativat Assadin poistamista Syyrian johdosta.
Kuwait on järjestänyt useita avustuskonferensseja, mutta sekin tuomitsi Syyrian hallituksen pitäen sitä vastuussa väkivaltaan.
YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa Syyrian ulkoministeri Walid Moallem ja Bahrainin ulkoministeri Khalil bin Ahmed Al-Khalifa syleilivät lämpimästi toisiaan. Iranin pahimmaksi vihollisekseen todenneet maat, joutuvat nyt harkitsemaan uudelleen suhteitaan Assadin hallituksen kanssa.
Sisällissodan kääntyminen Assadin hallituksen hyväksi ei olisi ollut mahdollista ilman Venäjän ja Iranin antamaa tukea. Hän valvoo nyt yli 60 % Syyrian alueista.
Bahrainin ulkoministeri Khalid bin Ahmed Al-Khalifa kertoi saudi-tv:lle Al-Arabiya, ettei New York ollut ensimmäinen tapaaminen, mutta sitä ei ollut suunniteltu.

"Syyria on arabivaltio, sen kansa on arabeja, ja mitä siellä tapahtuu, liikuttaa meitä ennen muita kansoja. Ei ole oikein, että alueelliset ja kansainväliset maat huolehtivat Syyrian asioista meidän katsoessamme sivusta" Al-Khalifa valitti.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363265,00.html,

Mihin suuntaan kehitys johtaa Syyriaa ja Assadin hallitusta, on epäselvää. Syyrian on selvitettävä välinsä myös Turkin kanssa, jolla on aluevaatimuksia Syyriassa.
Israelin kannalta eniten huolestuttavia kysymyksiä ovat, miten syvälle Iran ja Venäjän vaikutus jatkuu, ja miten Hizbullahin asema selvitetään?

05. UUTISIA LYHYESTI

Israel vakuuttaa, että sen lentäjät pystyvät toimimaan Syyriassa S-300 huolimatta, mutta suhteet Venäjän kanssa on joka tapauksessa selitettävä.
On vaikea kuvitella, että pieni Israel sotilaallisista menestyksistään huolimatta voisi kyseenalaistaa Venäjän merkityksen ratkottaessa Lähi-Idän sotkuisia kysymyksiä. Venäjä on selvästi tullut Syyriaan jäädäkseen, ja tulee puolustamaan intressejään, satamaa ja lentokenttää, jotka ovat sille elintärkeitä.
Vakoilukoneen alas ampumisen kaltainen tilanne ei saa toistua, mikä asettaa Israelin temppeli harjalle: Miten estää Iranin ja Hizbullahin sotilaallisen vaikutuksen syveneminen Syyrian alueella ärsyttämättä Venäjää, jonka kunniaa on jo loukattu?
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363326,00.html,

Saksan liittokansleri Angelika Merkel aloitti 2 päivän vierailunsa Israelissa eilen. Merkelin kehon elekielestä voidaan lukea määrättyä ärtyisyyttä, mikä ei välttämättä ole vain Israelin aiheuttama, sillä hänellä on raskaita paineita kestettävänään.
Hänen vierailunsa tullee keskittymään kahdenkeskisiin taloudellisiin kysymyksiin, painotuksen keskittyessä innovaatioon, teknologiaan ja kehitysprojekteihin, kertoo ynetnews.
Pinnalta katsoen välit ovat erinomaiset, jopa intiimit ja luotettavat, mutta niiden taustalla lymyilevät kysymykset Iranin ja palestiinalaisten suhteista. Trump veti USA:n pois Iranin kanssa solmitusta JCPOA-sopimuksesta, ja tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, jonne hän siirsi USA:n lähetystön palestiinalaisten vastustuksesta huolimatta. Merkel ei hyväksy kaikkea tätä. Merkelille ovat arabisuhteet tärkeät, jo pelkästään 1.5 miljoonan arabimuuttajan johdosta.

Merkelillä on mukanaan osa ministereistään, laaja liikemiesdelegaatio sekä hänen uusi tsaarinsa taistelussa antisemitismiä vastaan, kuten ynetnews kirjoittaa.
Ben Gurionilla häntä oli vastaanottamassa arvokas vastaanottokomitea Netanyahun johdolla. Hänellä on tiivis päivä tänään, johon sisältyy kunniapromootio Haifan yliopistolla. Hän lähtee paluumatkalle 19.00 aikaan tänään.

Saksa on Israelin tärkein kauppakumppani, ja Saksa on maksanut miljardeja USD hyvittääkseen natsiSaksan verivelkoja, tukien Israelin sukellusvenekauppoja saksalaiselta telakalta, mikä on samalla aiheuttanut harmaita hiuksia Netanyahulle, jota syytetään oman voiton hankkimiseksi kauppojen yhteydessä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363165,00.html,

IDF etsii 8-vuotiasta arabipoikaa, joka yritti puukottaa IDF:n sotilasta torstaina tien no 443 tarkastuspisteessä Modiinin ja Jerusalemin välillä. Poika lähestyi sotilaita ja huutaen jotain veti esiin pitkän puukon. Hän ei kuitenkaan onnistunut ja heitti puukon sotilaita kohti paeten paikalta. Kukaan ei haavoittunut tilanteessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252760,

Ruotsi aikoo kieltää poikalasten ympärileikkauksen sanoen sen vaarantavan lapsen koskemattomuutta. Asialla on Ruotsin demokraattinen puolue.
Ruotsin Demokraattien sihteeri Richard Jomshof esitti keskiviikkona luonnoksen ei-sitovasta esityksestä Ruotsin parlamentille, jossa puolueella on kolmanneksi eniten kansanedustajia, eli 18 % edustuspaikoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252758,

Merkel kielsi perättöminä tiedot, joiden mukaan hän olisi peruuttanut Israel-matkansa, jos IDF olisi tuhonnut Khan al-Ahmar laittoman beduiinikylän.
"Se on puhtaasti Israelin asia ja päätös", hän sanoi "ja valheuutinen". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252751.

Merkelin kunniaksi järjestetty Haifan Yliopiston hänelle myöntämän kunniatohtorin promootiotilaisuus pidettiin Israelin museossa torstaiaamuna.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252751,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 21 -36; Suolameri 25 -36; Eilat 23 -38 +C-astetta, huomenna vähän viilenee, ja taivas osittain pilvistyy.

Tusinoittain kuolleita kaloja huuhtoutui Floridan rannikolle Palm Beachissa keskiviikkona samalla kun myrkyllinen punainen vuorovesi levittäytyi Floridan Atlantin puolisille rannikoille. Värin aiheuttaa leväkasvillisuus. https://www.miamiherald.com/news/local/environment/article219419020.html,













Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019