Tuesday, October 30, 2018

TIISTAI 30.10.2018

TIISTAI 30.10.2018
01. Tänään äänestetään Israelin kuntavaaleissa, kaikkiaan 6.5 miljoonaa äänestäjää valitsevat entiset tai uudet kuntajohtajat ja valtuustojen jäsenet. En ole seurannut asuinpaikkani poliittista karttaa, mutta täytyy katsella jotkut sopivat kohteet.
Internetyhteytemme lakkoilee jatkuvasti, joten kirjoittaminen käy hankalasti. Pyrin kuitenkin laatimaan artikkelini tärkeimmistä tapahtumista.
Eilen kävimme kokeilemassa nopeaa junaa Jerusalemista Tel Aviviin, mutta koska TA:n järjestelmät ovat vielä kesken, se ajoi vain Ben Gurionille. Matka kesti 24 minuuttia yhteen suuntaan. Juna kaipaa vielä lisää jemmausta.

02. Pääministeri Benyamin Netanyahun vierailu on osa Omanin sulttaanikunnan pyrkimystä tarjota maassa käytettyä tapaa vaikeiden ongelmien ratkaisuissa, jota kutsutaan nimellä Sabla.
Omanin sulttaani Qaboos bin Said vakuutti Netanyahulle, ettei Oman pyri sovittelijan asemaan, vaan toimii välittäjänä.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kävi Omanissa pari päivää ennen Netanyahua tavaten Omanin ulkoministeri Yusuf bin Alawin.
Alawin mukaan pääministeri oli ottanut yhteyttä sulttaani Qoosiin kysyen, voisiko hän myös esitellä oman asemansa konfliktissa, johon sulttaani vastasi
"Yellah tefadal, tule". Alawi sanoo, että on aivan luonnollista kutsua Israelin pääministeriä esittämään kantaansa.

Omanissa on myös oikeusistuimia ja ilmeisesti myös oppineita tuomareita, mutta kansa pitää parempana Omanin erikoista sabla järjestelmää, jossa osapuolet asetetaan istumaan vastakkain, mikä sallii heidän esittävän väitteitään ja vaatimuksiaan molempia osapuolia tyydyttävän sopimuksen solmimiseksi. Sablassa ratkotaan taloudellisia vastakohtia, henkilöitten ja heidän ja hallituksen välisiä sekä naapurimaiden keskeisiä ongelmia.

Omanin sulttaani Qoos bin Said nousi valtaan hänen isänsä jouduttua väistymään "palatsivallankumouksen" kautta 40 vuotta sitten. Hän suositteli sablan käyttämistä kansojen välisiin konflikteihin: Irakin ja Iranin välillä; Saudi Arabian ja Qatarin, sekä Saudi Arabian ja Jemenin välillä.
Omanin ulkoministeri pyrkii nyt saamaan saman pöydän vastapuolelle Israelin ja palestiinalaisten johtajat. PA voi boikotoida Yhdysvaltoja, mutta tuskin Omanin sulttaania, kuten op-ed artikkelissa arvioidaan.

Netanyahun vierailu Omanin pääkaupunkiin Muscatiin oli onnistunut – pienestä protestista huolimatta "saatanan edustajan" vierailua vastaan.
Iran ja Hamas pyrkivät vähättelemään vierailun merkitystä kutsuen sitä vain "photo-op" tilaisuudeksi ilman vakavaa tarkoitusta.
Omanin uutislehdet esittivät etusivullaan kuvia sulttaani Qoosin ja pääministeri Netanyahun tapaamisesta, jopa Sara Netanyahustakin, joka seurasi puolisoaan Omanin matkalla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5383524,00.html,

03. PLO:n keskusneuvosto ilmoittaa päättäneensä peruuttaa Israelin valtion tunnustamisen, kunnes se tunnustaa Palestiinan valtion Juudeaan ja Samariaan ja Gazaan rajoinaan ennen 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, kertoo PA:n uutistoimisto WAFA.

PLO:n keskusneuvosto päätti samalla katkaista turvallisuusyhteistyön sen taloudelliset suhteen Israelin kanssa, jotka määriteltiin Pariisin taloudellisessa protokollassa 1994.
Maanantai-iltana julkistetun neuvoston 2-päisen tilaisuuden loppupäätökset eivät kuitenkaan ole sitovia. Päätöksiä tutkitaan perustettavassa komiteassa, ja lisäksi niiden toteuttaminen käytännössä vaatii PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin hyväksymisen.

Vuonna 1993 Israelin ja PLO:n väliset Oslon sopimukset oli tarkoitettu vain tilapäisiksi – 5 -6 vuoden ylimenokaudeksi – jonka aikana PLO:n tulisi toimia Palestiinan valtion perustamiseksi. Nyt tämä ylimenokausi on ohi.
PLO:n keskusneuvoston päätösten virallinen hyväksyminen merkitsisi 1994 Oslon sopimusten loppumista, vaikka käytännössä ne ovat jo kuolleet.

On epävarmaa, miten asia kehittyy tästä lähtien.
Presidentti Trumpin nopeat päätökset Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi ja USA:n lähetystön muuttamiseksi Jerusalemiin sekoittivat PA/PLO:n laskelmat edetä valtionsa perustamiseksi omalla aikataulullaan, eikä se ole pystynyt asennoitumaan Trumpin nimittämän tiimin laatimaan rauhansuunnitelmaan positiivisesti, vaan epäilee USA:n ja Israelin välistä salaliittoa. USA lupaa julkistaa "Vuosisadan diilin" lähiaikoina.

Lisäksi Gazan irrottautuminen PA:n valvonnasta, vaikka sen virkailijat ovatkin saaneet palkkaa PA:n kassasta, on osoittautunut kovaksi perunaksi, johon Abbasin iän heikentämä hammasrivistö ei ole pystynyt.
Sovittelukeskusteluja on käyty vuodesta 2006 lähtien Egyptin toimiessa välittäjänä ilman edistystä. Abbasin asettamat talouspakotteet Gazan kansan nousemiseksi kapinaan Hamasin hallinnon kaatamiseksi ovat loitontaneet osapuolia toisistaan. Egypti ja YK vaativat sanktioiden poistamista, mutta Abbas haluaa kuristaa Gazan asukkaita, kunnes vaatimuksiin suostutaan.

PLO vakuuttaa, että se on palestiinalaisen sekakansan ainoa laillinen edustaja, ja pitää Hamasin solmimia potentiaalisia sopimuksia YK:n ja Israelin kesken laittomina.

Israelin opetusministeri Naftali Bennett vastasi PLO:n päätöksiin todeten, ettei PA/PLO ja vielä vähemmän Hamas ole koskaan olleet tosissaan neuvottelemassa rauhasta, koska niiden perimmäisenä tarkoituksena on Israelin tuhoaminen, ja sen juutalaisen kansan karkottaminen tai murhaaminen viimeistä miestä myöten ja naisten ja lasten orjuuttaminen. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-announces-the-cessation-of-recognition-of-the-State-of-Israel-570661,

04. Liikenneministeri Yisrael Katz sai kutsun Omanin sulttaanilta vierailla maassa ensi viikon aikana. Kutsu tarkoittaa virallista diplomaattista vierailua, jonka aikana Katzin odotetaan esittelevän suunnitelmaansa junayhteyden ulottamiseksi Välimereltä Persian Gulfin maihin Jordanian ja Saudi Arabian kautta.

Netanyahu selvitti, että Katz kutsuttiin Omanin toimesta Muscatiin ensi viikolla voidakseen osallistua Maailman kongressiin, jonka järjestäjä on Kansainvälinen Tiekuljetusunioni. Israel on ensimmäistä kertaa saanut virallisen kutsun kongressiin Omanissa.

Netanyahu ylisti Omanin sulttaania Qaboos bin Saidia erittäin kokeneeksi ja merkittäväksi mieheksi.
"Tämä oli Israelin ensimmäinen vierailu Omanissa 22 vuoteen. Tämän taustalla ovat diplomaattiset ponnistelut, joita olen ajanut äskeisten vuoien aikana arabimaita koskien".
"Pitkähköksi venähtäneessä tapaamisessa keskustelimme yksityiskohtaisesti Lähi-Itää koskevia haasteita. Ne olivat tärkeitä keskusteluja – sekä Israelin valtion kannalta, että hyvin tärkeitä koskien Israelin turvallisuutta. Niitä tulee olemaan lisää jatkossa" Bibi selvitteli vierailuaan.

Katzin Omanin vierailulle voitaneen antaa nimi "Rautatie alueelliseen rauhaan". Katzin suunnitelma rautatiestä Välimereltä Israelin, Jordanian ja Saudi Arabian kautta Persianlahden maihin on vallankumouksellinen. Vastaavanlaisia suunnitelmia – joskin pienemmässä mittakaavassa – on esitetty ennenkin, mutta ne ovat kaatuneet poliittiseen epävarmuuteen.

Tiedotusministeri Ayoob Kara aloittaa maanantaina matkansa Dubain kansainväliseen mediakonferenssiin.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev on edelleen Abu Dhabissa Israelin judotiimin kanssa, joka sai valmiiksi "Abu Dhabin grand slamin" ja tuo kotiin ainakin 2 kultamitalia ja 3 pronssia. Oli suuri voitto Israelille, että Israelin judo-tiimi sai kilpailla avoimesti esittäen maansa lipun ja logon kilpailu-asuissaan, ja että kultamitalit voittaneille soitettiin Israelin kansallislaulu ja nostettiin Israelin lippu keskimmäiseen salkoon.
Israelin ja Omanin diplomaattisuhteet katkesivat toisen intifadan, PA/PLO:n hillittömien terrori-iskujen Israelin siviilejä vastaan – alettua.
Bibillä oli mukanaan Muskatissa Sara-vaimonsa ohessa Mossadin ja kansallisen turvallisuusneuvoston johtajat ja muita virkailijoita. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5382508,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Presidentti Donald Trump teki vierailun Pittsburghin Squirrel Hill synagogaan, jossa toiset eivät olleet innostuneet vierailusta, mutta Rabbi totesi: "Trump on presidenttini. Hän on lämpimästi tervetullut". Amerikan juutalaisten avoin viha Republikaaneja ja presidentti Trumpia kohtaan on käsittämätön. Heidän on vaikea asennoitua siihen, että Demokraattinen puolue ja sen presidentti-ehdokas Hillary Clinton hävisivät jo voitonjuhlien alettua puolueen vaali-toimistoissa, mutta joka viime minuuteilla kääntyi republikaanien ja Trumpin yllättävään voittoon.

Trumpia on väitetty kansallis-demokraatiksi, minkä Trump korjasi muotoon "kansallinen", mitä jotkut juutalaiset vierastavat todeten, että natsit olivat kansallis-sosialisteja. He pitävät Trumpia "epärehellisenä kiihkoilijana, jonka puheet kiihottavat vihaan ja pelkoon maahanmuuttajia kohtaan".

Vain minuutteja ennen iskuaan synagogaan murhaaja Robert Bowers hyökkäsi sosiaalisessa mediassa HIASta vastaan, juutalainen järjestö, joka asuttaa maahanmuuttajia USA:n hallituksen kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti. "HIAS tuo maahan tunkeilijoita, jotka surmaavat ihmisiä. En voi istua paikoillani ja katsoa, miten ihmisiä lahdataan. Tarkista näkösi, aion mennä sisälle" hän kirjoitti.
Valkoisen Talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders sanoi: "Muutamat henkilöt, he surevat, heihin koskee. Presidentti haluaa olla siellä osoittaakseen hallituksensa tuen juutalaiselle yhteisölle. Rabbi sentään kutsui hänet tervetulleeksi paikalle".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5383932,00.html,

Amerikan juutalaiset alkavat vähitellen ymmärtää, että antisemitismi on nousussa Federaation alueilla, ja että juutalaisten vähättely muutamista, jotka marssivat kaduilla huudelleen iskulauseitaan kuuluvat ajan henkeen, joka menee ohi, ovat vaarallista harhaa. "Eivätkä he toki uskalla iskeä synagogiin", he tyynnyttelevät toisiaan tajuamatta, että antisemitismi on kehittynyt juutalaisten fyysiseksi vahingoittamiseksi. Dan Shabiro sanoo artikkelissaan, että "Trumpin tulisi muuttaa puhetyyliään, jossa hän sanoo hyviä ihmisiä esiintyvän molemmin puolin. Tällä hän vahvistaa tasapainottomia ihmisiä muuttamaan viha-puheitaan väkivaltaiseksi toiminnaksi – muslimeja, meksikolaisia, homoja - ja tietenkin juutalaisia – vastaan".
"Antisemitismiä esiintyy myös sekä oikeistossa että vasemmistossa.
Vasemmiston antisemitismi on selvimmin nähtävissä Englannissa, jonka Labourpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on vahvin ehdokas maan seuraavaksi pääministeriksi. Jos se toteutuu, hän tulee toteuttamaan näkemyksiään Downing Streetillä, pääministerin kansliassa".
"Samankaltaisia ääniä kuullaan myös Yhdysvalloissa, yliopistojen tiloista Louis Farrakhaniin ja muihin. Niiden vastustaminen tulee aloittaa nyt", sanoo Shapiro.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5383910,00.html,

Israelin osallistuessa 6 653 808 laillisen äänestyskelpoisten voimalla maan kuntavaaleihin, suurin huoli on siinä, että vaalit voitaisiin suorittaa ilman lainavastaisuutta, mikä julkisuuteen tullietten tapausten johdosta ei ole ollenkaan varmaa.

Pormestariehdokkaita on 863 ja alueellisten valtuustojen johtoon n 3 400 ehdokasta. Ensimmäistä kertaa vaalit suoritetaan samaan aikaan kaupungeissa ja maaseutukunnissa, joten vaalit pidetään 251:ssä maan 257 kunnissa Israelissa. Vaalilaatikkoja on 11 000 noin 4 000 äänestyspaikassa. Jos ehdokas ei saa 40 % äänistä, suoritetaan uusinta 13.11. kahden johtavan ehdokkaan välillä. Druusit vastustavat äänestystä joillakin paikkakunnilla vastalauseena Knessetin hyväksymälle Israel kansa-valtio laille. Joitakin druusien äänestyspaikkoja jouduttiin sulkemaan protestien vuoksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5383865,00.html,

Brasilian presidentiksi valittiin Jair Bolsonaro, jonka ehdokkuutta kutsuttiin ristiriitaiseksi. Toisaalta häntä kutsutaan Brasilian Donald Trumpiksi. Heprealaisen yliopiston professori Arie Kacowicz Jerusalemista tutkii raportissaan Bolsonaron henkilöä ja valinnan vaikutuksia Israeliin.

Kacowicz sanoo, että vaikutus Israeliin on merkittävä. "Tämä on latinalaisen Amerikan suurin valtio, sen väkiluku on n. 200 miljoonaa; sen talous on 9. suurin maailmassa, ja sen maa-alue on valtava. Bolsonaron valinta on tavallaan protesti Labor-puoluetta vastaan, jota syytetään korruptoituneeksi.
Hänen puheensa olivat Trumpin tapaan ei-poliittisia, mutta aitoja. Hänen uskotaan tuovan muutoksia ja järjestystä katuelämään sekä taistelevan rikollisuutta vastaan.
Hänen vaalilupauksensa vierailla Israelissa, ja muuttaa Brasilian lähetystö Jerusalemiin, merkitsevät dramaattista muutosta EteläAmerikan maassa.

Israelin ja Brasilian väliset suhteet eivät ole olleet hyvät, mitä korostaa Brasilian hylkääminen Dani Dayan Israelin lähettilääksi Brasiliaan.
Bolsonaro kuuluu Evankeeliseen ryhmittymään, ja hänen kaksi vaalilupaustaan merkitsevät täydellistä muutosta diplomatiassa. Brasilia harjoitti multilateraalista ulkopolitiikkaa, jonka piirteenä ovat olleet läheiset suhteet Iraniin ja arabimaihin. Mielenkiinnolla seurataan, miten presidentti Bolsonaro suuntautuu uudessa asemassaan maansa johtavana henkilönä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253970,

Trump lähetti 5 200 sotilasta Meksikon vastaiselle rajalle, joita vahvistavat 150 mailia terävillä (razor) piikeillä varustettua piikkilanka-aitaa.
YK kehottaa Yhdysvaltoja ottamaan vastaan kaikki yli 7000 + elintaso-muuttajaa, jotka lepäsivät hetken Meksikossa mutta jatkavat tavaltaan n. 30 mailin päivävauhtia kohti USA:n rajaa. Meksiko tarjosi heille työtä ja mahdollisuutta kirjautua virallisesti maahanmuuttajiksi, mutta tarjous hylättiin. USA:n sotilaat harjoittelevat, miten estää laiton maahanmuutto. Karavaanin koko on kuitenkin pienentynyt, enää arviolta 4 000 ihmistä. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6330911/Pentagon-says-5-000-troops-deploy-border-Friday-deter-immigrant-caravan.html. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6331353/Second-migrant-caravan-storms-Mexico.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -23; Tiberias 16 -31; Suolameri 21 -32; Eilat 19 -33 +C-astetta, aurinkoista, torstaina puolipilvistä. Hieman lämpenevää.
No comments: