TIISTAI 16.10.2018

TIISTAI 16.10.2018
01. Ryhmä huomattavia senaattoreita USA:n Ulkomaanasioitten komiteasta esittävät uutta lakia pari päivää sen jälkeen, kun he tapasivat Trunpin nimittämän rauhantiimin jäseniä Capital kukkulalla.
Esitetyllä lailla on tarkoitus luoda investointirahasto Palestiinan talouden kehittämiseksi. Lakiesityksen takana ovat republikaanit ja demokraatit kongressin molemmista kamareista viime viikolla.

Lakiesityksen mukaan perustetaan Palestiinalainen Yhteistoimintasäätiö, jolla edistetään yhteistä taloudellista kehitystä ja rahoitetaan yhteisyrityksiä palestiinalaisten yrittäjien ja yhtiöiden välillä Yhdysvalloissa, Israelissa ja Lähi-Idän maissa.

Lähteet sanovat, ettei lakiesitystä ole laadittu Valkoisen Talon rauhan-ponnisteluihin liittyvänä. Lailla pyritään rohkaisemaan kansalta kansalle tapahtuvaa keskustelua ja yhteisöjen rakentamista rajoittavien linjojen yli.

Lakiesitys on edelleen hiottavana, eikä sitä jaettu kummankaan puolueen jäsenille esittelytilaisuudessa. Kongressin esittämä rahasto tarjoaa lisäksi 100 miljoonaa USD investointivaroja.
Kongressin eivätkä hallituksen lähteet halua kommentoida esityksen ajoitusta vain muutama kuukausi ennen vuoden loppua, johon mennessä presidentti Trump haluaa julkistaa tiiminsä laatiman rauhansuunnitelman. https://www.jpost.com/American-Politics/White-House-reviewing-bipartisan-bill-promoting-Palestinian-fund-569504,

02. USA:n oikeusministeri Jeff Sessions teki maanantaina kauan odotetun ratkaisun, jolla hän päätti, että viisi järjestöä, mukaan lukien Hizbullah, ovat kansainvälisiä rikollisjärjestöjä, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja syytteitä, kuten Reuters raportoi.

Sessions ilmoitti samalla, että Hizbullahin ohella, Sinaloa Cartel, Clan deBolfo ja Cartel de Jalisco Nueva Generacion esitetään tuhottaviksi, jonka suorittaminen on uskottu erityiselle uudelle toimintajoukkueelle.

Erityinen kokeneitten kansainvälisen huumekaupan, terrorismin, järjestettyyn rikollisuuteen ja rahanpesuun perehtyneet syyttäjät tutkivat yksityisiä ja verkostoja, jotka tukevat Hizbullahia, Sessions selitti Reutersin mukaan.

"Tällä muodostetulla toimintajoukkueella ponnistelumme ovat enemmän kohdistettuja ja tehokkaampia kuin koskaan", Sessions selitti lisäten, että 90 päivän kuluessa toimintajoukkueen jäsenet antavat hänelle yksityiskohtaisia suosituksia "näiden ryhmien syyttämiseksi ja niiden lopulliseksi
poistamiseksi katukuvasta".

USA on asettanut aiemmin useita sanktioita Hizbullahia ja sen jäseniä ja tukijoita vastaan, joilla on yhteyksiä terroriryhmän kanssa.

Aiemmin tänä vuonna USA:n talousministeriö asetti sanktioita yhtä Hizbullahin rahoittajaa ja sen edustajia vastaan Iranissa, kuten myös viittä muuta yhteisöä vastaan Euroopassa. Sanktiot asetettiin päivä sen jälkeen, kun USA ja sen Gulfmaiden kumppanit asettivat sanktioita Hizbullahia ja sen johtoa vastaan, mukaan lukien pääsihteeri Hassan Nasrallah ja hänen vara-miehensä Naim Qassem.

Tiistaina USA asetti sanktioita Iranin keskuspankin johtajaa ja Irakissa toimivaa pankkia vastaan miljoonien USD siirtämisestä Iranin vallankumous-kaartille.
Viime viikolla USA:n talousministeriö asetti sanktioita kuutta yksityishenkilöä ja kolmea yhtiötä vastaan epäiltyinä miljoonien USD toimittamisesta Iranin vallankumousarmeijalle.
Helmikuussa USA laajensi sanktioita kuutta yksityistä ja seitsemää liikemiestä vastaan, joilla oli yhteyksiä Hizbullahin rahoittajaan Adham Tajajaan, libanonilaiseen liikemieheen, jonka uskotaan olevan yksi Hizbullahin tärkeimmistä varojen hankkijoista.

Washington on aiemmin sanktioinut Nasrallahin ja kahta sen järjestön jäsentä epäillystä roolista Syyrian hallituksen avustamiseksi sen murskatessa oppositioryhmiä.
Lokakuussa Washington tarjosi usean miljoonan USD palkkion kahdesta Hizbullahin virkailijasta Trumpin hallituksen kehitellessä strategiaansa Iranin kasvavan alueellisen vaikutusvallan vastapainoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246165.

03. Mitä Israelin tulee tehdä Gazan kaistaa hallitsevan Hamasin ja sen kanssa liitossa olevien terrorijärjestöjen kanssa?
Kysymys on ajankohtainen – itse asiassa ollut sitä jo vuosikaudet ilman järjellistä ratkaisumallia, jossa huomioitaisiin Israelin kansalliset intressit ja niihin liittyvät moraaliset, eettiset, uskonnolliset ja kansainväliset näkökohdat.

Keskusteluissa liikkuvat kaksi tärkeintä mallia: Ensimmäisen mallin mukaan Israelin tulee kiristellä hampaitaan Hamasin jatkuvan terrorin alla, ja jatkaa neuvotteluja pitävän ja monivuotisen aselevon solmimiseksi.
Toisen mallin mukaan Israelin tulee toteuttaa lopultakin - toistuvien varoitusten ja uhkausten asemesta – täydellinen sotilasoperaatio Gazassa terroriorganisaation hallinnon lopettamiseksi.

ENSIMMÄINEN MALLI on vaikeutunut Hamasin ja PA/PLO:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vastustuksen vuoksi. Tässä mallissa Gazan kaista – jonka YK ennustaa kehittyvän asumiskelvottomaksi muutamassa vuodessa – rakennetaan kokonaan uudelleen ulkomaisten avustusten avulla.

Malliin kuuluu sataman, lentokentän, infrastruktuurin, vesihuollon ja viemärilaitoksen rakentaminen lähinnä Qatarin ja muiden GULF-maiden avustusten avulla, kuten myös 2014 sodan tuhojen korvaaminen rakentamalla tuhansittain uusia asuntoja, sekä opetustoimen, terveyden-hoidon ja yleisten instituutioiden rakentaminen. Kaikki tulisi tapahtumaan YK:n ja EU:n valvonnassa ja ohjauksessa.

PA/PLO ohitetaan tässä mallissa kokonaan, mitä Abbas ei voi niellä kakistelematta. Hän haluaa kaiken kulkevan hänen kauttansa, ja hän syyttää YK:ta EU:ta salaliitosta häntä ja Palestiinan kansallista projektia vastaan itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Hän jatkaa Gazan saartoa omilla sanktioillaan YK:n asettamien lisäksi.

Hamas ja Islamic Jihad ovat vastahakoisesti hyväksyneet tämän hyvin houkuttelevan tarjouksen, mutta muistuttavat samalla, ettei heitä voida ostaa dollareilla eikä Qatarin maksamalla öljyllä. Peruskirjansa mukaan tavoite on Israelin tuhoaminen kokonaan, mikä ei toteudu tässä.

Niinpä Gazan kansa jatkaa kärsimyksiään odottaen sydän kylmänä talven sateita ja kylmiä. Israelissa todetaan, että Gazan kansa on Hamasin panttivankina. March of Return veriset mielenosoitukset Gazan turva-aidalla ja tuhopolttopallojen lähettäminen Israelin puolelle jatkuvat edelleen, ja leviävät myös Juudean ja Samarian alueille, mistä on jo useita ennakkotapauksia.

Israelin kannalta Gazan rajan pinnassa asuvien israelilaisten kärsivällisyys alkaa myös osoittaa repeilemisen merkkejä, mikä tuntuu lasten koulu-menestyksessä ja ihmisten yleisenä hallituksen ja armeijan vastaisuutena. Vaarana on, että kansalaiset ottavat lain omiin käsiinsä, mikä johtaisi hallitsemattomiin kostoiskuihin Gazan alueella.

TOINEN MALLI täyden sodan aloittamiseksi kauhistuttaa siksi, että Hamas on rakentanut koko strategiansa kansan käyttämiseksi inhimillisenä kilpenä heidän mullahiensa opettaessa, että on Allahin tahdon mukaista kuolla marttyyrina, joka antaisi koko perheelle sankarin sädekehän ja kunnioituksen. Nuorten ja lasten haastatteluissa jokainen lähes poikkeuksetta ilmaisee halunsa saada kuolla toimittaessaan itsemurhatehtävää Allahin hyväksi.
Tämä on muistuma muinaisen Molokin epäjumalan vaatimien ihmisuhrien antamista julmalle jumalalle, joka ei tunne sääliä ihmisiä kohtaan.
Lisäksi Abbas lupaa operaatiossa haavoittuneen tai surmansa saaneen perheelle elinikäisen eläkkeen, jonka määrä nousee sen mukaan, miten monta ihmistä terroristi pystyi surmaamaan.

Hamas on rakennuttanut yleensä lapsilla ja nuorilla hyökkäystunneleita Gazan alueilla, joissa useat ulottuvat Egyptin tai Israelin puolelle. Niihin on varastoitu aseita, raketteja ja räjähteitä ja pommeja. Egyptiin johtavia on käytetty pääosassa salakuljettamiseen ja ihmisten muiluttamiseen rajan ali. Israeliin johtavat tunnelit on rakennettu hyökkäyksiä varten. Niistä pyritään hyökkäämään IDF:n tukikohtiin tai maatiloille ja kibbutseihin panttivankien saamiseksi käytettäviksi neuvotteluissa vankien vapauttamiseksi vankiloista.

Hamas on varastoinut rakettejaan ihmisten asuntoihin, kouluihin, klinikoihin ja moskeijoihin, joista myös useat tunnelit alkavat.
Hyökkäys Gazan alueelle tulisi vaatimaan runsaasti ihmisuhreja, naisia ja lapsia, joita käyttää ihmiskilpinä tärkeissä kohteissa. Gazan mellakoiden yhteydessä Hamas pakottaa naiset katkomaan piikkilankoja turva-aidassa, koska he tiedostavat, ettei IDF ammu edes sotilastehtävissä toimivia naisia.

Vailla sodan lopputuloksesta ei olekaan epäselvyyttä, Israelilla tulisi olemaan arviolta 1.8 miljoonaa gazalaista hallittavinaan, joita on sukupolvien ajan iskostettu päähän vihaamaan ja halveksimaan israelilaisia. Osa Gazan asukkaista voisi pyrkiä pakoon Siinaille, mitä Egypti ei sallisi suosiolla.
Ihmismenetysten määrä tulisi olemaan suuri (myös israelilaisten keskellä), ja kansainvälinen tuomio Israelille sen mukaisesti yksimielisen tuomitseva.

Hamas on jatkanut rakettiensa kehittämistä entistä tarkemmiksi ja pitemmälle ulottuviksi. 2014 sodan loppuvaiheessa Hamasin raketit ylsivät Tel Avivin eteläosiin ja Jerusalemin laidoille.
Vaikka Israelin torjunta-aseet – Iron Dome, Iron Beam, Davidin Linko, Arrow 2 ja Arrow 3 - pystyvät eliminoimaan osa raketeista, eivät kuitenkaan kaikkia, joten rakettien aiheuttama tuho tulisi olemaan merkittävä.

Israelin puolustusministeriö ja hallitus ovat todella moukarin ja alasimen välillä pyrkiessään ratkaisemaan, mikä on mielekästä ja maan intressien mukaan tärkeintä.
Ei liene vähemmän tärkeää muistuttaa, että Mooseksen laissa juutalaisia kehotettiin karkottamaan tai tuhoamaan kaikki maassa asuvat vieraat, epäjumalia palvovat kansat, koska niiden syntimitta oli täyttynyt, ja varoitettiin, jos näin ei tapahdu, nuo kansat ovat piikkinä Israelin lihassa ja viettelevät sen syntiin.
(5.Ms.7:1 -8; 12:29 -31: 5. Ms.28:13)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253281,

04. UUTISIA LYHYESTI

IAF ei ole tehnyt yhtään ilmaiskua Syyrian alueelle sen jälkeen, kun Syyrian ilmatorjunta ampui alas venäläisen tiedustelukoneen IL 20 surmaten sen 15 hengen miehistön. Iran on saanut rauhassa ja Venäjän suojeluksessa korvata ilmaiskuissa menettämänsä aseet ja ohjukset. Netanyahu on pyrkinyt järjestämään tapaamisen presidentti Putinin kanssa, mutta hänellä taitaa olla muita kiireitä, eikä sopivaa aikaa ole löytynyt.

Netanyahu pyrki saamaan Venäjän ymmärryksen Israelin toiveille kansain-välisestä tunnustamisesta, että Golanin kukkulat kuuluvat Israeliin. Ulko-ministeri Sergey Lavrov sanoi suoraan, että Golanin liittäminen Israeliin vaatii YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymisen.

Venäjä siirsi Syyriaan kiireesti 24 S-300 ilmatorjuntajärjestelmän laukaisu-alustaa ja niihin useita satoja ohjuksia. Näillä Venäjä katsoo voivansa valvoa kaikkia Syyrian rajoja kutsumattomilta vierailta. Venäjä kouluttaa syyrialaisia hoitamaan uutta monimukaista järjestelmää, uutta ei onneksi iranilaisia.
Venäjän puolustusministeriö katsoo tulleensa loukatuksi ja vastustaa pyrkimyksiä poistaa tuo onneton tilanne syrjään ilman seurauksia. https://www.debka.com/no-israeli-air-strikes-during-past-month-iran-replenishes-destroyed-arms-stocks/,

Iran sanoo, että sen ohjusohjelma on puhtaasti puolustuksellinen. Sen kehittämä maalta merelle ohjuksen kantomatka on 700 km.
Toiseksi Iran uhkaa sulkea Hormuzan salmet Persianlahdella, jos USA yrittää häiritä Iranin öljynmyyntiä. Iranin aseistetut pikaveneet ovat häirinneet USA:n sotalaivoja, jotka ovat joutuneet ampumaan varoituslaukauksia, koska pikaveneet pyörivät hidasliikkeisen sota-aluksen ympärillä ja yhteen törmäyksen vaara on olemassa. Iranin toiminta on vastoin kansainvälisiä merenkulkusääntöjä ja vaarana suuremmasta konfliktista. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Iran-says-its-land-to-sea-missiles-can-now-travel-700km-569524,

Kaksi 30-kymppistä arabimiestä saatiin antiikkiesineiden varastamista kiinni muinaisen juutalaiskylän Horbat Deborah raunioissa, jossa asui muinoin juutalainen sankaritar Deborah, ja Dabran juutalaiskylässä, jonka löydetyt muinaisesineet todistavat Sephoris-alueella roomalaisella kaudella. Varkaat olivat tehneet suurta vahinkoa raunioille.
Antiikkihallituksen varkaudenvastainen yksikkö havaitsi miesten aiemmat varkaudet ja asetti 24 tunnin vartion. Miehet saatiin kiinni tuoreeltaan, ja heidät luovutettiin poliisin kuulusteltaviksi. He ovat kotoisin Daburiyya arabikylästä. Maistraatin oikeus vapautti miehet takuita vastaan. https://www.jpost.com/Israel-News/Two-antiquity-smugglers-arrested-for-bulldozing-Jewish-archaeological-site-569520,

Trumpin nimittämä rauhanlähettiläs Jason Greenblatt paljasti osan Kushnerin tiimin laatimasta suunnitelmasta. ¨
Hän sanoi, että Gaza ja Länsiranta ovat olleet erossa 10 vuotta, mutta vastoin mediassa liikkuneita huhuja suunnitelmaan sisältyy Gazan ja Länsirannan yhdistäminen. Hän vakuuttaa, että tarkoituksena on avustaa palestiinalaisia, sekä Gazassa että Länsirannalla asuvia.
Greenblatt ennustaa, että Netanyahu ei välttämättä ole tyytyväinen suunnitelmaan, ja että hänellä on raskas tehtävä edessään pyrkiessään saamaan suunnitelmalle hallituksensa hyväksymisen.
Tämä tulisi ilmeisesti vaatimaan maayhteyden Gazan ja Länsirannan välille, mikä jakaisi Israelin kahtia ja aiheuttaisi suuren turvallisuusriskin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5372196,00.html,

Australia harkitsee lähetystönsä muuttamista Israelin pääkaupunkiin, Jerusalemiin. Pääministeri Scott Morrison pitää puheen tänään tiistaina, jossa hän selventää päätöstään. Raportin mukaan päätökseen on vaikuttanut se, että Morrison tarvitsee juutalaisten äänet seuraavissa vaaleissa. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei vaaleilla ole mitään tekemistä päätöksen kanssa. 13 arabimaata ovat varoittaneet, että päätös voi vaikuttaa diplomaattisiin väleihin maitten välillä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5371781,00.html,-32;

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14-24; Tiberias21 -32; Suolameri 23 -31; Eilat 22 -32 +C-astetta; puolipilvistä etelässä aurinkoisempaa, huomenna lähes samat lukemat.



















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019