TIISTAI 02.10.2018

TIISTAI 02.10.2018
01. Raporttien mukaan Venäjä on jo aloittanut S-300 ilmatorjunta-järjestelmän asentamisen Syyriaan, kuten Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov kertoi keskiviikkona. Venäjä puolustaa yhden parhaista IT-järjestelmän asentamista Syyriaan todeten, että siitä sovittiin jo 2013, ja toiseksi venäläisen tiedustelu-koneen Ilyushin IL-20 alas ampuminen osoittaa, että aiemmin sovittuja lentoreittejä ja – aikatauluja on muutettava Syyrian yhä ahtaammaksi käyvässä ilmatilassa.

Ynetnews.com tarkastelee kysymystä Yossi Yehoshuan laatimassa artikkelissa diplomaattisen kriisin aiheuttaneen tapauksen taustoja ja syitä.

Hän toteaa aluksi, että Venäjän uhkaus asentaa S-300 IT-järjestelmä Syyriaan on vanha uutinen, jota on kuultu aiemminkin.
Tällä kertaa annettu varoitus on kuitenkin paljon aiempia vakavampi.

Israel on vuosien ajan pyrkinyt estämään Venäjää toimittamasta S-300 järjestelmää. Itse asiassa Venäjä toimitti jo aiemmin kehittyneemmän S-400 järjestelmän Syyriaan siellä olevien sataman ja lentokentän suojaksi. Sen toiminta lienee kuitenkin ollut osittaista, ja sitä hoitavat venäläiset sotilaat.
Sen ei ole havaittu suuresti estäneen IAF:n lentoja Syyriassa. Israelin puolustusministeriö ilmoitti IAF:n tehneen yli 200 pommitus- ja havainto-lentoa Syyrian yllä v. 2017.

USA:n presidentti Donald Trump ei ole katsonut aiheelliseksi puuttua tilanteen kehitykseen, mikä on antanut Venäjän presidentti Vladimir Putinille vapaat kädet toimia Venäjän intressien vaatimalla tavalla. Ainoa huomio on Trumpin neuvonantajan John Boltonin lausunto, jossa hän toteaa, ettei päätös S-300 järjestelmän luovuttaminen Syyrian armeijalle ollut harkittu.

Yehoshua toteaa, että Venäjän uhkaamat rangaistustoimet – satelliitti-navigoinnin sulkeminen, tutkan ja koneitten välisen informaation estot – voivat aiheuttaa lisähankaluuksia IAF:n koneille, mutta toisaalta IAF on harjoitellut vuosien aikana ystävällisten maitten kanssa, joilla on S-300 ja muita Venäjän toimittamia järjestelmiä.
IAF ilmoitti äskettäin, että sillä on kokemusta näitten järjestelmien ohittamiseksi jo 20 vuoden ajalta.

Lähitulevaisuus tullee osaoittamaan, miten Israelin ja Venäjän välit kehittyvät tästä eteenpäin, ja mikä Putin tulee johtamaan vaaralliseksi muotoutuneen tilanteen selvittämistä. Netanyahu tarjoutui matkustamaan Moskovaan Putinille sopivana ajankohtana, mutta Venäjän ulkoministeriö haluaa edetä kiirehtimättä, sillä kriisi voi kuumetessaan johtaa kansainväliseen konfliktiin.
Avoimia kysymyksiä ovat:
Israel vakuutti aiemmin estävänsä Irania saamasta tukikohtia Syyrian alueelle eikä ainakaan Israelin pohjoisrajan tuntumaan.
Miten Israel pystyy estämään sen?
Toinen kysymys on Iranin toive rakentaa maayhteys Irakin ja Syyrian alueitten kautta Välimeren rantaan, minkä estäminen edellyttää ilmavoimien toimia.
Kolmas kysymys koskee Hizbullahin asemaa, joka sekin haluaa saada jalan-sijaa Syyriassa Israelin pohjoisrajan tuntumassa.

Syyrian ulkoministeri Walid Moallem esitti New Yorkissa vaatimuksen kaikkien ulkomaitten - USA:n, Iranin, Libanonin ja Turkin – joukkojen poistamiseksi Syyrian alueelta. Vain sopimusten mukaisesti YK:n valvonta-yksiköt Syyrian puskurivyöhykkeellä ja Venäjä lentokenttänsä ja satamansa Latakin lähellä saisivat jatkaa toimintaansa.

Yehoshua kertaa artikkelissaan vielä kerran, että Israel toimi korrektisti ilmoittaessaan koneittensa poistuneen Latakian yltä 25 minuuttia ennen vakoilukoneen pudottamista, kuten Venäjäkin tunnustaa raportissaan.
Hän myös paljastaa Syyrian IT-henkilöstön puutteellisen koulutuksen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5361831,00.html,

02. Iran sanoo ampuneensa maanantaina kuusi ballistista ohjusta Syyrian kaakkoisosaan antaakseen vastauksen 22. 09. Iranin vallankumouskaartin paraatia vastaan Al-Ahwaz kaupungissa tehtyyn hyökkäykseen, jossa sai surmansa 25 ihmistä, lähes puolet heistä vallankumouskaartin jäseniä.

Iranin ilmoituksen mukaan ohjukset oli lähetetty Saudi Arabian tukeman sunnimuslimiryhmän tukikohtiin, joita se kutsuu nimellä "takfiri", terroristit,
joita myös USA tulee.
Vallankumouskaartin uutistoimiston Sepah News mukaan Iranin iskuissa sai surmansa useita terroristijohtajia ja tuhosivat varusteita ja infrastruktuuria.

Ohjuksiin oli maalattu tekstit: Kuolema saudin perheelle; kuolema USA:lle; kuolema Israelille. Iranin Fars-news julkaisi ohjelmassaan videon, jossa useita ohjuksia ammuttiin samaan aikaan Iranin itäosasta. Ohjukset lensivät 570 km:n matkan ennen osumistaan maaleihinsa.
USA:n johtaman koaliittion lausunnossa todetaan Iranin ampuneen ohjuksia, mutta etteivät ansaitse suurempaa mainintaa. Ryhmän tiedottaja Sean Ryan totesi koaliittion tutkivan, aiheuttivatko ohjukset mitään tuhoa. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-fires-missiles-at-targets-in-Syria-568432,

03. Debkafile kertoo artikkelissaan, että Iran avasi uuden strategisen maaperän lähettäessään maanantaina 01.10. miehittämättömien (drone) 11 stealf- koneen laivueen ISIS joukkojen valvomalle alueelle Syyrian itäosassa. Tämä tapahtui samaan aikaan kuuden ballistisen ohjuksen ampuminen Kermanshahista Iranissa samaa Washingtonin tukemaa tukikohtaa vastaan.

Koneet lensivät Irakin ilmatilan kautta lupaa kysymättä, mutta enempää Israelin kuin USA:nkaan hävittävät eivät tehneet mitään koneitten lennon estämiseksi. Pystyvätkö ne välttämään tutkahavainnot?
DF toteaa, että Iran on aloittanut sotilaallisen toimintansa myös Irakissa Syyrian ohella, kuten tapaus osoittaa.

DF:n sotilaslähteet toteavat, että Iranin stealf miehittämättömät UAV koneet Saegehs (Thunderbolts) on tehty Yhdysvaltalaisen US RQ-170 Sentinel mallin mukaan, jonka iranilaiset pudottivat maahan 7 vuotta sitten ja kopioivat sen mallin mukaisen koneen kiinalaisten asiantuntijoitten avulla.

Israel pudotti yhden sellaisen koneen 9 kuukautta sitten Jordanian ilmatilassa sen tunkeuduttua sinne Syyriasta.
Kokonaisen laivueen lähettäminen toimintamatkalleen Syyriaan osoittaa Iranin kykenevän lähettämään koneitaan pommitusmatkalle Irakiin ja Syyriaan, sekä ampumaan sinne ballistisia ohjuksiaan.
DF arvioi tämän muodostavan uuden uhkan USA:n intresseille Syyriassa ja Irakissa, mikä myös Israelin tulee huomioida suunnitelmissaan. https://www.debka.com/strategic-breakthrough-for-iran-in-unimpeded-drone-missile-attack-on-e-syria/,

04. Vastauksena niille, jotka kritisoivat IDF:n puolustuskykyä ja valmiutta suureen konfliktiin jos sellainen tarvitaan, puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi julkiasemassaan lausunnossa, ettei Israel ole niin hyvin valmistautunut sotaan vuoden 1967 sodan jälkeen, kuin nyt.
Vuoden 1967 sota, ns. kuuden päivän sota, alkoi IAF:n tuhottua lähes täysin Egyptin, Syyrian ja Jordanian ilmavoimat arabien suljettua Israelin laiva-liikenteen Punaisellemerelle vastoin USA:n vakuutuksia.

Liberman tunnusti kuitenkin, ettei koskaan saavuteta ideaalista valmius-tilannetta ynetnews.com antamassaan haastattelussa.
Hän kielsi IDF:n ombudsmiehen kenraalimajuri Yitzhak Brickin raportin, jossa todetaan IDF:n sotilaallisen valmiustilan oleellisesti haavoittuneen.

"Olen lukenut Brickin raportin ja puhunut hänelle useita kertoja. Hän tekee tärkeitä kommentteja raportissaan, mutta käsitykseni mukaan hän on erehtynyt suuresti yhdessä kysymyksessä, joka koskee IDF:n valmistautumista sotaan. En sano tätä vain sanoakseni mitä ajattelen, vaan henkilönä, joka on istunut turvallisuuskabinetissa vuosikymmenien ajan" Liberman vakuuttaa.
"Kukapa se kissan hännän nostaa, ellei kissa itse".
Liberman tunnustaa, että "IDF on massiivinen koneisto satoine tuhansine sotilaineen ja kymmenine tuhansine erilaisine sotilas-instrumentteineen- lento-koneista APC ja sala-ampujan kivääreihin, eikä IDF:n aseman valmiustila koskaan ole ideaalinen".

Liberman ei malttanut iskeä takaisin opetusministeri Naftali Bennettin kritisismiin, jossa hän sanoi "terrorin jatkuvan asukkaitten turvallisuuden kustannuksella Libermanin harjoittaman pidättyvyys- ja heikkouspolitiikan johdosta".

Liberman kehotti Bennettiä paneutumaan opetustoimeen ja "jättämään politikoinnin, mitä hän on harjoittanut poliitikoksi tultuaan". Hän syytti Bennettiä vaalikampansa aloittamisesta todeten: "Seuraavia vaaleja karakterisoi taistelu kiihkeän messiaanisten oikeistolaisten, ja vakavien, vastuuntuntoisten oikeistolaisten välillä, joita minä edustan".

"Minä asun kansan keskuudessa, enkä kuten Bennett, joka asuu Raananassa. Minä asun Nokdimin juutalaiskylässä, ja tiedän tarkkaan, mitä kansa ajattelee. Nämä ihmiset ymmärtävät ja luottavat valmistautumiseemme jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen tulevaisuudessa" Liberman todisti.

Liberman selitti, ettei hän halua miehittää Gazaa antaakseen Israelin kansalaisuuden kymmenille tuhansille palestiinalaisille. Sen sijaan hän haluaa säilyttää juutalaisen valtion. "Israelin kansalaisten tulee päättää, haluavatko he yhden valtion kahdelle kansalle, kuten Bennett esittää, vaiko edustamani juutalaisen valtion".
Liberman haluaa kaksi valtiota, juutalaisen ja palestiinalaisen, jotka asuvat "turvallisesti ja rauhassa rinnakkain", kuten George Bush raamitteli.
Hän sanoi Hamasin polttavan raja-alueita, koska se näkee menettävänsä valtansa, ja pyrkii kanavoimaan arabimassojen raivon Israelia vastaan. Hän sanoi, ettei sopimuksen löytäminen sen kanssa ole helppoa, mutta ettei hän etsi kiihottamista ja seikkailuja.
"Toivon Gazan arabien kaatavan Hamasin hallinnon. Uskon heidän ymmärtävän, että heidän lastensa tulevaisuus vaatii sitä".

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5362078,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Epäilyttävä heliumpallorypäs löydettiin lähellä Ashkelonia ja Kiryat Gatin välillä. Palomiehet olivat juuri pystyneet hallitsemaan tuhopolton seurauksena syttyneet tulipalot lähellä turva-aitaa, jonka varrella 4 000 gazalaista osallistui väkivaltaiseen mellakoihin Gazan kaistan pohjoisosassa. He käyttivät kivenlohkareita, bensiinipommeja ja ilotulitusraketteja sotilaita vastaan.
IDF käyttää mellakantaltuttamisvälineitä kumiluotien ja kovien panosten asemesta, paitsi jos tilanne on ryöstäytymässä käsistä.
Tie no 232 suljettiin tilapäisesti pioneerien purkaessa palloihin kiinnitetyt räjähteet.
Sunnuntaiaamuna löydettiin tuhopolttopallo tien varrella lähellä Modiinin kaupunkia. Se oli lähetetty arvattavasti jostain arabikylästä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5362023,00.html,

Muutamat UNRWA:n ulkomaiset työntekijät pelkäsivät henkensä puolesta saatuaan uhkauksia, ja pakenivat muutoin suljetun portin kautta Israeliin.
UNRWA sanoi lausunnossaan maanantaina vetäneensä pois Gazasta muutamat ulkomaiset työntekijät toistuneitten turvallisuutta vaarantaneitten tilanteitten jälkeen. 10 työntekijää passitettiin turvaan Israeliin.

Katsokaa tilanteen ironisuutta: Kansa, jota he tulivat avustamaan Gazassa, uhkaa heitä siellä, ja joutuvat hakemaan turvaa Israelista, jota he syyttävät lasten ja naisten murhaamisesta.
UNRWA on lopettanut työt 250 gazalaiselta varojen puutteen vuoksi.
Gazalaiset protestoivat tähän järjestäen istumalakkoja, ja muita protesteja, ja lopulta uhkaillen työntekijöitten henkeä.
Satoja muita kokopäiväisiätöntekijöitä pantiin puolipäiväisiksi.

Normaalisti UNRWA:lla on 13 000 työntekijää Gazassa. Sen kouluissa opiskelee 200 000 Hamasin arabia Gazassa.
Avainhenkilöstä jäi edelleen Gazaan, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252631,

Indonesiaa kohdannut katastrofi alkaa vähitellen paljastua kaikessa karmeudessaan. 1234 ihmistä on toistaiseksi menettänyt henkensä, mutta luhistuneitten rakennusten alle on jäänyt lisää. Uhrilukujen epäillään nousevan tuhansiin.
7.5 R-asteen maanjäristys aiheutti tsunamin, jonka hyökyaallot olivat paikoin 6 metrin korkuiset, vyöryen esteettä pitkälle maalle tuhoten ja runnellen kaikkea, mikä tuli vastaan.
Maa muuttui pakoin nesteen kaltaiseksi niellen sisäänsä 1700 kotia Sulaweden saarella.
Drone-koneesta otetut videot kertovat karua kieltään tuhon laajuudesta. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6229449/Drone-pictures-capture-true-horror-devastation-Indonesian-tsunami.html,

Pakolaisiksi naamioituneet muslimit rantautuivat Kreikan Lesbos saarelle. Heille ei kelvannut tarjottu ruoka, vaan he heittivät sen menemään, eivätkä majoitustilatkaan olleet heille mieleen. http://barenakedislam.com/2018/09/29/greece-muslim-freeloaders-posing-as-refugees-on-lesbos-island-throw-away-their-free-meals-to-protest-the-food/

Islamin yhteistyöjärjestö (OIC) pyrkii YK:ta hyväksymään lain, jolla islamin sharialakia hyljeksivien ei-muslimimaiden on osoitettava korkeinta kunnioitusta islamille, sen henkilöstölle (mukaan lukien Mohammed), islamin symboleille kuten hijabs, itsemurha-pommiliivit, megamoskeijat, rukous-matot kaduilla ja paljon muuta. Muslimeista kehitetään uusi valittujen luokka, jota kaikkien toisten täytyy kunnioittaa ja palvella. Sananen islamia vastaan oikeuttaa - tai mieluummin velvoittaa – muslimin surmaaman sinut. http://barenakedislam.com/2018/09/30/here-they-go-again-the-latest-attempt-by-the-organization-of-islamic-cooperation-oic-to-have-the-un-enforce-sharia-compliant-blasphemy-laws/,

IAEA, YK:n alainen ydintarkkailujärjestö, kieltäytyy Netanyahun vaatiman tarkastuksen suorittamisesta Israelin paljastamassa ydinasekohteessa.
IAEA sanoo suorittavansa tarkastukset Comprehensive Safeguads Agreement (CSA) mukaan. Kohde sisältyy Israelin Iranista kaappaamiin dokumentteihin, joita käännetään ja tutkitaan kaiken aikaa. Netanyahu esitti puheessaan New Yorkissa kartan, jossa kyseinen "atomivarasto" sijaitsee, todeten, että Iran on jo siirtänyt sieltä 15 kg radioaktiivista materiaalia. https://www.jpost.com/Breaking-News/IAEA-ignores-Netanyahus-demands-for-Iran-nuclear-inspection-568458, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5362185,00.html,

Israelin arabikansanedustajat Jamal Zahalka ja Hassan Jabareen matkustivat Amerikkaan tavaten siellä useita USA:n kongressin jäseniä ja Vermontin senaattorin, entisen D-presidentti ehdokkaan Bernie Sandersin maanantaina pyytäen heidän tukeaan Israel kansa-valtio lain vastaisessa kampanjassa.
Sanders on aiemmin puhunut lakia vastaan eri tilaisuuksissa. https://www.jpost.com/Israel-News/Arab-MKs-ask-Bernie-Sanders-to-act-against-Nation-State-Law-568418

Korkeimman oikeuden asettama määräaika Khan al-Ahmar beduiinikylän purkamiseksi 30.09. mennessä oli ja meni, mutta IDF ja siviilihallinto sanovat purkavansa sen joka tapauksessa. Se on kyhätty YK:n ja EU:n tuen ja varojen turvin laittomasti valtion omistamalle maalle lähelle Maale Adumimia. Sen ainoa järjellinen tarkoitus on poliittinen protesti Israelin turvallisuus-politiikalle. Saksan liittokansleri Merkelin Israelin vierailu tällä viikolla voi siirtää hökkelikylän tuhoamista. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5361759,00.html,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -29; Tiberias23 -37; Suolameri 26 -37; Eilat 26 -38 +C-astetta, huomenna samat lukemat, mutta väliin aurinkoista.

Oheisessa linkissä 30.09. 2018 toimivat tulivuorten purkaukset.
http://strangesounds.org/2018/10/volcanic-eruption-worldwide-october2018-photo-video.html,




















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021