TORSTAI 06.09.2018

TORSTAI 06.09.2018
01. Israelin valmistautuessa vuoteen 2779 väkivaltaisuudet, tiedot ja huhut sodista, ja epätavallisen yleisistä lähes katastrofaalisista luonnonilmiöistä värittävät uutisraportteja maailmanlaajuisesti.

Syyriassa sisällissodasta kansainväliseksi kehittynyt sota käynee viimeisiä vakavia ja vaarallisia suonenvetojaan presidentti Bashar Assadin armeijan aloittaessa Idlibin provinssin puhdistamisen viimeisitä kapinallisista.
Armeijan eteneminen kuitenkin pysäytettiin USA:n varoitettua sekä Syyriaa että Venäjää taisteluista, joiden pelätään vaativan runsaasti siviiliuhreja.
Venäjän ilmavoimat ovat kuitenkin jatkaneet kapinallisten tukikohtien
pommittamista pehmittääkseen heitä suostumaan luopumaan aseistaan.
USA:n kerrotaan avustaneen Syyrian Arabiarmeijaa (SAA), kurdeja ja Al-Nusra järjestöä ja lähettäen heille aseita Ukrainan kautta. USA:n lausunnossa varoitetaan erityisesti massatuho- (kemiallisten) aseiden käyttämisestä. Hänen varoituksensa katsotaan kohdistuvan presidentti Assadiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251614.

Satojen Gazan arabien jatkaessa väkivaltaisia mielenosoituksiaan, jotka usein kohdistuvat heitä avustaneisiin kohteisiin.
Tiistaina mielenosoittajat kivittivät sotilaita turva-aidan Israelin puolella ja vaurioittivat Erez rajanylitysterminaalia siten, että IDF sulki sen kokonaan korjausten ajaksi. Tavarakuljetukset tapahtuvat Kerem Shalomin ja Karni terminaalien kautta; Erez-terminaalia käytetään jalankulkijaliikenteeseen.
"Eilen (tiistaina) väkivaltaiset mielenosoitukset järjestettiin Erez rajanylitys terminaalin läheisyydessä. Niihin osallistui satoja Gazan arabeja. Useita arabeja haavoittui. He heittelivät kivenjärkäleitä vaurioittaen terminaalin infrastruktuuria Gazan puolella turva-aitaa" sanotaan IDF:n tiedottajan tiedotteessa. "IDF päätti sulkea Erez terminaalin, kunnes vauriot on korjattu". Hätäapuliikenne kuitenkin sallitaan sulun aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251632,

Kuljetus-ja tiedusteluministeri Yisraek Katz sanoi Iranin olevan edelleen johtava terrorismin tukija, ja Israelin tulee keskittyä keskeyttämään ja poistamaan Iranin aiheuttama uhka. Hän esitti havaintonsa ja suosituksensa tiistaina Herzlian vastaterrorismin konferenssissa.
"Taistelu terrorismia vastaan edellyttää toimia niitä maita vastaan, jotka tukevat ja rahoittavat terroria, antaen aseita ja koulutusta, muodostaen terrorijärjestöjen taustavoimat" hän sanoi puheessaan.

Katz jatkoi puhettaan todeten, että Iran on maailman johtava terrorismin sponsori, rahoittaen ja aseistaen Hizbullhia Libanonissa, Islamic Jihadia ja Hamasia Gazassa, ja muita järjestöjä Lähi-Idässä.
"Yksi tapa valjastaa Iranin vaikutus on perustaa alueellinen talousakseli Israelin ja pragmaattisten sunni-valioiden välille. Yhdistäen alueen kuljetus taloudelliseen verkostoon voisi toimia vastavetona shia-akselin terrori-verkostolle, jota Iran johtaa.
ISIS-uhkan poistuessa Irakista ja Syyriasta Iran tulee siitä päivästä lähtien muodostamaan suurimman uhkan alueelle" Katz selitti.
"USA:n irrottautuminen Iranin kanssa solmitusta JCPOA sopimuksesta ja sen uudistamat Iranin vastaiset sanktiot ovat tärkeitä tässä yhteydessä.
Israel tulee säilyttämään asettamansa varoitusmerkit Iranin ja Syyrian suhteen, ja tulee toimimaan intressiensä valvomiseksi kaikissa olosuhteissa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251615,

USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley totesi puheessaan, että Trumpin nimittämän tiimin laatima rauhansopimusmalli tulee huomioimaan kaikkien osapuolten toiveet ja kehotti heitä tutustumaan siihen sen tullessa julkiseksi.
Haley sanoi tutustuneensa suunnitelman ja kiitti sitä huolellisesti laadituksi.
Hänen suosituksensa on sekä palestiinalaisille että Israelille: Lukekaa sitä huolellisesti, vaikka se osittain poikkeaakin totutuista raameista, joita vuosikymmenien aikana on totuttu kuulemaan johtajien suusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251612,

KORKEIN OIKEUS antoi lopullisen päätöksensä luvattoman beduiinikylän Khan Al-Ahmar tuhoamisesta, jonka he olivat luvatta – EU:n ja YK:n avustuksella – pystyttäneet valtion omistamalle maalle Jerusalemista itään, lähellä Maale Adumimin kaupunkia. Arutz Sheva käyttää artikkelissaan kylästä nimeä "outpost", siinä asuu 170 beduiinia varsin alkeellisesti kyhätyissä parakeissa.
Korkein oikeus antoi aiemmin luvan kylän purkamiseksi, mutta jäädytti päätöksen heinäkuussa antaakseen asukkaille aikaa muuttaa pois.
Korkeimman oikeuden vitkuttelun vuoksi kylän kohtalosta on kehittynyt kansainvälinen kiistakapula, jota etenkin vasemmistoa edustavat aktivistit ovat käyttäneet hyväkseen. Purkaminen tullee aiheuttamaan mellakoita, mutta päätös en purkamisesta on lopullinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251634,

USA:n lopetettua UNRWA:n rahoittamisen Englanti sanoo lisänneensä omaa avustustaan.
"Tänään annoin lausunnon, jonka mukaisesti Englanti lisää avustustaan UNRWA:lle 7 miljoonalla punnalla entisen avustuksen lisäksi" sanoi valtioministeri Lähi-Idän ja Afrikan asioissa Aliastair Burt tiistaina.
Hän mainitsi, että tämä auttaa varmistamaan, että palestiinalaiset voivat jatkaa elintärkeiden terveys- ja opetuspalvelujen aloilla.
Hän esitti toiveen, että kansainvälinen yhteisö seuraisi esimerkkiä lisätäkseen avustuksiaan tärkeiden palvelujen jatkumiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251619,
Yli 10 000 ihmisen ennustetaan rukoilevan Jerusalemin vanhan kaupungin Länsimuurilla perjantaina, 7. syyskuuta, joka on juutalaisen yhtenäisyyden päivä. Tilaisuuden järjestää Acheinu, Dirshu NGO-järjestön apujärjestö. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman voi osallistua tilaisuuteen.
Rabbi Shlomo Rozenstein arvioi, että rukoilijoiden määrä länsimuurilla voi nousta 15 000:en. Tämä neljäs rukoustilaisuus, jotka Dirshu on järjestänyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251574,

Voimakkain taifuuni Jebi 25 vuoteen iski Japaniin surmaten 11 ja jättäen tuhannet matkustajat mottiin Kansai lentoterminaaliin ja miljoonat ihmiset ovat ilman sähkövoimaa. 300 ihmistä on vammautunut tähän mennessä.
Keskiviikkona taifuuni Jebi vei sähköt 400 000 kodista; yli 1.6 miljoonaa kotia Osakan ja Kyoton alueilla tiistaina. Evakuointi määräys annettiin yli miljoonalle ihmiselle tiistaina, ja kunnalliset palvelutoimet peruttiin.
Yli 3000 matkustajaa on jäänyt Kansai lentoasemalle voimatta jatkaa. Mantereelle johtava silta suljettiin taifuunin iskiessä polttoainetta kentälle kuljettavaan tankkiautoon heittäen sen siltaa vasten. Matkustajia evakuoitiin lentokentältä laivoilla keskiviikkona vietettyään yönsä terminaalissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251639,

Trooppinen myrsky Gordon iski USA:n Alabamaan ja Missisippiin 74 m/tunti tuulen voimalla ja 8 tuuman sateitten saattelemana.
Hätätila julistettiin Louisianaan, Alabamaan ja Missisippiin. Tuhannet ihmiset ovat ilman sähköä. Rannikolla raivoavat myrskyn aiheuttamat korkeat aallokot. Myrskyn uskotaan heikkenevän päästyään maalle.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-6132705/Millions-Alabama-Mississippi-brace-Tropical-Storm-Gordon-heads-landfall.html,

Vuoden 2779 alkaessa Israelin väkiluku on 8.9 miljoonaa, siitä 6.6 miljoonaa juutalaista (74.4 %), 1.8 miljoonaa arabia (20.9 %) ja puoli miljoonaa muita vähemmistöryhmiä (4.7 %). Uusia kansalaisia muutti maahan 25 000 ja 175 000 vauvaa syntyi vuoden 2778 aikana. Työttömyys on 4.2 %. https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-5778-in-numbers-25-thousand-new-Olim-89-percent-of-Israelis-are-happy-566475,

02. USA:n rauhantiimin valmistautuessa laatimansa suunnitelman julkistamiseen YK:n yleiskokouksen aikana, kuten huhutaan, ja jota presidentti Trump presidentin ominaisuudessa esittellee, julkisuudessa liikkuu kaikenlaisia versioita sen sisällöstä, ja siitä, toteutuuko Trumpin lupaama "vuosisadan sopimus", USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley vastaili reportterien kysymyksiin New Yorkissa.
Toimittajien kysymykseen: "Onko vuosisadan sopimus mahdollinen?" Haley vastasi miettimättä: "Vain, jos Abbas tulee neuvottelupöytään."

Haley määritteli USA:n ohjelman syyskuuksi sen saadessa YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvan presidenttiyden syyskuussa vastaillessaan journalistein kysymyksiin.
Hän totesi Lähi-Idän rauhansuunnitelman olevan lähes valmiin, mutta sitä ei tulla esittelemään YK:n yleiskokokusen 73. istuntokauden avajais-tilaisuudessa.
Haley totesi useiden maailman johtajien osallistuneen suunnitelman valmisteluihin. Hän sanoi lukeneensa sen ja pitää sitä huolellisesti valmistettuna sekä palestiinalaisten että Israelin kannalta kehottaen heitä lukemaan sen huolellisesti läpi. Hän ennustaa, ettei kumpikaan osapuoli ole täysin tyytyväinen siihen, mutta hän uskoo sen ratkaisevan alueen ongelmat.

Haley totesi Abbasista näin: "Palestiinan kansa on turhautunut Abbasiin, ja siihen, ettei hän ole astunut esiin, ei hoitanut välejään Hamasin kanssa, eikä tehnyt mitään kansansa olojen parantamiseksi."
Hän kehotti maailman kansoja ja palestiinalaisia painostamaan Abbasia sanomalla: Aika on nyt parantaa palestiinalaisten elinoloja, ja vain Abbas kykenee sen tekemään. Jokainen palestiinalainen on ansainnut paremman elämän. Heidän tulee katsoa PA:n johtoon ja kysyä: Mitä te teette auttaaksenne meitä?"

Haley sanoi maailmalla liikkuvan useita vääriä tulkintoja suunnitelmasta, kuten kysymyksessä konfederaatiosta Israelin, Jordanian ja Palestiinan välillä.

Kysymykseen UNRWA:n rahoituksesta ja tuesta Haley sanaili tähän tapaan:
Hän sanoi USA:n katkaisseen 200 miljoonaa USD yksipuolisesta tuestaan PA:lle taloustuen varoista.
"UNRWA on poliittinen järjestö, jolla on kasvava, kestämätön pakolaisväestö.
USA antoi sille 60 miljoonaa USD vuoden alussa, mutta ei saanut mitään reaktiota sen taholta, ei edes kiitosta, vaan kritiikkiä vaatien meiltä lisää. USA:lla on vahva historia UNRWA:n ja palestiinalaisten rahoituksesta, suunnilleen 6 miljardia USD vuosien aikana, maailman yhteisön ja etenkin arabimaiden tehdessä hyvin vähän."

Haley analysoi tilannetta näin: "Jos alueen jäsenmaat eivät katso tätä investoinnin arvoiseksi, miksi USA:n tulisi investoida siihen? Joissain vaiheessa alueen maiden tulee astua esiin ja sanoa huolehtivansa palestiinalaisista. Ei ole USA:n vika, ettei epäonnistunut poliittinen järjestö (UNRWA) ole tehnyt oikeutta palestiinalaiselle yhteisölle."

Haley syytti kansainvälistä yhteisöä Israelin vastaisista hyökkäyksistään.
"Israelin lyöminen on mielestäni jotain, jota niiden on helppo tehdä, jotain, josta nuo maat nauttivat. On ollut helppoa osoittaa sormella Israelia ja Yhdysvaltoja, mutta missä ne ovat silloin, kun kysymyksessä on palestiinalaisen kansan avustaminen? Odotamme niiden astuvan esiin, ja uskoakseni aika siihen on nyt tullut" Haley vakuutti.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Haley-Deal-of-the-Century-fate-is-in-Abbas-hands-566629,

USA:n Israelin lähettiläs David Friedman seisoo tukevasti Israelin rinnalla kysymyksessä Golanin kukkuloiden omistuksesta.
Friedman uskoo kukkuloiden pysyvän aina Israelin omistuksessa.
Puhuessaan ennen Rosh HaShanaa Israel HaYom lehden haastattelussa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna, Friedman ei voisi edes kuvitella tilannetta, jossa niiden luovuttaminen Syyrialle voisi tapahtua.

"Henkilökohtaisesti en pysty kuvittelemaan tilannetta, joissa Golanin kukkulat palautettaisiin Syyrialle, enkä voi edes ajatella, etteivät ne kuuluisi Israeliin".

"Eihän siellä ole edes paikallista syntyperäistä väestöä, joka vaatisi itsenäisyyttä. Luopuminen Golanin kukkuloiden korkeasta alueesta asettaisi Israelin suureen epäedulliseen turvallisuustilanteeseen, ja on tarpeetonta sanoa, etten voi kuvitella ketään vähemmän ansioituneeksi saamaan sellaisen lahjan kuin Bashar Assad. Siten on joukko painavia syitä, minkä johdosta uskon tasapainotilan jatkuvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251677,

Iranilainen journalisti, "Radio Fardan" (suomeksi huomenna) päätoimittaja Mehrad Mirdamadi matkusti Israeliin ja sai luvan päästä Israelin puolustus-ministerin Avigdor Libermaniin toimistoon Kiryatiin Tel Avivissa, ja haastatella häntä, ensimmäisenä iranilaisena. Radio Farda toimii Prahassa, josta käsin se lähettää ohjelmaa kymmenille miljoonille iranilaisille.
Libermanin haastattelu tapahtui osaksi farsin kielellä, osaksi englanniksi. Hän pyysi Radio Fardaa välittämään laatimansa viestin Iranin kansalle.

"Toivomme viestimme olevan hyvin selvän: Me tulemme tekemään kaikkemme estääksemme Iranin yritykset sotilaallisten tukikohtien perustamiseksi Syyriaan ja tuomaan sinne shia-militaristeja, jotka uhkaavat Israelia. Iran on itsenäinen maa, ja sillä on oikeus diplomaattisten ja taloudellisten suhteitten säilyttämiseen Syyrian kanssa, mutta emme tule koskaan hyväksymään Iranin sotilaallista läsnäoloa Syyriassa, emmekä hyväksy Iranin ponnisteluja maamme vahingoittamiseksi ja Lähi-Idän tasapainon horjuttamiseksi".
"Iran investoi terrorismiin sen sijaan, että työskentelisi nuoremman polven hyväksi. Talouden ja tieteen kehittämisen asemesta Iranin hallitus investoi vain sotilasharjoituksiin ja terrorismiin. Se on fanaattinen hallitus, joka tähän saakka on tuhlannut yli 13 miljardia USD, ja tuhlaa edelleen yli 2 miljardia USD vuosittain terrorin rahoittamiseen kaikkialla Lähi-Idässä. Tämä on vastoin
Iranin kansan intressejä. Miksi maa, joka on maailman suurimpien öljyresurssien omistajamaiden joukossa, investoi niin paljon ydinteknologiaan ja ballististen ohjusten kehittämiseen?" http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251678,

Nikki Haley kertoi journalisteille New Yorkissa tiistaina, että presidentti Donald Trump käyttää oikeuttaan toimia YK:n turvallisuusneuvoston presidenttinä sen istuntokauden alkaessa. Yhdysvalloilla on tämän istuntokauden aikana sen siirtyvä presidenttiys.
Tiistaina pidettävässä istunnossa käsitellään Iranin suorittamien kansain-välisten lakien rikkomista.
Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif näki tilanteen tragikoomisena todeten:
"YK:n turvallisuus-neuvosto on antanut vain yhden julkilausuman Iranista. Todellinen Donald Trump rikkoo sitä ja painostaa muita tekemään samoin. Nyt hän aikoo loukata YK:n turvallisuusneuvoston presidenttiyttä kääntääkseen istunnon – aiheen, joka 70 vuoden ajan on keskittynyt Palestiinaan – syyttääkseen Irania kauheuksista, jotka USA ja sen vasallit ovat päästäneet valloilleen Lähi-Idässä. "Mikä chutzpah" !

USA vetäytyi pois v. 2015 Iranin kv. ydinsopimuksesta JCPOA, ja asetti presidentin valtakirjalla Irania koskevan sanktiot uudelleen voimaan. Uusia sanktioita asetetaan Irania vastaan 4. marraskuuta, ne koskevat öljy- ja meriliikenne teollisuutta.
Iranin vastasi niihin toimittamalla USA:n vastaisen syytteen 1955 sopimuksen rikkomisesta Haagin kv. oikeudelle ICC.
USA:n ulkoministeri Mike Pompeo vakuuttaa USA:n toimivan aktiivisesti puolustautuakseen Iranin haastetta vastaan.
Zarif on toistamiseen hyökännyt Yhdysvaltoja vastaan, viimeksi viime viikolla syyttäen Washingtonia Iranin demonisoimisesta syytäen sen ilmentävän käsityskyvyn häiriötilaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251674,

Kolumbian poistuvan presidentin tunnustettua Palestiinan valtion, joka presidentin viimeisenä päätöksenä on "peruuttamaton", ja Paraguan peruuttaessa lähetystönsä muuton Tel Avivista Jerusalemiin – ja takaisin Tel Aviviin saaden päälleen Netanyahun vikaisen syytösryöpyn ja suhteiden katkaisemisen, hyvänä uutisena voidaan kirjata annaaleihin diplomaattisten suhteitten nostamiseksi lähetystötasolle CHAD:in kanssa.
CHAD on KeskiAfrikassa sijaitseva laaja muslimi-tasavalta, joka 40 vuotta sitten katkaisi suhteensa Israeliin arabimaitten painostuksesta.
Netanyahu on yrittänyt saada suhteet kuntoon Chadin kanssa, mutta ne epäonnistuivat. Hän vieraili maassa pyrkien vaikuttamaan sen presidenttiin suhteiden palauttamiseksi.,
Nyt toukokuussa Chadin presidentti Idriss Deby lähetti viestin Netanyahulle todeten halunsa suhteitten palauttamiseksi, ja lupasi lähettää poikansa
Israeliin keskustelemaan uudesta yrityksestä suhteitten palauttamiseksi.
Keskiviikon raportin mukaan aloite tuli Chadista. Kaksi yksityistä liikemiestä, israelilais-rankalainen Philip Solomon ja rabbi Avraham Moyal ottivat yhteyttä Israelin UNESCO-lähettilääseen, silloin Carmel Shama-HaCoheniin, ja pyysivät häntä välittämään Chadin pyynnön keskustelujen aloittamiseksi suhteiden palauttamiseksi maiden välille. Shama-HaCohen vältti tiedon ulkoministeriön pääsihteerille Yuval Rotemille, joka valtuutti hänet jatkamaan keskusteluja.
Israelin turvallisuusneuvostoa ja pääministerin kansliaa informoitiin asiasta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251670,

KeskiAfrikan pohjoisosassa sijaitsevan Chadin väkiluku on n. 14 miljoonaa, pinta-la vähän suurempi kuin EteläAfrikan. Maa oli Ranskan siirtokunta, josta se itsenäistyi 1960. Muslimeja on 55 %, 41 % kristittyjä loput muita, jopa animisteja. Kaikkiaan 200 etnistä ryhmää rekisteröidään, ranska ja arabia ovat virallisia kieliä, polygamia on yleistä, samoin tyttöjen ympärileikkaus. Jos haluaa nähdä todellista Afrikkaa, Chad on vahva ehdokas suurine eläimineen ja paimentolaisheimoineen, mutta yleinen korruptio on päivän erikoisuus.
Chad on 7. epäonnistuneitten maiden indeksin mukaan. https://en.wikipedia.org/wiki/Chad,

Israelissa puolustusarmeija IDF pyrkii poistamaan kiritiikin huonosta valmistautumisesta seuraavaa suurta sotaa Hizbullahia vastaan pitäen neljännen suuren harjoituksen kuukauden sisällä. Armeijan komentaja vaihtuu samalla, mutta Liberman pitää uuden nimen vielä povitaskussaan. Komentaja kehuu armeijan olevan valmis, ja Netanyahu sanoo estävänsä täsmäaseiden valmistuksen lähellä ja kaukana, mitä sitten tarkoittaneekin.
https://www.timesofisrael.com/in-large-northern-drill-paratroopers-practice-war-with-hezbollah/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -28; Tiberias 25 -35; Suolameri 26 -37; Eilat 26 -39 +C-astetta, lämpötila pysyttelee alhaalla, mutta aurinko paistaa suloisesti.

Japania koetellaan nyt oikein isän kädestä. Sen ollessa vielä toipumassa taifuunista, joka aiheutti suurta tuhoa ja surmasi 12 ihmistä, 6.7 R-asteen maanjäristys vavisutti maata surmaten 9 ja haudaten useita maanvyörymiin.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-6136869/Powerful-6-6-magnitude-earthquake-rocks-northern-Japan.html,

Matkustaja kuvasi kamerallaan Japanin yllä elokuussa 2018 UFO-parven. Kuva heiluu ja on epätarkka lentokoneen tärinän vuoksi. https://www.youtube.com/watch?v=8xCBJNAXxcc&frags=pl%2Cwn,

Likudin kannatus on tuoreen mittauksen mukaan 36 kansanedustajaa Knessetiin, toisella tilalla on Yesh Atid 18; Sionistinen Unioni 11; Juutalainen Koti 11, UTJ 7; Kulanu 6; Israel Beitenu 6; Merertz 5 ja Shas 4 edustajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251679,

































Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019