TORSTAI 30.08.2018

TORSTAI 30.08.2018
01. Iranin kysymyksen siirtyessä yhä enemmän USA:n hoidettaviin asioihin Israelissa keskitytään yhä enemmän palestiinalaiskysymykseen, joka näyttää hajoavan käsiin. Mielenkiinto on kohdistettu Egyptin ja YK:n valvonnassa tapahtuviin tulitaukoneuvotteluihin, jotka ovat osa laajempaa ja monivuotista Gazan aseleposopimusta, jota pyritään selvittelemään samanaikaisesti.

Egyptin ja YK:n valvonnassa tapahtuvista keskusteluista Juudeassa ja Samariassa pääosin toimiva Fatah on pudotettu kokonaan pois, joskin Fatahin edustajia on Kairossa selvittelemässä mahdollisuuksia toteuttaa jo vuosia sitten allekirjoitettu sovitteluratkaisu Hamasin ja Fatahin välillä.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas toistaa näkemystään, ettei Hamas voi käydä palestiinalaisia koskevia aseleponeuvotteluja uhaten, että "se voidaan toteuttaa vain hänen ruumiinsa yli". Huomioiden Abbasin 83-vuoden iän ja heikon kunnon voidaan olettaa, että tämä este voi poistua hyvinkin pian, joskaan ei välttämättä Abbasin toivomalla tavalla.

Khaled Abu Toameh käsittelee JP:n artikkelissaan Hamasin ja Fatahin välistä sanailua koskien tulitaukoa ja aselepoa.
Korkea Fatahin virkailija Hussein al-Sheikh totesi PA:n TV:n ohjelmassa Abbasin vastustavan mahdollista aselepoa henkeen ja vereen saakka. Hän sanoi sovittelujen olevan ainoa avain Gazan kaista ongelmien ratkaisemiseksi. Al-Sheikh totesi Hamasin vahvistavan asemiaan Gazassa ja koventavan otettaan siitä väittäen, että Hamas neuvottelee oman ja Israelin etujen hyväksi. "Aselepo on tärkeä Hamasin hallinnon säilyttämiseksi, eikä se enää välttämättä tarvitse sovittelua Fatahin kanssa".
Al-Sheikh selitti edelleen, että Hamas on hyväksynyt sataman Kyproksella ja – kuten väitetään – lentokentän Eilatin lähellä vain saadakseen Israelin ja Amerikan humanitäärisen ja taloudellisen avun Gazan kaistalle.

Al-Sheikh oli osa Fatahin delegaatiota Kairossa keskustellen Egyptin tiedusteluvirkailijoitten kanssa aseleposopimuksesta Israelin kanssa. Hän sanoi PA:n ja Fatahin tukevan kaiken kattavaa aselepoa Israelin kanssa, mutta sovittelu Hamasin ja Fatahin välillä on tärkeämpi, koska vain se johtaa meidät rauhalliseen aikaan. Emme halua olla osallisena Hamasin neuvottelemassa sopimuksessa ja tulemme taistelemaan sitä vastaan, koska se romuttaa palestiinalaisten haaveen itsenäisestä valtiosta ".
"Kukaan ei ole auktorisoinut Hamasia puhumaan Palestiinan kansan puolesta. Joko sovittelu tai etsimme toisia keinoja. Nyt on todellinen tilaisuus saavuttaa sovitteluratkaisu, ja Hamasin tulee tarttua siihen" al-Sheikh arvioi.

Egyptin johdolla käytäviä keskusteluja on käyty Kairossa ja niitä oli tarkoitus jatkaa tällä viikolla, mutta niitä siirrettiin ilman määräaikaa.

Hamasin korkea virkailija Osama Hamdan Libanonissa sanoi maanantaina, että Fatah on itse sulkenut itsensä ulos neuvotteluista. Hän sanoi Ramallahin hallituksen haluavan, että Hamas lopettaa taistelunsa Israelia vastaan ja luovuttaa aseensa PA:lle. "Tämä ei tule koskaan toteutumaan" hän sanoi, "koska PA saartaa Gazan kaistaa omilla sanktioillaan".
Hamdan selitti, että aseleponeuvotteluihin osallistuu useita vastarinta-järjestöjä, ei Hamas käy niitä yksin.
Hamasin tiedottaja Hazem Qassem syytti PA:ta ja Fatahia kiihottamisesta.

Toinen Hamasin edustaja Abdel Latif Qanou sanoi aselepoponnistelujen taustalla olevan saada Gazan saarto lopetettua todeten, että "PA:n ja Fatahin kritisismi epäsuorista keskusteluista on aiheeton. Tarkoituksena ei ole saavuttaa poliittista sopimusta Israelin kanssa, eikä antaa maata ja tunnustaa miehittäjän asema, kuten Fatah on jo tehnyt".
https://www.jpost.com/Israel-News/Hamas-and-Fatah-spar-over-truce-unity-talks-565997,

02. USA:n lähettiläs ja Trumpin läheinen kannattaja Nikki Haley osallistui Foundation for Defense of Democracies (Demokratian puolustussäätiö) tilaisuuteen Washingtonissa tiistaina hyväksyessään hänelle ojennetun tunnustuspalkkion, hän suostui vastailemaan säätiön presidentti Clifford Mayn esittämiin kysymyksiin.

Vastauksena presidentti Mayn toistuviin kysymysiin kommentoida raportteihin, joiden mukaan USA tulee pian käsittelemään UNRWA:n, joka YK:n perustamana järjestönä hoitaa 1940-luvulta periytyvien Palestiinan mandaatin pakolaisten jälkeläisiä, tilannetta poistaen loputkin järjestölle antamansa avustukset, ja kiistää heidän oikeutensa esiintyä pakolaisina, Nikki Haley selvitteli näkemystään seuraavasti:

"Olet vaatimassa tosiasioita, ja kyllä, on olemassa loputon määrä pakolaisia, jotka edelleen saavat avustusta, mutta kysymys on muusta, kuin määrästä. Palestiinalaiset halventavat Amerikkaa ja siitä huolimatta he ovat kädet ojossa vaatimassa UNRWA:lta rahaa".

"UNRWA voi jatkaa toimintaansa, ja me voimme tukea heidän talouttaan, jos he reformoivat järjestönsä", Haley selitti kieltäytyen tukemasta esitystä UNRWA:n lopettamisesta – joka on keskittynyt hoitamaan pelkästään palestiinalais-pakolaisten kysymyksiä - ja sen toimien siirtämistä YK:n korkealle pakolaisasiain komissiolle. "Heidän kanssaan voisimme tehdä yhteistyötä".

Haley vaati määrättyjen arabimaitten – Saudi Arabia, UAE ja Kuwait –
osallistumaan UNRWA:n tukemiseen, jossa USA on ollut tärkein tukija.
"Toiseksi meidän on ehdottomasti tutkittava pakolaisten paluuoikeutta", Haley sanoi.
Trumpin hallitus on kieltäytynyt kommentoimasta raportteja, joiden mukaan USA tulee pian julkistamaan asemansa palestiinalaisten pakolaisten paluuoikeus-kysymyksessä, jota Israelin hallitus on kritisoinut PA/PLO:n yrityksenä poistaa Israelin valtion imago juutalaisena valtiona, tukahduttaen sen viidellä miljoonalla pakolaisella.

Kysymys kahdesta valtiosta – Israelista ja Palestiinasta, jotka eläisivät rauhassa ja hyvinvoinnissa rinta rinnan - tuli USA:n hallitusten sanavarastoon Israelin vasemmistojohtajien esityksestä Oslon sopimusten myötä.
Presidentti Trump eri ole lopullisesti määritellyt kantaansa siitä, hän toteaa, että osapuolten tulee sopia siitä neuvotteluissaan. Hän kyllä totesi eräässä puheessaan, että hänelle käy myös yhden valtion periaate, jos niin sovitaan.

PA/PLO:n johto katkaisi kaikki yhteytensä Trumpin hallituksen kanssa Trumpin tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi todeten, että hän vain halusi muistuttaa tosiasiasta, jonka kaikki tietävät. Suolana PA/PLO:n johtajien haavoille Trump päätti muuttaa USA:n lähetystön Jerusalemiin. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/We-have-to-look-at-right-of-return-Haley-says-566020,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/If-UNRWA-Folds-Whats-Next-565951,

03. USA:n lähettiläs Israeliin David Friedman sanoo, että hänen odotuksensa rauhanprosessista ja Gazan tulevaisuudesta ovat vähäiset.
Friedman puhui epävirallisesti Amerikan juutalaisten tilaisuudessa, mutta hänen tietämättään puheen sisältö vuosi journalisteille ja julkistettiin keskiviikkona.
Jewish Insiderin julkaisemassa artikkelin mukaan Friedman sanoi, ettei hänellä ole tuntoa kiireellisyydestä Trumpin nimittämien tiimin johtavien jäsenten Jared Kushnerin ja Jason Greenblattin laatiman rauhansuunnitelman julkaisemiseksi aivan lähiaikoina. Hän totesi, ettei hänen tietääkseen ole olemassa aikataulua suunnitelman julkaisemiseksi, eikä presidentti Trump vaadi Israelilta vastavuoroisuutta USA:n lähetystön muuttamisesta Tel Avivista Jerusalemiin toukokuussa.

Friedman arvioi myös, etteivät alueelliset voimat painosta Trumpin hallitusta kokoamaan rauhankeskustelijat, kuten aiemmin tehtiin. Hän katsoo toisten kysymysten – kuten Iranin aktiivisuuden – saaneen etusijan. Hän myös kielsi, että suunnitelma julkistettaisiin YK:n yleiskokouksen alkamisen aikoihin New Yorkissa ensi kuussa.

Friedman kyseli myös, mihin määrään Gazan kaista pystytään elvyttämään
Hamasin12 vuoden hallinnon jälkeen? Hän karakterisoi tilannetta Gazassa sanoen, että "se muistuttaa parantumatonta sairautta".
USA:n arabiliittolaisia vaaditaan nostamaan humanitäärisen apunsa määrää ja avustamaan enemmän kansainvälisiä järjestöjä, jotka ovat kiinnostuneet palestiinalaisten kysymyksestä.
JP toteaa, ettei Michael Wilnerin kirjoittamaa artikkelia pystytty referoimaan riippumattomista lähteistä, jotka silti myöntävät, että puhe tapahtui. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Friedman-in-call-set-low-expectations-for-peace-process-and-Gaza-566100,

04. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman kutsuu Gazan sopimuksen toteutumista valtavaksi palkkioksi Hamasille, ja esittää vaatimuksen, että PA:n tulee osallistua piiritetyn Gazan kaistan jälleen rakentamiseen.

Hamas-johtaja Gazassa Yahya Sinwar sanoi Gazassa Walla News mukaan:
"Jos keskustelut epäonnistuvat, Hamas voi saada raketin hälytyssireenit soimaan Tel Avivin alueella seuraavan 6 kuukauden aikana".
Sinwar varoitti myös PA:ta millään tavoin häiritsemästä keskeneräistä sopimusta, koska se rikkoo pelin sääntöjä. "Me tulemme vastaamaan sellaisiin toimiin sopivaksi katsomallamme tavalla" hän uhkasi. Tämän hän totesi vastauksena Abbasin uhkaukseen, että sellainen sopimus saadaan solmituksi vain hänen ruumiinsa yli.

"Jos sopimus allekirjoitetaan ilman PA:n lupaa, se on laiton ja valtiopetos" Abbas sanoi yksityisessä keskustelussa Abbasin johtaman Fatahin korkean virkailijan Hussein al-Sheikhin mukaan. "Vain ruumiini yli Gazassa tulee olemaan tulitauko ja rauhantila osapuolten välillä".
Abbas on Sheikhin mukaan raivostunut Egyptille, joka toimii välittäjänä tulitaukokeskusteluissa, että "se on valmis istumaan neuvotteluihin Gazaa hallitsevan terrorijärjestön edustajien kanssa ilman minun läsnäoloani".

Al-Sheikh lisäsi edelliseen: "Egypti ei lue karttaa oikein vahingoittaessaan Palestiinan kansallisia oikeuksia. Keskustelut Hamasin kanssa ilman PA:n lupaa eivät ole hyväksyttäviä, ne ovat PA:n arvovallan kiistämistä".

Fatahin edustaja Kairossa sanoi, että sovittelun saavuttaminen Hamasin kanssa on kohdannut uusia vaikeuksia, eikä sovun löytäminen ole koskaan ollut kauempana kuin nyt.
Hamas ja Fatah ovat käyneet sovintoneuvotteluja Kairon välityksellä yli vuosikymmenen, ja Fatahin vaatimukset Hamasille Gazan hallinnon palauttamiseksi, jonka se sieppasi 2007, ovat epäonnistuneet.
PA/PLO turvautui sanktioihin painostaakseen Hamasia kieltäytyen maksamasta sähköntuontia Israelista ja poisti muita taloudellisia etuja.
Abbas vaatii Hamasta luopumaan Gazan hallinnosta yhdellä kertaa eikä vaiheittaen, sekä luovuttamaan kaikki hankkimansa aseet, mihin - Hamasin johto sanoo - se ei tule koskaan suostumaan.
Fatah vaatii myös Hamasin poliisin valvontaa, mitä Hamas vastustaa. https://www.timesofisrael.com/hamas-leader-threatens-to-fire-hundreds-of-rockets-at-tel-aviv-if-talks-fail/,

05. Tumpin nimittämä Lähi-Idän lähettiläs Jason Greenblatt sanoi, että "PA:n tulisi olla Gazan palestiinalaisten – kuten kaikkien palestiinalaisten – edustajana päätettäessä Gazaa koskevista tärkeistä ratkaisuista. Jos näin ei tapahdu, toiset tulevat täyttämään sen tyhjiön" hän eritteli.

"Johtajuus merkitsee kovien ratkaisujen tekemistä. Gazan kansa ja israelilaiset Gazan läheisillä alueilla, ovat kärsineet liian kaunan. On korkea aika PA:n johtaa Palestiinan kansa – kaikki palestiinalaiset – parempaan tulevaisuuteen" Greenblatt sanoi.
PA:n virkailijat syyttävät Egyptiä ja Israelia PA:n sivuuttamisesta Gazan keskusteluissa.
Egyptin presidentti el-Sisi ja Israelin pääministeri Netanyahu tapasivat raportin mukaan keskustellen Gazan kriisistä viimeisten viikkojen aikana.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hard-choices-ahead-for-Palestinian-leadership-Greenblatt-says-566128,

06. UUTISIA LYHYESTI

Jerusalemin piirioikeuden tiistaina tekemä päätös hyväksyä Mitzpe Kramimin asukkaitten vaatimus asuntojen markkinoimiseksi todeten, että he omistavat oikeuden maahansa, jolle Mitzpe Kramim Samariassa on rakennettu.
Oikeuden päätös perustuu uuteen regulations lakiin, jolla voidaan laillistaa aiemmin ilman kaikkia lupia rakennettuja uusia asuinalueita Juudeassa ja Samariassa. Tämä merkitsee pientä vallankumousta noitten "kiistanalaisten alueitten" omistussuhteissa.
Oikeusministeri Ayetet Shaked ylisti oikeuden päätöstä, jonka mahdollisti oikeuskanslerin päätös peruuttaa aiempi päätös. Shaked kutsui päätöstä strategisesti tärkeäksi, jota hän on usean vuoden ajan pyrkinyt toteuttamaan. "Valtion ei tarvitse enää vaatia evakuointia, vaan voi tarjota regulointia juutalaisyhteisöjen kehittymiseksi ja kasvamiseksi".
Päätöstä ylistettiin juutalaispiireissä, mutta PLO:n johto kutsuu sitä sotarikokseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251292, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-Court-sanctioned-settler-land-seizure-is-a-war-crime-566124,

Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi puhuessaan uudelleen nimitetyn
ydintutkimuskeskuksen tilaisuudessa Dimonassa: "joka uhkaa Israelia
tuholla, asettaa itsensä tuhon alaiseksi".
Keskuksen nimi on nyt Shimon Peres Ydintutkimuskeskus Dimonassa.
"Me työskentelemme estääksemme Irania perustamasta sotilastukikohtia Syyriaan. Me emme hellitä tämän päämäärän saavuttamiseksi, kuten emme hellittäneet huonon ydinsopimuksen suhteen Iranin kanssa, jonka muuttamista pidettiin mahdottomana asettaessani sen kansainväliseen agendaan useita vuosia sitten" Bibi totesi.
Netanyahu sanoi kansainvälisen ja Israelin painostuksen Irania kohtaan jatkuvan.
"Juuri eilen näimme tämän painostuksen hedelmän Iranin presidentin Hassan Rouhanin todetessa: Monet Iranin kansasta ovat menettäneet toivonsa Iranin tulevaisuudesta ja voimasta talouspakotteiden uusiutuessa".
Netanyahu vakuutti IDF:n jatkavan voimallisia ja päättäviä toimia Irania vastaan yrityksistä asettaa sotilaitaan ja nykyaikaisia asejärjestelmiä Syyriaan.
Syyrian ja Iranin väliset sopimukset kuten eivät uhkauksetkaan pelota meitä.
Meitä uhkaava on itse vaarassa joutua tuhotuksi".
https://www.jpost.com/Israel-News/From-nuclear-center-Netanyahu-warns-those-threatening-to-destroy-Israel-566129,

IDF on huolestunut, että UNRWA:n rahoituksen leikkaukset, joita USA toteuttaa, voivat johtaa hyökkäyksiin Israelia vastaan.
Tuhansien palestiinalaisten koululaisten mennessä kouluunsa korkea IDF:n upseeri esitti eilen huolensa JP:n toimittajalle: "Tuen lopettaminen on suuri isku palestiinalaisille. Jos koulut eivät saa rahoitusta, lapset ja nuoret menevät väkivaltaan. Hän selitti, että vaikka yhtään onnistunutta hyökkäystä ei tapahtunut Länsirannalla muutamaan kuukauteen, se on hypoteettinen mahdollisuus. Autolla tehtyjen hyökkäysten määrän vähetessä ne ovat kuitenkin nuorison suosimia kivitysten, tulituksen ja petrolipommien ohella.
Hän kuitenkin näkee toivonpilkahduksen siinä, että palestiinalaiset oppivat huolehtimaan itsestään eivätkä luottamaan sokeasti ulkomaiseen apuun. Lisäksi muutamat valtiot – Qatar, UAE ja Saudi Arabia – lupaavat lisätä talous-apuaan miljoonilla USD.
https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-concerned-funding-cuts-to-UNRWA-could-lead-to-attacks-566077,

KFC, paistettuja kanankoipia tarjoava kauppaketju, on todella tulossa Israeliin takaiskujen jälkeen. Sen salainen resepti, jolla niitä käristetään, on kohdannut kashrut-vaikeuksia, koska siinä käytetään maitoa. Soyaa on esitetty vaihtoehtona, mutta onko maku enää sama?
Nimi KFC tulee sanoista Kentucky Fried Chicken.
10 KFC edustajan delegaatio oli Israelissa viime viikolla varmistamassa, että "everstin kanat lentävät". Yum ravintoloiden edustusryhmä tapasi Israelissa useita potentiaalisia toimilupa- ja real estate agentteja etsien sopivia siipikarjan toimittajia, kuten hepreankielinen CALVALIST raportoi. KFC suunnittelee 100 toimipisteen avaamiseksi Israelissa 5 vuoden aikana.
Yum-ravintolaryhmä omistaa Pissa hut ja Taco Bell liikkeet.
https://www.jpost.com/Israel-News/KFCs-Israel-comeback-Will-the-Colonels-chicken-fly-this-time-566141,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30; Tiberias25 -37; Suolameri 28 -38; Eilat 27 -41 +C-astetta, lämpötila noussee hieman. Aurinkoinen sää jatkuu.

Maailman median seuratessa Iranin ja Jemenin tapahtumia sekä Trumpia USA:ssa se ummistaa silmänsä niistä, joita tapahtuu muualla maailmassa.
Raportin mukaan kristittyjen barbaarinen murhaaminen ja raiskaaminen jatkuvat Euroopassa ja kaikkialla, koska Koraani kehottaa tekemään niin, kuten yksi nuoren tytön Euroopassa raiskannut nuori muslimi kysyi hämmästellen: Miksen tekisi niin?
Etiopiasta tullut raportti kertoo itäisellä somalialueella muslimien surmanneen 15 ortodoksikirkon pappia ja tuhonneen tai vahingoittaneen heidän kirkkojaan, mutta myös evankelisia kirkkoja. Raakalaismaisten hyökkäysten vuoksi tuhannet ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan.
https://gellerreport.com/2018/08/ethiopia-churches-christians.html/.
















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019