TORSTAI 09.08.2018

TORSTAI 09.08.2018
01. Knesset on kesätauolla, mutta "Israel kansa-valtio" lain vastustajat päättivät siitä huolimatta pitää erityisistunnon Knessetissä keskustellakseen kysymyksestä, joka on pahasti hajottanut kansaa. Erityisistuntoa vaativat 52 kansanedustajaa, yli kaksi kertaa vaadittava määrä istunnon järjestämiseksi.
Opposition edustajat syyttivät lain kannattajia, että "lain tekstistä on jätetty pois sana "eqyal", tasa-arvoinen, mikä vaarantaa Israelin aseman demokraattisena maana".
Israel kansa-valtio laissa todetaan, että "Israel sallii itsemääräämisoikeuden van juutalaiselle kansalle siihen kuuluvine oikeuksineen: lippu, valtion symboli, juutalainen ajanlasku, hepreankieli, diasporajuutalaisten tukeminen jne". Oppositiossa olevat sionisti-puolueet vaativat tasa-arvoisen yksilön oikeuksien liittämistä lakiin, vaikka se sisältyy toisiin peruslakeihin.
Israelin arabien "Joint list" vastustaa Israelin määritelmää juutalaisena valtiona. Beduiinit ovat valittaneet laista korkeimpaan oikeuteen.

Oppositiojohtaja Tzipi Livni (Zionist Union) sisällytti puheeseensa useita otteita Israelin Itsenäisyysjulistuksesta, jossa todetaan mm: "Israel tulee varmistamaan sosiaalisten ja poliittisten oikeuksien tasa-arvoisuuden kaikille kansalaisilleen uskonnosta, rodusta ja sukupuolesta riippumatta".
Livni pyrki tinkaamaan Netanyahulta (Bibi), "onko hän itsenäisyyttä vastaan vai sen puolesta, esittäen syytöksen, että pääministeri poistaa Israelin yhteisöä sitoneen liiman korvaten sen myrkyllisellä hapolla".
Yair Lapid jatkoi samaa linjaa kysellen Bibiltä: "mitä tapahtui sinun arvoillesi? Hän esitteli muutamia arvoperusteita, joita Bibi särkee: asepalvelu, tasa-arvo ja kansallinen yhtenäisyys. Me olemme perhe, mutta sinä tuhoat sen.
Lopeta hajottamisemme, liika on liikaa. Uskon itseemme, uskon kansaan".

Arabilistan edustaja Ahmed Tibi huitaisi syrjään maininnan tasa-arvosta itsenäisyysjulistuksessa todeten, ettei se koskaan ole esiintynyt käytännössä. "Vuosien ajan Israelissa on ollut diskriminointi maasta, budjetista, opetuksesta, uskonnollisista palveluista. Varoitimme teitä puheissa ja artikkeleissa. Määritelmä Israelista juutalaisena ja demokraattisena ovat ristiriidassa keskenään" Tibi arvioi.
https://www.jpost.com/Israel-News/In-special-session-Knesset-debates-Nation-State-Law-564373.

02. Israelin korkein oikeus teki tiistai-iltana päätöksen, jolla se vaatii Knessetiä säätämään uuden lain yeshiva-opiskelijoitten saamiseksi asepalveluun.
JP:n kolumnisti Gil Hoffman tässä tekijän, joka pakottaa Israeliin uudet parlamenttivaalit ensi vuoden alussa.
Korkein oikeus antoi aikaa joulukuun toiseen päivään, johon mennessä
Knessetin tulee toimia. Hoffman laskeskelee, että vaalit tultaneen pitämään
tammikuun lopun ja helmikuun lopun välisenä aikana.
Hallitus oli pyytänyt 7 kuukauden siirtoa tammikuusta lain hyväksymiseksi, mikä olisi sallinut hallituksen pysyvän paikoillaan ennen Knessetin talvikauden keskeytystä ennen pääsiäisjuhla-aikaa, mutta oikeus kieltäytyi.
Pieni mahdollisuus on, että vaalit voidaan pitää lain määrittelemänä aikana tiistaina marraskuun viidentenä päivänä. Sen toteutumiseen käytännössä on kuitenkin hyvin heikko mahdollisuus, sillä se edellyttäisi kaikkien koaliittio-puolueitten tekevän kompromisseja hyväksyessään raamit yeshiva-opiskelijoitten asepalveluksesta IDF:n suositusten mukaan.
Hoffaman muistuttaa, että vaalien häämöttäessä aivan lähituntumassa, puolueet ovat haluttomia tekemään kompromisseja, edes valtion hyväksi.

On pieni mahdollisuus, että puoluejohtajat haluavat odottaa mahdollisimman kauan oikeuskansleri Avichai Mandelblitin päätöstä Netanyahun syyttämisestä oikeudessa lahjonnasta. Netanyahun osallistuminen tai jääminen pois pääministerin ehdokkuudesta vaikuttavat vaalilaskelmiin. https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Brace-yourselves-The-next-Israeli-election-is-on-the-way-564362,

03. YK:n nimittämä erityisreportteri ihmisoikeuksien asemasta Palestiinan territorioissa Michael Lynk totesi vuotuisessa raportissaan YK:lle, että YK:n tulee poistaa Israel maailman järjestöstä sen kansainvälisen oikeuksien rikkomisten vuoksi, kuten Fox News raportoi keskiviikkona.

"Kansainvälisellä yhteisöllä ei ole vain kyky, vaan myös velvollisuus ja pakko saada setlementit lopetetuiksi" Lynk raportoi. "Sillä on itse asiassa useita välineitä sen toteuttamiseksi" lisäten. "Se voi merkitä Israelin oikeuksien uudelleen arviointia tai poistamista YK:n jäsenmaana. Se voi merkitä, että maailman kansat, erityisesti ne maat, joilla merkittävät kauppa- tai poliittiset suhteet Israelin kanssa, voisivat arvioida uudelleen suhteensa Israelin kanssa sotilaallisissa, poliittisissa, diplomaattisissa ja taloudellisissa investointi-kysymyksissä. Se voisi merkitä, että Israel kohtaan asetettaisiin jonkin-muotoisia rajoitteita sen mahdollisuuksiin kasvattaa kauppaansa".

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon arvosteli raskaasti YK:n virkamiehen Michael Lykin raporttia. "Lynkin raportti on yksi asia lisää, minkä takia YK:n ihmisoikeusjärjestö (UNHRC) on menettänyt luotettavuutensa". Danon sanoi Fox News toimittajalle: "PA/PLO:n puheenjohtaja Mahdoud Abbas tietää aivan hyvin, etteivät tämän kaltaiset perättömät syytökset edistä rauhaa. Itse asiassa ne toimivat tehokkaasti sitä vastaan rohkaisten kiihotusta ja vihan kulttuuria".

USA sanoutui irti UNHRC:n toiminnasta toukokuussa todeten sen harjoittavan räikeää Israelin syrjimistä, samalla ollen kyvytön käsittelemään vakavia
ihmisoikeusrikkomuksia kaikkialla maailmassa.
Anne Herzberg, YK:n asiantuntija NGO-monitor yhdistyksessä, kritisoi Lynkin raporttia todeten, että hän on sopimaton tehtäväänsä.
"On täysin kohtuutonta YK:n virkailijalle, joka raportoi itsenäisesti ihmisoikeuksien toteutumisesta, käyttäytyä näin puolueellisella tavalla ja pitäen sopimattoman läheisiä yhteyksiä ja vastuuta radikaaleihin Israelin vastaisiin ryhmiin. Niin kauan kuin Lynk pysyy toimessaan, hän kyseenalaistaa koko YK:n uskottavuuden".
NGO-Monitor sanoo, että Lynkillä on yhteydet järjestöihin, joilla on suhteet terroriryhmiin ja niihin, jotka mainostavat BDS-liikettä, Fox News raportoi.

Lynk vastasi syytöksiin todeten, että "on tärkeää varmistaa, että kansat noudattavat kansainvälistä lakia, ja että kansainväliselle yhteisöllä on käytössään päteviä menetelmiä jäsenmaiden käyttäytymisen valvomiseksi ". https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Amb-Danon-blasts-official-who-suggested-Israel-be-suspended-from-UN-564366,

Sivusta katsoen, Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon olisi voinut käyttää terävämpää kieltä YK: virkailijan Michaelin Lynkin vääristellystä ja farisealaisesta raportista, jonka YK:n jäsenmaiden enemmistö hyväksynee automaattisesti tosiasiana tilanteesta, kuten se on tehnyt tähänkin saakka, vaikka rakoilua on havaittavissa USA:n vastatoimien ansiosta.

04. Positiivisista odotuksista ja merkeistä huolimatta vielä eilen, Gazan tilanne näyttää räjähtäneen silmille yön aikana.
Kaikki alkoi siitä, että IDF:n korjausporukkaa Gazan turva-aidalla tulitettiin, jonka johdosta IDF iski Hamasin tukikohtaan surmaten 2 sala-ampujaa. Hamasin ilmoitettua, että sillä oli meneillään taisteluharjoitus kovin panoksin, ja että laukaukset oli ammuttu vahingossa IDF:n joukkoja kohti.
IDF katsoi tiedon oikeaksi ja pyysi anteeksi erehdystään, antaen samalla Hamasin joukoille moraalisen taustan kostaa sala-ampujiensa kuoleman. Hamas uhkasi antaa sopivan vastauksen, jonka se suoritti ampuen 56 rakettia Israelin puolelle, haavoittaen 15 pääosin Sderotissa, joista 2 olivat raskaana olevaa naista, joille alkoivat synnytyspoltot.
IAF vastasi siihen tulittamalla ohjuksillaan 12 Hamasin kohdetta Gazassa.
Siitä jatkui koston kierre. Tämän aamun raporttien mukaan Hamasin ja Islamic Jihadin terroristit ampuivat Israeliin yön aikana kaikkiaan 156 rakettia, ja tilanne jatkuu edelleen. Haaretz raportoi 180 raketista.
IDF iski yli sataan Hamasin kohteeseen Gazassa.
Vielä eilen IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Eisenkot kehui IDF:n olevan vahvempi kuin koskaan, 20 vuoden aikana, mutta aristelee käyttää sitä?
Ja Aamuyöstä 03.26 aikaan pääministeri Netanyahu, puolustusministeri Liberman ja IDF:n komentaja Eisenkot pitivät hätäistunnon IDF:n päämajassa Tel Avivissa pyrkien selvittämään tilannetta yli sadan raketin iskeydyttyä raja-aidan yli Israelin puolelle rakettitulen jatkuessa edelleen.
Alla olevalla linkillä pääsee JP:n artikkeliin, jossa seurataan minuutti minuutista tilanteen kehitystä.
Artikkelin mukaan IDF:n virkailija pitää laajaa operaatiota mahdollisena.
https://www.jpost.com/Israel-News/Live-updates-Flareup-in-the-south-564419,

05. Palestiinalainen analyytikko tri Adnan Abu Amer, joka on erikoistunut Israelin asioihin Gazassa, analysoi tiistaina näin: "Hamasin ja Israelin välinen väkivalta turva-aidan yli merkitsee varoitusta terroristijärjestön johtajatasolle". Gazasta tulleiden raporttien mukaan 3 korkeaa Hamas-johtajaa, Hamasin apulaispuheenjohtaja Saleh al-Arouri, Mahmoud al-Zahar ja Ahmed Bahr olivat tuki-kohdassa, olivat tukikohdassa IDF:n ohjusiskun aikana.
Amer jatkaa: "Ennalta sovitulla iskulla Hamasin ulkotukikohtaa vastaan, jossa oli järjestön korkeita johtajia, Israel tiedottaa järjestölle Gazassa, että IDF seuraa sen korkeita johtajia ja että he ovat iskukohteina".
Amer pitää tätä perusteettomana ja todellisuudesta irrotettuna viestinä.
"Miehittäjän viesti on perusteeton ja irrallaan todellisuudesta. Kohdistettu isku, keskellä keskusteluja tilanteen rauhoittamiseksi, oli tarkoituksellisesti annettu viesti, että Israelilla on hallitseva asema".
Amer lisäsi edelliseen, että Israel on tietoinen Egyptin pyrkimyksistä tehdä kaikkensa estääkseen tilanteen eskaloitumisen, mutta Israelin päätös todistaa, että mikä tahansa "hudna" (tulitauko) osapuolten välillä on heikko.

Hamasin raportin mukaan 2 sen taistelijaa saivat surmansa IDF:n iskussa, molemmat 23-vuotiaita ja kotoisin Jabaliyan pakolaisleiristä, Ahmad Morjan ja Abed al.Hateth al-Sillawi. He olivat Hamasin sotilassiiven izzadin al-Qassam Prikaatin jäseniä. Hamasin tiedotteen mukaan tulitusta ei ollut suunnattu IDF:n joukkoja vastaan, vaan ne olivat osa kovin panoksin suoritettua koulutusrutiinin päätöstilaisuutta, jossa Hamasin johtajat olivat mukana. Aiemmin raportoitiin, että he olivat koulutettuja sala-ampujia.

Hamasin lähteet Gazassa raportoivat, että hyökkäyksen kohteeksi joutunut tukikohta oli aktiivisesti valmistautumassa Prikaatin taisteluharjoituksen päätöstilaisuuteen. Kolme korkeaa Hamas-johtajaa olivat tukikohdassa todistamassa harjoituksen päätöstilaisuutta.
Gazan terrorijohtajat vaativat kostoa vaatien: "Miehittäjälle ei saa antaa lupaa tasapainotilanteen muuttamiseksi: tuli tulesta, veri verestä". https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-analyst-Israel-telling-Hamas-senior-leaders-are-targets-564320,

06. JP:n seuranta-artikkelin viimeiset arviot:
9.15. Entinen strategisten asiain ministeriön pääsihteeri prikaatinkenraali Yossi Kuperwassaer: Tilanne voi johtaa edelleen eskaloitumiseen.
9.09: Turvallisuuskabinetin jäsen Yuval Steinitz; Tämä voi olla vasta alkua.
9.02: Vaikeasti haavoittunut nainen sairaalassa: tila vaarallinen. Kaksi mieshenkilöä haavoittuivat myös ja vietiin sairaalaan, toinen vapautettiin.
Hälytyssireenit soivat toistamiseen, eli tilanne jatkuu.

07. Colombiassa valittu uusi presidentti Ivan Duque astui virkaansa tiistaina, ja häntä informoitiin silloin, että edellinen presidentti Juan Manuel Santos oli yhtenä viimeisistä päätöksistään tunnustanut Palestiinan valtion, kuten julkisuuteen keskiviikkona vuotaneessa raportissa kerrotaan.
Duque ilmoitti päätöksestään tunnustaa Palestiinan valtion 03.08. päivätyssä kirjeessään PA:n edustajalle Colombiassa, kuten ulkoministeriö raportoi.
Colombian uusi ulkoministeri sanoi "hallituksen varovaisesti tutkivan päätöksen seurausvaikutuksia, joista yksi voi olla päätöksen peruminen, mutta hallitus tulee toimimaan kansainvälisen lain mukaan".
Edellisen presidentti Santosin päätöksessä todetaan – vuotaneen dokumentin mukaan – että "Colombia tunnustaa Palestiinan vapaana, itsenäisenä ja riippumattomana valtiona. Aivan kuten Palestiinan kansalla on oikeus päättää itsenäisestä valtiosta, Israelilla on oikeus elää rauhassa naapuriensa rinnalla".

Santosin päätös tuli julkisuuteen USA:n YK:n lähettilään Nikki Haleyn osallistuessa uuden presidentti Duquen virkaanastujaistilaisuuteen tiistaina. Keskiviikkona Haley vieraili Venezuelasta muuttaneiden luona pohjoisessa sijaitsevassa rajakaupungissa Cucuta.
Colombia on läheinen liittolainen USA:n kanssa ja tulee saamaan lisää tietoja edellisen presidentti Santosin päätöksestä tunnustaa Palestiinan valtio ja mahdollisista seurauksista presidentti Duquen hallituksen päätöksiin.
PA/PLO:n tiedotteessa "kiitellään Colombian tunnustamispäätöstä todeten, että se tulee merkittävästi vahvistamaan välttämättömiä olosuhteita rauhan löytämiseksi Lähi-Itään".

YK:n yleiskokouksessa ainakin 136 jäsenmaata ovat tunnustaneet Palestiinan valtion automaation tapaan tutkimatta sen seurauksia. Colombia pitäytyi äänestämästä YK:n 193 jäsenmaan käsitellessä presidentti Trumpin päätöstä joulukuussa tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja vaatien päätöksen peruuttamista. USA uhkaa vetää tukensa pois mailta, jotka auto-maattisesti äänestävät sitä vastaan YK:ssa ja sen elimissä.
YK:n yleiskokouksen päätökset ovat luonteeltaan suosittelevia, eivät jäsenmaita sitovia, kuten YK:n turvallisuusneuvoston päätökset ovat.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Columbia-reviews-decision-to-recognize-Palestine-564430,

08. Debkafile toteaa artikkelissaan, että IDF:n keskusjohto arvioi torstain vastaisen yön istunnossaan tilanteen nykyvaihetta ja sen mahdollista eskaloitumista laajaksi operaatioksi Gazassa, Hamasin ammuttua yli 150 rakettia Israelin alueelle. Sderotin kaupungissa raketit osuivat 8 rakennukseen haavoittaen kahdeksaa asukasta. Loput lensivät Eshkolin, Shaar HaNegevin ja Hof Ashkelonin neuvostojen alueille, useimmat avoimille kentille. Tusinan verran asukkaita hoidettiin shokin ja trauman vuoksi sireenien soidessa pitkin työtä pakottaen asukkaat suojatiloihin. Iron Dome vastaohjukset eliminoivat muutamia niistä, mutta joitakin pääsi suojauksen läpi osuen rakennuksiin. "Hamas nukkuu vuoteessa, me emme missään".
Iron Dome ampuu 2 -3 vastaohjusta yhtä rakettia kohti, Ohjuksen hinta on km. 40 000 USD, raketin muutamissa tuhansissa NIS. Iron Dome patteriston hinta on 50 miljoonaa USD.

7 km:n päässä rajasta asuvia asukkaita kehotettiin pysymään vahvistetuissa tiloissa. Lasten kesäleirit jatkuvat vain rakennuksissa, joissa on suojatila.
DF:n saamien tietojen mukaan IDF:n komennuskunta päätti valmistautua välittömään maahyökkäykseen Gazan alueelle työntääkseen Hamasin asemat ja tukikohdat kauemmas rajasta, mutta hyökkäys Gazaan on joka tapauksessa kestoltaan ja laajuudeltaan rajoitettu. Istunnossa päätettiin myös valmistautua mahdollisuuteen rajan pinnassa olevien kaupunkien ja kylien asukkaitten evakuoimiseksi toistaiseksi. Ilmeisesti IDF ei ole vieläkään valmis poistamaan Hamasin vallan Gazassa, mitä Israelissa toivotaan.
https://www.debka.com/after-50-hamas-rockets-idf-high-command-turns-to-full-scale-operation-against-hamas/,

Analyyseissä on jätetty kokonaan huomioimatta Iranin vaikutus, koska Iran valvoo Islanic Jihadia ja suurelta osin myös Hamasia. Iranin intressissä on aiheuttaa suurta häiriötä Israelille, USA:n uskollisimmalle liittolaiselle. Hamasilla oletetaan olevan hallussaan M-302 raketteja, joiden kantomatka on 90 -160 km. Niillä Hamas voisi uhata Tel Avivia ja Jerusalemin laitaosia.

09. UUTISIA LYHYESTI
Israelissa kehitettyä polven kirurgista implantia käytettiin ensimmäistä kertaa elokuun alussa Hadassan Yliopistollisessa lääkintäkeskuksessa Scopus-vuorella onnistuneesti. Implantin, Agili-C , kehitti Cartiheal, Kfar Sabassa toimiva, 2009 Nir Altschulerin perustama alkava yhtiö. Agili-c on yhtiön lippulaiva; sitä kokeillaan potilaisiin kaikkialla maailmassa. Hadassan tiedotteen mukaan 30-vuotiaalle potilaalle tehtiin aiemmin useita kirurgisia epäonnistuneita leikkauksia. Tri Adi Friedman, joka suoritti Hadassan operaation, sanoi transplantin sujuneen onnistuneesti toivoen potilaansa palaavan aktiiviseen ja kivuttomaan elämään. Operaation onnistuminen antaa toivoa lukemattomille potilaille.
https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Innovative-knee-surgery-implant-invented-in-Israel-used-for-the-first-time-564409,

Arkeologit ovat innostuneita Davidin Kaupungin raunioista Jerusalemissa tehtyjen kaivausten yhteydessä löydetystä kultaisesta korvarenkaasta, vain yhdestä, mutta silti yhtä arvokkaasta. Korvarenkaalla on sarvieläimen pää, suuret silmät ja iso suu. Sen käyttäjä on luultavasti kuulunut yläluokkaan arvioiden sen löytöpaikasta lähellä Temppeliä ja Davidin palatsia. Tämän tapaisen korvarenkaan käyttö yleistyi ensiksi Kreikassa hellenistisen aikakauden alussa, mutta olivat hyvin harvinaisia Israelissa. Kaivauksissa Davidin kaupungin raunioissa selvitetään Jerusalemin elämää hellenistisenä aikana ja ennen sitä, sekä miten kaupunki kasvoi ja mihin suuntaan. https://www.jpost.com/Israel-News/Over-2000-years-later-Ancient-gold-earring-discovered-in-City-of-David-564379,

Talonrakennusministeriö suosittelee hallitukselle kahden uuden kaupungin rakentamista Negeviin, nimeltään Daniel ja Ir Orot. Ministeriö on aiemmin toistamiseen pyrkinyt rakentamaan Negeviin saadakseen sinne asutusta, mikä on tärkeää siksikin, että beduiinit pyrkivät asuttamaan autiot alueet rakentaen kyliään ilman suunnitelmia ja hallituksen hyväksymistä, mikä vaikeuttaa myöhempää suunnittelua.
Daniel on maaseutuyhteisö Negevin luoteisosassa Aleh Negev kylän kyljessä. Daniel tulee palvelemaan Aleh Negevin vammautuneitten lasten kuntoutuskeskuksen hoitajien ja lasten vanhempien tarpeita.
Ir Orot on uudelleen perustettu yhteisö keskisen Aravan alueellisen neuvoston alaisena, jonne suunnitellaan 250 asuntoyksikköä. Se sijaitsee Hatzevan risteyksen ja raamatullisen Tamarin lähellä. https://www.jpost.com/Israel-News/Two-new-Negev-towns-approved-to-be-built-564390,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 20 -39; Tiberias 27 -39; Suolameri 29 -39; Eilat 28 -41 +C-astetta, aurinkoista, ei suuria muutoksia lämpötiloissa.

12.18: Sireenit ilmoittavat rakettien lähestymisestä 2 tunnin tauon jälkeen. Hamas vakuuttaa rakettitulen loppuvan pian.


















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019