SUNNUNTAI 26.08.2018

SUNNUNTAI 26.08.2018
01. EU jatkaa omintakeista ulkopolitiikkaansa, joka aiheuttaa pahaa verta USA:n ja EU:n välisissä suhteissa, ja särkee USA:n ja Euroopan perinteiset suhteet.
EU vastustaa Trumpin hallituksen Iranille asettamia entisiä ja uusia sanktioita saadakseen Teheranin hallituksen neuvottelupöytään USA:n vaatimista muutoksista P5+1 maiden neuvottelemaan JCPOA sopimukseen, joka Trumpin mukaan ei estä Irania saavuttamasta ydinasetta, ja joka ei aseta rajoituksia Iranin ohjustuotannolle, joka uhkaa myös Yhdysvaltoja.
USA:n lausunnossa vaaditaan maksimaalisia talouspakotteita Irania vastaan.

"EU:n asettama tuki, jonka tarkoituksena on antaa lisää potkua yksityisen sektorin kasvulle ja edistää kauppaa Iranin kanssa, lähettää väärän viestin väärään aikaan", sanoi USA:n erityisedustaja Iranin asioissa Brian Hook lausunnossaan.
Sekä USA että Israel tuomitsivat EU:n päätöksen torstaina antaa 20,7 miljoonaa USD taloustukea. Pääministeri Netanyahu kutsui lakia myrkky-pilleriksi Iranin kansalle ja ponnistuksille hillitä Iranin hyökkäykset alueella.
"Käsittääkseni EU:n eilen tekemä päätös antaa Iranille 18 miljoonaa Euroa on suuri virhe", hän sanoi Vilnassa lehdistökonferenssissa kolmen Baltian maan Liettuan, Estonian ja Latvian johtajien kanssa.
"Iran yritti tehdä terrori-iskun Euroopan mantereella vain muutama viikko sitten Iranin ulkoministerin tavatessa Euroopan johtajia" hän sanoi lisäten: "Tämä on uskomatonta".
"Minne tämä lisäraha menee? Se ei ratkaise Iranin vesiongelmia, eikä se mene Iranin kuorma-autonkuljettajille. Se menee ohjuksiin ja Iranin vallankumouskaartille Iranissa, Syyriassa ja muualla Lähi-Idässä."
"EU-raha on osa sen ponnisteluja tukea Iranin kanssa solmittua JCPOA-ydinsopimusta USA:n vetäydyttyä pois siitä toukokuussa. 18 miljoonan Euron lähetys on osa laajempaa 50 miljoonan Euron pakettia EU:n budjetissa Iranille, joka uhkasi aloittaa keskeytetyn ydinohjelmansa, elleivät maailman johtavat maat, EU, Venäjä ja Kiina, jatka taloustukeaan Iranille".
Netanyahu valitti, ettei Iranin kysymystä täysin ymmärretä EU:ssa.

"Ydinsopimus Iranin kanssa uhkaa myös Eurooppaa, koska se ei todella koskaan lopettanut Iranin halua saada ydinase, sillä se antoi Iranille rajattoman oikeuden uraanin rikastamiseksi viiden vuoden sisällä, ja lisäsi miljardeja USD sen kirstuihin. Iran käytti tätä rahaa oman kansansa sortamiseen ja voittojensa laajentamiseen Syyriassa, Jemenissä, Libanonissa ja monissa muissa paikoissa" Netanyahu selvitteli.

USA:n erityisedustaja Brian Hook sanoi: "Euroopan veronmaksajain varoilla annettu tuki ikuistaa Iranin hallituksen kyvyn ummistaa silmänsä kansansa tarpeille ja tukahduttaa merkittävät poliittiset muutokset. EU on pyrkinyt säilyttämään liikesuhteensa Iranin kanssa, mutta huonolla menestyksellä. USA:n ja EU:n tulisi työskennellä yhdessä löytääkseen kestäviä ratkaisuja ja todella tukeakseen Iranin kansaa, ja lopettaakseen hallituksen uhkaukset alueelliselle ja globaalille tasapainolle" Hook lisäsi. https://www.jpost.com/International/EU-pushes-back-against-US-maximum-economic-pressure-campaign-on-Tehran-565763,

02. Saksan ulkoministeri Heiko Maas on joutunut pahaan välikäteen pyrkiessään ohittamaan USA:n asettamia voimakkaita talouspakotteita Iranin islamilaiselle tasavallalle, pettäen kansansa vakuutukset taistella antisemitismiä ja holokaustin kieltäjiä vastaan.
Rabbi Abraham Cooper, Simon Wiesenthal keskuksen dekaani, kertoi perjantaina JP:n toimittajalle, että Maasin pyrkimykset heikentää Amerikan asettamia sanktioita ovat vastoin Berlinin päämäärää taistella antisemitismiä vastaan ja suojalle Israelin turvallisuutta.
"Tehden tyhjäksi Iranin hallitukselle asetettuja sanktioita, joka on antautunut sanoissaan ja teoissaan Israelin tuhoamiseen, taloudellisen edun saamiseksi saksalaisille yhtiöille pilkkaa Berliinin antautumista holokaustin opetusten toteuttamiseksi".
Cooper valittaa, että "Maas, joka on sosiaalidemokraatti, on omaksunut Teheranin ajatollahien kannan. Wiesenthal keskus tietää, että ulkoministeri Maas on juutalaisen yhteisön ystävä, ja henkilö, joka suhtautuu vakavasti natsiholokaustin perintöön ja vastuuseen".

Maas kirjoitti tiistaina German Busines Daily handelsblatt: "Me emme anna kenenkään nousta yläpuolellemme kustannuksellamme. Siksi on oikein suojella eurooppalaisia yhtiöitä sanktioilta. On myös välttämätöntä vahvistaa Euroopan itsenäisyyttä perustamalla USA:sta riippumattomia maksukanavia; Euroopan valuuttarahasto ja itsenäinen SWIFT maksujärjestelmä. Paholainen on tuhansissa detaljeissa, mutta jokainen päivä, jonka Iranin ydinsopimus kestää, on parempi, kuin potentiaalisesti räjähdysaltis kriisi, joka muuten uhkaa Lähi-Itää."
"USA haluaa poistaa Iranin SWIFT:stä (the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) pakottaakseen Iranin neuvottelupöydälle saavuttaakseen uuden sopimuksen, jolla estää Irania pääsemästä ydinase-valtioksi ja sen Lähi-Idän tasapainon horjuttamista. Poistaen Iranin siteet Brysselissä toimivaan SWIFT järjestelmään, joka hoitaa kansojen välisiä valuuttasiirtoja, tulisi edelleen kuristamaan Iranin horjuvaa taloutta".

Saksan liittokansleri Angelica Merkel moitti Maasin artikkelia keskiviikkona, jossa hän esitti Iranin hallituksen vastaisten sanktioitten kiertämistä perustamalla riippumattoman SWIFT-järjestelmän.
Merkel totesi "Kysymyksessä riippumattomasta maksujärjestelmästä meillä on epäilemättä joitain ongelmia suhteissa Iraniin, mutta toisaalta tiedämme,
että terrorismin rahoittamisessa SWIFT on hyvin tärkeä.

Ulkoministeri Maas jatkaa kuitenkin Iranin ydinsopimuksen tukemista pyrkien samalla suojelemaan maansa liikesuhteita Teheranin hallituksen kanssa.
Hän sanoi menneensä politiikkaan käytyään Auschwitzissa ja natsien keskistysleirissä maanantaina, joutui vastaamaan Saksan tunnetuimman journalistin Henryk M Broderin esittämään kritiikkiin sanottuaan: Me tarvitsemme näitä koska vastuumme ei koskaan lopu: "Kuuluuko koskaan loppumattomaan vastuuseen, että Saksan federaation hallitus seuraa EU:n lakia, joka vaatii saksalaisia yhtiöitä vastustamaan Iranin vastaisia sanktioita?"

AJC:n Berlinin toimiston johtaja Deidre Berger sanoi torstaina: Nyt on aika kaikkien mahdollisten askelten ottamiseksi voittaaksemme erimielisyydet USA:n ja Euroopan suhteessa Iranin kauppaan. Tarvitsemme toimia, jotka luovat suurempaa Atlantin ylittävää yksimielisyyttä Iranin suhteissa sen sijaan, että sallimme Iranin hallituksen jatkaa sisäistä ja ulkoista terrori-kampanjaansa. Lopetetaan riitely ja estetään Irania saamasta ydinasetta. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/EU-agrees-18-million-euro-development-aid-for-Iran-565615, https://www.jpost.com/International/German-foreign-minister-in-hot-water-over-effort-to-bypass-Iran-sanctions-565765,

03. TV-2 raportoi, että Valkoinen Talo julkistaa kantansa palestiinalais-pakolaisten kysymyksessä – yksi vaikeimmista ongelmista Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa - lähipäivien aikana.
TV-2:n alustavassa raportissa ennustetaan, että Trumpin hallitus vastustaa paluuoikeuden myöntämistä jopa viidennessä polvessa kulkeville pakolaisille, mikä on ennen kuulumatonta minkään muun kansanryhmän yhteydessä.

Lisäksi UNRWA:n oudosta tavasta määritellä pakolaisen asema on sallinut vuosikymmenien aikana paikallisten asukkaitten liittymisen pakolaisiin saadakseen heille kuuluvat edut. Eräs UNRWA:n työntekijä lausui aikoinaan sivullisen esittämään kysymykseen näin: "Miksi ihmisen täytyy asua pakolaisleirissä saadakseen pakolaisen aseman ja siihen kuuluvat oikeudet"?
Monet Hamasin johtajat asuvat UNRWA:n pakolaisleirissä Gazassa, vaikka heillä uskoisi olevan edellytyksiä hankkia oma asuntonsa ja taloutensa.
Tämän johdosta kukaan ei tiedä pakolaisten todellista määrää, jota palestiinalaisjärjestöt ovat tahallisesti paisuttaneet saadakseen lisää tukea.

TV-2 raportti ennakoi USA:n hallituksen ilmoituksen, että vähemmän kuin 1 miljoona pakolaisen nimellä kulkevaa kelpuutetaan määritelmään palkolainen, mikä poikkeaa ratkaisevasti UNRWA:n raporttien ilmoittamasta viiden miljoonan pakolaisen määrästä, sanoi ke. Israel Katz, joka tervehtii tyydytyksellä ennakointia pakolaisten paluuoikeuden kieltämisestä.
PA/PLO:n johto katsoo voivansa tukea kahden valtion periaatetta perustaessaan arviointinsa yli viiden miljoonan pakolaisen paluuoikeuteen, jotka muuttaessaan Israeliin kääntäisivät tasapainotilan palestiinalaisten eduksi. Muuton asemesta heille tarjotaan korvauksia menetyksistä.
Trumpin hallitus ei ole ottanut kantaa kahdesta valtiosta.
Israelin vasemmistokansanedustajat vetoavat toistamiseen tähän demografian virheelliseen tosiasiaan viitaten myös arabien suurempaan syntyvyyteen, joka sekin alkaa olla pelkkä myytti, sillä juutalaisten syntyvyys on paikoin jopa suuempi kuin PA/PLO:n arabeille. https://www.jpost.com/Israel-News/Trump-taking-Palestinian-right-of-return-off-the-table-report-claims-565766,

04. UUTISIA LYHYESTI
Israelilaiset tutkijat palauttivat 20/20 näkökyvyn nanoteknologian avulla, kertoo Jews News."Ophthalmology on siirtymässä science fiction alueelle" todetaan artikkelissa Shaare Zedek keskussairaalan tutkijoitten käyttäessä nanoteknologiaa palauttaessaan potilaille täydellisen näkökyvyn. https://www.jewsnews.co.il/2018/08/26/israeli-researchers-restore-20-20-eye-vision-with-nanotechnology.html,

Ehkä maailman kovapintaisin johtaja matkustaa Israeliin viralliselle vierailulle ensi kuun aikana. Tämä ristiriitaisia tunteita herättävä johtaja on Filippiinien presidentti Rodrico Duterte. Filippiinit oli yksi valtioista, jonka lähetystön muuttamisesta Tel Avivista Jerusalemiin huhuttiin USA:n lähetystön muuton yhteydessä, mutta ulkoministeri Alan Peter Cayetano myöhemmin vakuutti, ettei siitä ole keskusteltu. Se voi tulla esiin syyskuun vierailun yhteydessä. Filippiineillä on laaja evankelis-kristillinen yhteisö.
Duterten vierailua Israelissa ja Jordaniassa on vastustettu hänen armottoman kamppailunsa vuoksi huumeiden salakuljettajia vastaan, jossa tuhansia ihmisiä on kuollut. Toiseksi on kyselty matkan kustannuksista, mutta Duterte sanoo, ettei Lähi-Idässä kaupallinen matkustajakone tule kysymykseen turvallisuussyistä.
https://www.jewsnews.co.il/2018/08/26/the-worlds-most-hardcore-leader-is-coming-to-israel-next-month-and-the-philippine-president-with-a-large-evangelical-christian-base-has-this-potential-surprise-for-the-jewish-state.html,

Irania tukevat militaristit Syyriassa ovat kääntyneet presidentti Bashar Assadin puoleen saadakseen hänet tukemaan Iranin pyrkimyksiä maayhteyden luomiseksi Välimeren rannikolle.
Israel on seurannut hyvin tarkkaan pohjoisrajansa takana vielä jatkuvia taisteluja Assadin hallituksen joukkojen siivotessa viimeisiä kapinallisten tukikohtia rajan pinnassa sekä Israeliin että Jordaniaan. Iranilaiset ja Hizbullahin sotilaisten tiedetään riisuneen omat sotilaskuteensa ja vetäneen yllensä Syyrian armeija asepuvut voidakseen jäädä lähelle rajaa. https://www.timesofisrael.com/pro-iran-militias-turn-on-assad-try-to-establish-land-corridor-to-mediterranean/,

Jerusalemin ja Tel Avivin välinen nopea rautatielinja on tarkoitus avata syyskuussa, mutta etsintä- ja pelastustoinen edustajat varoittavat, ettei
heillä ole välineitä eikä ajoneuvoja mahdollisen katastrofin sattuessa tunnelissa joa linjalla on useita, ja siksi esittävät avaamisen siirtämistä. https://www.timesofisrael.com/first-responders-warn-of-rescue-concerns-for-jerusalem-tel-aviv-express-train/

Haifan hiekkarannalla kolmea arabia vastaan tehdyssä hyökkäyksessä käytettiin metallitankoja ja muita välineitä. Uhrit olivat lääkäri ja hänen kaksi sairaanhoitajaansa, joilta kysyttiin ovatko he arabeja. Uhrit vietiin sairaalaan. Yksi hyökkääjistä asetettiin kotiarestiin poliisin jatkaessa tutkimuksia. Hyökkäyksiä on rekisteröity myös vasemmistoa kannattavia journalisteja vastaan, mitä voidaan pitää erittäin vaarallisena kehityksenä. https://www.timesofisrael.com/suspect-in-attack-on-three-arabs-at-haifa-beach-placed-under-house-arrest/,

Iranissa sattuneessa voimakkaassa 6.0 R-asteen maanjäristyksessä kuoli 2 ihmistä ja haavoitti ainakin 241. Järistys sattui Tavanrud kaupungissa Kermanshah provinssissa. Uhrien määrä voi nousta tutkimusten edistyessä.
https://www.timesofisrael.com/two-dead-241-injured-in-iran-earthquake/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem19 -29; Tiberias 25 -37; Suolameri 27 -37; Eilat 28 -40 +C-astetta, aurinkoinen sää jatkuu lähes tämän päiväisin lukemin.

Internetyhteys pätkii kaiken aikaa, mikä tekee kirjoittamisen vaikeaksi.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021