MAANANTAI 13.08.2018

MAANANTAI 13.08.2018
01. Pääministeri Benyamin Netanyahu uskalsi lopulta lausua nuo kohtalokkaat sanat "vaalit ovat tulossa". Hän antoi neuvotteluille haredi-puolueitten kanssa 2 viikkoa, jonka aikana haredim ja ultraortodoksien asepalvelua koskeva sopimus on saatava, tai hän on pakotettu määräämään uudet vaalit.
"Jos me emme löydä ratkaisua asepalveluslaista kahdessa viikossa, me tulemme päättämään ennenaikaisista vaaleista" pääministeri sanoi tavattuaan hallituspuolueitten johtajat sunnuntaina. Likudin kansliasta kuitenkin todettiin Netanyahun jatkavan ponnisteluja ratkaisun löytämiseksi asepalvelulakia koskevassa kysymyksessä.

"Ei meillä ole mitään intressiä vaaleista, mutta me emme voi tehdä kompromisseja tärkeässä periaatteellisessa kysymyksessä, tai säilyttääksemme yeshiva-opiskelijoitten aseman opiskella kokopäiväisesti" sanoi Yaaconv Litzman, apulaisterveysministeri ja United Torah Judaism (UTJ) puheenjohtaja. "Torah oppineitten (sages) neuvosto käsittelee meille annettuja tarjouksia ja he päättävät asiasta. Toimimme heidän ohjeittensa mukaan".

"Miksi kaksi viikkoa? Vaalit nyt!" tweettasi Zionist Unionin ryhmän puheenjohtaja Yoel Hasson. "Oppositio on valmis koska tahansa äänestämään Knessetin hajottamiseksi ja vaaleihin menemiseksi. Tarpeeksi metkuja ja mutkia pääministeriltä" hän uhosi.

Korkein oikeus antoi viime viikolla kolmen kuukauden jatkoajan syyskuun määräaikaan hyväksyä uusi laki ultraortodoksien värväämiseksi armeijaan tai siviilipalvelukseen.
Monien mielestä oikeuden määrittelemä määräaika 02.12.2018 merkitsee uusien vaalien päättämistä asian vaikeuden vuoksi.
Likudin taholta todettiin, että Ben Gurionin ennätyksen lyöminen pitkäaikaisimpana pääministerinä on tärkeä haaste Netanyahulle.
Siksi hän haluaa jatkaa hallituksensa kanssa ainakin 31.05.2019 saakka. Oikeus ei antanut Bibille 3 kuukauden lisäaikaa.
Litzmanin johtaman puolueen Agudat Yisrael (UTJ:n sisällä) taholta arvioidaan, että lakiesitykseen liitetään lisäosa ja se hyväksytään Knessetissä lisäyksellä varustettuna.
Puolueen rabbiininen neuvosto päätti kesäkuussa informoida kansanedustajiaan, että "jos lakiesitys hyväksytään Knessetissä nyky-muodossaan, puolueen tulee erota hallituksesta".
Litzman sanoi heinäkuussa eroavansa hallituksesta, ellei lakia muuteta. Puolue ja sen rabbit vastustavat ideologisista syistä johtuen lain kohtaa, jossa asetetaan taloudellisia pakotteita yeshivan budjettiin, ellei tavoitetta saavuteta.
Ellei Knesset hyväksy lakia ennen 02.12, kaikki erivapauden asepalveluksesta saaneet yeshiva-opiskelijat joutuvat liittymään asepalvelukseen, mutta IDF:lla ei ole kapasiteettia heitä varten. https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-Election-coming-if-coalition-wont-compromise-on-haredi-draft-564674,

Yesh Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid oli tuntevinaan tuoksua vaaleista jo useita päiviä sitten ja aloitti vaalivalmistelut. Ehkä hän entisenä TV:n puheohjelmien juontajana vainusi jotain.

02. Gazan rintamalla on tällä hetkellä rauhallista, mutta Hamas sanoo paluumarssien jatkuvan turva-aidan varrella perjantain aamu-rukousten jälkeen. Hamas väittää sopineensa tulitauosta, mutta IDF:n parissa kukaan ei tiedä, kenen kanssa se solmittiin.
Israelin turvallisuuskabinetti kokoontuu toistuvasti, sunnuntaina toista kertaa neljän päivän kuluessa tutkimaan tilannetta.
Natanyau vaatii täyttä tulitaukoa todeten samalla, että IDF on tuhonnut satoja Hamasin sotilaskohteita.
Sen Hamas joutuu maksamaan kalliisti toistuvista iskuistaan Israelin siviilikohteisiin.
Israelin tullivirkailijat estivät kolmen rekka-autollisen ilmapalloja pääsyn Gazan kaistalle.
Kukaan ei ole kertonut kansalle, miten turvallisuuskabinetti aikoo lopulta toteuttaa lupaamansa rauhantilan Gazan kaistaan rajoittuville juutalaisyhteisöille. Bibi lupaa palauttavansa rauhan täydelleen, mutta ei hänelläkään ollut reseptiä, miten se tehdään.
Perjantaina on joka tapauksessa odotettavissa uusia mellakoita, ja ehkä Hamasin suunnittelemia uusia keinoja aidan läpäisemiseksi. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Chttps://www.timesofisrael.com/israel-said-to-confiscate-tens-of-thousands-of-balloons-en-route-to-gaza/onflict/gaza-news/Calm-but-still-no-Gaza-ceasefire-564702,

03. Israelin turvallisuuskabinetissa on keskusteltu Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen johtajien teloittamista keinona saada hyökkäykset Israelia vastaan loppumaan.
Hamasin poliittisen toimiston jäsen Husam Badran sanoi sunnuntaina, etteivät uhkaukset teloituksista pelota heitä.
"Miehityksen antamat lausunnot ja sen uhkaukset murhata korkeita Hamasin jäseniä aiheuttavat ironiaa ja ilmentävät sekasorrosta, jossa miehittäjä elää" hän kirjoitti FB:n sivullaan.
"Nämä uhkaukset evät pelota palestiinalaisten lapsia, ja vielä vähemmän vastarintajärjestön johtajia. Kasamme veri on kallis".

Hän jatkoi selittäen, että aika jolloin miehityksen aiheuttamat vahingot jäivät kostamatta miehityksen tekemiä rikoksia, on ohi.
Hamas pyrkii kostamaan etenkin surmansa saaneiden puolesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250416,

04. Viime viikolla syntyi kiivas sanailu turvallisuuskabinetin istunnossa liikenne-ministeri Yisrael Katzin ja puolustusministeri Avigdor Libermanin välille.
TV-kanava Kan11 mukaan keskusteltaessa torstaina 200 raketin iskuista Gazasta Israelin siviilikohteisiin Katz huusi Libermanille: "Entä lupauksesi eliminoida Haniyeh 24 tunnin kuluessa". Liberman lupasi teloittaa Haniyhein kahden päivän kuluessa. Hän vastasi Katzille: "Kerro, mitä sinä itse asiassa sait aikaan?"

Katz kannattaa keinotekoisen saaren rakentamista Gazan rannikon lähelle, mitä Liberman vastustaa. Nämä herrat ovat aika ajoin käyneet kiivasta sanasotaa keskenään, vaikka tuoleja ei heitellä, kuten joittenkin arabimaitten hallitusten videoiduissa istunnoissa.
Libermanin toimisto ei halua keskustella julkisuudessa suljetuissa tilaisuuksissa käydyistä keskusteluista, eikä Katzkaan vastannut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/250413.



05. IDF:n yleisesikunnan päällikön Gady Eisenkotin mandaatti loppuu 31.12.2018, ja armeija tarvitsee uuden komentajan.
Sadan surevan perheen jäsenet lähettivät sunnuntaina yhteisen kirjeen puolustusministeri Libermanille vaatien häntä poistamaan kenraalimajuri Yair Golanin ehdokkuuden uudeksi IDF:n komentajaksi.
Kirjeessä viitataan useisiin Golanin antamiin lausuntoihin, yksi niistä vuosikymmen sitten, jossa Golan kertoi nuorille pitävänsä parempana uhrata IDF:n sotilaita 60-vuotiaan naisen tarpeettoman surmaamisen välttämiseksi.
Toisessa lausunnossa hän pitää vääränä tulittaa arabia, joka juoksee sotilaita kohti. Eniten ristiriitoja herättäneessä lausunnossaan hän sanoi "kauhistuttavien prosessien Israelissa muistuttavan häntä natsi Saksasta".

Kirjeessä todetaan, että näistä ja muista lausunnoista voidaan päätellä niiden antajasta, joka armeijan komentajana on valmis tarpeettomasti uhraamaan sotilaittensa henkiä. Kirje julkaistiin News2 ohjelmassa. "Vanhempina, imeväikäisinä ja puolisoina, nämä lausunnot huolestuttavat meitä suuresti. Mies, jolle lastemme veri on halpa, ei voi suojella ja johtaa heitä".
Liberman haastatteli viime viikolla neljää johtavaa ehdokasta: Aviv Kochavi, Yair Golan, Nitzan Alon ja Eyam Zamir.
Pääministeri keskustelee myös ehdokkaitten kanssa, jonka jälkeen suosituskomitea tutkii heidän sopivuutensa korkeaan siviilivirkaan. Tämän jälkeen suoritetaan valinta näistä, ellei tule esteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/2504,

06. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan näyttää johtavan maansa täydelliseen irtaantumiseen USA:ta. USA vaatii Turkissa pidätetyn pastori Andrew Brunsonin vapauttamista, jota syytetään väärin perustein vakoilusta USA:n hyväksi.
Turkin talous on menossa kohti viemäriä, mitä ei varmaan auta taloudellinen välirikko USA:n presidentti Trumpin kanssa. Trump ja Erdogan tapasivat toisensa NATO:n kokouksessa kesäkuussa, jossa vielä keskusteltiin avoimesti vankien vaihtokaupasta: Turkki vapauttaa Brunsonin, ja Israel vapauttaa Turkin kansalaisen Evru Ozkanin, joka pidätettiin hänen yhteyksistään Hamasiin.
Uudeksi kiistakapulaksi on noussut Turkin USA:ssa asuva muslimi-oppinut Fethulla Gulen, jota Erdogan vaatii palautettavaksi Turkkiin syytettynä hallituksen vastaisesta toiminnasta ja Erdoganin vastaan epäonnistuneen kapinayrityksen suunnittelusta.

Trump asetti sanktioita Turkkia vastaan. Turkin lira menetti 14 % arvostaan, alumiini on nyt 20 % ja teräs 50 % kalliimpi. Erdogan uhkaa muuttaa suhteensa toisiin valtioihin USA:n asemesta. Turkki on NATO:n jäsen, ja siinä ominaisuudessa sen oli määrä saada 100 F-35 konetta USA:sta. Kongressi vastustaa hävittäjien myymistä tässä vaiheessa. Israelilla on 12 F-35i konetta.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -30; Tiberias 26 -37; Suolameri 27 -38; Eilat 25 -28 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu.

Olen tänään silmäleikkauksessa, enkä tiedä, milloin saan jatkaa raportoimista. Siksi kirjoitin tämä ylimääräisen raportin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019