TORSTAI 19.07.2018

TORSTAI 19.07.2018
01. Raportit kertovat, että Hamas on suostunut lopettamaan syttyvillä tai räjähtävillä aineilla varustettujen leijojen ja heliumpallojen lähettämisen Gazasta länsituulten mukana Israeliin "asteittain", kertoo Al-Quds. Suostumus koskee tietysti myös raketteja.
Viimeisin keksintö heliumpallojen alueella on lintujen käyttäminen, joiden jalkaan sidotaan räjähdepanos ja lintu lasketaan lentoon. Yksi sellainen, kuollut haukka, löydettiin metsästä, jolla oli räjähdepanos sidottuna jalkaansa. Luonnonsuojelijat ovat nostaneet kovan huudon luonnoneläinten ja lintujen käyttämisestä ihmisten välisissä taisteluissa.

Kolmen kuukauden aikana Hamasin aktivistien käyttämä "leija-terrori" on polttanut 25 000 dunamia (6 177.6 eekkeriä) Israelin, pääosin maatalouden käyttämää, maata, luonnonpuistoja ja metsiä, ja se tullee lisääntymään ennen lopettamista. Tuhotun alueen määrä vaihtelee rajusti eri lähteissä.
Al-Guds kertoo, että leijaterrori lopetetaan ensi viikolla.
Arabiankielinen MAAN-uutistoimisto kertoo terroristien suosivan heliumin käyttöä palloissaan ja kondomeissaan, koska ne lentävät pitemmälle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249110.

02. IDF on alkanut käyttää automaattisesti toimivia drone-koneita "leijaterrorin" aiheuttamaa uhkaa vastaan.
Goshawk järjestelmä, jonka kehitti Beershebassa toimiva RoboTiCan, käyttää optisia sensoreita identifioimaan helium-pallojen ja leijojen lähettämisen, lähettää toisen dronen, joka ottaa ne kiinni ja tuhoaa ne. Järjestelmää on testattu viime viikkojen aikana ja se osoittaa melkoista onnistumista.
RoboTiCan johtaja Hagai Balshai kertoi, että järjestelmäoli alun perin kehitetty miehittämättömien pienkoneiden (drone) aiheuttaa uhkaa vastaan, mutta on nyt muotoiltu leijaterrorin aiheuttaman uhkan eliminoimiseksi.

Kuten aiemmin on kerrottu, leijaterrori sai alkunsa 30. 03. "March on Return" seurauksena ja on sittemmin kehittynyt melkoiseksi ongelmaksi armeijalle, joka arkailee käyttää voimaansa pääasiassa nuoria terroristi-aktivisteja vastaan, mutta on vähitellen alkanut havaita, ettei siihen ole löydetty "inhimillisempää" ratkaisua.

Gazan kaistan ongelma on yhä voimallisemmin kehittymässä laaja-muotoiseksi sodaksi, jota kumpikaan osapuoli ei nyt haluaisi.
Hamas on luultavasti saanut ohjeensa Iranilta, jonka päämääränä on aiheuttaa "mahdollisimman suurta tuhoa ja häirintää Israelille ennen lopullista tuhoamista suoralla hyökkäyksellä". https://www.timesofisrael.com/idf-using-autonomous-drone-system-to-intercept-gaza-kites-balloons/

03. Israelin arabikansalainen Nidal Salah lensi liitopurjeellaan Syyriaan 3 vuotta sitten liittyäkseen ISIS joukkoihin. Mutta 3 vuoden kuluttua hän tuli toisiin ajatuksiaan ja liiteli hang-glider purjeellaan viime kuussa takaisin Israeliin, vaikka oli täysin tietoinen, että hän joutuisi vastuuseen seikkailustaan.
Salah on kotoisin Israelin Jaljulian kaupungista. Palattuaan hänet vangittiin välittömästi ja häntä vastaan nostettiin useita syytteitä, joista painavin on liittyminen terrorijärjestöön ja yhteyden ottaminen viholliseen sodan aikana. Syyria ja Israel ovat edelleen muodollisessa sotatilassa 1973 sodan jälkeen.

Nidal Salah suunnitteli ystävänsä israelilaisen Hossam Hajalahin kanssa liittymistä ISIS-joukkoihin. He tiesivät, että yksi tapa päästä Syyriaan oli lentää Turkkiin ja sieltä Syyriaan. He kuitenkin päättivät käyttää moottorilla varustettua liitopurjetta, mikä olisi nopeampi tapa.
Salahin perhe ei ole erityisen uskonnollinen, mutta tultuaan kiinnostuneeksi ISIS opista ja ideologista hän muuttui, kertoi hänen veljensä Samih. "Koko hänen persoonallisuutensa muuttui, hän kieltäytyi kuuntelemasta suosikkimusiikkia ja kuunteli vain Koraanin lukuja". Salah ja Hajalah harjoittelivat liitopurjeen käyttämistä useiden kuukausien ajan ennen matkaansa rajan yli, mikä ei sujunut ongelmitta. He kuitenkin onnistuivat välttämään syyrialaisten sotilaitten kivääritulen ja laskeutuivat onnistuneesti.

Vastaanotto ISIS joukoissa oli brutaali, häntä kuulusteltiin
saadakseen tietoja Israelista, mutta lopulta hänet hyväksyttiin ja
hänet sijoitettiin tuotanto- ja kehityslohkoon kuukausipalkalla, hänen tehtävänsä oli kehittää dronen ohjausjärjestelmiä, sekä kameroiden ja pommien sijoittamista droneen. Hän myös taisteli ISIS-ryhmänsä mukana Assadin joukkoja vastaan, joutui vangiksi, mutta pääsi pakoon. Hosseinin kohtalosta ei kerrota.

ISIS-joukkojen alkaessa kärsiä tappioita hän lopulta meni Turkkiin, jossa hän tapasi perheensä jäseniä ja asianajajan. Hänen palattuaan Israelin 21,06. hänet vangittiin välittömästi, ja hän pysynee vangittuna oikeuskäsittelyn alkamiseen saakka. https://www.timesofisrael.com/arab-israeli-who-glided-into-syria-to-join-islamic-state-flies-home-is-arrested/,

04. USA:n varapresidentti Mike Pence ja ulkoministeri Mike Pompeo eivät ole täysin tyytyväisiä saamiinsa tietoihin presidentti Donald Trumpin lehdistökonferenssin aikana Helsingissä antamien lausuntojen sisällöstä koskien erityisesti väitetystä Venäjän puuttumisesta v. 2016 USA:n presidentin vaalikampanjaan.
Pence ja Pompeo keskustelivat tilanteesta presidentti Trumpin kanssa ja kehottivat presidenttiä selventämään lausuntoaan, jossa hän antoi Moskovalle synninpäästön kuultuaan presidentti Vladimir Putinin vakuutukset syyttömyydestään.

Keskustelujen jälkeen tärkeimpien hallituksensa jäsenten kanssa Trump myönsi puhuneensa epäselvästi sanottuaan, ettei hän näe mitään syytä uskoa Venäjän sekaantuneen vaaleihin saadakseen hänet valituksi. Putin tunnusti, että hän toivoi Trumpin voittoa.
Trump sanoi Valkoisessa Talossa tavatessaan republikaanisia kongressin jäseniä, että hänen olisi pitänyt sovittaa sanansa toisin. "Hyväksyn tiedusteluyhteisön päätelmän, että Venäjän sekaantuminen 2016 vaaleihin on totta, mutta sen olisivat voineet tehdä toisetkin ihmiset. Siellä oli paljon ihmisiä. Ei ollut mitään yhteentörmäystä" presidentti Trump päätteli.
Trump sanoi uskoneensa Putinin vahvoihin kieltoihin sekaantumisesta vakuuttaessaan, että hän toivoi Trumpin voittoa, mutta ei sekaantunut vaaleihin mitenkään. https://www.timesofisrael.com/pence-pompeo-urged-trump-to-make-clarifications-on-russia-meddling-report/,

05. Käynnistä Jerusalemin Länsimuurilla (Kotel) on tullut uusi normi maailman johtajien Israelin vierailun yhteydessä, kirjoittaa Herb Keinon JP:n artikkelissaan.
Unkarin "ristiriitainen" pääministeri Viktor Orban on seuraava ulkomaailman johtaja, joka sisällyttää Kotelin ohjelmaansa keskiviikkona alkaneen virallisen Israelin vierailunsa yhteydessä. Hän käynee tunkemassa oman toivelistansa muurin rakoon perjantaina, kuten muutkin johtajat ovat tehneet. Presidentti Trump aloitti normiksi kehittyneen käytännön toukokuussa 2017. Länsimuurin perinnesäätiön edustaja toteaa sävyisästi, että maailman johtajia oli vieraillut Muurilla ennen Trumpin aikaakin, mutta lehdistö ei ollut silloin kiinnostunut niistä. Trumpin tunnustus Jerusalemista Israelin pääkaupunkina antaa käynneille Länsimuurilla laillisuuden tunnun polkematta kenenkään herkkiä tuntoja, vaikka PA kutsuukin niitä laittomiksi.
Israelin ulkoministeriö sanoo suosittavansa kunnianarvoisia vieraita liittämään Länsimuurin ohjelmaansa siinä missä Holokaust-museonkin. Keinon havainnoi artikkelissaan, että silmiinpistävästi entisen NL:n muurin länsipuolella asuvien Euroopan maiden johtajat harvoin vierailevat Länsimuurilla. Lieneekö tämäkin osoituksena EU:n politiikan kallistumisesta pahasti PA/PLO:n arabien suuntaan syrjien Israelia.

Orbania kutsutaan ristiriitoja herättäväksi siksi, että hänen väitetään leyhyttelevän antisemiittisiä liekkejä kotimaassaan. Yksi diplomatian virkailija arvioi, että hänen vierailunsa Muurilla ja tapaamisensa Israelin päärabbin David Laun ovat osoituksena Orbanin taistelusta antisemitismiä vastaan, ja että hän rohkaisee sitä kampanjoimalla entistä Unkarin juutalaisen, Amerikkaan muuttaneen miljardöörin George Sorosin Israelin vastaista ideologiaa vastaan.
Israelin ulkoministeriö lausui Viktor Orbanin ja hänen vaimonsa Aniko Levain lämpimästi tervetulleiksi vierailulle Pyhään Maahan. "Vierailu tulee edistämään hyviä kahdenkeskisiä välejä, joita osittain ilmentävät Unkarin antama tuki Israelin asemalle Euroopassa ja kansainvälisillä forumeilla ja sen jatkuvien anti-semitismin vastaisten ponnistelujen tärkeyden korostaminen".
Orban tapaa tänään sekä Netanyahun että presidentti Rivlinin erikseen ja päärabbi Laun, vierailee Länsimuurilla, sekä osallistuu pääministeri Benyamin Netanyahun ja hänen Sara vaimonsa tarjoamille päivällisille pääministerin virkatalossa.

Orbanin vierailu Israelissa herättänee muutamia yksittäisiä protesteja, ja jokunen opposition kansanedustaja tuomitsee vierailun ja Netanyahun läheiset suhteet "Unkarin ristiriitaisen, oikeistolaisen ja siirtolaisuutta vastustavan pääministerin" kanssa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Analysis-Putting-the-Western-Wall-on-the-itinerary-for-world-leaders-562901,

06. UUTISIA LYHYESTI
USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley antoi keskiviikkona täyslaidallisen YK:n ihmisoikeusneuvostoa vastaan todeten: "YK:n ihmisoikeus-neuvoston ristiriitainen agenda 7 on suunniteltu kaivamaan maata Israelin laillisuuden alta". Hän puhui perinnesäätiön tilaisuudessa Washingtonissa keskiviikon iltapäivänä.
Haley kertoi USA:n eronneen UNHRC:n toiminnasta, koska sen 47 jäsenmaata eivät suostuneet vakaviin muutoksiin ja kääntämään räikeän Israelin vastaista politiikkaansa, jonka ihmisoikeuksien hyväksi-käyttäjät olivat kaapanneet. Hän sanoi USA:n jatkavan ihmisoikeuksien puolustamista neuvoston ulkopuolelta.
Ennen eroamista Haley pyrki UNHRC:a luopumaan agenda 7:ästä, jonka perusteella neuvoston tulee jokaisessa kokouksessaan käsitellä agendaa 7, jossa käsitellään pelkästään Israelia. "Monilla mailla, joilla on todellisia ja raskaita ihmisoikeuksien rikoksia – Iran, PohjoisKorea, Syyria – ei ole erityistä agendaa neuvostossa. Se on tulta syöksevä punainen hälytyssireeni YK:n Ihmisoikeus-neuvoston poliittisesta korruptiosta ja moraalin romahtamisesta". https://www.jpost.com/International/Haley-charges-UNHRCs-Agenda-7-is-directed-against-Israels-existence-562903,

Vastakohtaisuuksia herättävä "juutalainen kansa – valtio" lakiesitys hyväksyttiin Knessetissä myrskyisen käsittelyn jälkeen äänin 62 puolesta – vastaan 55, kahden pidättyessä. Käsittely kesti yli 8 tuntia. Pääministeri Benyamin Netanyahu kuvaili lakia näin: "Lain hyväksyminen on lopullinen hetki Sionismin historiassa ja juutalaisen kansan historiassa. 122 vuotta Herzlin näkynsä julkistamisen jälkeen me olemme lain muodossa todenneet olemassaolomme perusperiaatteen".
Lakiesityksen laatineen erityiskomitean johtaja ke. Amir Akunis (Likud) kertoi täysistunnolle, että "laki voi olla tärkein valtion historiassa. Laista oli keskusteltu enemmän kuin mistään muusta peruslaista".
Lain sponsori, Knessetin ulko- ja puolustusasiain komitean puheenjohtaja Avi Dichter sanoi arabikansanedustajien johtajaan Ayman Odeh päin kääntyen: "Me olimme täällä ennen teitä ja me tulemme pysymään täällä teidän jälkeenne" lisäten, ettei vähemmistöjen oikeuksia tulla polkemaan lain varjolla.

Israelin arabien Joint LIst puheenjohtaja Ayman Odeh heilutti mustaa lippua Knessetin puhujakorokkeella, ja ke. Nama Zahalka repi symbolisesti lain paperiversion kappaleiksi.
Joint List kansanedustaja Ahned Tibi totesi Ohanan johtamassa komiteassa, joka antoi sille loppusilauksen: "Olemme nyt shokissa nähdessämme demokratiamme kuoleman, joka on hiipunut kuoleman rajoilla viime vuosina, ja kärsinyt rasismista, joka nousi huippuunsa tämän lain myötä." Ohanan komitea hyväksyi laki-esityksen äänin 8 -7 keskiviikkoaamuna.

Juutalainen "kansa – valtio laki" on peruslaki, joka toimii perustus-lain painoarvolla. Siinä määritellään Israel juutalaisen kansan kansa – valtioksi. Se ankkuroi Menoran valtion vertauskuvaksi, Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, määrittelee kansalliset loma-päivät, ja kaikkien Israelin kansalaisten oikeudet säilyttää perinteensä uskosta ja kansallisuudesta välittämättä.
Diasporajuutalaisten ja Israelin välisistä suhteista se sanoo: "Valtio toimii diasporassa säilyttääkseen yhteydet valtion ja juutalaisten kansan välillä. Valtio pitää juutalaista setlementtitoimintaa kansallisena kiinnostuksen kohteena, ja tekee toimia rohkaistakseen, edistääkseen ja toteuttaakseen sitä". https://www.jpost.com/Israel-News/Controversial-Jewish-nation-state-bill-passes-into-law-562898,

Gazassa valtaa pitävä terrorijärjestö Hamas hyväksyi Egyptin kovasta painostuksesta Egyptin laatiman sopimusluonnoksen, jolla pyritään lopettamaan Hamasin ja Farahin välinen vuodesta toiseen jatkunut kiista Gazan hallinnon järjestelemiseksi.
Hamasin edustaja sanoi keskiviikkona odottavansa nyt Fatahin vastausta.
Egyptin päämääränä on lopettaa Hamasin ja Fatahin keskinäinen kiista ja muodostaa Palestiinan kansallinen yhteishallitus, jonka vastuulla on vaalien järjestäminen.
Hamasin korkea virkailija Musa Abu Marzouk sanoi Hamasin hyväksyneen luonnoksen ehdolla, että Fatahin johtaman PA/PLO:n julistama Gazan saarto poistetaan välittömästi. Hän sanoi myös, että sopimuksen mukaan Länsirannalla toimiva PA hyväksyy velvollisuutensa toimia aiemmissa Hamasin ja Fatahin välisissä sovintosopimuksissa allekirjoitettujen pykälien mukaisesti.
Hamas säilyttää oikeutensa koota vero- ja tariffimaksut Gazassa PA:n puolesta voidakseen maksaa Hamasin (20 000) virkailijoiden palkat, jotka PA kieltäytyi maksamasta.

Esityksessä kehotetaan muodostamaan maaoikeus Länsirannalle ja Gazan kaistalle Egyptin valvonnassa. Marzouk oli mukana korkean tason delegaatiossa, joka vieraili Kairossa tavaten Egyptin yleisen tiedusteludirektoraatin (Al-Mukhabarat) johtajia löytääkseen tapaa, jolla Hamasin ja Fatahn välinen kiista ratkaistaan ennen Israelin uhkaamaa laajaa sotilasiskua Gazaan.

Fatahin tiedottaja Atef Abu Seif sanoi järjestön tutkivan Egyptin laatimaa esitystä todeten, ettei se paljon eroa aiemmista sopimuksista, joita ei ole voitu toteuttaa. Hän sanoi Jordanian Al-Gahad TV-uutisten yhteydessä luottavansa täysin Egyptin välitys-toimiin.
YK:n Erityiskoordinaattori Lähi-Idän rauhanprosessissa Nickolay Mladenov, joka toimi ansiokkaasti Egyptin esityksen laatimiseksi, sanoi, että sovinnon löytäminen on yksi suunnitelman perus-pilareista. Hän tapasi Oslossa EU:n, Norjan, Maailmanpankin ja PA:n edustajia keskiviikkona. Hän tweettasi sivullaan "pyytäen rauhalle mahdollisuutta Oslon sopimuksen edistämiseksi! Vakavia keskusteluja vaaditaan jännityksen lieventämiseksi Gazassa. Palestiinalaiset ja Israelin yhteisöt ovat eläneet tarpeeksi kauan pelossa" Mladenov tweettasi.
Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007 karkottaen Fatahin virkailijoita ja erottaen heitä viroistaan asettaen Hamasin edustajia heidän tilalleen. PA on maksanut virkailojoilleen palkkaa, jotka ovat laiskotelleet 2007 kaappauksesta lähtien, mutta ei Hamasin virkailijoille.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-accepts-Egyptian-proposal-to-end-dispute-with-Fatah-562889

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -31; Tiberias 26 --38; Suolameri 27 -39; Eilat 27 -42 +C-astetta, aurinkoista, huomenna vähän viilenee.
























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021