TIISTAI 17.07.2018

TIISTAI 17.07.2018
01. Syyrian kapinalisia lähellä oleva taho kertoi sunnuntai-iltana Syyrian pohjoisen Idlibin provinssissa kuulleensa ohjusten lentävän päittensä yläpuolella ennen räjähdyksiä Aleppon Nayrabin lentokentällä.
Henkilö, joka tuntee alueen tilanteita, kertoi JP:n toimittajalle, että "tämä on voimakas viesti Iranille. Iranin tulee poistua Syyriasta täydellisesti, ei vain Israelin pohjoisrajan tuntumasta".
Lähde kertoi, että Iranin tukema militia-järjestö kärsi vaurioita sunnuntain ilmaiskuissa. Näihin kuuluivat Irakista värvätyt sotilaat, joita oli sijoitettu edellä mainittuun kohteeseen.

Syyrian Lontoossa toimiva ihmisoikeusjärjestön edustaja raportoi, että tukikohtaa hoitavat Iranin Islamic Revolutionary Guards sotilaat, ja että 9 henkilöä oli saanut surmansa ilmaiskuissa, mukaan lukien 6 syyrialaista vapaaehtoista. Kolme muuta henkilöä saivat surmansa, mutta heidän henkilöllisyyttään ei tiedetä.

Syyrian valtion tukema media väitti, että "ilmaiskut oli tehnyt "Israel vihollinen", joiden kohteena oli Aleppon lentokenttä. Iskut saivat aikaan vain materialista ruhoa, ei ihmisuhreja", lähde väitti.
Iranin valtion media sanoi Israelin tukevan kapinallisia, jotka vastustavat Assadin hallitusta, ja että ilmaiskujen tarkoituksena oli hellittää hallituksen joukkojen painetta kapinallisia vastaan maan eteläosassa lähellä Deraa ja Quneitraa.
Toiset kommentoijat eivät hyväksyneet näitä argumentteja. Nassam Jaara totesi Iranin vallankumouskaartin kärsineen suurta vahinkoa ilmaiskuissa. Toiseksi hän kyselee, miten IAF:n koneet lensivät Syyrian ilmatilassa 400 km joutumatta paljastetuiksi?
Aleppon Nauragin lentokenttä on 10 km Syyrian kapinallisten asemista Idlibissä, 20 km turkkilaisesta havaintokohteesta ja 50 km USA:n johtaman koaliittion valvomasta Manjibin alueesta.

Ilmaiskut tehtiin sen jälkeen, kun Benyamin Netanyahu tapasi Vladimir Putinin muutamia päiviä ennen ilmaiskuja, ja hän oli puhelinyhteydessä Trumpin kanssa ennen Trumpin ja Putinin tapaamista Helsingissä. Netanyahu on toistamiseen varoittanut, ettei se tule sietämään iranilaisia joukkoja pohjoisrajansa tuntumassa, eikä missään muuallakaan Syyriassa.
Israelin väitetään tehneen ilmaiskun kesäkuun puolivälissä Irakin Shiamilitian Kataib Hezbollahin asemiin Syyriassa lähellä Irakin rajaa. Ilmaiskut Aleppon lentokentälle navigoiden Venäjän ilmapuolustuspatteristojen läpi antaa voimallisen viestin IRGC:n militialle, että IDF pystyy iskemään missä tahansa Syyriassa. https://www.jpost.com/Middle-East/A-strong-message-to-Iran-from-Israel-Syrians-debate-Aleppo-airstrike-562644,

02. Syyrian armeija sanoo vapauttaneensa strategisesti tärkeän kukkulaan aivan Israelin pohjoisrajan tuntumassa. Kukkulalla oli Syyrian armeijan it-patteriston radarlaitteisto ennen sen joutumista kapinallisten käsiin lokakuussa 2014.
Syyrian valtion TV ilmoitti maanantaina saaneensa kukkulan haltuunsa. Syyrian armeija oli sijoittanut sinne ilmapuolustus-järjestelmäänsä kuuluneen tutka-aseman.

YK:n parissa ja etenkin ihmisoikeusjärjestön taholla tilanteen kehitys huolestuttaa suuren määrän ihmisiä jouduttua pakenemaan taisteluja ja siirtymään epävarmoihin olosuhteisiin ilman suojaa ja toimeentuloa. He ovat täysin ulkopuolisten avustusten varassa, mutta heidän tilapäiset asuinalueensa ovat usein vaikeitten yhteyksien takana, mikä vaikeuttaa avustusten ja etenkin terveyden- ja lääkintähoidon saamista perille.

Lukuisat haavoittuneet ovat pyrkineet Israelin rajalle, koska IDF antaa heille lääkintähoitoa ja välttämättömiä asustustarvikkeita.
Kysymystä vaikeuttaa se, että Israel ja Syyria ovat edelleen muodollisessa sotatilassa.

Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi viime viikolla, että lukuisat iranilaiset sotilaat ja Hizbullahin pyssymiehet ovat riisuneet omat asepukunsa ja pukeutuneet Syyrian armeijan asepukuihin pyrkien sen kautta perustamaan pysyviä tukikohtia lähelle Israelin rajaa.
Liberman varoitti, että IDF on täysin tietoinen tästä valheellisesta
toiminnasta ja tulee toimimaan sen poistamiseksi, elleivät
kansainväliset järjestöt toimi.
Liberman tähdensi, että kysymys on Israelille eloonjäämis-kysymys, eikä sitä siksi voi jättää hoitamatta, sillä Iranin johto esittää toistamiseen uhkauksia Israelille "täydellisestä tuhosta ja tämän juutalaisten muodostaman syöpäpesäkkeen poistamista muslimien pyhältä maalta", kuten he Israelia kuvailevat.
Syyrian ja Venäjän ilmavoimat ovat moukaroineet kapinallisten hallussa vielä olevia alueita ulottaen toimintansa vaarallisen lähelle Israelin rajaa etenkin Quneitran kohdalla. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-army-says-it-captures-strategic-hill-overlooking-Israeli-border-562640,

03. Venäjän presidentti Vladimir Putin oli saanut salakuljetettua Helsinkiin Moskovan World Cupin virallisen pallon, jota hän piti sylissään kuin osoituksena, että pallo on nyt hänellä – vaikka Venäjän joukkue ei päässytkään loppuotteluun. Presidentti Donald Trump, joka vaimonsa Melanien kanssa seisoi Putinin rinnalla lehdistötilaisuudessa otetussa virallisessa kuvassa, painoi kuitenkin sormensa pallon päälle osoittaakseen, että kyllä hänelläkin on sentään jotain sanomista maailman asioissa.

Trumpin ja Putinin väliset kahdenkeskiset keskustelut sujuivat ilmeisen positiivisessa ilmapiirissä, eikä kumpikaan halunnut särkeä hyvää mieltä vetämällä esiin Krimin niemimaata, tai Ukrainan tilannetta, eikä Iranin ydinsopimusta, joka Putinin mielestä on ihan hyvä sellaisenaan, mitä sitä muuttamaan.

Kahden maailman voimakkaimman miehen huippukokosta seuranneet journalistit suhtautuvat Trumpin esiintymiseen ironisen pilkallisesti sanoen Trumpin kumarrelleen Putinin Helsinkiin. Eräs heistä John Brennan, joka toimi aikoinaan USA:n terrorismin vastaisen keskuksen johtajana Bushin aikana ja CIA:n johtajana Obaman hallituskauden aikana, sanoi Trumpin antautumisen Putinin tahdon alle oikeuttavan syytöstoimiin. Brennan Twiittasi sivullaan: "Donald Trumpin lehdistökonferenssi Helsingissä nousee ja ylittää raskaan rikoksen ja rikkomuksen kynnyksen – viitaten tällä syytösten nostamiseen. Siitä ei puuttunut enää mitään petturuudesta. Trumpin kommentit eivät olleet vain heikkojärkisen tekemiä, vaan hän on täysin Putinin taskussa. Republikaaniset isänmaalliset: Missä te olette?".

Demokraattisesti ajattelevat amerikkalaiset ja journalistit eivät voi antaa anteeksi, että Trump tuli tuntemattomuudesta sotkemaan heidän hyvät suunnitelmansa voitontanssin jo alettua Hillary Clintonin voiton kunniaksi. He hyökkäävät Trumpia vastaan väittäen, että hänen voittonsa varmistui venäläisten agenttien Trumpia puolustavan kampanjan vuoksi, vaikka näyttöjä siitä ei ole saatu – demokraattien vaalitoiminnasta kylläkin.

Seuraamani JP:n artikkelin kirjoittaja Herb Keinon pyrkii siloittelemaan sanojaan selvitellessään lehdistökonferenssissa annettuja lausuntoja. Hän halusi selvästi sanoa jotain ilkeää Trumpista, joka ei liene hänen suosikkinsa, mutta pidättyi suorasta hyökkäyksestä.
USA:n liikemaailman vapaamielisessä ilmapiirissä varttunut ja toiminut presidentti Trump ei kumarrellut hajottaessaan EU:n valtaeliitin muodostamaa valheellisen sievistelevää protokollaa, jossa määrättyjä asioita ei puhuta julkisuudessa. Tämä muurien murtaminen tosin tuli nolosti ilmi Trumpin tietämättömyydestä kuninkaallisen protokollan vaatimuksista, jossa kuningatar kulkee aina edellä. Englannin kuningattaren törmäillessä etsiessään kummalta puolelta ohittaisi Trumpin jatkaessa hidasta kävelyään kuningattaren heikontuneet jalat eivät sallineet askelten kiihdyttämistä Trumpin kokoisen möhkäleen ohittamiseksi.

Herb Keinon keskittyy Netanyahun nolaamiseen, jossa panokset sentään ovat vähemmän arkaluonteiset.
Keinon kuuluttaa artikkelissaan, miten maireasti Netanyahu hymyili kuullessaan ajatustensa kantaneen hedelmää, ja miten se vain syveni havaitessaan kummankin mahtimiehen painottavan Israelin turvallisuutta Syyrian tilanteen alkaessa selkiytyä.
Kyllähän Netanyahulla olikin syytä olla hyvillä mielen, ei se tapahdu joka päivä, että maailman mahtavimmat miehet yhdessä
vakuuttavat huomioivansa Israelin turvallisuustarpeet koko maailman median edustuksen valokeilassa.
Vaikka Putin ei luovu Iranin ydinsuunnitelmasta eikä luvannut iranilaisten joukkojen poistumista Syyriasta, Netanyahu ja Israel voivat onnitella toisiaan. Netanyahu tosin särki herkkää tasa-painoa todetessaan, ettei mitään lopulta ole saavutettu Syyrian sisällissodassa ja taisteluissa iSIS:n karkottamiseksi, jos niiden tilalle tulevat Iranin vallankumouskaartin sotilaat ja niiden tukemat terrorijärjestöt.
Hän kuitenkin antoi tunnustusta Putinille: "Syyrian eteläosa tulisi saattaa täydellisesti v. 1974 sopimuksen toteuttamiseen armeijoiden erottamiseksi toisistaan. Tämä tuo rauhan Golanin kukkuloille ja rauhallisemmille suhteille Syyrian ja Israelin välisissäsuhteissa sekä tuoden lisää turvallisuutta Israelin valtiolle" sanoi Putin, josta on syytäkin olla mielissään.
Putin sanoi journalisteille: "Trump painotti erityisesti tätä kysymystä, ja minä vahvistan Venäjän olevan kiinnostunut tästä kehityksestä ja tulevan toimimaan sen mukaisesti".

Trump totesi journalisteille: "Olemme toimineet Israelin kanssa pitkään ja vakaasti hyvin monia vuosia. Uskon ettei koskaan mikään maa ole ollut lähempänä kuin USA. Presidentti Putin myös avustaa Israelia, ja puhuimme tästä Bibi Netanyahun kanssa, ja he haluaisivat tehdä määrättyjä asioita Syyriassa – koskien Israelin turvallisuutta. Tässä suhteessa me ehdottomasti haluaisimme työskennellä auttaaksemme Israelia. Ja Israel työskentelee kanssamme, joten molemmat maat toimivat yhdessä.
John Brennanin syytökset petoksesta ovat käsittämättömiä.
https://www.jpost.com/International/The-Putin-Trump-news-conference-that-made-Netanyahu-smile-562686,

04. USA:n kongressin Floridan republikaanien edustaja Ron DeSantis, joka johtaa edustajainhuoneen kansallisen turvallisuuden alakomiteaa, tulee pitämään kuulemisen Israelin vaatimuksesta itsenäisyyden säilyttämiseksi Golanin kukkukoilla. Ron DeSantis toimi tehokkaasti USA:n lähetystön muuttamaiseksi Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin, jonka Trumpin hallitus

tunnusti joulukuussa viime vuonna.
Presidentti Trump antoi tukensa republikaaneja edustavan De Santisin valitsemiseksi Floridan kuvernööriksi.
De Santis otsikoi kuulemisen nimellä: "Uusi horisontti USA:n ja Israelin välisissä suhteissa. Amerikan embassy Jerusalemissa potentiaaliseen tunnustamiseen Israelin itsenäisyydestä Golanin kukkuloille".
Kuulemisessa tullevat antamaan todistuksensa entinen ulkoministeriön pääsihteeri Dire Gold, joka johtaa julkisten asiain Jerusalemin keskusta; entinen USA;n Israelin lähettiläs Daniel Kurtzer, nyt Princetonin professori; Mochael Doran Hudsonin Instituutista sekä Eugene Kontorovich Northwestern Yliopistosta.
Kuulemisen tarkoituksena on alakomitean ilmoituksen mukaan "keskustella Amerikan potentiaalisesta tunnustamisesta Israelin itsenäisyydestä Golanin kukkuloilla".
Ilmoituksessa todettiin, että Benyamin Netanyahu pyysi Yhdysvaltoja tunnustamaan Israelin itsenäisyyden alueelle helmikuussa 2017, ja että Iranin joukot ampuivat ohjuksia toukokuussa 2018 Syyriasta kyseiselle alueelle.

Dore Gold sanoi ennen todistamistaan suorittaneensa oman "tutkimuksensa" ja havainneensa, ettei sille ollut oppositiota USA:ssa eikä Israelissa Knessetin pyyntöön todistaa asiassa.
Hän arvioi, että demokraatit toivat Kurtzerin alakomiteaan saadakseen epäilevän mielipiteen kuulemisessa.
Golan on ollut kauan nukkuva kysymys, mutta Syyrian taistelujen alkaessa hiipua yhä useampi kyselee: Entä Golanin kukkulat?

USA:n hallitus ei ole kuitenkaan vihjaillut tukevansa esitystä ja on antanut ymmärtää, ettei se halua kenenkään lobbaavan sen puolesta tai sitä vastaan. USA:n lähetystön muutto Jerusalemiin sai paljon kriittisiä kommentteja maailmalta.
https://www.jpost.com/Israel-News/Congressional-panel-to-hold-hearing-on-Golan-recognition-562690,

05. UUTISIA LYHYESTI
Israel teki sunnuntaina päätöksen kaasun ja öljyn toimitusten lopettamiseksi, ja toimivansa tulevaisuudessa tilanteen mukaisesti. Ruoka-ja lääkintätarvikkeita voidaan viedä edelleen. Israel keskeytti kupallisten tavaroiden viennin Gazaan viime viikolla vastauksena Gazasta lähetettyjen palavien leijojen ja ilmapallojen vastapainoksi, jotka ovat polttaneet joittenkin arvioiden mukaan yli 10 000 eekkeriä viljavainioita, suojeltuja ja luonnon metsää arvoltaan kymmeniä miljoonia USD.
Viikonvaihteen aikana Gazasta ammuttiin Israeliin yli 200 rakettia ja kranaattia ja myös palavia leijoja. Neljä ihmistä haavoittui rakettitulen johdosta.
Avigdor Liberman sanoi jatkuvan terrorin pakottavan Israelin entistä kovempiin vastatoimiin.
Kalastajien kalastusoikeus Gazan rannikon edustalla pudotettiin kuudesta merimailista kolmeen.
Yksi raketti osui Kerem Shalomin terminaaliin, jonka kautta tavara-ja muu liikenne pääosin kulkee Gazan kaistalle. Terminaali suljettiin kokonaan toistaiseksi, vain lääkintätarvikkeet ja ruokaa voidaan edelleen viedä terminaalin kautta. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-halts-flow-of-gas-and-fuel-into-Gaza-562682,

Matkustajakone Arkia Flight 883 suoritti ensimmäisen testilentonsa uuden virallisesti maaliskuussa 2019 avattavalle 3 600 metrin pituiselle kiitoradalle. Tämä oli toinen testilento, ensimmäinen suoritettiin 05.09.2017, Assaf Ramon lentokentälle.
Ramon lentokenttä sijaitse 18 km Eilatista Timnalaaksossa, sulkien 2 aiempaa kenttää: J Hozman, jota ovat käyttäneet propellikoneet sisäiseen liikenteeseen, ja IAF:n Ovda kenttä kaupallisille koneille Euroopasta ja Venäjältä, 60 km Eilatista pohjoiseen.
Ramonin nimi annettiin muistoksi astronautti Ilan Ramonille, joka menehtyi paluumatkalla olleen avaruusraketin palaessa, ja hänen poikansa Assaf Ramonin, jonka F 16 kone syöksyi maahan. https://www.jpost.com/Israel-News/First-flight-lands-at-Ramon-Airport-as-Eilat-seeks-to-grab-more-tourists-562683



Gazasta kohti Israelia ammuttu raketti jäi lyhyeksi ja putosi Gazaan. Se ammuttiin pian sen jälkeen, kun IAF iski Hamasin kohteisiin Gazassa pian sen jälkeen, kun palava ilmapallo lähetettiin Israelin puolelle. Isku tehtiin lähelle Beit Hanoun aluetta ja useita ihmisiä haavoittui iskussa. Pääministeri Netanyhau vieraili Sderotissa ilmoittaen samalla, ettei ole mitään tulitaukoa, ennen kuin palavien leijojen ja ilmapallojen lähettäminen Gazasta loppuu.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Rocket-sirens-blare-across-South-following-IDF-strikes-on-Gaza-562648,

Iranilainen prikaatinkenraali Ghooasmhossein Gheibparvar, joka palvelee vallankumouskaartin Basij riveissä, kertoi videoidussa puheessa Gazan arabeille, etteivät Trumpin uhkaukset pelota heitä. Videokonferenssi pidettiin samanaikaisesti Gazan kaupungissa ja Teheranissa. Basij-joukot, joita kenraali kutsuu "Iranin mobilisaation vastarintajoukoiksi", ovat vapaaehtoisten muodostama puolisotilaallinen IRGC:n yksikkö. Konferenssin pääpuhujana oli IRGC:n komentaja kenraalimajuri Qassem Soleimani, mutta jostakin syystä hänen tilalleen nousi Gheibparvar. Israelia syytetään puheen häiritsemisestä internetin teknologian avulla. Kenraali ylisti Gazan nuoria, jotka ovat estäneet miehittäjää nukkumasta.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iranian-general-praises-Gazan-terror-Trumps-threats-dont-scare-us-562681,

"PA vaatii kansainvälistä yhteisöä (YK.EU) estämään juutalaisten suunnitteleman marssin Tisha B´Av aattona, koska se estää kahden valtion periaatteen toteuttamisen". Marssi on tehty 24 vuoden ajan, se on vuosittainen tapahtuma, jossa marssijat kulkevat vanhan Jerusalemin muurien ulkopuolella kiertäen sen. PA kutsuu marssia provosoivaksi ja kehottaa estämään sen. Marssin järjestäjät Women in the Green kiittävät USA:n presidentti Trumpia Israelin itsenäisyyden ulottamiseksi kaikkialle Jerusalemiin tunnustaessaan sen Israelin pääkaupungiksi. He sanovat Trumpin tunnustamisen olevan esiasteena koko Juudean ja Samarian alueitten tunnustamiseksi Israelin täyteen omistukseen ja hallintaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249053

Knesset hyväksyi "Breiking the Silence lain", jolla vasemmiston NGO-agentteja kielletään tunkeutumasta kouluihin esittelemään. armeijaa halveksia oppejaan. Vasemmistolaiset NGO järjestöt ovat saaneet tähän asti vapaasti tunkeutua kouluihin ja muihin laitoksiin opettamaan Israelin vastaista propagandaansa, jonka tarkoituksena on saada armeija häväistyksi ja Israelin laillinen oikeus mitätöidyksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Breaking-the-Silence-bill-passed-into-law-562699,

Oikeusministeri Auelet Shaked kielsi huhut, että hän pyrkisi syrjäyttämään pääministeri Netanyahun ja nousemaan pääministeriksi. Shaked sanoo, että hän tukee Naftali Bennettiä, ja hänen vuoronsa tulee hänen jälkeensä. Rabbi, joka tuki Netanyahua, sanoo nyt tukevansa Shakedia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249059

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -32; Tiberias 24 -38; Suolameri 27 -38; Eilat 28 -41 +C-astetta, aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu.










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019