TIISTAI 10.07.2018

TIISTAI 10.07.2018
01. EU näyttää olevan melkoisessa käymistilassa ulkopoliittisten suhteittensa vuoksi. EU:n tuki PA/PLO:lle on ollut horjumaton huolimatta useista tutkimuksista, joiden mukaan PA käyttää saamiaan varojaan kaikkeen muuhun, paitsi siihen, mihin ne olivat tarkoitetut.
Knessetin jäsen Elazar Stern (Yesh Atid) kertoo, ettei PA toimi enää yhteistyössä EU:n kanssa. PA:n pääministeri Rami Hamdallah kieltäytyy antamasta EU:n talouskomissaarille tietoja, miten EU:n varoja on käytetty. Stern, joka sponsoroi osaltaan lakiesitystä, joka velvoittaa Israelin hallituksen vähentämään PA:n työntekijöitten vero- ja tariffisaamisista kokoamistaan PA:n varoista summan, jota PA maksaa turvallisuusvangeille Israelin vankiloissa ja heidän perheilleen sekä surmansa saaneiden terroristien perheille, sanoi sunnuntaina EU:n seuraavan Australian esimerkkiä ja pyytävän PA:ta antamaan selvityksen EU:lta saamistaan varoista.
Australia lopetti vuosittaisen 7.4 miljoonan USD maksamisen, koska PA:n uskotaan käyttäneen varoja terroristeille ja heidän perheilleen.
Stern sanoi lausunnossaan, että PA:n pääministeri Rami Hamdallah kieltäytyi antamasta EU:lle selvitystä EU:lta saamistaan varoista, eikä siten toimi yhteistyössä sen kanssa. Stern sanoo uskovansa entistä vahvemmin, että esitetty uusi laki tulee vähentämään terrorismia ja säästämään ihmishenkiä israelissa.

EU:n delegaation tiedottaja Israelissa Sharon Offenberger puolestaan totesi, ettei hän tiedä, että PA olisi kieltäytynyt työskentelemästä yhdessä EU:n kanssa. Hän sanoo, että äskeisen uudelleen arvioinnin johdosta asia on ymmärretty väärin.

EU-komission lähitienoon ja laajentumisneuvottelujen pääsihteeri Christian Danielsson sekä Lähi-Idän ja PohjoisAfrikan Euroopan ulkoisen toimintapalvelun Fernando Gentilini konsultoivat viime viikolla Israelin ja PA/PLO:n viranomaisten kanssa meneillään olevasta käyttötapojen uudelleen arvioinnista EU:n sitoumuksesta käytännössä kahden valtion ratkaisun tukemisessa.
EU:n julkistaman lausunnon mukaan vierailun tarkoituksena ei
ollut vähentää EU:n nykyistä rahoitusta tai uudelleen arvioida EU:n politiikkaa Lähi-Idän rauhanprosessissa, vaan pikemminkin varmistaa, että kaikki EU:n sitoumuksen käyttötavat – EU:n toiminta ja instrumentit, EU:n diplomaattiset sitoumukset, taloudellinen avustus ja EU:n kansalaistoimet – ovat niin tehokkaita ja vaikuttavia kuin mahdollista kahden valtion periaatteen ratkaisun edistämiseksi, mukaan lukien Gaza, joka yhdessä Länsirannan kanssa on erottamaton osa tulevaa Palestiinan valtiota.
Offenberger sanoi: EU:n ei tarvitse kysellä maksuista vangeille tai heidän perheilleen, koska se raha tulee PLO:n budjetista, ja että EU:n raha PA:lle menee erityisprojekteihin tiukalla systeemillä, jonka tarkoituksena on varmistaa, että EU tietää minne varat menevät. Mistä PLO:n varat tulevat?
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/EU-The-PA-did-not-refuse-to-cooperate-with-us-562014,

02. Israelin pääministerillä on oikeus määritellä, keillä on oikeus nousta Temppelivuorelle, ja keiltä se on kielletty, näin ainakin viranomiaset näyttävät otaksuvan ja käyttäytyvät sen mukaan. Kolmen vuotta sitten pääministeri Netanyahu julkisti päätöksensä, että Knessetin jäsenillä ei ole oikeutta nousta Temppelivuorelle. Tämän ohella on voimassa Jerusalemin poliisin antama rajoite, että uskonnollisten symbolien käyttö on kielletty kaikilta, kuten myös hartaudenharjoitus ja rukous Vuorella.
Netanyahun päätös on pitänyt juutalaisille kansanedustajille- muutamaa hänen antamaa poikkeusta lukuun ottamatta – mutta arabikansanedustajat ovat katsoneet, etteivät rajoitteet koske heitä, mikä on herättänyt polemiikkia puolueellisuudesta.

Äskettäin pääministeri Netanyahu poisti kolme vuotta kestäneen kieltonsa ja antoi luvan Knessetin jäsenille nousta Temppeli-vuorelle poliisin antamien rajoitusten puitteissa.
Viime viikolla Netanyahu perui aiemman päätöksensä ja sanoi, että Knessetin jäsenet voivat nousta Vuorelle kerran kolmessa kuukaudessa. Hän totesi aiemman kiellon johtuneen Vuoren yleisestä turvallisuustilanteesta.
Sunnuntaina maatalousministeri Uri Arile (Beit Yehudi) ja Sharren Haskel (Likud) käyttivät hyväkseen uutta käytäntöä ja nousivat Temppelivuorella. Heidän nousunsa nostattivat yleisen huudon ja vastalauseet PA/PLO:n johdon taholta.
PA:n julkistamassa voimakas-sisältöisessä lausunnossa tuomitaan heidän päätöksensä. Siinä sanotaan, että "sekä USA:n hallinto että Israelin hallitus ovat vastuussa tästä "hyökkäyksestä" islamin ja kristittyjen pyhiä paikkoja vastaan", esittäen vaatimuksen "arabeja ja muslimeja tekemään vaadittavia turvatoimia estääkseen juutalaisia ryntäämästä Temppelivuorelle". https://www.jpost.com/Israel-News/Three-Knesset-members-ascend-Temple-Mount-continuing-wave-of-visits-561995,

03. Hamas lisää pyssymiestensä harjoituksia ja koulutusta odottaessaan potentiaalista Israelin hyökkäystä, kertovat raportit. Niiden mukaan Hamas on sijoittanut sotilaallisia joukkojaan pitkin Israelin ja Gazan kaistan välistä turvallisuusaitaa.
Entinen Shin Betin johtaja sanoo, ettei Hamas halua sotaa tässä vaiheessa, mutta se vaatii Israelia alentamaan vaatimuksiaan. Israelin TV:n selostaja Kan raportoi Hamasin lisänneen joukkojensa harjoituksia Israelin rajan tuntumassa, josta se poistui toukokuussa kiihottamiensa mielenosoitusten "Great March of the Return" jälkeen, jotka vaativat useita kuolonuhreja ja satoja haavoittuneina. Raportissa otaksutaan Hamasin haluavan alueen uudelleen valvontaansa ja pyrkivän estämään siviilejä lähestymästä turva-aitaa tai muutenkaan aiheuttamasta väkivaltaa.
Viime torstaina Puolustusministeriö ilmoitti testanneensa uutta ohjusta Iron Dome järjestelmässä, jossa olivat mukana Elta sekä Israelin ilmavoimat että merivoimat kertomatta yksityiskohdista.
Testissä simuloitiin useita kohdetyyppejä, jotka esittivät eteen nousevia potentiaalisia uhkakuvia.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Hamas-increases-training-ahead-of-possible-war-with-Israel-561949,

04. Raportit kertovat, että Iron Beam, laseraseen kehittäminen siirrettiin syrjään, koska Iron Dome nousi rahoituksen kärkeen.
Nyt on arvioitu, että Iron Drone laser Dome voi olla vastaus Gazasta lähetettyihin leija-ja ilmapallo-kondomi tulisoihtuihin.
Israel kehitti Skyspotter nimisen kameraa muistuttavan laitteen, joka haravoi ilmatilaa 10 km:n säteellä, määrittelee havaitsemansa objektin laadun ja paikan koordinaatit sekä mahdollisen lento-reitin, jotka se ilmoittaa Iron Dome pattereille sekä palo-viranomaisille.
Toinen uutuus on Skylock, drone, jota voidaan käyttää sekä tiedusteluun että hyökkäykseen. Sitä kutsutaan myös itsemurha-droneksi, sillä se voi usean roottorinsa varassa leijua kohteen yläpuolella tunnistaakseen sen ennen syöksymistään siihen pomminsa kanssa. https://www.jpost.com/Israel-News/Israeli-ingenuity-answering-the-growing-threat-of-enemy-drones-561333,
05. Eräs toimittaja sanoi Hamasin turvautuvan muinaisiin primitiivisiin keinoihin hyökkäyksissään Israeliin, kun israelilaiset kehittävät yhä tehokkaampia teknisiä laitteita niiden tuhoamiseksi. PA/Hamasin arabeille olisi varmaan tarpeeksi älyllisiä ja teknisiä ominaisuuksia siinä missä juutalaisillakin keskittyä tekniseen kehitykseen ja kansansa hyvinvoinnin edistämiseen sen sijaan, että he ovat keskittyneet mullahiensa kiihotuksesta ja uskontonsa vaatimuksesta juutalaisten ja kristittyjen tuhoamiseen.
Se on suuri vahinko sekä palestiinalaisille, että koko maailmalle. Ophir Falk ja Yaron Schwartz kutsuvat palestiinalaisten 1993 – 2018 sukupolvea menetetyksi, johtuen mullahien harjoittamasta sekä nuorten että lasten mielen myrkyttämisestä uskotellen, että heidän jumalansa Allah vaatii ihmisuhreja ja palkitsee itsensä uhranneet paratiisissa runsaasti pääosin lihallisin nautinnoin, mikä Koraanin mukaan on korkein tavoite, johon oikeauskoisen muslimin tulee pyrkiä kaikkensa uhraten.

Tämä tyhjiö, menetetty sukupolvi, ei koske vain nuoria ja lapsia, vaan myös koko palestiinalaisten johtajisto on joutunut saman harhan alaiseksi, jonka aloitti PLO:n Tunisiaan karkotettu johtaja Jasser Arafat Syyrian ja Libanonin sodissa karaistuneine pyssy-miehineen, jotka Palestiinaan Israelin vasemmiston kutsumina toivat sen ensin Gazaan ja Jerikoon ja myöhemmin kaikkiin Juudean ja Samarian arabi-enemmistöisiin kaupunkeihin ja kyliin.

Artikkelin kirjoittajat Falk ja Schwartz ennustavat, että Abbasin poistuessa johdosta, sitä seuranneen lyhyen tauon jälkeen on otollinen tilaisuus uudelleenarviointiin, joka voi nostaa ja kehittää todella kouriin tuntuvan "Uuden Lähi-Idän", joka voisi pyrkiä ilman ennakkoluuluja rauhaan ja varallisuuteen alueen kansoille.
Sen toteutuminen riippuu kuitenkin pääosin alueen johtajista potentiaalisesti USA:n tukemina, kuten kirjoittajat toteavat.
JP: Ophir Falk, Yaron Schwatrz: The lost Generation: 1993 -2018.

06. UUTISIA LYHYESTI
Syyrian presidentti Bashar Assadin armeija on puhdistamassa viimeisiä kapinapesäkkeitä maansa eteläosissa Deraan ja Quneitran alueilla. Deraan kapinalliset katsoivat parhaaksi neuvotella antautumisesta, osan heitä halutessa siirtyä Syyrian pohjoisosiin kapinallisten vielä valvomille alueille, toiset suostuvat alistumaan Assadin hallituksen alle. Venäjän ilmavoimien antama tuki on ollut ratkaiseva tekijä iranilaisten ja Hizbullahin taistelijoitten liittymisen ohella Assadin armeijan rinnalle.
Israel seuraa silmä kovana, ettei iranilaisia ja Hizbullahin sotilaita jää Quneitraan eikä 1974 tulitaukosopimuksessa sovitulle puskurivyöhykkeelle. Venäjä ilmoittaa, ettei Iranin vaikutuksen ja sen sotilaitten täydellinen poistuminen Syyriasta toteudu, eikä se voi valvoa, etteikö heitä voisi jäädä myös Quneitran alueelle.

Syyrian sisällissodassa on saanut surmansa arviolta puoli miljoonaa ihmistä. Taistelut ovat karkottaneet yli 11 miljoonaa ihmistä kodeistaan, 5.6 miljoonaa naapurimaihin ja vielä enemmän Eurooppaan. Syyrian pohjoisosissa ja itäisillä alueilla on edelleen kapinallisia, joiden kitkemistä vaikeuttavat Turkin joukkojen siirtyminen noille alueille. https://www.jpost.com/Middle-East/Assad-aided-by-Russia-poised-to-snuff-out-cradle-of-revolt-562115

Syyrian TV syytti Israelin ilmavoimien iskeneen T4 lentotuki-kohtaan lähellä Homsia vain tunteja sen jälkeen, kun Iran ilmoitti joukkojensa pysyvän Syyriassa. Raportin mukaan koneet lensivät Jordanian alueen kautta ylittäen Al-Tanf alueen, jossa Yhdys-valloilla on sotilastukikohta. Al-Jazeera raportoi 4 -6 ohjuksen iskeneen T4 lentokentän alueelle aiheuttaen tuhoa. Syyrian Lontoossa toimiva ihmisoikeusjärjestö raportoi, että iskut oli tarkoitettu iranilaisille joukoille ja Assadia tukeville ryhmille, ja että iskut luultavasti aiheuttivat uhreja. https://www.jpost.com/Middle-East/Syria-accuses-Israel-of-striking-T4-airbase-near-Homs-562018

Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi vieraillessaan Golanilla, että IDF tulee toimimaan iranilaisia joukkoja vastaan Syyriassa. Hän esitti varoituksen, että syyrialaiset sotilaat lähellä Israelin rajaa ovat hengenvaarassa. Israel haluaa pitää Israelin ja Syyrian välisen puskurivyöhykkeen edelleen YK:n valvomana aseettomana vyöhykkeenä. Libermanin varoitus koski kuitenkin ennen kaikkea iranilaisia sotilaita Syyrian maaperällä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Liberman-in-Golan-We-will-give-aid-but-wont-accept-Syrian-refugees-562102,

Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan, joka viimeisten vaalien voiton kannustamana on jatkanut itsevaltiutensa vahvistamista, uudisti hallintonsa presidentti-johtoiseksi USA:n tapaan. Uudella hallituksella ei ole pääministeriä, ja Erdogan erotti varapää- ministeri Mehmet Simsekin, joka oli tärkein markkinataloudelle ystävällinen tukija edellisessä hallituksessa. Erdoganin päätös pudotti Turkin liiran arvoa 4.75 yön aikana, mutta palautunee Erdoganin nimitettyä vävynsä talous-ja kauppaministeriksi. https://www.jpost.com/Middle-East/Turkish-lira-recovers-most-of-its-losses-triggered-by-cabinet-announcement-562096,

Jochanan Visser kertoo Arutz Shevan artikkelissaan Iranin johtajien ja komentajien puhuvan avoimesti - Syyrian sodan alkaessa lähestyä loppuaan - seuraavasta tavoitteestaan, joka on Israelin tuhoaminen. Deraan alueen FSA:n komentajat muiden alueella vaikuttavien kapina-järjestöjen tavoin suostuivat antautumaan, ja luovuttamaan kaikki raskaat aseensa Assadin armeijalle. Osa pyssymiehistä suostuu pysymään paikoillaan ja alistumaan Assadin hallinnon alle, osa siirretään Shia-muslimien hallitsemille alueille maan pohjoisosassa. Deraan kapinalliset katsoivat asemansa toivottomaksi Venäjän ja Syyrian ilmavoimien raskaitten pommitusten alla, jotka surmasivat yli 150 ihmistä ja pakottivat 320 000 siviiliä poistumaan kodeistaan.
Assadin armeija pyrkii seuraavaksi vapauttamaan Quneitran kaupungin kapinallisilta, jotka eivät ole mukana Syyrian, Venäjän ja FSA:n välisessä sopimuksessa. Quneitran kapinalliset muodostuvat uuden yksikön nimeltä Southen Army ennen taistelujen alkua Syyrian armeijan kanssa. Sillä ei ole tukijaa eikä ohjuksia, joten se ilmoitti kiinnostuksensa Deraan kaltaiseen sopimukseen.
Jabhat Fatah Al-Sham (Jabhat Al-Nusra) sekä IS:n kanssa suhteissa oleva Jaish Khalid bin al-Waleed, jotka valvovat suurinta osaa Syyrian Golanin kukkuloista, vannovat taistelevansa kuolemaan asti.
Iran ja Hizbullah sanovat Deraan sopimuksen olevan suuri tappio sionistisen hallituksen edessä ja syyttävät, että Israel on jo tunnustanut riittämättömän tukensa kapinallisille.
Iranin parlamentin puhemiehen ulkopoliittinen neuvonantaja Hossein Amir-Abdollahian uhkasi Israelia ja syytti, että Israel haluaa miehittää Syyrian, ja siksi Iran haluaa pitää joukkojaan siellä. Iranin Vallankumouskaartin varakomentaja Hossein Salami sanoi, että Iran on valmis tuhoamaan Israelin pahan hallituksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248709,

Middle East Forumin johtaja Gregg Roman totesi ILTV:n ohjelmassa "Israel Victory Project" teemasta, että palestiinalaisten tulee tiedostaa, kuka voitti. Arutz Sheva.

"Organisoitu hallitus polttaa kotejamme", sanoo Shikmim maatilan omistaja Gilad Sharon. Tila on yksi niistä vainioista, jotka kärsivät vahinkoa Gazasta Israeliin lähetetyistä palavista leijoista. Gilad Sharon on Ariel Sharonin poika. Hän kehottaa hallitusta toimimaan velvollisuutensa mukaan tehokkaasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248710.

Thaimaassa 12 Wild Boar jalkapallojoukkueen jäsentä ja heidän ohjaajansa menivät tutkimaan luolastoa ennen monsuunisateitten alkamista, mutta ne alkoivat tavanomaisella raivolla ja voimalla tukkien luolaston ainoan ulosmenoreitin. He olivat kadoksissa, kunnes heihin saatiin yhteys luolassa. Koska sateet olivat tulossa uudelleen hetkeksi laannuttuaan, viranomaisille tule kiire löytää ratkaisu heidän pelastamisekseen. Ensimmäinen sukeltaja, joka yritti päästä luolaan, hukkui hapen puutteeseen. Sukeltajia saatiin monesta maasta, jotka pystyivät pääsemään luolaan ja järjestivät Israelin luovuttaman internetyhteyden luolaan. Täten heihin voitiin olla puhe- ja näköyhteydessä, mikä oli tärkeää heidän terveydentilansa toteamiseksi.
Operaatio, joka suoritettiin kiitettävällä selkeydellä ja organisoidusti, saatiin päätökseen kolmessa päivässä. Tänään tiistaina viimeiset 4 lasta saatiin onnellisesti pois luolasta. Thaimaan viranomaiset ovat olleet hyvin vaiteliaita operaation yksityiskohdista kuten myös pelastettujen poikien nimistä. Ilmeisesti heikoimmat saatiin ulos ensimmäisinä. Luolaan johtava tunneli oli 4 km:n pituinen, ja osa siitä oli syvemmällä kuin muut osat, ja se osa oli sukellettava.
Israelista oli mukana 3 pelastustoimiin erikoistunutta järjestöä tarjoten apuaan ja asiantuntemustaan. Myös muutamat miljardöörit tarjosivat apuaan. Kunpa tämä hämmästyttävä yhteistoiminta hädän hetkellä leviäisi laajemmallekin, kuitenkin mieluummin ilman hätätilaa. https://www.jpost.com/International/Rescuers-begin-challenging-final-push-to-free-last-5-Thai-boys-from-cave-562089.

Kinneretin alueella viime päivinä sattuneet lukuisat pienehköt maanjäristykset ovat havahduttaneet viranomiset mahdollisuuteen suuresta maajäristyksestä, jota silloin tällöin ennustetaan. Viranomaisten laskelmien mukaan 80 000 rakennusta ovat alttiina romahdukseen sellaisen aikana. Asiaa pohditaan erityiskomiteassa torstaina, jossa suositellaan rakenteiden potentiaalisia vahvistustoimenpiteitä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Estimate-80000-buildings-in-danger-of-collapsing-in-face-of-earthquake-562054.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30; Tiberias 24 -37; Suolameri 27 -39; Eilat 27 -41 +C-astetta, aurinkoista lämpötiloissa ei suuria muutoksia.

NATO:n 2-päiväiset keskustelut alkavat keskiviikkona. Euroopan maat ovat valmistautumassa totuuden hetkeen, jossa presidentti Trump toistanee aiemman uhkauksensa: NATO:n jäsenmaiden tulee toteuttaa velvollisuutensa ja maksaa 2 %:n osuutensa, tai USA tulee vetäytymään järjestöstä. Se saattaisi EU-maat Venäjän armoille, sillä niillä ei ole tarpeeksi voimakasta armeijaa vastustamaan idän painetta. EU:n voimakkaimman maan Saksan asevoimien vahvuus esitellään alla olevassa linkissä. Kuten dokumentista selviää, vain osa sen aseista on toimintakunnossa. http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/2830-nato-to-be-given-bad-news-the-jig-is-up-spend-on-defense-or-lose-the-usa,
















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019