TIISTAI 03.07.2018

TIISTAI 03.07.2018
01. USA:n kongressi hyväksyi ns. Taylor Force Act lain, jolla tuen maksaminen lopetetaan järjestöjen aktivistien perheille, jotka ovat syyllistyneet USA:n tai Israelin kansalaisten murhaan. Samankaltainen lakiesitys on käsiteltävänä Knessetissä, mutta pääministeri Netanyahu haluaa vesittää sen vaatimalla, että hallitukselle täytyy säilyttää oikeus maksaa terroristien perheille joko diplomaattisista tai muista syistä johtuen.
Israel pidättää PA:lle keräämistään arabien vero- ym. saatavista "stipendit", jotka PA/PLO maksaa terroristien perheille kutsuen niitä sosiaalimaksuiksi. USA varoitti PA/PLO:n johtoa, että USA:n maksama tuki sille voi vaarantua, ellei käytäntöä muuteta.
Abbas on ilmoittanut, ettei se tule lopettamaan "stipendejään".

Australian ulkoministeri Julie Bishop ilmoitti maanantaina, että Australia lopettaa avustuksensa PA:lle, koska ne voivat päätyä terroristien ja heidän perheittensä tukemiseen.
Australia maksoi vuosittain 7.4 miljoonaa USD Maailmanpankin usean tukijan säätiörahaston Palestiinan uudistus- ja kehitys-projektiin, josta rahat tilitettiin PA:lle.
Bishop sanoi tulleensa vakuuttuneeksi, että aiemmin Australian antama tuki on käytetty tarkoituksensa mukaisesti, mutta että "hän vaatii vakuuksia, ettei maan antamia varoja käytetä palestiinalaisten tukemiseen, jotka on tuomittu poliittisesti motivoituneesta väkivallasta". Bishop kainostelee käyttää sanaa terroristi, mitä hän kuitenkin lopulta tarkoittaa. https://www.jpost.com/International/Australia-ends-direct-aid-to-PA-due-to-stipends-to-terrorists-and-families-561337

02. Jerusalemin kaupungin vuosittain järjestämä "valon festivaali" ärsyttää PA/PLO:n johtoa siinä määrin, että PA:n tiedottaja Ramallahissa syyttää, että Israel käyttää festivaalia Jerusalemin juutalaistamiseen.
Tämän vuoden festivaali, joka toteutetaan 28.06 -06.07 välisenä aikana, esittää dramaattisia valoefektejä Jerusalemin vanhan kaupungin muureilla ja taloissa lähellä Jaffakatua. Festivaalin ovat järjestäneet yhteisvoimin Jerusalemin asiain ja perinne ministeriö, Jerusalemin kehitys hallinto sekä Jerusalemin kaupunki.

PA:n hallituksen tiedottaja Yusef al-Mahmoud syytti sunnuntaina, että festivaali on yksi Israelin keinoista juutalaistaa Jerusalem.
"Mitä miehittäjäviranomaiset kutsuvat kansainväliseksi Vaon Juhlaksi miehitetyssä pääkaupungissamme, ei ole mitään muuta kuin yksi juutalaistamisen väline, jota miehittäjäviranomaiset pyrkivät toteuttamaan" hänen lausunnossaan sanotaan.
PA/Hamasin arabit ovat jo kauan syyttäneet Israelia Jerusalemin juutalaisen omagon kohottamiseksi samalla pyrkien poistamaan sen arabilaisen ja islamin identiteetin.
Al- Mahmoud esittää vaatimuksen, että festivaalin nimi on muutetta van muotoon pimeyden festivaali. "Miehitys käyttää kaikkia keinoja - mukaan lukien valo ja esteettisyys – palvelemaan mustia päämääriään".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-condemns-Light-Festival-as-Judaizing-Jerusalem-561311, https://www.jpost.com/Israel-News/Culture/Israeli-films-at-the-Jerusalem-Film-Festival-561366.
Edelliseen lausuntoon voidaan vastata näin: Jerusalemin juutalainen karaktääri ei tarvitse mitään toimia sen todistamiseksi ja vahvistamiseksi, sillä on Jerusalem on - ja on ollut jo 3 500 vuotta - juutalaisvaltion Israelin pääkaupunki.

03. Hamasin arabit Gazassa sanovat lähettäneensä Gazasta turva-aidan yli Israelin puolelle 300 palavaa leijaa ja ilmapalloryppäitä paluumarssista lähtien maaliskuun lopulla, mitä Israelin analyytikot pitävät vääränä lausuntona, luku on suurempi.

Analyytikot ovat keskustelleet Gazan arabien käyttämistä leijoista protesteina Israelia vastaan. Niitä lasketaan kymmenittäin - parhaina päivänä sadoittain - mereltä puhaltavan tuulen mukana Israelin puolelle, jossa ne ovat aiheuttaneet useita tuhansia eekkereitä viljapeltoja, pensaikkoa, luonnonmetsää ja suojeltuja luonnonpuistoja tuhoutumisen aiheuttamissaan tulipaloissa, joiden arvoksi arvioidaan nousevan useisiin kymmeniin miljooniin
NIS. Viimeisissä leijoissa on havaittu myrkyllisiä aineita sekä petrolipommeja, jotka voivat räjähtää esim. lasten käsissä.

Hamasin tiedottaja Gazassa Hazem Qasem sanoi Media Line toimittajalle, että humanitäärinen tilanne Gazan kaistalla on saanut lasten leikkikalujen aseistamiseen kuljettaen mukanaan kuolettavan lastin. Hän selitti "Gazan kärsivän juomaveden, sähkön ja työpaikkojen puutteesta" todeten, että "nämä leijat ovat kansan ase, joita Gazan asukkaat käyttävät spontaanisti protestoidakseen "rauhanomaisesti" kärsimyksistään".

Qasem jatkoi todeten, että Israelin hallitus on hämillään, koska se ei löytänyt tapaa, millä vastata nuorten "rauhallisiin" paluu-marsseihin, vaan turvautui ylisuureen voimaan nuoria vastaan. Hän valitti "sadan nuoren Gazan arabin kuolemaa ja tuhansien haavoittumista, eikä yksikään IDF:n sotilas haavoittunut rajalla".

Islamic Jihadin tiedottaja Dahoud Shihab vakuutti Gazan asukkailla olevan oikeus käyttää kaikkia keinoja tämän epäreilun tilanteen poistamiseksi sanoen, että Israel ylireagoi leijojen aiheuttamaan merkitykseen: "Israelin tarkoituksena on löytää syitä sotilaalliseen kiihdyttämiseen paluumarsseja vastaan". Hän myös väitti, ettei leijojen lähettämistä ole organisoitu, mikä on suuri valhe, sillä raportit kertovat leijojen lähettäjien saavan palkkaa Hamasilta.

Israelin poliittinen analyytikko Gad Shemron kyselee Media Linelle: Miksi he eivät lähetä palavia leijoja Egyptiin? Hän sanoo Egyptin tukehduttavan Gazan asukkaita enemmän kuin Israel.
Hän kehotti Hamasia tekemään rauhansopimuksen Israelin kanssa, joka on valmis ja halukas avustamaan kaikin tavoin asukkaitten hädän poistamiseksi. Gazassa on kuitenkin kaksi puolta: Yksi haluaa tehdä sopimuksen avustuksista; toinen osa haluaa tuhota Israelin ymmärtämättä, ettei se tule toteutumaan.

EU:n parlamentin neuvoston viime vuoden raportissa todetaan, että saarron vuoksi 75 000 ihmistä on edelleen motissa Gazassa, jossa 43 % kansalaista on työttömiä, nuorista 60 %. Kaiken kaikkiaan 80 % Gazan kansasta elää humanitäärisen avun varassa, ja että 2020 Gazan kaista on saastutettu elin-kelvottomaksi, kuten YK:n kauppa ja kehityskonferenssin raportissa todetaan. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-Islamic-Jihad-say-Israel-has-exaggerated-burning-kite-threat-561327,

04. Israelissa kehitetään kiireellä dronien, miehittämättömien pien-koneitten aiheuttamaa uhkaa vastaan. Hävittäjäkoneitten käyttäminen ohjuksineen on kallis ja muistuttaa kärpäsen tappamista moukarilla.
Israelin vastaus on Skylocks antidrone järjestelmä. Se on kauko-ohjattu drone, joka pystyy suoriutumaan monista tehtävistä, jota jonka versiota sotilas voi kuljettaa mukanaan, jopa useita.
Skylock Avnon ryhmän alaosaston edustaja kehuu järjestelmää joustavaksi useisiin tarkoituksiin käytettäväksi, se pystyy erilaisiin häirintätehtäviin ilmanalasta riippuen. Se voidaan kytkeä useaan komentokeskuksiin jäljentämistä ja häirintää varten ja jopa dronien tuhoamiseen laseria käyttäen - kaikki ominaisuudet samassa koneessa.

Se havaitsee suuren kohteen 20 km:n päässä, suuren dronin 8 -10 km:n ja pienen dronen 3.5 km:n päässä. Se havaitse 200 kohdetta samanaikaisesti ja käyttää kameroita sähköoptisesti, lämpö- ja päivänvalo- ominaisuuksilla se pystyy havaitsemaan kohteen 2.5 km:n päässä. Laserilla se pystyy tuhoamaan dronen 800 m:n päästä. Seuraamassani artikkelissa kerrotaan Skykocken muista ominaisuuksista sekä kehittyneemmistä malleista. https://www.jpost.com/Israel-News/Israeli-ingenuity-answering-the-growing-threat-of-enemy-drones-561333

05. YK:n ihmisoikeusneuvosto UNHRC päätti aiemmin, että jokaisessa neuvoston kokouksessa tulee käsitellä agendaa no 7, jossa käsitellään pelkästään Israelia koskevia päätöslauselmia. Israel ja USA ovat valittaneet YK:n harjoittamasta räikeästä "apartheid" politiikasta, jolla yksi YK:n jäsenmaa valitaan erikoiskäsittelyn alaiseksi, mikä tarkoittaa juutalaisvaltion tuomitsemista ilman näyttöä. Koska USA:n ja Israelin valituksia ei huomioitu, USA katsoi ainoaksi mahdollisuudeksi erota neuvoston jäsenyydestä. Israel harkitsee seuraavansa USA:n esimerkkiä, mutta on toistaiseksi päättänyt vain boikotoida sen kokouksia. USA:n ja Israelin yhteinen kritiikki on kuitenkin alkanut kantaa hedelmää.

Länsimaat päättivät boikotoida maanantaina UNHRC:n Moskovan kokousta agenda 7 käsittelyn aikana.
YK:n 193:sta äänioikeutetusta maasta vain 43 maata – eli 22 % - otti osaa agenda 7 käsittelyyn.
Ranska, joka ilmoitti puhuvansa kokouksessa, muutti mielensä viime hetkellä eikä tullut paikalle, kun sen nimi kuulutettiin.
Tämä äänetön protesti neuvoston harjoittamasta Israelin vastaisesta politiikasta, tosin heikko, mutta kuitenkin selvästi havaittava, on toivottavasti alkuna YK:n harjoittaman vääristyneen toiminnan palauttamiseksi asialliselle ja totuuden mukaiselle politiikalle.
Kaikki muut ihmisoikeuksien loukkaukset käsitellään agenda 4 alla, vain Israelia koskevat syytökset agenda 7 alla.
USA esitti keväällä aloitteen YK:n yleiskokoukselle agenda 7poistamiseksi, mutta se ei saanut tarvittavaa kannatusta. Tämä on osa presidentti Trumpin lupausta kuivattaa soistuneet ja rämettyneet pesäkkeet USA:n alueella, joista YK instituutioineen on yksi vaikeimmin puhdistettavista, vaikka sen korruptoitunut ja politisoitunut toiminta on tullut yleiseksi pilan aiheeksi. https://www.jpost.com/Israel-News/West-holds-de-facto-boycott-of-UNHRCs-Agenda-Item-7-debate-561397,

06. "Israelilainen NGP järjestö nimeltä Flying Aid (Lentävä Apu) on vuosien ajan salaa toimittanut humanitääristä apua syyrialaisille sen "salaisen yksikön kautta" kaikille arabiaa puhuville" sanoi organisaation johtaja Gal Lasky maanantaina.
Muutamien viimeisten päivien aikana järjestö tuli julkisuuteen seurauksena raporteista, joiden mukaan IDF toteutti torstaiyönä tehtävänsä – Lentävä Apu-järjestön avustuksella – massiivisten humanitääristen avustuserien toimittamiseksi pakolaisille, jotka pakenivat Syyrian presidentti Bashar Assadin joukkojen hyökkäysten edessä Syyrian lounaisosassa.
Puhuessaan The Israeli Project järjestämässä konferenssissa Lansky sanoi järjestönsä todella olleen kiireinen IDF:n kanssa toimittaessaan avustuksia niitä tarvitseville pakolaisille Syyriassa viikoittain viimeisen kahden vuoden aikana. Hän sanoi järjestönsä keskittyneen maihin, joilla ei ole diplomaattisia suhteita Israeliin.

Lusky kertoi, että "Flying Aid järjestöllä on 3 yksikköä, jotka toimivat kaikkialla maailmassa. Meillä on näkyvällä logolla varustettu Flying Aid yksikkö, ja me olemme ylpeitä siitä. Israeliin vihamielisesti suhtautuvissa maissa me käytämme muita yksiköitä toisella nimellä ja logolla, jotka toimivat salaisesti eurooppalaisen toiminnan alla.
Syyrian kaltaisissa vihollismaissa meillä on täysin salainen yksikkö, kaikki arabia-puhuvia – ihmisiä, jotka ovat täysin antautuneet hengen pelastamiseen juutalaisen kulttuurin ja uskonnon heijastusliikkeenä. "On luonnollista toimia Syyriassa" Lasky sanoo, "operaatioissa, joita olemme tehneet 2011 lähtien".

Lusky kertoo hengenvaarallisista tilanteista Syyriassa, joissa hän lopulta halusi ilmoittaa henkilöllisyytensä. Eräässä tilaisuudessa mukana oli FSA:n kaksi kenraalia ja pari diplomaattia oppositio-puolueesta. Lusky aloitti pyytämällä anteeksi, että hän oli pakotettu käyttämään valenimeä ja peruukkia. Hän poisti tukkapeitteensä ja sanoi: "Nimeni on Gal, tulen Israelista, olen israelilainen ja juutalainen, ja haluan huolehtia teistä". Kenraalit alkoivat heti huutaa sanoen: "Nyt ymmärrän, et sinä ole ystävä, vaan vihollinen. Sanon sinulle: selvitettyäni välini Assadin kanssa sinä ole oleva seuraava." Lasky sanoi tyynesti: Olen
samaa mieltä ensimmäisessä asiassa, mutta uskon vakaasti, että sinun tulisi elää samoissa olosuhteissa ja turvallisuudessa menestyen kuin mekin naapuriovella, ja se on se, mistä vallan-kumouksessa on kysymys".
Hän sanoo haluavansa pyytää USA:n YK:n lähettiläältä Nikki Haleylta, että hän antaisi YK:n ihmisoikeusneuvostolta säästyneet varat Syyrian kansan auttamiseksi. Hän ei halua, että Israel ottaa pakolaisia Syyriasta, vaan että heille varataan tarvittavan laaja puskurivyöhyke Israelin rajan taakse, jota suojellaan ja jossa syyrialaiset voisivat saada kansainvälistä humanitääristä apua kuitenkin pysyen oman kansansa parissa. https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-NGO-delivering-aid-operated-undercover-in-Syria-561395,

07. Venäjä voisi avustaa Israelia asettamalla Iranin toimille selvät rajat Syyriassa voidakseen välttää ilmavoimien suorat taistelut Israelin kanssa, sanoo entinen kansallisen turvallisuusneuvoston NSA:n johtaja Chuck Freilich JP:n toimittajalle. Israelin toimet Iranin rakentamien tukikohtien tuhoamiseksi voi johtaa tilanteeseen, jossa IAF:n hävittäjä ampuu alas venäläisen koneen, mihin Venäjä joutuu reagoimaan. Hän sanoi, että vain Venäjän kautta Israel voi saavuttaa haluamansa edut estääkseen Iranin vaikutuksen kasvun Syyriassa. Avain on Venäjän käsissä, hän vakuuttaa.

Freilich ei usko presidentti Vladimir Putinin haluavan suurta konfliktia Syyriassa, eivätkä syyrialaiset halua joutua Irani vasalli-valtioksi, mutta avain on Putinilla. Hän sanoo Israelin hävittäjien saavuttaneen suuren voiton toukokuussa tuhotessaan valtaosan Iranin rakentamista tukikohdista Syyriassa, mutta on suuri periaatteellinen ero Iranin ja Syyrian lähestymistavassa USA:n tavoitteiden kanssa. Sekä Iran että Syyria katsovat asioita pitkällä tähtäyksellä, heillä on strategista kärsivällisyyttä. Iranilla on pitkän tähtäyksen intressejä Syyriassa, eivätkä he halua luopua siitä.
Freilich vakuuttaa, että "me voimme lyödä heitä ja nostaa hintaa, mutta lopulta, jos he haluavat pysyä siellä, he pysyvät".
Hän katsoo USA:n tuen pienelle kapinallisten ryhmälle Syyrian itäosassa merkitsevän kovin vähän estämään ISIS:n paluuta kokonaisuudessa. USA:n nykyinen vaikutus on rajoitettu.

Freilich arvioi, miten lähelle Israelin pohjoisrajaa Iranin tukemien joukkojen sallitaan jäädä Syyriassa. 60 km olisi optimi, mutta suurempi mahdollisuus on, että 10 -25 km päässä rajasta Iranin vaikutus alkaa tuntua vahvemmin. "Pääasia on, ettei Iranin IRGC:n vakimaisia tai Basij puolivirallisen armeijan joukkoja jää Syyriaan. https://www.jpost.com/Israel-News/Ex-deputy-NSC-chief-Russia-may-help-Syria-to-avoid-dogfight-with-Israel-561398,
08. Maanantaina raportoitiin, että Iranin tukeman Liwa Abu al-Fadl al- Abbas johtavat yhdessä Syyrian armeijan Republikaanisen kaartin joukkojen kanssa hyökkäystä Golanin lähellä pyrkiessään katkaisemaan kapinallisten valvoman alueen kahtia. Venäjän ilmavoimien tukemat joukot taistelevan 10 km:n päässä Israelin Golanin rajasta, jonne IDF on koonnut panssareitaan ja sotilaitaan. Taistelut voivat avata uuden rintaman vaarallisen lähellä Israelin rajaa. Taistelut ja ilmaiskut Quneitran ja Deraan välisellä alueella ovat aiheuttaneet massiivisen pakolaistulvan, jonka suuruus vaihtelee 60 000 – 270 000 ihmisen välillä. Sekä Israel että Jordania ovat sulkeneet rajansa ja toimittaneet avustuksia pakeneville siviileille, mutta heidän mahdollisuutensa löytää turvallista maata ovat minimaaliset. Tarvittavan suuren puskurivyöhykkeen perustamista, jossa taistelut kiellettäisiin, ovat vaatineet lähes kaikki osapuolet. Israel ja Jordania ovat toimittaneet hätäapua, mutta tarve on liian suuri kummankaan maan hoidettavaksi, tarvitaan kv. avustuksia.

Syyrian ja Venäjän ilmavoimat varoivat iskemästä liian lähelle Israelin rajaa, mutta ISIS:in kanssa liitossa oleva Jaysh Khalid bin-Walid tyhmä pitää hallussaan pientä maapalaa. Assadin armeija otti haltuunsa muutamia kyliä, mutta sen päämäärä on Tafasin kaupunki, jota Syyrian ja Venäjän hävittäjät pommittavat, Jos Tafas miehitetään, alue on jaettu kahtia.
Kapinalliset joukot Syyriassa ovat kärsimättömiä johtajiinsa ja uhkaavat liittyä ISIS:n joukkoihin, mutta ideologiset erimielisyydet voivat estää sen. Taistelut ISIS-joukkoja vastaan voivat pakottaa taistelut Israelin Golanin pohjoisrajaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Syrian-rebels-under-threat-near-Golan-border-561375,
https://www.debka.com/syrian-rebels-of-tafas-go-over-to-isis-spark-battles-closer-to-quneitra/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -32; Tiberias 23 -38; Suolameri 28 -40; Eilat 27 -42 +C-astetta; aurinkoista, huomenna vähän lämpenevää.











Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019