SUNNUNTAI 22.07.2018

SUNNUNTAI 22.07.2018
01. Hamasin suostumista perjantai-iltana Egyptin ja YK:n välittämään tulitaukoon, jonka oli määrä alkaa keskiyöllä, edelsi tapausketju, jossa Hamasin koulutettu sala-ampuja surmasi IDF:n sotilaan Aviv Levin, joka oli IDF:n ensimmäinen menetys 2014 kesäsodan jälkeen. Israel vastasi siihen tiedotteensa mukaan iskemällä tankkitulella ja IAF:n ohjuksilla lukuisiin Hamasin kohteisiin.

Perjantain tapahtumat saivat Khaled Abu Toamehin raportin mukaan Hamas-johtajat ymmärtämään, että tilanne oli kehittynyt lähemmäksi IDF:n ja puolustus-ministerin lupaamaa todellista suurhyökkäystä Gazan kaistalle kuin koskaan aiemmin, joka olisi voinut lopettaa Hamasin 11 vuotta kestäneen vallan väärinkäytön Gazan kaistalla.
Toameh kertoo artikkelissaan, että Hamasin todettua IDF:n kärsivällisyyden loppuneen, se suostui nopeasti tulitaukoon. Vaikka lähteet Gazassa väittävät, että sala-ammunta oli Hamasin sotilaallisen siiven, Izza din al-Qassam Prikaatin, paikallinen toimi, Hamas väitti sitä muiden terroriryhmien kanssa "saavutukseksi". Toameh selittää, että salamurhalla Hamas halusi osoittaa kannattajilleen, että se edelleen kykenee aiheuttamaan IDF:le tappioita omien jäsentensä kuoleman kostamiseksi, eikä istu toimettomana IDF:n surmatessa sen operaattoreita.
Hamas johtaja Ismail Haniyeh oli silloin vierailulla Gazan Israelin vastaisella rajalla, mikä osoittaa, ettei hän tiennyt salamurhasta.
Hamas saavutti 2 tärkeää voittoa perjantai-illan salamurhalla: Se surmasi IDF:n sotilaan, ja Hamas pystyi taas kerran välttämään suursodan Gazan kaistalla.
Maaliskuussa organisoimansa suurmellakat Israelin rajalla, joihin sisältyi suuri riski, eivät saavuttaneet päämääräänsä poistaa Gazan kv. saarto, mutta ne saivat Gazan kysymyksen nousemaan uudelleen median ja maailman tietoisuuteen.
Perjantai-illan tulitaukosopimus takaa Hamasille oikeuden jatkaa IDF:n härnäämistä ja Israelin iskukyvyn heikontamista entiseen tapaan. Voidakseen jotenkin osoittaa kannattajilleen saavutuksia 140 kuolleen ja tuhansien haavoittuneen gazalaisen vastapainoksi Hamas tulee jatkamaan murhaavaa leikkiään, joissa käytetään tuhoisiksi kehitettyjä lasten leikkikaluja, leijoja ja ilmapalloja. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Hamas-is-keeping-the-conflict-on-the-back-burner-563086,

02. DEBKAFILE (DF) käsittelee Gazan tilannetta toisesta näkökulmasta kuin Khaled Abu Toameh, mutta tulee samaan johtopäätökseen. DF otsikoi artikkelinsa näin: "Miten Venäjä sai pakotettua Israelin valetulitaukoon, ja hyväksymään Iranin ja Hizbullahin pohjoisessa".
Israel luopui laajasta operaatiosta Hamasin terroria vastaan Gazassa perjantai-iltana 20.07., jättäen Hamasille aloitteen seuraava väkivalta-aaltoon saakka, toteaa DF jatkaen, että IDF.n suuroperaatio oli lähes yhtä epätodellinen kuin Gazan tulitauko.
Artikkeli jatkuu toteamuksella, että pääministeri, puolustus-ministeri ja IDF:n komentaja esittivät aivan liian tutuksi tulleen rituaalin: "Sodan liekit sammutettiin Gazassa, ja pohjoisessa kaksi-haaraisella sotilas- vastaan diplomaatti-operaatiolla Israelin joutumatta suureen sotilaallisen konfliktiin".
Päivää aiemmin Liberman totesi, että "Israelin pelote-kyky oli pahoin rapistunut Hamasin 3 kuukautta kestäneen häirinnän aikana kärsimättä itse pahoja kolhuja hallituksen toimettomuuden vuoksi".
Pääministeri Netanyahu puhui presidentti Putinin kanssa perjantain iltapäivänä kertomatta aihetta, mutta hänen kansliansa totesi pääministerin sanoneen vastustavansa Iranin läsnäoloa Syyriassa.
Liberman puhui Venäjän puolustusministeri kenraali Sergei Soigun kanssa – Venäjän lähettilään Alexander Sheinin ilmoituksen jälkeen, että Venäjä jatkaa toimia Iranin ja Hizbullahin joukkojen poistamiseksi Syyrian alueelta Israelin pohjoisrajan lähellä.

Kysymys iranilaisista joukoista Syyriassa ei ole ollenkaan selvä.
Venäjän lähettiläs Bagdadiin Maksim Maksimiv totesi, etteivät iranilaiset joukot poistu Syyriasta, koska Assad kutsui heidät. Hän vakuutti, että niin kauan kuin venäläiset joukot pysyvät Syyriassa, siellä pysyvät myös Iranin joukot.
Venäjän lähettiläs Damaskokseen Alexander Kimshcank vahvisti torstaina: "Iranilaisia joukkoja ei ole Syyrian eteläosassa. Tämä
kysymys on jo selvitetty".
Venäjän diplomaattien lausuntojen ristiriitaisuus on kuitenkin pienempi paha, kuin se, että Iranin vallankumouskaartin upseerien johtamat Hizbullahin ja shia-militaristien (Afganistanista ja Pakistanista) joukot saapuivat vain 2 -3 km:n päähän Israelin pohjoisrajasta. Tämä sotii pahoin Bibin vakuutuksia iranilais- joukoista vapaasta Syyrian valtiosta.

DF toteaa, että koska Iran selviytyi ehjin nahoin (scotfree) Syyriassa, Israel huomasi kätensä sidotuiksi Gazassa Hamasia vastaan. Bibi ja Libi (Liberman) uskoivat Putinin vakuutuksiin pitää iranilaiset joukot poissa raja-alueelta huolimatta toistuvista lupausten rikkomuksista.
Vain viisi tuntia sen jälkeen Hamas puhalsi Gazan kytevän hiilloksen ilmiliekkiin rajan yli tapahtuneella tulituksella.
Hamas yllätti valppautensa menettäneet IDF:n joukot sala-ampujaksi koulutetun miehen surmatessa yhden sotilaan.
IDF:n kiivas tankki- ja AIF:n ohjustuli kohdistettiin 8:an Hamasin tukiasemaan surmaten 4 Hamasin arabia ja haavoittaen yli 100.

Odotettavissa oleva tilanteen kärjistyminen vastaiskuineen puolin ja toisin sai diplomatian hitaat vaunut liikkeelle.
Egyptin yleisen tiedustelun komentaja kenraali Kemal Abbas ja YK:n Lähi-Idän lähettiläs Nickolai Mladenov kytkettiin operaatioon.

Israelin kansalle kerrottiin, että IAF:n hävittäjät olivat tehneet 3 suurta iskua Gazan kaistalle perjantai-iltana suuren sotilas-operaation esinäytöksenä, ja että Israel pyysi Egyptiä välittämään tulitauon. DF kertoo, että todellisuudessa IAF pudotti vain 6 ohjusta, ja että Hamasin komentokeskus kärsi vaurioita. Mutta sitä ei tuhottu maan tasalle, kuten IDF tiedotti, sillä seinät jäivät pystyyn ja lienee osittain käyttökelpoinen.
DF toteaa loppupäätelmissään, että sapattiaamuna Hamasin tiedottaja sanoi tähän tapaan: "Tulitauko on hyvin hauras ja voi särkyä koska tahansa. Kysymystä leija- ja heliumpallo-offensiivista ei käsitelty neuvotteluissa ollenkaan, joten rajalla tapahtuvat mielenosoitukset miehittäjää vastaan jatkuvat".
Tapa, millä IDF hoiti kolme kuukautta jatkuneet terrori-hyökkäykset, antaa Hamasille ja Hizbullahille tunnon, että niillä on vapaat kädet jatkaa Israelin puolustuskyvyn ja itsetunnon murentamista pelkäämättä joutuvansa kasvotusten todellisuuden kanssa. Puhelinkeskustelut Putinin kanssa eivät muuta epätodellista symmetriaa IDF:n ja Hamasin välillä, kertoo DF. https://www.debka.com/how-russia-wangled-israel-into-phony-gaza-ceasefire-and-acceptance-of-iranian-hizballah-in-the-north/, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Take-a-look-Before-and-after-shots-of-Hamas-headquarters-destroyed-by-IDF-563098,


03. UUTISIA LYHYESTI
Israel ilmoitti Hamasille, että tarvitaan kahden päivän rauhallinen kausi, jotta Israel voisi avata uudelleen Kerem Shalomin terminaalin tavaroiden kuljettamiseksi Gazan kaistalle.
Puolustusministeri Liberman (Libi) sanoi, että Hamasin tulee ymmärtää, että täydellinen rauhantila – ilman leija – ja heliumpallo-offensiiveja – tarvitaan Gazan rajanylityspaikkojen avaamiseksi muullekin kuin hätäapu-ja lääkintätarvikkeiden liikenteelle. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-to-Hamas-Two-days-of-quiet-to-needed-for-Gaza-crossing-to-reopen-563114,

Israel evakuoi satoja Syyrian valkoista kypärää pitävää työntekijää ja heidän perheitään humanitäärisenä toimena. Operaatio pidettiin salaisena, se alkoi 21.30 (lauantaina). Heidät kuljetettiin Quneitrasta Jordaniaan, kertoi IDF:n tiedottaja. "Syyrian Siviilipuolustus", virallinen nimi "Valkoiselle Kypärälle", on "vapaaehtoisten muodostama organisaatio", joka työskenteli kapinallisten alueilla Syyriassa jakaen ja antaen lääkinnällistä apua ja tukea Syyriassa.
Bild-lehden raportin mukaan, joka julkistettiin lauantaina, noin 800 syyrialaista kuljetettiin Israelin ja Syyrian rajojen ylitse Jordaniaan, josta he jatkavat matkaansa Englantiin, Kanadaan ja Saksaan, kertoo BILD. Evakuointi tapahtui pikkubusseilla ja jatkui koko yön ja vielä sunnuntaiaamuna. Myös YK oli mukana. https://www.jpost.com/Middle-East/Israel-evacuates-hundred-of-white-helmets-in-humanitarian-effort-563100,

PA/PLO:n johto suitsuttaa ylpeänä, että se pystyi sabotoimaan Trumpin "salaliitto"-rauhansuunnitelman, samalla varoitellen, että vaikka suunnitelma on viivästynyt, se ei ole hävinnyt kokonaan. PA/PLO:n johto toisti aiemmat syytöksensä, että Trumpin vielä julkistamattoman suunnitelman tarkoituksena on tuhota palestiinalaisten asia ja kansalliset oikeudet, ja kehotti palestiinalaisia kokoontumaan Mahmoud Abbasin tueksi.
USA tarjoaa Gazan rakentamiseksi ja se asukkaitten olojen parantamiseksi suuria summia, joihin kuuluvat sataman rakentaminen Kyprokselle sekä infrastruktuurin uusiminen Gazassa, jossa sähkövirtaa on käytössä 4 tunnin ajan päivässä, mikä pakottaa asukkaat saastuneille hiekkarannoille ja mereen, vaikka uiminen on monin paikoin kielletty tartuntavaaran vuoksi. Varat tulisivat pääosin Persianlahden öljyvaltioilta. PA vastustaa sitä, koska se on syrjäytetty suunnitelmista, ja pelkää Gazan eristyvän entistä enemmän PA/PLO:n valvonnasta. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-We-have-obstructed-Trumps-conspiracy-peace-plan-563091,

Hamas on täysin vastuussa vaarallisesta tilanteen eskaloitumisesta Gazassa Israelin kanssa, sanovat Trumpin hallituksen ministerit.
Neljä Israelin politiikasta vastuussa olevaa virkailijaa laativat op-ed raportin CNN:lle lauantaina, väittäen, että YK:ssa on käymässä merkkipaalujen (paradigm) uudelleen asettaminen, jossa järjestön jäsenmaat ovat ensimmäistä kertaa asettamassa syytökset Gazan humanitäärisestä kriisistä Hamasin militaristien hartioille., Artikkelin laatijat ovat: Jared Kushner; Jasin Greenblatt; Nikki haley, ja David Friedman. Algeria esitti viime kuussa YK:n päätöslauselmaksi luonnoksen, jossa olisi syytetty yksin Israelia Gazan kriisistä mainitsematta Hamasia. Algeria yritti estää päätöslauselman, jossa oli mainittu Hamas, mutta epäonnistui. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Senior-US-officials-LGBTplace-full-blame-on-Hamas-for-Gaza-escalation-563089,
LGBT järjestöt, jotka edustavat Israelin homo-ja lesboyhteisöjä ja muita seksuaalisesti poikkeavia kansalaisia kehottivat kansalaisia yleiseen protestiin vastustaakseen knessetissä hyväksyttyä lakia, joka kieltää valtion tuen surroqacy ("kohdun vuokraaja") menetelmältä homoille ja yksinäisille miehille. (yksinäisille naisille torstaina hyväksytty laki sallii valtion tuen).
Vain muutaman liikkeen ja yhtiön tukema protestikampanja on sittemmin laajentunut vyöryn tavoin. Lakkoa kannattavat tärkeimmät median ja TV:n verkostot, haitekyhtiöt, jälleenmyyjät, sekatavarakauppiaat ja kosmetiikkajättiläiset, pankit ja monet muut. Protesteja järjestetään pitkin päivää pääliikenneristeyksissä, ja hallituksen virastojen edessä.
Miksi tämä piti järjestää yhdeksäs Av-kuuta, jona päivänä Israelia ovat kohdanneet järkyttävimmät onnettomuudet ensimmäisen ja toisen Temppelin hävityksistä lähtien? Haluaako juutalainen kansa osoittaa, että se kansana hylkää Jumalan Siinaille antamat Lait?
(3.Ms.18:22: 20:13) "Älä makaa miehen kanssa, se on kauhistus".

Ei niin sanottu kohdun vuokraus, (surroqacy, korvikeäiti) ollut vierasta Abrahamin aikana; Abrahamin poika Ismael syntyi toisesta naisesta, ja historian mukaan se oli yleisesti hyväksytty tapa. Raamatussa on useita esimerkkejä siitä.
Mutta miksi nyt hyväksytyllä lailla pitää tukea homoutta ja lesboutta? Ikään kuin ne olisivat yleisesti hyväksytty normi yhteiskunnassa. Siitä tässä on kysymys.
https://www.jpost.com/Israel-News/LGBT-campaign-snowballs-as-hundreds-of-companies-support-nationwide-strike-563099,
https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Hundreds-demonstrate-for-LGBT-rights-in-Jerusalem-Tel-Aviv-and-Haifa-563115,

IDF:n sotilas Avib Levi, 21, joka sai surmansa sala-ampujan luodista, käytti Iranissa valmistettua tarkkuuskivääriä, joka puolestaan on kopio itävaltalaisesta "Steyr" kivääristä. Hänellä ei ollut erikoisliiviä, joka suojaa tarkkuuskiväärin luodilta. Levi palveli Givari prikaatissa. IDF tiesi aseesta, mutta suojaliivi on raskas, sitä ei annettu erikoisjoukkojen sotilaille. Levi haudataan Segula hautausmaahan Petah Tikvassa tänään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249316,

3.4 R-asteen maanjäristys tuntui tänään Galileassa kinneretin alueella Tiberiaassa ja Tzafatissa. Se ei aiheuttanut tuhoa, mutta on muistutuksena mahdollisesta suuresta järistyksestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249311,

Filippiinien presidentti Rodrico Duterte vierailee Israelissa syyskuussa kahden päivän aikana. Se on Filippiinien presidentin ensimmäinen vierailu Israelissa, ja osoittaa osaltaan, miten Israelin suosio ja kiinnostus kasvaa maailmalla. Duterte ei vieraile Ramallahissa Israelin matkansa aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249297.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.
Jerusalem 19 -28; Tiberias 25 -36; Suolameri 27 -37; Eilat 27 -29 +C-astetta, osittain pilvistä, mutta lämpötila pysyy korkeana, ehkä hieman laskien.

Iran uhkaa sulkea Hormuzan salmet Persianlahdella, jonka kautta kulkevat tankkilaivat kuljettavat ehkä kolmanneksen, 35%, maailman raakaöljystä, jos sen öljynvienti keskeytetään. Kiina sanoo lopettavansa öljyn tuonnin Iranista, koska se ei halua osallistua sotaan. Kiina siirtää öljynsä ostot saudeihin.
http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/2884-china-ceases-oil-purchases-from-iran-cites-the-war-they-will-not-be-party-to,

Kiina aloittaa seksirobottien DS Dolls sex robot massatuotannon 3D-print järjestelmää käyttäen. Sen tavoitteena on myös robotti porttolan perustaminen.
https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/717872/sex-robot-doll-human-clones-3d-printer-ds-doll-replicas-video,

Yli tuhat juutalaista ja muita kansalaisia nousi sunnuntaiaamuna Temppelivuorelle. Juutalaisten ja arabien välillä syntyi joitakin kahinoita Jerusalemin vanhankaupungin alueella. Poliisi pidätti 9 juutalaista kuulusteluihin, koska he kumarsivat Vuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249318,








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019