SUNNUNTAI 15.07.2018

SUNNUNTAI 15.07.2018
01. Gazasta ammuttiin perjantai-illasta lähtien yli 200 kranaattia ja rakettia Israelin puolelle turva-aitaa. Iron Dome torjuntaohjukset eliminoivat niistä kymmeniä, osa putosi turva-aidan lähettyville, osa aukeille alueille aiheuttamatta vahinkoa, mutta muutamat osuivat juutalaisyhteisöihin. Shaar HaNegev alueella raketit aiheuttivat tuhoa synagogalle, mutta kukaan haavoittunut. Sderotissa raketti osui asunto-rakennukseen. Kolme ihmistä haavoittui raketin sirpaleista ja vietiin paikalliseen sairaalaan. Uutisartikkelit eivät puhu mitään rakettien aiheuttamasta psykologisesta traumasta asukkaille, jotka joutuvat pitkin yötä hyppäämään vuoteesta ehtiäkseen 15 sekunnissa suojatilaan, eikä rauhallisesta yöunesta tule mitään sellaisissa olo-suhteissa.
02. Shaar HaNegevin alueella asuntorakennukseen osunut raketti haavoitti 14-vuotiasta tyttöä jalkoihin, 15-vuotias poika haavoittui kasvoihinsa, ja 52-vuotias mies sai sirpaleen osuman rintaansa, hän on kohtalaisessa kunnossa sairaalassa.
Aiemmin eräs palomies vammautui lievästi yrittäessään juosta suojaan lähestyvää rakettia pakoon. Autoja ja kanala kärsivät tuhoa Shaar HaNegev alueella.

IDF kehotti asukkaita pysyttelemään 15-sekunnin päässä suojahuoneista. Zikim uimaranta suljettiin lauantaiksi, ja yli 100 hengen kokoontumiset kiellettiin ulko-ilmassa turva-aidan läheisyydessä sijaitsevissa yhteisöissä.
Voiko tällaista ihmisten elämän rajoittamista rauhan aikana pitää normaalina? Gazan kaistasta on tullut 2015 tapahtuneen juutalaisasukkaitten karkottamisen vuoksi kuuma peruna, jota enempää hallitus kuin IDF:kään eivät voi pitää käsissään.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot piti lauantaina tilanteen arvioimis-kokouksen, johon osallistuivat Eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Hertzi Halevi, operaatiokomentaja kenraalimajuri Aharon Haliva sekä Gazan divisioonan komentaja prikaatinkenraali Yehuda Fuchs, ja muita komentajia.

Aiemmin lauantaina IDF suoritti laajimman päiväsaikaan tehdyn operaationsa Hamasia vastaan vuoden 2014 kesäsodan jälkeen, kertoi IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis.
"Meillä on kolme vaarallisuudeltaan erilaista vektoria, joiden emme voi antaa jatkua: Tulipaloja aiheuttava terrorismi; rajalla tapahtuva terrorismi, ja rakettituli. Me aiomme lopettaa ne kaikki", Manelis lupaili. Hän selitti jatkaen, "ettei ole aika puhua
laajasta operaatiosta, mutta kun sopiva päivä siihen tulee, kuten viimeisten päivien tapahtumat viittaavat, IDF tulee toimimaan".
Toinen IDF:n upseeri arvioi, että vaikka Hamas on päättänyt ampua rakettejaan lähellä turva-aitaa oleviin kohteisiin, ei ole mitään takeita, että se loppuu siihen. Hän varoitti iDF:n koventajan iskujaan, jos Hamas aloittaa pitkän matkan rakettiensa ampumisen. "Hamas tulee katumaan, jos se päättää niin, me olemme valmiit.

Päivän-aikaan toteutetuissa iskuissa IAF iski Beit Lahya pataljoonan päämajaan, kaupunkisodan harjoitustiloihin, asevarikoihin, harjoitustiloihin, komentokeskuksiin, toimistoihin ja muihin kohteisiin, Manelis sanoi. "Pataljoonan päämajan infra-struktuuri tuhottiin täydellisesti, sen paikalla on suuri avoin aukko". Toiset iskut kohdistettiin aseisiin, mukaan lukien Hamasin meriterrorismi-siipi.
Hän mainostaa IDF:n edistynyttä tiedustelua ja operatiivista kykyä, jota voidaan lisätä, mikäli tarve niin vaatii.

Lauantaina IDF iski 5-keroksiseen asuinrakennukseen Al-Shati pakolaisleirissä, jonka Hamas oli muuntanut kaupunkisodankäynnin harjoitustiloiksi, jonka alta paljastui suuri tunneli, joka oli yhteydessä massiiviseen maanalaiseen tunneliverkostoon. Sitä oli käytetty tunnelisodankäynnin harjoituksiin. Rakennuksen lähellä asuvia asukkaita varoitettiin ennen rakennuksen tuhoamista. Ohjusiskuissa useita ihmisiä haavoittui, heidän joukossaan kaksi lasta. Yksi tuhotun rakennuksen vieressä sijaitseva moskeija kärsi lieviä vahinkoja iskun aikana. Moskeija ei ollut iskun kohteena.

Arabimedian divisioonan komentaja majuri Avichay Adraee esitti sosiaalisessa mediassa varoituksen gazalaisille pysyä kaukana Hamasin ja muiden terrori-järjestöjen rakennuksista ja henkilöistä, jotka palvelevat niiden leivissä.
Näin tehtiin 2014 sodan aikana, mutta Hamas pakotti siviilit IDF:n tuhottaviksi määrättyjen talojen katoille siviilipuolustukseksi.

Hamasin rakettitulta edelsivät perjantaina väkivaltaisen mielenosoitukset turva-aidan lähettyvillä, jossa IDF:n sotilaita vastaan heitettiin käsikranaatti haavoittaen yhtä sotilasta. Wafan mukaan mielenosoituksissa IDF joutui turvautumaan koviin panoksiin. 2 Gazan palestiinalaista sai surmansa ja 200 haavoittui. Tämä nostaa Gazan väkivaltaisissa mielenosoituksissa surmansa saaneiden luvuksi 139.

Samaan aikaan rakettien kanssa Gazasta lähetettiin useita tulta suitsevia leijoja ja ilmapalloja Israelin puolelle, sytyttänen uusia tulipaloja, jotka ovat jo tuhonneet
7 500 eekkeriä maatalousmaata, luonnonpuistoja ja metsikköjä. Hamasin johto ilmoittaa mielenosoitusten ja tulisten leijojen ja ilmapallojen lähettämisen jatkuvan, sekä rakettitulen toistuvan, kunnes sen vaatimuksiin suostutaan.
Viikonvaihteen raportit ja tiedotteet ovat puutteellisia ja osin ristiriitaisia, koska uutistoimiston eivät normaalisti työskentele sapattina. https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-strikes-terror-tunnels-as-31-Hamas-rockets-fired-to-southern-Israel-562479.
https://www.timesofisrael.com/idf-reveals-aerial-images-of-hamas-sites-destroyed-in-retaliatory-strikes/,
https://www.timesofisrael.com/two-palestinians-said-killed-as-air-force-bombs-multi-story-hamas-complex/,

03. Uutisraportit kertovat, että YK:n ja Egyptin välityksellä neuvoteltu tulitauko näyttää pitävän, ja siksi IDF kertoi asukkaille tilanteen rauhoittuneen ja elämän normalisoituvan.
Hallituksen ministeri ja turvallisuuskabinetin jäsen Naftali Bennett sanoo, että paljon vakavampaa toimintaa vaaditaan terroria vastaan Gazasta. Hän vakuuttaa olevansa valmis evakuoimaan osan Gazan läheisyydessä asuvista israelilaisia sen sijaan, että istutaan suojahuoneissa pelosta tutisten.
Bennett ei halunnut antaa suorituspisteitä Netanyahulle Gazan kriisin hoitamisesta, mutta "100 päivää kestäneen periodin aikana Hamas on sytyttänyt tuleen maan eteläosan ja ampunut satoja raketteja ja kranaatteja Israelin siviilikohteisiin, ja sen jälkeen suostutaan Hamasin sanelemaan tulitaukoon – se on väärin. 3 kuukautta sitten - ennen leijaterrorin alkamista – annoin selvän ohjeen, että leijoja lähettäneet ryhmät tulee eliminoida. Minulle sanottiin sen johtavan tilanteen kiihtymiseen, mutta käsittääkseni jo olisimme eliminoineet heidät alusta lähtien, olisimme lopettaneet leijaterrorin. Me emme hyväksy Hamasin sanelemaa tulitaukoa", hän vakuuttaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248928,

04. Toinen "Freedon Flotilla" aloitti purjehduksensa Gazasta kohti Kyproksen Limassolia. Aluksessa on "March of the Return mielenosoituksissa vakavasti haavoittuneita gazalaisia, jotka eivät ole päässeet sairaalahoitoon Gazassa tai saaneet luvan matkustaa ulkomaille saadakseen lääkintähoitoa.
Koska Gaza on kansainvälisen saarron alaisena, yritykset rikkoa taloudellinen saartoa ovat laittomia, ja siksi Israelin merivoimat estivät ensimmäisen yrityksen ja tullevat keskeyttämään tämänkin yrityksen. Ehkä matkan järjestäjien olisi ollut viisaampaa hakea lupaa haavoittuneiden saattamiseksi hoitoon ulkomaille, mutta se ei olisi sopinut heidän poliittiseen ohjelmaansa, ja siksi sitä ei ilmeisesti edes yritetty.
Israelin sairaaloissa hoidetaan vuosittain satoja sairaita ja vammautuneita, viimeiseksi Syyrian sodissa haavoittuneita, miksei heitä tuotu tänne? Ainakin 5000 sairaasta ja haavoittunutta ulkomaalaista on hoidettu Israelin sairaaloissa Syyrian sodan aikana, eivätkä heidän kotimaansa ole diplomaattisuhteissa Israelin kanssa. Syyria on edelleen muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa sodista lähtien. https://www.jpost.com/Breaking-News/Report-2nd-Freedom-Flotilla-leaves-the-Gaza-Strip-for-Cyprus-562110,

05. Israelin Lakikesus, NGO-järjestö Shurat HaDin, sai keskiviikkona epätavallisen oikeuden päätöksen, jolla sillä on oikeus takavarikoida Gazan kansainvälistä taloussaartoa yrittävät alukset, ja voidakseen maksaa kompensaatioita terrorin uhreille, voi myydä takavarikoimansa alukset varojen saamiseksi.
Jerusalemin alueoikeuden tuomari Moshe Drori antoi väliaikaisen luvan kahden norjalaisen aluksen takavarikoimiseksi, kun ne saapuvat lähelle Gazan merialuetta osana flotillaa tulevien viikkojen aikana.

Oikeuden päätös tarkoittaa sitä että kaksi norjalaista alusta, Karstein ja Freedom, arvoltaan 75 000 ja 150 000 Euroa, tullaan aikanaan myymään varojen hankkimiseksi Hamasin terrorin uhreille – edellyttäen, että Israelin laivasto takavarikoi ne niiden pyrkiessä murtamaan Gazan kv. taloussaarron.
Oikeuden päätösdokumenttien mukaan Hamasilla ja alusten omistajilla on edelleen oikeus kiistää oikeuden päätös ennen oikeuden lopullista päätöstä.
Alusten omistajat sanovat, että jos saarron murtaminen onnistuu, alukset lahjoitetaan siviilijärjestöille ja paikallisille kalastajille.
Drori selvitti asiaa todeten, että jos IDF pidättää alukset ja tuo ne Israelin satamaan, vasta siinä vaiheessa oikeuden väliaikainen päätös tule voimaan.

Oikeudelle tehneen hakemuksen esittivät Gavish perheen – David, Rachel, heidän poikansa Avraham ja äidinpuolen isoisä Yitzhak Kanner - omaiset, jonka koko perheen terroristit murhasivat v. 2002 pääsiäisen terrorihyökkäyksessä.
Shurat HaDin edustaa murhattua Gavish perhettä.
Sama NGO-järjestö edustaa myös Adam Weinsreinin perhettä, jonka terroristit murhasivat 2001.
Toinen tuomari määräsi Hamasin maksamaan Gavish perheelle 90 miljoonaa NIS,
mutta Hamasi on vaikea saada maksamaan mitään.
Alusten takavarikointi ja myyminen voi antaa uusia mahdollisuuksia.
Hamasin tulisten leijojen ja ilmapallojen aiheuttamat tulipalojen vahingot Israel aikoo vähentää PA:n puolesta pidättämistään vero- ja tariffituloista. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että vasemmistolaiset NGO-järjestöt ja asianajajat löytävät oikeudellisia porsaanreikiä, joilla hyvä yritys estetään.
Shurat HaDIn on kuitenkin onnistunut aiemmissa oikeustapauksissaan. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/NGO-gets-court-order-to-seize-Gaza-flotilla-to-compensate-terror-victims-562393,

06. UUTISIA LYHYESTI
Tuhansia mielenosoittajia kokoontui Tel Aviviin vastustaakseen maanantaina kolmannessa käsittelyssä todennäköisesti hyväksyttävää Israel Nation-State lakia. Laki nostaa juutalaisten aseman ensimmäiseksi ja heprean kielen maan ensimmäiseksi kieleksi, mutta ei poista arabiankielen erityisasemaa. Laki määrittelee laissa Menoran vertauskuvan, Jerusalemin pääkaupungiksi, kansalliset lomapäivät sekä oikeuden kaikille asukkaille säilyttää perintönsä ilman uskonnollisia tai kansallisia pidikkeitä. Heprea on Israelin virallinen kieli, arabiankieli säilyttää erikoisasemansa, mutta ei enää virallisena, kuten se on tänään.
Asiasta äänestetään maanantai-iltana.
Protestiin osallistuu kirjava joukko siviilijärjestöjä, sosiaalisen oikeuden järjestö, antirasismi, aliyah ja absorbtio, LGBTQ-oikeus, ihmisoikeus, yhteinen yhteisö ja rauha, sekä poliittisia puolueita kukin eri lähtökohdistaan.
Israelin arabien Joint List puheenjohtaja Ayman Odeh sanoo olevansa eniten huolestunut, miten laki tulee vaikuttamaan arabien ja juutalaisten elämiseen rinnakkain samassa valtakunnassa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Thousands-of-protesters-gather-against-nation-state-bill-in-Tel-Aviv-562506,

Israelin akuutein ongelma on Gazan kaista etelässä, mutta IDF varustautuu kuitenkin varsinaiseen voimainmittelyyn pohjoisessa, Golanin kukkuloilla, joista osa on Syyrian, osa Israelin valvonnassa. Raporttien mukaan iranilaisia joukkoja on sekoittunut Assadin armeijan riveihin pukeutumalla sen asepukuihin, kuten myös Hizbullahin pyssymiehiä, jotka Israel haluaa karkottaa pohjoisrajansa tuntumasta. Siksi USA:n presidentti Trumpin ja Venäjän presidentti Putinin tapaamisella tällä viikolla on erityisen tärkeä merkitys rauhantilan säilymiseksi taistelujen alkaessa kääntyä loppuaan kohti Assadin armeijan ja kapinallisten välillä. Vain pieni ISIS joukkojen valvoma alue on enää puhdistamatta Quneitran läheisyydessä.
Taisteluja paenneet siviilit ovat tungeksineet osa Jordanian ja Israelin rajoille, eivätkä kummatkaan ole avoinna heille. WHO sanoo, että 210 000 ihmistä on poistunut kodeistaan ja 160 000 syyrialaista etsivät rauhallista kolkkaa Quneitran läheltä. Terveyspalvelujen saaminen heille on vaikeaa. "Deraan ja Quneitran ihmiset odottavat ihmisoikeusjärjestöjen pääsyä toimittamaan heille kiireisesti tarvittavaa apua, ja siksi avustustarvikkeet on voitava saada perille". https://www.jpost.com/Middle-East/Refugees-and-Iranian-threat-twin-threats-in-Golan-create-instability-562497,

IDF ampui Patriot IT-ohjuksen Syyriasta lähetettyä drone-konetta vastaan Israelin pohjoisrajalla. Israel on varoittanut Syyrian ja Israelin välisen rajan rikkomisesta, ja että se pitää Syyriaa syyllisenä rajaloukkauksiin. Kone oli toinen muutaman päivän aikana. Edellinen ammuttiin Patriot ohjuksella Kinneretin yläpuolella. IDF iski kolmeen Syyrian armeijan tukikohtaan varoitukseksi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Patriot-missile-fired-against-drone-on-Syrian-border-562445,

Khan Al-Ahmar Israelin täyden siviili-ja turvallisuusvalvonnan alaiselle maalle YK:n ja EU:n avustusten turvin rakennettu beduiinikylän tuhoaminen sai korkeimmalta oikeudelta lisä aikaa, jotta asianajajat voivat tutkia maanomistusta ja muita laki-pykäliä ennen lopullista päätöstä, joka tapahtuu 15. elokuuta. Sivusta katsoen tuntuu nurinkuriselta, että kansainväliset järjestöt YK ja EU polkevat lakia ja oikeutta ja demokratian sääntöjä rahoittaessaan kohteita toisen omistamalle maalle omien poliittisten päämääriensä toteuttamiseksi. C-alueet ovat lähes täysin Israelin valtion omistuksessa, kuten kyseinen maa Khan Al-Ahmar kylässä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Khan-al-Ahmar-demolition-delayed-until-August-15-562392,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -32; Tiberias 25 -38, Suolameri 30 -40; Eilat 29 -39 +C-astetta,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021