SUNNUNTAI 01.07.2018

SUNNUNTAI 01.07.2018
01.SYYRIAN eteläosan ilmaiskut ovat pakottaneet arviolta 160 000 asukasta poistumaan kodeistaan ja etsimään suojaa taisteluja vastaan. 40 000 arvioidaan heistä menneen Jordanian rajalle, muuttamia tuhansia Israelin pohjoisrajan taakse, loput hajaantuneet eri puolille Syyriaa.
Sekä Jordania että Israel ovat sulkeneet rajansa eivätkä huoli pakolaisia maahansa. Israel on kuitenkin toimittanut runsaasti avustuksia pohjois-rajansa toiselle puolelle, mm 300 telttaa, ruoka-ja juomatarpeita, lääkkeitä sekä erilaisia välttämättömyystarvikkeita luvaten jatkaa avustustoimia, mutta raja pysyy kiinni.
Lisäksi IDF siirsi 6 haavoittunutta syyrialaista Israelin puolelle saamaan lääkintähoitoa sairaaloissa; heidän joukossaan on lapsia.
IDF:n tiedotteen mukaan haavoittuneet syyrialaiset kiidätettiin Israeliin ja heille annettiin ensiapua IDF:n sotilaitten toimesta kentällä ennen kuin heidät siirrettiin sairaalaan maan pohjoisosassa.
"Pohjoisen komennuskunnan lääkintäjoukot lähetettiin saamansa komennon mukaisesti eteläisten Golanin kukkuloiden raja-aidalle ja valmistautumaan lääkinnällisiä toimia varten" sanotaan IDF:n tiedotus-yksikön tiedotteessa. Haavoittuneiden joukossa on 10-vuotias tyttö, jolla on haavoja päässä ja jaloissa; 7-vuotiaaalla tytöllä on päävamma ja pomminsiruja kaikkialla ruumiissaan; tajuttomalla 6-vuotiaalla tytöllä on päävamma; 14-vuotiaalla pojalla ja haava vatsassa sekä pomminsirujen haavoja kaikkialla ruumiissaan; 19-vuotias nuorukaisella on sirpaleiden aiheuttamia haavoja jaloissaan; myös 25-vuotias mies siirrettiin sairaalaan; hänen vasen jalkansa on haavoittunut.
Syyrian ilmoituksen mukaan lasten perheet olivat saaneet surmansa ilmapommituksissa Syyrian lounaisosassa.
IDF tiedotti perjantaiaamuna "jatkavansa inhimillistä apua pakeneville hallituksen hyökkäyksen alla, mutta ettei se päästä heitä raja-aidan Israelin puolelle, ja jatkaa Israelin turvallisuusintressien puolustamista". IDF jatkaa tilanteen seuraamista Syyrian eteläosassa samalla valmistautuen erilaisia kehitysseurauksia varten.
IDF toimitti torstai-iltana erityisoperaatiossa Syyrian puolelle 300 telttaa, 13 tonnia ruokaa, 15 tonnia vauvanruokaa, 3 palettia lääkintävarusteita ja lääkkeitä, 30 tonnia vaatteita ja kenkiä. IDF:n tiedotteen mukaan tarvikkeet toimitettiin eri leirintäkohteisiin Syyrian Golanin kukkuloilla, joiden asukkaat elävät köyhissä olosuhteissa ilman vettä, sähköä, ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita" sanotaan IDF:n tiedotteessa. https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-transfers-6-wounded-Syrians-including-children-to-Israeli-hospitals-561222,
02. Syyrian eteläosissa Quneitran ja Deraan alueilla asuvat hallitusta vastaan taistelleen kapinalliset, jotka aloittivat Syyrian sisällissodan Deraassa, tunnustavat Syyrian ja Venäjän ilmavoimien raskaitten ilmapommitusten lannistamina tilanteensa toivottomaksi ja ilmoittavat suostuvansa palaamaan Bashar Assadin hallituksen alaisuuteen.
YK:n tilaston mukaan 160 000 ihmistä joutuivat pakenemaan kodeistaan. Jordania ja Israel ovat sulkeneet Syyrian vastaisen rajansa, ja kapinalisten taistelijoiden puolustuslinjat ovat romahtaneet Syyrian hallituksen hyökkäysten alla, jota Venäjän ilmavoimat ovat tukeneet kesäkuun puolivälistä lähtien. Kapinalliset raportoivat tilanteesta julkistaen valokuvan Syyrian ilmavoimien ilmaiskuista lähellä Nawan kaupunkia 5 km:n päässä Al-Rafeedista raja-alueella. Raportin mukaan ilmaiskujen aiheuttamia kumeita räjähdyksiä kuullaan Golanilta.
Assadin hallituksen armeijan hyökkäykset ovat keskittyneet Deraan provinssiin, eikä Quneitran alueille, mikä sallii pakolaisten saavan toistaiseksi turvallisen aseman Syyrian Golanin alueella. He uskovat Syyrian hyökkäysten välttävän iskuja tulitaukoalueille, ja rohkenevat pystyttää telttojaan sinne. Lauantaina silminnäkijät kertoivat telttoja, busseja ja asuntohökkeleitä useiden kilometrien pituudelta Al-Rafeed kylästä Al-Malgaa kohti Syyrian Golanin eteläosassa, 20 km etelään Majdal Shamsista. Muutamat teltat olivat uusia oranssin värisiä, toiset näyttävät pölyisiltä ja ovat ilmeisesti olleet siellä kauemmin.
Kodeistaan karkotetut asukkaat ovat keräytyneet mahdollisimman lähelle Israelin rajaa, kuten myös YK:n UNDOF valvonta pisteiden ympärille ilmeisesti toivoen, ettei ilmaiskuja tehdä niiden lähelle. Monet kapinallisten ryhmät ovat kehittäneet rauhanomaiset suhteet IDF:n joukkojen kanssa uskoen IDF:n suojaavan heitä hyökkäyksiltä.
Israel on tapansa mukaan ilman kyselyjä toimittanut avustustarvikkeita hätään joutuneille eri puolilla maailmaa ollen aina ensimmäisten joukossa sekä luonnonilmiöiden – maanjäristysten ja tulivuorten purkausten tai ihmisten aiheuttamien toimien vuoksi, kuten myös rajansa tuntumassa asuville ihmisille, joista useimmat suhtautuvat vihamielisen torjuvasti Israelin tarjoamaan apuun ja ojentamaan rauhankäteen. Samajoen kansojen edustajat, joille Israel antaa apuaan kyselemättä maksajasta, farisealaisesti tuomitsevat Israelin kansain-välisissä elimissä kuten YK ja sen alaiset instituutiot, syyttäen sitä lasten ja naisten murhasta ja kohtuuttomasta voiman käytöstä puolustaessaan maataan ja sen asukkaitten turvallisuutta.
Muutamat Syyrian sisäiseen pakolaisuuteen joutuneet ryhmät ovat pyytäneet Israelin juojaa, kuten myös YK:ta palaamaan valvonta-ryhmineen joukolla valvomaan sopimusten noudattamista ja raportoimaan ihmisoikeuksien rikkomuksista.
Syyrian armeija on voimakkaitten ilmapommitusten suojaamana saanut valvontaansa suuria alueita kapinallisilta Deraan provinssissa alle 2 viikkoa kestäneen operaationsa aikana. Armeija valvoo kyliä kuten Al-Ghariya Al-Sharqiya ja Al-Ghariya Alk-Gharviya ja Um Walad vapautettuaan ensin Al-.Harakin, Busra Al.Haririn sekä ympäröivät alueet. Deraan länsiosassa armeija sai valvontaansa Daelin ja Libtan, sekä luultavasti Al-Muayfran ja Kuheilin alueet itäDeraassa, sekä Tafas, Al-Mauzaeirib ja Sheikh Saada Deraan länsiosassa.
Saatuaan valvontaansa Syyrian lounaisosan kapinallisten valvomat alueet presidentti Bashar Assadia vastaan taistelevilla kapinallisilla on valvonnassaan enää Idlibin provinssi Turkin rajalla maan luoteisosassa.
Kapinallisten vahvojen asemien antauduttua Homsin ja Damaskoksen lähellä – mukaan lukien Ghoutan itäosa, joka vapautettiin poltetun maan taktiikkaa käyttäen surmaten tuhansia asukkaita ja tuhoten useita kaupunkeja maan tasalle – armeijan tulee selvittää Idlibin alue, joka voi osoittautua monimutkaiseksi riippuen Turkin presidentti Erdoganin asenteesta. Turkilla on omia intressejään Syyrian rajalla, josta se pyrkii karkottamaan siellä asuvat kurdit.
Jordania on Israelin tapaan toimittanut avustuksia Syyrian kapinallisille rajansa takana, mutta valvoo tarkoin rajaa yrityksiltä tunkeutua Jordanian alueille, jossa asuu yli miljoona Syyrian pakolaista. https://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-rebel-towns-accept-Assad-rule-following-heavy-bombardment-561237,
03. Israel suhtautuu myönteisesti Bashar Assadin armeijan saadessa yhä vahvemman otteen Syyriasta – etenkin sen eteläosissa, jotka rajoittuvat Israelin Golanin alueisiin. Epäselvyyttä aiheuttavat raportit, joiden mukaan Assadin armeijan joukoissa palvelee sekä Iranin ja Hizbullahin miehiä, mikä on punainen vaate Israelille.
Hizbullahin pääsihteeri Libanonissa, joka käytännössä valvoo Libanonia, sheikki Hassaan Nasrallah sanoi perjantaina Assadin armeijan uusien voittojen innoittamana, että "hyvin suuri voitto on tulossa Etelä Syyriaan", kuten Reuters raportoi.
Nasrallah ei halunnut mennä yksityiskohtiin, mutta totesi televisioidussa puheessaan, että Hizbullah on laatinut mekanismin, jolla suurin mahdollinen määrä Syyrian pakolaisia, jotka haluavat palata kotiinsa, voivat tehdä sen turvallisesti ja vapaaehtoisesti.
"Olemme valmiit auttamaan – ja tulemme jatkamaan avustamista, kunnes tämä kysymys on selvitetty poliittisesti ja virallisesti Libanonin ja Syyrian hallitusten välillä". Hän sanoi Hizbullahin kokoavan pakolaisten toiveita palaamisesta lähikuukausien aikana, ja toimittavan ne Syyrian viranomaisille koordínoiden heidän paluunsa yleisen turvallisuuselimen kanssa. Hizbullahin sotilaita taisteli Assadin armeijan kanssa Iranin avustamina kärsien suuria menetyksiä kaatuneina ja haavoittuneina, mutta saaden elintärkeää taistelukokemusta ja nykyaikaisten aseitten tuntemusta, kuten myös runsaasti uusia ohjuksia ja muuta aseistusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248219
04. UUTISIA LYHYESTI
Presidentti Trumpin lainopillinen neuvonantaja, New Yorkin entinen kuvernööri Rudy Giuliani sanoi lauantaina Trumpin kuristavan sanktioillaan Iranin diktatoriset ajatollahit. Hän sanoi Trumpin uusien sanktioitten tarkoittavan juuri sitä, eli Teheranin hallituksen muutosta.
Giuliani puhui Pariisissa toimivan Iranin kansallisen vastarintaneuvoston NCRI järjestämässä konferenssissa. NCRI on maan-paossa olevien Iranin oppositioryhmien kattojärjestö, joka pyrkii lopettamaan shia-muslimien Koraani-oppineiden yksinvallan Iranissa.
Giuliani sanoi, "ettei hän voi puhua presidentin suulla, mutta kuten näyttää, hän ajattelee, ettei ole paljoa mahdollisuutta muutokseen, ellei ole muutos tapahdu ihmisissä ja filosofiassa" Reutersin raportissa.
"Me olemme vahvin talousmahti maailmassa, ja jos me eristämme Iranin sen ulkopuolelle, se tulee romahtamaan".
Trump irrotti USA:n v. 2015 solmitusta JCPOA ydinsopimuksesta Iranin kanssa vaatien siihen tuntuvia muutoksia, joilla estetään Irania jatkamasta ydinaseensa ja ballististen ohjusten kehittämistä, joilla se voisi uhata ja painostaa Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei vakuuttaa, etteivät uudet sanktiot vaikuta Iranin politiikkaan eivätkä ratkaisevasti sen talouteen. Iranissa on kuitenkin ollut useita hallituksen vastaisia mielenosoituksia, joissa vaaditaan taloudellisia uudistuksia ja elinkustannusten helpottamista. Mielenosoituksissa ei huudeta enää kuolemaa USA:lle ja Israelille, vaan Khamenein yksinvaltaa vastaan.
Giuliani sanoi häpeävänsä eurooppalaisia, jotka edelleen haluavat pitää voimassa Iranin sopimuksen. Sanktioitten pelko on jo alkanut vaikuttaa suurten yhtiöitten haluun jatkaa liiketoimiaan Iranin kanssa.
NCRI, farsiksi Mujahideen - e - Khalq, listattiin USA:ssa ja Euroopassa terrorijärjestöksi, mutta ei enää. Teheran tuntee olonsa epämukavaksi NCRI:n toimien vuoksi ulkomailla.
https://www.jpost.com/Middle-East/Trump-lawyer-Giuliani-says-the-end-is-near-for-Irans-rulers-561236,
Unkarin ristiriitainen oikeistopoliitikko, maahanmuuttoa vastustava, pääministeri Viktor Urban, joka voitti 3. perättäisen kautensa huhtikuussa, vierailee Israelissa heinäkuun puolivälissä, ulkoministeriö ilmoitti sunnuntaina.
Vierailun ajankohdaksi on sovittu 18 -20. heinäkuuta. Pääministeri Netanyahu vieraili Unkarissa vuosi sitten ensimmäisenä Israelin pääministerinä, joka vieraili Unkarissa sen vapauduttua kommunismin otteesta 1989. Netanyahun vierailu aiheutti kritiikkiä, sillä se tapahtui Unkarin hallituksen "julistuskampanjan" aikana, jota monet moittivat antisemiittiseksi. Siinä käytettiin Unkarissa syntyneen USA:n miljardöörin George Sorosen kuvaa, joka kritisoi Orbanin hallitusta. https://www.jpost.com/Israel-News/Controversial-Hungarian-prime-minister-Orban-to-visit-Israel-in-July-561254,
PA:n arabit suunnittelevat massaprotesteja Trumpin tiimin laatimaa rauhansuunnitelmaa, Deal of the Centery", vastaan Ramallahissa, ja suunnittelee samankaltaisia useissa muissa arabiyhteisöissä tukevien viikkojen ja päivien aikana, vaikka kukaan ei tiedä suunnitelman sisältöä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-planning-mass-protests-against-Trumps-peace-plan-561234,
Arabit hyökkäsivät juutalaisnaisen kimppuun bussipysäkillä Nazareth Illitissä. Arabit raahasivat hänet pusikkoon, mutta läsnäolijat menivät väliin estäen mahdollisen raiskauksen tai puukotuksen. Poliisi tutkii asiaa. Arabit usein tunkeutuvat kouluun Illitin alueeella.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248246
IDF vahvistaa asemiaan Golanin kukkuloilla – kaiken varalta, koska taistelujen kiihkeydessä jotkut voivat intoutua ampumaan rajan yli Israelin puolelle.
https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-beefs-up-troops-on-Golan-Heights-near-Syria-561258,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -29; Tiberias 22 -36; Suolameri 26 -37; Eilat 26 -39 +C-astetta, aurinkoista, huomenna vähän lämpenevää.















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019