SUNNUNTAI 24.06.2018

SUNNUNTAI 24.06.2018
01. On alkamassa mielenkiintoinen ellei peräti kohtalokas viikko, jonka aikana tapahtuu useita merkittäviä toimia, ei välttämättä siinä järjestyksessä kuin niitä tässä esitän.
02. "Ääniä arabimediasta" kertoo Qatarin kostosta Saudi Arabialle, joka hävisi avausottelun Venäjälle peräti 5 -0, eivätkä muutkaan muslimimaat onnistuneet paljoa paremmin – hävisivät jokainen.
Al Jazeeran julkiasemassa artikkelissa Qatarin kosto saudeille ei suoranaisesti liity pallon potkimiseen vastapuolen verkkoon, vaan se koski kilpailua FIFA:n sponsorisopimuksesta, jonka Qatar voitti Saudi Arabian mieliharmiksi. Siten Qatarin kansallisen airlines logo on ylväästi esillä globaalin tapahtuman pelikenttiä ympäröivillä mainostauluilla. Artikkelissa kehotetaan lukijoita nauttimaan peleistä, vaikka kilpailu ulottuukin pelikentän ulkopuolelle.
https://www.jpost.com/Magazine/VOICES-FROM-THE-ARAB-PRESS-QATARI-REVENGE-AT-THE-FIFA-WORLD-CUP-560469.

03. USA:n presidentti Donald Trumpin nimittämät rauhan-suunnittelijat Jared Kushner ja Jason Greenblatt saapuivat ennen viikonloppua Israeliin.
Kushner, joka on Tumpin vävy naituaan Trumpin tyttären Ivankan, sanoi antamassaan haastattelussa Al-Quds lehdelle olevansa valmis työskentelemään PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa, jos hän on valmis siihen. Haastattelu julkaistiin myös arabiaksi. Kushner osoittaa siinä suoran viestin palestiinalaisille: "Te olette ansainneet valoisan tukevaisuuden, nyt on aika israelilaisten ja palestiinalaisten vahvistaa johtajiaan ja keskittyä rohkaisemaan heitä avautumaan ratkaisulle, pelkäämättä yrittämistä" Kushner selitti jatkaen: "Uskon että saavuttaakseen sopimuksen, molemmat osapuolet saavuttavat enemmän, kuin mitä antavat, ja molemmat osapuolet tulevat tuntemaan luottamusta siihen, että heidän kansansa elämä tulee olemaan parempi vuosikymmenien ajan heidän tarjoamiensa myönnytysten vuoksi". Hän ei itse ole ollut kontaktissa Abbasin kanssa, mutta on saanut kuulla välittäjiltä hänestä. Hän tarjosi lievää kritiikkiä Abbasista todeten, että on syytä epäillä hänen kykyään solmia rauhaa, sillä 25 vuoden ajan samat kysymykset ovat olleet keskustelujen alaisina, eikä rauhaa ole saavutettu sinä aikana.
Vastauksena kysymykseen Gazasta Kushner sanoi: "Se mitä siellä tapahtuu, on todella säälittävää. Tilanne alkoi ennen Presidentti Trumpin tuloa valtaan, mutta meidän on pyrittävä tekemään parannuksia sinne. Epätoivontaso paljastaa pahimman näkymän, mitä voi tapahtua, kun asiat jätetään ilman ratkaisua ja niiden annetaan jatkua sellaisina". Hän sanoi Gazan asukkaitten olevan huonon johtonsa panttivankeja, joka on kyvytön liittymään osaksi kansainvälistä yhteisöä. USA ja Israel luokittelevat Hamasin terrori-järjestöksi.
USA:n laatiman suunnitelman uskotaan esittävän detaljoituja ratkaisuja peruskysymyksiin rajoista, Israelin rakentamien juutalaisyhteisöjen asemasta sekä palestiinalaisten pakolaisten kohtalosta ja turvallisuudesta. Trump sanoo tukevansa kahden valtion periaatetta – joskaan ei sulje pois muitakaan esityksiä – muta Kushner ei maininnut sitä Al-Quds haastattelussa.
Hän vakuutti USA:n olevan sitoutunut löytämään ratkaisujen-paketin, jonka kanssa osapuolet voivat elää.
"Perimmäisten kysymysten ratkaiseminen ilman parempaa elämää kansalle ei johda pysyvään ratkaisuun".
https://www.jpost.com/Middle-East/Report-Trump-adviser-Kushner-says-will-publish-Mideast-plan-soon-560707

04. PA/PLO:n pääneuvottelija, PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat syytti USA:n neuvottelijoita, että he pyrkivät hajottamaan PA:n. "USA:sta on tullut pelkästään Israelin miehityksen puhemies tarkoituksenaan normalisoida Israelin apartheid ja jakaa Palestiinan kansa". Abbas itse on kovin hiljaa, toipumassa lienee.

Kaksi presidentti Trumpin nimittämää Lähi-Idän rauhan-neuvottelijaa Jared Kushner ja Jason Greenblatt saapuivat Israeliin torstaina viimeisenä kohteenaan tiistaista lähtien vieraillen ensin Jordaniassa, Saudi Arabiassa, Qatarissa ja Egyptissä.
He keskustelivat Jerusalemissa pääministeri Netanyahun kanssa perjantaina iltapäivällä neljän tunnin ajan, johon osallistuivat USA:n Israelin lähettiläs David Friedman sekä Israelin USA:n lähettiläs Ron Dormer. Tilaisuuden jälkeen Netanyahu antoi lausunnon, jossa hän sanoi keskustelujen keskittyneen diplomaattiseen prosessiin palestiinalaisten kanssa, alueelliseen kehitykseen sekä humanitääriseen tilanteeseen Gazassa.
Kushner ja Greenblatt harkitsevat, josko, koska ja miten suunnitelman luonnos voitaisiin julkistaa – koska USA:n päätös Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi on jo julkistettu ja arabien taholta yleisesti hylätty, kuten väitetään.

Kushner ja Greenblatt julkistivat keskustelujen jälkeen lausunnon – jonka USA:n Israelin lähetystö toisti – todeten, että he keskustelivat tavoista, joilla Gazan humanitääristä tilannetta voitaisiin helpottaa samalla varmistaen Israelin turvallisuuden. Keskusteluissa todettiin Trumpin hallituksen ja Israelin jatkuvasta sitoutumisesta edistää Israelin ja palestiinalaisten välistä rauhaa.
PA:n edustaja sanoi PA:n kantana, että jos he haluavat solmia rauhansopimuksen, osoitteena on PA.

Abbasin tiedottaja Nabuk Abu Rudeineh totesi lauantaina WAFA:n mukaan: "Oikea osoite oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan saavuttamiseksi, jota ei voida sivuuttaa, - ei alueellisesti eikä kansainvälisesti -, on Palestiinan päätöksentekijä, jota edustavat presidentti Mahmoud Abbas ja Palestiinan johto, joita tukevat laillinen kansainvälinen yhteisö ja arabimaat, jotka tekivät tämän selväksi USA:n delegaatiolle. Rudeineh sanoi aiemmin USA:n pyrkivän hajottamaan Palestiinan kansan houkuttelemalla Gulfmaat osallistumaan satoja miljoonia USD maksavaan infrastruktuuriprojektiin pyrkimyksissään erottaa Gazan kaista Länsirannasta vetoamalla humanitääriseen apuun.
Greenblatt vastasi näihin syytöksiin Twitter-sivullaan: "Hamas ja PA jotka ovat taistelleet keskenään vuosikymmenen ajan, väittävät
kyynisesti USA:n haluavan erottaa Gazan ja Länsirannan, sen sijaan, että tunnustaisivat meidän halun avustaa palestiinalaisia Gazassa. Mitä farisealaisuutta!"

Saeb Erekat sanoi "Palestiinan ääni" ohjelmassa lauantaina, että Gazan projektit – suoritettuina UNRWA:n ulkopuolella, jonka USA Erekatin mukaan haluaa sivuuttaa ja lopettaa esittämällä suoraa apua maille, joissa palestiinalaispakolaiset asuvat – itse asiassa tuhoten palestiinalaispakolaiset. Hän väitti vastoin totuutta, että Israel aikoo käyttää satamissa ja palestiinalaistyöntekijöiltä Israelissa kokoamansa vero- ym. saatavia avustuksiin Gazassa. Hän näkee tässä Israelin perustavan Gazasta minivaltion samalla tuhoten PA:n hallinnon Länsirannalla.
(Todellisuudessa Israel käyttää noita saatavia maksaakseen Hamasin aiheuttamat tuhot maanviljelijöille sekä luonnon-puistojen ja suojelualueiden omistajille, tuhoja, joiden arvioidaan nousevan tuhansiin miljooniin USD.)
Aiemmin tässä kuussa Greenblatt vastasi Washington Postissa olleeseen op-ed kolumniin todeten, että on aika palestiinalaisten saada joku toinen johtaja kuin Erekat, jonka samoja puheita olemme kuulleet viimeisen 40 vuoden aikana voimatta päästä lähellekään sitä, mitä palestiinalaiset haluavat.

Wafa raportoi Erekatin ja PA:n tiedustelujohtajan Majed Farajin tavanneen Ammanissa perjantaina Jordanian ulkoministeri Ayman Safadin sekä tiedustelunjohtajan Adnan al-Jundin keskittyen siihen, mitä Jordanian kuningas Abdullah II:n ja pääministeri Netanyahun keskusteluissa päätettiin maanantaina, sekä Kushnerin ja Greenblattin kanssa tiistaina.
Kuningas Abdullah lensi Washingtoniin viikonlopun aikana. Hän tapaa Trumpin sekä puolustusministeri Jim Mattisin ja ulkoministeri Mike Pompeon, kauppaministeri Wilbur Rossin ja Trumpin turvallisuusneuvonantajan John Boltonin.
Kuningas Abdullahin toimissa ja puheissa on nähtävissä selvää pelkoa omasta kohtalostaan riippuen siitä, miten rauhan-keskustelut saadaan alkuun ja millä perusteilla. Hän on toistellut useaan kertaan, että "rauha saavutetaan vain kahden valtion periaatteella, jolla perustetaan Palestiinan valtio 67 sotaa edeltävillä aselepolinjoilla palestiinalaisten kansalliselle maalle pääkaupunkinaan Jerusalem".
Hänen pahin pelkonsa on, että Jordaniassa voi puhjeta Libyan kaltaiset väkivaltaiset mielen-osoitukset, jotka kaatavat hänen hallintonsa ja vaarantaen hänen henkensä, kuten kävi Libyan diktaattorille Muammar Gaddafille, jonka USA:n CIA:n kiihottamat väkiloukot lynkkasivat. "Tulin, näin, ja yksi kuoli" sanoi Hillari Clinton kongressin kuulemistilaisuudessa. https://www.jpost.com/Middle-East/Report-Trump-adviser-Kushner-says-will-publish-Mideast-plan-soon-560707,

05. UUTISIA LYHYESTI
Terrorihyökkäykset Israelissa ovat 2.5 vuoden aikana saavuttaneet korkeimman tason; lisäystä edellisiin vuosiin peräti 40 % huhtikuussa. Toukokuussa rekisteröityjen iskujen määrästä 365 iskua, joista 271 tehtiin palopommeja käyttäen, sanotaan Israelin turvallisuusjärjestön kuukausiraportissa tällä viikolla. Nousu johtui hyökkäyksistä sekä Jerusalemissa että Juudeassa ja Samariassa että Gazan turva-aidan läheisyydessä. Toukokuun luku on suurin lokakuusta 2015,jolloin rekisteröitiin 620 hyökkäystä. IDF:n Dudevan eliittijoukkojen sotilas sai surmansa talon katolta heitetystä marmorilaatasta, joka ruhjoi hänen päänsä. 4 IDF:n sotilasta haavoittui, yksi räjähdyksessä Jerusalemissa, kolme muuta sotilasta ja yksi siviili, haavoittuivat Gazan rajalla.
Huhtikuussa raportoitiin 223 väkivaltatapausta.
Gazan arabien väkivaltaisissa mielenosoituksissa turvallisuus-aidan lähellä yli 135 palestiinalaista on saanut surmansa pyrkiessään murtautumaan aidan läpi Israelin puolelle tuhansien haavoittuessa, kuten Maan uutistoimisto raportoi.
Toukokuun 14 päivän massiivisissa mielenosoituksissa Gazan rajalla sai surmansa 61 ihmistä sotilaitten avatessa tulen tuhansia välivaltaisia mielenosoittajia kohti. Hamas ilmoitti myöhemmin, että 50 surmansa saaneista kuuluivat sen sotilassiipeen izzadin Al-Qassam, jotka olivat pukeutuneet siviiliasuihin. Yhden sylivauvan väitettiin saaneen surmansa kyynelkaasusta, mutta perheen jäsen tunnusti myöhemmin lapsella olleen perinnöllisiä hengitys-vaikeuksia, ja että Hamas maksoi perheelle siitä, että he väittivät lapsen saaneen surmansa IDF:n kyynelkaasusta.
Monet kansat YK:ssa ja sen instituutioissa ovat tuominneet Israelin tarpeettoman kovien luotien käyttämisestä.
Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen jäsenet ovat lähettäneet Israelin puolelle tuhansittain leijoja ja ilmapalloja, jotka on varustettu palopommeilla, räjähteillä ja myrkyllä. Ne ovat polttaneet tuhansia dunamia viljapeltoja, luonnonmetsää sekä luonnonsuojelualueita, joissa eli harvinaisia eläimiä ja lintuja.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Terrorist-attacks-on-Israelis-reach-2-12-year-high-560656,

Venäjän hävittäjäpommittajat iskivät syyrialaisten kapinallisten valvomaan kaupunkiin sunnuntaina Syyrian lounaisosassa. Lienee ensimmäinen kerta, että Venäjän koneet ovat antaneet suoraa ilmatukea Assadin joukoille niiden pyrkiessä tuhoamaan vielä Daraan provinssissa jatkuvan vastarinnan. Seurantajärjestöt sanovat hävittäjien tehneen ainakin 20 iskua Busra Al-Harir kaupunkiin Daraan koillispuolella, kertoo Reuters. Hyökkäykseen osallistui 5 Venäjän hävittäjää, jotka tekivät 25 ilmaiskua.
Syyrian armeija on käyttänyt raskasta tykistötulta ja raketteja hyökkäyksissään kapinallisten asemia vastaan.

Syyrian presidentti Bashar Assad vannoi vapauttavansa viimeiset kapinallisten pesäkkeet vuoden loppuun mennessä, ja Daraan kaupungin alue, jossa mielenosoitukset saivat alkunsa, on strategisesti tärkeä. Assadin kampanja alkoi viime viikolla vastoin Venäjän ja USA:n sopimusta, ettei alueella sodita, joka haluttiin säilyttää kovien taistelujen ulkopuolella. Venäjän hävittäjien suorittamat ilmaiskut voivat nopeuttaa sopimuksen laatimista, jolla kapinallisten aseelliset yksiköt saavat poistua alueelta, kuten useissa kohteissa on tapahtunut.
USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley syytti Venäjää tehdyn sopimuksen rikkomisesta.
Israel seuraa tarkoin tilanteen kehitystä aivan pohjoisrajansa takana. Iranin joukkojen sanotaan poistuneen alueelta, mutta Hizbullahin aseelliset yksiköt pysyvät Assadin armeijan tukena. Syyrian armeijan operaatio Syyrian eteläosissa voi aiheuttaa sen, että IDF:n tulee puuttua tilanteeseen saadakseen Hizbullahin joukot pois rajan tuntumasta. Iranin joukkojen sanotaan kuitenkin palanneen sinne Syyrian armeijan asepukuihin sonnustautuneina, mitä Israel ei voi sietää ilman vastatoimia.
https://www.jpost.com/Middle-East/Russian-jets-strike-rebel-held-town-in-Syria-560705
Venäjällä jatkuvat FIFA:n maailmanmestaruuskisat tiivistyvissä tunnelmissa, joissa jotkut pelaajat heltyvät avoimeen itkuun kameroiden edessä joukkueen hävittyä. Entiset mahtijoukot ovat edelleen nousemassa jatkoon päässeiden joukkoon, mutta taistelut ovat katkeria eikä erotuomareiden ratkaisut useissa tilanteissa ole saaneet pelaajien hyväksyntää. Tuomareilla on videonauha välittömässä käytössään vahvistamaan päätöksiään, mutta niistä käydään kovaa sanasotaa internetissä. https://www.iltalehti.fi/jalkapallon-mm-2018/201805312200979204_ly.shtml

Saudinaiset saavat tänään aloittaa virallisesti ajamisen autolla sitä koskevan kiellon päättyessä tänään. https://www.jpost.com/Middle-East/Saudi-women-take-victory-laps-as-driving-ban-ends-560721

PA:n arabi ajoi autollaan - tahallisesti tai ei – Betlehemistä länteen sijaitsevan Husan kaupungin alueella sotilaspartioon. Kolme IDF:n sotilasta, 2 naista ja yksi mies, haavoittuivat Gush Etzionissa tapahtuneessa autolla tehdyssä oletetussa terrori-iskussa. Auton kuljettaja pakeni paikalta, sotilaat etsivät häntä. IDF:n tiedotteen mukaan mies yritti ajaa sotilaspartion yli. https://www.jpost.com/Israel-News/Ramming-attack-near-the-Palestinian-town-of-Husan-driver-fled-the-scene-560690

56 miljoonaa äänioikeutettua Turkin kansalaista äänestävät tänään, jossa maan istuva presidentti Recep Tayiip Erdogan voittaessaan yli 50 % äänistä saa rajattoman yksinvallan, tai sitten joku kilpailijoista voi yllättää ja haastaa Erdoganin kaksin-kamppailuun, jota kuitenkaan ei pidetä mahdollisena, sillä Erdogan on pitänyt huolta eri tavoin ajattelijoitten eliminoimisesta heittämällä heitä tuhansittain vankilaan – etenkin journalisteja – sekä painostamalla heitä ennen aikaiselle eläkkeelle, etenkin armeijan johtavia kenraaleja, sillä Kemal Atatyrkin perustuslain mukaan armeijan tuli valvoa maan pysymistä demokraattisena valtiona, mikä ei sovi Erdoganin maailmankuvaan.Hän haluaa Turkin kehittyvän islamin ja johtavaksi islamilaiseksi tasavallaksi näennäisdemokratiana. Hän haluaa Turkista presidentin johtaman maan USA:n tapaan, mutta lisäyksellä elinikäisellä presidentin oikeudella. Turkin talous on kuitenkin surkealla tasolla, ja se voi asettaa Erdoganin voiton kyseenalaiseksi ja mahdollistaa uuden haastajan voivan saada enemmistön ainakin parlamentin 600 jäsenen parissa. Turkin johtaja Kehityspuolue on hallinnut maan poliittista elämää vuodesta 2002 lähtien.
https://www.jpost.com/Middle-East/5-things-you-need-to-know-about-Turkeys-election-560673,
https://www.jpost.com/Middle-East/Erdogan-faces-major-test-as-Turks-vote-for-president-parliament-560722.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 22 -34; Suolameri 25 -36, Eilat 26 -38 +C-astetta, aurinkoista, säätila lämpenee.

Artikkelissa väitetään, että Nimrodin hautakammio in löydetty. Tutkijat pitävät mahdollisena Nimrodin ja Osiriksen kloonaamista löydetyistä geeneistä. Mitähän hyötyä tai edes intressiä näiden jumalina pidettyjen muinaisten hallitsijoiden kloonauksella mahtaisi olla ihmiskunnalle, ellei kysymys ole muinaisten henkivaltojen herättämisestä henkiin? http://www.auricmedia.net/nimrods-tomb-found-cloning-of-nimrod-and-osiris-underway/















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021