MAANANTAI 21.05.2018

MAANANTAI 21.05.2018
01. Juutalaisten juhlapyhät ovat pahoin sekoittaneet viikkorutiinini, mutta pyritään pysymään ajan tasalla. Kirjoitan tätä shavuot-päivän iltana ja jatkan huomenna maanantaina.
02. Shavuot (viikot) on yksi juutalaisten suurimmista juhlapyhistä. Sitä vietetään Toran (Lain) antamisen vuoksi juutalaisille Siinain vuorella, joka ilmeisesti on muinaisen Midianin alueella Saudi Arabiassa. Näiden suurten juhlapyhien rikkomisesta annettiin yksioikoiset tuomiot: rikkoja poistettakoon Israelista.
03. Gazan turva-aidan varrella tapahtuneet väkivaltaiset mielen-osoitukset ovat suurelta osin laantuneet, arabimaiden painostuksen vuoksi, ja ehkä senkin vuoksi, että Gazan kansan mielenkiinto alkoi loppua. Vapaaehtoisten määrä aidan varrella alkoi vähetä. Hamasin iskut laitteita vastaan jotka palvelevat heitä itseään, olivat varmaan väärä toiminto. Polttoaineen vähyydestä kärsivä Gaza ei ymmärtänyt, miksi kaasua sinne johtavat johdot täytyi Hamasin käskystä tuhota ja terminaali polttaa kolme kertaa, kuten ei sitäkään, että tavararekkoja käännytettiin takaisin Israeliin Kerem Shalom terminaalista.
Koska nyt on ramadan, muslimien paastokuukausi, jolloin he eivät syö eivätkä juo päivisin ennen auringonlaskua, he ovat tavallista ärtyneempiä etenkin näin hellesään aikana.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kävi sairaalassa jo kolmatta kertaa viikon aikana. Hänellä oli kuumetta, kipua rinnassa ja luultavasti pneumonia. Hänellä oli korvaleikkaus tiistaina, ja sen seurantatarkastus, mutta lääkärien mukaan kunto on kohtalainen. Abbas on 83-vuotias ja ketjupolttaja. Hän on kärsinyt huonosta terveydestä jo pitkään, mutta ei ole uskaltanut nimittää seuraajaa. https://www.timesofisrael.com/abbas-taken-to-hospital-for-3rd-time-in-a-week-said-to-suffer-chest-pains/.

04. Puolustusministeri Avigdor Liberman kutsui Joint Arablist puheen-johtajaa ja hänen apulaisiaan terroristeiksi, joiden oikea paikka on vankila, heidän hyökätessään poliisia vastaan Haifassa. Ayman Odeh syytti rajusti poliisia sen "brutaalisti hajotettua Gazan myötätunto- protestin Haifassa."Jokainen päivä, jotka Ayman Odeh ja hänen tukijansa kulkevat vapaina kiroten poliisiupseereita osoittavat lain vartijoiden epäonnistuneen tehtävässään" Liberman kirjoitti Twitter sivullaan sunnuntaina. Odeh kävi tapaamassa sairaalassa lauantaina Mossawa Rights ryhmän johtajaa Jafar Farahia, joka särki polvensa poliisin pidättäessä hänet perjantaina Haifan protestin yhteydessä. Odeh kutsui poliisia Bnai Zion sairaalassa häviäjiksi. Hän kirosi poliisia myös maanantaina järjestetyn protestin aikana, johon osallistui 200 ihmistä. Protestissa lähellä uutta lähetystörakennusta vastustettiin USA:n lähetystön muuttoa Tel Avivista Jerusalemiin. Odeh itse osallistui siihen protestiin. https://www.timesofisrael.com/liberman-calls-arab-party-chief-a-terrorist-who-belongs-in-jail/, https://www.timesofisrael.com/activists-say-police-broke-knee-of-arab-israeli-arrested-at-protest-in-haifa/,
05. Tel Aviv ylennettiin juuri "pyhäksi kaupungiksi", joka on avain kolmannen Temppelin rakentamiseksi, väittää Am Israel Säätiön
presidentti Jay Schulz. Hän sanoo, että Tel Avivilla on paljon enemmän tarjottavaa tulevaisuudessa, kuin monikaan arvaa. "Tel Aviv on todella Ir Hakodesh. Sillä on erittäin pyhä rooli näyteltävänä modernin Israelin voimakeskuksena". Hän perustaa väitteensä siihen, että kuningas Salomon rakentaessa ensimmäistä Temppeliä, elintärkeät cedar-puut kuljetettiin Libanonista nykyisen Jaffan tienoille, josta Salomon miehet hakivat ne Jerusalemiin.
Hän katsoo tehtävänään olevan juutalaisten kokoaminen maailmalta Israeliin ja kolmannen Temppelin rakentaminen. Hän valittaa sitä, että yhä useammat nuoret avioituvat ulkomailla eivätkä heidän lapsensa luultavasti ole lain mukaan juutalaisia.
"On korkea aika, että koko juutalainen maailma innostuu Tel Avivin Torasta. Minä olen ottanut hartioilleni varmistaa, että jokainen nuori juutalainen kaikkialla maailmassa tulee kotiin, tulee kiinnitetyksi, ja hänelle annetaan välineet rakentaa Am Israel, Israelin kansa Israelin maassa". http://www.wnd.com/2018/05/tel-aviv-promoted-as-holy-city-thats-key-to-3rd-temple/

06. Diplomaatit Euroopasta, Kiinasta ja Venäjältä ovat sopineet uuden sopimusmallin tarjoamisesta Iranille pelastaakseen 2015 solmitun JCPOA kv. sopimuksen P5+1 maiden ja Iranin välillä. Virkailijat tapaavat toisensa Viinissä ensi viikolla EU:n veteraanidiplomaatin Helga Schmidin johdolla keskustellakseen seuraavista askeleista USA:n presidentti Donald Trumpin päätettyä vetäytyä eroon 2015 kv. ydinsopimuksesta Iranin kanssa, kertoo Welt am Sonntag.
Saksa, Ranska, Venäjä ja Kiina osallistuvat kokoukseen, mutta USA ei, lehti kertoo. Ei ole vielä selvää, tuleeko Iran mukaan, joka on vastustanut ballististen ohjusten rakentamisohjelmansa supistamista.
Lehti kertoo, että Iran voisi tulla mukaan, jos se saa pitää sopimuksen mukaisesti ydinohjelmansa, mutta rajoittaisi ohjusten rakentamista ja diplomaattista toimintaansa alueella. Tämä voisi vakuuttaa Trumpin poistamaan uudet Iranin vastaiset sanktiot.
EU:n energiajohtaja pyrki vakuuttamaan Iranille lauantaina, että 28 maan EU-blokki haluaa säilyttää nykyisen sopimuksen.
Saksan ulkoministeriön kantaa ei vielä tiedetä. https://www.jpost.com/Middle-East/Report-Europe-China-Russia-discussing-new-deal-for-Iran-557885

07. USA:n lähettiläs YK:ssa Nikki Haley tuomitsi UNHRC:n (YK:n ihmis-oikeusneuvoston) päätöksen asettaa tutkimuskomitean tutkimaan potentiaalisia Israelin toimittamia sotarikoksia äskeisissä yhteen-otoissa Gazan arabien kanssa turva-aidalla. "Taas yksi häpeällinen päivä ihmisoikeusneuvostolle" hän totesi. "Samaan aikaan kuin Venezuela on menossa diktatuuriin; Iran pidättää tuhansia poliittisia vastustajiaan ja Burmassa suoritetaan etnistä puhdistusta, YK:n ns. ihmisoikeusneuvosto on päättänyt asettaa tutkimuskomitean tutkimaan demokraattisen kansan laillista rajansa puolustamista omalla rajallaan terroristeja vastaan. Se on yksi uusi häpeällinen päivä YK:n ihmisoikeusneuvostolle". Päätöslauselmasta äänestettiin perjantaina äänin 29 -2, 14 poissaolevaa, päivän mittaisen keskustelun päätteeksi Genevessa. USA ja Australia äänestivät vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246200
08. Presidentti Trumpin nimittämän rauhantiimin valmistelema rauhansuunnitelma Israelin ja PA/PLO:n arabien välillä alkaa olla valmistumisvaiheessa, mutta se julkistetaan joskus kesä- heinäkuussa. Trump sanoo neuvotelleensa suunnitelmasta useiden arabijohtajien kanssa; Saudien kruununprinssi Muhammed bin Salman , UAE:n sheikki Muhammad bin Sayedin, Qatarin sheikki Tamim Hamad al-Thanin sekä Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin kanssa, sekä informoineen pääministeri Netanyhaua. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan oli kutsuttu Washingtoniin, mutta hän kieltäytyi kutsusta. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kieltäytyy keskustelemasta USA:n kanssa mistään suunnitelmista, eikä häntä ole informoitu asiasta.
Debkafile, joka kertoi suunnitelmasta 27.04. Weekly 798 lehdessä, paljastaa muutamia avainkohtia suunnitelmasta.
• Suunnitelma julkistetaan Washingtonin asettaman ohjelman mukaan riippumatta PA/PLO:n asenteesta.
• Arabimaailman uskotaan virallisesti hylkäävän suunnitelman, mutta pitävän sen elementtejä myöhempiä keskusteluja varten rauhanprosessissa.
• Etsiessään palestiinalaisten kantaa Valkoinen Talo ja Persian Gulfmaat sopivat etsiä palestiinalaisia PA/PLO:n hallinnan ulkopuolelta, joilla on eriävät mielipiteet Ramallahin kanssa, ja jotka voisivat hyväksyä suunnitelman. Viisi huomattavaa palestiinalaista on löydetty mahdollisina ehdokkaina, mukaan lukien Abbasin perivihollinen Mohammed Dahlan. Etsintä jatkuu edelleen.
• Pääministeri Netanyahu antaa varovaisen lausunnon esittäen, että Trumpin suunnitelma toimii lähtökohtana välittömille neuvotteluille arabimaitten kanssa yhteisesti hyväksytyistä kohdista. Hänen hallituksensa on esittänyt useita israelilaisia poliitikkoja, sekä hallituksessa että sen ulkopuolella, jotka ovat suostuneet tutkimaan asiaa.
• Kushner ja Greenblatt tulevat valvomaan suunnitelman etenemistä seuraavaa vaihetta varten.
Debkafile sanoo lähteisiinsä viitaten, että suunnitelman yksityiskohteet ovat seuraavat:
1. Palestiinan valtio perustetaan rajoitetulla itsemääräämis-oikeudella alueilla, joihin kuuluvat puolet Länsirannasta ja Gazan kaista.
2. Israel pitää turvallisuusvastuun useimmilla alueilla Länsirannalla ja Gazan kaistalla.
3. Jordaninlaakso säilyy Israelin itsenäisyys- ja sotilas-valvonnan alaisena.
4. Arabilähiöt Jerusalemin itäosissa liitetään Palestiinan valtioon, poikkeuksena vanhakaupunki, joka liitetään Israeliin.
5. Abi Dis Jerusalemin itäpuolella on tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki.
6. Palestiinan valtio ja Jordania jakavat uskonnollisen valvonnan kaupungin moskeijoissa (ei kirkoissa).
7. Gazan kaista liitetään Palestiinan valtioon, jos Hamas suostuu luopumaan aseistaan.
8. Palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta ei ole, mutta laaditaan mekanismi korvausten maksamiseksi.
9. Trumpin suunnitelma tunnustaa Israelin juutalaisten kotimaana, ja Palestiinan rajoitetulla itsenäisyydellä palestiinalaisten ´kotimaaksi.
Kommenteissa Rafael esittää: "Lähetä länsirannan arabit takaisin Jordaniaan, josta he tulivat; Gazan arabit takaisin Egyptiin, josta he tulivat; Israeliin kuuluu koko Jerusalem, ja sitten tulee rauha Lähi-Itään".
https://www.debka.com/trump-me-peace-plan-half-west-bank-for-palestinians-abu-dis-as-capital/,
09. UUTISIA LYHYESTI
7 arabia, joita syytetään poliisin pahoinpitelystä Haifan protesteissa ja pidätettiin, pidetään selleissä maanantain iltapäivään, 12 muuta pidätettyä laskettiin vapaiksi välittömästi – mukaan lukien aktivisti, joka loikkasi polvensa vastustaessaan poliisin pidätystä, tuomari Amir Salamehin käskystä Haifan maistraatin oikeudessa. https://www.timesofisrael.com/amid-outcry-over-arrests-judge-orders-all-19-haifa-protesters-released/
Sky News Arabia kertoo räjähdyksestä Iranin hallitsemissa tiloissa Damaskoksen eteläpuolella Syyriassa. Tiloissa harjoitettiin Iranin suorittamaa elektronista sodankäyntiä. Uutista ei ole vahvistettu. Räjähdys, joka raunioitti rakennukset, tapahtui aikaisin maanantaiaamuna. Räjähdyksestä ja sen syistä ei ole vielä tietoa. Samantapainen räjähdys tapahtui muutamia päiviä aiemmin syyrialaisessa tukikohdassa.
Sky News raportoi, että räjähdys kuultiin Najjahin lähiön alueella Damaskoksen eteläpuolella, jossa sijaitsee sotilasakatemia.
Syyrian hallitus, joka viimeistelee viimeisten kapinallisten valvomien taskujen poistamista, ei ole kommentoinut uutista.
Israel on systemaattisesti pyrkinyt tuhoamaan Iranin rakentamat tukikohdat pohjoisrajansa läheisyydessä Syyriassa.
Mystiset räjähdykset raportoitiin ase- ja polttoainevarastoissa perjantaina sotilaslentoasemalla Haman provinssissa, raportoi ihmisoikeustarkkailu Syyriassa. Niissä kuoli 28 ihmistä. https://www.timesofisrael.com/report-explosions-heard-at-iranian-facility-near-damascus/
Damaskoksen eteläpuolen lähiöissä toimineet ISIS joukot ovat antautumassa Syyrian armeijalle, mikä toteutuessaan antaisi Assadin hallitukselle valvonnan koko Damaskoksen alueella, ensimmäisen kerran 2011 jälkeen. Alueelle on sovittu tulitauko, joka kestää 24 tuntia. Joittenkin kapinallisten on annettu poistua alueelta. Ihmisiä kuljetettiin busseilla Yarmouk palestiinalaisten pakolaisleiristä sekä sen viereisestä Al-Tadamon lähiöstä yön aikana. Assadin hallitus kiistää sopimukset kapinallisten kanssa. https://www.timesofisrael.com/islamic-state-surrendering-in-syrias-capital-report/,
Paraguayn presidentti Horatio Cartes lensi Israeliin Jerusalemin lähetystönsä avajaisiin, kolmas embassy USA:n ja Guatemalan jälkeen. Häntä oli vastaanottamassa sunnuntaina yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan. Lähetystö avataan virallisesti maanantaina. Avajaistilaisuuden jälkeen presidentti Cartes tapaa ulkoministerin ja pääministerin, jotka osallistuvat avajaisiin, kertoi ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon. https://www.timesofisrael.com/paraguay-president-lands-in-israel-for-jerusalem-embassy-opening/
Israelin vankiloissa rangaistuksiaan kärsivät palestiinalaiset protestoivat siksi, että Aziz Awizat, jonka päämääränä oli pommittaa Jerusalemin rakennuksia, kuoli sairaalassa viikko sen jälkeen, kun hän hyökkäsi vartijan kimppuun. Hän kärsi vankilassa 50 vuoden rangaistustaan. https://www.timesofisrael.com/palestinian-prisoners-in-israel-protest-after-inmate-dies/,

Beit BINA India yhdistää israelilaiset matkailijat Intiassa elin-voimaiseen juutalaisuuteen. Beit BINA India keskus sijaitse Intian pohjoisosassa Dharamshalan kaupungissa. Keskus tarjoaa palveluksiaan myös "backbackors", selkäreppulaisilla, myös Shavuotin aikana. Ei-uskonnollisten israelilaisten johtama Beit BINA India palvelee vuosittain 40 000 israelilaista vuodessa, jotka kulkevat kaupungin kautta toisiin kohteisiinsa. https://www.timesofisrael.com/beit-bina-india-connects-israeli-travelers-to-a-vibrant-secular-judaism/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem -38; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -41 +C-astetta. Tänään aurinkoista, huomenna puolipilvistä. Lämpötila nousee hieman.

Kongressin raportin mukaan Iranin talous voi romahtaa, missä avustavat Trumpin asettamat uudet sanktiot, jotka pelottelevat ulkomaisia yhtiöitä rajoittamaan toimintaansa Iranissa. Tämä on yleensä vaarallinen tilanne etenkin yksinvaltaisesti hallituissa maissa, koska hallitus voi asemansa säilyttämiseksi ja kansan huomion kääntämiseksi pois ongelmista kehittää vaikeuksia rajoilla tai peräti kiihottaa sotaan. http://www.wnd.com/2018/05/congressional-report-irans-economy-could-collapse/

USA:n äänestäjät alkavat hyväksyä yhä suuremmassa määrin presidentti Trumpin ulkomaan politiikan, 51% uskoo, että sopimus Pohois Korean kanssa saadaan aikaan. Demokraattien hyökkäykset Trumpia vastaan ovat sattumassa omaan nilkkaan. Kansa on kyllästynyt perättömiin syytöksiin Trumpia vastaan, jonka esittämät näkökohdat ovat osoittautuneet oikeiksi. 43 % katsoo, että syytökset ovat vähentäneet demokraattien suosiota.
http://www.wnd.com/2018/05/poll-americans-see-too-much-trump-bashing/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019