KESKIVIIKKO 09.05.2018

KESKIVIIKKO 09.05.2018
01. USA:n presidentti Donald Trump allekirjoitti eilen dokumentin, jolla USA vetäytyy pois Iranin kanssa solmitusta JCPOA-sopimuksesta. Tarkkailijat valittavat, ettei Trumpilla ollut mitään suunnitelmaa esitettävänään, mitä tämän jälkeen tapahtuu.
"Muutamien viimeisten kuukausien aikana olemme olleet tiiviissä yhteydessä liittolaistemme ja kumppaniemme kanssa ympäri maailmaa, mukaan lukien Ranska, Saksa ja Yhdistyneet Kuningaskunnat" Trump kertoi. "Olemme myös olleet yhteydessä ystäviemme kanssa Lähi-Idässä. Olemme kaikki ymmärtäneet uhkan ja vakaumuksemme on, ettei Iran saa koskaan saada ydinaseita".
Ed Royce, republikaanien kongressinjäsen, USA:n edustajainhuoneen ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja, totesi kongressin kuulustelussa tiistaina: "Kongressi ei koskaan ole saanut tietoa vaihtoehdoista".
Tämä oli muutamia tunteja ennen Trumpin ilmoitusta vetäytymisestä v. 2015 solmitusta sopimuksesta.
Royce ilmoitti, että hän ja muut komitean jäsenet vastustivat sopimusta 2015 ja ovat olleet halukkaita työskentelemään Trumpin kanssa sen muuttamiseksi.
Ranska, Saksa ja Britannia sanovat edelleen pitävänsä sitoumuksensa sopimukseen. Nämä maat vetosivat viimeiseen asti Trumpiin, että hän säilyttäisi sopimuksen rungon koskemattomana ja välttäisi toimia, jotka voivat vaikeuttaa toisten kumppanien pyrkimyksiä sen toteuttamiseksi. Etenkin Israel ja Saudi Arabia halusivat USA:n irrottautumista sopimuksesta. Pääministeri Netanyahu sanoi: "Israel tukee täysin presidentti Trumpin päätöstä tänään hylätä tuhoisa ydinsopimus Teheranin terroristihallituksen kanssa".Khalid Salman, Saudi Arabian lähettiläs Yhdysvaltoihin sanoi Twitter sivullaan maansa "tukevan täysin Trumpin päätöstä".
AIPAC, American Israel Public Affairs Committee, julkaisi muiden juutalaisjärjestöjen kanssa lausunnon, jossa ne toteavat jännityksen kasvun ja pyrkimyksen etsiä tietä sovitteluun: "Tiedostamme merkittävän erimielisyyden tämän sopimuksen suhteen. AIPAC jatkaa työskentelyään kongressin ja hallituksen kanssa kahden puolueen yhteis-
toimin edistää politiikkaa, joka varmistaa, ettei Iran tule koskaan saamaan ydinaseen valmistamismahdollisuutta, ja tiedostaa sen vaarallisuuden alueellisilla tavoitteillaan".

Presidentti Trump jätti päätöksessään oven avoimeksi keskustelun jatkamiseksi sopimuksen silmiin pistävimpien epäkohtien muotoilemiseksi uudelleen.
Vaarallisimpia niistä ovat ns. auringonlasku (sunset) kohdat, joilla Iran saa jatkaa ydinteknologiansa kehittämistä vapaasti 2025- 2030 jälkeen. Toinen on Iranin ballististen ohjusten kehittäminen ja rakentaminen, jotka puuttuvat sopimuksesta. USA on alkanut havaita joutuvansa Iranin ballististen ohjusten alaiseksi, mutta Euroopan maat eivät tunnusta, että niiden pääkaupungit ovat jo Iranin ohjusten alaisina. Sopimuksen eurooppalaiset allekirjoittajamaat sanovat, ettei sopimusta voida muuttaa, koska Kiina ja Venäjä vastustavat sitä, Sen sijaan ne haluavat koventaa Iranin vastaisia sanktioita, mitä myös USA haluaa.
Iranin ensireaktio oli tyrmäävä, mutta verenpaineen laskettua Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi toisten kannattamana, että "Iran on valmis suostumaan Euroopan maiden tarjoukseen, jos ne antavat Iranille riittävät vakuutukset" kuten Ali Motahar, Iranin parlamentin apulaispuhemies, totesi. Trumpin uhkaamat kovat sanktiot edellyttävät USA:n asettavan seuranta-mekanismin, jolla seurataan Iranin toteuttavan sille asetettuja rajoitteita. Tämä voi kestää kuukausia, mikä antaa neuvotteluille lisäaikaa.
Trumpin päätös vetäytymisestä tulee vaikuttamaan välittömästi eurooppalaisten yhtiöitten tekemiin tai neuvoteltavina oleviin sopimuksiin Iranin kanssa. Tämä on yksi syy Euroopan haluttomuuteen sopimuksen muuttamiseen, sillä Iranin sopimukset ovat olleet hyvin edullisia näille yhtiöille. https://www.timesofisrael.com/after-pulling-out-of-the-iran-deal-trumps-plan-b-remains-elusive/, https://www.timesofisrael.com/very-strong-sanctions-will-bring-iran-back-to-negotiations-us-treasurer-says/. https://www.timesofisrael.com/for-trump-derailing-the-iran-deal-is-more-about-obama-than-nuclear-diplomacy/.

02. Israel seuraa Trumpin Iran sopimuksesta vetäytymisen seurauksia sekä tyytyväisyydellä että sydän syrjällään, sillä Iran voi alkaa toteuttaa uhkaustaan sekä jatkaa välittömästi kesken jääneitä ydin-tutkimuksiaan ja ballististen ohjusten testauksiaan, että kiihottamisen liittolaisiaan Syyriassa kostaakseen monet Israelin tekemiksi väitetyt ohjusiskut Iranin rakentamiin tukikohtiin Syyriassa, joissa on kuollut useita iranilaisia sotilaita.
Israel suhtautuu vakavasti Iranin esittämiin uhkauksiin valmistautuen pahimman varalle. Israel ei halua sotaa, mutta kuten puolustusministeri Liberman vakuuttaa, se tulee puolustautumaan kaikkia hyökkäyksiä vastaan, joilla vahingoitetaan sen asukkaita.
Asiantuntijoitten mukaan hyökkäys voi tulla Iranin liittolaisjärjestöjen Hizbullah ja muiden shia-muslimi-ryhmien kautta, joka ovat oppineet käyttämään uudenaikaisia aseita ja ohjuksia Syyrian sodan aikana.
Jännityksen noustessa raja-alueilla IDF kehottaa Golanin asukkaita jatkamaan rutiiniaskareitaan. Raja-kaupungit valmistelevat pommisuojia äkillistä tarvetta varten, mutta koulut ja muut toiminnot jatkuvat normaalisti. Golanin alueneuvosto antoi rauhoittavan tiedotteen keskiviikkoaamuna koulujen toimisesta normaalisti. Aamulla levinnyt uutinen ilmaiskuista yön aikana iranilaiseen tukikohtaan ei muuttanut tilannetta.
IDF antoi tiistaina käskyn alueneuvostoille avata pommisuojat havaittuaan epätavallista liikettä iranilaisten joukkojen keskuudessa Syyriassa peläten kostoiskujen mahdollisuutta.
"Huoli on korkealla", totesi Eli Malka, Golanin alueneuvoston puheenjohtaja. "Me olemme työskennelleet IDF:n kanssa viimeisten vuosien aikana valmistaen kutakin kylää tällaista tilannetta varten. Pommisuojat ovat valmiit ja asukkaat ovat kestäviä". IDF ilmoitti aiemmin viikolla osittaisesta liikekannalle-panosta, mutta päivärutiini jatkuu, koulut toimivat kuten myös maataloustyöt IDF:n koordinoimina. Useita turistikohteita suljetaan tilanteen vaatimuksen mukaan.
Syyrian valtion media kertoi keskiviikon vastaisen yön aikana Israelin tekemästä iskusta Damaskoksen etelä-puolelle sotilastukikohtaan, jota pidetään iranilaisena. Iskussa kuoli 9 Iranille myötämielisen ryhmän jäsentä.
Syyrian virallinen uutistoimisto SANA sanoi maan ilmapuolustuksen eliminoineen kaksi ohjusta Damaskoksen eteläpuolella kertomatta, kuinka monta ohjusta sinne ammuttiin. Israel ei kommentoinut asiaa. Syyrian ihmisoikeuksien tarkkailija Lontoossa toimiva johtaja Rami Sbd al-Rahman sanoi, että iskun kohteena oli Hizbullahin ja Iranin omistama asevarikko. https://www.timesofisrael.com/as-border-tensions-rise-army-urges-golan-residents-not-to-disrupt-daily-lives/,
https://www.timesofisrael.com/alleged-israeli-strike-reported-in-syria-after-idf-sounds-alarm-in-north/,
USA varoitti kansalaisiaan Golanin vaarallisuudesta kehottaen sopimaan matkasta etukäteen. https://www.timesofisrael.com/us-warns-government-employees-to-avoid-golan-amid-iran-attack-fears/ ,
03. Libanonin vaaleissa Hizbullah eteni, mutta vähemmän kuin uskottiin. Sen liittolaiset sen sijaan kasvattivat edustajiensa määrää 128 jäsenen parlamentissa. Tämä tulee varmistamaan, ettei niiden asekuljetuksia tulla valvomaan. Hibullah voi siten kasvattaa uuden-aikaisten ohjustensa määrää. Se tarkoittaa myös sitä, että Hizbullah valvoo entistä täydemmin Libanonia, ja voi estää sille vahingollisten päätösten tekemistä. Sunnuntain vaaleissa – edellinen oli 9 vuotta sitten – shia-muslimien aseellinen järjestö, jolla on läheiset suhteet sekä Syyrian että Iranin kanssa, tulee entistä voimallisemmin hallitsemaan Libanonia, jonka pääministeri Saad Haririn saudien tukema Future Movement kärsi tappioita, ja jolla on entistä vaikeampi hallita maata poliittisen hajanaisuuden vuoksi. https://www.timesofisrael.com/hezbollah-arsenal-to-go-unchallenged-after-lebanon-vote-analysts/.

04. UUTISIA LYHYESTI

Energiaministeri Yuval Steinitz varoittaa Syyriaa, että Israel voi teloittaa presidentti Assadin, jos hän sallii Iranin iskevän Israeliin alueeltaan painottaen, että tämä on hänen henkilökohtainen mielipiteensä. https://www.timesofisrael.com/minister-warns-israel-could-kill-assad-if-he-lets-iran-attack-from-syria/
Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoi - osallistuttuaan Netanyahun tarjoamaan illalliseen tämän kotona – olevansa loukkaantunut jonkinlaisen suklaamössön tarjoamista miehen kengässä. Eräs diplomaatti sanoi tuohtuneena: Missä maassa kengän asettaminen illallispöytään pidetään sopivana? "Mitä keittiömestari Segev kuvitteli tekevänsä? Huvittavaa se ei ollut. Voin sanoa, että se loukkasi syvästi pääministeri Abea". "Japanissa riisutaan kengät kotiin tai toimistoon mennessä. Tämä on virhe ja diplomaattinen herjaus, kunnioituksen puuttuminen korkeimmalla tasolla. Se on kuin suklaajälkiruuan tarjoaminen juutalaiselle sian-muotoisessa astiassa", selitti toinen.
Segev yritti selittää, ettei kenkä ollut aito, vaan teollisuussuunnittelijan Tom Dixonin taiteellinen metalliluomus. https://www.timesofisrael.com/japan-pm-said-offended-by-dessert-served-in-shoe-at-netanyahu-home/
Pääministeri Benyamin Netanyahu lensi aamulla Moskovaan keskustellakseen presidentti Vladimir Putinin kanssa Iranin tilanteesta kuten myös Trumpin påätöksestä vetäytyä pois Iranin ydinsuunnitelmasta. Putin arvosteli rankasti Trumpin päätöstä. https://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/Leaving-for-Moscow-Netanyahu-urges-continued-military-coordination-in-Syria-554881
Neyanyahu sanoi Kyproksen huippukokouksessa, että Iranb haluaa rakentaa sota-aluksilleen satamia Välimerellä. Kreikan, Kyproksen ja Israelin toiveena on rakentaa öljy- ja kaasujohto Eurooppaan ohittaen Turkin, jonka kautta putki olisi halvempi, mutta poliittisesti epävarmempi presidentti Recep Tayiip Erdoganin islamilaisen valtapolitiikan vuoksi. https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/PM-in-Cyprus-Iran-hopes-to-build-naval-bases-in-Mediterranean-554861
PA/PLO:n johto ilmoittaa, että USA:n lähetystön muutto Israeliin 14. toukokuuta on raivon päivä. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-official-May-14-to-be-day-of-rage-554867
Guatemala ja Paraguay muuttavat lähetystönsä Jerusalemiin pari päivään USA:n lähetystön muuton jälkeen 14.05. https://www.jpost.com/Israel-News/After-US-and-Guatemala-Paraguay-to-move-its-embassy-to-Jerusalem-554739
Elokuvan tekijä Pierre Rehov näyttää laatimassaan elokuvassa "Behind the Smoke Screen"mitä Hamasin markkinoima jo kuudetta viikkoa kestänyt "Great March of Return" todella tarkoittaa. Hän kertoo läheltä seuranneensa Hamasin propagandan rakentamista ja haluaa, että maailma alkaisi lopultakin tajuta todellisuuden savuverhojen takaa. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/WATCH-Exclusive-footage-from-inside-Gaza-reveals-true-face-of-protests-553655.
Maailman korkein 989 jalkaa korkea aurinkovoima-torni on valmistumisvaiheessa. Sen ympärille on asennettu 50 000 peliä, jotka kohdistavat säteensä torniin. Ashalim Solar projekti antaa sähköä 150 000 talouteen avustaen Israelia saavuttamaan 10 % maan sähköntuotannosta uudistuvasta lähteestä v. 2020.
Projekti on kansainvälinen, rakennusosat toimitti Kaliforniassa toimiva Bright Energy ja Bostonin General Electric. Alström Ranskasta valvoi projektia. https://www.fromthegrapevine.com/photos/nature/tallest-sower-tower-world-israel-ashalim
Presidentti Putin osallistuu tänään Netanyahun kanssa Moskovan Punaisella Torilla voitonparaatiin natsiSaksasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245674
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sai vastalauseiden ryöpyn maailmalta sanoen, että juutalaisten tuhoaminen Euroopassa johtui juutalaisten harjoittamasta rahanlainauksesta ja pankki-toiminnasta. Jopa EU-maat paheksuivat Abbasin perättömiä väitteitä, Saksan todetessa: Holokaust oli ja on meidän eikä kenenkään muun synti.
Abbas pyysi anteeksi – ei lausuntoaan, vaan sitä, että se loukkasi jonkun tunteita. 82 vuotta epäjumalansa Allahin kasvoja katsellut Abbas ei voi millään puhdistaa mustaan sydämeensä kertynyttä roinaa, siihen tarvitaan jumalallista puuttumista. https://www.breakingisraelnews.com/107151/us-calls-upon-un-security-council-to-condemn-palestinian-chairmans-deeply-disturbing-holocaust-remarks/
Jemenin kapinalliset ampuivat ohjuksia Riyadiin, josta kultiin räjähdyksiä. Joku haluaa Saudi Arabian aloittavan sodan Iranin kanssa. Riyadiin ammuttiin 2 Iranissa valmistettua ohjusta, jotka ammuttiin alas. https://www.timesofisrael.com/yemen-rebels-target-saudi-capital-with-missiles-report/
Israelin "kaunis olento" Netta Barzilai kelpuutettiin Eurovision 2018 loppukilpailuun. https://www.timesofisrael.com/israels-beautiful-creature-netta-barzilai-qualifies-for-eurovision-2018-final/
USA:n Jerusalemin lähetystön tienviitat alkavat olla paikoillaan. https://www.timesofisrael.com/israels-beautiful-creature-netta-barzilai-qualifies-for-eurovision-2018-final/
Hamas käy uudenlaista sotaa Israelia vastaan IDF:n katsoessa sormi suussa: Miten suhtautua noihin ilmapalloilla varustettuihin leijoihin, joilla on poltettu rajan pinnassa olevien kibbutsien ja maatilojen viljapeltoja. Satoja dynaameja, useita eekkereitä, vehnää on poltettu. Kukaan ei ole haavoittunut, mutta asukkaita varoitetaan koskettamasta leijoihin, jotka voivat olla miinoitettuja. Tämä lienee osa March of the Return, joka alkoi 30. maaliskuuta ja jatkuu toukokuun puoliväliin. https://www.timesofisrael.com/flaming-balloons-from-gaza-said-to-spark-fires-in-southern-israel/.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14 -22; Tiberias 17 -27, Suolameri 20 -30, Eilat 23 -31. +C-astetta, puolipilvistä, perjantaina pilvistä, lämpötila nousee useita asteita












Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021