KESKIVIIKKO 02.05.2018

KESKIVIIKKO 02.05.2018
01. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kiireiseen istuntoon alkuviikosta. Istunnossa ei kuitenkaan käsitelty Syyriassa suoritettua pommitusta, vaan Iranin ydinaseohjelmassa paljastuneita viimeisiä tapahtumia. Istunnosta ei annettu julkista tiedotetta, mutta Bibi ilmoitti käsittelevänsä tapahtumia puheessaan maanantai-illan lehtikonferenssissa.
02. Netanyahu puhui lähes tunnin ajan käyttäen apunaan runsasta dokumenttiaineistoa, jonka pohjalta hänen puheensa runko oli laadittu selventävien piirrosten, videoiden ja kaavioitten muotoon. Pääministeri puhui ilman papereita sujuvasti ja takeltelematta käsitellen monimutkaisia asioita ja outoja teknisiä termejä, mikä kaikki osoitti hänen syvästi perehtyneen aiheeseensa.
03. Netanyahun teemana oli "IRAN LIED" (Iran valehteli).
Pääministeri aloitti puheensa toteamalla, että Yossi Cohenin johtama Mossad oli suorittanut yhden viimeisimmistä uroteoistaan. Muutamia viikkoja sitten Mossad oli soluttautunut Iranin maaperälle, ja siirsi yhden yön aikana puoli tonnia dokumentteja lähellä Teherania Shorabadin alueella sijaitsevasta viattoman näköisestä rapistuneesta varastorakennuksesta Israeliin. Artikkelit eivät kerro yksityiskohtia operaatiosta, mutta siihen luultavasti osallistuivat Mossadin agenttien Israelin ilmavoimat sekä laivaston erikoisjoukot.
Iranin ydintoimintaa koskevaan arkistoon kuuluu 55 000 dokumenttia ja 55 000 kansiota DC183 muodossa.
Iran siirsi ydinasetta koskevat kansionsa Teheranista v. 2017 Shorabadin alueen varastorakennukseen Teheranin eteläpuolella. Mossad seurasi tilannetta v. 2016 lähtien. Hadashot TV-news kertoi tiistai-iltana, että Mossadin salainen operaatio suoritettiin Iranin agenttien ollessa heidän kannoillaan. Tieto perustuu TV:n suorittamiin keskusteluihin Israelin viranomaisten kanssa. Operaatio onnistui laajan operatiivisen infrastruktuurin ansiosta Iranin maaperällä, kertoo Hadashot TV-news. Iran siirsi dokumentit Shorabadin varastorakennukseen vähitellen, ettei se vuotaisi julkisuuteen.
Vuoden 2016 helmikuussa Mossad sai tiedon rakennuksesta aloittaen sen seuraamisen. Myöhään 2018 helmiluussa Mossad sai tarkat tiedot määrättyyn konttiin sijoitetuista kassakaapeista.
Mossadin agenttien tiimi murtautui sisään ja siirsi aineiston toiseen paikkaan. Iranin agentit saivat tietoonsa tapahtuneen murron, mutta Mossadin agentit pystyivät muiluttamaan aineiston ulos maasta Iranin agentit kanta-päillään. New York Times raportoi maanantaina, että murtautuminen varastoon ja aineiston siirto ulos Iranista suoritettiin saman yön aikana.
04. Tiedusteluministeri Israel Katz sanoi tiistaina, että kun operaatio esitettiin hänelle, hän ei aluksi uskonut sitä mahdolliseksi. Mutta Mossad teki historiaa: "Se otti puolitonnia alkuperäisiä dokumentteja, ja siirsi ne tänne".
Varastorakennus oli Vallankumouskaartin valvonnassa, joka perustettiin 2009 ja jota johtaa Hossein Taeb. Hadashot arabiasiain analyytikko Ehud Jaari sanoo, että Taeb ja kumppanit joutuvat vastaaman vaikeisiin kysymyksiin. Iran on jo aloittanut laajan pidätys-kampanjan syyllisten löytämiseksi, sanoo TV-10 arabi-asiain toimittaja Zwi Yehezkell. Syyliset voidaan tuomita kuolemaan, hän toteaa. https://www.timesofisrael.com/mossad-agents-snuck-nuclear-files-out-of-iran-with-authorities-on-their-tails/,
05. Iran allekirjoitti ydinaseiden levittämisdokumentin 1970, mutta Ruholha Khomeinin kaapattua vallan Iranissa hän aloitti ydinaseen valmistamisen, jossa hän sai teknistä apua ja tietoutta Pakistanin ydintekniikan asiantuntijalta A Khanilta, joka avuliaasti jakoi tietojaan muslimimaille – hyvää maksua vastaan. Iranin ydinprojektia kutsuttiin nimellä ABAD. Se toimi vuoteen 2003, jolloin Iran ilmoitti luopuvansa projektin jatkamisesta. Mutta Iran oli ennen sitä jakanut projektin kahtia siten, että virallisesti Abad luopui jatkosta, mutta sen salainen osa jatkoi ydin-tutkimuksia suorittaen salaisia testejä.
06. Iran ei kertonut mitään P5+1 maiden kanssa käymiensä neuvottelujen aikana. Virallisesti Iranin ydinteollisuus oli YK:n IAEA:n valvonnan alainen, mutta Iran kielsi sen tarkastajilta pääsyn sotilaallisiin kohteisiin, joissa testejä tehtiin. IAEA pyysi Irania ottamaan maanäytteitä epäilyttävistä kohteista tutkimusta varten uskoen, että ne kaivettiin IAEA:n haluamista kohteista.
IAEA ilmoitti äskettäin, ettei Iranissa ole havaittu toimintaa ydinteknologian alueella, koska se ei ollut saanut konkreettisia todisteita siitä.
Netanyahu sanoi puheessaan saamiinsa dokumentteihin perustuen, että Iranilla oli salainen ydinprojekti nimeltä Amad vuodesta 1999 vuoteen 2003. Hän sanoi, että dokumenttien mukaan projekti Amad oli kattava ohjelma ydinaseen suunnittelemiseksi, rakentamiseksi ja testaamiseksi. Iran varastoi salaa ydinmateriaalia käytettäväksi tahtonsa mukaan ydinaseen rakentamiseksi haluamanaan aikana.
Projektin päämääränä oli viiden ydinaseen kärjen suunnitteleminen ja testaaminen, kukin niistä 10-kilotonnin INT suuruinen asetettavaksi ohjuksen kärkeen. "Se vastaa viiden Hiroshima-pommin asentamista ohjuksen kärkiosaan. Netanyahu näytti kaavioissaan yellowcake tuotannon, sentrifugan rikastusprosessin, ydinkärjen valmistamisen ja simulaatiotestin.
"Amad-projekti tuotti siten viisi keskeistä elementtiä ydinpommiohjelman toteuttamiseksi". Dokumenteissa näytettiin ydinpommin asentamista Shahab ohjuksen kärkiosaan. (JP 01.05.)
https://www.timesofisrael.com/white-house-iran-nuclear-capabilities-far-more-advanced-than-implied-in-2015/
07. Netayahun julkistamat paljastukset Iranin ydinteollisuuden tasosta eivät tulle poistamaan ilmassa häilyvää uhkaa Israelin ja Iranin sanasodan kehittymiseksi avoimeksi sodaksi. Vuonna 2015 Iranin ja P5+1 maiden välillä solmittu JCPOA sopimus perustuu julkistettujen dokumenttien mukaan valheelliselle perustalle sen lisäksi, että se antaa Iranille oikeuden virallisesti jatkaa ydintutkimuksiaan ja testejään 10 -15 vuoden päästä sopimuksen allekirjoittamisesta, eikä siinä puututa millään tavoin Iranin laajaan ballististen ohjusten rakentamisohjelmaan. Iranin ohjukset yltävät useisiin Euroopan maiden pääkaupunkeihin, ja lisäksi arabimaihin ja Israeliin. Tämä ei vielä tyydytä Iranin mullah-hallitusta, vaan sen päämääränä on kehittää ballistisia ohjuksia, joilla se yltää Amerikkaan.
Netanyahun paljastukset eivät tule muuttamaan Iranin hallituksen halua nousta ei vain paikalliseksi suurvallaksi, vaan saada tunnustettu asema globaalina mahtina.
Asiantuntijat puntaroivat, onko PohjoisKorean ja USA:n mahdollisella sopimuksella - jolla PK luopuu ydinaseittensa ja ohjustensa kehittämisestä sanoen saavuttaneensa sen, mitä halusi - mitään vaikutusta Iranin ja P5+1 maiden välisiin suhteisiin tai JCPOA 2015 sopimuksen romuttamiseksi tai muuttamiseksi.
DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, ettei luultavimmin mitään vaikutusta. DF selittää, ettei sillä ole vaikutusta maailman yleiseen näkemykseen, joka on kauan ollut Iranin sotauhkausten, ballististen ohjusten, ja sen yhteistoiminnasta PohjoisKorean hallituksen alaisena. Euroopan johtajat ovat yhtä lailla torjuvia paljastuksille. He uskovat aina olleensa oikeassa: "Emme koskaan ole olleet lapsellisia Iranin suhteen", sanoi eräs heistä.
DB olettaa, etteivät Venäjä ja Kiina ole myöskään helposti käännytettävissä omaksumastaan kannasta JCPOA:n hyväksymisestä sellaisenaan ilman muutoksia.
DB arvioi, että Netanyahu halusi Iranin dokumenttien julkistamisen juuri tähän aikaan ennen toukokuun 12. päivää, jolloin Trump ilmoittaa lopullisen kantansa 2015 solmitusta sopimuksesta. Dokumenttien paljastaminen voi antaa presidentti Trumpille hänen kaipaamansa perustan vastenmielisyydelleen sopimuksesta. https://www.debka.com/netanyahus-iranian-nuclear-expose-will-not-avert-an-israeli-iranian-clash-of-arms/, https://www.timesofisrael.com/iran-may-not-be-violating-nuclear-pact-but-file-trove-shows-it-was-born-in-sin/, https://www.timesofisrael.com/tv-report-irans-storage-transfer-of-nuclear-files-may-breach-2015-accord/,

08. Sunnuntai-iltana havaittiin valtavat räjähdykset Syyrian koillisosassa kahdessa Iranin valvomassa kohteessa, yksi lähellä Haman kaupunkia, ja toinen Aleppossa.
Hamaan tehdyn iskun vaikutukset nähtiin välittömästi, se alkoi tulipalona, joka pian muuttui valtavaksi ilotulitukseksi ohjusten, kranaattien ja ammusten räjähdellessä lähettäen tulenliekoja korkealle ilmaan ja laajalle alueelle ympäristössä. Seismografit mittasivat 2.6 R-asteen maanjäristyksen. New York Timesin mukaan iskussa tuhoutui 200 maasta-maahan ohjusta.
Entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin totesi, että ne olivat luultavasti ballistisia ohjuksia varustettuina raskailla räjähdekärjillä. Maan tärähtely aiheutui niiden räjähdyksestä, eikä maaliinsa osuneista ohjuksista.
Israelin ImageSat yhtiö julkaisi valokuvia tuhoutuneesta kohteesta. Ainakin 15 rakennusta oli vaurioitunut tai tuhoutunut Hamasin kohteessa.
Aluksi kerrottiin, että 26 ihmistä sai surmansa, heistä 18 iranilaista. Toisen lähteen mukaan surmansa saaneita oli 16, heistä 11 iranilaista. Syyrian opposition tiedon mukaan 38 ihmistä sai surmansa. Iran kiistää sotilaittensa menetykset, tai että sen tukikohtia vastaan hyökättiin.
Kuka teki hyökkäykset? Toiset syyttävät USA:n ja Englannin muodostamaa koaliittiota, jotka ampuivat ohjukset Jordaniasta ja Välimereltä. USA:n virkailija sanoo, että kyllä se oli IAF, joka suoritti hyökkäykset.
Iranin ylin johtaja Ali Khamenei syytti Israelia todeten, että "iske ja pakene" vaihe on ohi, Iran iskee moninkertaisesti, jos sitä vastaan hyökätään.
Israelissa valmistaudutaan Iranin hyökkäyksen varalta, mutta luultavasti se tulee aikaisintaan kesäkuussa Libanonin vaalien takia, joissa Hizbullahilla on ehdokkaita. Eilen raportoitiin, että Israel kuljetti raskasta kalustoa maan pohjoisosaan – kaiken varalta. https://www.timesofisrael.com/satellite-captures-destruction-on-syrian-base-after-alleged-israeli-strike/, https://www.timesofisrael.com/iran-has-few-options-to-avenge-alleged-israeli-strikes-in-syria/

09. PA/PLO:n puheenjohtaja ilman mandaattia Mahmoud Abbas, jonka kasvot ovat oudon pöhöttyneet, on palaamassa alkuperäisille juurilleen klassisena holokaustin kieltäjänä. Hän sanoi äskettäin, että juutalaiset aiheuttivat holokaustin käyttäytymisellään, johon kuului rahanlainaus usein mielikuvituksellisella korolla. Rahan käsittely uskottiin juutalaisille, koska hurskaat kristityt pitivät rahan käsittelyä saastaisena. Holokaust historioitsija Deborah Lipstadt sanoi torstaina: Siinä on mies, joka aloitti uransa kieltämällä holokaustin, ja näyttää nyt keskittynen holokaustin historian uudelleen kirjoittamiseen, ja klassiseen antisemitismiin".
Abbas puhui Ramallahissa pitkähkössä puheessaan satojen kuulijoiden ihmetellessä harvinaisessa Palestiinan Kansallisen Neuvoston tilaisuudessa.
Tämä 82-vuotias pian vanhuuteensa kaatuva veteraani Israel-vihaaja sanoi, että juutalaiset kiskoivat ylisuurta korkoa lainoistaan ja olivat muutenkin rahanahneita. https://www.timesofisrael.com/lipstadt-with-classic-anti-semitism-abbas-ending-career-the-way-he-started/
USA:n lähettiläs Israeliin David Friedman sanoi Abbasin ulottuneen uuteen syvyyteen juutalaisten häpäisemisessä. https://www.timesofisrael.com/american-ambassador-says-abbas-reached-new-low-in-speech-about-jews/
Ramallahissa vieraileva Japanin pääministeri Shinzo Abe vakuutti Abbasille, ettei Japanilla ole suunnitelmia lähetystönsä muuttamiseksi Jerusalemiin. Abe tapaa Netanyahun keskiviikkona. https://www.timesofisrael.com/japan-has-no-plans-to-move-embassy-from-tel-aviv-to-jerusalem-report/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 21 -36; Suolameri 24 -36; Eilat 24 -38 C-astetta. Tänään puolipilvistä, huoenna kirkasta, ylihuomenna puolipilvistä. Lämpötila nousee asteella.









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019