Thursday, April 26, 2018

TORSTAI 26.04.2018


KESKIVIIKKO 26.04.2018
01.Kumman sitkeää tyyppiä tuo flunssavirus, kun ei usko selvää käskyä, että sen käpälät ovat sidotut ja häätökäsky annettu ajoissa, vaan rimpuilee edelleen etuoven kahvassa.
Rimpuilkoon vain, sen on lähdettävä mutta pyrin kertomaan lyhyesti päivän kuumimmat kysymykset. Kovin tarmokkaasti se rimpuilikin aiheuttaen tukehtumistunnon.
02. Washingtonissa vieraileva Ranskan presidentti Emmanuel Macron ennusti keskiviikkona, että USA:n presidentti Donald Trump on valmis vetäytymään Iranin kanssa solmitusta kv. ydinsopimuksesta, jolla säädellään Iranin ydinteollisuutta.
Trump sanoi, "ettei kukaan tiedä, mitä tulen tekemään", ja lisäsi Macroon päin kääntyen: "Sinulla on varsin selvä kuva kysymyksestä". Macron uskoo Trumpin vetäytyvän Iranin kanssa tehdystä kv. ydinsopimuksesta ensi kuussa kotimaisista syistä johtuen. Macron arvioi, ettei Trump ole niin arvaamaton, kuin sanotaan.
Trump antoi Ranskalle, Saksalle ja Englannille aikaa toukokuun 12. päivään JCPOA-sopimuksen uusimiseksi, tai hän tulee lisäämään Iranille entistä kovempia sanktioita. EU-maat ovat vastustaneet sopimuksen korjaamista ja uusien sanktioitten asettamista Iranille, koska ne vaikuttavat kauppasopimuksiin Iranin kanssa. https://www.jpost.com/Middle-East/Macron-predicts-Trump-will-exit-the-Iran-deal-552777, https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/US-not-seeking-to-reopen-Iran-nuclear-deal-envoy-says-552766,
03. Tzekin tasavallan presidentti Milos Zeman sanoo, että konsulaatin avaaminen Jerusalemissa on ensimmäinen askel lähetystön muuttamiseksi Israelin pääkaupunkiin. Ensi vaiheessa avataan Tsekki-keskus ja kunniakonsulaatti, mutta Zeman ei halua vielä sitoa käsiään lähetystön muuttamiseksi Tel Avivista. https://www.jpost.com/Israel-News/Czech-Republic-to-open-Jerusalem-consulate-not-embassy-552755.
04. USA:n tiedustelu seuraa silmä kovana aseiden kuljettamista Iranista Syyriaan, joita voitaisiin käyttää joko Bashar Assadin armeijan tai Iranilaisten joukkojen tarpeisiin, CNN raportoi keskiviikkona. Raportin mukaan maahan kuljetettuja aseita voitaisiin käyttää myös Israelia vastaan.
CNN:n raportin mukaan ainakin 2 Syyrian ilmavoimien kuljetusta IL-76 ja yksi iranilainen kuljetuskone olivat USA:n tarkkailun kohteina. USA:n talousministeriö asetti Iran Air, Mayan Air ja Yas Air yhtiöt jo aiemmin mustalle listalle niiden antamasta tuesta Iranin vallankumouskaartin (IRGC) joukoille. Vuonna 2013 Reutersin raportissa kerrottiin Iranin salakuljettavan aseita Syyriaan turkkilaista ilmatilaa käyttäen Beirutiin ja sieltä kuorma-autoilla hallituksen joukoille ja Hizbullahille. Nämä aseet olivat kevyitä aseita ja uudenaikaisia strategisia aseita.
Israel on jo kauan valittanut Iranin salakuljettamista aseista Hizbullahille Syyriassa sekä Libanoniin Syyrian kautta.
Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman lensi tiistaina Yhdysvaltoihin tavaten siellä puolustusministeri James Mattisin, kansallisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin sekä Senaatin asevoimien komitean jäseniä. He tulevat keskustelemaan viimeaikaisesta kehityksestä Keski-Idässä johtuen Iranin laajentumispyrkimyksistä.
USA:n keskuskomennuskunnan komentaja kenraali Joseph L Votel saapui viralliselle vierailulle Israeliin samaan aikaan Libermanin USA:n vierailun kanssa. Votel tapaa IDF:n komentajan kenraaliluutnantti Gadi Eisenkotin, Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston jäseniä sekä IDF:n korkeita upseereita keskustellakseen alueellisista kysymyksistä, mukaan lukien Iran ja Syyria. IDF:n lausunnon mukaan Votel haluaa vahvistaa armeijoitten välisiä suhteita sekä keskustella turvallisuuskysymyksistä alueella. Vierailu on ensimmäinen CENTCOMIN komentajan tekemä Israeliin.
Viime viikolla julkistettujen ilmakuvien perusteella Teheran on voimistanut sotilaallista yhteistyötä Assadin hallituksen kanssa INGC:n komentajan prikaatinkenraali Air Ali Hajizadehin valvonnan alla. Kuvat julkaissut lähde totesi että siviilikoneita sekä kuljetuslentoyhtiöitä Simorgh ja Pouya Air oli käytetty IRGC:n sotilaskuljetusten verhona kuljettaen sekä aseita että sotilaita Iranin joukkojen vahvistamiseksi. Kuvista voidaan päätellä, että Iran on rakentanut useita tukikohtia Syyriaan. Aiemmin raportoitiin, että niitä olisi 17, usein rakennettu Venäjän tukikohdan lähelle suojauksen vuoksi. Venäjän suurimmissa tukikohdissa on S-300 ohjuksia, ja raporteissa kerrotaan, että Venäjä toimittaa niitä Syyrian armeijalle.
Israel on antanut varoituksia, että jos sen koneita vastaan käytetään ohjuksia, IAF tulee tuhoamaan tukikohdat, joista niitä ammuttiin.
Tämä todellista taitelua käyrän miekan terällä, jossa harha-askeleille ei ole varaa, koska se tarkoittaisi sotaa. https://www.jpost.com/Middle-East/US-intel-Arms-shipments-from-Iran-into-Syria-may-be-used-against-Israel-552686
Trump haluaa vetää USA:n joukot Syyriasta, mutta Israelin johto vastustaa sitä ehdottomasti, koska se antaisi Iranin IRGC:n joukoille entistä avoimemmat alueet vaikutuksensa laajentamiseksi. Raportin mukaan Israelin delegaatio tapasi kenraali Votelin, joka kannattaa Trumpin vetäytymistä Syyriasta, eivätkä keskustelijat löytäneet yhteistä linjaa, vaan keskustelu muuttui paikoin hankalaksi.
05. Israelin uutisia
Pääministeri Netanyahu teki täydellisen lehmän käännöksen maahan siirtolaisina laittomasti tulleiden karkottamiseksi sanoen nyt, ettei ketään karkoteta, ja että suljetut kokoamisleirit avataan uudelleen. https://www.timesofisrael.com/how-netanyahu-turned-victory-into-all-around-defeat-in-african-migrant-crisis/
Malaysien virkailijat sanovat, että Hamasin insinöörin teloitus oli osa Mossadin laajempaa operaatiota estääkseen Hamasin pyrkimyksiä aktivistien kouluttamiseksi maailmalla. https://www.timesofisrael.com/malaysian-hit-said-part-of-broad-mossad-op-against-hamas-global-training-efforts/
Yli 2000 marssijaa, juutalaisia ja muita, osallistui "Wear aKippa" marssiin Berliinissä. He protestoivat antisemitismiä vastaan, joka sai alkunsa siitä, että kippaa päässään pitävä arabi pahoinpiteli ei-juutalaista miestä viime viikolla. Berliinissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245008
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245009,
Eilen Israelin eteläosassa riehuivat myrskyiset sateet salamoiden ja rakeitten seuraamina. Sateet aiheuttivat paikallisia tulvia, jotka surmasivat ainakin 2 ihmistä, 17 juutalaispojan ja arabitytön, joka oli jo pelastajien käsissä, mutta joutui lopulta tulvan vietäväksi, eikä hänen kohtaloaan tiedetty lehtien ilmestymisaikaan. Lämpötila putosi rajusti, joka jatkunee tänään.
No comments: