PERJANTAI 09.03.2018

PERJANTAI 09.03.2018
01. Keskiviikon raportti venyi myöhemmäksi kuin mitä arvioin, sillä Michalin neuvottelu kesti pitempään kuin oletettiin, ja sen päätteeksi nuoret halusivat syödä kunnolla. Siispä ajettiin TA:n Ikeaan, jossa nautittiin maailmankuulut lihapullat. Valmistamani kahvit juotiin kotona, eikä sekään pahalta tuntunut. Kolmen jälkeen pääsin jatkamaan raportin viimeistelyä, Pyydän anteeksi, jos joku lukijoistani tunsi tulleensa syrjityksi.
Tänään on kuitenkin uusi päivä, joka haluaa muistuttaa, ettei kesä ole vielä tullut, vaikka eilen oli lämmintä enimmillään 27 astetta. Tälle päivälle ennustetaan 17 astetta.

02. Pääministeri on nauttinut viikon verran kansansuosiota Washingtonissa, jossa hän osallistui AIPAC:in konferenssiin pitäen siellä suurta huomiota herättäneen puheensa. Paluu arkeen tapahtuu kuitenkin rajusti ja ilman suosionosoituksia. Netanyahu kokoaa hallituksensa viikkokokoukseen sunnuntaina. Hän palaa kotimaahansa tänään perjantaina, seuraten sivusta hallitusyhteistyön jäsenten ponnisteluja löytää lopullinen muotoilu sopimukselle, jolla kriisiksi kehittynyt skisma koskien haredi-ortodoksi juutalaisten vapauttamista asepalveluksesta voidaan selvittää ilman vaaleja, joita kukaan ei halua.
Neyanyahun oletetaan selvittävän hallitus-yhteistyön ministereille ja puoluejohtajille, mitä suunnitelmia hänellä on vaalien suhteen sopimuksesta huolimatta, ja miten hän aikoo jatkaa, jos poliisi suosittelee syytöstoimia.

Oikeusministeri Ayelet Shaked on neuvotellut entisen Shas-ministerin Ariel Attasin ja UTJ:n kansan-edustajien kanssa alkuperäisestä haredi-laista, joka sallii täyden vapautuksen. Esitys hyväksyttäneen jallitus-puolueitten kansanedustajien toimesta, jotka muodostavat ministeri-komitean, hyväksymistä varten sunnuntain istunnossa.
Lakiesitys hyväksytään sen jälkeen Knessetin ensilukemassa maanantaina, ja valmistellaan mahdollisine muotoiluineen sen jälkeen komiteassa Knessetin lomakauden aikana. Lakiesitys on tarkoitus hyväksyä Knessetissä pikavauhtia touko-tai kesäkuussa.
Näin uskotaan voitavan siirtää tuo kiusallinen ja hallituksen toimia häirinnyt tekijä tulevalle hallitukselle, ja säästää kansa ennenaikaisilta ja tarpeettomilta vaaleilta.
Haredin esittämä lakiesitys ei ole kaikkien mieleen, ja puolustusministeri Avigdor Liberman vastustaa sitä. Hän syyttää haredi johtajia koko kansan pitämistä pantti- vankinaan vaatiessaan, että lakiesitys tulee hyväksyttää Knessetissä ennen v. 2019 budjettia. Hän näyttää alistuneen toistaiseksi. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Shaky-coalition-deal-awaits-Prime-Minister-Netanyahus-okay-544634

03. Knessetin toiminta on kuitenkin menettänyt toimintakykynsä, ei siksi etteikö olisi hallitus-puolueitten sopimusta kahden lain käsittelyä varten, vaan siksi, ettei ollut kansanedustajia tarpeeksi paikalla lakien käsittelemiseksi.
Yksi lakiesitys estäisi tuomitun terroristin pyrkimykset asettua ehdokkaaksi Knessetiin. Peruslakina se vaatii 60 kansanedustajaa. Toinen koskee ikärajan alentamista lapsen automaattisesta huostaan ottamisesta. Esitys hyväksyttiin, mutta koska sitä äänesti 33 kansanedustajaa, se peruttiin, koska se on toistaiseksi epävarma budjettikysymys. http://www.jpost.com/Israel-News/Analysis-Knesset-in-limbo-for-sessions-final-week-544644

04. Entinen syyrialainen kenraali Shaarag Zuhari al-Saqit paljasti Maariv-lehdelle, että Iran rakentaa ja testaa lyhyen- ja keskimatkan kemiallisin kärjin varustettuja ohjuksia Syyriassa. Saqit johtaa kemiallisten aseitten havaitsemis- ja seurantakeskusta Belgiassa. Hän vakuutti myös, että Iranin lähin liittolainen Hizbullah on saanut näitä ohjuksia, enimmäkseen Assadin hallitukselta, joka pyrkii tällä tavoin piilottelemaan niitä kansainväliseltä tarkkailulta.
Pariisissa antamassaan haastattelussa Saqit sanoi, että suuri osa Syyrian kemiallisista aseista, jotka olivat piilotettuina kansain- välisiltä tarkkailijoilta, oli siirretty Libanoniin Hizbullahille. Hän sanoi, että Iran on tärkein kemiallisten aseitten valmistaja Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitukselle jatkaen: Iranin tiedemiehet teknikot ja sotilaskenkilöt kehittävät kemiallisin kärjin varustettuja ohjuksia, joiden kantomatka on
5 -35 km, ja joita voidaan kuljettaa autoissa tai pienten armeijanyksiköitten toimesta.
Saqit vakuutti, ettei kysymys kemiallisista aseista ole ollenkaan poistettu neuvottelu-pöydiltä varoittaen samalla Eurooppaa. http://www.jpost.com/Middle-East/Former-Syrian-official-to-Maariv-Hezbollah-has-chemical-weapons-544567

05. Gazan räjähdysaltis tilanne - ei pelkästään sotilaalliselta kannalta, joka sekin uhkaa räjähtää silmille - vaan myös ihmisoikeus-kysymyksenä on lopultakin alkanut saada huomiota maailman asioista päättäjien silmissä. YK an antanut toistuvia varoituksia ja ennustuksia, kuinka monen vuoden päästä Gazan kaista on asumiskelvoton.
Asioista vastaavat lupaavat tällä kertaa ei vain tilanteen toteamista, vaan myös konkreettisia toimia – edellyttäen, että niille löytyy rahoittaja aikana, jolloin maailmassa on lukuisia kriisipesäkkeitä ja lisää tulee.

Ensimmäinen havainto toimista oli torstaina Kairossa pidetty kokous, jota seuraa Lähi-Idän rauhansovittelija Jason Greenblattin järjestämä aivoriihi-istunto Valkoisessa Talossa ensi viikolla. Siinä pyritään "löytämään ratkaisuja ongelmiin, jotka Hamas on aiheuttanut", kuten Greenblatt kirjoitti op-ed artikkelissaan Washington Postissa torstaina. Se oli ensimmäinen vihje aivoriihestä VT:ssa.
ToI:n artikkelissa muistutetaan, että monet tekijät haluaisivat mieluummin laistaa sen, jos se on julkinen. Toiseksi potentiaaliset osanottajat voisivat saada Tumpin hallituksen hämilleen.
PA/PLO on ilmaissut puheenjohtajansa Mahmoud Abbasin suulla, ettei se osallistu minkäänlaisiin Trumpin hallituksen järjestämiin neuvotteluihin ilmoittaen syyksi Trumpin joulukuussa ilmoittaman tunnustuksen Jerusalemista Israelin pääkaupunkina. USA asetti Hamasin terrorijärjestöjen listalle, ja sen johtajan Ismail Haniyehin erityisterroristiksi.
Qatar, joka on vuosikaudet tukenut Gazan kaistaa miljoonilla USD, on itse joutunut USA:n liittolaisen Saudi Arabian epäsuosioon. Turkki, joka käytti myös varojaan poliittisista syistä Gazan avustamiseksi, on huonoissa väleissä USA:n kanssa, joka tukee kurdeja
Syyriassa.
YK varoittaa viimeisissä lausunnoissaan, että Gazan hallinto on romahtamassa.
Israelin armeijan komentaja Eisenkott varoitti hallitusta, että Gazan tilanne voi kehittyä hallitsemattomaksi anarkiaksi ja jopa sodaksi.

Egypti, joka myös valvoo Gazan liikennettä Gazan rajallaan, syyttää Hamasia Siinain kapinallisten tukemisesta, ja pyrkii sulkemaan rajan ohjusten ja jihadistien pääsyn estämiseksi Gazasta Siinaille.
Israel toimittaa Gazan kaistalle n. 450 rekka-autollista välttämättömyystavaroita, ruokaa ja vettä sekä antaa sinne sähkövirtaa sekä öljyä ja kaasua. Hamasin ohjelmaan kuuluu Israelin täydellinen tuhoaminen.
Gazasta kaivetaan jatkuvasti hyökkäys-tunneleita Israelin puolelle, jonka lopettamiseksi Israel asentaa rajalle salaisia laitteita, jotka ilmaisevat tunnelien rakentamisen. Gazasta on Egyptin puolelle Siinaille kaivettu túhansia tunneleita, joiden kautta liikenne jatkuu virallisen terminaalin sulkemisesta huolimatta. Egypti on tuhonnut
niitä sadoittain, mutta niitä kaivetaan uusia.
Hamas valittaa sähkövirran puutteesta Gazassa, mutta videokuvien perusteelle on voitu todistaa, että Hamas varastaa sähköä sairaaloille ja kouluille menevistä kaapeleista. Puhtaan veden puute ja sairaaloiden vaikeudet sähkövirran loppumisen vuoksi ovat todellisia, kuten myös viemärijätteiden puhdistamisen laiminlyöminen, jonka johdosta ne valuvat mereen ja sieltä aaltojen mukana hiekkarannoille.
Hamasin ja Fatahin väliset sovinto-neuvottelut alkoivat positiivisen hengen vallassa, mutta käytännössä ne on katkaistu. Abbas vaatii, että Hamasin tulee antaa valta täysin PA:lle edellytyksenä neuvotteluille, ja on keskeyttänyt palkkojen maksamisen Gazan virkailijoille painostaakseen Hamasia. https://www.timesofisrael.com/white-house-to-convene-gaza-stakeholders-for-summit-on-saving-strip/

06. UUTISIA LYHYESTI
• Arabiliitto päätti äskeisessä kokouksessaan, että Jerusalem on Palestiinan valtion pääkaupunki. Samalla liitto kehotti Abbasia nielemään kiukkunsa ja hyväksymään Trumpin tiimin laatiman rauhansopimuksen, joka on vielä salainen tai hänet syrjäytetään.
Arabidiplomaatti totesi Egyptin lehdessä, että PA/PLO:n arabien tulisi ottaa sen, mitä heille nyt tarjotaan, sillä samaan aikaan setlementit vahvistuvat ja lisääntyvät. https://www.timesofisrael.com/arabs-advising-abbas-to-accept-trump-peace-plan-or-risk-losing-out-report/
• PohjoisKorean yksinvaltias Kim Jong Un lähetti kutsun USA:n presidentille Donald Trumpille tapaamisesta. Trump sanoo olevansa halukas, jos kutsu tukee Pyongyangista. Kim lupaa keskeyttää ydintestit EteläKorean presidentti Moonin pyynnöstä, etteivät ne häiritsisi toiveita huippukokouksesta toukokuussa tai ennen sitä. Tätä pidetään valtavana käännekohtana valtioitten johtajien välillä, jotka ovat uhanneet toisiaan tuholla ja sodalla. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun USA:n presidentti tapaa PohjoisKorean presidentin. https://www.timesofisrael.com/trump-to-meet-north-korean-leader-after-invite-from-pyongyang/
• Kommunismista johtuu, että Itä Euroopan juutalaisjohtajat ovat suurelta osin naisia. USSR:n feminismi leimaa edelleen monen entisen NL:n alueen maita. Ukrainassa esim. mies harvoin avaa oven antaen etusijan vieraalle naiselle. NL toteutti sukupuolten tasa-arvon aikana, jolloin USA:ssa ja monissa Euroopan maissa naisilla ei ollut äänioikeutta todetaan artikkelissa.NL päätti pitää naisten päivän 8.3.1918, jonka YK hyväksyi ja aloitti oman naisten päivän juhlimisen. https://www.timesofisrael.com/eastern-europes-jews-are-being-led-by-women-partially-thanks-to-communism/
• Englannin työväenpuolueen eroava puheenjohtaja Jeremy Corbyn oli aktiivijäsen Facebook ryhmässä, johon kuului holokaustin kieltäjiä ja anti-semiittejä, kuten äskettäin paljastettiin.
Corkyn oli jäsenenä Palestine Live
ryhmässä ainakin vielä viime vuonna,
vaikka sanoo eronneensa siitä 2015
tultuaan oppositiojohtajaksi. Tutkija ja
blogaaja David Collier julkistaa 280-
sivuisessa raportissaan yksityiskohtia
ryhmän jäsenten toimista ja käyttämistä
iskulauseista. Hitlerin Mein Kamf oli
yleinen ja suosittu kirja, jota suoriteltiin
kaikkien luettavaksi.
https://www.timesofisrael.com/before-
elected-labour-leader-corbyn-was-part-
of-an-anti-semitic-facebook-group,
USA:n ja Israelin sotilaat harjoittelevat
yhdessä tilannetta varten, jossa Israel on
joutunut massiivivisen ballististen
ohjusten hyökkäyksen kohteeksi.
Harjoituksen nimi on Juniper Kobra.
https://www.timesofisrael.com/us-idf-
troops-train-to-protect-israel-from-
ballistic-missiles-together/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 6 -17; Tiberias 12 -22;
Suolameri 15 -27; Eilat 13 -31 +C-astetta,
Puolipilvistä
huomenna vähän viilenee.







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019