Friday, March 02, 2018

Perjantai 02.03.2018

PERJANTAI 02.03.2018
01. Aamulla pistäytyessäni ulkona kuuden maissa vastaani leyhähti lämmin ilmavirtaus pikkulintujen pitäessä melkoista säjäkkää, ja leijonanpentu Kfir, se koiranpoika, istuskeli portailla seuraten sieltä maailman menoa, eikä yrittänytkään rynnätä sisälle tutkimaan ruokakuppiaan, mitä sinne olisi pantu. Lämpömittari näytti miellyttävät 13 astetta ja noussee päivän mittaan lähelle 20 astetta. Taivas oli harsomaisen pilviverhon peitossa. Päivä näyttää alkavan suosiollisesti.

02. Eilen kävimme purim-päivän kunniaksi etsimässä luonnonkasveja ja kukkia Michal-tyttärellemme, joka osallistuu kasvien tunnistamis-kursseille.
Ajoimme ensin Beit Shemeshiin, jonka ympäristössä on aina keväisin runsaasti kukkia, kuten oli nytkin. Sieltä jatkoimme matkaamme British Park luonnonsuojelu-alueelle, jonka halki kulkeva tie poukkaa rinteelle, josta on esteettömät näkymät rannikon suuntaan. Ilma vain on oudon hämyinen, eikä kuvaamisesta tule mitään.
Tarja Michal sen sijaan oli onnellinen, sillä kukkia oli joka paikassa, ja hän otti lukuisia näytteitä muistilehtiönsä väliin, joita hän pyrkii tunnistamaan kurssiaan varten.
Minä sen sijaan keskityin kuvaamiseen Canon kamerallani. Juotuamme retkikahvit ajoimme sieltä takaisin Beit Shemeshin tietä valtatien no 1 kautta takaisin kotiin Maoz Zionoon, jossa tehdään suuria tietöitä jonkun toistaiseksi tuntemattoman suunnitelman toteuttamiseksi. Pelkään vain seuratessani töiden etenemistä, että tästä rauhallisesta kylästä tulee valtaliikenteen läpikulkupaikka.

03. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun perheelle aamua tuskin voi kutsua suosiolliseksi, vaikka Jerusalem Postin artikkelissa perheen todetaan odottavan purim-ihmeen kaltaista käännöstä.
Perheen Sara-äiti on kutsuttu heti aamu-tuimaan poliisin Lahav433 rikososaston päämajaan Lodiin kuulusteluja varten, ja paria tuntia myöhemmin poliisin tutkijat tunkeutuvat perheen viralliseen asuntoon Jerusalemissa, jossa TV-10 raportin mukaan häntä kuulustellaan varoituksen alla. mikä tarkoittaa, että ensimmäistä kertaa häntä epäillään suoraan rikoksista.
Sekä pääministerin että hänen Sara-vaimonsa epäillään toimineen rikollisesti tapauksessa 4000, joka koskee Bezek-yhtiötä.
Sara oli lähettänyt viestin Bezekin ja Walla news yhtiön pääomistajan Shaul Elovitchin Iris-vaimolle ihmetellen, miksei tiettyä pääministeriä arvostellutta journalistia ollut erotettu. Poliisi sai viestin käsiinsä. Tämä syyllistää Saran tehden myös hänestä osa-
epäillyn.
Deri ja Katz kutsuivat Netanyhaua onnekkaaksi pystyessään luovimaan syytösten ja epäilyjen rämeikössa näinkin pitkään. Netanyahun onnettomuudeksi hänen läheiset neuvonantajansa ja luottomiehensä ovat kääntyneet häntä vastaan. Poliisi voi nyt soittaa äänityksiään ja näyttää hänelle löytämiään tekstiviestejä kuulustelujen yhteydessä, mikä muuttaa kuulustelut kovin yksipuolisiksi.
Asioista kiinnostuneet voivat tutkia alla olevan linkin artikkelia, joka käsittelee asiaa. Pääministeri Netanyahu vaimoineen aloittaa huomenna viikon matkansa Yhdysvaltoihin.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-and-wife-to-face-police-in-parallel-interrogations-friday/.

04. USA:n presidentti Donald Trump varoittaa EU-maita, että on kysymys ajasta, jonka kuluessa Iranin ydinteollisuutta koskeva JCPOA-sopimus on pystyttävä muotoilemaan uudelleen siten, että se tyydyttää edes kohtuullisia lännen vaatimuksia. Trumpin tulee päättää ennen toukokuun 12. päivää käyttääkö hän vastoin aiempaa lupaustaan vielä kerran siirto-oikeuttaan, vai ilmoittaako hän USA:n vetäytyvän kokonaan pois sopimuksesta, joka solmittiin 2015.

USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley on voimallisesti pyrkinyt vaikuttamaan muihin sopimuksen allekirjoittajamaihin, ennen kaikkia EU-maat. USA on ottanut huomion kohteeksi Iranin nopeasti kehittyvän ohjusteollisuuden, jolla se uhkaa ei vain Lähi-Idän maita, vaan myös Yhdysvaltoja ja sen intressejä alueella. Haley sanoo, että USA:lla on todisteita, että Iran toimittaa ohjuksia Jemenin Houthi-kapinallisille, jotka ovat ampuneet niitä Saudi Arabiaan Riyadin lentokenttää kohti. Haley sanoo Iranin toimivan alueen tasapainon järkyttämiseksi, mikä Iranin tulee lopettaa.

EU-maat ovat lopulta alkaneet tajuta tilanteen vaarallisuuden ja ovat keskustelleet Iranin edustajien kanssa USA:n syytöksistä.
EU-edustajat järjestivät epäviralliset keskustelut Iranin edustajien kanssa Mynchenin turvallisuuskonferenssin sivussa, esittäen Iranin edustajille, mitä EU odottaa Iranilta - koskien Jemeniä. Raportin mukaan keskustelut olivat myönteisiä, vaikka Iranin edustajat vakuuttivat, etteivät he ole syyllistyneet ohjusten toimittamiseen.

EU-virkailija, joka tästä kertoi, sanoi, ettei yksi myönteinen kokous tarkoita jännityksen lieventämistä, mutta osoittaa, että Iran suostuu keskustelemaan kysymyksistä.
Toisaalta on muistettava, että Iran käytti tätä taktiikkaa neuvotellessaan P5+1 maiden kanssa, ja että Iran osaa jarrutuksen taidon.
EU:n johtoon on noussut voimakas islam-myönteisyys, mikä häiritsee asiallisia neuvotteluja, kuten on havaittu tavassa, miten EU suhtautuu Israelin ja PA/PLO:n välisiin rauhankeskusteluihin.
Nikki Haley totesi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten ja Trumpin välisessä tapaamisessa, että USA:n haluama Iran sopimuksen muuttaminen tai peruuttaminen ja vaatimus Iranin ohjusteollisuuden rajoittamiseksi, on käytännössä alkanut toimia.

Ranskan virkailija on Reutersin mukaan antanut lausunnon, joissa asia vahvistetaan.
"Me haluamme pitää ydinsopimuksen, mutta me sanomme iranilaisille, että meillä on muita ongelmia heidän kanssaan".
Iranilaiset virkailijat sanovat näin: "Useimmat syntyneet aukot länsimaiden kanssa ovat umpeutumassa, mutta se vaati hyvää tahtoa ja runsaasti keskusteluja. Lännen täytyy voittaa luottamuksemme uudelleen – kaikkia sopimuskohtia ei ole toteutettu", korkea virkailija sanoi: "Miten me voisimme luottaa heihin muissa kysymyksissä?"
https://www.timesofisrael.com/europeans-working-to-limit-iran-mideast-aggression-in-bid-to-save-nuclear-deal/https://www.timesofisrael.com/aipac-backed-us-house-bill-seeks-to-broaden-iran-sanctions/,

05. UUTISIA LYHYESTI
• Israelin ulkoministeriö sanoo – ulkoministeriä ei ole nimitetty moneen vuoteen – että diplomaatti-suhteet Puolan kanssa ovat tärkeät, mutta holokaustin muiston ylläpitäminen sitäkin tärkeämpi. Kysymys jakaa myös Puolan kansaa, ja nostattaa anti-semiittisiä tunteita. USA:n julkistaman dokumentin mukaan puolalaiset toimivat toisen maailmansodan aikana yhtä innokkaasti kuin natsit juutalaisten tuhoamiseksi. http://www.jpost.com/International/Foreign-Ministry-Ties-with-Poland-important-Holocaust-memory-even-more-544039, https://www.timesofisrael.com/1946-us-report-says-poles-persecuted-the-jews-as-vigorously-as-did-the-germans/,
• USA:n FBI on aloittanut tutkimukset Ivanka Trumpin liikesuhteista. Raportin mukaan presidentin tytär Ivanka ja hänen korkea neuvonantajansa joutuvat selvittämään liikesopimuksen, jonka Ivanka teki perheen omistaman hotellin yhteydessä helmikuussa 2017, kuten CNN raportoi. Tämä voi kehittyä täydeksi tutkimukseksi turvallisuudesta, CNN:n raportissa arvioidaan.
https://edition.cnn.com/2018/03/01/politics/ivanka-trump-fbi investigation/index.html,
• Venäjän presidentti Vladimir Putin piti strategisesti tärkeän puheen purimin aikana – ja vaikka juutalaisuudessa juhla on verrattavissa "foolsdayn" (aprilli-päivän) kanssa – puhe tuskin oli tarkoitettu kevyeksi pilaksi. Putin sanoi, että Venäjä on kehittänyt kolme uutta asejärjestelmää, joita se äskettäin testasi. Raportin mukaan järjestelmät tekevät lännen puolustusjärjestelmät vanhanaikaisiksi. USA:n ja Venäjän välille on sovittu keskinäisen tuhoamisen doktriini, mikä on rauhoittanut tilanteen. Ekspertit sanovat, että Venäjän uudet aseet tuskin muuttavat maailman strategista tilannetta, mutta ne voivat kiihdyttää asekehittelyä ja -kilpailua. Putinin aseisiin kuuluvat. Atomivoimalla toimiva risteilyohjus; atomi. voimalla toimiva vedenalainen (miehittämätön alus) drone, sekä hypersonic ohjus rajoittamattomalla kantomatkalla joko pohjois - tai etelänavan kautta. Ohjus iskee varoittamatta kuten salama, eikä mikään länsimainen varoitusjärjestelmä pysty tunnistamaan sen lähestymistä. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5449331/Putin-Russia-nuclear-invulnerable-interception.html, https://www.cnbc.com/2018/03/01/putin-russia-up-the-ante-on-missile-defense.html, https://www.timesofisrael.com/putins-nuke-boasts-could-spark-new-arms-race-with-us/,
• IDF tutkii tilannetta, jossa armeijan sotilaat pysäyttivät arabin ajaman auton Hebronissa, poistivat autossa istuneen kuljettajan ja hänen 4 lastaan. jotka joutuivat odottamaan ulkona 45 minuuttia, kunnes mellakka oli loppunut. Videossa näytetään, miten Jani al.Jaabari pakotettiin ulos autostaan keskellä liittymää 45 minuuttiksi, kunnes kiviä heittelevät arabit lopettivat. https://www.timesofisrael.com/army-probing-hebron-incident-where-idf-used-palestinian-car-as-cover-from-riot/
• Uskonnolliset puolueet Shas ja UTJ uhkaavat poistua hallituksesta ja kaataa sen, ellei heidän vaatimuksiaan haredi- ja ortodoksinuorten vapauttamiseksi ase-palveluksesta toteuteta. Hallituksen ministerit ovat aloittaneet keskustelut kompromissiratkaisun löytämiseksi. Kysymys on 2019 budjettiesityksestä, jolla alkaa olla kiire. https://www.timesofisrael.com/ministers-start-talking-compromise-over-orthodox-draft-exemption-bill/
• Trumpin nimittämä rauhantiimi ei ole pystynyt viimeistelemään työn alla olevia rauhansuunnitelmiaan. Eilen liikkui julkisuudessa huhuja, joiden mukaan Palestiinan valtio toteutetaan, pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa; pakolaiset assimiloidaan maihin, joissa he nyt asuvat, eikä heille makseta korvauksia. Jerusalemin vanhaosasta
muodostetaan kansainvälisesti suojeltu alue, Länsimuuri tulisi Israelin valvontaan, mutta Temppelivuori joutuisi arabien hallintaan. Juutalaisyhteisöt poistetaan lukuun ottamatta suuria keskuksia.
Valkoinen Talo kiirehti toteamaan, ettei raportti vastaa rauhantiimin suunnitelmaa, ja kehotti odottamaan. https://www.timesofisrael.com/israeli-officials-discussed-ways-to-manipulate-naive-kushner-report/,
• Israelissa kehitetään cutting edge keinoälyjärjestelmää, jolla voidaan analysoida rikollisten toimissa havaittuja salaisia kuvioida ja ennustaa sekä estää niiden perusteella potentiaalisia rikoksia. http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-developing-cutting-edge-artificial-intelligence-crime-fighting-tools-544034
• PohjoisKorea kiistää antaneensa kamiallisten aseiden valmistustietoja Syyrialle. PK kiistää koskaan kehittäneensä, valmistaneensa tai käyttäneensä niitä ja vastustaa niiden käyttöä. http://www.jpost.com/Middle-East/North-Korea-denies-chemical-weapons-link-with-Syria-544030,
• Arabit murtautuivat IDF:n Shivta tykistöasemaan ja varastavat laitteita ja univormuja, mutta ei aseita (kai olivat liian suuria kuljetettaviksi). Osa varastetuista varusteista löydettiin aseman läheiseltä kentällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/242629,
• Rikollinen tai ei, mitään ei ole näytetty toteen. Mutta Likudin suosio vain nousee. Nyt sen kannatus antaisi sille 36 edustajapaikkaa Knessetissä. Yesh Atid saisi 23 paikkaa, Arab JointList ja UTJ kumpikin 10 paikkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/242623

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 8-17; Tiberias 12 -23; Suolameri 16 -23; Eilat 12 -26 +C-astetta, puolipilvistä, lämpötila nousee hieman..

No comments: