PERJANTAI 02.02.2018

PERJANTAI 02.02.2018
01. SAPATTIAATON internetsivut ovat niin täynnä uutisaiheita, että niiden selvittämiseen menisi puoli päivää, Siksi käyn ensin läpi aiheistoa kursiivisesti, ja palaan kuumimpiin kysymyksiin myöhemmin.
02. Israel yrittää löytää tapaa, millä karkottaa maahan luvatta tunkeutuneet 38 000 afrikkalaista ilman syytöksiä rasismista.
Heitä tunkeutui Siinain kautta Israeliin ennen turva-aidan rakentamista päivittäin 1 300, sen jälkeen vain muutama kuukaudessa. 242 km pitkä turva-aita valmistui 2014. Vuosina 2016 heitä pääsi läpi 11 ja viime vuonna 0. Jotkut heistä pakenivat julman diktaattorin vaatimaa jopa 40 vuoden armeijapalvelua (Eritrea), jotkut kansanmurhaa (Sudan). Viranomaisten luokittelun mukaan useimmat ovat kuitenkin elintasopakolaisia. Poliisin tietojen mukaan 90 % heistä asuu Tel Avivin eteläosassa, jonka he ovat muuttaneet turvattomaksi vyöhykkeeksi. Neve Shaman lähiö suunniteltiin 6 000 asukasta varten, nyt siellä asuu 35 000 ihmistä. Hallitus päätti karkottaa laittomat asukkaat, jotta lähiö voitaisiin palauttaa normaalitasoon. Afrikasta muuttaneita 70 % asuu Neve Shamanissa, mutta he ovat syyllistyneet 40 %:iin rikoksista. EU antoi 80 % Eritrealaisille ja 56 % sudanilaisille pakolaisen aseman. Israel on myöntänyt pakolaisaseman 10 eritrealaiselle ja yhdelle sudanilaiselle; hyväksymis % 0.056. Pakolaisasema antaa saajalle määrättyjä etuja isäntämaan mukaan: työlupa; terveys-palvelut, lasten koulutus, asumistuki ja kielikursseja. Osittainen pakolaisoikeus (A 5 viisumi) myönnettiin 200 sudanilaiselle, joka oikeuttaa työskentelemään maassa.
Muille myönnettiin tilapäinen asumisoikeus, joka on uusittava muutaman kuukauden välein henkilökohtaisesti Bnei Brakissa lähellä Tel Avivia. Sisäministeriö voi painostaa heitä suostumaan karkottamiseen pakottamalla heidät muuttamaan Holoyin avoimeen pidätyskeskukseen Negevissä. Siellä asuvat ovat tarkan seurannan alaisina.

Hallitus ei ole julkistanut, minne heidät karkotettaisiin, mutta karkotuksia seuraavien järjestöjen mukaan maat ovat Uganda ja Rwanda. YK:n mukaan Israel on kaikessa hiljaisuudessa karkottanut 4 000 turvapaikan hakijaa.
ToI:n saamien tietojen mukaan Rwandaan karkotetut asuvat muutaman päivän yksityis-kodeissa, sen jälkeen heidän siirretään yöllä EteläSudanin tai Ugandan rajalle ilman papereita, kehottaen heitä anomaan pakolaisviisumia uudessa maassa.
Ugandaan karkotetuista osa jää asumaan sinne, mutta heille ei myönnetä auto-maattisesti turvapaikan hakijan asemaa. Jotkut sinne karkotetut sanovat syyksi sen, että he tulevat Israelista. Ugandan hallitus on painostuksen alla olla myöntämättä heille pakolaisen asemaa, koska Ugandaan pakeni yli miljoona turvapaikan hakijaa Etelä
Sudanista, eivätkä maan resurssit kestä heitä lisää.
Israelissa on syntynyt kansalaisaloitteita turvapaikan hakijoitten karkottamista vastaan. Rabbi Susan Silverman perusti Anne Frank turvakotiliikkeen (Miklat Israel), joka pyrkii piilottamaan karkotusuhan alaisia yksityiskoteihin. El AL pilotit ja ravintoloiden omistajat vastustavat karkotuksia, SodaStream hakee työntekijöitä nimen-omaan Afrikasta muuttaneiden joukosta. Monet kansainväliset järjestöt, sekä juutalaiset että muut, vastustavat karkotuksia. Israelissa enemmistö TV-10 mukaan painostaa hallitusta toiminaan päätöksensä mukaisesti vastustuksesta huolimatta.
ToI:n raportin mukaan EteläSudaniin 2012 karkotetut joutuivat maassa alkaneen sisällissodan jalkoihin. Monet joutuivat pakenemaan kodeistaan. Monet raiskattiin tai murhattiin.
Uganda pidätti välittömästi lentokoneilla maahan tulleet väittäen heidän tulleen vihollismaasta, Israelista.
Uganda on saanut hyvän maineen tavasta, millä se on kohdellut EteläSudanista tulleita. Heille on annettu 900 neliömetrin maapala voidakseen kasvattaa elintarpeitaan, heillä on liikkumisvapaus ja oikeus työhön, mitä Rwandaan muuttaneet eivät saa. Poikkeuksen tekevät Israelin Ugandaan karkottamat pakolaiset, koska Israel on vihollismaa.
Monet Israelin karkottamat ovat pyrkineet pääsemään Eurooppaan, mutta sekin tie on
osoittautunut hengenvaaralliseksi.
Monet menehtyvät matkan vaaroihin jouduttuaan ensin Välimeren yli matkoja järjestävien tunnottomien välittäjien ryöstämiksi ja raiskaamiksi, monet hukkuvat ylikuormitettujen kiikkerien alusten upotessa. Afrikan maiden kansojen liikehdintä on herättänyt henkiin jo ohitetuiksi luullut orjamarkkinat etenkin Libyassa.
Knessetin hyväksymän "soluttautumis" lain mukaan laittomasti maahan soluttautuneiden karkotukset tulee aloittaa maaliskuussa 2018, jolloin Holotin pidätys-leiri on tarkoitus sulkea. Hallitus harkitsee pakolaisten hajottamista Tel Avivista määrätyille alueille, mutta sitä vastustetaan siksi, ettei muilla paikkakunnilla ole pakolaisille järjestettyä terveyshuoltoa.
Asia on ajankohtainen myös Euroopan maille, ja siksi on hyvä tutustua siihen liittyviin ongelmiin ja niiden ratkaisumalleihin. https://www.timesofisrael.com/in-israels-new-plan-to-deport-africans-details-abound/

03. PA/PLO:n päätettyä boikotoida USA:n nimittämiä rauhanvälittäjiä palestiinalais-johtajat ovat aloittaneet globaalit etsinnät uusien välittäjien löytämiseksi. Abbas kävi hymyilemässä EU:n ulkomaan asioitten johtajalle Federica Mogherinille, joka olikin valmis antamaan pusun suoraan terroristi-johtajan huulille, mutta ei saanut muita EU-johtajia lämpenemään asialle. He kuitenkin ovat valmiit täyttämään aukot, jotka tulivat USA:n päätettyä keskeyttää Amerikan kansan verovarojen lapioimisen PA:n reikäiseen pussiin, kunnes PA/PLO haluaa tulla neuvottelu-pöytään USA:n johdolla.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kävi myös tunnustelemassa Kiinan presidentti XI:n halukkuutta, ja ilmoitti jopa Afrikan maitten sopivan välittäjän rooliin, mutta joutunee lopulta tunnustamaan, ettei USA:lle ole vielä olemassa korvaajaa. Xi sanoi, että "Kiina tukee PA/PLO:n tavoitteita, mutta kunnioittaa Israelia".

Aamun uutisraporttien mukaan Abbas tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin 12. helmikuuta houkutellakseen häntä asettumaan paljon vartijaksi, eli sovittamaan nelikulmaista terästankoa pyöreään reikään,
mikä ei ole onnistunut vielä kenellekään.
Abbasin oletetaan kertovan Putinille – joka muuten on suomalaista sukua, Vepsän heimoa – että Trump on diskannut itsensä välittäjän roolista tunnustamalla Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi joulukuussa viime vuonna.
PA/PLO:n ja USA:n välit ovat huonontuneet siitä lähtien, mutta PA saa vielä pitää lippuaan Washingtonin toimistonsa ulkopuolella. Abbas kielsi PA/PLO:n virkailijoita jatkamasta suhteitaan USA:n viranomaisiin, mutta niitä jatkettaneen siitä huolimatta.
"Toivomme mukaan Venäjä astuu esiin EU:n kanssa" eräs virkailija totesi. "Uskomme noiden maiden voivan ja pystyvän pelaamaan suurempaa roolia missä tahansa rauhanprosessissa Tumpin hallituksen omaksuessa vihamielisen politiikan palestiinalaisia kohtaan Israelin hyväksi".

Abbas tapasi torstaina Ramallahissa Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin Nikolai Patrushevin ja Venäjän apulaisulkoministeri Michail Bogdanovin. Tilaisuudessa olivat mukana PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat ja yleisen turvallisuuden johtaja Majed Faraj.

Abbas halusi mairitella venäläisiä kertoen olevansa halukas voimistamaan suhteita Venäjän kanssa ilmaisten samalla ihailunsa Venäjän antamalle tuelle monilla alueilla. Hän mainitsi Venäjän suuren painon kansainvälisillä areenoilla sekä sen roolin Qartetin jäsenenä, jota se oli perustamassa Madridin kokouksessa 2002 yhdessä USA:n, EU:n ja YK:n kanssa.
Wafan mukaan Venäjän presidentti sanoi odottavansa innolla tapaamista Abbasin kanssa, ja lähetystön jäsenet vakuuttivat Venäjän jatkuvaa tukea palestiinalaisille ja ponnistelevansa rauhan saamiseksi Lähi-Itään. Vahvistaakseen USA:n vastaista mielialaa Abbas haluaa puhua YK:n turvallisuus-neuvoston istunnossa 20. helmikuuta. Hänen uskotaan siinä toistavan samoja teemoja, joita hän puhui PLO:n keskuskomitean kokouksessa Ramallahissa. Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon sanoo, että Abbasin puhe tullee edelleen vahingoittamaan rauhantoiveita Lähi-Itään.

Ennen matkaansa Ramallahiin Venäjän lähettämä delegaatio tapasi pääministeri Benyamin Netanyahun. Delegaation vierailu on osa Israelin ja Venäjän kansallisten turvallisuustiimien välistä keskustelua. Edellinen tapaaminen oli 3 kuukautta sitten Moskovassa.
Keskustelut ovat keskittyneet Israelin huoleen Iranin ponnisteluista pysyvän tukikohdan perustamiseksi Syyriaan sekä Libanonin muodostamiseksi ohjusten tukikohdaksi ja niiden valmistuslaitokseksi.
IAF on koordinoinut lentojaan Syyrian ilmatilassa Venäjän kanssa joka rakentaa uusia lentokenttiä Syyriaan sinne perustamiensa tukikohtien ja merisatamien suojaksi.
Venäjän delegaatio vieraili eilen Jad VaShem museossa, sekä Davidin kaupungissa ja Länsimuurin tunneleissa Jerusalemissa. Delegaatio ei antanut omaa julkilausumaa. https://www.timesofisrael.com/palestincourt-russia-as-new-broker-in-peace-process/
04. UUTISIA LYHYESTI
• PA:n johto ja sen hallitseva ryhmä Fatah julkaisivat torstaina julkilausuman, jonka mukaan palestiinalaispakolaisten asema ja heidän paluu-oikeutensa ovat pyhiä kysymyksiä. Joista ei voida keskustella.
"Sokea amerikkalainen Israelin suosiminen sekä sen kiivaat hyökkäykset paluuoikeutta vastaan eivät muuta kysymyksen laillista asemaa, joka on poliittinen ja kansallinen syy, jonka synnyttivät miehitys ja sen suorittamat rikokset viimeisen 70 vuoden aikana".

Israel on järjestelmällisesti hylännyt vaatimukset kaikkien PA:n rekisteriin merkittyjen pakolaisten nimellä - jo viidennssä sukupolvessa – kulkevien oikeus palata sinne, mistä he lähtivät sotaa pakoon, tai oikeutettujen korvausten maksaminen kärsimyksistään ja menetyksistään. Israelin laskelmien mukaan kysymys on korkeintaan sadoista tuhansista, eikä yli viidestä miljoonasta, kuten PA väittää, ja heidän jälkeläisistään enintään kymmenissä tuhansissa. Paluuoikeuden periytyminen sukupolvesta toiseen loputtomiin on kysymys, jota YK ei ole käyttänyt minkään muun kansanryhmän kohdalla. USA haluaa tämän räikeän epäkohdan muuttamista, ennen kuin se jatkaa UNRWA:n rahoittamista. Lisäksi pakolais-rekisteriin lisättiin paikallisia asukkaita virkailijoiden todetessa, ettei ole oikein sulkea hakijoita pois vain siksi, että he asuvat pakolaisleirin ulkopuolella, vaikka heillä ei ollut näyttöä pakolaisuudestaan.
UNRWA:lle tarkoitetut varat tulee siirtää vähitellen YL:n korkealla pakolais-komissiolle, jonka tehtävänä on hoitaa pakoalaisten palveluista johtuvat menot. https://www.timesofisrael.com/amid-unrwa-cuts-pa-says-refugees-status-right-of-return-sacred/
• UNHCR siirsi edelleen keräämiensä yhtiöitten nimien julkistamisen, joiden oletetaan olevan liikesuhteissa Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten kanssa. UNHCR:n tiedotteessa todetaan, ettei sillä ole tarpeeksi henkilöitä ottamaan yhteyttä kaikkiin 206 yhtiöön joiden se väittää toimivan Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten palvelemiseksi. OHCHR:n raportissa tammikuun 26. päivänä todetaan että 206 yhtiötä toimivat vastoin YK:n tavoitteita kuristaa Juudean ja Samarian alueilla asuvat juutalaiset suostumaan muuttamaan pois. Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon sanoo taistelevansa loppuun asti raportissa vaaditun "mustan listan" julkistamisen estämiseksi. https://www.timesofisrael.com/un-omits-blacklist-from-report-on-firms-doing-business-in-settlements/
• Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti 11-12. vetävänsä joukkojaan pois Syyriasta. Puolustusministeri Sergey Shoigu vahvisto tiedon. Venäjä todella siirsi joitakin yksikköitään kotiin, mutta tiedottaa myt perustavansa neljä uutta lentotukikohtaa Syyriaan, yksi niistä yhteinen Iranin kanssa, muut peruskorjaamalla entisiä lentokenttiä sotilaalliseen käyttöön. Samalla Venäjä siirtää Syyriaan 6000 sotilasta. https://www.debka.com/russia-builds-four-new-air-bases-syria-deploys-another-6000-troops/
• Presidentti Putin on laatinut uuden suunnitelman Syyrialle, jonka hän aikoo esitettä Sochin konferenssissa. Hän esitteli sen Netanyahulle 29. 01. Moskovassa. Siihen sisältyy:
Presidentin ja parlamentin vaalit
Uusi perustuslaki, jossa huomioidaan demograafiset muutokset maassa. Suurin väestöryhmä sunnit saavat pääosan, mutta Assadin alaviitit menettävät etuoikeutensa valtaan
Uusi kansallinen Syyrian armeija korvaa nykyiset pahoin rapistuneet joukko-osastot. Armeija uudistetaan struktuuriltaan ja se varustetaan uuden-aikaisin asein. Saudi SArabia vaati, että kaikkien ulkopuolisten joukkojen tulee poistua maasta, johon Putin suostui ja antoi siitä tiedon Teheranille. USA on ilmoittanut vähentävänsä joukkojensa määrää, mutta miten se sopii yhteen Putinin suunnitelman kanssa, on auki https://www.debka.com/putin-plans-end-alawite-hegemony-damascus-evict-pro-iranian-shiite-militias-including-hizballah/
• USA asetti Hamasjohtajan Ismail Haniyehin erilliselle kansainvälisten terroristien listalle. Israel ylisteli päätöstä ja kehotti muita kansoja seuraamaan. PLO tuomítsi päätöksen. PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat julkaisi tiedotteen:"PLO kiistää ja tuomitsee päätöksen". Samalla hän vaati Fatahin ja Hamasin välisen kiistan ratkaisemista, mikä jahruaa etenemättä minnekään. https://www.timesofisrael.com/plo-condemns-us-blacklisting-of-hamas-leader-haniyeh/
• The Guardian julkaisi julkisuuteen vuotaneen tiedon, jossa tuomitaan Davidin kaupungin kaivaukset sekä suunnitelmat köysiradan rakentamisesta Jerusalemin vanhan kaupungin muurien ulkopuolelle alkaen First Station ja siitä Sionin vuorelle ja Lantaportille. Alueella käy 25 000 vierailijaa huippukausina. https://www.timesofisrael.com/eu-blasts-settlement-tourism-near-jerusalems-old-city/,
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 9 -17; Tiberias11 -24; Suolameri 16 -24; Eilat 9 -27 +C-astetta. Tänään aurinkoista, huomenna puolipilvistä, hieman lämpenevää. Kinneretin pinta nousi 1 mm.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021