SUNNUNTAI 07.01.2018

SUNNUNTAI 07.01.2018
01. MYRSKYT ovat tällä erää menneet, ja ilma on sumuinen ja viileä sateitten jälkeen. Taivas on puolipilvinen, mutta selkenee huomisesta alkaen lämpötilan hieman noustessa. Sateita tarvitaan kuitenkin paljon lisää, sillä kuivan kauden jälkeen vesivarastot, Kinneret ja pohjavesivarastot, ovat laskeneet vaarallisen alhaisiksi aiheuttaen vuosi-kymmeniä kestävän suolautumisen. Onneksi hallitukset ovat osanneet varautua tähän rakentamalla useita meriveden puhdistuslaitoksia, sekä puhdistaen viemärijätteitä maatalouden tarpeisiin. Israelissa suunnitellaan puhdistetun veden pumppaamista Kinneretiin operaatiossa, joka kestäisi vuosikausia.
Punaiseltamereltä Suolamereen johtava vesiputkisto on rakenteilla, mutta Jordania moittii Israelia se hitaasta etenemisestä. Luonnonsuojelijat eivät ole ollenkaan onnellisia tästä ratkaisusta Suolameren pelastamiseksi, sillä he pelkäävät sen muuttavan meren ainutlaatuisen egosysteemin. Putkiston alkupäähän rakennetaan voimala ja meriveden
puhdistuslaitos, joista sekä Agaba että Eilatin saavat sähköä ja juomavettä..

02. Israelin väestö kasvoi vuoden 2017 aikana saavuttaen 8,8 miljoonaa ja kasvaen tänä vuonna siten, että se saavuttaa 9 miljoonan rajan vuoden loppuun mennessä.
Terrorihyökkäyksissä 2017 sai surmansa 20 israelilaista ja 169 haavoittui 99:ssä iskussa. Edellisenä vuonna terrori-iskuissa kuolleiden israelilaisten määrä oli 17, haavoittuneita oli 263 kaikkiaan 269 hyökkäyksessä, joiden alkuperä oli Juudeassa ja Samariassa.
Vertailun vuoksi vuonna 2014 surmansa saaneita oli 93 ja haavoittuneita 882. Vuonna 2015 terroristit surmasivat 28 israelilaista ja haavoittaen 360 kaikkiaan 226 terrori-iskussa.
Lokakuusta 2015 lähtien PA:n arabit ovat puukottaneet, ajaneet yli autolla ja ampuen sotilaita ja siviilejä, myös ulkomaalaisia.

Turvallisuusjoukot arvioivat, että useimmat ampumiset suoritettiin Juudeassa ja Samariassa valmistetuilla Carl Gustav mallin mukaan tehdyillä puoliautomaatti aseilla .
Turvallisuusjoukot yhdessä Shin Betin, IDF:n tiedustelun ja poliisin kanssa ovat lisänneet ponnistelujaan laittomien nyrkkipajojen löytämiseksi ja lopettamiseksi tehden yöllisiä ratsioita Juudeassa ja Samariassa.
IDF:n ilmoituksen mukaan turvallisuus-joukot sulkivat 42 laitonta aseverstasta ja takavarikoivat 455 laitonta asetta 2017 aikana Juudeassa ja Samariassa. Sekä asepajojen että laittomien aseitten määrät ovat kasvaneet vuodesta 2016.
Yksittäisten terrori-iskujen estäminen on vaikeaa, mutta sosiaalisen median jatkuva tarkkailu sekä tiedustelun lisääminen ovat pystyneet estämään useita hyökkäyksiä.

Palestiinalaislähteiden mukaan Israel pidätti 6 742 palestiinalaista Gazassa, Juudeassa ja Samariassa, heidän joukossaan naisia ja lapsia sekä PLC:n jäseniä vuonna 2017. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Terrorists-killed-20-Israelis-in-2017-533008,

03. USA:n presidentti Trump on sanansa mukainen mies. Hän uhkasi lopettaa
avustusten maksaminen maille ja järjestöille, jotka toimivat USA:n intressejä vastaan. Pakistan on yksi maista, joka joutuu kiristämään suolivyötään.
Palestiinalaiset ovat toinen, jolle Trump antoi selkeän varoituksen PA/PLO:n johdon aloitettua kiivaan hyökkäyskampanjan Trumpin Jerusalemin asemaa koskevien päätösten johdosta. Kolmas kohde on palestiinalaisten pakolaisten avustamiseksi perustetun UNRWA:n rahoitus, josta USA on sen perustamisesta lähtien ollut sen suurin rahoittaja.
Trump määritteli avustusten leikkaamisen siten, että koska PA/PLO ei halua rauhan-neuvotteluihin Israelin kanssa, ja lisäksi häpäisee ja solvaa Trumpin nimittämiä neuvottelijoita, että on mieletöntä jatkaa USA:n veronmaksajain varojen tuhlausta järjestölle, joka ei halua rauhaa.

Israelin pääministeri Netanyahu sanoo kannattavansa Trumpin päätötsä lopettaa UNRWA:n rahoitus, mutta hän esittää varojen suuntaamista jonkin toisen järjestön kautta. Hän pelkää rahoituksen äkillisen lopettamisen aiheuttavan humanitäärisen kriisin, ja esittää tuen vaiheittaista lopettamista. TV2 raportoi lauantai-iltana Netanyahun esittäneen avustusten maksamista YK:n pakolaisavun kautta.

Israel on kritisoinut UNRWA:n toimintaa syyttäen sen samaistuneen arabien mielipiteitten kanssa. Esim. Gazassa se palkkasi palvelukseensa terrorijärjestöjen jäseniä, ja salli Hamasin varastoida aseitaan kouluihin ja muihin valvomiinsa laitoksiin, sekä rakentaa hyökkäystunnelien sisään-käyntejä sekä niistä että yksityiskodeista. Tiedusteluministeri Israel Katz sanoi päätöksen lopettaa UNRWA:n rahoitus oikeaksi, sillä "se ikuistaa pakolaisten aseman Gazassa".(ja muissa keskuksissa)
Netanyahu ei ole vielä ilmaissut kantaansa virallisesti, mutta heprealaisten raporttien mukaan hän pelkää sen aiheuttavan rauhattomuutta.
Toinen kohtuuttomuus on se, että PA/PLO liioittelee palestiinalaisten ja pakolaisten määrää poliittisessa tarkoituksessa. Hamas-johtaja Ismail Haniyeh asuu pakolaisleirissä.
Presidentti Trump sanoi tiistaina, "ettei ole mieltä maksaa vuosittain miljoonia USD saamatta edes arvostusta ja kiitollisuutta, eivätkä he halua edes keskustella rauhasta". Trumpin hallitus tutkii, miten se aikoo toimia, ja voiko se kerralla lopettaa 319 miljoonan USD avustusten maksamisen.
TV10 raportoi perjantaina, että USA ei ollut maksanut tammikuun 1.päisän erää 125 miljoonaa USD UNRWA:lle.
https://www.timesofisrael.com/israel-backs-unrwa-funding-cut-but-looking-to-minimize-fallout/

04. Egypti on virallisesti tuominnut Trumpin Jerusalemin asemaa koskevat lausunnot, ja se laati sen tuomitsemista koskevan päätöslauselman YK:lle, mutta käytännössä se kehottaa journalisteja hillitsemään sitä koskevaa kirjoittelua ja puheohjelmia.
New York Times oli saanut käsiinsä videonauhan, jossa Egyptin tiedustelu-upseeri, kapteeni Ashraf al-Kholi sanoi ohjelman johtajalle, ettei laajalle levinnyt rauhattomuus koskien Washingtonin ilmoitusta palvele Egyptin kansallisia turvallisuusintressejä, sillä se elvyttäisi "islamistien ja Hamasin uuteen yritykseen.
Miten Jerusalem poikkeaa Ramallahista" hän kyseli videossa, tarkoituksenaan vähentää pyhän kaupungin merkitystä fiktiivisen Palestiinan valtion pääkaupunkina.
Kholi selitti ohjelmassa: "Vaikka Egypti virallisesti vastustaa Trumpin lausuntoa, sen jälkeen Egypti valistaa kansan sen taakse".
Hän vakuutti vielä, että "loppujen lopuksi tämä tulee todellisuudeksi. Palestiinalaiset eivät pysty estämään, emmekä me halua sotia sen vuoksi. Meillä on tarpeeksi purtavaa omalla lautasella".
Hän selitti toistamiseen, "ettei lopultakaan Jerusalem poikkea suuresti Ramallahista. Se millä on merkitystä, on palestiinalaisen kansan kärsimysten lopettaminen".

Virallisesti Egypti sanoo Trumpin lausuntoja kansainvälisten julkilausumien vastaisiksi, ja että ne vaikeuttavat hyvin suuresti Israelin ja PA/PLO:n välisiä rauhanneuvotteluja.
Brookings Instituten tutkija Shibley Telhami arvioi, että Egyptin asenne osoittaa uuden näkökannan muotoutumista, joka ei olisi ollut mahdollinen vuosikymmen sitten. Se on osoituksena myös muutoksesta arabimaitten sisällä, vaikka Jordanian kutsuma arabiliiton kokous Ammanissa tuomitsi Trumpin lausunnot.
Jordanian ulkoministeri Ayman Safadi totesi: "Me vatustamme kaikkea, mikä muuttaa kaupungin historiallisen aseman. Kaikki päätöksemme tulemme tekemään palestiinalaisten intressien mukaisesti". https://www.timesofisrael.com/egyptian-tv-hosts-briefed-to-promote-acceptance-of-jerusalem-recognition/

05. UUTISIA LYHYESTI
• Presidentti Trump on joutunut USA:ssa ilkeään pyöritykseen entisen neuvon-antajansa Steve Bannonin innoittaman ja Michael Wojffin kirjoittaman kirjan Fire and Fury johdosta. Kirjasta julkaistujen otteiden perusteella voisi päätellä, että joittenkin kriitikoiden arviot tahallisesta mustamaalauksesta ja Trumpin mielenterveyden asettamisesta kyseenalaiseksi pitävät paikkansa.
Journalisti Ben Shapiro kutsuu koko kirjaa vasemmiston junailemaksi pilaksi, parodiaksi Trumpista, joka seuraa "The Gorilla Channel" 17 tuntia päivässä. Kirjassa kerrotaan useita yksityiskohtia Trumpin elämästä Valkoisessa Talossa, joita se väittää aidoiksi antaen kuvan miehestä, joka on lapsellisen tietämätön ja henkisesti kypsymätön, eli täysin sopimaton johtamaan maailman ainoaa suurvaltaa, jolla on maailman suurin ydinasenappi työpöydällään.

Trumpin virhe oli hyökätä kirjaa vastaan, mikä vain nosti sen myyntilukuja taivaalle, sen sijaan, että hän olisi todistanut uskollisuusvalan vannoneen virkailijan alentumisesta surkeaksi petturiksi. Erään arvion mukaan Bannonin todellisena tarkoituksena on Republikaanisen puolueen hajottaminen. Trumpin hallitus tuskin kaatuu tähän, koska se sotii Amerikan isänmaallisuutta vastaan, mutta se osoittaa, miten pitkälle vihanlietsonta USA:ssa on edennyt. https://www.timesofisrael.com/a-song-of-genius-and-fire/, http://www.jpost.com/American-Politics/Trump-rejects-accusations-in-critical-book-calls-self-a-stable-genius-532956,
• USA:n väestöennusteen mukaan muslimit tulevat ohittamaan juutalaisten määrän 2040, ellei Trumpin muuttajien määrän vähentäminen muuta tilannetta. Muslimeja on USA:ssa 3.45 miljoonaa, n. 1.1 % kokonaismäärästä. Juutalaisia on 6.7 miljoonaa, eli 2.1 %. https:www.timesofisrael.com/by-2040-muslims-predicted-to-outnumber-jews-in-the-us, /
• Jerusalemin kaupungin työntekijät menivät keskiyöllä lakkoon pormestarin uhattua erottaa 2 150 työntekijää, koska valtio ei ole maksanut osuuttaan. https://www.timesofisrael.com/jerusalem-city-workers-go-on-open-ended-strike-over-budget-fight-layoffs/
• Iranilainen öljytankkeri ajoi yhteen kiinalaisen rahtualuksen kanssa lähellä Kiinan rannikkoa. Tankkerissa oli öljyä 136 000 tonnia. 32 merimiestä, pääosin iranilaisia, on kateissa. Rahtialus vaurioitui myös, mutta alus on turvassa, ja sen 11 merimiestä evakuoitiin. Panaman lipun alla purjehtinut tankkeri oli matkalla EteläKoreaan. https://www.timesofisrael.com/32-missing-after-iranian-tanker-collides-with-cargo-ship-near-china/
• 11 saudiprinsiä pidätettiin heidän alettuaan sit-in lakon ja kieltäytyen maksamasta vesi- ka sähkölaskujaan. https://www.timesofisrael.com/saudi-princes-arrested-for-sit-in-against-paying-bills/
• Haaretz herjaa niitä, jotka rukoilevat sateita maahan sanoen, että he ovat idiootteja ja heidän käyttäytymisensä primitiivistä. Kuitenkin perjantain rukousten jälkeen sadetta tuli runsaasti, sekä hyville että pahoille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/240355
• Jordania ilmoitti, että arabiliitto pyrkii saamaan tunnustamisen Palestiinan valtiolle, pääkaupunkinaan Jerusalem. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/240340

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 05 -12; Tiberias 09 -21; Suolameri 13 -21; Eilat 06 -21 +C-astetta. Huomisesta alkaen taivas selkenee ja lämpötila nousee hieman.

Unkarin pääministeri Viktor Orban sanoi Bavariassa, että vuosi 2018 on vuosi, jolloin kansan tahto palautetaan. Hän kutsui laittomaksi Merkelin ja EU:n harjoittamaa siirtolaispolitiikkaa, josta Unkari ja Puola ovat sanoutuneet irti. http://gatesofvienna.net/2018/01/viktor-orban-in-bavaria-2018-will-be-the-year-in-which-the-will-of-the-people-is-restored/
Jupiter ja Mars ovat rinnakkain harvinaisessa ilmiössä sunnuntaina. http://www.independent.co.uk/news/science/jupiter-mars-syzygy-how-to-see-together-cosmic-event-beautiful-space-stars-astronomy-a8145241.html#,




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019