Friday, May 19, 2017

PERJANTAI 19.05.2017

PERJANTAI 19.05.2017
01. "ENNUSTUS, Herran sana Israelista
Näin sanoo Herra, joka on jännittänyt taivaan ja luonut maan ja joka on luonut ihmisen hengen hänen sisimpäänsä.
Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri ja myös Juudean kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä. Ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille; kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä, ja kaikki maan kansakunnat nousevat sitä vastaan."(Sak.12:1 -3) Englantilainen käännös antaa hieman poikkeavan kuvan: "Katso, Minä teen Jerusalemin vapisevaksi (kuin haavanlehti) maljaksi kaikille ympärillä oleville kansoille, niiden piirittäessä sekä Juudeaa että Jerusalemia. Ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin raskaaksi kiveksi kaikille kansoille; kaikki, jotka kuormittavat sillä itsensä, hakataan kappaleiksi, vaikka kaikki maailman kansat kokoontuisivat sitä vastaan". (Sak12:2 -3)
Tämä toteutuu tällä hetkellä silmiemme edessä, mutta useimmat maailman kansoista eivät näytä olevan tietoisia siitä. "Heillä on silmät, mutta eivät näe, ja korvat, mutta eivät kuule".( Jes.6:9 -10)

02. Jerusalem Post käsittelee Jerusalemin ja Länsimuurin kysymystä pääkirjoituksessaan otsikolla: "Trumpin Kotelin politiikka"
JP aloittaa kirjoituksensa todeten: Presidentti Trumpin odotetaan käyvän Länsimuurilla kaksipäiväisen Israelin vierailunsa aikana.
"Jos hän käy siellä, hän on ensimmäinen USA:n presidentti, joka virassa toimiessaan käy pyhällä paikalla, mikä on suuri symbolinen poikkeus aiemmasta protokollasta". Artikkelissa todetaan, ettei hän luultavasti hyväksy seurakseen Israelin viranomaisia, millä halutaan osoittaa, ettei USA katso Länsimuurin olevan osa Israelia. Tämä on symbolinen isku Israelin itsenäisyydelle.

Trumpin käynti Länsimuurilla, joka Israelissa tunnetaan nimellä Kotel, on Israelin kansalle positiivinen ele, mutta Israelin itse-määräämisoikeudelle se merkitsee negatiivista päätöstä, kuten artikkelissa todetaan. Siinä todetaan edelleen, että nuorta USA:n hallitusta ovat vaivanneet useat skandaalit. Jotkut niistä koskevat suoraan Israelia, kuten tiedot, joiden mukaan Trump antoi Venäjälle arkaluonteisia tiedustelutietoja, joiden väitettiin tulleen Israelista.
(Jordania tunnustaa aamun uutisissa tiedon tulleen Jordaniasta). Presidentti Ttump joutunee peruuttamaan vierailunsa Masadalla, jossa hän halusi pitää tärkeän puheen. Hän on viimeisten uutisten mukaan siirtämässä päätöstään USA:n lähetystön muuttamisesta Tel Avivista Jerusalemiin. "Eikä ole varmaa, vieraileeko hän Jad Vashem holokaust-museossa, ja jos käy, kuinka kauan hän on siellä, sillä vierailuohjelma on tiukka" artikkelissa selitetään.
Tuon kaiken peruuntumisen Israelin juutalainen kansa voisi vielä niellä, mutta juutalaisen kansan pyhimmällä paikalle vierailun peruuntumisen uhka tuntuu erityisen pahalta ja loukkaavalta.
Ensimmäinen paha enne tuli maanantaina, kun USA:n Trumpin vierailua israelilaisten virkailijoiden kanssa koordinoivan ryhmän jäsen totesi israelilaiselle virkaveljelleen: "Kotel ei kuulu teidän territoriaanne". Lisäksi hän torjui israelilaisten johtajien, pääministeri ja presidentin, aikeen liittyä Trumpin Länsimuurilla vierailevan seurueen joukkoon.
Vastakohtana artikkelissa kerrotaan, miten USA:n uusi Israelin lähettiläs David Friedman suuntasi maanantaina maahan tultuaan ensimmäiseksi Länsimuurille, jossa hän rukoili syvästi liikutettuna. "Halusin tulla ensimmäiseksi koko juutalaisen kansan pyhimmälle paikalle". Se oli rehellisen miehen aito tunnustus uskostaan. Tiistaina Kansallisen Turvallisuuden neuvonantaja H R McMaster kieltäytyi antamasta journalisteille selvää vastausta, tunnustaako USA Länsimuurin kuuluvan Israeliin selittäen:
"Se edellyttää poliittista päätöstä".
USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley sen sijaan ei arkaillut tunnustaa NBC:n haastattelussa päivänselvän tosiasian: "Länsimuuri on osa Israelia ja käsittääkseni olemme aina nähneet niin olevan ja miten meidän tulee aina pyrkiä asia näkemään.

TAISTELU USA:n ulkoministeriön ja muiden Israelille myönteisempien instituutioiden välillä alkoi jo vuonna 1947, jolloin YK teki päätöksen Syyria Palestiinan maan jakamisesta Israelin juutalaisten ja Palestiinan arabien välillä. Päätöslauselman jakosuunnitelmassa todetaan, että "Jerusalem on osa YK:n valvonnassa olevan hallituksen aluetta". Kuten tunnettua, arabit - mukaan lukien palestiinalaiset - hylkäsivät päätöslauselman yksimielisesti. Israel julistautui itsenäiseksi yksipuolisella päätöksellä 1948, minkä monet maailman valtiot pian tunnustivat, ensimmäisten joukossa Venäjä ja USA, kukin niistä omista poliittisista laskelmistaan lähtien. YK:n perustama hallintoelin toimii kuitenkin edelleen Jerusalemin "pahan neuvon vuorella" pääasiallisena tehtävänään tarkkailla Israelin rakentamista Juudeassa ja Samarissa ja siitä raportoiminen YK:n päämajaan.

USA:n ensimmäinen Israelin suurlähettiläs James McDonald kertoo kirjassaan "My Mission in Israel 1948 -1951", että Washington opasti häntä kieltäytymään Israelin Knessetin aloittamistilaisuudesta Jerusalemissa 1949, koska hänen osallistumisensa Knessetin tilaisuuteen voitaisiin katsoa USA:n hyväksymiseksi, että Jerusalem on osa Israelin valtiota. On outoa, että USA pitäytyy YK:n päätökseen, jonka arabit hylkäsivät.

OSLON sopimusten allekirjoittamisen jälkeen 1993 USA:n hallitukset ovat ilmaisseet halunsa muuttaa USA:n lähetystön Jerusalemiin ja Kotelin tunnustamisen kuuluvaksi Israeliin, jos Israel solmii rauhansopimuksen PA/PLO:n arabien kanssa, tämä kuitenkin ehdolla, että PA/PLO hyväksyy muutokset USA:n kannassa Israelin pääkaupunkiin ja Kotelin omistusoikeuteen.
Tämä on varsin outo näkemys, jossa maailman ainoa supervalta suostuu alistumaan vähäisen terrorijärjestön päätöksen varaan.

Pääkirjoituksessa todetaan, että Trumpin pyrkimys vierailla maailman johtavien uskontojen syntymäsijoilla ja niiden päämajoissa sopii saumattomasti hänen suunnitelmaansa vierailla Jerusalemissa ja Länsimuurilla vierailtuaan ensin muslimien syntymämaassa Saudi Arabiassa ja jatkaakseen Jerusalemin vierailun jälkeen Roomaan ja Vatikaaniin, jota pidetään maailman kristittyjen tärkeimpänä kaupunkina, josta ohjataan maailman kristittyjen suurinta kirkkolaitosta, paavin johtamaa Roomalais-katolista kirkkoa.
Kuten pääkirjoituksen lopussa todetaan, Israel on joutunut syntymästään lähtien taistelemaan ylämäkeen johtavaa polkua pyrkimyksissään ulottaa historialliset ja uskonnolliset oikeutensa koko siihen maahan, jonka juuri-Raamatun mukaan Jahwe (Herra) lupasi Abrahamille ja hänen jälkeläisilleen ikuiseksi perinnöksi määritellen myös Lupaamansa Maan rajat useaan kertaan.

Maailman valtiot ovat valtaosaltaan kaikissa kansainvälisissä yhteisöissä suhtautuneet hyvin vihamielisesti juutalaista kansaa ja sen perustamaa Israelin valtiota kohtaan äänestäen automaattisesti Israelia tuomitsevien päätöslauselmien puolesta, lisäten siten Israelin Pyhän vihaa itseään kohtaan, mikä tulee artikkelin alkuun lainaamani Raamatunkohdan ja lukuisten muiden mukaan vahingoittamaan eniten niitä itseään.
http://www.jpost.com/Opinion/Jerusalem-Post-Editorial-Trumps-Kotel-politics-492205

03. UUTISIA LYHYESTI
• Tuoreen uutisen mukaan Trump vakuutti äskeisen haastattelun yhteydessä, ettei hän ole vielä tehnyt lopullista päätöstään vierailusta Länsimuurilla, eikä sulje pois mahdollisuutta, että Netanyahu ja Rivlin voisivat liittyä seurueeseen. USA:n vierailua valmistelevan tiimin jäsen, joka ärsyttävän röyhkeästi sanoi israelilaiselle jäsenelle: "Mitä sinä puhut? Se ei ole ollenkaan sinun asiasi eikä kuulu velvollisuuteesi. Se ei kuulu alueisiisi. Se on osa Länsirantaa". Netanyahu kauhistui lausuntoa ja pyysi USA:n hallituksen selitystä asiassa. Trumpin hallitus sanoutui kiireesti irti viranomaisen, David Bems, lausunnosta todeten ettei myöskään presidentti ole sen takana.
Trump lupasi Abbasille Washingtonissa, että rauhansopimus on mahdollista solmia vuoden sisällä. Hän ei näytä ollenkaan ymmärtävän, että Abbas on emävalehtelija, jonka sanaan ei voida luottaa missään olosuhteissa. Abbas on vakuuttunut, että Trump vaatii setlementtitoiminnan täyttä keskeyttämistä, mutta Trump ei ole varma omasta kannastaan.
http://www.timesofisrael.com/trump-hasnt-ruled-out-netanyahu-joining-him-at-western-wall-report/,
• Valkoisen Talon Trumpin neljään maahan suuntautuvan vierailun matkaohjelmaan liittyvässä Israelin kartassa on Juudea ja Samaria, Gaza ja Golanin ylänkö jätetty pois. Ohjelman osa, jossa kerrotaan Trumpin ja Abbasin tapaamista Betlehemissä, on sijoitettu otsikon "Israel" alle. Israelin maa-alueen kartta seuraa 1949 aselepolinjoja, joita PA/PLO vaatii fiktiivisen valtionsa rajoiksi – ehkä vähäisin aluevaihtojen aiheuttamin muutoksin.
Israel vapautti 1967 sodassa Juudean ja Samarian – mukaan lukien Jerusalemin itäosat ja Temppelivuoren - Jordanian miehityksestä, mutta palautti miehittämänsä Siinain niemen Egyptille rauhansopimusta vastaan, liitti Jerusalemin itäosat ja Golanin kukkulat osaksi Israelia, sekä veti juutalaiset siirtolaiset ja IDF:n armeijan pois Gazasta 2005. Juudeaan ja Samarian alueitten asuttamisen Israel aloitti määrä-tietoisesti vasta 1953 sodan jälkeen vahvistaakseen puolustustaan Jordanian suunnasta tulevaa hyökkäysuhkaa vastaan. Israel valtasi Golanin kukkulat 1967 sodassa Syyrialta ja liitti ne valtioonsa, mutta USA ei ole tunnustanut sitä. Israelissa toivotaan, että Trump tekisi sen Israelin vierailunsa aikana. http://www.timesofisrael.com/white-house-video-shows-israel-without-golan-and-west-bank/
• USA:n oikeistolaiset ryhmittymät kuten Amerikan Sionistinen organisaatio (ZOA) ovat alkaneet epäillä Trumpin lupauksia rämeisen suon kuivattamisesta. Trump ei ole tehnyt selvää päätöstä lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin, ja on nimittänyt Obaman hallituksen veteraanineuvottelijan Kris Baumanin Kansallisen Turvallisuusneuvoston neuvonantajakseen. Kritiikistä huolimatta he tunnustavat, että olosuhteet ja suhteet Israeliin ovat nyt paljon paremmat kuin Barack Hussein Obaman aikana, jolloin ne painuivat pohjamutaan. http://www.timesofisrael.com/pro-israel-us-right-starting-to-feel-unease-with-trump/,
• Hawaran arabikylässä näyteltiin esitys, joka osaltaan
osoittaa arabien kytevän syvän vihan juutalaisia kohtaan. Itamarin juutalaiskylästä kotoisin oleva lääkintämies oli ostanut vihanneksia ja oli matkalla kotiinsa töitten päätyttyä tietä 60 pitkin, joka kulkee Hawaran arabikylän läpi. Hänet pysäytti 200 nuoren arabin muodostama tiesulku. Arabit alkoivat kivittää hänen autoaan pyrkien vauhtipotkuilla särkemään auton ikkunat. He särkivät tuulilasin ja takaikkunan, jossa vaiheessa juutalaismies katsoi olevansa hengenvaarassa. Hän otti esiin käsiaseensa ja tuli ulos autostaan alkaen tulittaa aseellaan – omien sanojensa mukaan ilmaan – mutta luodit surmasivat yhden arabin ja haavoittivat toista. Samalla paikalle tullut armeijan osasto hajotti mellakoijat, pidätti juutalaismiehen ja myöhemmin yhden arabin, sekä ambulanssillaan tien sulkeneen arabi-kuljettajan, kuten myös bussinkuljettajan, joka toi bussillaan mellakoijia paikalle. Protesti oli Israelin vankilassa syömä-lakossa olevien terroristien tukemiseksi. http://www.timesofisrael.com/army-nabs-ambulance-driver-who-allegedly-blocked-israelis-escape-from-riot/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -25; Tiberias 21 -30; Suolameri 23 -35; Eilat 22 -38 +C-astetta. Taivas on ajoittain pilvetön, välillä puolipilvinen. Lämpötila on viileä, mutta alkaa lämmetä uudelleen sunnuntaista alkaen.
Äkillisiä pölypilviä tummentaa Saudi Arabian alueita muuttaen päivänvalon pimeäksi, mutta muuttuen äkillisesti raesateiksi. Artikkelin kirjoittajan epäilysten mukaan kyse on sääkokeiluista sotaa varten. http://strangesounds.org/2017/05/impressive-flash-floods-taif-huge-dust-storm-hail-saudi-arabia-video-pictures.html,



Wednesday, May 17, 2017

KESKIVIIKKO 17.05.2017

KESKIVIIKKO 17.05.2017
01. PRESIDENTTI Trumpin Israelin vierailun ympärille on kehittynyt kokonainen huhujen ja tietojen, arvailujen ja olettamusten upottava suo, jonka kuivattamiseen Trump sanoi vaalipuheissaan keskittyvänsä. Ongelmaksi näyttää muodostuneen hänen nimittämänsä hallituksen ministerit ja avustajat, jotka antavat ristiriitaisia tietoja ja lausuntoja ilman valtuutusta.
Viimeisimmät ristiriitaisuudet koskevat Jerusalemin Temppeli-vuorta ja sen Länsimuuria. Kaksi Trumpin korkeaa virkailijaa vakuuttivat vierailua valmistelevan tiimin israelilaisille jäsenille, ettei Länsimuuri kuulu Jerusalemiin eikä pääministeri Netanyahulle siten ole mitään oikeutta vaatia, että hän liittyisi Trumpin delegaatioon, joka vierailee Länsimuurilla vierailun aikana. Valkoinen Talo sanoi tiedotteessaan, etteivät heidän lausuntonsa ole Trumpin vahvistamia.
Trumpin nimittämä Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H R McMaster kieltäytyi antamasta suoraa vastausta kysymykseen, vaan kiemurteli ja väisti toistamiseen journalistien esittämän kysymyksen toteamalla, että se edellyttää poliittista päätöstä, jota ei ilmeisesti ole tehty. Jerusalem on kuin kuuma peruna, jota ei voi pitää käsissään polttamatta sormiaan. Toinen arka aihe oli Trumpin väitetyt salaisten tietojen vuotaminen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville ja Sergei Kislyakille näiden Trumpin tapaamisen yhteydessä. Siitä enemmän jatkossa.
McMaster kertoi samalla presidentti Trumpin vierailuohjelmasta Jerusalemissa ja Betlehemissä. Ensimmäisenä päivänä tiistaina Trump tapaa presidentti Reuven Rivlinin, laskee seppeleen Yad Vashem holokaust-museossa ja tutustuu museoon. Seuraavana on tapaaminen pääministeri Benyamin Netanyahun ja hänen Sara vaimonsa kanssa. Aiemmin ohjelmassa ollut käynti Masadan rauniokummulla Kuolleenmeren länsirannalla lienee putoamassa pois, joko helteen tai liikenneongelmien vuoksi. Helikopterin laskeutuminen kummulle on kielletty sen raunioille aiheuttamien vahinkojen vuoksi.
Keskiviikkona Trump tapaa PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Betlehemissä, jonka yhteydessä hän vakuuttaa hallituksensa intoa löytää ratkaisu osapuolten väliseen konfliktiin. Hän kehottanee PA/PLO:n johtajia ottamaan välttämättömät askeleet, jotka johtavat rauhaan. Palattuaan Jerusalemiin Trump käy Pyhän Haudan Kirkolla, jossa suoritettu pari vuotta kestäneet mutta äskettäin valmistuneet kunnostustyöt.
Sen jälkeen Trump vierailee Länsimuurilla esittäen omat rukouksensa Israelin Pyhälle ja totutun tavan mukaan työntänee rukousaiheensa sisältävän paperinpalan kiviharkkojen rakoon. McMaster vahvisti, ettei yksikään Israelin johtajista ole mukana Trumpin seurueessa muurilla.
Israel karkotti Jordanian arabilegioonan joukot Jerusalemista 1967 puolustussodan aikana. Kenraali Motta Gur antoi tunteiden värittämän lausunnon radioon: Temppelivuori on käsissämme. Puolustusministeri Moshe Dayan luovutti "jättiläisten pelossa" Temppelivuoren päivä-rutiinin valvonnan Jordaniassa sijaitsevalle wagf muslimisäätiölle, mikä on aiheuttanut loputtomia ongelmia wagfin virkailijoitten kanssa. Temppelivuoren turvallisuus-järjestelyt ja omistusoikeuden Israel sälytti kuitenkin itsellään, minkä wagf pyrkii kiistämään.

USA:n lähetystö Tel Avivissa asetti maanantaina websivulleen tiedotteen, jossa se toteaa: "Tervetuloa Israeliin, lähettiläs Friedman. Ensimmäinen toiminta – rukous Länsimuurilla".
USA:n suurlähettiläs David Friedman esitti valtakirjansa presidentti Reuven Rivlinille tiistaina, minkä jälkeen hän tapasi pääministeri Netanyahun, joka kiitteli häntä voimallisesta solidarisuuden osoittamisesta.
Rivlin totesi Friedmanille: "On aika, että koko maailma tunnustaa Jerusalemin Israelin valtion viralliseksi pääkaupungiksi "de facto" eikä vain "de jure". Sekä Rivlin että Netanyahu painottivat virallisesti tiistai-päivän tilaisuuksien aikana USA:n lähetystön Jerusalemiin muuttamisen tärkeyttä tunnustamisen merkkinä siitä, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki.
USA:n korkea virkailija kertoi TV2:n ohjelmassa, että lähetystö tullaan muuttamaan, mutta että se vie aikaa, eikä kiirehtiminen auta asiaa. McMaster totesi Valkoisen Talon infotilaisuudessa, ettei presidentti Trumpin vierailu Länsimuurilla ole poliittinen eikä uskonnollinen, vaan se liittyy Trumpin haluun osoittaa kunnioitusta kolmelle valtauskonnolle vierailemalla niiden syntymäalueilla Saudi Arabiassa, Israelissa ja Roomassa. Hänen puheensa Riyadissa 50 arabimaan johtajille tulee tarjoamaan heille suvaitsevuutta uskonnollisen kiihkon sijaan.
Roomassa Trump tapaa paavi Francis I:n, minkä jälkeen hän lentää Brysseliin NATO:n huippukokoukseen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/McMasters-Sovereignty-over-Temple-Mount-complex-is-a-policy-decision-490923,

02. PRESIDENTTI Trumpin väitetty tiedusteluvuoto Venäjän ulkoministeri Sergey Lavronille ja Venäjän lähettiläälle Sergei Kislyakille näiden Valkoisen Talon soikeassa kamarissa viime viikolla tapahtuneen vierailun aikana vaarantaa entisten ja nykyisten virkailijoitten arvion mukaan Israelin asettamaa agenttia, joka toimii ISIS joukkojen sisällä. Artikkeli julkaistiin ensiksi Washington Timessa ja New York Timessa (NYT), josta se levisi toisiin lehtiin.

Kyseessä oleva agentti jäljitti ISIS:n laatimaa suunnitelmaa Yhdys-valtoihin matkalla olevan matkustajakoneen räjäyttämistä ilmassa sylimikroon (laptop) asennetulla pommilla, joka USA:n virkailijoiden mukaan pääsee turvallisuus-valvontakoneen läpi huomaamatta, kuten ABC raportoi. USA:n virkailijat katsoivat agentin antamat tiedot siinä määrin oikeiksi, että USA aloitti keskustelut sylimikrojen kieltämiseksi kaikissa Yhdysvaltoihin lentävissä koneissa. New York Times raportoi tiistaina, että Israel olisi ollut Trumpille annetun tiedustelutiedon takana, mikä ei tunnu uskottavalta. Toisen artikkelin mukaan sen olisi antanut Jordania. NYT tunnetaan Israelin vastaisuudestaan, kuten myös toimistaan Trumpin hallituksen saattamiseksi epäilyttäväksi, mikä oikeuttaa kysymään NYT:n raportoinnin uskottavuutta.

WEBSIVULLAAN Trump kirjoitti vastauksena huhuihin, että presidenttinä hänellä on oikeus päättää, mitä tietoja hän haluaa jakaa liittolais-maittensa kanssa, joilla on yhteinen päämäärä terrorismin ja ISIS joukkojen tuhoaminen.
"Toimin inhimillisistä ja lentoturvallisuussyistä sekä siksi, että haluan Venäjän suuresti nostavan terrorismin vastaista
taisteluaan". Trump selitti web-sivullaan. Hänen antamansa tiedote häiritsi hänen avustajiensa tiiviitä yrityksiä painaa asia villaisella maanantai-iltana raporttien kertoessa Trumpin ja Venäjän korkeiden virkailijoitten kanssa käydystä keskustelusta. http://www.jpost.com/Middle-East/US-officials-Trumps-intel-leak-endangered-life-of-spy-placed-inside-ISIS-by-Israel-490968

03. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley antoi kaksi merkittävää lausuntoa CBN News haastattelun aikana tiistaina. Kristillisen TV- ja radiolähetys-verkoston suorittamassa haastattelussa Haley antoi useita viitteitä, joista muutamat poikkeavat Trumpin hallituksen näkemyksistä.
"Länsimuuri on osa Israelia, ja tämä on - kuten aina olemme nähneet ja miten meidän tulisi asia esittää" Haley vahvisti. "En kuitenkaan ole täysin varma, mitä tapahtui asian yhteydessä. Olen tietoinen, että he pyrkivät selvittämään sen ja huolehtimaan sen toteutumisesta. Olemme aina katsoneet, että Länsimuuri on osa Israelia" Haley vakuutti.

Valkoisen Talon tiedottaja Sean Spicer antoi kuitenkin hieman poikkeavan näkökulman. "Länsimuuri on ilmeisesti yksi juutalaisen uskon pyhimmistä kohteista. Ilman epäilystä se on Jerusalemissa" hän selitti journalisteille. "Se on kysymys, joka vaatii vakavaa harkintaa. Kysymystä tultaneen käsittelemään presidentin vierailun aikana tapaamiensa osapuolten kanssa. Uskoakseni tämä kysymys nousi esiin eilen tehtyjen kommenttien johdosta, jotka eivät edusta USA:n hallituksen kantaa".
Spicer puhui asiasta päivä sen jälkeen, kun kaksi USA:n virkailijaa pyrkivät vakuuttamaan israelilaisille, että Länsimuuri on osa Länsirantaa eikä siten kuulu Israelin alueeseen.
Trumpin niittämä neuvonantaja McMaster näyttää myös epäröivän, mitä hänen tulisi ajatella Jerusalemista ja USA:n lähetystön muuttamisesta Israelin pääkaupunkiin.
Trumpin hallituksen olisi korkea aika sopia yhteisestä kannasta näihin kysymyksiin, vielä ennen Trumpin Israelin vierailua.
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Nikki-Haley-the-Western-Wall-was-always-part-of-Israel-490967,

04. Ranskalais-juutalainen filosofi Bernard-Henri Levy, jolle Bar-ilan yliopisto ojentaa kunniatohtorin arvon tiistaina, kertoi JP:n haastattelussa maanantaina, että "israelilaisten, jotka ovat hyväksyneet Donald Trumpin presidentiksi, tulisi olla hyvin varovaisia".
Kysymykseen, onko Trumpin ja Netanyahun välinen ystävyys hyväksi Israelille pitkällä tähtäyksellä, Ley vastasi heti: "Ei".
Hän antoi haastattelunsa yliopiston aivotutkimuksen keskuksessa, jossa hän luennoi viimeisestä kirjastaan esiintyen tuntomerkiksi muotoutuneesti mustassa puolitakissa ja osittain avoimessa valkoisessa paidassa ilman solmiota vihjaten tuuheilla kulma-karvoillaan vastauksensa laadun journalistin kysymykseen.
Levy tunnusti, ettei Israel ole asemassa, jossa se voisi kieltäytyä toisten valtioitten ystävyydestä, mutta ettei Trumpin hyväksyminen ystäväksi anna aihetta onnellisuuteen. "Ei hänellä voi olla todellista rakkautta Israeliin, koska hän ei tunne sitä. Hän ei tunne juutalaisten historiaa ja kieltäytyy tuomitsemasta antisemitismin. Joten minkä arvoinen on tällainen ystävyys?". Trump kuitenkin antoi antisemitismin tuomitsevan lausunnon, mutta vasta helmikuussa havaittuaan joutuneensa kritiikin kohteeksi maassaan ilmenneiden juutalaisvastaisten ilmiöiden lisääntyessä puuttumatta niihin millään tavoin.
"Näiden oikeistolaisten ihmisten tulisi varoa, sillä se voi muuttua. Ystävyys ilman rakkautta ja rakkaus ilman juuria voi aina muuttua vastakohdakseen. Tämä on juutalaisen kansan tarina. Varokaa aina philo-semitismiä, ellei sillä ole kiinteitä juuria".

LEVYLLE annettiin tunnustusta maanantain tilaisuudessa hänen rohkeudestaan taistella inhimillisyyden puolesta vääryyttä vastaan ja filosofisen ajattelun omaperäisyyden puolesta, sekä kiihkeästä Israelin puolustamisestaan. Hän on kuitenkin ristiriitainen henkilö sekä kotimaassaan että ulkomailla. Viime viikolla vasemmistoa edustavat aktivistit sotkivat hänen kasvonsa Belgradissa hänen ollessaan tukemassa uutta filmiä Peshmerga", kurdien taistelusta
Islamin valtiota vastaan. Hän kritisoi Serbian hallitusta Jugoslavian taistelujen aikana. Hän kritisoi Ranskan hallituksen toimettomuutta Libyan ensimmäisen sisällissodan aikana. "Syyria on kuitenkin elämäni murheenkryyni. En ole pystynyt vakuuttamaan ihmisille, että se mitä tapahtuu Syyriassa, on inhottavaa, ja häpeä, ja että me kaikki olemme syyllisiä,se on elämäni epäonnistuminen". Hän näkee, että Bashar Assadin poistaminen on nyt paljon vaikeampaa kuin 3 vuotta sitten, jolloin ISIS ei ollut olemassa. "Se on itsensä toteuttanut profetia".
Emmanuel Macronin valitseminen Ranskan presidentiksi on Levyn mieleen, koska se on potentiaalinen alku uudelle trendille Euroopassa, vastakohtana populismin nousulle.
Levyn mielestä antisemitismi on hallinnassa, ja on väärin sen vuoksi mennä pakoon, tarkoittaen tällä osaksi juutalaisten massa-. muuttoa Israeliin. Sionismin vuoksi muuttavat ovat oikeassa.
"Ranska ilman juutalaisia ei ole Ranska" Levy toteaa Manuek Vallsia siteeraten.
http://www.jpost.com/Diaspora/Bernard-Henri-L%C3%A9vy-to-Post-Trump-has-no-real-love-for-Israel-490919,

05. UUTISIA LYHYESTI
• Salaista tietovuotoa peläten Israelin tiedustelulähteet kehottavat harkitsemaan entistä tarkemmin, mitä voidaan jakaa USA:n kanssa. Koska tietoja vaihdetaan, olisi kuitenkin liikuttava varovaisesti, ettei USA tee samoin Israelille. http://www.timesofisrael.com/israeli-intelligence-source-we-must-reassess-what-info-we-share-with-us-report/http://www.timesofisrael.com/defense-minister-israel-us-security-ties-strong-as-ever/,
• Israelilainen, jota ToI kutsuu "setleriksi", ajoi autollaan tiellä no 60, kun PA:n arabit aloittivat hänen autonsa kivittämisen Silwadin kylän lähellä. Mies pysäytti autonsa ja ajoi pakenevia arabeja takaa haavoittaen yhtä heistä käsiaseellaan. Paikalle kutsuttu poliisi pidätti auton kuljettaja ja hänen kansaan autossa olleen henkilön, kuten myös arabin, joka vietiin sairaalaan ilman hengenvaaraa.
Toisessa tapauksessa tiellä 60 viime yönä 35-vuotias nainen haavoittui PA:n arabien heittämistä kivistä Al-Khader tienristeyksen lähellä. Ensi avun jälkeen nainen vietiin sairaalaan kasvoihin saamiensa haavojen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-settler-shoots-moderately-wounds-stone-throwing-palestinian/,
• Israelin turvallisuusjoukot pidättivät neljän PA:n arabin muodostaman terrorisolun Samarian pohjoisosassa. Arabit olivat tehneet lukemattomia putkipommeja ilotulitus-raketeista. He saivat rakettinsa laittomalta it-rakettien myyjältä. Kuulustekuissa saamiensa tietojen perusteella IDF pidätti viidennen miehen Tulkarmissa. Kotietsinnässä poliisi löysi 10 laatikollista pyroteknisiä aineita. Arabien uskotaan käyttäneen näitä putkipommejaan sotilaita vastaan viikkojen ajan.
http://www.timesofisrael.com/five-palestinians-arrested-for-making-pipe-bombs-out-of-fireworks/,
• Kevät on Tel Avivissa ja Jerusalemissa juhlien ja kaikenlaisten tilaisuuksien aikaa, joihin kuuluvat yölliset ruokaretket, hurmoksellinen party Jerusalemissa, kuten myös suunnittelu kaupunkiyhteisössä ja filosofia. http://www.timesofisrael.com/spring-time-is-festival-time-in-jerusalem-tel-aviv/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -29; Tiberias 22 -35; Suolameri 25 -37; Eilat 25 -39 +C.astetta. Taivas on puolipilvinen, lauantaina pilvisyys lisääntyy. Lämpötila alenee huomattavasti, pohjoisessa voi myös sataa vettä. Kinneretin vedenkorkeus nousee 1 sm, ollen nyt 212.96 m merenpinnan alapuolella.
Israel on mukana muutamien Lähi-Idän maiden kanssa suunnittelemassa oman hiukkaskiihdyttimen rakentamista alueelle. Mukana ovat Israelin lisäksi Iran, Kypros, Turkki, Pakistan, Jordania, Egypti ja PA. http://www.timesofisrael.com/open-sesame-at-middle-easts-cern-a-ray-of-light-for-regional-cooperation/,








Sunday, May 14, 2017

SUNNUNTAI 14.05.2017

SUNNUNTAI 14.05.2017
01. PRESIDENTTI Donald Trumpin Israel-vierailu on journalistien ja analyytikoiden keskeisenä aiheena ennustelujen ja arvioiden heitellessä puolelta toiselle. Mikä on hänen ohjelmansa Jerusalemissa? Tapaako hän Betlehemin vierailunsa yhteydessä PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin? Kutsuuko Trump Netanyahun mukaan Betlehemiin komikantaneuvotteluun hänen valvonnassaan? Tuntuisi melkoisen hätäiseltä tällaisen valmistelemattoman tilaisuuden järjestäminen, vaikka huomioitaisiinkin Trumpin mieltymys nopeisiin päätöksiin.
Korkea USA:n virkailija vakuuttaa, ettei ole mitään suunnitelmia Abbasin ja Netanyahun välisen tapaamisen järjestämiseksi tämän vierailun yhteydessä. Trump tavannee Abbasin Betlehemissä, mutta Abbasin toivoma käynti Jasser Arafatin haudalla on ilmeisesti haudattu lopullisesti.
Turvallisuusjärjestelmät aiheuttavat harmaita hiuksia presidentin turvallisuudesta vastaaville, ja siitä tulevat huolehtimaan USA:n salaisen palvelun ja armeijan erityisjoukkojen yksiköt.

SEKÄ Israelin että PA/PLO:n parissa odotetaan suurella mielen-kiinnolla, mitä Trump tulee esittämään kahdenkeskisissä keskusteluissaan ja julkisissa puheissaan täysin lukossa olevien rauhankeskustelujen vapauttamiseksi. Jotkut ounastelevat, että Trump voisi järjestää kolmikantakeskustelut internetin välityksellä, mutta siitäkään ei ole mitään konkreettista esitettävänä.

Analyytikot painottavat, että presidentti Trumpin Lähi-Idän matka on uskonnollisesti painottunut huomioiden hänen vierailunsa alkamisen Riyadissa, islamin uskon synnyinmaassa, jatkuen sieltä Israeliin juutalaisuuden ja kristinuskon synnyinseuduille, ja sieltä Roomaan ja Vatikaaniin, jossa sijaitsee roomalaiskatolisen kirkon keskusjohto.
Trumpin oletetaan esittävän henkilökohtaisia kehotuksia ja toiveita painottaen optimismiaan lopullisen sopimuksen löytämiseksi, mutta hänellä ei liene aikaa diplomaattisiin keskusteluihin tiiviin ohjelman vuoksi.
Trumpin läheiset neuvonantajat vakuuttavat, ettei presidentti Trump tule koskaan pakottamaan Israelia sopimukseen,
joka ei edistäisi Israelin turvallisuutta esittäen toiveen, että jokainen israelilainen olisi tietoinen siitä. Hän on huolestunut siitä, miten paikalliset journalistit esittävät asioita lukijoilleen. Voidakseen hälventää ylisuuria odotuksia hän vihjaa, että Trump voi jopa pidättyä julkisista lausunnoista tässä vaiheessa.

PA/PLO:n arabien keskuudessa pelätään, että Trump voi puuttua terroriteoista ja murhista tuomittujen omaisille maksettuihin palkkoihin ja stipendeihin. Israelissa tätä pidetään kiihottavana ja moraalittomana, mutta PA/PLO:n korkeat virkailijat sanovat, että vain henkisesti sairas ihminen voi sanoa niin. He katsovat, että heidät pidätettiin ja tuomittiin poliittisista syistä.
USA:n kongressin käsittelyssä on ns. Taylor Force lakiesitys, joka tehokkaasti keskeyttää avustusten suorittaminen PA/PLO:lle, ellei se suostu lopettamaan maksujärjestelmää "marttyyreille". Presidentin neuvonantajat vakuuttavat, että Trumpin tarkoituksena on parantaa suhteita PA/PLO:n kanssa, eikä uhkailla tai painostaa heitä tuen lopettamisella. "Trumpin päämääränä on osoittaa haluaan arvostusta ja itsemääräämisoikeutta palestiinalaisille kuten myös horjumatonta tukeaan juutalaiselle valtiolle", totesi Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H R McMaster.
Presidentti uskoo kahden valtion periaatteeseen, mutta sanoo voivansa hyväksyä yhden valtionkin. Hän uskoo myös, että rauha on mahdollinen ja haluaa lähestyä ongelmaa uudelta näkökulmalta. Hän katsoo yhteisen Iranin aiheuttaman uhan poistaneen arabien ja välillä vallinneita epäluuloja, ja siksi alueen ilmapiiri on muuttunut, analysoi eräs virkailija. "On yhteinen häpeä, ellemme pysty hyödyntämään sitä " hän arvioi. http://www.jpost.com/Diaspora/Trump-will-step-slowly-into-Mideast-peace-process-top-officials-say-490623

02. APULAISULKOMINISTERI Tzipi Hotoveli oli kutsunut mukaansa 50 kansainvälistä opiskelijaa ja kolme laskuvarjojääkäriä, jotka sattuivat olemaan valokuvaajan tähtäimessä hänen laukoessaan ikonisen valokuvan 1967 sodan loppuvaiheissa IDF:n jo karkotettua Jordanian arabilegioonan miehittäjät Jerusalemin
vanhasta kaupunginosasta sekä Juudeasta ja Samariasta.

Artikkelissa kerrotaan, miten Hotoveli asteli suuren turvallisuus-joukon saattelemana Leijonaportista polkua pitkin jota IDF:n sotilaat ja korkeinta johtoa kulkivat kohti Temppelivuorta. "Sotilaat astuivat tähän paikkaan 2000 vuotta kestäneiden karkotusten jälkeen. Minä tulen sukupolvesta, jonka aikana Jerusalemin yhdistäminen on tosiasia" hän sanoi journalisteille.

Hotoveli halusi antaa viestin presidentti Trumpille ennen hänen Israelin ja Jerusalemin vierailuaan, sekä ennen Jerusalemin yhdistämisen 50-vuotisjuhlaa. Hän kehottaa Trumpia toteuttamaan vaalilupauksensa muuttaa USA:n lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin, mutta sen lisäksi tunnustamaan Jerusalemin yhdistämisen tosiasiana, jota lähetystön muuttaminen symboloi.
Trumpin tulisi ehdottomasti pidättyä tunnustamasta Palestiinan valtion pääkaupunkia Jerusalemin itäosaan, vaikka se olisikin mahdollinen.
Presidentti Trumpin tulee päättää kesäkuun 1. päivään mennessä, haluaako hän käyttää edellisten presidenttien tapaan veto-oikeuttaan muuton siirtämiseksi. Hotoveli antaa ohjeen, ettei Israelin ikuisen pääkaupungin jakaminen ole missään tapauksessa mielekästä, vaikka se poliittisesti olisikin mahdollista.
Jerusalemin vanhassa osassa ja itäosien lähiöissä asuu arviolta 350 000 arabia, joista useimmilla on Israelin sininen ID-kortti. Hotoveli sanoo, että juutalaiset ja arabiasukkaat asuvat niin läheisessä vuorovaikutuksessa, että erottaminen ei ole mielekästä eikä useimmissa kohdissa mahdollistakaan.
Jerusalemin arabiasukkaat ovat runsain määrin pyrkineet muuttamaan pääkaupungin länsiosiin aina, kun huhut rauhan-sopimuksesta ja Jerusalemin jakamisesta lisääntyvät. He eivät halua asua PA/PLO:n valvomilla alueilla.
Pääministeri Benyamin Netanyahu, joka pitää myös ulkoministerin salkkua kainalossaan, kehottaa lausunnoissaan kaikkia ulkomaita muuttamaan lähetystönsä Israelin pääkaupunkiin. http://www.jpost.com/Israel-News/Hotovely-issues-pre-visit-warning-to-Trump-Dont-divide-Jerusalem-490653

03. UUTISIA LYHYESTI
• EMMANUEL MACRON vihitään tänään sunnuntaina Ranskan presidentiksi. Hän on kokematon ja uusi kansansa johtajaksi eikä hänellä ole aiempaa kokemusta poliittisen viran hoitamiseksi. Ranskan kansa on kuitenkin kyllästynyt vanhan kaartin jahruamiseen ja toimettomuuteen, minkä johdosta Ranskan asema kansainvälisesti on vähentynyt siinä määrin, ettei sen tekemiä aloitteita oteta vakavasti, kuten on osoittautunut esityksille Lähi-Idän rauhan ratkaisuille, joita kukaan ei ole tukenut. Kansa halusi antaa mahdollisuuden uudelle miehelle epäilystä huolimatta. Astuttuaan punaista mattoa pitkin ELYSEE palatsiin Pariisin keskustassa hänelle ojennetaan suljetussa tilaisuudessa koodit, joilla hän voi antaa komennon ydinaseiden laukaisemiseksi. Ranskan väistyvä presidentti Farncois Hollande junaili Macronin nousun ensin neuvonantajaksi ja sitten talouden ministeriksi. Hän on selvästi mielissään suojattinsa nousemisesta työnsä jatkajaksi todeten: "En ojenna valtaa poliittiselle vastustajalle, se on siksi paljon yksinkertaisempaa". Ranskassa tapahtuneista terrori-iskuista johtuen turvatoimet ovat vallansiirron aikana valtavat. ELYSEE palatsi ja läheinen Champs Elysee ovat suljettuja kuten myös läheiset rakennuskompleksit. 1500 poliisia vartioi presidentin palatsia ja läheisiä katuja, joista useat ovat suljettuja. Perinteen mukaiset 21 tykinlaukausta, vierailut kaupungintalolla ja virallinen lounas ja muut juhlallisuudet Emmanuel Macron hoitaa 64-vuotiaan vaimonsa Brigitten kanssa.
Macron julkaisee nimittämänsä pääministerin nimen maanantaina, jonka jälkeen hän matkustaa ensimmäiselle valtiovierailulleen presidenttinä Saksaan, jota pidetään EU:n moottorina ja kansleri Angelika Merkeliä sen ohjaajana. Kesäkuussa Macron joutuu kasvotusten "vaalien kolmannessa kierroksessa, kansan valitessa parlamentin jäsenet kaksi-päiväisillä vaaleilla. http://www.timesofisrael.com/macron-set-to-take-office-as-french-president/
• AL-Qaidan julkaisemassa propagandafilmissä Osama bin Ladenin poika – yksi monista - Hamza bin Laden kehottaa iskemään juutalaisia ja amerikkalaisia kohteita vastaan kaikkialla maailmassa. 10 minuutin videon alussa esitetään kuvauksia terrori-iskuista useilla paikoilla maailmassa, mukaan lukien Israelissa. Hamza bin Laden rohkaisee muslimeja iskemään asuinpaikoissaan juutalaisia ja usalaisia kohteita vastaan, myös Amerikassa, lännessä ja miehitetyssä Palestiinassa. "Tietäkää, että rangaistuksen aiheuttaminen juutalaisille ja ristiretkeläisille siellä, missä te asutte, on tuskallisempi ja vakavampi viholliselle" sanotaan viestin käännöksessä Al-Qaidan median As Sahabin mukaan. Aseina kehotetaan käyttämään ampuma-aseiden lisäksi muista välineitä, joilla tarkoitettaneen puukkoja ja autoja, joita terroristit käyttivät Israelissa 2015 ja 2016. http://www.timesofisrael.com/osama-bin-ladens-son-calls-for-attacks-on-jews-americans/,
• PohjoisKorean äskettäin laukaisema ballistinen ohjus ammuttiin epätavallisen korkealle tasolle. Se lensi 30 minuutin ajan ennen putoamistaan Japaninmereen. Tämä herätti välittömän huolen, että ammutti ohjus voi yltää 4500 km:n päähän. Japanin puolustusministeri ilmoitti välittömistä vastatoimista. Ohjuksen laukaisemisen ajankohdan uskotaan olevan varoitukseksi USA:n Japanin ja Euroopan laivastojen kokoontumiselle yhteisiin harjoituksiin Tyynellemerelle. Ohjus on aiemmin tuntematon, se lensi 30 minuutissa 800 km saavuttaen 2000 km:n korkeuden. Asiantuntijat pidättyvät kommenteista ennen tarkempia tutkimuksia ohjuksesta. http://www.timesofisrael.com/north-korea-may-have-fired-new-type-of-missile-with-longer-range/
• Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett sanoo, että Israelin tulee luopua bunkkeri-diplomatiasta, jota se tähän asti on noudattanut, tai ulkomaat päättävät sen kohtalosta. Hän esitti lauantaina vaatimuksen omasta näystä tulevasta Lähi-Idästä, tai vieraat valtiot päättävät sen kohtalosta, hän sanoi. Viitaten pääministeri
Netanyahun Bar Ilan yliopistossa pitämään puheeseen, jossa hän sanoi kannattavansa kahta valtiota, Bennett väitti sen tuoneen Israelille boikotteja, terrorismia ja vakavan demograafisen uhkan. "On aika muuttaa tuo kaikki". Opetusministeri Bennett esitti kahta tietä eteenpäin. Ensimmäinen on Bar Ilan politiikan jatkaminen, mikä tähtää Palestiinan valtion perustamiseen, Gazan lisäksi. Tämä "epäonnistunut messiaaninen" polku on tuonut verenvuodatusta, diplomatian heikkenemisen ja demograafisen katastrofin.
Toinen polku on se, että Israel esittää uuden aloitteen, joka perustuu taloudelliseen kehitykseen, jossa Israel ulottaa itsenäisyytensä kaikkiin Israelin osiin Juudeaa ja Samariaa; Gazan tilanteen vakiinnuttaminen ja Israelin vahvistaminen turvallisuuden, tiedustelun ja taloudellisena pilarina alueella. Seuramassani artikkelissa todetaan Bennettin pelkäävän, että sen sijaan että Trump antaisi Israelille vapaat kädet – kuten toivottiin - hän näyttää asettavan Abbasin diplomaattisen näyttämön keskelle. Netanyahun mielestä Israelin vastaiset boikottitoimet ovat seurausta siitä, ettei hyväksytä juutalaisen valtion olemassa oloa.
Sionistisen Unionin johtaja Isaac Herzog totesi, että Trumpin erityislähettiläs kansainvälisissä neuvotteluissa Jason Greenblatt oli painottanut, että Valkoisen Talon päämääränä on saavuttaa rauha Israelin ja PA/PLO:n välille. Herzog kyseenalaistaa Netanyahun rauhanpyrkimykset ja sen sijaan toimivan koaliittionsa säilyttämiseksi. http://www.timesofisrael.com/bennett-israel-must-ditch-bunker-diplomacy-or-have-our-fate-decided-by-others/
• Israelissa vieraileva Jordanian kansalainen puukotti Jerusalemin poliisia niskaan ja päähän. Poliisi säilytti toimintavalmiutensa vetäen aseensa esiin ja ampuen hänet kuoliaaksi. Jordanian lauantaina julkaisemassa lausunnossa sitä kutsutaan katalaksi murhaksi vaatien tarkempia tietoja Israelin hallitukselta. Pääministeri Netanyahu sanoi vihaisessa lausunnossaan: On korkea aika, että Jordania luopuu kaksoisroolistaan ja tunnustaa tosiasiat. Jordanian kuningashuoneen turvallisuus lepää Israelin suojeluksessa. http://www.timesofisrael.com/jordan-calls-killing-of-jerusalem-attacker-a-heinous-crime/
• USA:n ja Saudi Arabian väliset neuvottelut 300 miljardin USD asekaupoista ovat loppusuoralla.
http://www.timesofisrael.com/us-saudi-arabia-in-final-stages-of-negotiating-300-billon-arms-deal/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -34; Tiberias 20 -39; Suolameri 26 -38; Eilat 23 -39
+C-astetta.
Säätila jatkuu hyvin kuivana ja helteisenä.