Friday, April 07, 2017

PERJANTAI 07.04.2017

PERJANTAI 07.04.2017
01.USA>n presidentti Donald Trump antoi henkilökohtaisesti komennon iskeä ohjuksillaan Syyrian hallituksen Al-Shayrat lentokentälle lähellä Homsia kostoksi siitä, että Syyrian ilmavoimat olivat - kuten merkit viittaavat – tehneet kemiallisin asein tehtyjä ilmaiskuja Khan Sheikhoun kaupunkiin surmaten ainakin 86 siviiliä, heidän joukossaan 26 lasta.
USA:n Välimerellä sijaitsevilta sota-aluksilta USS Ross ja USS Porter ammuttiin 59 Tomahawk risteilyohjusta 8.45 pm. itäistä aikaa torstaina Al Shairat kentälle, josta ilmaiskut tehtiin.  
USA:n sotilasviranomaiset kertoivat NBC:n välittämien uutisten mukaan, että iskut suoritettiin Al-Shayrat kentällä olevia hävittäjiä, infrastruktuuria ja laitteita vastaan vähentääkseen Syyrian ilmavoimien kykyä suorittaa uusia kemiallisin asein suoritettuja iskuja. Syyrian ilmoituksen mukaan USA:n ohjusiskut aiheuttivat menetyksiä kentän henkilökunnalle kertomatta tarkemmin yksityiskohdista.
Venäjän armeijaa oli informoitu iskuista. USA varoi tarkoin iskemästä venäläisiin kohteisiin kentällä tai sen lähellä,

VENÄJÄN apulaislähettiläs YK:ssa Vladimir Safronkov totesi torstaina, että USA:n suorittamat sotilaallisilla iskut syyrialaisiin kohteisiin tiistaina Khan Sheikhoun kaupunkiin tehtyjen ilma-iskujen seurauksena tulisivat aiheuttamaan negatiivisia seurauksia. "Meidän tulee harkita negatiivisia seurauksia, ja kaikki vastuu suoritetuista sotilaallisista toimista tulee lepäämään niiden hartioilla, jotka aiheuttavat sellaisia ikäviä ja traagisia toimia".
Hän lisäsi, että nämä negatiiviset seuraukset tultaisiin näkemään Irakissa ja Libyassa.
USA:n ulkoministeri Rex Tillerson totesi lausunnossaan, että Venäjän on osoittanut olevansa joko osallinen iskuihin, tai osoittautunut kykenemättömäksi hoitamaan v. 2013 sopimuksen toteuttamista, jonka tarkoitus oli hävittää kemialliset aseet Syyriasta. "Venäjä lupasi antaa takuun, ettei näitä aseita olisi enää Syyriassa. Tämä ilmaisee selvästi, että presidentti (Trump) on halukas suorittamaan päättäväisiä toimia, jos siihen on aihetta. En halua mitenkään vihjata muutokseen politiikassamme tai asenteeseen sotilaallisissa toimissamme Syyriassa tänään.  Mitään muutosta tässä suhteessa ei ole tapahtunut. Käsittääkseni tämä osoittaa, että presidentti Trump on halukas toimimaan, kun hallitukset ja vastuuhenkilöt ylittävät punaisen linjan, rikkoen tekemiään sopimuksia, ylittäen rajat inhottavimmalla tavalla".
Syyrian hallitusta pidetään vastuullisena siitä, mitä Syyriassa tapahtuu, vaikka se ei suoraan olisikaan osallistunut siihen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel syytti Syyrian hallitusta sotarikoksista ilmeisestä osallisuudestaan kemiallisin asein tehtyihin ilmaiskuihin Syyriassa.
Senaattori Marco Rubio twiittasi sivullaan torstai-iltana: "Totisesti, paha ei jää rankaisematta, mutta vanhurskaitten jälkeläiset pelastuvat". (SNL 11:21) http://www.wnd.com/2017/04/response-to-syrian-gas-attack-on-drawing-board/, http://www.timesofisrael.com/us-launches-surprise-strike-on-syrian-regime-airfield/

02.USA informoi myös Israelin armeijaa ohjusiskuista Syyriaan ennen niiden suorittamista yön aikana. IDF sanoi lausunnossaan tukevansa USA:n päätöstä ohjusiskuista Al-Shayrat lentokentälle, josta kemiallisin asein tehdyt ilmaiskut tehtiin. USA ja muut länsimaat syyttävät Syyrian armeijaa ilmaiskuista, mutta Syyrian hallitus kieltää käyttäneensä kemiallisia aseita.
Pääministeri Benyamin Netanyahu julkaisi lausuntonsa 3 tuntia USA:n risteilyohjuksin Al-Shayrat lentokentälle suoritettujen iskujen jälkeen.
"Presidentti Trump lähetti sekä sanoin että toimin voimallisen ja selkeän sanoman tänään, ettei kemiallisten aseitten leviämistä ja käyttämistä tulla sietämään" todetaan pääministerin kanslian julkistamassa lausunnossa. Netanyahu sanoo täysin tukevansa presidentti Trumpin päätöstä ja toivoo, että "tämän viestin merkitys Assadin hallituksen kauhistuttavien toimien johdosta tulee vaikuttamaan – ei vain Damaskoksessa – vaan myös Teheranissa ja Pyongyangissa ja muualla".   
Presidentti Reuven Rivlin totesi lausunnossaan, että USA:n päätös oli sopiva vastaus käsittämättömään raakuuteen, sekä esimerkki koko maailmalle".
Israelin oppositiojohtaja Isaac Herzog sanoi USA:n vastauksen tulleen oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Hän sanoi tweet-sivullaan, että iskut olivat tärkeä viesti Damaskoksen teurastajalle. Joukko israelilaisia virkailijoita ilmaisivat tuomionsa kemiallisin asein tehdyistä hyökkäyksistä vaatien kansainvälisiä toimia. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-praises-message-of-resolve-in-us-strike-on-syria/

USA:n kongressin jäsenet ovat pyytäneet, ettei Trump muuttaisi USA:n politiikkaa Syyriasta ilman syvempää harkintaa. He vetoavat selviin järkisyihin, että Assadin käsky kemiallisten aseitten käyttämiseen YK:n ja kansainvälisen koaliittion valvonnassa tuntuu järjettömältä, ellei sen taustalla ole mielenvikaisuus. Assadin hallituksen valvomaton poistaminen voisi aiheuttaa entistä pahemman sekasorron ja pahimmassa tapauksessa Iranin otteen lujittumisen Syyriassa ja Irakissa.
Toisaalta Venäjän syrjiminen tuntuu tällä hetkellä vaaralliselta, ja epäjohdonmukaiselta, sillä Venäjällä on vahvat intressit puolustaa rakentamiaan tukikohtia ja merisatamia Syyriassa, eikä se halua Libyassa kokemiensa menetysten toistuvan.
Yhä useammat tarkkailijat varoittavat sotilaallisesta yhteen törmäyksestä USA:n ja Venäjän välillä aikana, jolloin USA:lla on vaaralisia kehitysnäkymiä Kiinan ja PohjoisKorean kanssa.

03.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -18; Tiberias 15 -25; Suolameri 20 -29; Eilat 18 -30 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen lähipäivien aikana, mutta sateita ei ole ennusteissa. Lämpötila nousee vähän.

04.UUTISIA LYHYESTI
·        Venäjä ja Iran syyttävät Yhdysvaltoja kv. lain rikkomisesta iskiessään syyrialaiselle lentokentälle. Saudi Arabia onnittelee Trumpia rohkeasta päätöksestä. Venäjän presidentti Putin syyttää USA:ta hyökkäyksestä itsenäistä valtiota vastaan kv. normien vastaisesti.
Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov sanoi perjantaina, ettei Assadin hallituksen valvonnassa ole kemiallisia aseita. Hän valitti, että USA:n yksipuoliset toimet aiheuttavat melkoista tuhoa Venäjän ja USA:n välisiin suhteisiin, jotka ovat ennestään valitettavan huonot.
Iranin ulkoministeriön tiedottaja yhtyi Venäjän esittämään syytökseen vaarallisesta kansainvälisten lakien rikkomisesta. Hän sanoi Iranin olevan yksi eniten kemiallisten aseitten käyttämisen vuoksi kärsineistä maista Irakin kanssa käydyn sodan aikana 1980-luvulla. Hän varoitti, että USA:n toimet tukevat terroristeja Syyriassa ja sanoi tilanteen monimutkaistuneen entisestään. http://www.timesofisrael.com/assad-allies-russia-iran-blast-us-strike-on-syria-airbase/
·        ToI kertoo Raphael Ahranin artikkelissa, että hallituksen viikko sitten ilmoittama rakentamisrajoitus Juudeassa ja Samariassa antaa mahdollisuuden rakentaa kymmeniä tuhansia uusia asuntoyksiköitä. Nuo epätarkasti formuloidut ohjeet sallivat ylittää nykyiset normit, mutta hallituksen täytyy joka tapauksessa virallisesti vahvistaa ne. Artikkelista ei selviä, että rakentaminen on kuitenkin rajoitettu suurten juutalaisyhteísöjen kuntarajojen sisäpuolella. Ilman lupaa asumattomille kukkuloille rakennettavat etä-yhteisöt ovat edelleen laittomia. http://www.timesofisrael.com/billed-as-self-restraint-netanyahus-settlement-curb-actually-allows-for-massive-building/
·        Presidentti Trumpin strategiseksi avustajaksi nimittämä Stephen Bannon ei tule toimeen virkaveljensä Jared Kushnerin kanssa, vaan heillä on Daily Beast raportin mukaan toistuvia sanaharkkoja, usein kasvoista kasvoihin. Artikkelin mukaan nämä Trumpin läheiset neuvonantajat kuuluvat eri leiriin Valkoisessa Talossa, jossa eräs virkailija sanoi Bannonin kutsuneen Kushneria globalistiksi ja käenpojaksi (cuck) jota termiä käytetään sosiaalisessa mediassa altright järjestön jäsenistä. Mikäli muistan oikein, Trump antoi kenkää Bannonille muutama päivä sitten. Jared Kushner on sentään Trumpin vävypoika, eikä tällainen käytös ole hyväksyttyä eikä sopivaa. http://www.timesofisrael.com/bannon-said-to-call-kushner-a-cuck-and-globalist-as-tensions-between-them-escalate/
·        Ensimmäisessä mielipidetiedustelussa 53 vuoteen kysytään USA:n suhtautumisesta juutalaisiin. Ihmisoikeusjärjestö halusi tietää, katsovatko kansalaiset presidenttinsä elättelevän antisemiittisiä tunteita. 1 kolmesta vastanneesta uskoi, että Trump on henkilökohtaisesti anti-semitisti. Tiedustelu tehtiin tammi/helmikuun aikana 2017. 33 % uskoi Trumpin hautovan sisällään antisemiittisiä mielikuvia, mutta 50 % oli eri mieltä. http://www.timesofisrael.com/new-adl-poll-33-of-americans-think-trumps-an-anti-semite/
·        Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat Hamasin eilen toimeenpanemat 3 ihmisen teloittamisen hirttämällä syyttäen heitä yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Human Rihgts Watch vaatii Hamasia luopumaan tällaisesta barbaarisesta rangaistusmuodosta väitetyistä yhteyksistä Israelin poliisin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227887
·        Israelin Aerospace Industries solmi lähes 2 miljardin USD arvoisen sopimuksen intialaisten urakoitsijoitten kanssa, mukaan lukien 1.6 miljardin puolustussopimus, joka on suurin  Israelin historiassa, kertoi Daily Globes torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227878Thursday, April 06, 2017

KESKIVIIKKO 05.04. 2017

KESKIVIIKKO 05.04.2017
01.ISRAELIN puhelinyhtiö, jonka kautta internetyhteytemme kulkevat, kävi eilen näpelöimässä johtojaan ja samalla sulki internetyhteytemme kokonaan, luvaten palauttaa sen vasta torstaina. Tämän vuoksi keskiviikon raportti julkistetaan vasta johonkin aikaan torstaina – edellyttäen, että yhtiö saa piuhansa kuntoon. Aloittelen raportin laatimista tänään JP:n lehti-artikkeleitten pohjalta ja täydennän sitä huomenna. Nettilinkkejä artikkeleihin en saa, ja Jerusalem Post luultavasti poistaa useimmat niistä tänään uusien tieltä. Lehden internet-versio muiden uutistoimistojen tapaan on lukijoitten vapaasti käytettävissä, josta kukin voi tarkistaa artikkeleitten taustoja.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -28; Tiberias 18 -32; Suolameri 23 -33; Eilat 21 -32. Kesän merkit alkavat tuntua yhä selvemmin säätiloissa. Aurinkoista ja helteistä säätä ennustetaan perjantaihin saakka, jolloin pilvisyys lisääntyy ja lämpötilat samalla putoavat selvästi. Kaunista ilmanalaa häiritsevät puuskaiset ja aivan turhan kovat tuulet.
02.Keskiviikkoaamun järkyttävin uutinen on tiistaina uusista suurista kemiallisin asein tehdyistä ilmaiskuista Syyriassa, jossa kuolon-uhrien lukumäärät vaihtelevat 50 ja sadan välillä, ainakin 300 saatua hengenvaarallisia vammoja. Hyökkäys tehtiin ilmaiskuina Khan Sheikhoun kaupunkiin Idlibin maakunnassa 07 -08 välillä tiistaiaamuna. Koneet olivat silminnäkijöitten mukaan venäläis-valmisteisia Sukhoi 22 tyyppiä. Kenen toimesta koneet lähetettiin iskemään kaupungin keskustaan, mukana myös terveyskeskus, on toistaiseksi epäselvää, mutta Syyrian hallitus on epäiltyjen listalla ensimmäinen ehdokas.
Assadin hallitus kuitenkin kiistää ehdottomasti osallisuutensa vedoten siihen, että se suostui YK:n vaatimukseen poistaa kaikki kemiallisten aseitten varastonsa ja valmistuksen, eikä ole käyttänyt niitä koskaan. UNSC käsittelee asiaa tänään.
Merkkien mukaan hyökkäyksessä käytettiin kloriini ja sariini-kaasua, ehkä myös sinappikaasua. Hyökkäyskohteeseen menneet lääkintäviranomaiset sanoivat tulleensa pahoinvoiviksi, mutta että he jatkoivat uhrien auttamista siitä huolimatta.
Koska kaupungissa ei ole sairaalaa, jossa uhreja olisi voitu hoitaa, heidät siirrettiin kaupungin ulkopuolelle odottamaan jatkotoimia.
Turkki kertoo, että 15 iskussa haavoittunutta ihmistä, heidän joukossaan nuori poika, tuotiin Turkin puolelle rajaa saamaan sairaalahoitoa. 

03.SYYRIASSA tiistaiaamuna kemiallisin asein tehdyt ilmaiskut ovat aiheuttaneet Israelissa vilkkaan poliittisen keskustelun. Pääministeri Netanyahu sanoi, että iskuista levitettyjen kuvien tulisi järkyttää meitä kaikkia. Hän vetoaa maailman kansalaisiin ja kansainvälisiin järjestöihin kemiallisten aseitten käytön ja valmistuksen tuomitsemiseksi ja niiden käyttämisen kieltämiseksi taisteluissa, mutta myös pitäväksi valvomiseksi ja syyllisten rankaisemiseksi. Tämä on kuitenkin arkaluoteinen kysymys, koska se edellyttäisi globaalista instituutiota, jolla olisi oikeudet ja aseelliset edellytykset kysymyksen hoitamiseksi.
YK:n turvallisuusneuvostolla (UNSC) on periaatteessa sellainen valta, mutta poliittisista syistä johtuen kestävän päätöksen saaminen siellä on osoittautunut vaikeaksi. Venäjä on vuodesta 2013 lähtien Kiinan tukemana estänyt 7 Syyrian vastaisen päätös-lauselman syntymisen.

Edellisen suuren luokan kemiallisen hyökkäyksen jälkeen 2013 silloin maailmanpoliisina toimineella USA:lla oli tilaisuus iskeä Syyrian kemiallisiin varastoihin, mutta Obaman hallitus kieltäytyi kunniasta, koska se liehitteli Syyriaa tukevaa Iranin hallitusta. Syyria suostui luovuttamaan 1300 tonnia kemiallisten aseitten varastonsa tuhottaviksi, mutta Israelin tiedustelutietojen mukaan Assadin hallitus pidätti 10 % varastoistaan kaiken varalta.

Presidentti Reuven Rivlin kehotti kansainvälistä yhteisöä lopettamaan Syyriassa yli 6 vuotta riehuneen mielettömyyden ja kansainvälisen häpeän. Enemmän tarvitaan kuin pelkkiä sanoja.
Israelin poliittiset johtajat ovat esittäneet vaatimuksia, että Israelin tulee ottaa uuteen tarkasteluun tähän saakka omaksumansa kanta puolueettomasta asenteesta Syyrian tilanteisiin. He varoittavat, että kemiallisia aseita kuljettavat lentokoneet voidaan yhtenä päivänä ohjata israelilaisiin kohteisiin.

Israelin turvallisuusjohtajat pitävät epätodennäköisenä, että maahan iskettäisiin kemiallisin asein, minkä johdosta kaasu-naamareiden toimitukset kansalaisille lopetettiin.
Entinen armeijan tiedustelujohtaja Amos Yadlin varoittaa, että vastuuttomilla aineksilla Syyriassa on kemiallisin kärjin varustettuja ohjuksia, joilla ne voivat iskeä Israeliin 200 -300 km:n päästä. "Tällaisia iskuja on vaikea torjua tai estää".
Poliittista paluuta suunnitteleva Gideon Saar, jota kutsuttiin Likudin kruununprinssiksi, totesi radion ohjelmassa, että Israelin intressien mukaista on Bashar Assadin hallituksen kaataminen. "Se on lisäksi juutalaisen moraalin ja arvojen mukaista. Ei ole pahempaa kuin Assad, ja hän on Iranin valvonnassa. Hän on tyranni, joka teurastaa naisia ja lapsia kemiallisin asein ja häntä tukevat maailman mustimmat hallitukset". Gallupin mukaan Saar toisi Likudiin enemmän äänestäjiä kuin Netanyahu tasoittaen Knessetin jäsenmäärät Yesh Atidin kanssa 28 -28.
Toiset poliitikot, kuten turismiministeri Yariv Levin s anoi, ettei Israel voi alkaa toimia maailman poliisina.
Israelin opetusministeri Naftali Bennett vaatii turvallisuus-kabinetin kutsumista kokoon keskustelemaan Syyrian tilanteen moraalisuudesta ja sen vaikutuksista alueen turvallisuus-politiikkaan, sekä järjestelmällisestä kansanmurhasta, jota suoritetaan Syyriassa maailman silmien edessä.

04.Taistelujen kiihtyessä Mosulissa sotaa pakenevien määrä kasvoi 300 000:en, mikä pakotti YK:n laajentamaan pakolaisleirejään. Irakin hävittäjäpommittajat liittyivät taisteluihin ensimmäistä kertaa päiväkausiin. Mosulissa asui ennen sen joutumista taistelujen kohteeksi 1.5 miljoonaa asukasta, jakautuen molemmille Tigrisjoen molemmille rannoille. Taisteluja käydään pääasiassa kaupungin luoteisosissa, mutta kuolonuhrien lukumäärä on suurin sen vanhassa kaupungissa, jossa hallituksen vastaiset kapinallisten joukot ovat sekaisin siviilien joukossa.
Ilmaiskut kaupunkia vastaan ovat lisääntyneet tiistaista alkaen, mikä pakottaa asukkaitten liittymään pakolaisten joukkoon.

Sään paraneminen mahdollisti pommitusten lisäämisen, mutta myös maastojoukot valmistautuvat uusiin ponnistuksiin kapinallisten karkottamiseksi. Hallituksen joukot lähestyvät Al-Nuri moskeijaa, jossa "kalifi" Abu Bakr al-Bagdadi julisti kalifaatin syntymisestä julistautuen sen johtajaksi ja kehottaen kaikkia muslimeja seuraamaan hänen ohjeitaan, mikä ei toteutunut.

05.Syyrian Raqqasta tulevia taisteluja pakenevat siviilit uhmaavat kohtaloaan ylittäen miinakentät ja miinoitetut alueet yön aikana välittämättä varoituksista. He pitävät sittenkin parempana menehtyä vapaudessa kuin tulla revityksi kappaleiksi kiivaissa taisteluissa, joita tarvitaan alueelle pureutuneitten kapinallisten joukkojen karkottamiseksi heidän linnoituksestaan. He ovat kaivaneet taisteluhautoja ja koonneet maata esteiksi suojaamaan taistelijoitaan USA:n johtaman koaliittion joukkojen hyökkäyksiltä, joissa on mukana kurdien YPG sotilasosastoja.
Raqqasta paenneet kuvailevat tilannetta kaupungissa hirveäksi. Koaliittion joukkojen etenemistä vaikeuttaa suuri pato, jota tulee varoa, ettei se murru ja aiheuta suuren ympäristökatastrofin.

06.Israelin hallituksen seuratessa tilanteen kehitystä sivusta arabiliiton kokouksessa johtavaa osaa esittäneet Egyptin presidentti al-Fattah el-Sisi ja Jordanian kuningas Abdullah II ovat jatkaneet Trumpin hallituksen vyöryttämistä suunnitelmalleen rauhanprosessin elvyttämiseksi uudella ohjelmassa, jonka uutisten mukaan Egyptin presidentti on laatinut. Sitä ei ole kuitenkaan julkistettu, eikä tiedetä sen sisältöä. Saudi Arabian 2002 laatima suunnitelma on ilmeisesti sen pohjana, mutta modifioidussa muodossa. Israelin hallituksen odota ja mukaudu valitsema periaate voi pahoin iskeytyä Israelin hallituksen niskaan. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan Israelia vaaditaan keskeyttämään kaiken "setlementtitoiminnan" ja vapauttamaan oikeudessa vankeuteen tuomitsemiaan terroristeja keskinäisen ilmapiirin ja luotettavuuden parantamiseksi.
JATKOA EDELLISEEN kirjoitukseen torstaina 06.04.2017
07.USA syyttää Syyrian presidenttiä Bashar Assadia tiistaiaamuna kemiallisin asein tehdystä hyökkäyksestä Khan Sheikhoun kaupunkiin, jossa kuoli runsaasti ihmisiä, joukossa naisia ja lapsia, ja haavoittui kymmenittäin. USA torjuu Venäjän esittämän teorian, että pommitukset hajottivat kapinallisten hallussa olleet kaasukanisterit. Tämä aiheutti jäljet kaasuhyökkäyksestä.
Presidentti Trump sanoi julkistamassaan lausunnossa, ettei tätä Assadin hallituksen suorittamaa kammottavaa tekoa voida sietää, lisäten, että hän on muuttanut kantaansa Syyriaan ja Assadin hallituksen jatkuvuuteen.
Israelin viranomaisten mukaan lähes 100 siviiliä sai surmansa, mukana naisia ja lapsia, ja useita satoja haavoittui tiistaiaamuna tehdyssä kaasuhyökkäyksessä. Heidän olettamuksensa mukaan iskuissa käytettiin Sarin-kaasua.
Israelin armeija on valmistellut hyökkäyksiä Syyrian maaperälle, mutta sotilaalliset asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä suoria hyökkäyksiä Assadin joukkoja vastaan, vaan kehottavat Syyriassa taistelevia kansainvälisiä joukkoja suorittamaan rankaisutoimet. Ponnistelut Assadin hallituksen kaatamiseksi uudistuvat, mutta samalla USA:n ja Venäjän väliset suhteet huononevat, mitä on pidettävä valitettavana seurausilmiönä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abdullah-welcomes-Trump-engagement-in-Israel-Palestinian-peace-486206,

08.USA:ssa usean päivän vierailulla oleva Jordanian kuningas Abdullah II käyttää tilaisuutta hyväkseen pyrkien vakuuttamaan presidentti Trumpille, että Lähi-Idän kriisin ratkaisun avain on Israelin ja PA/PLO:n arabien välisen konfliktin ratkaiseminen, mihin hänen käsityksensä mukaan on nyt otollinen tilaisuus. Presidentti Trump ja kuningas Abdullah II pitivät yhteisen lehdistö-tilaisuuden Valkoisen Talon ruusutarhassa, mihin osallistuivat kuningatar Rania ja USA:n ensimmäinen lady Melanie Trump. Abdullah tähdensi Palestiinan valtion muodostamisen tärkeyttä, jonka seurauksena Israel tultaisiin hyväksymään alueellisesti.  Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhanneuvottelija ja hänen neuvonantajansa Jason Greenblatt, ulkoministeri Rex Tillerson ja neuvonantaja Jared Kushner osallistuivat presidentin ja kuninkaan välisiin keskusteluihin, mikä osoittaa niiden tärkeyden.
Presidentti Trumpin haaveena on koota alueen arabimaitten -etenkin Gulfmaiden - johtajat yhteiseen rauhankonferenssiin Israelin ja PA/PLO:n neuvottelijoiden kanssa loppuvuoden aikana.
Kuningas Abdullah II tapasin Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin Washingtonissa tiistaina keskustellen tilanteesta.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-Palestinian-conflict-core-regional-issue-Abdullah-tells-Trump-486215,

PA/PLO:n edustaja, Mahmoud Abbasin neuvonantaja kansain-välisissä asioissa, Nabil Shaath sanoi ilmaisten edustamiensa järjestöjen kannan, ettei mitään rauhankonferenssia voida järjestää, ellei sitä edellä "setlementtitoiminnan" täydellinen lopettaminen sekä Juudeassa ja Samariassa että Jerusalemin itäosissa, ja Israelissa eripituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittujen terroristien osittainen vapauttaminen.
"PA/PLO:n johtajiston kanta on selvä: Neuvotteluihin palaaminen ei tule tapahtumaan ennen kuin setlementti toiminta jäädytetään kokonaan Palestiinan territorioissa, jotka ovat miehitettyinä 1967 sodasta lähtien". Shaath totesi Al-Quds al-Arabi arabimaissa laajasti leviävän päivälehden haastattelussa.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi tavatessaan Englannin ulkoministeri Boris Johnsonin maaliskuun alussa, että "Israelin tulee keskeyttää kaikki setlementtitoiminnat, jos se haluaa antaa rauhalle mahdollisuuden". Shaath lisäsi, että Israelin tulee vapauttaa 26 vankia, jotka se lupasi vapauttaa osana sopimusta. Israel pidättäytyi heidän vapauttamisestaan, koska he muodostavat turvallisuusriskin, ja siksi, että PA/PLO vaatii heidän vapauttamistaan heidän koteihinsa Israelissa.

Shaath sanoi keskiviikon Al-Quds haastattelussa, ettei hän presidentti Trumpin kantaa heidän vaatimuksiinsa. Hän anti samalla arvionsa Trunpin henkilöstä todeten, että hän on arvaamaton. Hän on vaikea diplomaattina, mutta toisaalta hän on ovela liikemies, joka on tottunut ohjaamaan neuvottelut onnistuneeseen lopputulokseen. "Odotetaan ja katsotaan, jos hän pystyy saamaan aikaan jotain arvokasta". http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Adviser-No-negotiations-without-settlement-freeze-limited-release-of-prisoners-486177,

09.UUTISIA LYHYESTI
·        Israelin liikenne- ja tiedusteluministeri Israel Katz julkisti keskiviikkona suunnitelmansa maan rautatieverkoston laajentamiseksi siten, että Israel tulisi toimimaan siltana useille naapurimaille. Hän kutsuu sitä nimellä "Tracks for Peace" (kiskot rauhaan). Haifan rautatie yhteyttä Beit Sheaniin voitaisiin jatkaa Jordanian rajalle ja etelään Jeniniin alueelle, josta olisi yhteys PA:n ratoihin. Jordaniassa rautatietä voitaisiin ulottaa Irbidiin, josta sille voitaisiin rakentaa yhteys suunniteltuun ja osittain rakennettuun linjaan Saudi Arabiaan ja sieltä edelleen Gulfmaihin. Hän sanoi esittäneensä suunnitelmansa Netanyahun pyynnöstä Jason Greenblattille, joka innostui suunnitelmasta. Katz sanoi, että Israelin geopolittinen asema kolmen maaosan – Eurooppa, Afrikka, Aasia - liittymäkohdassa antaa sille erinomaiset mahdollisuudet toimia siltana niiden välillä. "Turkki hyödyntää jo sitä tuoden äskettäin 5 000 turkkilaista kuorma-autoa Haifan satamaan, josta ne kuljetetaan Jordaniaan, Saudi Arabiaa ja Gulfmaihin. Iranin uhkaus sulkea Hormuzan salmet pakottaa etsimään maayhteyksiä Välimeren rannikolle, josta on laivayhteydet länsimaihin. Katz laskee, että rautatielinjat tulisivat suuresti nostamaan sekä Israelin, että Jordanian ja PA:n vaikeuksissa olevaa taloutta. http://www.jpost.com/Israel-News/Historic-plan-unveiled-to-link-Arab-states-to-Israeli-ports-486179,
·        Israelin juutalaiset eivät voi seurata kädet sivuilla nähdessään lasten ja nuorten kärsivän pommitusten ja kaasuiskujen jälkeen julkaistuja kuvia niiden seurauksista.
NGO Amallah perustaja-johtaja Moti Kahana kertoi JP:n toimittajalle, että muutamien tuntien aikana kampanjan aloittamisesta lähes puolet 200 000 NIS tavoitteesta on jo saavutettu. Amallah teki toimintasopimuksen humanitääristen yritysten kuten Israeli Flying Aid kanssa lääkintätarvikkeiden toimittamiseksi Syyrian siviileille. Kahana sanoo ponnistelevansa antedote hermokaasujen jälkiseurausten hoitamiseksi tarkoitettujen lääkkeitten kuten Atropine toimittamiseksi Idlibin lääkäreille. Hän valittaa, että Israelin lupaus ottaa maahan 100 orpoa Syyriasta on viivästynyt tuntemattomasta syystä. Sisäministeriön tiedottaja Sabine Hadad sanoi, että viivästyminen johtuu neuvottelujen monimutkaisuudesta, sillä Israel on muodollisessa sotatilassa Syyrian kanssa, mutta että niitä käydään kansainvälisellä tasolla. Toisaalta politiikka tunkeutuu joka paikkaan, miksei siis tähänkin.
·        Maatalousministeri Uri Ariel valittaa Israelin turvallisuus-kabinetin epäselvää päätöstä, jolla rakentamista Juudeassa ja Samariassa rajoitetaan Trumpin toiveitten mukaisesti. Ariel sanoo, että toisten juhliessa rakentamisen jatkumista, toiset valittavat sen pysähtyneen. Hän vakuuttaa, että viimeistään 03.05. nähdään, mikä tilanne on. Hän lisää, että ellei Juudean ja Samarian korkea suunnitteluneuvosto kokoonnu silloin, tulemme olemaan vaikeuksissa, sillä ilman auktorisoimista emme voi rakentaa. Beit Yehuda puokueeseen kuuluvan Tekuman johtaja Uri Ariel vakuuttaa, että jos hallitus tekee päätöksen juutalais-yhteisöjen lopettamisesta Juudeassa ja Samariassa, Tekuma ei ole siinä hallituksessa. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Well-see-by-May-3-if-there-is-freeze-486230,
·        Sadat Fatahin virkailijat Gazassa osoittivat mieltään PA:n supistettua heidän palkkojaan 30 %, mikä PA/PLO:n tiedottajan Mahmoudin mukaan johtuu siitä, että ulkomaiset avustukset ovat vähentyneet 70 %. Hamasin otettua vallan Gazassa 2007 PA antoi palkkaamilleen virkailijoille ohjeen poistua työpaikoiltaan, kuten monet tekivät, mutta palkkaa he ovat saaneet kaiken aikaa. Fatahin jäsenet, kuten sen keskuskomitean jäsen Rouhi Fatouh, kritisoivat PA:n tekemää päätöstä sanoen, että se olisi pitänyt soveltaa kaikkiin virkailijoihin, ei vain Gazassa. Tämäkin osoittaa PA/PLO:n holtitonta varojensa käyttämistä, mistä toisena merkkinä on palkkojen maksaminen Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien omaisille, jopa suurempia kuin työssäkäyville. Israel aikoo vähentää terroristeille maksetut palkat ja eläkkeet kokoamistaan Israelissa työssä käyvien palkoista kokoamistaan verosaatavista.
·        Fatahin korkea virkailija, PA:n olympiakomitean puheenjohtaja Jibril Rajoubia odotti ikävä tervetuliainen New Yorkin lentokentällä. Häntä vastaan esitetyn syytteen mukaan hän on osallistunut amerikkalais/palestiinalaisen miehen Azzam Rahim kidutukseen ja kuolemaan, minkä johdosta hänelle ojennettiin JFK:n lentokentällä 250 miljoonan USD korvaus- vaatimus ja osallistuminen oikeuden kuulusteluun, kuten ynetnews raportoi keskiviikkona. Rajoub toimi PA:n turvallisuuskomentaja v. 1995 johtaen PA:n turvallisuusjoukkoja, jotka pidättivät  Azzam Rahim ja kidutuksen jälkeen surmasivat  hänet 29.09.1995. Rahimin omaiset katsovat, että Rajoub oli tärkein henkilö hänen pidättämisekseen, kuljettamiseksi ambulanssissa Jerikoon, josta hänen ruumiinsa palautettiin omaisille kaksi päivää myöhemmin. http://www.timesofisrael.com/senior-fatah-member-hit-with-lawsuit-upon-arrival-at-jfk/
·        Yksi ihminen kuoli ja toinen haavoittui PA:;n arabin ajettua autonsa bussipysäkillä odottavaan ihmisjoukkoon Ofran risteyksen lähellä Samariassa Ramallahista pohjoiseen. Auton kuljettaja pidätettiin tiellä no 60. Uhrit ovat n. 20-vuotiaita israelilaisia miehiä. Armeijan tiedottajan mukaan tämä oli täysin tahallinen terroriteko. Auton kuljettaja 21-vuotias Mousa Hamed on kotoisin Silwadin arabikylästä. http://www.timesofisrael.com/two-injured-in-suspected-car-ramming-in-central-west-bank/,
·        Mark Langfanin laatima 9 minuutin video osoittaa selkeästi Palestiinan valtion perustamisen mielettömyyden keskelle Israelia, eikä siihen tule koskaan suostua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227750,


  
Sunday, April 02, 2017

SUNNUNTAI 02.04.2017

SUNNUNTAI 02.04.2017
01.TÄNÄÄN on Jerusalemin alueella viileää, lämpömittarin osoitin noussee enimmillään 15 asteen tienoille, ja sateet voivat yllättää paikallisina. Yölämpötila on sekin alhainen, 9 asteen tienoille. Puolipilvisyys jatkuu huomenna, mutta tiistaista lähtien taivaan-kansi selkenee ja lämpötilat nousevat huomattavasti siten, että tiistain lukemat ovat 10 -24 astetta ja keskiviikkona peräti 16 -29 astetta. Kevättä kohti ollaan menossa.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 09 -15; Tiberias 12 -21; Suolameri 17 -26; Eilat 15 -26 +C-astetta. Kesävaatteet on hyvä pakata mukaan Israeliin, mutta varautuminen myös illan viileyteen on viisasta, ettei saa köhää. http://www.ims.gov.il/IMS/All_tahazit/,
02.Niinhän siinä sitten kävi, kuten ennustettiin, ettei Netanyahu tule kestämään arabien yhdistyneen paineen alla, joka selvästi heijastuu myös presidentti Donald Trumpin hallituksen vieläkin keskeneräisessä Lähi-Idän ja Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin ratkaisusuunnitelmissa. Israelin hallitus menetti kultaisen tilaisuuden "takoa silloin, kun rauta on vielä valkohehkussa", eli hyödyntää Trumpin hallituksen suunnitelmien kehittymistä. Netanyahu omaksui asenteen: odotetaan ja katsotaan, mutta arabijohtajat ovat yksi toisensa jälkeen tungeksineet Valkoisessa Talossa informoiden ulko-politiikan alueilla vielä noviisin asemassa olevaa presidenttiä arabien vaatimuksista ja vaaroista, mitä niiden jättäminen huomiotta tulisivat vaikuttamaan USA:n ja arabien välisiin suhteisiin, kuten myös rauhanprosessin elvyttämiseen, mitä Trump on toistanut pitävänsä toimikautensa ykköstehtävänä. Hän ei ole kainostellut julkisesti julkistaa hyvää tahtoaan juutalaiseen valtioon, mutta hän on realisti, joka huomioi myös ja ehkä ennen kaikkea kokonaisvaikutuksia.
Tältä pohjalta on ymmärrettävä Valkoisen Talon toistuvat varoitukset rakentamisen hillitsemisen tarpeesta Juudean ja Samaria rakentamisessa. Toinen kysymys on se, mikä vaikutus Obaman nimittämällä kahdella hallituksensa jäsenellä on Trumpin halitukseen, jossa he vielä toiminevat neuvonantajina.  
PÄÄMINISTERI Netayahu taktikoi rakentamisrajoitusten julkistamisessa. Hän ilmoitti lehdistölle turvallisuuskabinetin yksimielisestä päätöksestä rakentaa Amonasta karkotetuille uuden kaupungin Shiloan lähelle, mutta hän informoi lehdistöä "tuntuvista rakentamisrajoituksista" niin myöhään, ettei se ehtinyt perjantaiaamun lehtiin.
Perjantaiaamuna pian 01,20 jälkeen Netanyahu informoi lehdistön edustajia rajoituspäätöksestä tyydyttääkseen USA:n hallituksen varoituksia ja toiveita. Tämä merkitsee, etteivät juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa saa ulottaa rakentamistaan kuntarajojensa ulkopuolelle, ja kaikki asumattomille kukkuloille rakennetut etäyhteisöt ovat laittomia.

Netanyahu hallituksen ministerit ovat puolustaneet "Israelin omaksumaa uutta politiikkaa", joka suuresti poikkeaa Obaman ajan täydellisestä kaiken setlementtitoiminnan lopettamisesta. Tosiasiaksi jää kuitenkin se, että Netanyahun hallitus myöntää PA/PLO:n arabien vaatimukset, joiden mukaan koko Juudea ja Samaria ovat arabien maata, jota Israel miehittää laittomasti.
Joku yksittäinen Likud-ministeri voi ilmaista oman henkilö-kohtaisen mielipiteensä, ettei Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa - kuten kaikkialla Luvatussa Maassa - perustu USA:n hallituksen päätöksiin, vaan Israelin Jumalan lupauksiin Abrahamille runsaat 3000 vuotta sitten. Tämä ei kuitenkaan ole nähtävissä pääministerin lausunnoissa, jotka ovat luonteeltaan enemmän business-sopimuksia, joilla pyritään huomioimaan kummankin osapuolen vaatimukset ja edut.
Pääministeri Netanyahu taputtelee itseään selkään todeten, ettei mikään hallitus ennen häntä ole tehnyt niin paljon kuin hänen johtamansa juutalaisyhteisöjen hyväksi Juudeassa ja Samariassa. Tämä voinee olla totta, jos sitä vertaa Obaman avoimen vihamieliseen asenteeseen kaikkea toimintaa vastaan juutalaisten yhteisöissä noilla "kiistanalaisilla alueilla". Taistelu Netayahu hallituksen sisällä on kuitenkin vasta alkamassa, eikä kukaan voine ennustaa, miten Jewish Home ja Likudin eri tavoin ajattelevat ministerit pakotetaan pääministerin kannalle. Tyytymätöntä murinaa alkaa on esiintyä eri tahoilla. http://www.timesofisrael.com/though-politically-challenging-new-settlement-curb-likely-a-win-win-for-netanyahu/

03.NORJAN ulkoministeri Borge Brende varoitti lauantaina puhuessaan Oslossa ennen lähtöään vierailulle Lähi-Itään, kuten AP raportoi, että kahden valtion periaate on kovan painostuksen alaisena ratkaisumallina Lähi-Idän konfliktissa. Hän lisäsi todeten, että kestävä palestiinalaisten talous ja toimivien instituutioiden perustaminen ovat välttämättömiä edellytyksiä kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi.
Ulkoministeri Brende tapasi Mahmoud Abbasin lauantaina ja sunnuntaina hän tapaa pääministeri Netanyahun.

Euroopan maat, joista viimeiseksi Ranska, ovat toistaneet omaa formulaansa, jonka mukaan vain kahden valtion periaate tuo rauhantilan Lähi-Itään. Niiden lausunnoissa ei ollenkaan kiinnitetä huomiota Israelin turvallisuusvaatimuksiin.
Ne eivät halua tunnustaa, etteivät Lähi-Idän maat ole kuten Skandinavian maat, joiden rajat ovat lähes symboliset ja valvomattomat. EU haluaa keskustella Israelin kanssa saadakseen paremman tuntuman Trumpin politiikkaan Lähi-Idässä, koska ne pitävät Ttumpin Israelille ystävällistä politiikkaa epämääräisenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227593,

04.OPPOSITIOJOHTAJA Isaac Herzog (Zionist Union) ennusti puhuessaan Beershevassa, että hallituksen sisällä muhivan tyytymättömyyden vuoksi Israelissa pidetään uudet vaalit vuoden sisällä.
"Jännitys hallituksen sisällä on suunnaton, ja pääministeri on menettänyt ministeriensä luottamuksen, joka on perussyy. Uskon tulevan vuoden aikana pidettäviin uusiin vaaleihin."
Hän lisäsi, että pääministerin Kiinan vierailun aikana maassa muodostettiin uusi koaliittio. "Se alkoi Kahlonin vastaisena hyökkäyksenä. Kuka hyvänsä, joka näki Moshe Kahlonin kasvot ja kuuli hänen äänensä tapauksen jälkeen, ymmärsi, että jopa Moshe on saanut tarpeekseen".
Herzog sanoi, että "uusi koaliittio on muodostettu, että se on voimissaan ja kasvaa odottaen vain sopivaa tilaisuutta, joka voi tulla aivan lähitulevaisuudessa". Hän väitti Netanyahun hallituksen olevan hajoamassa ennustaen sen kaatuvan pian.
Hän ilmoitti äskettäin perustaneensa Sionistisen keskustan, jonka kimpussa hän nyt työskentelee. "Tämä keskustaan lukeutuva rationaalinen blokki tulee korvaamaan Netanyahun, joko vaalien jälkeen tai nykyisen Knessetin päätöksellä", hän kuvaili. "Odottamaton Israelin politiikassa on paljon yleisempi kuin odotettu".  Herzog vaihtoi ajatuksia sisäministeri Arie Derin (Shas) kanssa twitter-sivullaan kehottaen Deriä liittymään hänen perustamaansa koaliittioon.
Sionistisella Unionilla on nyt 24 edustajaa Knessetissä, mutta gallupit lupaavat sille vain 8 -12, jos vaalit pidettäisiin nyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227590

05."Israelin loma-ajat ovat kaikkein luultavampia aikoja terrori-iskuille maassa" totesi Merhav David alueen poliisikomentaja Doron Turgeman sunnuntaina viitatessaan sunnuntaiaamun puukotuksiin Jerusalemin vanhassa kaupungissa sapattina.  Puhuessaan Galilei Zahav-radiossa hän totesi vuosikausia kestäneiden kokemusten osoittavan jännityksen kohoavan arkaluonteisina aikoina, mikä johtaa terroristien haluun iskuihin.

Hän lisäsi, että poliisit ovat sitä varten, että kansa voisi juhlia suuria juhliaan turvallisesti. Shabak-poliisiyksikön komentaja Nadav Argaman totesi 20.03.17: "Viime päivinä kokemamme rauhantila on petollinen, väärä rauha. Hamas ja Islamic Jihad työskentelevät kaiken aikaa maailmanlaajuisesti suorittaakseen terrori-iskuja Israelin sisällä." Hän lisäsi, että lähestyessämme pääsiäisaikaa, on ilman muuta selvää, että etenkin Hamas pyrkii kiihdyttämään tilannetta otolliseksi terrori-iskuille. Poliisin tehtävänä on pyrkiä estämään ne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227600

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Israelin arabikansanedustajat Ahmed Tibi ja Hanan Zoabi vakuuttavat, että "kiihotus miehitystä vastaan on oikeutemme". Tibin mukaan on oikein myrkyttää heidän lastensa mielet vihalla, Zoabi kutsuu sitä velvollisuudeksi. He esittivät mielipiteensä konferenssissa, jonka tarkoituksena on esittää protesti Israelin syytöksille kiihotuksesta PA:n opetusjärjestelmässä. He edustavat Israelin arabikansanedustajia (Joint Arablist). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227598
·        Viisi entistä Libanonin presidenttiä ja pääministeriä julkistivat vastalauseensa Iranin puuttumisesta Libanonin politiikkaan Hizbullahin kautta. He lähettivät laatimansa kirjelmän arabiliiton kokoukseen viime viikolla Jordaniassa ilmaisten tyytymättömyytensä Hizbullahin toimiin Libanonin eteläosissa sekä Iranin sekaantumiseen Libanonin asioihin. He myös vaativat, että Israelin tulee luovuttaa Libanonille miehittämänsä Libanonin alueet, vaikka rajalinja on YK:n vahvistama. Libanon syyttää, että Israel on ulottanut kaasukenttänsä Välimerellä Libanonille kuuluvalle merialueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227597
·        Hamas uhkaa Israelia "jumalallisella kostolla" väittäen Mossadin teloittaneen heidän komentajansa Mazen Faqhan 24.03. He ovat aloittaneet potentiaalisten yhteis-toimintamiesten jahtaamisen Gazassa ja Israelin arabeja Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227592,
·        Irakilaiset joukot sanovat, että ISIS-joukkojen apulaisjohtaja Ayad al-Jumail sai surmansa ilmaiskussa lähellä Syyrian rajaa Al-Qaim alueella perjantaina. Hän oli luultavasti IS:n komentajan "Kaliifi" Abu Bakr al Al-Qaim-Bagdadi varakomentaja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227591
·        Entinen brittikomentaja eversti Richard Kemp sanoo, että Englannin tulisi harkita paluuoikeus kansalaisilleen, jotka ovat liittyneet ISIS joukkoihin. Hän kehottaa maita, joilla on yhteylsiä Libanoniin ja Iraniin keskittyvän enemmän Teheranin johtamaan Hizbullahiin, joka uhkaa toistuvasti ohjusiskuilla Israelia vastaan. Se olisi parempi vaihtoehto kuin odottaa uuden sodan syttymistä. Hizbullah on hajottanut ohjuksensa ja aseensa siviilikoteihin pitkin Libanonia, mikä tekee niistä sotilaallisia kohteita. IDF on ilmoittanut, että sodan syttyessä IDF ei tule varomaan siviilejä, minkä johdosta uhriluvut tulevat olemaan suuret. http://www.jpost.com/Middle-East/Col-Kemp-International-community-ignoring-Hezbollah-threat-to-Israel-485788
·        Kurdien asuttamat alueet Lähi-Idässä ovat hajaantuneet Irakiin, Turkkiin, Syyriaan ja Iraniin – jotkut jopa Venäjälle. Kurdistanin itäinen osa, Rojhelat, kuten he kutsuvat sitä, on heidän asuinalueensa Iranissa. Kurdikevään uuden vuoden juhlien aikana Iranin demokraattinen kurdistan puolue (PDKI) kehotti kurdeja kaikkialla Iranissa juhlimaan uuta vuotta, mikä sai suosiollisen vastaanoton. Joissakin osiossa Irania kääntyivät selvästi Iranin mullah-hallitusta vastaan. Kurdien peshmerga-sotilaat saavuttivat maailman ihailun heidän urheasta taistelustaan IS:n joukkoja vastaan saaden voittoja siinä, missä Irakin ja Syyrian sotilaat pakenivat peloissaan, joskus ilman taistelua. Iranin hallitus on kauhistunut heidän potentiaalisesta kääntymisestä hallitusta vastaan Iranissa. http://www.jpost.com/Middle-East/Is-the-Iranian-regime-facing-a-Kurdish-uprising-485798
·        Betlehemissä juostiin maratonia vapaan liikkumisen puolesta myös Juudeassa ja Samariassa. IDF valvoo liikkumista siellä voidakseen estää terroristien pääsyn Israelin puolelle, mitä tuetaan turva-aidalle. Ennen PLO:n ja Fatahin terroristien siirtymistä Israeliin israelilaiset liikkuivat arabikylissä suorittaen ostoksiaan ja sopien palveluista. Oslon sopimusten myötä israelilaisten vierailut arabikylissä on hengenvaarallista, ja se on kielletty kokonaan. Se on todellista apartheidia, jonka PA/PLO:n arabit ovat itse vetäneet yllensä. Betlehemin maratonin voitti EteläAfrikasta tullut juoksija Steenkamp. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Thousands-run-for-freedom-of-movement-in-Bethlehem-marathon-485802,
·        Singaporen imaami pyytää julkisesti anteeksi suutalais-vastaisia kommenttejaan. Hän halvensi puheissaan sekä juutalaisia että kristittyjä, mikä aiheutti Poliisin aloittamat tutkimukset.Imaami Naila Mohammad Abdul Jameel, 47, esitti anteeksi-pyyntonsä suljetussa istunnossa kaikille vähemmistö-uskonnoille maassa. http://www.jewishpress.com/news/religion/singapore-imam-apologizes-for-anti-jewish-comment/2017/04/02/,