Sunday, December 31, 2017

SUNNUNTAI 31.12.2017

SUNNUNTAI 31.12.2017

01. NIIN se tämäkin vuosi näyttää kuluvan loppuun, vaikka jälkeenpäin ajatellen aika rientää hämmästyttävän nopeasti. Ehkä siihen vaikuttaa tiedotuksen yleistyminen ja uutisraporttien nopeutuminen kansalaisille, kun lähes jokaisella on ainakin yksi kännykkä. Maailmantapahtumien jatkuva seuraaminen on turhauttavaa puuhaa. Monet ovatkin huomanneet lepäävänsä ja rauhoittuvansa mökillään suljettuaan tiedotustoiminnan kokonaan, eikä siinä lopulta menetä mitään, mutta voittaa paljon.

02. WND kertoo artikkelissaan, miten Iranin sotiessa ja miehittäessä tukemiensa terrorijärjestöjen kanssa Syyriassa ja Libanonissa, aivan toisenlainen sota on tullut mullahien valvoman hallituksen kotipihaan. Suurimmat mielenosoitukset vuoden 2009 jälkeen ovat levinneet Iranissa ainakin yhdeksään kaupunkiin kehittyessä joissakin väkivaltaisiksi. Dorudin kaupungissa Iranin länsiosassa poliisit ampuivat 2 ihmistä kuoliaiksi, kuten videokuvissa osoitetaan. Muissa kaupungeissa otetuissa videoissa nähdään ihmisten sytyttävän tuleen poliisin autoja ja tunkeutuvan hallituksen virastoihin. Opiskelijat miehittivät erään yliopiston. Sisäministeriö varoitti kansalaisia laittomista kokoontumisista, mutta se ei estänyt ihmisiä.

Iranin pohjoisosassa Abharin kaupungissa mielenosoittajat sytyttivät tuleen suuren taulun, jossa on ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kuva. Arakissa mielenosoittajat sytyttivät tuleen hallitusta kannattavan puolisotilaalisen Basij-joukkojen paikallis-päämajan. Mashhadissa he polttivat poliisin moottoripyöriä, mikä tallentui videolle.

Teheranissa suuri joukko mielenosoittajia kokoontui Azadi-aukiolle, kuten BBCPersia raportoi. Vallankumouskaartinkorkea upseeri prikaatinkenraali Esmail Kowsan kertoi opiskelijoitten uutistoimistolle ISNA, että tilanne Teheranissa on hallinnassa, ja että mielenosoitukset taltutetaan teräsnyrkillä, jos ne jatkuvat. Useiden raporttien mukaan ihmiset ovat myös menettäneet internet-yhteytensä. http://www.wnd.com/2017/12/the-war-comes-home-to-iran/,

03. USA:n presidentti Donald Trumpin sanallinen kannatus Iranin mielenosoittajille on saanut tunnustusta maailmalla vastakohtana presidentti Obaman kantaa ottamaton suhtautuminen vuoden 2009 mielen-osoituksiin.
Tarkkailijat huomauttavat, että Trumpin todellinen testi tulee, jos poliisit alkavat suuressa määrin puhkoa ihmisten kalloja. Perjantaina alkaneiden mielenosoitusten teemoina näyttävät olevan maan taloudellinen ahdinkotila, sekä hallituksen harjoittama sortopolitiikka. Trumpin lehdistö-tiedottaja sanoi lausunnossaan antavansa tukensa mielenosoittajille, minkä Trump vahvisti Tweet-sivullaan, varoittaen samalla Teheranin hallitusta.
"Useiden raporttien mukaan Iranin kanalaiset protestoivat rauhallisesti hallituksen harjoittamaa korruptiota ja valtion varojen tuhlausta vastaan rahoittaessaan terrorismia ulkomailla", totesi Sarah Huckabee. "Iranin hallituksen tulee huomioida kansalaistensa oikeus ilmaista itseään. Maailma tarkkailee".
USA:n ulkoministeriön voimakkaammassa lausunnossa "tuomitaan rauhallisten mielenosoittajien pidättäminen, ja vaaditaan kaikkien kansojen julkista tukea Iranin kansalle, sen vaatimuksille perusoikeuksista sekä korruption lopettamiseksi".

Asiantuntijat kuten Demokratian puolustus-säätiön varapresidentti Nonathan Schanzer, sanovat, että Trumpin lausunto osoittaa USA:n hallituksen 180 asteen käännöstä verrattuna presidentti Obaman hallituksen penseään suhtautumiseen. Obama odotti 2 päivää, ja totesi lopuksi pesevänsä kätensä Pilatuksen tavoin, ettei siinä ole kysymys USA:n intresseistä.
Tuhansien ihmisten kokoontuessa kaduille 2009 vastustamaan Ahmadineadin uudelleen valintaa, Iranin mellakkapoliisit hyökkäsivät mieltään osoittavien ihmisten kimppuun saatuaan vahvistusta Obaman hallitukselta. Parin viikon kuluttua Obama puolustautui kritiikkiä vastaan sanoen, ettei hänellä ollut varmuutta miten mielenosoitukset päättyvät.
Nähtäväksi jää, miten Trump aikoo toteuttaa varoituksensa kovemmista otteista, ellei Iran muuta asennettaan mielenosoittajiin.
. https://www.timesofisrael.com/a-new-iran-protest-a-harsher-us-response-yet-it-may-end-the-same/

04. Iranin hallituksen mustiin vaatteisiin pukeutuneita kannattajia marssi lauantaina Teheranissa ja muissa kaupungeissa juhliakseen "kapinan loppumisen vuosi-päivää", v. 2009, suurinta väkivaltaista mielenosoitusta v. 2009 vaaleja vastaan. Lauantain mielenosoitukset olivat ennalta suunniteltuja, mutta ne toteutettiin sopivasti vastamielenosoitusten väliin. Iranin televisio keskittyi lähes yksinomaan seuraamaan hallituksen kannattajien marsseja ja 4 000 ihmisen kokoontumista Musalla rukous- alueelle Teheranin keskustassa.
Marssijat kantoivat Iranin lippuja ja suurikokoisia plakaatteja, joissa oli Ali Khamenein kuva. He vaativat Mir Hossein Mousavin ja Kahdi Karroubin tuomitsemista oikeudessa. He johtavat Vihreää liikettä, ja he ovat olleet kotiarestissa vuodesta 2011 lähtien. Presidentti Hassan Rouhani kampanjoi heidän vapauttamisekseen arestista, mutta ilman tulosta.
Rouhanin hallitus neuvotteli 5+1 maiden kanssa JCPOA-sopimuksen v.2015, jonka seurauksena Iranin ulkomaisissa pankeissa jäädytetyt miljardivarat vapautettiin ja Iran solmi suuria kauppasopimuksia länsimaisten yhtiöitten kanssa satojen miljoonien USD arvosta, mutta pankkiyhteydet palautuvat hitaasti poliittisen epävarmuuden vuoksi.

Iranissa on ollut pienempiä mielenosoituksia, mutta ne ovat päättyneet ilman kansan tukea Iranin keskiluokan menetettyä uskonsa halliuksen vaihtoon lähitulevaisuudessa. Kapinahenki elää kuitenkin vahvana vain odottaen sopivaa tilaisuutta ja ulkomaista painostusta. Vaikka Iranin taloustilanne on parantunut sanktioitten pääosin loputtua, mutta taloudellinen uudistus ei ole ehtinyt tavallisen kansan pariin, joille on tärkeää ruokatarpeiden aleneminen ja elin-kustannusten pieneneminen.
Mielenosoitukset ovat kääntymässä entistä
selvemmin hallitusta vastaan, sekä Khamenein johtaman mullahien ylivallan poistamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/mass-pro-government-rallies-in-iran-after-protests/, https://www.timesofisrael.com/iran-blocks-internet-may-shut-down-telegram-app-as-protests-spread/,

05. Useita satoja Assadin hallitusta vastustavaa kapunallista suostuivat muuttamaan Beit Jinnin alueelta Syyrian Golanin kukkuloilta viikonvaihteen aikana Syyrian itäosiin. Heidän tilalleen tulivat Assadin hallituksen joukot, mutta heidän mukanaan tulivat myös Hizbullahin aseistetut joukot, jotka taistelivat Assadin armeijan rinnalla.
Syyrian armeija valvoo siten taas Israelin pohjoisrajan takana olevia alueita pieniä vastarintapesäkkeitä lukuun ottamatta, joita valvovat Assadin armeijaa vastustavat militaristit pakallisten kutsuessa heitä Khalid Ibn Walid armeijaksi. Kapinallisten siirtäminen Hermonin rinteiltä Idlib-alueelle, joka on edelleen IS:n hallussa, sujui häiriöttä.
Ulkonaisesti katsoen kaikki näyttää
palautuneen ennen 2011 tilanteeseen
Syyrian armeijan äkseeratessa sotilaitaan pitääkseen heidät aktiivisina, mutta se on vain pintakiiltoa. Syyria on joutunut jakamaan valtaansa Iranin tukemien militaristien, Hizbullahin ja Iranin vallankumouskaartin kesken.
Hizbullahin läsnäolo alueella ei ole uutta, sillä se pystyi rakentamaan tukiaseman Khaderin kylään, josta käsin se on tehnyt iskuja Israelin puolelle, mistä todistavat toimintaiskujen yhteydessä surmatut terroristit.
Heistä oli yksi Jihad Mughniyeh; toinen iranilainen kenraali, joka sai surmansa 2015, ja Samir Kuntar, joka kärsi tuomiotaan Israelin vankilassa Israelin Nayariyan perheen murhasta, ja vapautettiin Hizbullahin kanssa 2008 tehdyn sopimuksen mukaan, jolla se palautti kahden eläviksi luultujen IDF:n sotilaiden ruumiit.

Syyrian hallitus on huolellisesti pyrkinyt pitämään raja-alueen Israelin kanssa rauhallisena, mutta Iranin vallankumous-kaartin jäseniä se tuskin sitoo.
USA ja Venäjä katsovat läpi sormiensa
Hizbullahin taistelijoiden esiintymistä Syyrian
armeijan sotilasasuissa, eivätkä Iranin IRGC:n vale-asuiset sotilaat heitä kovin huolestuta.
Israelissa tilanne nähdään aivan toisin, vaikka IDF ei antamistaan varoituksista huolimatta ole puuttunut tilanteeseen, ei ainakaan vielä.
https://www.timesofisrael.com/assad-may-have-retaken-the-syrian-golan-but-iran-is-pulling-the-strings/

06. UUTISIA LYHYESTI
• LIKUDIN johtavat aktivistit kokoontuvat tänään sunnuntaina äänestämään julkilausumasta, jolla osia Juudeasta ja Samariasta liitetään virallisesti Israeliin, ja toiseksi, että rakentaminen niissä tulee tapahtua ilman rajoituksia.
Likudin keskuskomitean 3000 jäsenen hyväksymä julkilausuma ei sido hallituksen ministereitä, mutta sillä on kuitenkin tärkeä merkitys poliittisen puolueen sisällä. Useiden Likudin vaikutusvaltaisten jäsenten uskotaan antavan tukensa lausunnolle. Tilaisuus pidetään Avenue konferenssikeskuksessa lähellä Ben Gurionin lentokenttää.
Mukana ovat ainakin Yuli Edelstein., Nir Barkat, ministerit Gilad Erdan, Zeev Elkin sekä Yisrael Katz. Pääministeri Netanyahu, vaikka tarvitseekin kipeästi puolueensa tukea, ei osallistu äänestykseen. Puolueen websivulla Balikud todetaan, että vaikkei Bibi osallistu äänestykseen, hän ei ole tehnyt mitään sen estämiseksi. https://www.timesofisrael.com/likuds-top-body-set-to-urge-annexing-parts-of-west-bank/
• IAF iski ohjuksillaan toistamiseen lauantaina vastalauseeksi Hamasin ampumiin kolmeen kranaattiin perjantaina. IDF sanoi kranaattien olevan Iranin toimittamia ja syytti, että Iran haluaa sotaa Israelin ja Hamasin välille. IAF:n isku kohdistui Hamasin kohteeseen Gazassa. Perjantainkranaatti-iskut oli kohdistettu Shaar HaNehev ja SDot HaNegev alueille Israelin eteläosissa. Kaksi kranaattia Iron Dome tuhosi, kolmas putosi lähelle asuinrakennusta aiheuttaen vaurioita rakennukselle. https://www.timesofisrael.com/israeli-jets-strike-hamas-post-in-gaza-in-response-to-shelling/
• Tel Avivissa tuhansia mielenosoittajia marssi osoittaen mieltään korruptiota vastaan lauantai-iltana - jo viidennen kerran. Se oli selvästi pääministeriä vastaan heidän huudellessaan: "Netanyahu Maasiyahu-vankilaan". Yhden kantamassa plakaatissa Bibiä kutsuttiin petturiksi. Likudin koaliittion puheenjohtaja David Amsalem totesi, että useita punaisia varoitusviivoja oli ylitetty, syyttäen vasemmistoa lain vastaisesta toiminnasta. https://www.timesofisrael.com/thousands-in-tel-aviv-protest-corruption-call-for-pm-to-be-jailed/
• Turkki valmistautuu pahimman varalle Reina yöklubia vastaan tehdyn terrori-iskun vuosipäivänä asettaen palvelukseen 40 000 turvallisuusmiestä. Uuden vuoden juhlallisuuksia aiotaan viettää typistetyssä muodossa, Reinan yöklubiin tehdyssä terrori-iskussa vuosi sitten sai surmansa 39 ihmistä, monet heistä alaikäisiä, kymmeniä haavoittui. https://www.timesofisrael.com/year-after-deadly-shooting-turkey-tightens-security-for-new-years/,
• Kairossa lauantaina kopti-kristittyjen kirkkoon ja läheiseen koptin omistamaan kauppaan tehty terrori-isku surmasi ainakin 9, toisten lähteiden mukaan 11, ihmistä. Paikallinen lehdistö ylisti poliisin toimia, mutta videossa nähdään terroristin kävelevän kenenkään estämättä tiehensä ammuttuaan aeellaan kohti kirkkokansaa. Terroristi ampui hetken poliiseja kohti, mutta kaatui lopulta poliisin luodista. https://www.timesofisrael.com/video-shows-egypts-church-gunman-calmly-walking-away/
• Saksan juutalaisjohtaja Charlotte Knobloch valittaa, että antisemitismi on Saksassa jokapäiväinen asia, ja että yhteisön kokoontumiset voidaan järjestää vain poliisin suojelun alla. Hän viittasi äskeiseen hanukka-kynttelikön, menoran, vahingoittamiseen aiemmin. https://www.timesofisrael.com/jewish-leader-decries-commonplace-anti-semitism-in-germany/,
• Limmud FSU, voittoa tuottamaton järjestö, joka järjestää maailmanlaajuisia kokouksia venäjänkielisille juutalaisille maailmassa, päätti typistää seuraavaa konferenssiaan New Yorkissa puuttuvan rahoituksen vuoksi. Konferenssit Kanadassa, Israelissa ja Valkovenäjällä (Belarus) typistävät samoin konferenssejaan.
Israelin hallitus ei tunne vastuutaan näiden juutalaisten asiain hoidosta eikä anna rahoitusta, mikä on häpeä, toteavat konferenssien järjestäjät. https://www.timesofisrael.com/limmud-fsu-slams-israeli-government-for-neglecting-russian-speaking-jews/
• UNESCO:n pääsihteeri Audrey Azoulai sai kuitenkin ajoissa Israelin eropäätöksen YK:n alaisesta järjestöstä, mitä pää-sihteeri sanoo syvästi valittavansa. USA eroaa samoin ensi vuoden lopussa.
https://www.timesofisrael.com/unesco-chief-receives-israels-withdrawal-notice-i-regret-this-deeply/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 4 -13; Tiberias 11 -27; Suolameri 10 -20; Eilat 7 -21 +C-astetta. Huominen lämpötila pääkaupungissa 7 -11, Sateita luvataan huomiseksi, tihkusateita tiistaiksi.

USA:ssa 220 miljoonaa ihmistä hytisee hyisen pohjoisen kylmärintaman Polar Vortexin kynsissä. New Yorkissa lämpötila n. 34 –C-astetta, tuuli on kova, Niagaran putoukset ovat umpijäässä. Juhli siinä sitten uutta vuotta 2018. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5222179/220M-Americans-prepare-chilly-New-Years-Eve.html
No comments: