Sunday, December 03, 2017

SUNNUNTAI 03.12.2017

SUNNUNTAI 03.12.2017
01. CIA:n johtaja Mike Pompeo sanoi lauantaina Iranin tärkeimmälle sotilasvirkailijalla lähettämässään kirjeessä varoittaneensa häntä, että USA katsoo Teheranin olevan vastuussa mihin tahansa Amerikan intressejä vastaan tehtyihin hyökkäyksiin Irakissa.
Pompeo on Iranin hellittämätön vastustaja. Hän kertoi lähettäneensä kirjeensä Iranin Vallankumousarmeijan ja eliittivoimien komentajalle kenraali Qassem Soleimanille, joka ei ole reagoinut siihen mitenkään.
"Lähetin viestin hänelle, koska hän oli vihjannut komentamiensa joukkojen voivan uhata USA:n intressejä Irakissa". Pompeo puhui puolustusforumissa, jonka oli järjestänyt Ronald Reagan Presidenttisäätiö ja Instituutti Simi-laaksossa Kaliforniassa. "Ollakseni rehellinen hänen kieltäytymisensä avata viestiäni ei särkenyt sydäntäni" hän avautui. "Sen kirjeen tarkoituksena oli lähettää viesti, että me pidämme häntä ja Irania vastuussa - ja halusimme tehdä tämän täysin selväksi sekä hänelle että Teheranin johdolle, ettei jäisi väärinymmärrystä".

Pompeo kertoi Iranin vahvistavan asemaansa koko Lähi-Idän alueella. Pompeo on republikaaninen kongressin jäsen Kansasista, ja hän vastustaa henkeen ja vereen Iranin kanssa tehtyä JCPOA sopimusta, jota USA:n delegaatio oli laatimassa 5+1 maan edustajien kanssa, jonka seurauksena Teherania vastaan asetettuja sanktioita poistettiin vapauttamalla Teheranille suuret määrät jäädytettyjä varoja Iranin luvatessa rajoittaa ydinohjelmansa toteuttamista. Hän sanoi Iranin rikkovan sopimusehtoja vastoin vakuutustaan.
Pompeo kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin, joiden mukaan Trump suunnittelee vaihtavansa ulkoministeri Rex Tillersonin, mutta vakuutti olevansa hyvin keskittynyt hoitamaan tehtäväänsä CIA:n johtajana.
Pompeo vakuutti, että USA:n tiedustelulla on hyvin pätevät tiedot PohjoisKorean ydinase-ohjelmasta. Hän vakuutti myös, että USA on tietoinen PK:n ydinaseen valmistumisvaiheista ja sen USA:lle aiheuttamista vaaroista. Hän sanoi uskovansa, ettei PK:n johtaja Kim Jong Un ole täysin tietoinen asemansa tärkeydestä maailmalle. "On uskaliasta kertoa hänelle huonoja uutisia". Hän vakuutti USA:n toivovan PK:ta vastaan asetettujen taloudellisten ja diplomaattisten toimien voivan Kiinan painostuksella selvittävän ydinaseongelman tavalla, joka ei vaadi sotilaallista ratkaisua, mistä tietääkseni ei kukaan ole innostunut".

Edellinen CIA:n johtaja Leon Panetta kritisoi Trumpin tapaa käyttää Twitter-tiliään politiikkansa edistämiseksi. "Tiedän, että Trump suosii twiitata. "Totta puhuen, jos saisin toteuttaa oman mieli-piteeni, ottaisin sen Twitterin ja heittäisin sen ulos ikkunasta, sillä se aiheuttaa myös jonkin verran huolta tilanteen vakavuudesta".
Pompeo oli eri mieltä ja arvioi, että Trumpin twiitit jopa avustavat tiedustelupalveluja. "Olen havainnut Trumpin twiittien itse asiassa vaikuttavan todellisen maailman kykyyn ymmärtää, mitä tapahtuu toisessa osassa maailmaa. Vastustajamme reagoivat noihin twiitteihin tavoilla, jotka avustavat meitä ymmärtämään komento- ja valvontakysymyksiä; kuka kuuntelee mitäkin viestiä ja miten se resonoi maailmalla" Pompeo analysoi
https://www.timesofisrael.com/cia-director-warns-iran-not-to-attack-us-interests-in-iraq/,

02. Presidentti Donald Trump muutti aiemmin antamaansa lausuntoa, miksi hän erotti kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa Michael Flynnin. Trump sanoo, että todellinen syy oli se, että Flynn valehteli sekä hänelle että Mike Pencelle, sekä myös FBI:lle hänen suhteistaan Venäjän edustajien kanssa presidentin vaihdon yhteydessä.
Flynnin keskusteleminen Venäjän edustajien kanssa ei ole rikos, kuten myös Trump tunnustaa, mutta totuuden kieltäminen FBI:lle on sitä. Flynn itse tunnusti syyllisyytensä vakuuttaen toimivansa kongressin asettaman erityisneuvoksen kanssa Venäjää koskevien tutkimusten selvittämiseksi. Raportit kuitenkin kertovat, että Flynn luultavasti toimi Trumpin vävypojan Jared Kushnerin kehotuksesta, mikä tuo uuden elementin asiaan.
Trump sanoo twiitissään: "Minä olin pakotettu erottamaan kenraali Flynnin, koska hän valehteli varapresidentille ja FBI:lle. Hän on tunnustanut syyllisyytensä noihin valheisiin. Se on häpeällistä, koska hänen toimensa presidentinvaihdon aikana olivat laillisia. Ei siinä ollut mitään syytä peitellä".
Epäselvää on, tiesikö Trump ja kuinka paljon Venäjäsuhteista ja koska ennen virkaan vihkimistä.
Flynn poistui Valkoisesta Talosta helmikuussa selittäen, että hän oli antanut epätäydellisen raportin varapresidentti Pencelle keskusteluistaan Venäjän lähettilään Sergey Kislyakin kanssa. FBI:n johtajan James Comeyn mukaan presidentti pyysi häntä lopettamaan asian tutkimukset, mutta Comey kieltäytyi. Trump erotti myös hänet.

Presidentti Trump on ollut kriittinen Comeyn suorittamiin tutkimuksiin, kuten myös erityis neuvos Robert Muellerin jatkamiin tutkimuksiin, mutta vaikka hän puolustaa Flynniä, hän ei ole perunut päätöstään erottaa hänet. https://www.timesofisrael.com/trump-alters-story-on-why-he-fired-flynn/,
03. SYYRIAN sota ei ole suinkaan päättynyt, se vain etsii uutta muotoaan, jossa Israel tulee kuvaan mukaan entistä selvemmin, vaikka sen väitetään osallistuneen militanttien tukemiseen toimittamalla niille aseita ja varoja, minkä IDF virallisesti kieltää. IAF on useita kertoja iskenyt aseita Hizbullahille kuljettaneisiin autosaattueisiin pyrkiessään estämään sitä saamasta täsmä-ohjuksia, mikä kuulusi YK:n tehtäviin, mutta joka ummistaa silmänsä ja korvansa.

Nyt kuitenkin Syyrian armeijan saavutettua voiton kapinallisista joukoista Hizbullahin, Iranin ja Venäjän avustuksella, Iran on aloittanut massiivisen tukikohtien perustamisen Syyrian alueelle, Debkafile raportoi Iranilla olevan 13 tukikohtaa Syyriassa, joita se edelleen vahvistaa. Iran kieltää sotilaittensa olon Syyriassa, väittäen, että sillä on vain neuvonantajia Assadin armeijan ja Hizbullahin pyssymiesten mukana.

Aamun raportit kertovat Israelin ilmavoimien IAF:n koneitten iskeneen ohjuksillaan Iranin sotilastukikohtaan Damaskoksesta etelään vain 50 km:n päässä Israelin pohjoisrajasta. Tukikohta paljastui jo 3 viikkoa sitten satelliittikuvien perusteella, mistä myös BBC kertoi uutisissaan. Tukikohta sijaitsee lähellä Qiswan kaupunkia. Raportin mukaan IAF tuhosi asevarikon, josta
useat arabilähteet raportoivat lauantaina.
Syyrian armeijan ja Hizbullahin antaman raportin mukaan kohteena oli asebunkkeri, mutta heprealaisten raporttien mukaan kohteena oli Iranin rakentama sotilastukikohta. Paikalliset asukkaat kertovat voimakkaista räjähdyksistä tukikohdan alueella. Raportit kertovat, että IAF ampui viisi ohjusta, joista Syyrian armeijan torjuntaohjukset tuhosivat kaksi, mutta loput niistä aiheuttivat tuhoa tukikohdassa.
Syyrian valtion uutistoimisto SANA raportoi: "Puoli tuntia puoliyön jälkeen 22.30 perjantaina vihollinen Israel ampui useita maasta-maahan ohjuksia sotilasasemaan Damaskoksen provinssissa. Syyrian ilmapuolustus tuhosi niistä kaksi, mutta hyökkäys aiheutti silti tuhoa".
Israel ei ole antanut lausuntoa asiasta. Israelin johto on jatkanut varoituksiaan Iranille tukikohtien rakentamiseksi Syyriaan, joilla se pyrkii suojelemaan maayhteyttä Iranista Irakin ja Syyrian kautta Välimeren satamaan. Syyria ja Israel ovat muodollisessa sotatilassa v. 1973 sodan jälkeen, joka päättyi YK:n valvomaan aselepoon. https://www.timesofisrael.com/israeli-jets-reportedly-target-syrian-base-near-damascus/

DEBKAFILE lisää edelliseen kertoen, että ilmaiskun kohteena oli shia-muslimiupseerien salainen
konferenssi Syyrian armeija 91.prikaatin tuki-kohdassa lähellä Qiswan kaupunkia. Raportin mukaan iskussa surmansa saaneiden joukossa oli 12 iranilaisia sekä Hizbullahin upseereita. Paikalle oli kutsuttu kaikki sotilaskomentajat Syyrian eteläosasta saadakseen alustavia ohjeita suuresta sotilasoperaatiosta Quneitran alueella jäljellä olevien kapinallisten pesäkkeitten tuhoamiseksi. He olivat kuulemassa Iranin vallankumouskaartin ja Hizbullahin upseerien informaatiota lauantai-aamuna IDF:n ohjusten iskiessä tukikohtaan. Uhrien määrästä ei ole annettu tietoja.
https://www.debka.com/160187-2/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Poliisi kuulusteli hallitusyhteistyön puheen-johtajaa David Bitania sunnuntai-aamuna vuoden kestäneiden salaisten tutkimusten johdosta, jossa Bitanin epäillään syyllistyneen Rishon LeZionin korkeiden virkamiesten lahjontaan, joita pidätetiin 17. Bitan on ollut aktiivinen saamaan Knessetin hyväksymisen laille, jolla Netanyahu suojataan poliisin kuulusteluilta. David Amsalem, joka laati lain, joka kieltää poliisia suosittelenasta syytteitä tutkimustensa jälkeen, kysyy, miksi poliisi ajoitti David Bitanin kuulustelut päivää ennen lain tuloa äänestykseen maanantaina?
Amsalem sanoo, että "tilanne on hyvin vakava. On olemassa kokonainen armeija, johon kuuluvat koko poliittinen järjestelmä ja media Benyamin Netanyahun hallituksen kaatamiseksi. Poliisi on velvollinen tutkimaan sille annetut valitukset, mutta eikö Bitanin kuulustelu olisi voinut odottaa pari päivää? Joku haluaa vaikuttaa lain hyväksymiseen" Amsalem hämmästelee. Bitanin epäillään käyttäneen asemaansa suunnittelu- ja rakennuskomitean puheenjohtajana pyytäessään kaupunginvaltuustoa selvittämään kaupungin jalkapallo-joukkueen velat, jotka syntyivät hänen toimiessaan sen johtajana. Hapoel Rishon LeZion joukkueen velat nousivat Bitanin johtaja-aikana 7 miljoonaan NIS. Joukkue oli silloin Rishon LeZion kaupungin omistuksessa. https://www.timesofisrael.com/police-seek-netanyahu-ally-bitan-as-city-officials-arrested-in-graft-probe/
• Parikymmentä tuhatta ihmistä osallistui Tel Avivissa lauantai-iltana järjestettyyn "häpeä-marssiin", jonka teemana oli korruption vastustaminen. Se on osa "poliisin suositus-lain" hyväksymisen vastuskampanjaa. Plakaateissa hyökättiin sekä Netanyahua että oikeuskansleri Avichai Mandelblitiä vastaan, jonka asunto on Rishon LeZionissa. https://www.timesofisrael.com/thousands-turn-out-in-tel-aviv-for-anti-corruption-march-of-shame/
Olen käyttänyt "häpeämarssin" nimitystä homomarsseista Jerusalemissa, mutta yhteiskunnassa on muutakin hävettävää.
• UAE:n virkailijat kehottivat Egyptin entistä pääministeriä ja potentiaalista presidentti-ehdokasta Ahmed Shafiqia poistumaan maasta, joka lensi tuntemattomaan olinpaikkaan. Häntä pidetään presidentti Sisin vaarallisimpana kilpailijana. Hän on asunut UAE:ssa vuodesta 2012 lähtien. "Karkotuksen" syy oli ilmeisesti hänen ilmoituksensa asettua vaaliehdokkaaksi, kuten AFP raportoi. https://www.timesofisrael.com/uae-deports-egypt-presidential-hopeful-shafiq-to-cairo/
• PA/PLO:n tiimi lensi Washingtoniin, jossa se tapasi Trumpin nimittämän neuvonantajan ja rauhanprosessin johtajan Jared Kushnerin. Heillä oli mukanaan Abbasin antama viesti, jossa varoitetaan, että jos Trump ilmoittaa USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin, tai julistaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, se lopettaa rauhanprosessin kokonaan, raportoi Israelin TV-asema. Trump siirsi lauantai-illaksi odotetun ilmoituksen lähetystön muuttamisen veivaamisesta kuudella kuukaudella, mutta hänen odotetaan selvittävän tilannetta maanantaina tai keskiviikkona, jonka yhteydessä hänen odotetaan ilmoittavan päätöksestään tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. PA/PLO:n Washingtonin delegaatioon kuuluivat myös Majed Faraj sekä Saeb Erekat, joka sai uuden sydämen USA:ssa, mutta entisillä evästeillä. Delegaation jäsenet kuten Abbasin neuvonantaja Mahmoud Habash varoittivat USA:n hallitusta, että jos se toteuttaa suunnitelmansa Jerusalemista, USA ei ole enää puolueeton välittäjä, ja että se tuhoaisi rauhanprosessin, josta koko maailma joutuisi maksamaan.
Wall Street Journal raportoi, että USA:n virkailijat varoittavat lähetystöjään etenkin muslimimaissa mahdollisista väkivaltaisista mielenosoituksista, jos Trump tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, mutta lähetystön muuttoa saataneen odottaa. https://www.timesofisrael.com/palestinians-to-kushner-peace-process-ends-if-trump-backs-israel-on-jerusalem/
• Naisten keskuuteen levinnyt epidemia jatkuu vain kiihtyen entisestään. METOO on iskulause, joka sopii jokaisen naisen asevarastoon taistelussa miesten herruutta
vastaan toisten väittäessä liiallisesta liehakoinnista ja naisten arkojen paikkojen kourimisesta, toisten ehkä siksi, ettei kukaan ole tehnyt sitä heille. Syrjintää se on sekin?
New Yorkin Metropolitan Opera ilmoitti lauantaina aloittavansa tutkimukset pitkäaikaista orkesterinjohtajaa James Leviniä vastaan, jota syytetään seksuaalisesta lähentelystä naisia kohtaan, jotka alkoivat jo 30 vuotta sitten Levinin ollessa teini-iässä. Nainen on nyt keski-ikäinen, mutta häirinnän tapahtumahetkellä alle 18-vuotias. Oppera harkitsee, mitä toimia tulisi tehdä suuresti kunnioitetulle orkesterin johtajalle. https://www.timesofisrael.com/nys-met-to-probe-sexual-misconduct-claims-against-longtime-conductor/
Mitenkähän länsimaailma suhtautuu siihen, että islam sallii avioliiton 9-vuotiaan kanssa, ja että vääräuskoinen nainen on vapaata riistaa oikeauskoiselle muslimille? Se on jopa muslimin velvollisuus, koska siten islam leviää länsimaihin entistä nopeammin.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -22; Tiberias 14 -28; Suolameri 17 -28; Eilat 15 -30 +C-astetta, huomenna asteen verran enemmän.
Jemenin shia-kapinalliset sanovat ampuneensa ohjuksen UAE:n ydinlaitosta vastaan, joka on vielä keskeneräinen Barakah voimalaitos. 20 miljardia USD maksavaa ydinlämpövoimalaa rakennetaan Abu Dhabin läntiseen erämaahan. Ensimmäiset 4 reaktoria valmistuvat 2018 aikana. UAE:n valtion WAM-uutistoimisto vähättelee kapinallisten väitteitä todeten, että UAE:lla on torjuntapatteristoja laitoksen suojelemiseksi. https://www.timesofisrael.com/yemen-rebels-claim-to-launch-missile-at-uae-nuclear-site/,No comments: