PERJANTAI 01.12.2017

PERJANTAI 01.12.2017
01. OLEMME hyvää vauhtia lähestymässä "Rauhan Ruhtinaan" syntymän muistopäivää – olkoonkin, että sen ajankohdasta ollaan eri mieltä – mutta käytännössä todellisesta rauhasta tuskin voidaan edes puhuakaan, ainakaan Hänen synnyinmaassaan, kuten raportit kertovat suurin otsikoin.
Kauko-Idässä valmistaudutaan ydinsotaan, joka voi helposti levitä maailmanjaakuiseksi katasrofaalisine seurauksineen: joukoittain kuolonuhreja ja haavoittuneita, nälänhätää ja kulkutauteja, massoittaisia kansainvaelluksia turvallisemman elinpaikan löytämiseksi, työttömyyttä ja turvattomuutta.

Eikä tilanne ole paljon positiivisempi Lähi-Idän alueella paikallisten kansojen sotiessa keskenään, tai uhaten sillä toisiaan. Aseita hankitaan entistä runsaammin, jopa enemmän kuin maan resurssit sallisivat, tai maasta löytyisi niiden käyttäjiä, kuten kävi Libyassa, jonka yksinvaltias Muammar Ghaddafi hankki niitä varastot täyteen, mutta ei uskaltanut kouluttaa sotilaitaan niiden käyttäjiksi.

Niin kuin oli Sodoman ja Gomorran aikana, ihmiset elivät normaalia elämäänsä, niin tehdään meidän aikanamme sodan uhkan varjossa tai siitä huolimatta. Amerikoista kerrotaan, että opiskelijat käyttävät saamansa opintovarat joko holtittomaan elämään tai tavaroiden ostamiseen, joita he eivät tarvitse vain tyydyttääkseen onnen tavoitteluaan, koska he ovat menettäneet uskonsa ja toivonsa parempaan tukevaisuuteen.

ISRAELISSAA raportit kertovat kranaattihyökkäyksistä Gazasta Israelin puolelle turva-aitaa, mihin IDF vastasi
lentopommituksin. Israel rakentaa aidan alle satoja miljoonia maksavaa vielä salaista hyökkäystunnelien rakentamisen estävää rakennelmaa, vaikka Gaza kuuluu siihen maapalaan, jonka Israelin Pyhä lupasi valalla vannoen Jaakobin lapsille ja heidän perillisilleen ikuiseksi perintö-osaksi. Tuleeko tämäkin uhraus - kuten Juudean ja Samarian aita - tehdyksi turhaan, osoituksena uskon puutteesta?
Raportit kertovat puukotuksista Aradissa, Samariassa koulu-lasten kivityksistä ja sen lopettamiseksi tulituksesta kohtalokkain seurauskin yhden arabikivittäjän saadessa surmansa. Kuin pisteeksi iin päälle PA/PLO:n taholta vaaditaan kansainvälisiä joukkoja kivittäjien suojelemiseksi.

Miten mahtanevat Betlehemin jouluvalmistelut edetä tänä vuonna? PA:n valvonnassa niistä on tullut PA/PLO:n propaganda tilaisuuksia poliittisine iskulauseineen, terrori-iskuissa surmansa saaneiden arabien kuvineen ja nuorten pioneerien marsseineen PA:n lippujen ja banderollien liehuessa. PA:n harjoittaman painostuksen alla paikallinen kristitty pappi murehtii, että muutamassa vuosikymmessä toteutuvat tunnetun joululaulun sanat "Stille nacht" hiljaisesta yöstä käytännössä viimeisten kristittyjen muuttaessa ulkomaille, tai jopa Israeliin, jossa heitä ei sorreta ja heidän lukumääränsä kasvaa.

Maailma toimii omalla painollaan, ihmiset kihlautuvat – kuten Englannin prinssi Harry (ei Charles kuten sanoin), joka nai amerikkalaisen näyttelijän, jota epäillään juutalaiseksi. Sehän olisikin somaa, sillä Englannin kuningatarhovi on huolellisesti välttänyt vierailua entisessä mandaatissaan, josta muodostettiin Israelin ja Jordanian valtiot. Presidentti Reuven Rivlin ehti jo kutsua parin häämatkalle Israeliin.
02. Israelin odottaessa malttamattomana USA:n presidentti Trumpin viimeinkin ilmoittavan koska USA:n lähetystö muutetaan Tel Avivista "Suuren kuninkaan kaupunkiin", Jerusalemiin, Valkoinen Talo kehottaa israelilaisia panemaan jäitä hattuun ja odottamaan kärsivällisesti, sillä aika ei ole vielä sopiva. Varapresidentti Mike Pence, jonka Israelin vierailu toteutunee lähiaikoina, vakuuttaa, että Trump valmistelee tosissaan lähetystön muuttoa.

Valkoinen Talo julistaa kuin lohdutukseksi, että presidentti Trump harkitsee vähemmän tulenarkaa päätöstä ja julistaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi - ikään kuin se sitä tarvitsisi - mutta kansainvälinen protokolla vaatii näin, sillä virallisesti Jerusalem on YK:n valvonnassa, jota hallitaan YK:n Pahan Neuvon Vuorella sijaitsevasta päämajasta käsin.
Käytännössä siitä on tullut Israel-vastaisuuden keskus, josta se lähettää arabikuljettajien ajamia ja YK:n tunnuksin varustettuja autojaan Juudean ja Samarian alueille "vakoillakseen ja kerätäkseen todisteita juutalaisten suorittamista paikallisten arabien sortamisesta", sekä valvoakseen laittomia rakennuskohteitaan C-alueilla.

Presidentti Trumpin odotetaan käyttävän edellisten presidenttien tapaan veto-oikeuttaan veivatakseen päätöstä lähetystön siirtämiseksi puolella vuodella. Hänen tulee ilmoittaa siitä maanantaina. Diplomaattipiireissä Washingtonissa liikkuu huhuja, joiden mukaan Trump pitäisi lehdistötilaisuuden keskiviikkona, jossa hän julkistaisi päätöksensä Jerusalemin asemasta. Valkoinen Talo on niiden mukaan kehottanut lähetystöjään etenkin muslimi-maissa valmistautmaan mahdollisiin protesteihin ilmoitukseen lähetystön muutosta, mutta Valkoinen Talo kumoaa tiedot ennenaikaisina.
Toisena vaihtoehtona kerrotaan, että varapresidentti Pence voisi julkistaa Trumpin päätöksen Jerusalemista, ehkä Pencen Israelin vierailun aikana joulukuun puolivälissä.

Jordanian kuningas Abdullah II varoitti Washngtonin vierailunsa aikana Trumpia vaaroista, joita Jerusalemin aseman ja USA:n lähetystön muuttaminen aiheuttaisi potentiaalisine laajoine mielenosoituksineen, joissa Abdullahin kiikkerä asema Jordaniassa voisi pahoin horjua. Myös Jared Kushberi johtamat rauhantunnustelut voisivat vaikeutua entisestään. PA/PLO:n kannan mukaan Jerusalemin itäosasta tulee Palestiinan valtion pääkaupunki.
Israelissa on yhä vakavammin torjuttu pääkaupunkinsa jakamisesta. Knessetin hyväksymän lain mukaan kaupungin itäosien luovuttaminen PA:lle on laiton.
USA:n kongressi hyväksyi v. 1995 lain, jonka mukaan USA:n hallituksen tulee muuttaa lähetystö Tel Avista Jerusalemiin. Hän oli ensimmäinen presidentti, joka siirsi muuttoa kuudella kuukaudella, kuten jokainen presidentti hänen jälkeensä, Donald Trump heidän joukossaan.
Olisi hyvä presidentti Trumpin tutustua paremmin Sakariaan kirjan ilmoitukseen Jerusalemista ennen kuin tarttuu Jerusalemiin, ettei runtelisi itseään kovin pahoin.
(Sak 12:2-4 ) https://www.timesofisrael.com/us-officials-trump-mulls-declaring-jerusalem-israels-capital/,

03. Italiassa arvostetun Giro d`Italia pyöräkilpailun järjestäjät joutuivat kokemaan käytännössä, ettei Jerusalem ole kuin mikä tahansa kaupunki maailmassa. He olivat hyväuskoisesti kirjoittaneet 04.05.2018 alkavien kilpailujen mainoslehtisiin, että kilpailut pidetään Länsi Jerusalemissa. Israelin hallituksen ministerien vastalauseiden vuoksi Firo d`Italia pyöräilytapahtuman yhteydessä torstaina järjestäjät esittivät anteeksipyynnön sanoessaan kilpailujen alkamisesta Länsi Jerusalemissa vakuuttaen, että maininta siitä poistetaan kaikesta kilpailua koskevasta materiaalista. Ensimmäistä kertaa tämä kilpailun ensimmäinen taival neljäs toukokuuta 2018 alkaa Italian ulkopuolella. Ministerit uhkailivat peruuttaa osallistumisensa, ellei tekstiä muuteta. Pahennusta herättävä kohta Länsi Jerusalemista muutettiin muotoon Jerusalemin kaupunki. Ministerit Miri Regev ja Yariv Levin ilmaisivat tyytyväisyytensä muutokseen.

Kilpailun järjestäjät vakuuttavat pyrkineensä vilpittömästi suunnittelemaan kilpailun reitin siten, ettei se loukkaisi kenenkään poliittisia tai muita näkemyksiä. Kilpailun johtaja Maro Vegni sanoo olevansa tietoinen poliittisesta arka-luonteisuudesta ja pyytänyt Italian ulkoministeriön ohjausta reittiä valitessaan. Vegni vakuutti APlle antamassaan lausunnossa, että päämääränä on tehdä kilpailusta urheilullinen tapahtuma ja pysyä poissa politiikasta.
Kilpailujen aloittaminen Israelin pääkaupungista on suuri tunnustus ja PR-tapahtuma maalle, sillä kymmenien tuhansien innostuneitten aktivistien turisti-joukkojen odotetaan osallistuvan kilpailujen seuraamiseen.

Ministeri Miri Regev kutsui kilpailua rauhan ja yhtenäisyyden symboliksi uskoen sen "mainostavan Israelin historiaa, perinnettä ja maagisia näköaloja".
https://www.timesofisrael.com/italian-bike-race-organizers-apologize-for-west-jerusalem-wording/

04. Terrori-iskut ovat alkaneet huolestuttavasti lisääntyä huolimatta Hamasin ja Fatahin sovintoneuvotteluista, jotka ovat juuttuneet lillukanvarpuihin, ellei peräti karikoille Hamasin vaatiessa, että se pitää aseensa siirtäen niitä
Juudeaan ja Samariaan. Lieneväkö viime päivien aikana tapahtuneet terrori-iskut Fatahin halua näyttää Hamasille, ettei se jää missään huonommaksi kuin Hamas ja Jihad. Torstai-iltana kaksi arabimiestä puukotti 19-vuotiasta Ron Yitzhak Kokiaa Aradin bussipysäkillä paeten sen jälkeen paikalta. Tel Avivista kotoin oleva Kokia kuoli paikalla saamiinsa haavoihin, Hänet ylennettiin kersantiksi. Kokia palveli Aradin läheisyyteen sijoitetussa Nahal-prikaatissa.

Poliisi aloitti välittömät etsinnät kahden puukottajan löytämiseksi, jotka nimettiin terroristeiksi, koska heidän uhrinsa oli sotilas, Poliisi asetti tiesulkuja Aradin ympärille ja helikopterit tarkkailivat liikennettä maastossa.
Sotilasta vastaan tehty isku tapahtui ennen 21.30 torstai-iltana. Poliisi epäilee, että terroristit varastivat sotilaan kiväärin, mutta tutkimukset ovat vielä kesken. https://www.timesofisrael.com/youth-stabbed-to-death-in-apparent-terror-attack-was-idf-soldier/

05. Torstaina Qusran arabikylän lähellä tapahtunut välikohtaus, jossa joukko israelilaisia bar-mitzwa lapsia joutui patikoidessaan Migdalim kylästä kohti Kidaa arabien piirittämiksi, jotka alkoivat kivittää heitä haavoittaen sekä kolmea lasta että yhtä turvamiestä. Yhdellä lasten vanhemmista oli ase, jolla hän ampui ensin ilmaan ja sen jälkeen kivittäjiä kohti haavoittaen heistä yhtä, joka kuoli haavoihinsa. Paikalle tulleet sotilaat pelastivat piiritetyt lapset ja hajottivat arabijoukot.
Myöhemmin torstaina juutalaiset asukkaat pyrkivät tunkeutumaan Qusran arabikylään kivittäen sekä ihmisiä että asuntotaloja särkien ikkunoita.
Paikalle kutsutut armeijan sotilaat käyttivät mellakan taltuttamisvälineitä hajottaakseen väkijoukot. Yksi sotilas
haavoittui arabin heittämästä petrolipommista. Kaksi arabia haavoittui juutalaisasukkaitten heittämistä kivistä ja he kivittivät myös paikale kutsutun Punaisen luunsirpin ambulanssia, kuten NGO-järjestön Yesh Din jäsenet kertoivat artikkelin laatineille ToI:n journalisteille. https://www.timesofisrael.com/renewed-clashes-between-settlers-palestinians-following-fatal-shooting/

06. UUTISIA LYHYESTI
• Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak sanoo, että suoralta kädeltä hylkäsi pääministeri Benyamin Netanyahun esityksen v. 1983 Siinain niemimaan muodostamiseksi asuinpaikaksi palestiinalaisille. Idea ei ollut pelkästään Netanyahun keksimä. Vaan siitä keskusteltiin kansainvälisillä areenoilla. Mubarak muisteli keskiviikkona, että osana rauhansopimusta Israelin ja Egyptin välillä Netanyahu heitti idean hänelle 2010. Israel antaisi vastalahjaksi maata Egyptille. Maanantaina Egyptin ulkoministeri Sameh
Shoukri torjui ke.Gila Gamlielin (Likud) esityksen Siinaille muodostettavasta palestiinalaisvaltiosta. Mubarak myös kielsi koskaan myöntyneensä esitykseen PA:n arabien sijoittamisesta Siinaille, jos arabimaat sen hyväksyvät. Egyptillä on vaikeuksia Siinain beduiinien kanssa, eikä halua sinne uusia rettelöitsijöitä ja terroristeja. Egypti syyttää Gazan avustavan IS:n ja Al-Qaidan joukkoja Siinailla. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-proposed-settling-palestinians-in-sinai-mubarak-says/
• Jordania kieltäytyy hyväksymästä Netanyahun sovinnon elettä vaihtamalla Ammanin lähettiläänsä. Korkea jordanialainen virkailija sanoo, ettei se riitä.
Israelin tulee tuomita jordanialaisen ampuma vartija
ennen kuin suhteitten palauttaminen voi tapahtua. Israelilainen turvamies Ziv Moyal ampui heinäkuussa kuoliaaksi 2 jordanialaista sanoen toisen heistä hyökänneen heitä vastaan. Tämä aiheutti diplomaattisen kriisin maiden välille. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-proposed-settling-palestinians-in-sinai-mubarak-says/
• Israelin sisäministeriön tukema suunnitelma uuden juutalaiskaupungin muodostamiseksi Samariaan on saanut vasemmiston edustajat takajaloilleen. Keskiviikkona sisäministeriön pääsihteerin muodostama erityiskomitea esitti uuden kaupungin muodostamista yhdistämällä neljä pienempää kyläyhteisöä Samarian länsiosassa. Nämä ovat Elkana, Oranit, Shaarei Tikva ja Etz Ephraim. Niiden asukasluku on nyt Orana 9 000; Shaarei Tikva 5 800; Eilakana
4 000, sekä Etz Ephraim 2 200 israelilaista. Yhteensä uuden kaupungin asukasluku tulisi olemaan 21 000 asukasta. Neljä juutalaiskaupunkia on tunnustettu: Maale Adumim 38 000; Shaar HaShomron 22 000; Beitar Illit 52 000 ja Modiin 67 000 asukasta.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 8 -19; Tiberias 15 -27; Suolameri 17 -27; Eilat 14 -27; +C-astetta huomenna lähes samat lukemat









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019