Friday, November 24, 2017

PERJANTAI 24.11.2017

PERJANTAI 24.11.2017
01. AAMU Jerusalemin alueella on viileä ja kostea yöllisen sateen jälkeen, mutta lämpötila noussee päivän mittaan 13 asteen tienoille tämän hetken 7 asteen pohjalukemasta. Huomenna lämpötila noussee ennusteen mukaan 17:än asteeseen.

02. On luonnotonta, miten kevyesti ja "matter of fact" median artikkeleissa käsitellään sodan mahdollisuuksia, ikään kuin sota olisi jokin saavutettavissa ja haluttavissa oleva tila, johon tulisi pyrkiä. PohjoisKorean uhan tilapäisesti hiljetessä toinen mätäpesäke – etten sanoisi kytevä hiillos – savuaa Lähi-Idässä. Uhkauksia esitetään lähes päivittäin puolin ja toisin. Hamas sanoo olevansa valmis uuteen sotaan Israelia vastaan; PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas on katkaissut kaikki poliittiset yhteydet USA:n hallituksen kanssa eikä ota Trumpin puheluja vastaan; Saudi Arabia sotii viikon kestäväksi lupaamaansa sotaa Jemenissä Iranin ja Hizbullahin tukemia Houthi-kapinallisia vastaan huonolla menestyksellä; Qatarin kriisin rauhoituttua joskin ilman ratkaisua saudit ovat lämmitelleet uudelleen Iranin vastaisia tunteitaan pyrkien muodostamaan yhteisen rintaman Iranin hegemonia-suunnitelmia vastaan, mutta vaihtoehtoja on vähän USA:n vetäytyessä pois aktiivisesta osallistumisesta Lähi-Idän kiehuvaan keittoon. Saudit ovat sommitelleet uusia mahdollisuuksia, joissa Israel on mukana muiden ohessa.

Turkin ja Egyptin asema on toistaiseksi epäselvä. Turkki on NATO:n jäsen ja nauttii sen jäsenvaltioilleen lupaamaansa suojaa, mutta sen yksinvaltaan pyrkivä presidentti Recep Tayyip Erdogan on pahoittanut mielensä EU:n hylättyä sen jäsenanomuksen ja on äkkipikaisen luonteensa mukaan kääntänyt selkänsä lännelle pyrkien saamaan johtavan aseman islamin maailmassa. Turkkilaiset eivät ole arabeja, mikä aiheuttaa ongelmia. Erdogan on pyrkinyt saamaan sekä Iranin että Venäjän suosion puolelleen Syyrian ja Irakin asioita ratkottaessa ja niiden rajoja uudelleen muotoiltaessa, missä Venäjällä on johtava rooli.
Egypti, joka aiemmin oli johtava muslimimaa alueella, kamppailee edelleen sisäisten ongelmiensa parissa taistellen IS:n ja Al-Qaidan hyökkäyksiä vastaan sekä Siinailla että Libyan vastaisilla raja-alueilla. Egypti on joutunut kääntymään uudelleen Venäjän puoleen, joka aiemmin on ollut sen tärkein aseitten toimittaja.

USA:n ja EU:n suhtautumista sekä Turkkiin että Egyptiin vaikeuttavat niiden ihmisoikeusloukkaukset ja korruptio, joita länsimaisen moraalin ja etiikan säännöt eivät voi hyväksyä, mutta jotka Lähi-Idän maissa ovat edelleen yleisesti vallitsevia. Länsimaita huuhdelleet islamin tsunamit ovat antaneet länsimaille kouriin tuntuvia todisteita islamin todellisesta luonteesta ja sen pyhän kirjan Koraanin muslimille asettamista vaatimuksista.

03. IRANIN vallankumouskaarti komentaja kenraali Mohammed Ali Jafari selitti iranilaisille lehtimiehille järjestetyssä tilaisuudessa torstaina, että "sekä Hamas että Hizbullah ovat elintärkeitä osia rintamassa, joka on muodostettu taisteluarmeijaksi sionistisen hallituksen voittamiseksi. Siksi niiden riisuminen aseista on mahdotonta".
Kenraali Ali Jafari uhkasi, että missä tahansa tulevassa sodassa alueella päämääränä on Israelin täydellinen tuhoaminen.
"On tunnettu vaatimus sanoessamme tänään, että mikä tahansa tuleva sota tulee johtamaan sionistisen hallituksen tuhoamiseen", kuten Iranin puoliviralliset uutislähteet referoivat.
Jafari viittasi vuoden 2006 Libanonin sotaan, jonka seurauksena IDF yksipuolisesti veti joukkonsa pois Libanonin eteläosista, sekä IDF:n ja Hamasin väliseen konfliktiin 2008 (ja sen jälkeisiin yhteenottoihin) todeten, että "tänään nähdessämme suuren vastarinta-armeijan muodostumisen, sanamme on todistettu".

Jafari selitti edelleen, että vastarinta-armeijan asema on kiinteästi yhteen sidottu, ja jos Israel hyökkää sen yhtä osaa vastaan, toiset armeijan osat tulevat sen avuksi". Hän hylkäsi Saudi Arabian vaatimuksen Hamasin ja Hizbullahin riisumisesta aseista.
"Hizbullahin tulee olla aseistettu taistellessaan Libanonin vihollista vastaan, joka on Israel. Luonnollisesti heillä tulee olla parhaat aseet Libnonin turvallisuuden suojelemiseksi eikä sitä voida alistaa neuvottelujen kohteeksi".
Myös Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei kehotti torstaina muslimimaita taistelemaan "Israelin syöpäkasvainta" vastaan. "Palestiinan kysymys on tänään keskeinen asia muslimi-maailmassa, koska se on islamilainen maa, joka on miehitetty ja jota käytetään välineenä alueen useiden maitten turvallisuuden haavoittamiseen. Tätä sionistisen hallituksen syöpäkasvainta vastaan tulee taistella" hän twiittasi sivullaan. Hän sanoi toivovansa, päivää, jolloin Palestiina palautetaan Palestiinan kansalle.
https://www.timesofisrael.com/iran-military-chief-any-new-mideast-war-will-end-with-israel-eradicated/,

04. Fatahin ja Hamasin väliset sovintoneuvottelut Kairossa ovat juuttuneet ennalta arvattaviin ongelmiin, kuka tulee valvomaan Hamasin aseita ja raketteja sekä niiden valmistamista. Kaikissa rauhanneuvotteluissa yksi tärkeimmistä vaatimuksista on ollut, että potentiaalisen uuden arabivaltion Israelin sydänalueilla ja Gazassa tulee olla aseeton. Neuvottelujen päämääränä ei tulisi olla aseiden valvonta, vaan niiden hävittäminen ehtona rauhan-neuvotteluille. Nyt Trumpin hallituksen ja PA/PLO:n välille kehittynyt vihaisten syytöspuheitten sarja näyttää kyseen-alaistavan koko rauhanprosessin jatkumisen. Raportin mukaan PA/PLO:n puheenjohtaja, joka jatkaa 12 vuotta neljäksi vuodeksi tarkoitettua mandaattiaan, kieltäytyi vastaanottamasta Valkoisen Talon virkailijan puhelua, jonka tarkoituksena oli koordinoida seuraavan tapaamisen aika ja paikka, kuten haaretz raportoi.
Abbas esitti uhkauksen ja antoi samalla komennon kaikkien yhteys-linjojen sulkemisesta Valkoisen Talon kanssa siksi, että ulkoministeri Rex Tillerson ilmoitti PA/PLO:n Washingtonin toimiston sulkemisesta, koska Abbas on jättänyt ICC:n Haagin kansainväliselle rikosoikeudelle vaatimuksen tuomita Israel ja IDF:n upseereita osallisuudestaan setlementtien rakentamiseen, sekä sotarikoksista palestiinalaisia vastaan.
Abbas antoi tiistaina PA/PLO:n ulkoministeri Royad Malikille ohjeet kaikkien Washingtonin suhteitten jäädyttämisestä. Valkoinen Talo selittää, että sitä sitoo kongressin säätämä laki, jota vastaan PA/PLO on rikkonut ICC:n yhteyksiensa vuoksi. Maliki tulkitsee asian siten, ettei mitään neuvotteluja voida pitää. Raportin mukaan Abbas vaatii selvityksiä Valkoiselta Talolta, vaikka kysymys on täysin selvä. PA/PLO:n virkailijat ovat tottuneet siihen, että se voi rikkoa sopimuksia ja sääntöjä uskoen siihen, että pysymällä lujana heidän vaatimukseensa suostutaan.

Valkoisen Talon tiedottaja Heather Nauert sanoi lehdistö-tilaisuudessa, etteivät raportit suhteitten katkaisemisesta pidä paikkaansa, sillä keskusteluja jatketaan. Hän sanoi toivovansa, että toimisto saa jatkaa toimintaansa Washingtonissa.
USA:n kongressi kielsi PLO:n toimiston avaamisesta USA:n maalla, mutta 1993 Oslon sopimusten myötä kielto poistettiin.
USA:n varapresidentti Mike Pence matkustaa Israeliin ensi kuussa, ja hänen uskotaan pyrkivän selvittämään tilanteen tavatessaan Abbasin tämän Betlehemin palatsissa.
PA/PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat sai USA:ssa uuden sydämen, ja raportin mukaan Abbas voi antaa hänen tai hänen seuraajansa turvallisuusjohtajan Majed Farajin tehtäväksi keskustella USA:n virkailijoitten kanssa. Tämän tarkoituksena voi olla Abbasin näpäys Trympin kynsille suhteiden viilenemisestä. https://www.timesofisrael.com/abbas-said-to-refuse-white-house-call-as-ties-freeze-over-plo-mission-closure/

05. SAUDI Arabian kruununprinssi ja todellinen hallitsija, jolle kuningas Salman antanee kuninkaan valtikkansa ensi viikolla, Mohammed bin Salman sanoi New Yprk Timesin haastattelussa torstaina Euroopan opettaneen arabeille, ettei myönnytys-politiikka kannata. "Emme tarvitsen uutta Hitleriä Iraniin toistamaan Lähi-Idässä sen, mitä tapahtui Euroopassa" hän sanoi.

Iranin presidentti Hassabn Rouhani sanoi aiemmin, että Saudi Arabia teki virheen valitessaan USA:n ja Israelin Iranin asemesta. "Te olette kaikki hyvin tietoisia Iranin Islamilaisen tasavallan voimasta ja asemasta, ja sinua suuremmat voimat eivät ole pystyneet tekemään mitään Iranin kansaa vastaan. USA ja sen liittolaiset mobilisoivat kaikki mahdollisuutensa ja voimansa,
mutta eivät pystyneet tekemään mitään" Rouhani retosti.
Rouhani esitti uhkauksensa pian sen jälkeen, kun Saudi Arabia vakuutti kostavansa Iranin toimittaman ohjuksen ampumisen kohti Riadin lentokenttää. Saudit ampuivat ohjuksen alas. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/238453

06. Osoituksena mielipiteen muutoksesta arabimaailmassa on kuwaitilaisen kirjailijan Israelin ja palestiinalaisia koskeva tuore haastattelu, joka julkistettiin Kuwaitin AltaiTV:n kanavalla 19. marraskuuta 2017. Sen käänsi Middle East Research Media-instituutti MEMRI.
Kirjailija Abdullah al-Hadlaq totesi haastattelussa, että Israel on itsenäinen ja laillinen valtio, ja ettei kyseessä ole ollenkaan miehitys, vaan pikemmin kansan palaaminen luvattuun maahansa.

Al-Hadlaq myös kuulutti kolmitahoisen allianssin – Israel, Gulf-arabimaat ja Yhdysvallat – muodostamista Hizbullahin eliminoimiseksi.
MEMRI raportoi, että haastattelu sai aikaan suuren mielipiteitten ryöpyn arabimediassa ja sosiaalisessa verkostossa.
Kirjailija al-Hadlaq sanoo haastattelussa, että kun Israel perustettiin 1948, ei ollut mitään Palestiinan valtiota.
"Piditpä siitä tai et, Israel on itsenäinen itsevaltainen valtio, jolla on istuin YK:n täysistunnoissa. Useimmat rauhaarakastavat ja demokraattiset maat tunnustavat sen. Maat. Jotka eivät tunnusta sitä, ovat maita joita hallitsevat tyrannia ja vainot" hän sanoi lisäten: "Esimerkiksi PohjoisKorea ei tunnusta Israelia, mutta se ei millään tavoin halvenna Israelia tai sen olemassaolon tosiasiaa, piditpä siitä tai et. Israelin valtiolla on tiedekeskuksia ja yliopistoja, joiden kaltaisia jopa vanhimmat ja voimakkaimmat arabimaat eivät omista. Israel on valtio eikä terrorijärjestö".
"Ei ole olemassa mitään miehitystä, vaan kansa, joka palaa luvattuun maahansa. Oletko tietoinen, että Israelin historia on muinainen edeltäen islamia. Meidän muslimien tulee tunnustaa israelilaisten oikeus siihen maahan, eivätkä he ole ryöstäneet sitä. Ihmiset jotka sellaista väittävät elävät edelleen 1950-luvun tai ennen sitä vallinneissa tunnelmissa" hän selitti jatkaen:
Miksi emme voisi elää rauhassa Israelin kanssa ja toimia yhdessä sen kanssa kansani suurta vihollista vastaan, joka on Persia? Esitän kolmikantaista liittoa - Israel, Gulfmaat ja Yhdysvallat - Hizbullahin eliminoimiseksi siten, ettei se voi enää herätä henkiin."

Seuraamassani artikkelissa todetaan, että haastattelu on seurausta Saudi Arabian ja Israelin suhteitten lämpenemisestä yhteistä vihollista Irania vastaan. Toiseksi Trumpin hallitus haluaa saada laajemman rauhantilan Lähi-Idässä ja useimpien muslimi-maiden tunnustamisen Israelille. Miten rauhanprosessi Israelin ja PA/PLO:n välillä etenee ja onko sillä mahdollisuuksia onnistua, on avoin kysymys. Sitä suurempi ja tärkeämpi on kuitenkin Israelin valtion turvallisuus ja sen takaaminen, mitä Palestiinan valtion perustaminen Juudeaan, Samariaan ja Gazaan juutalaisten pyhille paikoille - mukaan lukien Jerusalem, eivät vakuuta, vaan pikemmin asettavat juutalaisen valtion vihamielisen sekakansan hyvän tahdon varaan, mistä on vähän jos ollenkaan positiivisia näyttöjä.

Brittilehti Daily Mail kertoi äskettäin, että saudikuningas Salman valmistautuu valtikan luovuttamiseen pojalleen Mohammedille ehkä ensi viikon aikana. Miten tämä vaikuttaa saudien Israel-suhteisiin, ja onnistuuko vallanvaihto ilman väkivaltaa, on vielä arvailujen varassa. Raportit kertovat USA:n kouluttamien erikois-joukkojen toimineen hyvin väkivaltaisesti kuulustellessaan pidätettyjä. Heitä, kuten prinssi Talalia, roikotettiin jaloista katosta tietojen saamiseksi. Yksi prinssi sai pidätettäessä surmansa.
Saudi Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir kieltää, että Israelin ja Saudi Arabian välillä olisi virallisia suhteita. Israelilaiset virkailijat ov kuitenkin vihjailleet, että yhteyksiä pidetään salaisia kanavia pitkin kaiken aika, ja hallituksen ministeri jopa lupaili vaihtaa tiedustelutietoja Iranista saudihallituksen kanssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/238399, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/238432,

07. UUTISIA LYHYESTI
• Saudi Arabiasta löydetyistä kalliopiirustuksista selviää, että Arabian niemimaalla pidettiin Kanaan-koiria jo 9000 vuotta sitten, ennen Israelin lasten samoilua Egyptistä kohti Luvattua Maata, ehkä metsästäen niiden avulla. Toiseksi ne vahvistanevat tietoja, joiden mukaan juutalaiset ylittivät Punaisenmeren ja samoilivat 40 vuotta Arabian niemi-maalla. Kalliopiirroksia ei kuitenkaan ole päästy tutkimaan. Satoja petroglyfejä on löydetty Saudi Arabian autioilla Shuwaymis ja Jubbah alueilla. Elämä noilla kirotuilla alueilla on voinut olla kovaa ja ravinnonsaanti vaikeaa. https://www.timesofisrael.com/were-israels-canaan-dogs-hunting-mans-best-friends-9000-years-ago/,
• Rautatiekiskojen asennustyön teettäminen sapattina on noussut aiheeksi, joka heiluttaa Netanyahun hallitusta. Hallituksen ortodoksiministeri uhkaa erota, ellei sopimusta saada aikaan. Bibi on käynyt neuvotteluja ääriortodoksi-ministeri Yaacov Litzmanin kanssa torstaina, mutta ilman tulosta. Viikonvaihteen ajaksi ajoitettu työ on moni-mutkainen ja vaatii 100 juutalaista työntekijää, eikä heitä voida korvata ei-juutalaisilla. Litzmanin johtamalla UTJ-puolueella on 6 edustajaa 120 edustajan Knessetissä, ja puolueen vetäytyminen hallituksesta voisi kaataa sen. https://www.timesofisrael.com/talks-on-shabbat-train-coalition-crisis-to-resume-on-friday-morning/
• ADL vaatii Puolan hallituksen toimia hotellia vastaan, joka ilmoittaa, ettei se hyväksy juutalaisia asiakkaita. "juutalaiset, kommunistit, varkaat ja petturit eivät ole tervetulleita", sanotaan hotelin asettamassa kyltissä. https://www.timesofisrael.com/adl-demands-action-from-poland-over-hotel-with-no-jews-allowed-sign/
• Israelin juutalainen vieraili lukuisissa moskeijoissa ja muissa muslimien pyhissä paikoissa Qomista Medinaan, mutta ei kuitenkaan Mekkaan, ottaen selfiekuvia ja julkaisten niitä palattuaan Israeliin. Hänen tapauksensa, mikä oli todella uhka-rohkea, aiheutti tsunamin arabimediassa. https://www.timesofisrael.com/from-qom-to-medina-israeli-jew-visits-holy-sites-across-muslim-world/
• Paikoilla, joissa makkabit taistelivat epäjumalanpalvelua vastaan, löydettiin 1500 vuotta vanha lattia mosaiikki Ashdodissa, Goergian kristittyjen kirkon raunioista. Siihen liittyy kirjoituksia, jossa mainitaan kirkon johtajia ja rakentajia sekä UT:ssä mainittuja henkilöitä. Ashdod oli muinoin yksi tärkeimmistä satamista Israelissa. https://www.timesofisrael.com/where-maccabees-overthrew-idolatry-early-georgian-christian-mosaic-uncovered/,
• Turistien ja pyhiinvaeltajien määrän uskotaan saavuttavan 20 miljoonan rajan v. 2017, mikä aiheuttaa liikakansoittamisen Ben Grionin kentän terminaalissa joka suunniteltiin korkeintaan 16 -18 miljoonaa varten. Ratkaisuksi ehdotetaan suuren teltan pystyttämistä terminaalin lähelle, kunnes pysyvä laajennus saadaan.
https://www.timesofisrael.com/ben-gurion-airport-looking-to-add-a-tent-to-help-with-overcrowding/

07 -13; Tiberias 12 -22; Suolameri 16 -23; Eilat 13 -24 +C-astetta. Huomenna 17 astetta pääkaupungissa, puolipilvisyys jatkuu, mutta kuurosateita voi tulla.

Iran näyttää etsivän sotaa USA:n kanssa lähettäessään sotalaivojaan Meksikon lahdelle pyrkimyksissään levittää vaikutusvaltaansa Lähi-Idän ulkopuolelle. Toinen syy voi olla uhata Yhdysvaltoja EMP-iskuilla PohjoisKorean tuella. http://www.newsweek.com/new-cold-war-iran-sends-warships-gulf-mexico-720293No comments: