Keskiviikko 22.11.2017

KESKIVIIKKO 22.11.2017
01. USA:n ulkoministeriö ilmoitti, että USA:N lain mukaisesti sen tulee sulkea PA/PLO:n toimistotilat Washingtonissa ja lopettaa sen diplomaattinen toiminta Yhdysvalloissa, koska PA/PLO on esittänyt ICC:n Haagin kv. tuomioistuimelle vaatimuksen Israelin tuomitsemiseksi sotarikosten vuoksi, josta PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas sanoi YK:n puheessaan New Yorkissa. USA:n ulkoministeriön virkailija täsmensi, ettei ulkoministeri Rez Tillerson voi uusia PA/PLO:n toimiston toimintalupaa, koska kongressin säätämä laki kieltää sen.

PA/PLO:n puher4enjohtajan Mahmoud Abbasin korkea neuvonantaja tiedotti, että Abbas on katkaissut kaikki yhteydet USA:n Jerusalemin konsulaattiin sen seurauksena. Neuvonantaja lisäsi, että jos USA sulkee Washingtonin toimiston, PA/PLO tulee jatkamaan USA:n vastaista boikottiaan.

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoi tiistaina lehdistön tiedotustilaisuudessa, että yhteydet pelaavat normaalisti eivätkä tiedot suhteitten jäädyttämisestä pidä paikkaansa. "Keskustelut jatkuvat. Olemme olleet yhteyksissä PLO:n palestiinalaisten virkailijoitten kanssa Washingtonin toimiston asemasta, kuten myös laajemmista ponnisteluista kestävän ja kaiken kattavan rauhanprosessin edistämiseksi".
PLO:n tiedottaja kuitenkin vahvisti saaneensa PA/PLO:n puheen-johtajalta Mahmoud Abbasilta ohjeet kaikkien yhteyskanavien sulkemisesta amerikkalaisten kanssa.
PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Maliki totesi, että "sulkemalla heidän Washingtonin toimistonsa USA jäädyttää kaikki tapaamiset ja me teemme sen viralliseksi".
USA:n ulkoministeriön tiedotteessa todetaan, että USA joutuu sulkemaan PAS/PLO:n toimiston Washingtonissa, koska se rikkoi USA:n kongressin säätämää lakia, joka kieltää syyttämästä Israelia kansainvälisessä rikosoikeudessa. Mahmoud Abbas vaati New Yorkin puheessaan YK:n yleiskokouksessa syyskuussa "Haagin kansainvälistä oikeutta syyttämään israelilaisia virkailijoita heidän osallisuudestaan "setlementtitoimintaan" sekä hyökkäyksistä
heidän kansaansa vastaan".

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Nauert sanoi ulkoministeri Rez Tillersonin tarkastelleen kysymystä hyvin teknisesti ja tarkasti ja päätyneensä johtopäätökseen, ettei toimiston sulkeminen estä suhteiden jatkumista normaalisti, lisäten, että keskustelu jatkuu.

Presidentti Donald Trumpilla on nyt 90 päivää aikaa päättää, ovatko palestiinalaiset suorissa ja merkittävissä neuvotteluissa Israelin kanssa. Jos Trump päätyy myönteiseen toteamukseen, PA/PLO voi jatkaa toimistonsa toimintaa kuten ennenkin. On kuitenkin epävarmaa, mikä toimiston asema tulee olemaan näiden 90 päivän aikana.
https://www.timesofisrael.com/washington-rebuffs-palestinians-claim-theyve-frozen-communications/,

02. PLO, Palestinian Liberation Organisation, Palestiinan Vapautusjärjestö, perustettiin 1964 palestiinalaisjärjestöjen kattojärjestöksi; sen johtava jäsen oli Al-Fatah. Se aloitti ja jatkoi terrorijärjestönä Jasser Arafatin tultua sen puheenjohtajaksi 1968. YK tunnusti sen yleiskokouksessaan arabivaltioitten aloitteesta ja kannattamana. PLO on peruskirjansa poliittinen ja sotilaallinen järjestö, Se sai luvan perustaa toimiston Washingtoniin 1994. Vaikka palestiinalaiset pyrkivät esittämään, että PA, Palestiinan hallitus, edustaa heitä, todellinen valta on PLO:n käsissä. Kaikki palestiinalaiset järjestöt, kuten Hamas, eivät ole liittyneet siihen.

03. PLO tunnusti Israelin 1993 osana Oslon sopimusta. Sopimuksen mukaisesti Arafatin johtamat Libanonin ja Syyrian taisteluissa karaistuneet tuhannet pyssymiehet muuttivat Tunisiasta ensiksi Gazaan ja Jerikoon, myöhemmin Juudean ja Samarian muihin arabikaupunkeihin ja kyliin. Heidän hallitsemisekseen muodostettiin Palestiinan Hallitus, joka on toiminut Ramallahissa 1994 lähtien. Terrorijärjestö Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007 karkottaen Al-Fathin virkailijat sieltä. USA:n hallitus määritteli PLO:n terrorijärjestöksi sen alusta lähtien, mutta on peruuttanut päätöksensä 1993 rauhanneuvottelujen alkamisen vuoksi. USA harkitsee päätöksen palauttamista.

04. Puhuessaan Knessetin tilaisuudessa, jolla juhlittiin Egyptin presidentti Anwar Sadatin rohkeaa päätöstä vierailla Israelissa ja huhua Knessetissä. Pääministeri Netanyahu totesi, että 40 vuotta tuon käänteentekevän vierailun jälkeen hän edelleen odottaa palestiinalaisen Sadatin vuoden 1979 vierailua Knessetissä.
"Surukseni minun on todettava, etten ole vielä tavannut vastaavaa palestiinalaista Sadatia, joka tunnustaisi juutalaisen Israelin millaisilla tahansa rajoilla ja oikeutemme elää turvallisuudessa ja rauhassa, ja joka julistaisi halunsa lopettaa konflikti lopullisesti. Palestiinalaiset naapurimme kieltäytyvät hyväksymästä oikeuttamme elää".

Oppositiojohtaja Isaac Herzog, jolle Sionistisen Unionin puheen-johtaja Avi Gabbai jätti oppositiojohtajan tehtävät, vastasi tuoreeltaan pääministerin puheeseen todeten, "ettei Israel ole vielä saanut Menachem Beginin kaltaista pääministeriä, joka (uhkarohkeasti) antautui rauhankeskusteluihin Sadatin kanssa USA:n presidentti Jimmy Carterin valvonnassa".
Vaikka rauha Israelin ja Egyptin kanssa on kestänyt, Begin joutui myöhemmin havaitsemaan Carterin hillittömän ja petollisen painostuksen vuoksi hyväksymään sopimuksen, jossa Israel joutui luopumaan Siinain öljylähteistä sekä tuhoamaan juutalaisten rakentaman yhteisön Siinain puolella rajaa ilman korvauksia.
On syytä muistuttaa, että Israel miehitti Siinain arabimaitten aloittamassa puolustussodassa, jonka päämääränä oli Israelin tuhoaminen ja juutalaisten karkottaminen Lähi-Idästä.

Herzog tilitti tuntojaan todeten: "Sadatin lisäksi Israel tarvitsee israelilaisen Beginin" lisäten Netanyahua tarkoittaen: "Huomautin jo pari viikkoa sitten, että jos olisit Beginin asemassa, sinä tuskin osoittaisit samaa rohkeutta kuin Begin osoitti aikanaan".
Egyptin presidentti Anwar Sadat suoritti historiallisen vierailun Israeliin 20. marraskuuta 1977, mikä johti Camp Davidin rauhan-keskusteluihin vuotta myöhemmin ja rauhansopimuksen 1979.
Netanyahu tapasi ennen Knessetin tilaisuutta Egyptin Israelin lähettilään Hazem Khairatin, joka kehotti Israelia tarttumaan tilaisuuteen normalisoida suhteensa arabimaihin tunnustamalla
Palestiinan valtion, mistä ei ole mitään takeita.
https://www.timesofisrael.com/40-years-after-historic-visit-pm-says-hes-yet-to-meet-the-palestinian-sadat/

05. USA:n erityisneuvos Robert Mueller on tiiminsä kanssa aloittanut tutkimukset löytääkseen informaatiota koskien presidentti Trumpin nimittämän rauhantunnistelijan ja neuvonantajan, vävypoikansa Jared Kushnerin tekemiä rauhantunnusteluja ulkomaisten johtajien kanssa voidakseen saada kannattajia YK:n turvallisuusneuvoston käsittelemän Israelin setlementtejä tuomitsevan aloitteen hylkäämiseksi joulukuussa 2016.

Mueller on tutkinut Kushnerin suhteita venäläisiin diplomaatteihin vaalitaistelun aikana, sekä hänen mahdollista osuuttaan FBI:n entisen johtajan James Comeyn erottamiseksi. Israel aloitti diplomaattiset kiivaat hyökkäykset YK:n turvallisuus-neuvostossa pidettävän äänestyksen muuttamiseksi esityksen hylkäämiseksi, mikä epäonnistui, presidentti Obaman lopulta kieltäytyessä käyttämästä veto-oikeuttaan setlementtejä tuomitsevan päätöksen kumoamiseksi. Rämän katsotaan merkitsevän viimeistä niittiä Netanyahun ja Obaman huonoista väleistä, jotka alkoivat Obaman ensimmäisen presidentti kauden alusta, ja jatkuivat hänen toisen kautensa aikana vain paheten.

Netanyahu taisteli urhoollisesti JCPOA Iranin ydinteollisuuden valvontaa koskevan sopimuksen solmimista vastaan. Sopimus hyväksyttiin, mutta presidentti Trump haluaa muutoksia sen pahimpiin kohtiin tai sen peruuttamista, mikä kiristää hänen ja EU-maiden välejä, jotka olivat laatimassa sitä. Johtavilla EU-mailla on edullisia taloudellisia sopimuksia Iranin kanssa.
Tunnettu kansainvälinen lain tuntija, asianajaja ja kirjailija, Alan Derschowitz toteaa, että Mueller on ulottamassa hänelle annetun mandaatin alueille, joihin hänellä ei ole mitään oikeutta.

Israelin syytetään ottaneen yhteyttä monen maan johtajiin ja edustajiin setlementtejä tuomitsevan päätöksen estämiseksi ja myös Egyptin presidentti Abdel Fatah al-Sisiltä on tiedusteltu Israelin diplomaattisesta toiminnasta.
Käsittääkseni diplomatiassa on tavallista ottaa yhteyksiä eri maiden edustajiin tärkeitä päätöksiä tehtäessä, enkä ymmärrä, miksi Israelin diplomaateilla ei olisi samaa oikeutta. Lienee pakko otaksua, että Muellerin tutkimusten taustalla on antisemittinen Israelin juutalaisviha. USA:ssa on käynnissä syvällinen poliittinen kauna, jossa Demokraattisen presidenttiehdokkaan saama häviö jakaa kansaa entistä syvemmin. https://www.timesofisrael.com/us-investigator-mueller-probing-kushners-contacts-with-israelis-report/

06. UUTISIA LYHYESTI
• Kreikan Patriarkaatin tekemät maakaupat Jerusalemissa ja muualla Israelissa ovat nostattaneet taustalla vellovat vasta-kohtaisuudet Israelin ja PA:n arabien omistus-oikeudesta maahan, jonka pyhät Kirjoitukset lupaavat yksin juutalaisille ikuiseksi omaisuudeksi jopa siinä määrin, että vierasta uskontoa harjoittavan kansan oikeus asua Luvatun Maan rajojen sisäpuolella kielletään. Myyntiin osallistuneet Patriarkaatin jäsenet ovat etsineet tukea ulkomailta toimiensa vahvistukseksi. Kreikan ortodoksien Patruarkaatin korkeat virkailijat sanovat, että se oli pakko-rakosessa korkeiden velkojen vuoksi, ja että nyt talouden-hoito on myynnin ansiosta saatu tasoittumaan. Myynnin johdosta myydyillä alueilla asuvat asukkaat ovat peloissaan, miten heidän ja heidän omaisuutensa nyt käy. https://www.timesofisrael.com/selling-holy-land-inside-the-greek-patriarchates-jerusalem-property-deals/
• Kaksi Gazan arabia pyrkivät soluttautumaan turva-aidan läpi Israelin puolelle joutuen kulkemaan kielletyn sotilasalueen kautta. Saadakseen heidät pysähtymään sotilaat avaisivat tulen heitä kohti haavoittaen toista. Hänet vietiin sairaalaan hoidattamaan haavaansa. Yhdellä miehistä oli veitsi mukanaan. Heitä kuulustellaan ja jos havaitaan, ettei heistä ole vaaraa Israelille, heidät palautetaan Gazaan yrittämään uudelleen. https://www.timesofisrael.com/soldiers-open-fire-at-two-gazans-crossing-into-israel-hitting-one/
• Maaliskuussa vuonna 2011 juutalainen tyttö Hodaiya Asulin, joka haavoittui pahoin bussia vastaan tehdyssä terrori-iskussa ja on siitä lähtien ollut koomassa, kuoli keskiviikkona haavoihinsa. Hodaiya oli menossa kotiinsa Mevo Dotaniin, kun bussin takaosaan jätetty reppuun sullottu pommi räjähti kansainvälvisen kokouskeskuksen bussipysäkillä Jerusalemissa. Iskussa sai surmansa Englannin kansalainen Mary Jean Gardner, ja tusinoittain ulkopuolisia haavoittui. Iskun suorittaja PA:n arabi Hussein Ali Qawashmeh tuomittiin Juudean ja Samarian sotilastuomioistuimessa elinkautiseen. Asulin oli silloin 14-vuotias. Hänen lopulta toivoton taistelunsa kuolemaa vastaan inspiroi monia ihmisiä, kertoo hänen setänsä Rafi Asulin. https://www.timesofisrael.com/girl-injured-in-2011-jerusalem-bombing-dies-of-her-wounds/
• Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt useita keskusteluja Syyrian uuden tilanteen vuoksi, jossa IS näyttää saaneen viimeisen voitelunsa ja poistuvan kuvioista. Syyrian presidentti Bashar Assad kävi yllättäen tapaamassa Putinia Sochissa. Assad näyttää selviytyneen runnellun maansa johtajana. Mutta hänen tulevaisuutensa on täysin auki. Syyrian kansa odottaa hänen poistuvat paikaltaan, mutta pelkäävät, millainen voi olla hänen seuraajansa. Israelin suurin huoli on, etteivät Iranin eivätkä Hiizzbullahin joukot pääse linnoittautumaan Israelin rajan tuntumaan, mutta se ei ole saanut varmistusta Putinilta, joka nyt pitää ohjaksia käsissään. Putin soitteli eilen Trumpille kysellen hänen mielipidettään, Putin valmistelee rauhankeskusteluja Turkin presidentti Erdoganin ja Iranin presidentti Hassan Rouhanin kanssa Genevessä. Assdia ei ole kutsuttu mukaan. Syyrian johtajat ovat ottaneet yhteyttä Egyptiin, Israeliin ja Yhdysvaltoihin kysellen Assadin tulevaisuudesta, jossa ehkä Jordaniallakin on oma osansa, kuten myös Saudi Arabialla, jonka voimamies Mohammed bin Salman halunnee sanoa
oman mielipiteensä.
https://www.timesofisrael.com/putin-to-hold-syria-peace-talks-with-erdogan-rouhani/
• Harvinaisessa videossa Israelin TV näyttää IDF:n avaavan Syyriaan johtajan portin päästäen Israelin puolelle joukon syyrialaisia äitejä sairaine lapsineen. He toteavat, että kaikki sairaat ja monet terveetkin Syyriassa haluavat päästä Israeliin, useimmat heistä saamaan lääkintäpalveluja. Video tapahtumasta julkaistiin entisen TV2:n nykyisen sunnuntai-illan Hadashot kanavalla. Monet rajan ylittäneistä äideistä esittivät runsaan ihailunsa Israelin tarjoamasta lääkinnällisestä avustuksesta, joka hakee vertaistaan. https://www.timesofisrael.com/putin-to-hold-syria-peace-talks-with-erdogan-rouhani/
• Libanonin pääministeri Saad Hariri palasi tänään Ranskasta Egyptin ja Kyproksen kautta Libanoniin. Hän kertoi journalisteille keskustelleensa presidentti Aounin kanssa tilanteesta ja sopineensa, että hän peruuttaa eroamisensa toistaiseksi. Hänen ensimmäinen toimensa oli osallistuminen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin lähes kolmen viikon poissaolon jälkeen, mikä aiheutti poliittisen kaaoksen maassa. Ehkä hän antaa joskus meriselityksen olosuhteistaan Riyadissa, josta liikkui monenlaisia huhuja. Televoidussa puheessaan Riyadissa hän valitti sekä Iranin että Hizbullahin sekaantumista Libanonin hallintoon. https://www.timesofisrael.com/back-in-lebanon-hariri-puts-resignation-on-hold/
• Zimbabwen eronnut presidentti Robert Mugabe, josta nyt käytetään nimeä vain Mr. Robert Mugabe, jättää jälkeensä vararikkoisen maan ja poliittisen sekasorron. Maata johtaa nyt Mugaben entinen ja erottama varapresidentti Emmerson Mnangagwa, joka palasi maahan havaittuaan suotuisan mahdollisuuden. Mugaben karkein virhe oli valkoisten maaomistajien ja viljelijöiden karkottaminen, mikä sai maan elintarvikevarannon kaaokseen. Hänen lupauksensa jakaa pakkolunastetut tai ryöstetyt maat löyhille kehittyivät siihen, että hän jakoi maat sukulaisilleen, kenraaleilleen ja korkeissa viroissa oleville kannattajilleen. https://www.timesofisrael.com/ousted-mugabe-leaves-legacy-of-economic-ruin-upheaval-in-zimbabwe/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 05 -13; Tiberias 12 -20; Suolameri 14 -22; Eilat 12 -22 +C-astetta. Huomenna lähes samat lukemat. Paikoin voi tulla sateita, eilisten sateitten jälkeen.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019