KESKIVIIKKO 08.11.2017

KESKIVIIKKO 08.11.2017
01. USA:n presidentti Donald Trump jatkaa 12 päivää kestävää KaukoIdän kiertuettaan siirtyen Japanista EteläKoreaan. Puhuessaan EteläKorean kansallisessa kokouksessa (parlamentissa) keskiviikkona hän esitti sovittelevampaa kantaa kuin aiemmissa puheissaan kutsuen PohjoisKorean johtajat neuvottelupöydän ääreen. Kuitenkin hän esitti samalla vakavan varoituksen arvioimasta väärin USA:n voimaa, raportoi CNN.
"Tämä hallitus poikkeaa täysin USA:n aiemmista hallituksista" hän selitti. "Älä aliarvioi meitä äläkä aseta meitä koetukselle" hän jatkoi varoittaen "provosoivista toimista Pyongyangin taholta, sillä ne voivat saada hänen hallituksensa vakaviin virhelaskelmiin". Hän sanoi hallituksensa olevan halukkaampi kuin edelliset presidentit käyttämään sotilaallista voimaa Pyongyangin hallitusta vastaan, jos se uhkaa Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia.
Henkilökohtaisessa varoituksessa PK:n diktaattorille Kin Jong Unille Trump sanoi, että jatkuvat ydinprovokaatiot voivat johtaa hänen hallituksensa tuhoutumiseen "Aseet, joita sinä haluat, eivät tee sinua turvallisemmaksi, päinvastoin ne asettavat sinut alttiiksi suurelle vaaralle. Jokainen askel, jonka otat tällä synkällä polulla, lisää tuhoa, jonka tulet kohtaamaan". Hän kehotti PohjoisKoreaa suostumaan täydelliseen ja valvottuun luopumiseen ydinaseista, ja kehotti kaikkia vastuuntuntoisia maita liittymään PK:n brutaalia hallitusta vastaan eristääkseen sen estämällä kaiken muotoisen tuen, avustamisen tai hyväksymisen.
"PohjoisKorea ei ole paratiisi, jota isoisäsi halusi. Sitä hallitsee kultti. Tämän sotilaallisen kultin keskustassa vallitsee harhausko hallitsijan päämäärästä hallita isäntäsuojelijana miehitetyllä Korean niemimaalla, Mitä paremmin EteläKorea edistyy, sitä onnistuneemmin saatat huonoon valoon synkän fantasian EteläKorean hallituksen sydämessä".

Viikkoa aiemmin antamassaan haastattelussa Trump sanoi todella olevansa valmis keskusteluun Kimin kanssa. Jännitys Korean niemimaalla on noussut viimeisten kuukausien aikana, PK suoritti kuudennen ydinkokeensa samalla testaten kehittämäänsä ballistista ohjusta, jonka kantomatka yltää USA:n mantereelle.
Ennen Trumpin puhetta Soulissa PK:n virkailija, jolle oli annettu oikeus antaa haastattelu CNN:lle, sanoi sodan vaaran olëvan korkeamman kuin koskaan ennen.
USA:n ja PK:n johtajat ovat vaihtaneet keskenään puheita, jotka ulottuvat henkilökohtaisiin aiheisiin. Kim Jong Un kutsui Trumpia "häiriintyneeksi vanhaksi höperöksi", johon Trump vastasi kutsuen häntä "pieneksi rakettimieheksi uhaten, että tuli ja raivo satavat pohjoisen ylle, jos se uhkaa Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia".
PohjoisKorea näyttää uskovan, ettei kärkevästä sanailusta huolimatta ole syytä huoleen, sillä "emme välitä, mitä hullu koira haukkuu, sillä olemme jo kuulleet tarpeeksi" sanoi virkailija.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/237792
Trump peruutti käynnin maiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä, ettei kiihottaisi tulenarkaa tilannetta.

02. Korean nimimaan ohella toinen jopa vieläkin vaarallisempi tilanne on kehittymässä Lähi-Idässä Saudi Arabian ja Iranin sekä sen liittolaisten Libanonin ja sitä hallitsevan Hizbullah-terrorijärjestön välille. Libanonin pääministeri Saad Harari, joka oli paennut toiseen kotiinsa Riyadiin Saudi Arabiassa sanoen pelkäävänsä henkensä puolesta, ilmoitti erostaan pääministerin tehtävistä lauantaina Riyadissa. Häntä vastaan suunniteltu terrori-isku paljastettiin läntisten tiedotusjärjestöjen toimesta pari päivää aikaisemmin Beirutissa, kuten raportit kertovat.
Saudi Arabia julkisti maanantaina lausunnon, jossa se toteaa Libanonin julistaneen sodan sitä vastaan Iranin tukeman terroriryhmän Hizbullahin hyökkäävän asenteen johdosta Kuningaskuntaa kohtaan.
Saudi Arabian Gulf-asiain ministeri Thaner al-Sabhan totesi Al-Arabiya TV:lle antamassaan haastattelussa - jota myös Reuters lainasi – että Libanonin hallitusta kohdellaan nyt kuten vihollis-maata, joka julisti sodan sitä vastaan. Sabhan sanoi, että lausunto annettiin Libanonin lauantaina eronneelle pääministeri Saad Harirille, jossa todetaan, että "Hizbullahin kuningaskuntaa vastaan tehtyjen toimien katsotaan tarkoittavan Libanonin ja libanonilaisen paholaisen puolueen sodanjulistusta Saudi Arabiaa vastaan", kuten Reuters raportoi. Hariri viittasi Iranin ja Hizbullahin lujaan otteeseen Libanonista, kuten myös pelon henkensä puolesta aiheuttaneen hänen eronsa pääministerin tehtävistään.
Saad Haririn isä Rafik Hariri, joka toimi pääministerinä Libanonissa, sai surmansa suuressa pommi-iskussa Beirutin keskustassa, josta syytetiin Hizbullahia ja Syyriaa. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi sunnuntaina, ettei Saad Haririn päätös erota ollut hänen, vaan hän toimi Saudi Arabian painostuksesta.
Libanonin presidentti Michel Aoun vetosi kansaan rauhan säilyttämiseksi. Hän arvioi, ettei Haririn eropäätös ole laillinen, ellei hän tule Libanoniin vastaamaan parlamentin edessä.

Parlamentin puhemies Nabih Berry – toinen poliitikko, joka on liitossa Hizbullahin kanssa – sanoi TV-uutisissa, että tavattuaan presidentti Aounin hän katsoo olevan liian aikaista arvioida, kuka tulee johtamaan uutta hallitusta kuten myös sen kokoonpanoa.
Shia-johtoinen Iran ja Sunni-johtoinen Saudi Arabia ovat vuosi-satojen ajan kilpailleet islamin johtajuudesta Lähi-Idässä. Saudit syyttävät Irania sekaantumisesta naapurimaittensa sisä-politiikkaan, ja terrorismin tukemisesta. Iran syyttää saudeja yrityksistä saada koko Lähi-Itä sytytetyksi tuleen ja kaaokseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/237735

03. Jännitys Gulfmaiden ja niitä tukevan Saudí Arabian Iranin välillä on noussut merkittävästi Saudi Arabian suljettua Jemenin maa, - meri- ja ilmayhteydet. Tämä tehtiin seurauksena Riyadiin Jemenistä ammutusta ohjuksesta, jonka Saudi Arabia sanoo ampuneensa alas. Saudit sanovat, että sen sirpaleita tutkimalla selvisi, että ohjus oli Iranissa valmistettu Burkan 2H, jonka kantomatka on 1000 km. Sen uusimmat mallit yltävät 1500 -1600 km:n päähän.
Saudi Arabian ilmoitettua Jemenin saarrosta Iran on kiihdyttänyt ohjusten vientiä Jemenin Houthi-kapinalisille. Debkafile, joka asiasta raportoi, sanoo, ettei tiedetä, onko Iran toimittanut Jemenin kapinallisille myös täsmäohjuksia, jota se antoi Hizbullahille Libanonissa.
Teheran varoittaa Saudi Arabiaa, että ellei Jemenin satamia vapauteta saartotoimista, Iranin IRGC:n toimittamat ohjukset
ammutaan satamia ja lentokenttiä vastaan Saudi Arabiassa, Dukaissa ja Abu Dhabissa. Iran varoitti Omanin kautta antamassaan lausunnossa, että katkaisemalla Jemenin elintärkeät yhteydet Saudi Arabia asetti itsensä ja liittolaisensa samaan asemaan. Iranin vallankumouskaarti on kiihdyttänyt ohjusten ja aseitten vientiä Jemeniin meriteitse sota-alustensa suojassa, Hyökkäys niitä vastaan voisi aiheuttaa vaarallisen konfliktin.

Sunnuntaina 05.11. julkaistussa haastattelussa Saudi Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir esitti syytöksen, että Riyadiin ammutun Burkan ohjuksen ampuivat Iranin tukeman Hizbullahin agentit Jemenin pohjoisosasta. Burkan-ohjuksen kantomatkan sisällä ovat UAE:n Kahlifa satama, Zaued satama sekä Mirfa satama, jotka muodostavat selkärangan UAE:n vapaakauppa-alueelle ja sen kukoistavalle taloudelle. Niiden suojaksi on jo asennettu ilmatorjuntaohjus-pattereita. https://www.debka.com/iran-threatens-hit-saudi-abu-dhabi-dubai-air-sea-ports-ships-missiles-yemeni-houthis/

04. UUTISIA LYHYESTI
• WND:n julkaiseman artikkelin mukaan Saudi Arabia ja Iran ovat hyvää vauhtia ajautumassa erittäin veriseen sotaan, mitä uskonsodat ovat aina olleet. Turvallisuuspolitiikan keskuksen presidentti Frank Gaffney sanoo, että viime-päivien tapahtumat Saudi Arabiassa, Libanonissa ja Iranissa ovat hyvin merkittäviä. "Jotakin on todella tapahtumassa" hän sanoo WND:n ja Radio Amerikan ohjelmassa. "Ne ovat suurempia kuin shakkinappuloita. Jotain tektonista on tapahtumassa, mikä koskee koko aluetta". Gaffney arvioi, että Iran on muodostamassa shia-muslimien kuunsirppiä, joka alkaa Jemenistä Punaisenmeren eteläpäästä ja jatkuu Irakin kautta Syyriaan ja Libanoniin Välimeren rannalle, jonka merisatamaan Iran haluaa esteettömän käytävän Iranista. Hän uskoo Saudi Arabian kruununprinssi Mohammed bin-Salmanin puhdistusten olevan kuningas-kunnan valmistamista sotatilaan eliminoimalla sisäisen vastustuksen, joka ei hyväksy Mohammedin uudistuksia. Prinssi Mohammed haluaa estää Iranin shia-muslimien sirpin muodostumisen kuningaskunnan ympärille.
Israel on kysymättä valinnut Saudi Arabian kannan.
http://www.wnd.com/2017/11/saudis-iran-on-path-to-very-very-bloody-war/https://www.timesofisrael.com/israel-tells-its-envoys-to-back-saudis-hariri-against-hezbollah-iran-report/, https://www.trunews.com/listen/pentagon-preps-for-north-korean-attack-on-us-west-coast,
• Brittipääministeri Thereza May haluaa lopettaa ministeriensä tapaamiset Israelin diplomaattien ja poliitikkojen kanssa. Maanantaina kansainvälisen kehityksen ministeri Rifi Patel halusi tarjota Englannin tukea Israelin hoitamille Syyrian haavoittuneille ja keskusteli Netanyahun kanssa asiasta. Se oli vastoin protokollaa, ja pääministeri May kutsui ministerin kansliaansa puhutteluun. Ollessaan limalla Israelissa viime kesänä, hän oli tavannut myös muita Israelin poliitikkoja kuten Yair Lapidin. Brittikoodin mukaan ministerien tulee etukäteen ulkoministeriössä selvittää yhteytensä ulkomaan diplomaatteihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/237806
• 17-vuotias PA:n arabi yritti soluttautua Patriarkkain Mausoleúmiin Hebronissa kulkematta metallinpaljastajan läpi. Rajapoliisi havaitsi tilanteen ja löysi häneltä sukkaan piilotetun veitsen. Hebron on tunnettu terroristien pesäpaikka, jossa on tapahtunut lukuisia terroritekoja. Sunnuntaina IDF:n sotilaat löysivät veitsen arabilta, joka lähestyi heitä Mevo Dotan juutalaiskylän lähellä. https://www.timesofisrael.com/palestinian-teen-caught-smuggling-knife-into-hebrons-tomb-of-the-patriarchs/
• Maailman tiedefoorumi piti ensimmäistä kertaa Lähi-Idän kokouksensa Jordaniassa. Pääaiheina olivat ruoka, turvallisuus, vesi ja energia, jotka toteutettuina voisivat johtaa alueen maat rauhaan toistensa kanssa. https://www.timesofisrael.com/world-science-forum-holds-first-mideast-conference-in-jordan/
• USA:ssa demokraatit ovat saaneet voittoja Virginiassa ja New Jerseyssä kuvernöörin vaaleissa. https://www.timesofisrael.com/democrats-sweep-virginia-new-jersey-governors-races/,
• Moskovan museossa avattu näyttely antaa artikkelin mukaan täydellisen kuvan Venäjän juutalaisten osuudesta vuoden 1917 vallankumouksen aikana. Kuten tunnettua juutalaiset olivat johtavissa asemissa alkuaikoina, mutta bolshevikkien vahvistettua asemansa heidät puhdistettiin pois johtavilta paikoilta, "Vallankumous syö lapsensa". https://www.timesofisrael.com/moscow-museum-gives-the-full-picture-of-jewish-role-in-1917-russian-revolution/
• Juutalaisten investoijien uskotaan olleen pääosassa Kreikkalaisortodoksikirkolta ostettuihin maakauppoihin Jerusalemissa ja myös muualla maassa. Kirkon piirissä monet ovat väittäneet kauppojen muuttaneen tasapaino-tilan, ja että maapalat myytiin pahasti alihintaan. https://www.timesofisrael.com/jewish-investors-believed-to-be-behind-greek-patriarchate-land-buys/
• 1600-vuotta vanha kirkkomosaiikki askarruttaa tutkijoita, sillä se osoittaa naisten avainaseman kirkon alkuhistorian aikana, kerrotaan artikkelissa. Mosaiikki löydettiin äskettäin Galilean länsiosasta, se on 5. vuosisadalta ja kirjoitettu kreikaksi. Siinä mainitaan naislahjoittaja Sausann, joka lienee Susannahin jälkeläinen, joka mainitaan Luukkaan evankeliumissa naisista, jotka avustivat opetuslapsia varoillaan. (Lk.8:3) Hänellä uskotaan olleen merkittävä asema patriarkkalisessa yhteiskunnassa.
https://www.timesofisrael.com/who-run-the-world-sometimes-women-1600-year-old-church-mosaic-shows/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -21; Tiberias17 -29; Suolameri 19 -29; Eilat 17 -28 +C-astetta, huomenna vähän lämpenee.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019