Wednesday, November 01, 2017

KESKIVIIKKO 01.11.2017

KESKIVIIKKO 01.11.2017
01. EI OLE mitenkään kivaa aloittaa uusi kuukausi uutisilla, jotka kertovat vain uusista terrori-iskuista tai niiden suunnittelusta, sekä jännityksen lisääntymisestä maailmalla. Toisaalta uutisten laatijat vakuuttavat, ettei myönteinen uutinen ole hyvä uutinen.
Todellisuus on kuitenkin raaka ja armoton, eikä se parane silottelemalla. Pyrin esittämään uutisaiheet myönteisessä hengessä,

02. New Yorkista raportoidaan Debka Filen mukaan, että kahdeksan ihmistä sai surmansa ja 15 haavoittui tiistaina iltapäivällä 15.05 pm Manhattanilla tehdyssä iskussa, joka luonnehditaan terrori-iskuksi. Kuorma-auto aurasi pyöräilijöille tarkoitetulle kaistalle ajaen 17 korttelin verran kaataen mennessään uhrejaan ennen kuin se pysähtyi Chamberskadulla kolaroituaan koulubussin kanssa, jossa oli 2 aikuista ja 2 lasta, jotka nostivat haavoittuneen kuvun 11:en. Kuorma-auton pysähdyttyä sen kuljettaja, siiirtolainen, Uzbekistanista Tampaan Floridassa muuttanut Sayfullo Habibullaevic Saipov, tuli ulos autostaan pitäen yhdessä kädessään väriasetta ja toisessa kädessään pieni-kaliberista asetta. Ajaessaan pyöräilijöiden ja juoksijoitten yli hänen kuultiin huutavan "Allahu akhbar".
Osa sairaalaan viedyistä 11 haavoittuneista ovat saaneet vakavia, mutta ei hengenvaarallisia, vammoja.
NYPD:n poliisi ampui terroristia vatsaan saaden hänet pysäytettyä.
New Yorkin pormestari Bill De Blasio kutsui iskua pelkurimaiseksi terrorihyökkäykseksi, mutta ei halunnut vahvistaa terroristin kansallisuutta tutkimusten ollessa kesken.
Presidentti Trump puuttui Twitter-kirjoituksessaan iskuun kutsuen sen suorittajaa sairaaksi henkilöksi. "New Yorkissa näyttää tapahtuneen uusi hyvin sairaan ja häiriintyneen henkilön suorittama hyökkäys. Polisi seuraa tilannetta tiiviisti. "EI USA:SSA". https://www.debka.com/six-people-feared-dead-15-injured-terror-attack-manhattan/, http://www.wnd.com/2017/10/new-york-attacker-allegedly-a-muslim-immigrant-from-uzbekistan/,

03. IDF räjäytti maanantaina 30.10.2017 Gazasta Israelin puolelle kaivetun tunnelin, joka oli 2 km:n mittainen, lähes km:n verran siitä Israelin alueella. IDF kertoo olleensa tietoinen tunnelista parin viikon ajan viitaten uuteen etsintämekanismiin, mutta oli viivyttänyt sen tuhoamista varmistaakseen, että se oli selvästi Israelin puolella turva-aitaa ja toiseksi, ettei se häiritsisi Egyptin valvomia sovintoneuvotteluja Hamasin ja Fatahin välillä. Tarkoitus oli myös varmistaa, ettei tunnelin tuhoaminen estäisi Egyptin suunnittelemaa Rafahin terminaalin valvonnan siirtoa PA:lle. DF raportoi, että jännityksen kohoamisen vuoksi Rafahin terminaalin siirron juhlallisuudet siirrettiin 15.marraskuuhun. Islamic Jihad kertoi myös siirtäneensä uhkaamiaan kostoiskuja samasta syystä. Tunnelia kaivettiin Kfar Younisista Kissufim juutalaiskylää kohti.

Tunnelin räjäytyksessä surmansa saaneiden lukumäärä on epäselvä Hamasin pidättäessä tietoja toistaiseksi.
IDF:n mukaan räjähdyksessä sai surmansa 11 henkilöä, niiden joukossa Islamic Jihadin johtoon kuuluvia, haavoittuneita oli toistakymmentä, osan heistä kuuluessa pelastushenkilöstöön.
IDF:n räjäytyksestä antama raportti oli Naftali Bennettin mukaan turhan anteeksipyytelevä. Hän sanoi, ettei Israelilla ole mitään aihetta pyytää anteeksi puolustaessaan maataan laittomasti maahan tunkeilijoilta, joiden tarkoituksena oli siepata pantti-vankeja vauhdittaakseen Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien ja murhaajien vaihtamiseksi panttivankeihin.

DF kertoo myös artikkelissaan lähteisiinsä perustuen, ettei mikään viittaa siihen, että Trumpin hallituksella olisi valmisteilla uusi rauhansuunnitelma. Trumpin nimittämä Lähi-Idän sovittelija Jason Greenblatt on enemmän kiinnostunut PA:n ja Israelin yhteisten teollisuuskylien rakentamisesta. DF olettaa, että huhuja hyödyntävät sekä VT että Netanyahu voidakseen sen varjolla estää Knessetiä käsittelemästä lakiesityksiä, joilla Jerusalemin kuntarajoja laajennetaan neljän juutalaiskaupungin liittämiseksi pääkaupunkiin, jolla vahvistettaisiin sen asemaa.
Edelliseen liittyen, Trumpin vävypoika Kushner oli keskustele-massa Saudien kanssa, joten jotain siellä muhii radarin alla.
https://www.debka.com/secret-egyptian-hamas-bid-rush-gaza-crossings-handover-palestinian-authority/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Hamas aloitti keskiviikkona Gazasta Israeliin ja Egyptiin johtavien rajaterminaalien valvonnan PA:n virkailijoille Kairossa solmimansa sovintodokumentin mukaisesti. PA:n virkailijat muuttivat Erez ja Kerem Shalom terminaaleihin Israelin rajalla, sekä Rafahin terminaaliin Egyptin rajalla. Valvojien vaihto tapahtui 01.11., mutta täydellinen hallinnon valvonta tapahtuu 01.12.2017. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-cedes-Gaza-border-crossings-to-Palestinian-Authority-control-512007,
• PA:n arabi pidätettiin yön aikana tehdyssä ratsiassa, häneltä löydettiin pehmonalleen piilotettuna käsiase ja ammuksia siihen. IDF pidätti epäiltyjä henkilöitä, joiden uskotaan osallistuneen israelilaisen miehen kuolemaan johtaneeseen puukotukseen Israelin arabikaupungissa Kafr Qassem. Epäiltyjen pidätykset tehtiin Qabattyassa, jossa Reuven Schmerlingin murhasta tuomittua kaksi arabimiestä asuivat. IDF ei kertonut miten monta epäiltyä henkilöä se pidätti keskiviikon vastaisen yön aikana. https://www.timesofisrael.com/suspected-accomplices-arrested-in-murder-of-israeli-man/
• Saudi Arabian nuori mutta aktiivinen ja energinen kruununperijä Mohammad bin al-Salman on pannut tuulemaan monella saralla muuttaakseen paikoilleen jähmettyneen kuningaskunnan uuden-aikaiseksi valtioksi, jossa kokeillaan täysin uusia yhteiskunta-malleja. Hänen suunnitelmassaan on rakentaa uusi kaupunki Punaisenmeren sannalle 500 miljardin USD hinnalla. Kaupunki toimisi vapaakaupunkina, jossa ei noudatettaisi Saudi Arabiaa kahlitsevan Wahhabin uskonsuuntaa. Kaupunki tulisi toimimaan siltana Jordanian ja Egyptin välillä, hän maalailee. Saudi Arabiaan yli km:n korkuinen tornitalo on rakenteilla, uutisia siitä on vähän.
• Saudi Arabia, jota pidetään yhtenä maailman öljyrikkaimmista maista, suunnittelee energian tuotannon siirtämistä lähes täysin atomi-voimalla toimivaksi. Valtion atomienergian johtaja sanoo, että maa tulee hyödyntämään maan omia uraanilähteitä tyydyttämään 17 reaktorin tarpeita, ja vain rauhanomaiseen
tarkoitukseen.
"Uraanin tuottaminen kuningaskunnassa tämä on ohjelman ensimmäinen askel omavaraiseen uusiutuvan energian tuotantoon hyödyntäen atomienergiaa" kertoi Kuningas Abdullah Cityn johtaja Hashim bin Abdullah Yamani maanantaina Abu Dhabin ydinenergia konferenssissa. King Abdullah City on maan johtava ydin- Ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävä kaupunki.
CACARE uskoo, että Saudi Arabiassa on 60 000 tonnia uraania, joka voidaan kaivaa esiin. Yamani kertoi konferenssissa, että saudit rakentavat ensin 2 reaktoria jonkin suuren ydinmaan avustuksella, ja sen tarvitsema lainsäädäntö valmistunee vuoden kuluessa. Oman ydinteknologian kehittäminen on tullut kiireiseksi obligaatioksi Iranin ydinsuunnitelmien vuoksi, mutta tarkkailijat eivät ole nähneet merkkejä uraanin tuotannon aloittamiseksi Yamanin lausunnosta huolimatta. UAE:n ensimmäinen Japanin rakentama ydinreaktori valmistunee vuonna 2018. https://www.timesofisrael.com/oil-rich-saudi-arabia-plans-dramatic-shift-to-nuclear-power/
• Tel Avivin yliopiston tutkijat kertovat, että murteisiin perustuvat erilaisuudet, jotka ovat ominaisia ihmisryhmille, ovat harvinaisia elinryhmien välillä, esimerkkinä Lontoon ja Skottien murteet. Miksei yhtä hyvin Savonmoan ja Hesan väliset? Tutkijat ovat havainneet, että lepakkopennut oppivat ryhmänsä erikoismurteet eikä äitinsä opettamana, kuten inhimillisillä olennoilla. Olennaista tässä on se, että lepakoilla on oma kielensä, jopa oma murteensa kullakin ryhmällä. Laululinnut oppivat tutkijoitten mukaan laulunsa matkimalla vanhempiaan. "Vokalisoinnin oppiminen on erittäin tärkeää ihmisille, mutta harvinaista eläimillä" sanoo johtava auktoriteetti Yossi Yovel TA:n yliopistosta. https://www.timesofisrael.com/bats-have-regional-accents-israeli-study-shows/,
• Sisäministeri Arie Deri, joka kärsi vankilatuomion aiemmista rikoksistaan, on taas epäiltyjen listalla vaimonsa kanssa. Heidän epäillään siirtäneen merkittäviä summia rahaa Derin vaimon johtamilta organisaatioilta perheen yrityksiin tai jäsenille. TV 2 raportin mukaan epäilyt ovat tutkimuksissa osoittautuneet paljon oletettua vakavammiksi. Kysymyksessä lienee satojen tuhansien NIS varoista Yaffa Derin johtamille NGO-järjestöille, mutta kukaan ei tiedä, minne raha on mennyt, ei ainakaan vielä. Heitä uhkaavat syytökset varkaudesta, rikoksesta ja veron kiertämisestä.
Mikseivät he koskaan opi, ettei rikos kannata?
https://www.timesofisrael.com/suspicions-against-interior-minister-piling-up-report.,
• YK:n suunnitelmissa on koota jäsenvaltioiltaan yli 18 miljoonaa USD, jota käytetään YK:n kehitys- ja avustuskehyksen sisällä PA:n arabien Israelin vastaisten syytösten edistämiseksi maailmalla. Suunnitelmassa määritellään PA:n tukemiseksi vuosien 2018 -2022 välillä YK:n asettamien raamien (UNDAF) sisällä tarkoituksella avustaa PA:n arabien Israelin laillisuuden ja olemassaolon oikeuden kieltämiseksi kansainvälisten oikeuslaitosten kautta. Operaatioon kuuluu "koulutusta, kykyä rakentaa ja lisätä teknistä neuvontaa, hankkia tietoutta ja menetelmiä tehokkaasti, hyödyntää kansainvälistä vastuullista mekanismia saattaa Israel vastuulliseksi kansainvälisen lain rikkomuksistaan". Tämä tarkoittaa sitä, että Israelia syytetään ilman näyttöä kansainvälisen lain rikoksista huomioimatta, että PA voi olla ja on todistettavaksi paljon syyllisempi niihin kuin Israel konsanaan.. Varoja on pystytty haalimaan vajaa 15 miljoonaa USD.
USA:n YK.n lähettiläs Nikki Haley varoitti kauan sitten, että USA seuraa tarkoin YK:n ja sen alaisten instituuttien toimia ja tulee tekemään radikaaleja päätöksiä kuten UNESCO:n tapauksessa, josta USA sanoutui irti, ellei YK muuta yksipuolista ja tuhoon johtavaa Israelin vastaista politiikkaansa. https://www.timesofisrael.com/un-plan-calls-for-18m-to-aid-palestinian-legal-efforts-against-israel/
• Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan kertoi tiistaina, että Israel kouluttaa ja asettaa erityisen poliisiyksikön valvomaan järjestyksen säilymistä Jerusalemin Temppelivuorella. Tämä katsotaan välttämättömäksi muutama kuukausi sitten Vuorella tapahtuneen terrori-iskun seurauksena, jossa 2 poliisia murhattiin. Vuorelle asennetaan kameroita ja tunnistimia - toivottavasti tällä kertaa välittämättä PA:n arabien ja Jordanian vastalauseista. Israelilla on korkea aika lopultakin ottaa omistusoikeuden suoma vapaus määritellä, miten Temppelivuoren pyhyys ja ainutlaatuisuus palautetaan. Poliisi-yksikköön kuuluu 200 poliisia. Erdan paljasti 1.2 miljardin NIS suunnitelman Jerusalemin turvallisuus infrastruktuurin kohentamiseksi. Poliisien lukumäärä nostetaan 1250 poliisiin, joille maksetaan korotettu palkka, valvontakeskuksia lisätään ja tuhansia älykameroista asennetaan eri puolille pääkaupunkia, erityisesti sen vanhaan osaan, hän lupaili. http://www.jpost.com/Israel-News/Special-police-unit-to-be-established-for-Temple-Mount-510982

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -21; Tiberias 17 -27; Suolameri 20 -29; Eilat 18 -28. +C-astetta. Huomenna lähes samat lukemat, sateita voi tulla kuurottaisesti. Pohjoisessa sateet aiheuttivat tulvia.


No comments: