SUNNUNTAI 29.10.2017

SUNNUNTAI 29.10,2017
01. Uusi viikko ja uudet kujeet, joisi luonnehtia Israelin sisäpolitiikkaa. Likudin laatima aloite lakiesityksestä, jolla oli tarkoitus varmistaa pääministerin immuniteetti rikostutkimuksista, kaatui lähinnä Jewish Home puolueen vastustukseen esityksestä, josta käytetään nimitystä French Law.
Ministerien muodostama paneeli esityksen nopeaksi runnomiseksi Knessetin lakiasäätävän menetelmän läpi ei kokoontune toisen viikon aikana sunnuntaina hallituspuolueiden keskellä kehittyneen erimielisyyden vuoksi. Hallitusyhteistyön koordinaattori David Bitan, joka tunnetaan Netanyahun uskollisena tukijana, sanoi, että ministerikollegio, jota johtaa oikeusministeri Ayelet Shaked (Jewish Home) ei tule käsittelemään uusien lakiesityksiä sen jälkeen, kun koordinoiva konferenssikutsu lauantai-iltana peruuntui immuniteettiesityksen vastustuksen vuoksi. Hallitusyhteistyön koordinoija David Bitan tukee kaikin voimin "ranskalaista lakia", jolla Bibiä vastaan nostetut epäilyt asemansa väärinkäyttämisestä tai muista potentiaalisista rikoksista poistettaisiin hänen pääministerikautensa ajaksi.

Juutalainen Koti puolueen (Jewish Home) taholta kerrottiin keskiviikkona, että hallituspuolueet sopivat esityksen siirtämiseksi kuukaudeksi. Myös Kulanu-puolue epäröi esityksen tukemista.

Kansanedustaja David Amshalem, jota laati esityksen, vakuutti lauantaina puolueensa ponnistelevan esityksen hyväksymiseksi huolimatta hallituspuolueitten vastustuksesta. Lakiesityksen tarkoituksena on turvata pääministerin työrauha hallituksen johtajana voidakseen keskittyä ajankohtaisiin haasteisiin sen sijaan, että hän joutuu hajottamaan keskittymiskykynsä toimiin, jotka eivät koske hallitsemista. Esitys ei kuitenkaan lopettaisi poliisin jo aloittamien tutkimusten jatkumista.

Oikeuskansleri Avichai Mandelblitt vastustaa lakiesitystä useitten lainlaatijoitten ohella, katsoen sen asettavan pääministerin lain yläpuolelle ja kannustavan häntä toimimaan epäeettisesti immuniteettiinsa luottaen. Toiset pelkäävät, että lakiin voidaan myöhemmin liittää Netanyahua suojelevia lisäyksiä sen jälkeen, kun se on läpäissyt Knessetin ensimmäisen lukemisen.
Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett muistuttaa, että koska tämä on peruslaki, sitä ei voida hyväksyä ilman hänen puolueensa hyväksymistä, eikä sitä käsitellä tänään.
Kansanedustaja. Shuli Moalem (Jewish Home) kertoi kirjeessään Bitanille, ettei puolueen sisällä ole yksimielisyyttä, eikä yhteistä päätöstä saatu syntymään, mutta että puolue vastustaa esitystä.

Hallitussopimuksen mukaan kaikkien hallituspuolueitten tulee hyväksyä peruslakiin: hallitus, tehtävät liitteet. Netanyahu on poliisin tutkimusten alaisena epäiltynä kahdesta korruptio-epäilystä, joista käytetään nimitystä 1000 ja 2000, joiden tiimoilta poliisi haluaa kutsua pääministeri Netanyahun kuulusteltavaksi.
Netayahu syyttää poliisi kuulusteluissa esille otettujen tietojen vuotamisesta julkisuuteen ja median edustajille.
Tapaus 1000 koskee lahjusten vastaanottamista, tapaus 2000 koskee Netanyahun sekaantumista hyötymistarkoituksessa Yedioth Aharonoth lehden julkaisijan Arnon Moseksen ja Israel Hajom lehden tukijan Sheldon Adelsonin väliseen kilpailuun antaen tukensa Adelsonille, joka tarjosi edullisemman sopimuksen. Netanyahu kiistää molemmat epäilyt.
Tapaus 3000 koskee saksalaisen laivanvarustajayhtiön kanssa tehtyjä toimitussopimuksia. Vaikka pääministeri ei tiettävästi ole henkilökohtaisesti epäiltynä, salaiset epäilykset elävät. https://www.timesofisrael.com/likud-moves-to-freeze-all-legislation-as-pm-immunity-bill-hits-roadblock/

02. LAKIESITYS, jolla Israel liittäisi Jerusalemin ympärillä olevia juutalaisyhteisöjä ja kaupunkeja Jerusalemin kuntarajojen sisälle, on pääministeri Netayahun päätöksellä siirretty äänestyksestä. ToI:n artikkelissa lakia esitystä kutsutaan ristiriitaiseksi, jota kriitikot kutsuvat näitten "setlementtien" liittämiseksi Israeliin, vaikka niille annettaan määrätty itsehallinto pääkaupungin alla. Esitys on poistettu ministerikomitean esityslistalta Netanyahun selityksellä, että esitys vaatii "diplomaattista valmistelua", jolla hän tarkoittanee keskustelua Washingtonin kanssa, kuten tiedon
välittänyt virkailija sanoi pysytellen anonyyminä.

Netanyhau itse kannattaa lakiesitystä Jerusalemin kuntarajojen siirtämiseksi, hallitusyhteistyön ministerit haluavat ensin tutkia Trumpin hallituksen kannan esitykseen, kuten TV-10 raportoi. Trumpin hallitus on edelleen rauhanneuvottelujen aloittamisen kannalla, vaikka Hamasin ja Fatahin sovintosopimukset ovatkin monimutkaistaneet tilannetta. Lisäksi Abbasin esittämät uudet vaatimukset ja syytökset USA:n neuvottelijoiden Israelin suosimisesta ovat myrkyttäneet ilmapiiriä entisestään. Presidentti Trump on ottanut paljon käytännöllisemmän asenteen osapuoliin kuin hänen edeltäjänsä Obama, mutta Hamasin ja Fatahin vaatimusten toteuttaminen käytännössä lienee mahdotonta.
Hamas vaatii Israelin täydellistä tuhoamista, Fatah tekee sen hienovaraisemmin PLO:n kautta, mutta päämäärä on sama. Trump on varovaisesti pyrkinyt hillitsemään Israelin liiallista intoa ja kehottanut kiirehtimään hitaammin rakennustoimissaan.

Liitosten ansiosta Jerusalemin juutalainen imago vahvistuisi, kun n. 130 000 -150 000 juutalaista asukasta lisättäisiin Jerusalemin asukasluetteloon. Vastaavasti 100 000 arabiasukasta turvallisuus-aidan väärällä puolella poistettaisiin pääkaupungin luettelosta. https://www.timesofisrael.com/controversial-bill-on-annexing-settlements-into-jerusalem-delayed/

03. UUTISIA LYHYESTI
• IDF:n julkistamien tietojen mukaan Hebronin ja Israelin alueen väliselle "rajalle" pystytetty turva-aita vuotaa. IDF raportoi sulkeneensa 10 turva-aidan ali louhittua tunnelia, joiden kautta kymmenittäin PA:n arabeja pääsi salaa tunkeutumaan Israelin puolelle aitaa. Tunnelit oli kaivettu tai louhittu verukkeella, että ne palvelevat sadevesien johtamiseksi alueelta. Kukin tunneli oli 1.5 metriä läpi-mitaltaan ja niiden pituus n. 20 metriä, kuten Israelin radio raportoi perjantaina. Ne ovat tarpeeksi väljiä normaali-kokoisen ihmisen soluttautumiseksi niiden kautta.
Viime viikolla raportoitiin, että yli 100 PA:n arabia soluttautui tunnelien kautta Israelin puolelle suorittaen lukuisia maataloustuotteiden varkauksia Moshav Shekafin lähellä Laakish-alueella, varastaen kymmeniä kiloja viinirypäleitä ja tomaatteja, joita oli tarkoitus viedä PA:n kaupunkeihin myytäviksi. IDF kertoo jäljittäneensä varkauksiin osallistuneista 70 ja pidättäneensä heidät kuulusteluja varten. Osa heistä oli alaikäisiä.
https://www.timesofisrael.com/idf-seals-off-10-tunnels-under-west-bank-security-fence/
• Israelin judokat, jotka UAE:n pääkaupungissa Abu Dhabissa kilpailivat Kansainvälisen Judofederaation IJF Grand Slam kilpiluissa voittaen yhden kultaisen ja viisi pronssimitalia, saavuttivat osittaisen voiton, kun UAE:n Judo Federation presidentti Mohammad Bin Thaloub ja UAE:n korkea urheiluvirkailija Aref al-Awani esittivät anteeksipyynnön Israelin Judo Liiton johtajalle Moshe Pontelle sen vuoksi, että UAE:n kilpailija kieltäytyi puristamasta Israelin kilpailijan kättä hävittyään hänelle. Se oli kuitenkin pieni lohtu sen rinnalla, että UAE kieltäytyi soittamasta Israelin kansallislaulua ja Israelin lipun nostamista salkoon palkintojen jakotilaisuudessa. He eivät myöskään saaneet pitää mitään kansallisia tunnuksia kilpailuasuissaan dis-kriminisoiden pelkästään Israelin kilpailijoita. Vaikka IJF oli pyrkinyt varmistamaan, että kansainvälisiä normeja noudatetaan, UAE särki niitä ilman anteeksipyyntöä. https://www.timesofisrael.com/uae-apologizes-to-israel-for-judo-handshake-snub/
• Hamasin Gazan kaistan turvallisuuspäällikkö Tawiq Abu Naim selviytyi hengissä häntä vastaan tehdystä teloitus-yrityksestä. Hänet vapautettiin lauantaina sairaalasta. Hamasin poliittisen toimiston johtaja Ismael Haniyeh vihjaili, että Israel oli iskun takana, mutta mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta siitä. Gazassa arvioidaan, että IS on voinut tehdä autoa vastaan tehdyn pommi-iskun. Abu Naim vakuuttaa, että Hamasin ja Fatahin välisen sovinto-sopimuksen toteuttaminen etenee aikataulun mukaisesti. https://www.timesofisrael.com/hamas-security-chief-says-unity-deal-to-remain-on-track-despite-car-bomb/
• Egyptissä presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallitus erotti armeijan yleisesikuntapäällikön, turvallisuuspäällikön ja useita kenraaleita ilmeisenä seurauksena viime viikolla Kairon ulkopuolella tehdystä verisestä väijytysiskusta, jossa sai surmansa ainakin 16 poliisi- ja sotilasupseeria. AP kertoi poliisin tietoihin perustuen, että surmansa saaneita oli 50. Joukot olivat saamansa tiedustelutiedon perusteella menossa militanttien piilopaikkaan APC-ajoneuvojen tukemina, kun heitä vastaan avattiin tuli kiväärein ja rakettikranaatein. Tiedon antanut anonyymi virkailija arvioi, että joukoilta loppuivat ammukset ja että militantit ottivat vangeiksi useita poliiseja surmaten heidät myöhemmin. Raportissa kerrotaan myös, että 15 militanttia sai surmansa. Hallitusta tukeva lehdistö vaatii kovempia otteita militantteja vastaan, sotilastuomioistuimia ja teloituksia. Mikään ryhmä ei ottanut vastuuta, vaikka IS käy jatkuvaa kampanjaa Egyptin hallitusta vastaan Siinailla Israelin rajan tuntumassa. IS sanoo surmanneensa kymmenittäin kopti- kristittyjä aiemmin tänä vuonna, ja hyökkäykset Egyptin alueella ovat myös lisääntyneet. https://www.timesofisrael.com/egypt-shakes-up-security-brass-week-after-deadly-attack/
• 17 vuoden ajan NGO-järjestö IsraAid on suorittanut etsintä- ja pelastustoimia, puhdistaen juomavesiä, antaen kriittisitä lääkintäpalvelua sekä avustaen traumapotilaita pääsemään takaisin psykologiseen terveyteen lukuisilla tuhoalueilla maassa. Järjestön toinen johtaja Yotam Polizer vakuuttaa, ettei ole ollut kiireisempää kautta kuin mennyt kesä, eikä vähiten Yhdysvalloissa. "Viimeiset muutamat kuukaudet ovat olleet uskomattomia" sanoo Polizer, "Kauden tuhoalueisiin kuuluvat elokuusta lähtien hurrikaani Harvey Texasissa; hurrikaani Irma Floridassa, hurrikaani Maria Puerto Ricossa, ja lisäksi metsäpalot Kaliforniassa. Hän kertoo ollessaan elokuussa matkalla Alto Palosta Meksikoon siellä tapahtuneen maanjäristyksen vuoksi, kun hän sai tiedon Kalifornian metsäpaloista. Hän joutui suorittamaan lähes täydellisen U-käännöksen. Hän kertoo lisäksi, että IsraAid on joukko ihmisiä ja vapaaehtoisia, jotka pysyvät tuhoalueilla median ja avustusten häivyttyä. Avustustiimi pysyi Houstonissa toiset kolme kuukautta ja Puerto Ricossa vuoden ajan, sekä Haitissa 8 kuukautta tuhoisan maan-järistyksen jälkeen. Se on pyyteetöntä huolehtimista.
https://www.timesofisrael.com/the-israeli-ngo-that-is-bringing-relief-to-americas-disaster-areas/
• Iranin presidentti Hassan Rouhani kertoi sunnuntaina itsetietoisesti välittämättä USA:n varoituksista, että Iran tulee jatkamaan ballististen ohjusten testejä ja rakentamista väittäen Reutersille antamassaan lausunnossaan,, että maa tarvitsee niitä puolustautuakseen. https://www.timesofisrael.com/defying-us-rouhani-vows-continued-missile-development/
• Brittien oppositiojohtaja Jeremy Corbyn ei voi mitään sille, että juutalaisviha ja Israelin syrjiminen kuohuvat yli. Ensi torstaina 02.11. on kulunut 100 vuotta siitä, kun Englannin silloinen ulkoministeri Arthur Balfour antoi julistuksen juutalaisen kodin perustamiseksi Syyria Palestiinaan, vaikka maa oli vielä Turkin ottomaanihallituksen valvonnassa. Kansainliitto vahvisti Balfourin julistuksen 1922 antaen SuurBritannialle mandaatin päätöksen toteuttamiseksi käytännössä. Englannissa oli kuitenkin vahva oppositio sen toteuttamiseksi, ja paikallishallinto teki kaikkensa sen estämiseksi. Winston Churchill teki jopa sen, että hän erotti juutalaisten kansalliskodiksi tarkoitetusta alueesta 3/4 Jordanjoen itäpuolella Transjordaniaksi, josta oli tarkoitus tehdä Palestiinan arabivaltio. Oppositio jatkuu Britanniassa Jeremy Corbyn muodossa, joka kieltäytyy istumasta samaan päivällispöytään Netanyahun kanssa. Hänen paikkansa pöydässä ottaa Labourin varjohallituksen ulkoministeri Emily Thornberry. PA/PLO vaatii julistuksen mitätöimistä. https://www.timesofisrael.com/corbyn-to-skip-balfour-centennial-dinner-with-netanyahu/
• Israelin ortodoksijuutalaiset jatkavat yleisen järjestyksen
vastaisia toimiaan Nujakoinnit poliisin kanssa ovat lähes päivittäisiä poliisin pidätellessä voimansa käyttöä. Viimeiset raportit kertovat ultraortodoksien ja jalkapallofanien välisistä otteluista. Sabattina Haredim pyrki häiritsemään uskonnollisten sekulaari juutalaisten sabatinviettoa Jerusalemin Mahane Yehuda vihannesmakkinoilla. Poliisi hajotti ottelut Beitar Jerusalem JP-klubin fanien ja ortodoksien välillä ilmeisesti ilman fyysisiä vammoja. https://www.timesofisrael.com/ultra-orthodox-protesters-soccer-fans-clash-in-jerusalem/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem12.21, Tiberias 18 -28; Suolameri 21-29; Eilat 18 -30 +C-astetta. Huomenna lämpenee asteen verran.









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021