SUNNUNTAI 22.10.2017

SUNNUNTAI 22.10.2017
01. PESHMERGA kurditaistelijoitten osoittaman urhoollisuuden ja päättäväisyyden jälkeen, joilla he taistelivat menestyksellisesti ISIS:n joukkoja vastaan Irakissa ja Syyriassa, on vaikea ymmärtää, miksi he luopuivat Kirkukista, joka oli tavallaan kurdien epä-virallinen pääkaupunki ja öljytuotannon tärkein kohde, ilman taistelua ja vetäytyivät 2014 linjoille?
Debkafile esittää artikkelissaan oman arvionsa, joka voinee osaltaan selittää tapahtumia, mutta ei vastaa kaikkiin kysymyksiin. DF:n mukaan kurdien rintama hajosi keskinäiseen valtataisteluun kahden johtavan suvun kannattajien kesken.
Kurdien presidenttinä on toiminut Masoud Barzani Irbilistä, mutta hänen kilpailijakseen on noussut Talabanin suvun johtaja Bafel Talabani Suleimaniyasta, kertoo DF artikkelissaan lisäten, että Talabani ei ole suosittu kurdien keskuudessa antaen ymmärtää, että hän on vahvasti myönteinen Iranin vallannousulle, jopa siinä määrin, että hän luultavasti petti Irbilin kurdit Iranille. Bafel Talabania kutsutaan nimellä White Wolf (Valkoinen Susi)
Irakin hallituksen joukot Iranin Vallankumouskaartin sotilaitten tukemina miehittivät Kirkukin saaden valtavan pakolaisvyöryn alueelta. Sen katsotaan lopettaneen kurdien itsenäisyyshaaveet ainakin tällä erää. Venäjän öljyjätti Rosnaft valmistautui samalla hoitamaan Kirkukin öljyjohdon Euroopan markkinoille. https://www.debka.com/new-figure-emerging-irans-coup-kurds-kirkuk/#comment-833

02. Jerusalem Post tarkastelee Caroline B Glickin kirjoittamassa artikkelissa tilannetta todeten, että mennyt viikko oli hyvin menestyksellinen Iranille. Alaotsikossa sanotaan, ettei Iran pelaa alueella sääntöjen mukaan, heillä on omat sääntönsä.
Presidentti Trump sanoi perjantain puheessaan, että tästä lähtien Iranin kanssa solmittua JCPOA-sopimusta tarkastellaan Iranin yleisen käyttäytymisen mukaan: Sen hyökkäävyyden, terrorismin tukemisen, naapureitten aseman heikentämisen, aseitten myynnin, ballististen ohjusten kehittämisen ja meriliikenteen häiritsemisen mukaisesti. Trumpin puheen aikana Iranin virkailijat olivat aktiivisia nöyryyttäen USA:ta ja muuttaen alueen
strategista tasapainoa Iranin eduksi.
Lauantaiaamuna IRGC:n Qods joukkojen komentaja kenraalimajuri Qasem Soleimani laskeutui joukkoineen Kurdien valvomaan Kirkukin kaupunkiin, josta käsin kurdit olivat hallinneet alueitaan vuodesta 1992 lähtien autonomisesti ja de facto itsevaltaisesti vuodesta 2003 vastoin Irakin keskushallinnon tahtoa, Kurdit muodostivat kaupungin väestön enemmistön.
Kurdien Peshmerga-joukot miehittivät Kirkukin ja sen etelä-puoliset alueet 2014 Irakin hallituksen joukkojen paettua.
Kurdien Peshmerga-joukot ovat ainoat USA:n liittolaiset, jotka menestyksellisesti taistelivat ISIS-joukkoja vastaan Syyriassa ja Irakissa, usein taistellen rinnan Iranin tukemien Shia-joukkojen kanssa.
Irakin kurdien aluehallituksen presidentti Masoud Barzani, Kurdien Demokraattisen Puolueen (KDP) johtaja, katsoi ISIS:n vallan murskaamisen jälkeen ajan kypsyneen toiveille, että USA maksaisi heille kunniavelkansa uskollisena liittolaisena. Siksi kurdit pitivät neuvos-antavan kansanäänestyksen (referendum) 25.09., jonka tuloksen lähes 93 % itsenäisyyden puolesta, odotettiin vakuuttavan epäilijät kurdien odotukset itsenäisyydestä.

Sukupolvien aikana Barzanien johtamat kurdit ovat pitäneet läheisiä suhteita Israeliin, Talabanien etsiessä tukea Iranista.
Jalal Talamani toimi Irakin seremoniallisena presidenttinä 2005 vuoteen 2014. Hän johti Kurdistanin Patriotista Unionia PUK-puolueessa. Hän vastusti kurdien itsenäisyyttä. Hän kuoli pari viikkoa sitten. Hänen paikkansa otti vanhin poika Bafel Talabani.
Jalalin serkku Ala Talabani kertoi arabi-TV:ssä, että Soleimani teki surunvalitusmatkan Jalalin kuoleman johdosta. Washington Postin mukaan Ala Talasbani ylisti Iranin roolia Irakissa ja ehdotti Soleimanille sopimusta: Palataan lain ja perustuslain piiriin, tarkoittaen tällä kurdien autonomian lopettamista.
Rubin keskuksen johtaja Jonathan Spyer tiivistää asian näin: Sopimuksen mukaan perustetaan epämääräiseksi ajaksi uusi hallitus Halabja-Sulaymaniah-Kirkuk alueelle, jota hallitsevat yhdessä Irakin hallitus ja kurdit, (eli PUK). Irakin federatiivinen hallitus valvoo Kirkukin öljylähteitä ja muita strategisia kohteita
kaupungissa, sekä julkisen sektorin palkkaamista.
Käytännössä sopimuksella Irakin kurdit jaetaan kahtia, Iranin valvoman nukkehallituksen perustamista epämääräiseksi ajaksi sekä kurdien itsenäisyyshaaveiden hautaamista.
Talabanin valvoma Peshmerga-armeija vetäytyi Kirkukista maanantaina. Kenraalimajuri Soleimanin valvomat ja USA:n aseistamat ja kouluttamat Irakin hallituksen joukot yhdessä Shia-militaristien kanssa ottivat Kirkukin alueineen valvontaansa.

Presidentti Trumpin hallitus, jonka päämääränä oli Trumpin sanojen kukaan Iranin heikentäminen, näyttää hyväksyneen Iranin IRGC:n suunnitteleman ja valvoman kurdialueen liittämisen Iranin valvonnan alle. Glick toteaa, ettei Irakin pääministeri Haider al-Abadi olisi uskaltanut komentaa joukkojaan Kirkukiin ilman USA:n suostumusta.
Kurdien Peshmerga-armeija osallistui kolmen vuoden ajan taisteluihin ISIS.-joukkoja vastaan menettäen 1700 sotilastaan kaatuneina. USA:n julkaiseman tiedotteen mukaan USA ei koskaan hyväksynyt kurdien referendumia, eikä siten ole mitään velkaa heille, vaikka he olivat USA:n etujen ja intressien uskollisin kannattaja ja liittolainen Irakissa ja Syyriassa. Kurdisopimuksen myötä Iran sai entistä vahvemman otteen Irakista, ja se poisti yhden esteen väylästä Välimerelle.
USA:n uskottavuus liittolaisena sai sen sijaan massiivisen iskun, kirjoittaa Glick vihjaten, että USA:n pysytteleminen sivussa osoittaa Obaman radikaalin maailmankatsomuksen elävän edelleen USA:n ulkoministeriössä, minkä luultiin jo kuolleen.
Lähi-Idän tilannekartta monimutkaistui tämän johdosta tavalla, jonka vaikutuksia voidaan vain arvioida. http://www.jpost.com/Opinion/Irans-very-good-week-507929
Pääministeri Benyamin Netanyahun yritykset työskennellä kurdi-kysymyksen hyväksi ovat kovin vaisuja ja ponnettomia verrattuina siihen, millä innolla hän taisteli JCPOA-sopimusta vastaan, ja joka tapauksessa myöhäsyntyisiä vaikuttaakseen USA:n tahtoon. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Kurdistans-referendum-and-the-region-507898, http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Kurdistans-referendum-and-the-region-507898.
03. UUTISIA LYHYESTI
• Raqqan kaupungin valtaamisen jälkeen presidentti Trump näkee ISIS:n lopullisen häviön olevan lähellä. Tämä puolestaan oikeuttaa kysymyksen: Minne sen tuhannet taistelijat nyt hajaantuvat? Israelissa valmistaudutaan tilanteeseen, jossa IS:n taistelijat ovat maan pohjoisrajan tuntumassa tehden toistuvia iskuja Israelin puolelle. Toinen yhtä vaarallinen alue on Gazan kaista, sekä Siinain alue, jossa Egyptin armeija käy epätoivoiselta näyttävään kamppailua paikallisten beduiinien sekaan soluttautuneita sissejä vastaan. Terrori-iskut Eu-maiden ja USA:n alueilla voivat myös nousta IS;n riveissä taistelleiden palatessa kotimaihinsa sadoin ja tuhansin. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Kurdistans-referendum-and-the-region-507898
• Syyriasta ammuttiin sapatin aikana viisi ammusta, joista kolme putosi avoimelle alueelle Golanin kukkuloilla. Syyrian ulkoministeriö lähetti 2 kirjettä YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille syyttäen, että "Israel antoi käskyn omille terrori-järjestöilleen Syyriassa ampua Israelin Golanille voidakseen hyökätä syyrialaisia kohteita vastaan". IDF iski kohteisiin Quneitran lähistöllä.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/In-letter-to-UN-Syria-blames-Israel-for-faking-attack-to-justify-own-aggression-508019
• Rajapoliisi esti lauantain vastaisena yönä PA:n arabien yrityksen varastaa ainakin 25 tonnia viinirypäleitä ja tomaatteja maan keskiosassa sikaitsevan Shekef moshavin kasvihuoneista. Poliisi pidätti 67 laittomasti Israelin alueelle tullutta arabia, joista 40 alaikäistä ja 27 aikuista. Heidän uskotaan työskennelleen tuntikaudet voidakseen viedä varastetut tuotteet markkinoille PA:n alueilla, 20 -24 tonnia oli viinirypäleitä ja 5-7 tonnia tomaatteja. Vain muutamia päiviä sitten raportoitiin 259 kilon rypäle-erän varastamisesta Negebin alueilla. Varastaminen näyttää kuuluvat arabien ja beduiinien kollektiiviseen muistiin ja normiin, mitä Koraani ei kiellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/237002
• Juutalainen 12-vuotias poika haavoittui päähän osuneesta kivestä Hebronin alueella. Hän menetti tajuntansa ja heräsi vasta sairaalassa. Turvakameran kuvissa näkyy arabimies, joka heitti kiven pojan päähän pojan ollessa Abrahamin lähteen äärellä. Poika oli osa juutalaista lapsiryhmää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236994
• Ulkomaisen avustuksen varassa toimiva NGO-järjestö vaatii Hebronissa Beit HaMachpela asuntokerrostalossa asuvien juutalais-perheiden evakuoimista. Meretz-puolueen naisjohtaja Zehava Galon vaatii, että valtion tulee evakuoida juutalaiset talosta vuosikausien viivyttelyn jälkeen. Rakennuksen omistusdokumentit ovat jostain syystä epäselviä, mutta korkein oikeus katsoo joka tapauksessa, että se kuuluu arabeille. Vauhdittaakseen vaatimuksiaan vasemmistolaiset Peace Now aktivistit yhdessä Mertz puolueen jäsenten kanssa nujakoivat talon asukkaitten kanssa perjantaina. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Grapes-of-their-wrath-Jews-and-Arabs-battle-over-uninhabited-land-506471
• Hamasin politbyron apulaisjohtajan Saleh al-Arourin johtama delegaatio matkusti Teheraniin neuvotellakseen Iranin johtajien kanssa tavoista, joilla Israel parhaiten saataisiin tuhotuksi, tai jotain sinne päin. Hamas vakuuttaa, ettei se koskaan neuvottele Israelin tunnustamisesta, vaan se tuhoamisesta. Arouri sanoi tavattuaan Ali Khamenein läheisen neuvonantajan Ali Akbar Velayatin, että vierailu Teheranissa on käytännön vastaus Israelin vaatimukseen, että Hamasin tulee katkaista suhteensa Iraniin. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-delegation-arrives-in-Iran-aims-to-improve-relations-with-country-507970
• Egyptin hallitusta vastaan taistelevat sissit, jotka kuuluvat Hasm-järjestöön, surmasivat ainakin 23 poliisia ja kymmeniä poliisijoukkoihin liitettyjä asevelvollisia käydyissä taisteluissa Siinailla poliisin saatua vihjeen sissien, jotka ovat surmanneet virkailijoita Kairossa, piileskelevän alueella. Taisteluissa kuoli ainakin 52 poliisia ja asevelvollista. http://www.jpost.com/Middle-East/At-least-16-police-officers-killed-in-shoot-out-in-Egypts-Western-desert-507984
• USA:n ulkoministeri Rex Tillerson on Lähi-Idässä pyrkien perustamaan arabimuslimien yhteisen Iranin vastaisen sunni-liittoutuman, johon ehkä Israelkin kutsutaan mukaan. Tillerson sanoo, että Irakin ja Saudi Arabian työskentely on välttämätön Iranin laajentumisen ja vaikutusvallan kasvun estämiseksi. USA:n sekava ja epäkorrekti suhtautuminen Kurdien itsenäisyyshaaveisiin, jotka kääntyivät Iranin IRGC:n riemuvoitoksi, osoittavat, että USA on pahasti ajastaan jäljessä, se jätettiin kuin "eno veneestä" yksin rannalle. https://www.timesofisrael.com/tillerson-in-mideast-as-us-seeks-saudi-iraqi-axis-against-iran/
• Hollannin tuore apulaisulkoministeri Sigrid Kaag kutsuu Netanyahua rasistiseksi demagogiksi. Tämä naisvirkailija on naimisissa PLO:n virkailijan kanssa. Hän haluaa EU:n ja maansa lapioivan enemmän rahaa PA/PLO:n pohjattomaan pussiin, josta ne eivät koskaan mene aiottuihin kohteisiin.
Miksi ne nimittävät naisia tehtäviin, joissa ne kehittävät tunnesiteitä potentiaalisen vihollisen kanssa? Hollannin ulkoministeri Halbe Zilstra tuntuu olevan aivan toista maata, hän vastusti Iranin kanssa solmittua JCPOA-sopimusta ja on vahva Israelin ystävä. https://www.timesofisrael.com/dutch-activist-who-called-netanyahu-a-racist-named-deputy-foreign-minister/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -23; Tiberias 19 -31; Suolameri 21 -31; Eilat 19 -32 +C-astetta, huomenna asteen verran enemmän.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019