SUNNUNTAI 01.10.2017

SUNNUNTAI 01.10.2017
01. JOM KIPPUR, juutalaisen kansan suuri sovituspäivä, sujui ilman terrori-iskuja, joita aina pelätään juhlapäivien aikana, mutta lääkintäjoukot joutuivat silti työskentelemään koko päivän ajan. 2229 ihmistä hoidettiin syistä, jotka tavalla tai toisella liittyivät paastopäivän viettoon. 1355 ihmistä jouduttiin kuljettamaan ambulanssilla sairaalaan jatkohoitoa varten
134 raskaana olevaa naista joutuivat synnytyspolttoihin ja paramedics (avustavat lääkintämiehet) avustivat seitsemää heistä synnytyksessä kodeissa tai ambulansseissa ennen sairaalaan kuljettamista.
Perjantai-iltana 75-vuotias mies hukkui uidessaan meressä, eikä häntä saatu virkoamaan. Runsaasti pienempiä loukkaantumisia tuli lasten ajaessa pyörillä, rullaluistimilla. ja muilla liikuntavälineillä, joita etenkin lapset käyttivät leikkiessä autoista vapailla kaduilla.
Lääkintämiehet hoitivat 34 ihmistä Kamanneh-kylässä syntyneen käsikähmän seurauksena, jossa 33-vuotiasta miestä puukotettiin yläruumiiseen.
Ashdodissa ja Acressa lääkintäjoukkoja ja ambulansseja kivitettiin lasten ja nuorten toimesta, ne eivät olleet kansallisesti väritettyjä, Negevissä yksi poika putosi hevosen selästä ja vietiin sairaalaan, Sapatin aikana Ashkelonin kansallispuiston alueella 27-vuotias turisti löydettiin meressä kuolleena.

Loukkaantumisten ohella poliisi raportoi useista rikollisista tapauksista Jom Kippurin aikana. Pisgat Zeevin lähiössä Jerusalemin pohjoispuolella nuorukainen joutui nuorisojoukon pahoinpitelemäksi ja hänen sähkö-käyttöinen pyöränsä varastettiin. Autoa kivítettiin Pat-risteyksessä Jerusalemin eteläpuolella. Mea Shearemissa syttyi tulipalo yhdessä asunnossa, mutta se sammutettiin nopeasti. Kahden perheen välinen riitely johti nyrkkitappeluun Shuafat-lähiössä pääkaupungin luoteisosassa. https://www.timesofisrael.com/paramedics-treat-over-1500-people-over-yom-kippur/, Jerusalem Post, Judy Siegrel 01.10.2017.

02. HAMAS on kurkkua myöten täynnä ongelmia, jotka sitä kohtasivat kaapattuaan vallan Gazan kaistalla PA:lta lähes verettömässä vallansiirrossa 2007. Sovittuaan Kairossa vallan luovuttamisesta uudelleen PA:lle tarkkailijat kyselevät mielessään miten tämä voisi poiketa lukuisista aiemmista yrityksistä sovinnon luomiseksi Hamasin ja Fatahin välille. Sovittelevia ja positiivisia lausuntoja ovat kummankin osapuolen johtajat lausuneet vuosien kuluessa, mutta käytännössä niiden toteuttaminen on osoittautunut kuvitelmaksi.

Maanantaina valtava 460 hengen delegaatio, johon kuuluu PA:n virkailijoita, turvallisuushenkilöstöä, vesi-ja sähköalan asiantuntijoita ja tietenkin poliittisia agitaattoreita, matkustaa Ramallahista Gazaan tarkoituksenaan palauttaa PA:n hallituksen valta Gazan kaistalle. Delegaatiota johtaa PA:n pääministeri Rami Hamdallah.

Edellinen yritys nähtiin v. 2014, jolloin Hamas ja Fatah juhlallisesti julkistivat sopimusdokumenttinsa, jolla perustettaisiin yhteishallitus. Se oli nahkamuna.
PA/PLO:n ilman mandaattia hallitseva Mahmoud Abbas taisi saada kylmät varpaat, ja aloitti häikäilemättömän Gazan talouden kuristuskampanjan. Abbas kieltäytyi maksamasta Hamasin virkailijoitten palkkoja Gazassa, ja sitten Hamasin agentit sieppasivat kolme israelilaista yeshiva-opiskelijaa ja kylmästi murhasivat heidät. Kesällä 2014 Israel kävi lyhyen Protective Edge nimellä tunnetun sodan Hamasia vastaan. Abbas jatkoi Gazan kaistan kuristamista kieltäytyen toimittamasta sinne sähköä, mikä johti kriisiin terveyshuollon, vesi-ja viemärilaitteiden toiminnan keskeytymiseen ja yleiseen kaikkien välttämättömyystarvikkeiden puutteeseen. Israel toimitti kaiken aikaa satoja rekkalastillisia tarvikkeita ja ruokatarpeita Gazaan, mutta Egypti piti Rafahin terminaalin tiukasti kiinni terroristien pelossa.

Kairossa solmitun sopimuspaperin kaikkia yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta Hamas on jo todennut, ettei Hamasin sotilassiipeä ad-Din al Qassam prikaatia ole siirretty PA:n valvontaan. Kuka tulee valvomaan sen asevarastoja, joihin kuuluu sekä ulkomailta salakuljetettuj a että Gazassa valmistettuja raketteja ja ohjuksia sekä Hamasin kaivattamia tunneleita sekä Egyptiin että Israelin puolelle?

Artikkelissa todetaan, että jotain on kuitenkin muuttunut edellisistä. Hamasin johto on uusiutunut, Khaled Mashaal asuu ulkomailla. Hänen tilalleen valittiin Ismail Haniyeh Shati-ryhmästä, ja Yahya Sinwar Khan Younis pakolaisleiristä. Haniyen johtaa poliittista kenttää, Sinwar toimii pääministerin asemessa.
Mitä PA:n delegaatio saa aikaan Gazassa ja mihin Hamas lopulta tähtää, nähtäneen aikanaan. Hamas voi muuttaa toimintansa Hizbullahin tapaiseksi terrorijärjestöksi toimien Iranin tuella PA:n sisällä.
Sinwar sanoi, että hän ehdottomasti kannattaa sovintoa ja uhkaa "vääntää niskat nurin keltä tahansa, joka vastustaa sitä". Hän selittää, että Hamasin terrorijohtaja Mohammed Deif kannattaa sovintoa, kuten sotilassiiven komentaja. Hamas lupasi hajottaa Hamasin hallituksen, toimeenpanevan komitean, jo ennen Abbasin puhetta YK:n täysistunnossa, mitä Sinwar pitää suurena myönnytyksenä PA:lle. Hamas on kuitenkin kansainvälinen organisaatio, jonka kokeilu Gazassa ei välttämättä heikennä sen asemaa, päinvastoin se voi seurata Hizbullahin esimerkkiä osallistumalla Fatahin rinnalla poliittiseen elämään säilyttäen sotilaallisen asemansa, mikä parantaisi sen asemaa kansainvälisesti. Mohammed Dahlanin asema on auki.
https://www.timesofisrael.com/sick-of-running-gaza-hamas-may-be-aiming-to-switch-to-a-hezbollah-style-role/,

03. KURDIEN äänestettyä 97 %:n enemmistöllä alueensa itsenäistymisen puolesta Irakin kurdialueen ympärillä sijaitsevat valtiot ja järjestöt ovat alkaneet
käytännössä toteuttaa uhkauksiaan ja varoituksiaan, joita ne antoivat ennen äänestystä. Tarkkailijat ennakoivat, etteivät kaikki kuitenkaan toimi aivan aiempien esitystensä mukaisesti, sillä todellisuus harvoin vastaa kuvitelmia. Israel on ehkä selvimmin esittänyt myönteisen kantansa, mutta USA:n hallitus ei ole täysin julkistanut lantaansa. Trumpin hallituksen mukaan kurdien itsenäisyystoiveet tulevat hajottamaan aluetta entistä enemmän.
Irakin hallitus siirsi joukkojaan Kurialueen rajoille. Turkki uhkaa etnisellä puhdistussodalla, jos Kuristan perustetaan. Ensi askeleena on öljytoimitusten keskeyttäminen Turkin alueen kautta Välimerelle ennen sotilastoimia.

Hizbullahin pääsihteeri Hazzan Nasrallah sanoi puheessaan, että kurdien maanantaina suorittama referendum uhkaa useita rajavaltioita: Irakin lisäksi vaarassa ovat Turkki, Syyria ja Iran, joilla on laaja kurdivähemmistö.
Nasrallah arvioi puheessaan, että kurdien referendum vaikuttaa myös muihin valtioihin, mukaan lukien Saudi Arabia, jolla on laaja shia-muslimi-vähemmistö. Hän kritisoi kärkevästi Saudi Arabiaa, joka on Iranin veri-vihollinen ja jota sunnimuslimit pitävät vääräuskoisena.
Iran aloitti Kurdialueen painostuksen jäädyttämällä öljykaupan sen kanssa. Iran kielsi kuljetusyhtiöitä ja rekankuljettajia lopettamaan öljytuotteiden kuljettamisen Iranin ja Kurdistanin välillä.
'
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi lausunnossaan valittavansa, että Irakin kurdien juhlivan äänestystulosta myös Israelin lippuja heiluttaen. "Tämä osoittaa sen, että tämä hallitus (Irakin pohjoisosassa) jatkaa historiallisia suhteitaan (Israelin tiedustelujärjestön) Mossadin kanssa, että ne toimivat käsi kädessä" hän väitti. Turkin pelkona on, että sen omat kurdit aktivoituvat entistä yksimielisemmin kurdien itsenäisyyden ajamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/hezbollah-leader-kurdish-vote-will-sow-division-in-region/

04. UUTISIA LYHYESTI
• ISRAELIN poliisi pidätti aiemmin pidättämiensä kolmen lisäksi kolme muuta, joiden he uskovat syyllistyneen Tel Avivin Ichilov-sairaalassa tapahtuneeseen väkivaltaisuuteen, jossa tuohtuneitten potilaitten sukulaiset ja ystävät pahoinpitelivät kolmea turvallisuusvartijaa hakaten heitä ja katkoen ruumiinjäseniä. Poliisi löysi 3 viimeistä epäiltyä piileskelemässä asunnossa Bat Yamissa TA:n eteläpuolella.
Tilanne alkoi kolmen aikaan am torstaina 19-vuotiaan naispotilaan valitettua sairaalan henkilökunnalle, ettei hän ollut saanut kunnollista hoitoa. Nainen, joka oli isänsä seurassa, yritti siepata sairaanhoitajan kännykän, jolloin turvallisuusvartijat menivät väliin. Nainen luultavasti soitti sukulaisilleen, jotka puolen tunnin kuluttua saapuivat sairaalan ensiapusisäänkäynnin eteen vaatien päästä sisälle. Vartijoiden estettyä sen he pahoinpitelivät vartijoita paeten sitten paikalta. Turvallisuusvartijat saivat lieviä ja keskivaikeita vammoja. Poliisi pidätti naispotilaan ja hänen isänsä kuulusteluja varten. Sairaalan henkilökunta oli vähän ennen tilannetta pitänyt mielenosoituksen sairaalan ulkopuolella henkilökuntaa vastaan lisääntyneen väkivallan johdosta. Nainen oli uhkaillut henkilökuntaa aiemminkin.
https://www.timesofisrael.com/police-arrest-3-more-suspects-in-assault-on-tel-aviv-hospital-guards/
• Ruotsissa Gothenburgissa arviolta 600 avoimesti antisemitismiä kannattavan Nordic Resistance Movement (Pohjolan vastarintaliike NMR)) jäsentä ja kannattajaa marssivat täysin mustiin pukeutuneina yrittäen ulottaa marssinsa synagogan lähelle, minkä mellakkapoliisit estivät. Syntyneessä nujakassa yksi mellakkapoliisi haavoittui useiden muiden saadessa eriasteisia vammoja. Poliisi oli valmistautunut marssiin ja estivät 20:n Tanskasta ja Saksasta saapuneen henkilön pääsyn maahan osallistuakseen marssiin. Marssin aikataulua lyhennettiin, ettei se häiritsisi lähellä tapahtuvaa jalkapallomatsia. Polisi oli aiemmin ripustanut kaduille mainosjulisteita, joissa ihmisiä kehotettiin jäljittelemästä Saksan natsien marsseja 1930 -1940.

Vastamielenosoittajat pyrkivät useaan otteeseen ryntäämään poliisiketjujen läpi päästäkseen käsiksi NMR:n marssijoihin. Useita henkilöitä pidätettiin. He heittelivät poliiseja kohti pulloja, kiviä ja keppejä haavoittaen heitä. NMR:n jäsenet olivat kaiken aikaa mellakka-poliisin suojeluksessa, ja marssin jälkeen heidät kuljetettiin kiireesti pois Gothenburg-aukiolta estääkseen mellakoiden muuttumisen verisiksi tappeluiksi. Poliisi pidätti myös NRM:n johtajan Simon Lindbergin, jota vaaditaan vapautettavaksi välittömästi. Poliisi pidätti kaikkiaan n. 50 henkilöä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfgren sanoi Tallinnan EU-kokouksen yhteydessä antamassaan lausunnossa, että paljon enemmän on tehtävä natsismin ja ääriainesten nousun estämiseksi.
https://www.timesofisrael.com/hundreds-of-anti-semites-march-in-sweden-on-yom-kippur-50-arrested/
• New Yorkissa marssittiin rodullisen tasa-arvoisuuden puolesta Jom Kippurina muutamien juutalaistenkin osallistuessa siihen sunnuntaina. https://www.timesofisrael.com/with-racial-justice-march-on-yom-kippur-some-jewish-groups-opt-for-sunday-in-ny/
• Liikuntavammaiset eivät olleet täysin tyytyväisiä hallituksen tarjoukseen heidän asemansa parantamiseksi, ja järjestivät uuden mielenosoituksen sunnuntaina Tel Avivissa. He sulkivat Hasira-risteyksen Herzliassa aiheuttaen liikenteelle suuria vaikeuksia. Mielenosoittajat sanoivat, ettei heitä oltu kutsuttu hallituksen neuvotteluihin, ja siksi tilanne ei ole muuttunut miksikään.
Netanyahun "historiallisen" tarjouksen mukaan 244 000 vammaista saavat 700 – 1800 NIS kuukaudessa lisää 4 osassa vuosina 2018 -2021 yhteensä 4.2 miljardia NIS. 60 %:n vammainen saa 2 100 NIS lisää v, 2021 saakka, täysin hoitoa tarvitsevat + 4 500 NIS kuukaudessa. https://www.timesofisrael.com/rejecting-deal-some-disabled-protesters-vow-to-keep-blocking-roads/
• Vuosisatojen ajan oloihinsa tyytyneet tai alistetut etniset ja muut vähemmistöryhmät ovat maailmalla yleistyneen vapausaatteen aktivoimina rohkaistuneet noustakseen vaatimaan heidän asemansa huomioimiseksi ja mahdollisesti itsemääräämisoikeuden saavuttamiseksi, eivätkä Espanjan Catalonian asukkaat ole siinä jääneet sivuun. Itsenäisyyspyrkimyksiä on ollut siellä jo kauan.

Cataloniassa oli tarkoitus pitää referendum, neuvoa antava äänestys sunnuntaina samaan tapaan kuin kurdialueilla Irakissa aiemmin.
Espanjan perustuslakioikeus on siirtänyt vaalit ja Espanjan keskus-hallitus sanoo, että vaalit ovat laittomat. Catalonian asukkaat ovat kuitenkin päättäneet äänestää kaikesta huolimatta, ja he ovat kokoontuneet ilmoitettuihin äänestyspaikkoihin, kouluihin, poliisiasemille ja muihin, vaikka hallitus sanoo, että useimmat niistä ovat sinetöidyt eikä virkailijoita ole paikalla. Äänestyspäätös tehtiin syyskuun alussa, ja jännitys on noussut siitä alkaen. Polisin ohjeiden mukaan väkivaltaa tulee välttää. Poliisilla on oikeus takavarikoida äänestyslippuja ja – laatikoita, mikä voi aiheuttaa väkivaltaa. Espanjan hallitus vastustaa Catalonian itsenäisyyttä siksikin, että sen osuus valtion kassaan on viidennes Espanjan 1.1 triljoonan E:n budjetista.

Oikeusistuimet ja poliisi ovat yrittäneet mitätöidä äänestyksen teknisen suorittamisen takavarikoiden äänestyslippuja ja pidättäen avainhenkilöitä, sekä purkaen internetyhteyksiä äänestyspaikoille internetin kautta tapahtuvan äänestyksen estämiseksi. Espanjan jouduttua syvenevien talousvaikeuksien kouriin, Catalonian asukkaat katsovat, että he pärjäävät paremmin ilman keskushallintoa. Catalonian aktivistit vakuuttavat, että jos kyllä äänet voittavat, he julistavat maan itsenäiseksi 48 tunnin kuluessa.
Catalonian virkailijat eivät ole asettaneet minimi-äänestysmäärää, mutta toivovat, että yli 2.3 miljoonaa äänestää, kuten 2014 näyte-vaaleissa. Äänestyskelpoisia on kaikkiaan 5.3 miljoonaa.
Espanjan ulkoministeri Alfonso Dastis sanoo yksioikoisesti, että Catalonian äänestys on laiton, eikä ansaitse kansainvälistä huomiota. https://www.timesofisrael.com/defying-police-catalans-gather-at-polling-stations-for-separation-vote/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN Jerusalem 19 -27; Tiberias 22 -34; Suolameri27 -34; Eilat 24 -36 +C-astetta, huomenna 17 -30 Jerusalemissa.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019