Friday, October 06, 2017

PERJANTAI 06.10.2017

PERJANTAI 06.10.2017
01. MEINAA tässä mennä päivät sekaisin, kun aina on pyhäpäivän tai sapatin aatto. Mutta hyvä se vain on, ettei pääse jämähtämään paikoilleen, kun aina on oltava varpaillaan, ettei töppää. Elämme siis keskellä succot-viikkoa, joka jatkuu vielä useita päiviä päättyäkseen korkeasti pyhään päivään ensi viikolla.

02. Eipä näytä olevan helppoa USA:n presidentti Donald Trumpillakaan, joka joutuu toistuvasti selvittelemään maataan kohdanneita katastrofisia luonnononnettomuuksia ja sen ohessa tekemään koko maailmaa koskevia päätöksiä, usein vastoin läheisten ministeriensä ja neuvonantajiensa suosituksia.

Trumpin tulee ennen 15.lokakuuta esittää kongressille, onko Iran noudattanut JCPOA:n nimellä kulkevan kansainvälisen sopimuksen Irania koskevia velvoitteita. Jon hän katsoo, ettei Iran ole elänyt niiden mukaan, kongressi voi määrätä uusia Iranin vastaisia pakotteita, ja Iran voi toteuttaa uhkaksensa vetäytyä pois sopimuksesta ja jatkaa kesken jääneitä uraanin rikastustoimia nopeilla sentrifugeilla, mikä nopeuttaa ydinpommin vaatimaan 90 %:n tasoon rikastetun uraanin määrän kasvattamista. Iranin presidentti Hassan Rouhani vakuuttaa, että Iran voi muutamassa päivässä aloittaa uudelleen rikastustoimet, jos niin päätetään.

Kuten Caroline Glick selittää aamun kolumnissaan "Trump ja Obaman kolmas kausi", ongelman ydin siinä, ettei ole todellista eroa Obaman ja Trumpin välillä, ei Lähi-Idässä eikä muuallakaan, eikä USA lopultakaan tiedä, mikä tilanne on Iranissa, sillä sopimuksessa vaadittuja IAEA:n tarkastuksia ei ole voitu suorittaa, koska Iran on määritellyt tarkastuspaikat sotilaallisiksi kohteiksi, eikä hyväksy niihin ulkopuolisia tarkastajia. IAEA on joutunut antamaan lausuntonsa Iranin antamiin tietoihin perustuen. http://www.jpost.com/Opinion/COLUMN-ONE-Trump-and-Obamas-third-term-506779,

03. Puolustusministeri Jason Mattis sekä ulkoministeri Rex Tillerson ovat antaneet Irania puoltavan lausuntonsa. Presidentti Trumpin ja hänen avainministeriensä välille näyttää olevan pahaa verta. Trump joutui keskiviikkona ikävän raivontunteen valtaan kuultuaan, että Tillerson kutsui häntä nimellä "moron", joka tarkoittaa heikkolahjaista tai debiiliä. Trump antoi Amerikan poikapartiolaisia koskevan poliittisen arvion. Tillerson johti partiojärjestöä aikoinaan, eikä voinut niellä Trumpin väheksyvää lausuntoa.
Sekä Mattis että Tillerson tunnettiin ennen nimittämistään korkeisiin virkoihinsa suorasanaisiksi miehiksi, jotka eivät aina harkitse sanojaan, mitä heiltä kuitenkin odotetaan.

Tillerson pyrki tasoittelemaan aiheuttamaansa hämminkiä ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa todeten, että Trumpin hallitus on saavuttanut useita merkittäviä diplomaattisia ansioita 9 kuukautta kestäneen kautensa aikana. Hän kielsi koskaan aikoneensa erota toimestaan ylistäen päällikköään älykkääksi haluamatta palata NBC:n julkaisemaan tilanteeseen, jossa hän NBC:n mukaan esitti kriittisen arvion Trumpista. Ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert kielsi Tillersonin solvaavan lausunnon todeten, ettei sellaista koskaan tapahtunut.

Presidentti Trump järjesti torstaina hätäisesti valmistellun tiedotustilaisuuden ja sen jälkeisen photo-op tilaisuuden, johon journalistit koottiin valtion suureen ruokasaliin, jossa Trumpin kutsumat johtavat sotilasupseerit illastivat vaimoineen. Tilaisuuden tarkoituksena oli osoittaa hyvien suhteiden jatkumisen presidentin ja korkeiden upseerien välillä ajoittaisista kärkevistä lausunnoista huolimatta.
Trump osoitti sanansa journalisteille saatuaan heidät ruokasaliin todeten: "Herrat lienevät tietoisia, mitä tämä tarkoittaa? Voisiko se olla tyyntä myrskyn edellä"?
"Minkä myrskyn, herra presidentti" heitti eräs reportteri. "ISIS? PohjoisKorea? Iran?" jättäen kysymykset leijumaan ilmaan.
"Tulette pian tietämään sen" presidentti vastasi.
Trump antoi samalla tunnustusta korkeille upseereille todeten: "Meillä on maailman suuria sotilashenkilöitä tässä huoneessa, kuten voin teille todeta".
Aiemmin torstaina Trump oli kiitellyt kokoontunutta upseeri-joukkoa, heidän mukanaan puolustusministeri ja armeijan yleisesikunta-päällikkö - todeten, että he keskustelevat kiireisistä sotilas-kysymyksistä, jotka maata kohtaavat, niiden mukana PohjoisKorea ja Iran. Hän sanoi, että "suurta edistystä on saatu aikaan IS:n ryhmittymän suhteen, kuten media tulee pian havaitsemaan".

Trump käsitteli lyhyesti PohjoisKoreaa todeten: "Me emme voi antaa tämän diktatuurin uhkailla maatamme tai liittolaisiamme kuvaamattoman suurilla ihmisuhreilla. Me tulemme tekemään, mitä meidän tulee tehdä sen estämiseksi, ja se tulee tapahtumaan, jos välttämätöntä, uskokaa minua". Hän sanoi odottavansa noita huoneessa olevia laatimaan hänelle useita sotilaallisia optioita, ja jos niin tarvitaan, paljon nopeammalla aikataululla".
https://www.timesofisrael.com/trump-during-photo-shoot-talks-of-calm-before-the-storm/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Elkanan juutalaisyhteisöstä kotoisin ollut juutalaismies 69-vuotias Reuven Schmerling meni työasioissa Israelin arabikaupunkiin Kfar Qassem. Hänen kuoliaaksi puukotettu ruumiinsa löydettiin keskiviikkona varastosta. Shin Bet asetti kiellon asian julkistamiseen tapahtumien yksityis-kohdista, mutta hänen perheensä jäsenet uskovat, että se oli ilman epäilyä terroriteko. Hänet haudattiin kotikaupunkiinsa Elkanaan Samariassa perjantaina ilta-päivällä. Hän olisi täyttänyt 70 vuotta succotin aikana, kuten joka vuosi. Nyt syntymäpäivän juhla muuttui surupäiväksi.
Schmerlingin ruumis löydettiin keskiviikkona iltapäivällä, hänen ruumiissaan todettiin väkivallan merkkejä. Hän omisti puu/kivihiilibisneksen Kvar Qassimissa, ja hänen ruumiinsa löysi hänen poikansa yhdestä varastosta ilmoittaen asiasta poliisille ja hätäapupalvelulle. Hänellä oli 4 lasta. https://www.timesofisrael.com/family-of-jewish-man-murdered-in-kafr-qassem-convinced-it-was-terrorism/
• IDF perui osan aiemmasta täydellisestä liikennekiellosta Juudean ja Samarian sekä Gazan alueiden ja Israelin välillä succot-loman aikana ja ilmoitti torstaina antavansa osalle työntekijöistä Juudean ja Samarian alueilla luvan päästä työpaikoilleen 11 päivää kestävän kiellon aikana. Muutamat ministeriöt olivat pyytäneet tätä. Kielto alkoi 12.lokakuuta klo 1200, ja loppuu 14.lokaskuuts keskiyöllä. https://www.timesofisrael.com/some-palestinian-workers-to-be-permitted-israel-entry-amid-holiday-closure/
• Hamasin jäsen Saleh al-Aroun oli niiden Hamas-johtajien joukossa, jotka karkotettiin Qatarista aiemmin tänä vuonna. Hamas päätti antaa tunnustusta hänen rohkealle toiminnalleen ja nimitti hänet Hamasin poliittisen toimiston apulaisjohtajaksi Ismail Haniyehin alaisuudessa. Hänen aiempi tehtävänsä oli toimia terrorijärjestön Israelin Länsi-rannan operaatioitten johtajana. Hamasin poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal erosi toimestaan toukokuussa tänä vuonna.
Arourin uskotaan suunnitelleen kolmen juutalaisen yeshiva-opiskelijan sieppaamisen ja murhan 2014, mikä johti 2014 kesäsotaan Protective Edge. Arouri muutti Qatarista Libanoniin ja hänet havaittiin Beirutissa elokuussa. Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo, että Arouri jatkaa terrori-iskujen suunnittelua, ja pyrkii syventämään suhteita Hamasin ja Hizbullahin välillä. Arouri kärsi useita tuomioita Israelin vankiloissa, ja hän oli yksi Gilad Shalitin vapauttamisoperaationn yhteydessä 2011 vapautetusta 1027 terroristista. Arouirin nimitys Hamasin johtajistoon ei lupaa hyvää Israelille, etenkin jos Hamasin ja PA:n välinen sopimus toteutuu ja Gaza ja Länsiranta joutuvat yhteisen Fatahin johtaman hallituksen alaisiksi. https://www.timesofisrael.com/hamas-appoints-alleged-west-bank-terror-chief-as-deputy-leader/
• Israelilaiset nuoret muodostavat yöllisiä partioita Amerikasta maahan levinneen oudon klovni-villityksen vastapainoksi. Klovneiksi pukeutuneet ja naamioituneet nuoret ovat aiheuttaneet paniikkia ja pelkoa väijyessään pimeillä kujilla ja pelotellen etenkin lapsia ja nuoria. Partioita on koottu rantakaupungeissa, joihin villitys on pahimmin pesiytynyt. https://www.timesofisrael.com/israeli-teens-form-night-patrols-as-clown-panic-sweeps-country/
• Sodan kurimuksessa elävän Syyrian joukkue sai viimeislillä minuuteilla ennen peliajan loppumista toiveen kiistan-alaisen rangaistuspotkun ansiosta, joka vieri maaliin. Maali nosti Syyrian toiveet päästä tasoihin Australian kanssa Maailman Cupin kisailussa. Ottelu pelattiin Sydneyssä torstaina. Peli päättyi tasan 1 – 1 Omar al Somanin junaillessa 85. minuutilla tuomitun rangaistuspotkun maaliin. https://www.timesofisrael.com/soccer-disputed-penalty-lifts-syria-world-cup-hopes/
• Saudi Arabian iäkäs ja sairaalloinen kuningas Salman vieraili Moskovassa torstaina keskustellen presidentti Vladimir Putinin kanssa. Historialliseksi luonnehditussa tapaamisessa Salman kritisoi arkkivihollistaan Irania, jonka kanssa Venäjällä on liittosuhde. Salman antoi tukensa kahden valtion ratkaisulle Israelin ja PA/PLO/HAMAS välisessä ongelmassa. Hän solmi vierailun yhteydessä miljardin USD puolustus- ja energiasopimuksen Venäjän kanssa. Saudit ovat järjestelmällisesti vaatineet Assadin eroa, koska Syyrian presidentti Hafez al-Assad oli Libanonin entisen pääministerin, saudimonarkian ystävän. Rafik Haririn murhaiskun takana 14.02.2006. Saudi Arabia ja Venäjä ovat usein olleet nenät vastakkain Afganistanissa, Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä ja vastakohtaisuuksia on edelleenkin, mutta kylmät realiteetit ovat pakottaneet maita etsimään yhteisiä intressejä USA:n jättämän aukon täyttämiseksi. Saudeilla on rahaa ja Venäjällä on pitkälle kehitettyjä ydinaseita, ja Venäjän aseteollisuuden tuotteita, joita saudit tarvitsevat Iranin vastapainoksi. Yhdistävä tekijä on myös öljy, jonka hinnasta molempien maiden talous on riippuvainen. Saudit voivat vaikuttaa hinnan nousemiseen OPEC:n jäsenenä, mistä molemmat hyötyvät. Turkin presidentti Recep Tyyip Erdogan puolestaan lähestyy Irania tehden virallisen vierailun sinne äskettäin. https://www.timesofisrael.com/in-moscow-saudi-king-slams-iran-signs-billion-dollar-defense-energy-deals/
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem14 -24, Tiberias18 -29; Suolameri 23 .33; Eilat 21 .32
+C-astetta. Huomenna 16 -26; aurinkoinen sää jatkuu.

Arabit ja beduiinit – jotka pitävät itseään aitoina arabeina –
jatkavat Israelissa vuosituhantista perintöään ratsioiden
suorittamiseksi naapuriyhteisöihin, mikä oli yksi keskeisitä
tulonlähteistä erämaassa asuessaan. Äskettäin beduiini teki
ratsian juutalaisen omistamalle viinitilalle varasten 250 kg
viinirypäleitä ja pahoinpidellen omistajaa. Arabien harjoittama
varastaminen juutalaisista maatiloista on vaikea ongelma, ja
he harrastavat sitä muutenkin, kuten autojen varastamista.
Maailmalle tulvan tavoin rynníneet muslimit vaativat sharialain
toteuttamista kaikissa maissa, joihin he menivät. Olisi viisasta
toteuttaa sharialakia muslimeihin, mutta ei muihin.
Annettakoon se heille, Jospa se hillitsisi heidän varastamis-
intoaan j a auttaisi heitä luopumaan Aatamin aikaisista
tavoistaan.
http://www.jewsnews.co.il/2017/10/06/more-demands-
muslim-migrants-angrily-declare-we-want-sharia-laws-in-non-
muslim-countries.html
,No comments: