KESKIVIIKKO 25.10.2017

KESKIVIIKKO 25.10.2017
01. ISRAELIN Knesset aloitti talvikauden istunnot maanantaina. Sillä on monia haastavia lakiesityksiä pohdittavanaan, joista viimeisin koskee esitystä, jolla istuvaa pääministeriä vastaan ei voitaisi aloittaa rikostutkimuksia. Toinen koskee Israelia juutalaisena valtiona (nation state).
Presidentti Reuven Rivlin varoitti avajaispuheessaan hallituksen "kumousyrityksistä" demokratiaa vastaan. Toiseksi hän puuttui pyrkimyksiin vaimentaa "pirtinvartijoita" – mediaa ja korkeinta oikeutta. Rivlin muistutti, että Knesset edustaa itsenäisyyttä, Israelin kansaa, kaikkia Israelin kansalaisia, ja tässä rakennuksessa toimivien tulee muistaa, että he vastaavat Israelin kansalle. "Näitä erinomaisia ihmisiä, joita meillä on etuoikeus edustaa" Rivlin totesi puheessaan kansanedustajille ja kutsuvieraille.
Hän valitti puheessaan poliittisia johtajia valtion instituuttien heikentämisestä hyökäämällä niitä vastaan kapeista poliittisista motiiveista johtuen poliittisen edun saavuttamiseksi: "Poliittisesta ammattivirkailijoista valtion tarkastajaan; poliittisesta korkeimmasta oikeudesta poliitikoihin: poliittisiin turvallisuus-joukkoihin; jopa poliittisiin puolustusjoukkoihin, IDF, ne ovat poliittisia – koko maa ja sen instituutiot – ovat poliittisia".
Pyrkimyksiä heikentää korkeinta oikeutta ja rajoittaa median vapautta Rivlin vertasi siihen, miten korkeimman oikeuden presidentti Ahaton Barak v. 1996 laajensi sen oikeutta kaataa Knessetin laatimia lakeja.
Hän kertoi varoittaneensa Barakia - kuten hän sanoi - vallankaappauksen julistuksesta, "yrityksistä siirtyä toisen valtion- hallínnon alueelle, mikä aiheuttaa kaoottisen demokratian todellisuuden, systemaattisen ja vaarallisen kaaoksen". Hän katsoo nykyisen tilanteen vasta-vallankumouksellisena, historiallisena aaltoliikkeenä, jolla pyritään purkamaan aiempaa kehitystä, ja kuten näyttää, korkeimman eliitin päätöksestä vallitsevan tasapainon muuttamiseksi".

Presidentti Rivlinin avajaispuhe aiheutti kriittisiä kommentteja puolueitten edustajilta ja Knessetin jäseniltä. Hallitusyhteistyön koordinoija David Biton (Likud) valitti, ettei presidentti ole ollut hallituksen tukena viime aikoina. Poliitikot syytivät Rivliniä poliitikkojen väheksymisestä, mikä vahingoittaa demokratiaa. Juutalainen koti puolueen johtaja Naftali Bennett oli yksi niistä, jotka hyväksyivät Rivlinin määritelmän korkeimman oikeuden pyrkimyksistä ohittaa Knessetin valtaoikeudet. https://www.timesofisrael.com/opening-knesset-rivlin-warns-of-government-coup-against-democracy/

02. Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisyhteisöjen johtajat pystyttivät protestiteltan pääministeri Netanyahun Jerusalemin asunnon ulkopuolelle tiistaina vaatien, että pääministeri asettaa välittömästä tarvittavat varat kesken jätettyjen ohitusteiden ja muiden turvallisuusjärjestelyjen toteuttamiseksi Juudeassa ja Samariassa.
Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan, jota tukevat kaksi alueneuvostojen puheenjohtajaa sekä terrorihyökkäyksissä omaisiaan menettäneiden perheiden edustajia, esittivät vaatimuksen pääministeri Netanyahulle 300 miljoonan NIS (85 miljoonaa USD) siirtämiseksi kaksi vuotta sitten juutalais-neuvostojen puheenjohtajille lupaamansa turvallisuuspaketin mukaisesti.
Hän viittasi lausunnossaan pääministerin Knessetin avajais-puheessaan mainitsemiin vasemmistolaisiin hapannaamoihin (sour-pushies) joitten mielestä kaikki on huonosti maassa, todeten, että näitä hapannaamoja on muuallakin: "Ikäväkseni minun on informoitava pääministeriä, että vasemmistolaisten ohelle maassa on puoli miljoonaa hapannaamaa Juudeassa ja Samariassa. Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset eivät saa heille kuuluvia perusoikeuksia turvallisuudesta. Isänmaallinen kansanosa voitti vaalit luvaten samalla päällystää nuo maantiet sekä rakentaa juutalaisyhteisöjä".
Terrorihyökkäyksissä omaisiaan menettäneiden perheiden jäsenet vaativat turvallisuuskameroiden asentamista teiden varsille Juudeassa ja Samariassa, käsipuhelintornien rakentamista avun pyytämisen helpottamiseksi hätätapauksissa, sekä kesken -jääneiden ohitusteiden päällystämistä, joilla voitaisiin välttää yhteenotot arabikylissä asuvien arabien kanssa.
"Kehotan sinua, herra pääministeri, katsomaan lasteni silmiin, katsomaan omaisiaan menettäneiden surevien perheiden silmiin.
Kuinka monen entisten lisäksi täytyy tulla murhatuksi tämän maan teillä, ennen kuin nuo ohitustiet saadaan valmiiksi?" sanoi Hadas Mizrachi, jonka puoliso Baruch murhattiin lähellä Hebronia hänen ollessaan matkalla perheensä seder-aterialle huhtikuussa 2014. Hän lupasi lapsineen istua protestiteltassa, kunnes asian puututaan hallituksen taholta.

Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi työskentelevänsä varojen löytämiseksi, mutta että infrastruktuurin rakentaminen vie aikaa. Netanyahu lupasi pari päivää aiemmin etsiä tarvittavat varat vaikka siirtämällä niitä muista kohteista. Pääministeri on joutunut kritiikin kohteeksi siksi, ettei hän ole hyväksynyt rakennuskohteita Juudeaan ja Samariaan lupauksistaan huolimatta ja on sen tähden arka arvostelulle.
https://www.timesofisrael.com/settler-leaders-mount-tent-protest-outside-pms-house-over-security-funds/

03. Commonwealth sotilaitten Australiasta ja Uudesta Seelannista sotaan natseja ja niiden liittolaisia vastaan Israelin maassa taistelleiden jälkeläisiä matkusti Israeliin osallistuakseen Bersheban taistelujen satavuotisjuhlallisuuksiin. Juutalainen Kansallisrahasto Keren Keyemet L´Israel ja JNF Australia vastaavat sadan hengen ryhmästä, johon kuuluu sotilaitten jälkeläisiä, tutkijoita, ja poliitikkoja, 10 päivän kestävien juhlallisuuksien aikana kunnioittaakseen ANZAC nimellä tunnettua kampanjaa Israelissa. Australialaiset ja uusiseelantilaiset kevyet ratsujoukot tukivat brittijoukkojen taistelua natsiarmeijoita ja Ottomaani-imperiumin sotilaita vastaan toisen maailmansodan aikana.

Kaksitoista matkaan osallistunutta ovat Rona Tranby säätiöstä, kielimurre-historiajärjestöstä, joiden päämääränä on tallentaa Australian alkuperäasukkaitten ANZAK sotilaitten jälkeläisten kertomuksia, joista monet eivät saaneet samoja oikeuksia ja huomiota kuin Euroopasta muuttaneiden jälkeläiset.
Doris Paton Qeenslandistä, kertoo perheen kertomuksia isoisoisänsä kertomuksia neljän vuoden ajalta Palestiinassa 1915 – 1919 välisenä aikana.
Alkuperäkansan miehenä hänen isosisoisänsä kuvitteli, että palkkioksi osallistumisestaan sotaan hänelle annettaisiin maata, mikä ei koskaan toteutunut. Hän oli erittäin hyvä ratsastaja ja hevosten käsittelijä. Doris Paton kertoo, että isoisoisän perhe joutui asumaan lähetysasemalla, kuten intiaanit heille varatuissa reservaateissaan USA:ssa. Päästäkseen eroon jatkuvasta valvonnasta ja häväistyksestä isoisänisä päätti ilmoittautua armeijaan. Ollessaan Palestiinassa häntä kohdeltiin tasavertaisena toisten sotilaitten kanssa, mutta palattuaan kotiin hänet ja hänen palveluksensa unohdettiin, ja hänet palautettiin entiseen rooliin alkuperäisenä Australian kansan jäsenenä.
Doris Paton sanoo halunneensa tulla Israeliin saadakseen aitoa todellisuutta suunnittelemalleen kirjalle isoisoisästään.

Peta Flynnin isosetä Charles Fitzroy Stanford taisteli Beersheban taisteluissa. Hän kertoo, etteivät australialaiset ole olleet kovin kiinnostuneita pienemmistä taisteluista Palestiinasta, heitä kiinnostivat Galician tai Gallipolin taistelut. Satavuotisjuhlat tuovat esiin uusia asioita, miten kaikki todellisuudessa tapahtui.
Asioitten tutkimista vaikeuttaa se, että monet alkuperäasukkaat ilmoittivat olevansa eurooppalaisia, joten heidän tarkka määränsä on jäänyt historian hämärään. Flynnin isosetä Charles kuului Australian kevyitten ratsuvakijoukkojen 12. rykmenttiin.

Historioitsijat arvioivat, että 1000 noin 4 500 Australian sotilaista olivat alkuperäasukkaita. Aluksi heitä ei huolittu armeijaan, jonka johdosta he ilmoittivat olevansa eurooppalaisia. Alkuperäasukkaat halusivat ratsujoukkoihin, sillä he käsittelivät niitä kotonaan.
Beersheban taistelujen 100-vuotisjuhla pidetään Beershebassa 31.10., ja niihin osallistuvat pääministeri Netanyahu sekä Australian ja Uuden Seelannin johtajia.
Beersheban taistelut olivat tärkeitä, sillä ottomaanijoukkojen karkottaminen sieltä avasi tien kenraali Allenbyn joukoille Jerusalemin miehittämiseksi.
Juhlien aikana toteutetaan 100 km:n pyöräretki "Ride Like on ANZAK" lahjoitusten keräämiseksi, seuraten polkuja, joita myöten sotilaat ratsastivat Beershebaan. Beersheban taistelujen ohella toinen taistelu, joka käytiin Tzenachin omistuksesta, oli tärkeä. Tzenachin rautatieasema, joka rajennettiin1905 osana Hejazin rautatien Välimeren osana Damaskoksesta Mekkaan, oli tarkoitettu kuljettamaan palestiinalaisia pyhiinvaeltajia Mekkaan.

Rautatieasema oli myös alueen vahvin rakennus, joten sekä saksalaiset että ottomaanit halusivat saada sen haltuunsa.
Tzen, ach asemaa puolustivat saksalaiset sotilaat, joilla oli konekiväärejä ja runsaasti käsikranaatteja. Ratsujoukot hyökkäsivät kahdesta suunnasta, idästä ja lännestä. Saksalaiset taistelivat erittäin päättäväisesti, mitä lisäsi runsas rommin käyttö. Lopulta australialaiset voittivat vaikka puolustajilla oli ylivoima. Taistelussa kaatui 15 australialaista, ja 98 saksalaista. Kolmannes 700 sotilaasta haavoittui.
Rautatieaseman rakennus tuhoutui Israelin itsenäisyystaistelujen aikana 1948.
https://www.timesofisrael.com/in-israel-descendants-of-aboriginal-anzac-soldiers-retrace-forgotten-stories/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Knessetin päätöksellä binary-optiot julistettiin laittomiksi Israelissa. Option toimitsijoille annettiin aikaa kolme kuukautta kääriä laitteensa kokoon tai joutua vankilaan. Maanantaina tehdyllä Knessetin päätöksellä lopetetaan laaja monimiljardin USD arvoinen liiketoiminta, joka on raunioittanut miljoonien ihmisten elämän maailmalla. Binary-optioiden keskus oli Israelissa ja se sai rauhassa hoitaa laajoja liiketoimiaan vuodesta 2007 lähtien. Yli 20 israelilaista on pidätetty osallisuudesta toimintaan. FBI pidätti äskettäin binary-optioitten toimitusjohtajan Lee Ekbazyn JFK:n lentoasemalla USA:ssa. https://www.timesofisrael.com/israel-bans-entire-binary-options-industry-finally-closing-vast-10-year-fraud/,
• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley totesi, että Venäjä taas kerran asettui tukemaan diktaattoreita ja terroristeja käyttäessään veto-oikeuttaan lopettaakseen Syyrian kemiallisten aseitten tutkimukset. Tämä olo 9. kerta, kun Venäjä esti tutkimusten suorittamisen Syyriassa. https://www.timesofisrael.com/russia-veto-puts-an-end-to-syria-chemical-weapons-probe/
• Itävallan konservatiivisen Kansanpuolueen johtaja Sebastian Kurz sanoi tiistaina, että hän pyrkii saamaan hallituksen aikaan oikeistolaisen Freedom-puolueen kanssa. Tämä tarkoittanee sitä, että Itävalta tulee tiukentamaan siirtolais-politiikkaansa, sen valvontaa sekä karkottamaan maasta nopeammin ne, joilta pääsy on estetty. Taustalla on pelko radikaalin islamin agenttien pääsy maahan siirtolaisiksi naamioituneina. https://www.timesofisrael.com/austrias-kurz-seeks-coalition-with-right-wing-freedom-party/
• New Jersey syytti tiistaina yhden kaupunkinsa ja sen Mahwah lähiön neuvostoa äskettäin antamistaan säännöistä, joita se laittomasti kohdistaa juutalaista yhteisöä vastaan läheisestä New Yorkista, verraten sitä 1950 ajan valkoisten suorittamaan maalaisten karkottamiseen, pyrkiessään pitämään mustat poissa asuinalueiltaan. Valtion mukaan Mahwah rikkoi New Jerseyn Green Acres lakia kieltäessään asukkaita puistoista. Kiellon kohteet ovat ortodoksijuutalaisia. https://www.timesofisrael.com/new-jersey-sues-town-for-discrimination-against-orthodox-jews/
• Jännitys Kauko Idässä jatkuu kireänä. Japanin puolustusministeriö julkaisi äskettäin lausunnon, jossa se pitää tilannetta erittäin kriittisenä ja vaarallisena. Japani on yksi lähes varmoista kohteista, jos Kim Jong Un antaa käskyn ohjusten ampumiseksi, amerikkalaisten asemien ja tukikohtien ohella. USA otti B-52 raskaat pommittajansa pois säilöstä ja viimeistelee niitä ydinpommeilla ensimmäistä kertaa kylmän sodan loppumisen jälkeen. Presidentti Trump vakuutti sunnuntaina maansa olevan niin valmis kuin se voi olla. Sanasota Trumpin ja Kim Jong UN:n välillä uhkaa muuttua sodaksi ydinaseilla. Kenraali David Goldfein sanoo, että valmistelut ovat enemmän tulosta maailman yleistilanteesta, eikä niinkään jostakin erilois-tilanteesta vakuuttaen, että USA valmistautuu kaiken varalle. "Maailma on vaarallinen paikka ja meillä on ihmisiä, jotka avoimesti puhuvat ydinaseitten käyttämisestä. Maailma ei ole enää kaksinapainen, sillä uusia uhkatekijöitä nousee, joilla on ydinasevalmius. On entistäkin tärkeämpää, että onnistumme tässä tehtävässämme." https://www.timesofisrael.com/trump-says-us-prepared-for-anything-vs-north-korea/
• Arkeologian ja luonnonsuojelun aktivistit ovat nousseet Hamasin suunnitelmia vastaan Gazan kaistalla pronssiajalta olevan asuinalueen raunioitten muuttamiseksi sotilaalliseksi tukikohdaksi. Arkeologi Moain Sadeq sanoo, että Tell es-Sakan alue lähellä Gazan kaupunkia on ainutlaatuinen. Se lienee ollut ainoa varuskuntakaupunki Kanaanin maassa, joka asutettiin 3200 – 2000 eKr. hän arvioi. Hamasin suunnitelmat kohteen muuttamiseksi tukikohdaksi saatiin pysäytetyiksi, mutta kukaan ei tiedä, kuinka kauaksi aikaa. Islamin ideologia ei missään ole suosinut muinaisten raunioitten ja kulttuurin saavutusten suojelua, kuten on havaittu Saudi Arabiassa ja viimeksi Syyriassa ja Irakissa. https://www.timesofisrael.com/gaza-bronze-age-remains-disappearing-under-concrete,/ https://www.timesofisrael.com/mystery-ancient-stone-structures-spotted-in-saudi-desert/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem14 -24; Tiberias 19 -32; Suolameri 22 -32; Eilat 20 -32 +C-astetta. Huomenna on parin asteen verran enemmän.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019