Wednesday, October 04, 2017

KESKIVIIKKO 04.10.2017

KESKIVIIKKO 04.10.2017
01. JUUTALAISTEN pyhät juhla-ajat jatkuvat Mooseksen kirjoissa annettujen ohjeitten ja lakien mukaan. Juutalaiset ovat viettäneet niitä vuosisadasta toiseen myös karkotuksessa (galut) eläessään, mutta ne ovat saaneet aivan toisenlaisen merkityksen Israelin maassa, jossa koko kansa pyrkii noudattamaan niitä.
Tänä iltana kukon hätistellessä kanojaan yöpuulle alkaa Lehtimajanjuhla (Succot); sen ensimmäinen ja seitsemäs päivä ovat korkeasti pyhiä, eikä silloin sallita minkään työn tekemistä. Näitä päiviä vietetään Herran kunniaksi, joka suojasi juutalaisia matkalla Pyhään Maahan päivällä pilvillä ja yöllä tulen loisteella.
"Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: Puhu israelilaisille ja sano: Tämän seitsemännen kuun (Tishdey) viidentenätoista päivänä on Lehtimajanjuhla Herran kunniaksi; se kestää seitsemän päivää. Ensimmäisenä päivänä pidettäköön pyhä kokous, älköön yhtäkään askaretta toimitettako sinä päivänä". (3Ms23:34 -35) Muistona siitä, että juutalainen kansa asui 40 vuotta tilapäisissä majoissa erämaassa, sen tulee rakentaa lehtomaja, jossa heidän tulisi asua seitsemän päivän ajan. Lehtimajoja rakennetaan lähes jokaisen asunnon ja talon lähelle. Jotkut nukkuvat niissä, mutta useimmin niissä syödään välipalaa ja juodaan kahvia.

Omaksumansa tavan mukaisesti IDF sulkee kaikki rajanylityspaikat succotin ajaksi, eikä arabityöntekijöitä päästetä Israelin puolelle. Sulku alkaa tiistai-iltana 12.00 am ja kestää sunnuntai-iltaan saakka. Sulku toteutetaan turvallisuussyistä, mutta humanitäärinen, lääkintä- ja kriittinen liikenne sallitaan Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236294,

Barcelonan juutalaisjohtajat vakuuttavat toimittavansa normaalit lehtimajanjuhlapalvelukset huolimatta Espanjan poliisin ja Katalonian (Catala) itsenäisyyttä vaativien mielenosoittajien välisestä verisestä väkivaltaisuudesta. Juutalaisyhteisön johtaja autonomisessa, omaa kieltään puhuvan Katalonian pääkaupungissa, Victor Sorenssen sanoi, etteivät tapahtumat suoraan kosketa juutalaisia, koska ne ovat pääasiassa poliittista keskustelua. Espanjan 45 000 juutalaisesta asukkaasta 15 000 asuu Barcelonassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236190

02. PA:n järjestämä suuri delegaatio matkusti Gazaan valmistelemaan Gazan kaistan hallinnon siirtämistä Hamasilta PA:lle. Delegaatio, jota johtaa PA:n pääministeri Rami Hamdallah, tapaa Gazassa Hamasin johtajia, poliittista johtajaa Ismail Haniyjeiä ja "pääministeriä Yahya Simwaria. Egypti lähetti paikalle oman delegaationsa valvomaan, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sissi sanoi, että PA:n ja Gazan arabien välinen sovinto voi olla tilaisuus laajemmalle alueelliselle rauhalle Lähi-Idässä. Hän totesi koko maailman odottavan palestiinalaisen kansan ponnistelujen tuloksia sovinnon saavuttamiseksi, ja antaa tunnustusta sen päättäväisyydelle voittaa kaikki esteet. Hänen aiemmin äänitetty puheensa esitettiin molemmille osapuolille tiistaina. "On mahdollisuus toteuttaa rauha alueelle, jos kaikki osapuolet toimivat yhdessä". Egyptin delegaatiota johtaa tiedustelujohtaja Khaled Fawzi, joka soitti Sisin puheen PA:n ja Hamasin delegaatioille.

Kairossa sovittu sovintodokumentti jätti useita avainkysymyksiä auki, ja ne nousevat nyt esiin. Israelin kannalta tärkein on Hamasin aseistariisuminen, mutta Hamas sanoo pitävänsä aseensa.
https://www.timesofisrael.com/egypt-hails-opportunity-for-palestinian-unity/

03. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi osallistuessaan Likudin osaston tilaisuuteen Maale Adumimissa tiistaina, että minkä tahansa arabihallituksen tulee ensimmäisenä toimenaan hajottaa Hamasin terrorijärjestön sotilaallinen siipi sekä lopettaa kaikki yhteytensä Iranin kanssa.
"Me edellytämme kenen tahansa. Joka puhuu rauhanprosessista, tunnustavan Israelin ja tietenkin tunnustavan juutalaisen valtion. Emme tule hyväksymään valheellista sovintoa, jossa palestiinalaisryhmät sopivat keskenään meidän
kustannuksellamme".
Hän selitti tarkemmin, että Israelin vaatimukset ovat selkeät. Tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, hajottaa Hamasin sotilas-yksiköt ja katkaista suhteet Iranin kanssa, joka vaatii tuhoamme.

Juutalainen Kotimme puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Naftali Bennett esitti vaatimuksen, että Israelin tulee lopettaa arabityöntekijöiltä keräämiensä verovarojen maksaminen Abbasin johtamalle Hamasin hallitukselle. Hän sanoo, että kysymys on enemmän Abbasin voimien liittämisestä terrorijärjestöön. "Varojen siirtäminen Hamasin hallitukselle merkitsee niiden siirtämistä IS:lle, raketteja tullaan ampumaan vastalahjaksi". Hän haluaa, että saadakseen varat käyttöönsä Hamas suostuu palauttamaan kahden Gazassa kaatuneen IDF:n sotilaan ruumiit ja kolmen vangitun Israelin kansalaisen vapauttaminen, tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona ja lopettaa Israelin vastaisen kiihotuksen.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi maanantaina, ettei hän salli Hamasin pitävän aseensa Gazassa samaan tapaan kuin Hizbullah Libanonissa, ja vaatii täyttä kontrollia Gazassa, mukaan lukien sen rajat, turvallisuus ja kaikki ministeriöt. Abbas puhui näin Egyptin uutisaseman CBC haastattelussa, mikä osoittaa ongelmien alkavan kasaantua sovinnonteon ylle.

USA:n presidentti Donald Trump on päättäväisesti ponnistellut rauhanneuvottelujen alkamiseksi tavaten sekä Netanyahun että Abbasin YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa viime kuussa.
Hän lähetti Lähi-Idän sovittelijan Jason Greenblattin Israeliin tunnustelemaan keskustelujen mahdollisuutta. Greenblatt totesi lausunnossaan tervehtivänsä tyydytyksellä sovinnon eleita Hamasin ja Fatahin välillä, mutta esitti vaatimuksenaan, että yhtenäishallituksen tulee täysin toteuttaa väkivallattomuutta, tunnustaa Israelin valtio, hyväksyä ennen tehdyt päätökset ja velvoitteet osapuolten välillä, sekä rauhanomaiset neuvottelut. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-palestinian-reconciliation-comes-at-the-expense-of-our-existence/

04. ToI:n julkaiseman artikkelin mukaan presidentti Trump etsii keinoja kiertää vaalilupauksensa Iranin kanssa solmitun JXPOA:n kansainväkisen sopimuksen pitämisen edelleen voimassa menettämättä kasvojaan ilman Trumpin tunnustusta Iranin noudattavan sopimusehtoja ja välttäen keskustelun sen uudelleen neuvottelemisesta. IAEA vakuuttaa Iranin noudattavan ehtoja, Trump sanoo, ettei Iran noudata sopimuksen henkeä hyökätessään sanallisesti sekä Yhdysvaltoja että Israelia vastaan. USA:n kongressin vaatima 90 päivän arviointiaika päättyy pian, jolloin Trumpin tulee raportoida kongressille tilanteesta.
Trump on pahoin juuttunut kahden kallion väliseen rakoon, josta hän hakee ulospääsyä. Hän ei haluaisi pettää lupauksiaan sopimuksen peruuttamiseksi tai uudelleen neuvoteltavaksi, mutta hänen on vaikea haastaa IAEA;n lausunnon uskottavuus.
Trump sanoo, ettei hän haluaisi vahvistaa Iranin sopimuksen noudattamista tehtyään sen jo kahdesti 3 kk:n välein. Jos hän ei vahvista sitä, Iranin sanoo hylkäävänsä koko sopimuksen ja peruvan sitoumuksensa siihen.

Trumpin hallituksen sisällä sopimuksen jatkamista puolletaan avoimesti. Kenraali Joseph Dunfotd, USA:n yleisesikunnan puheenjohtaja, uskoo sopimuksen toimivan ja Iranin hidastaneen ydinteollisuutensa edistymistä.
USA:n puolustusministeri Jim Mattis vastasi senaatin kysymykseen asiasta, että USA:n pysyminen sopimuksessa on USA:n intressien mukainen.
Presidentti Trumpin tulee päättää asia ennen 15.10, jolloin Kongressin vaatima aika päättyy. Jos Trump päättää, että hänen nähdäkseen Iran rikkoo sopimusehtoja, hänen ei tarvitse vastata kongressin vaatimukseen, mutta hallituksen ministerit joutuvat tyynnyttelemään sen johdosta todennäköisesti noussutta kansain-välistä kohua ja rauhoittelemaan liittolaisiaan. Israelin kanta ei siinä enää ole avain, ja se heitettäneen bussin alle.
Mattis arvioi, että Trump aikonee antaa kielteisen lausunnon kongressille silti peruuttamatta sopimusta. https://www.timesofisrael.com/to-save-face-and-iran-deal-us-seeking-ways-around-recertification-minefield/,

05. UUTISIA LYHYESTI
• Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo, että Syyrian presidentti Bashar Assad on voittanut vuonna 2011 alkaneen sisällissodan, joka kehittyi kansainväliseksi konfliktiksi. Libermanin mukaan pitkä jono valtioita ovat nyt onnittelemassa Assadia pyrkien saavuttamaan hänen suosionsa.
Liberman puhui asiasta tiistaina Walla websivun mediauutisissa todeten, että entiset Assadin viholliset pyrkivät hänen puheilleen. Assadin liehittelijöiden joukossa ovat länsimaat sekä maltilliset sunni-arabimaat. Assadin kortti kääntyi dramaattisesti suosiolliseksi Venäjän tullessa näyttämölle, josta USA oli poistunut jättäen voimatyhjiön.
Israelin ja Syyrian välillä on muodollinen sotatila, mutta ne sopivat YK:n avustuksella 1973 sodan jälkeen tulitauosta, jota Syyria on tunnollisesti noudattanut estäen terroristien hyökkäykset rajan yli Israelin puolelle.

Israel on pysytellyt sivussa Syyrian konfliktista kuitenkin avustaen joitain pieniä kapinallisjoukkoja. Israelin suurin huoli on ollut kehittyneiden aseiden ja ohjusten kuljetus Syyrian kautta Libanoniin Hizbullahille, jonka sotilaita taistelee Assadin joukkojen rínnalla Iranin tukemana. IAF on iskenyt ohjuksillaan useisiin asesaattueisiin Damaskoksen lentokentältä Libanoniin. Israelin lähialueen suurin uhka on Hizbullah, jonka pääsinteeri Hassan Nasrallah katsoo uskonnolliseksi velvollisuudekseen Israelin tuhoamisen, jonka se toteuttaisi vaarantaen Libanonin kansan. Nasrallah antoi äskettäin lausunnon, jossa hän sanoi, ettei Israelissa löydy turvallista paikkaa ja kehotti niitä, jotka haluavat pysyä hengissä, muuttamaan pois. https://www.timesofisrael.com/defense-minister-says-syrias-assad-victorious-in-civil-war/
• Puhuessaan Maale Adumimissa Netanyahu vakuutti
rakentavansa tuhansia asuntoja Juudeaan ja Samariaan.
Hän sanoi kannattavansa Maale Adumimin ajamaa
"Suurempi Jerusalem" suunnitelmaa suurten
uutalaisyhteisöjen siirtämistä pääkaupungin kuntarajojen
sisäpuolelle. Hän vakuutti, että Maale Adumim pysyy aina
Israelissa istuessaan kaupunginpormestarin Benny
Kashrielin rinnalla.
Hän selitti, että hänen varovainen uusien asuntojen
hyväksymispolitiikkansa johtui siitä, ettei hän halunnut
hämmentää Trumpin hallitusta, mutta nyt hän ei näe enää
tarvetta siihen, ja katsoo tulleensa käännekohtaan. Hän
katsoo, ettei rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ole
vastoin Trumpin mielipidettä.
Israelissa on pitkään odotettu Maale Adumimin liittämistä
Jerusalemiin, mukaan lukien kaupunkien välinen E1 alue,
jonne EU pystyttää laittomia setlementtejä beduiineille.
Ajatuksen Suurempi Jerusalem esitti mk. Yoav Kisch (Likud),
ja sitä kannattaa tiedusteluministeri Israel Katz, Sen mukaan
pääkaupunkiin liitettäisiin Maale Adumin, Givat Zeev, Beitar
Illit ja Efrat sekä Etzion Block. Niiden asukkaat voisivat
äänestää vaaleissa, mutta he eivät olisi Israelin täyden
kansalaisuuden alaisia. Niiden liittäminen pääkaupunkiin
nostaisi sen juutalaisenemmistöä merkittävästi. Niissä asuu
130 000 israelilaista. Pääkaupungin ympärillä asuvat arabit
poistettaisiin sen asukasluettelosta ja heille rakennettaisiin
oma kunta.
https://www.timesofisrael.com/in-maale-adumim-
netanyahu-promises-thousands-of-new-west-bank-homes/

• Genessaretinjärvi, josta käytetään myös nimi' Galileanjärvi, Kinneretin - tai Tiberiaanjärvi, jatkaa vedenpintansa alentamista siten, että sen pelätään saavuttavan ennätysalhaisen tason muutamassa kuukaudessa.
Viranomaiset ovat suunnitelleet merivedestä puhdistetun veden pumppaamista Kinneretiin kuivumisen estämiseksi. Sen vedenpinnan korkeus on nyt 214.13 metriä meren-pinnan alapuolella, 1.10 metriä alemman punaisen merkin alapuolella. Vedenpinta laskee n. 1 sm:n vuorokaudessa. https://www.timesofisrael.com/thirsty-sea-of-galilee-sinking-toward-lowest-level-ever-recorded/
• Israelissa on levinnyt omituinen klovnivillitys, jonka taustalla on teattereissa esitetty Steven Kingin elokuva "IT", "SE", jossa esitetään viemäreissä asuvaa klovnia, joka tulee esiin viemäreistä siepatakseen lapsia. Kauhufilmi on saanut aikaan ilmiön, jossa asukkaat väittävät nähneensä pimeässä väijyviä klovneja tai siksi pukeutuneita. Israelin sairaaloihin palkatut klovnit valittavat, että tämä ilmiö aiheuttaa pahaa verta heitä kohtaan ja vahingoittaa heidän imagoaan. Poliisi sanoo valituksien johdosta, ettei pukeutuminen klovnin vaatteisiin, maalattuihin kasvoihin tai puneiseen nenään ole rikollista, mutta jos niitä käytetään ihmisten ja etenkin lasten ja nuorten pelottelemiseen pimeällä, poliisi voi puuttua asiaan yleisen rauhan ja järjestyksen rikkomisesta. https://www.timesofisrael.com/for-israels-real-clowns-sick-counterfeit-pranksters-no-laughing-matter/
• Las Vegasin massamurha on osoittautunut oudoksi tapaukseksi, joka ei sovi kuvaan. Stephen Paddck, 64-vuotias eläkeläinen, jolla ei ollut rikosrekisteriä, oli upporikas omistaen 2 lentokonetta useita kartanoita eri puolella Yhdysvaltoja, ja joka hänen ystäviensä mukaan oli seurallinen ja normaali kansalainen, joka pelasi uhkapeliä suurin panoksin. Useita aseita hän oli koonnut asuntoonsa, joista hän 2 automaattiasetta kuljetti hotellisviittiinsä. Hän lähetti vähän ennen tapausta 100 000 USD filippiiniläiselle tyttö-ystävälleen, joka pian matkustaa Yhdysvaltoihin. Nainen oli naimisissa kahden muun miehen kanssa. Poliisi on täysin ymmällä, mikä oli hänen motiivinsa tappaa yli 58 ihmistä hotellin ikkunoista ja haavoittaa yli viittäsataa. Järki sanoo, ettei mielenhäiriöön joutunut suunnittele murhia viikkoja etukäteen, kuten hän teki. Oliko tämä false flag järjestetty tapaus? NWD arvioi, että voi olla.
IS ilmoitti, että Paddog oli heidän taistelijansa ilmoittaen pitkän arabiankielisen nimen.
https://www.timesofisrael.com/las-vegas-shooter-stephen-paddock-64-had-no-criminal-background/, https://theconservativetreehouse.com/2017/10/03/curiouser-and-curiouser-vegas-shooters-girlfriend-used-multiple-ids-multiple-ss-numbers-and-married-two-men-simultaneously/#more-139402, http://fromthetrenchesworldreport.com/hotel-guest-next-door-las-vegas-shooter-saw-multiple-gunmen/209094,

SÄÄTILAT YÄNÄÄN Jerusalem 15 -26; Tiberias 21 -33; Suolameri24 -33: Eilat 21 -33 +C-astetta, ei suuria muutoksia lähiaikoina, mutta taivas on puolittain tai kokonaan pilvinen.

No comments: