Sunday, September 17, 2017

SUNNUNTAI 17.09.2017

SUNNUNTAI 17.09.2017
01. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu jatkaa voittoisaa matkaansa Amerikassa. Voitettuaan ennakkoluuloiset odotukset Israelin ja semitismin vastaisuuden noususta Euroopassa ja Amerikassa hän koki hämmästyttävän lämpöisiä tunteita Argentiinan, Paraguain, Colombian ja viimeiseksi Meksikon johtajien taholta, joiden kanssa Israel solmi uusia sopimuksia suhteiden edelleen kehittämiseksi. JP:n kolumnistit viittaavat pahansuovasti asepalvelun jälkeiseen traumaan matkustamalla kaukaisiin meihin henkisen tasapainonsa palauttamiseksi Bibin kotoisten oikeustoimien jahdatessa häntä ja hänen perhettään, etenkin Sara-voimia ja Yair-poikaa. Joittenkin on vaikea alistua siihen, että Netanyahu on maailmanluokan diplomaatti ja etteivät hänen kuvionsa rajoitu paikallisiin oloihin.

Netanyahu jatkaa voittoisaa vierailuaan Amerikassa rantautumalla Yhdysvaltoihin, ja siellä New Yorkiin. Hänen vierailunsa ei kuitenkaan merkitse tuhoa ja kuolemaa, kuten Harley ja Irma sekä vielä uhkaavan lähellä itärannikkoa heiluva hurrikaani Jose.

PÄÄMINISTERI Netanyahu puhuu YK:n yleiskokouksessa tiistaina, päivää ennen kuin Jose päättänee vierailustaan New Yorkiin.
Netanyahu tapaa USA:n presidentti Donald Trumpin maanantaina. Bibi halunnee keskustella hyvän ystävänsä Trumpin kanssa ennen linjapuhettaan YK:n yleiskokouksen 72. istunnossa.
Israelin TV2:n raportin mukaan Netanyahu valmistelee erityistä formulaa, jolla presidentti Obaman hallituksen johdolla v. 2015 neuvoteltu kansainvälinen Iranin ydinteollisuutta rajoittava JCPOA sopimus joko peruutetaan tai ainakin muutetaan merkittäviltä osiltaan. Netanyahu vihjaili aiemmin viikolla, että Israel haluaa kaksi vuotta vanhan sopimuksen – joka tarjoaa sanktioitten keventämistä, mikäli Iran osoittaa noudattavansa sopimuksen ehtoja – muotoilemiseksi uudelleen tai peruutettavaksi.
"Meidän asenteemme on selkeä: Tämä on paha sopimus, joko peruuta se tai korjaa se. Tämä on meidän asenteemme" hän totesi tiistaina Buenos Airesissa Latinalaisen Amerikan matkansa aikana. Hän kiisti USA:n virkailijain esittämät arviot, että Israel ja Saudi Arabia olisivat luopuneet vaatimuksistaan sopimuksesta ja
kannattaisivat nyt sen pysyttämistä voimassa. Perjantaina julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Netanyahu keskittyy puheessaan YK:n yleiskokouksessa JCPOA:n ohella Israelin omaksumaan asenteeseen, ettei se tule sietämään Iranin ja Hizbullahin aseellisia joukkoja Israelin pohjoisrajan tuntumassa Syyriassa, jonka sisällissotana alkanut mutta kansainväliseksi konfliktiksi laajentunut raaka sota on kestänyt, lähes 7 vuotta ja vaatinut arviolta puoli miljoonaa uhria ja miljoonia pakolaisia.

Presidentti Trump ja Netanyahu ovat tavanneet toisensa kolme kertaa ennen maanantain tapaamista New Yorkissa. Netanyahu matkusti Washingtoniin helmikuussa tavaten Trumpin Valkoisessa Talossa, sekä kaksi kertaa toukokuussa Trumpin Israeliin tekemän vierailun aikana. Trump tapasi vierailunsa aikana PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmouid Abbasin Betlehemissä, missä Trump syytti Abbasia suoraan kasvoista kasvoihin valehtelusta.
Valkoinen Talo siirsi torstaina joitakin Iranin vastaisia sanktioita, mutta asetti samalla uusia koskien 11 yhtiötä ja yksilöitä syyttäen niitä cyber-hyökkäyksistä USA:n pankkeja vastaan. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-present-trump-with-specific-plan-to-nix-iran-nuke-deal/

02. IRANIN Vallankumouskaartin valvoman ilmailualan ja ohjus-teollisuusohjelman johtaja kenraali Amir Ali Hajizadeh kehui äskettäin, että Iran on ottanut käyttöönsä valtavan tuhovoiman omaavan ohjuksen, jota Amerikassa kutsutaan nimellä Mother Of All Bombs, lyhyesti MOAB, maailman suurin ei-ydinpommi.
Kenraali Hajizadeh kertoi valtion valvoman FARS News haastattelussa perjantaina, että "Iranin ilmavoimien ja Islamilaisen Vallankumousarmeijan yleiskomennuskunnan (IRGC) esityksestä Iranin Puolustusteollisuusjärjestö valmisti 10 tonnin pommin".
"Nämä pommit ovat nyt käytettävissämme ja ne voidaan laukaista Ilyushin-lentokoneesta. Ne ovat erittäin tuhovoimaisia" hän kertoi viitaten amerikkalaisten valmistamaan GDU 43 Massive Ordnance Air Blast Bomb, eli MOAB (Mothet Of All Bombs), jossa on 11 tonnia räjähteitä. USA:n ilmavoimat käyttivät sitä Afganistanissa tuhoten syvällä maa alla olleen tunnelikompleksin ja surmaten 36 Islamin Valtion taistelijaa.
Kenraali Hajizadeh totesi Amerikan ja muiden maiden tulleen Irakiin ja Syyriaan hajottaakseen ne, mutta se, mitä todella tapahtui, oli Iranin tahdon mukainen. Hänen uskotaan viitanneen niihin aluevoittoihin, joita Syyrian hallituksen ja useitten aktiivisina molemmissa maissa toimivat shia-taistelijat ovat saavuttaneet IS:n joukkojen perääntyessä. Hän kehui, ettei maailmassa ole IRGC:n armeijan veroista armeijaa.
Tieto suuren pommin rakentamisesta tulee kriittiseen aikaan, USA:n harkitessa uusista sanktioista tai JCPOA:n peruuttamisesta. Presidentti Trump voi ilmoittaa asiasta puheessaan YK:n yleiskokouksessa. Trumpin kansallisen turvalisuuden neuvonantaja H R McMaster totesi perjantaina, että Iran tulee oleman Netanyahun ja Trumpin keskustelun keskeinen aihe. https://www.timesofisrael.com/iranian-revolutionary-guard-commander-says-it-has-father-of-all-bombs/, https://www.timesofisrael.com/tehran-denies-reports-of-planned-zarif-tillerson-meeting-in-ny/.

03. Terrorijärjestö Hamasin poliittinen johto ilmoitti sunnuntai-aamuna hyväksyneensä PA:n aiemmin asettamat avainehdot, joihin kuuluvat vallan jakaminen Gazassa sekä kansallisten vaalien järjestäminen Gazassa ja Juudean ja Samarian PA:n valvomilla alueilla. Edellisen yön aikana julkistetussa lausunnossa Hamas viittaa "Egyptin tarjoamiin etuihin sekä sen haluun lopettaa kiista sovinnon saavuttamiseksi perustuen haluumme saavuttaa kansallinen yhtenäisyys".

Varovaisesti muotoillusta lausunnosta huolimatta edessä on useita ongelmia, jotka tulee ratkaista.
Hamasin tulee hajottaa perustamansa hallintokomitea, joka on toiminut Hamasin hallituksena Gazassa. Gazan ja Länsirannan hallinto ovat olleet täysin erillään Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007. Hamas on käynyt 3 sotaa Israelia vastaan, ja se on taloudellisesti kansainvälisen saarron alainen, mikä on saattanut se talouden kestämättömäksi, vaikka PA:n talous on tuskin
paremmassa kunnossa korruption ja suosikkijärjestelmän vuoksi. Lausunnossa ei mainita, miten Egyptin sovittelema vallanjako Hamasin ja Mohammad Dahlanin kesken toteutuu.
Hälventääkseen Egyptin pelkoja Hamasin ja IS:n yhteistoiminnasta Hamas on lisännyt vartioitaan Siinain vastaisella rajallaan.
Sopimuksen mukaan Egypti avaa Rafahin rajaterminaalin, mutta Egypti ilmoitti aiemmin, että raja avataan vasta PA:n ottaessa vastuun terminaalin valvonnasta Gazan puolella. https://www.timesofisrael.com/hamas-says-it-accepts-abbass-reconciliation-demands/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Kulttuuriministeri Miri Regev lupaa vallankumousta valtion filmiteollisuudelle vuosittaisten avustusten jakamisessa. Kieltäydyttyään osallistumasta Ophir-palkintojen jakoon ja katkerasti kritisoituaan Foxtrot elokuvaa, ministeri Regev lupaa uudistaa koko tukijärjestelmän. Hän valittaa, että apurahojen jaossa on unohdettu juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa, arabit sekä ortodoksijuutalaiset. Miri Regev vastustaa ehdottomasti valtion tuen jakamisen filmituotteille, joissa kyseenalaistetaan Israelin oikeus olla olemassa, tai joissa räikeän valheellisesti syytetään Israelia. https://www.timesofisrael.com/regev-vows-to-revolutionize-state-funding-for-films/
• Lontoon junapommia tutkineet asiantuntijat ovat havainneet, että vaikka junassa räjäytetty, sankoon sullottu pommi oli karkean koritekoinen, se osoittaa korkeaa ammattitaitoa, muistuttaen IS:n käyttämiä pommeja. Lisäksi asiantuntijat toteavat, ettei pommi syttynyt kaikilta osiltaan. Jos se olisi toiminut, kuten oli tarkoitus, se olisi aiheuttanut kymmeniä kuolonuhreja. Haavoittuneiden lukumäärä on nyt 29. Poliisi sanoo pidättäneensä pääepäillyn, mutta etsii edelleen iskuun osallistuneita. https://www.timesofisrael.com/uk-experts-say-london-bomb-didnt-detonate-properly-couldve-left-dozens-dead/
• Israelin labourpuolueen tuore puheenjohtaja Avi Gabbay syyttää, että opetusministeri Bennettin ja oikeusministeri
Shakedin laatima suunnitelma korkeimman oikeustoimen ja lakiasäätävän Knessetin välien uudelleen järjestäminen tulisi tuhoamaan oikeuslaitoksen itsenäisyyden. Esityksen laatijat ovat Jewish Home jäseniä. Esitystä tukee talous-ministeri Moshe Kahlon. Bennett ja Shaked sanovat, että esityksen tarkoituksena on vahvistaa perustuslaillisia oikeuksia sekä rajoittaa ilman vaaleja nimitettyjen korkeimman oikeuden tuomarien valtaa, jonka he ovat kaapanneet katsoen oikeudekseen peruuttaa Knessetin kansanedustajien laatimia lakeja. Gabbay vakuuttaa vastustavansa esitettyä Netanyahun hallituksen tukemaa uudistusta, sillä oikeuslaitoksen tulee säilyttää itsenäisyytensä tehdessään päätöksiä. Hän ei tiedosta tai halua tiedostaa, että Israelin oikeuslaitos korkeinta oikeutta myöten on vahvasti politisoitunut, ja että sen itsenäisyys on syvästi kyseenalainen, kuten oikeisto sanoo. https://www.timesofisrael.com/labor-head-shaked-bennett-proposal-will-destroy-independence-of-judiciary/
• Kurdien johtamat Syyrian Demokraattiset joukot syyttävät, että venäläiset koneet tekivät ilmaiskun Syyrian itäosassa äskettäin IS:n miehityksestä vapautettuun Deir Ezzorin kaupunkiin. USA:n tukemat joukot sanovat, että iskussa haavoittui kuusi taistelijaa. Syyrian ihmisoikeusjärjestö Lontoossa ei pystynyt vahvistamaan, olivatko koneet venäläisiä vai syyrialaisia. Syyrian hallituksen joukot, joita tukevat Venäjä ja Iran, ovat kiihdyttäneet iskujaan maan keskiosissa puhdistaakseen siellä vielä olevat IS:n valvomat alueet. Syyrian ja Venäjän sotilaspoliisit partioivat 02.09. vapautetun Okeirbatin kaupungin autioita katuja. https://www.timesofisrael.com/russian-airstrike-hits-us-backed-fighters-in-syria-wounding-6/
• Visa kaikkialla kansainvälisessä kilpailussa 2 israelilaista startup yhtiötä saivat ensipalkinnon kolmesta. Voittaja-yhtiöt ovat erityisen kiinnostuneita rahoituksesta sekä valuutanvaihdosta turisteille että suunnittelemaan omia matkareittejään. Valuutanvaihdon digitalisoiminen tuo uusia mahdollisuuksia, mutta kansainvälinen valuutan-vaihto ei ole vielä digitaalinen, mikä on selvä puute. https://www.timesofisrael.com/israeli-startups-shine-at-visas-everywhere-initiative-competition/
USA on ottanut asiakseen muuttaa YK:ssa käytännöksi kehittynyt Israelin boikotoinnin ja syrjiminen. USA:n hallituksen korkea virkailija sanoi, että keskeinen agenda on YK:n ihmisoikeusneuvoston epäreilu toiminta Israelin vahingoksi. Agendaa johtaa USA:n varapresidentti Mike Pence. Varapresidentti kehottaa keskustelujen aikana muuttamaan suhtautumista Israeliin ja varoittaa samalla, että USA voi ottaa epämiellyttäviä askeleita sen toteutumiseksi, mikäli selkeää muutosta ei tapahdu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/235614
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -29; Tiberias 22 -36; Suolameri 26 -36; Eilat 25 -
38. Huomenna lämpötila nousee parin asteen verran.

Hurrikaani Irma möyhensi Barbudan saaren
asumis- kelvottomaksi ensimmäisen kerran 4000 vuoteen .
http://www.ancient-origins.net/news-general/hurricane-irma-
leaves-island-barbuda-uninhabited-first-time-4000-years-
008798?nopaging=1.

.
No comments: