Wednesday, September 20, 2017

KESKIVIIKKO 20.09.2017

KESKIVIIKKO 20.09.2017
01. Tänä iltana kukon komentaessa kanasensa yöpuulle Israelissa alkaa uusi vuosi 5778. Tätä päivää voisi siten hyvällä syyllä nimittää aattopäiväksi, sillä uutta vuotta juhlitaan 2 päivää, ja sitä seuraa normaalisapatti. Toivottelen tässä hyvää uutta 5778 vuotta kaikille lukijoille, olipa juutalaista sukujuurta tai ei. Perjantain artikkelia en voi laatia, koska se on pyhä päivä.

02. MEKSIKOSSA sattui tiistai-iltana tuhoisa 7.1 R-asteen maanjäristys, joka tuhosi rakennuksia ainakin 44 kohteessa Meksiko Cityssä pilvenpiirtäjien heiluessa vaarallisen näköisesti. Kuolonuhreja on rekisteröity 149, mutta määrä tullee nousemaan pelastus-partioiden ehdittyä tutkia raunioita, kertoo pormestari Miguel Angel Maneera Meksikon pääkaupungissa. Pelastuspartiot pyrkivät löytämään mahdollisia uhreja peruskoulun raunioista sen osaksi luhistuttua maanjäristyksen seurauksena. Lasten vanhemmat kertovat saaneensa käsipuheluita lapsilta rakennuksessa kysellen, mitä on tapahtumassa. Pelastuspartiot pyytävät hiljaisuutta kuullakseen loukkuun jääneiden hätähuutoja.

Pääministeri Benyamin Netanyahu vieraili Meksikossa vähän ennen maanjäristystä luvaten silloin apua ja etsintäpartioita aiemman maanjäristyksen uhrien avustamiseksi, joka vaati 91 kuolonuhria maan eteläosassa. Pääministerin kanslia sanoo Meksikon pyytäneen apua, ja kanslian mukaan siihen vastataan välittömästi pelastus-toiminnan aloittamiseksi. Israelin avustustyöntekijöitä on Floridassa avustaen hurrikaani Irman uhrien löytämiseksi ja avustamiseksi. He siirtyivät Floridaan Houstonista, ja joutunevat nyt siirtymään Meksikoon.
Netanyahu tapasi viime viikolla tehdyn matkansa aikana Meksikon presidentti Enrigue Pena Nieton kertoen silloin Israelin sydämen olevan meksikolaisten tukena päätettyään 10-päivän vierailu-matkansa Latinalaisessa Amerikassa ennen suunnistamista New Yorkiin YK:n 72. istuntokauden avajaisiin. https://www.timesofisrael.com/israel-to-dispatch-rescuers-aid-after-quake-devastates-mexico/

03. USA:n presidentti Donald Trump muistutti puheessaan YK:n yleis-kokouksessa, että USA:n pyrkimyksenä on itsenäisyyden korostaminen – kuten sen tulisi olla jokaisen maan kohdalla – painottaen vaaliteemassaan julistamaansa iskulausetta: "Make America great again", tehdään Amerikka suureksi jälleen.
Ensimmäisessä julkisessa puheessaan kansainvälisen forumin edessä Trump osoitti kärkevimmän kritiikkinsä Iranille ja PohjoisKorealle kutsuen niitä "roistovaltioiksi", jotka uhkaavat globaalia tasapainoa.
Hän sanoi odottavansa suorasukaista politiikan muutosta.
PohjoisKoreaa hän kutsui erikseen "rikollisjoukkioksi "toteuttaen ydinohjelmaa, joka uhkaa koko maailmaa mielikuvituksellisella ihmishenkien menetyksellä. Sen presidenttiä Kim Jong Unia hän nimitteli "rakettimieheksi", joka etsii itsemurhaa pyrkiessään hankkimaan ydinkärjillä varustettua ballistisen ohjuksen teknologiaa. "Jos USA pakotetaan puolustamaan itseään tai liittolaisiaan, meillä ei liene muuta vaihtoehtoa kuin tuhota PohjoisKorea kokonaan" hän varoitti.

Iranin islamilaista tasavaltaa presidentti Trump kutsui taloudellisesti köyhdytetyksi ja murhanhimoiseksi kansaksi, jonka tärkein vientiartikkelit ovat väkivalta, verenvuodatus ja kaaos. "Iranin hallitus naamioituu demokratian väärän naamion taakse" Trump totesi. Iranin kanssa neuvotellusta JCPOA sopimuksesta kutsuen sitä hämmennykseksi Yhdysvalloille luvaten, "ettei tämä ole viimeinen kerta, kun kuulet siitä". "Emme voi hyväksyä sopimusta, joka antaa peiton lopullisena päämääränään ydinohjelman rakentaminen. On korkea aika koko maailman vaatia Iranin hallitusta lopettamaan hänen kuolemaan ja tuhoon johtavan pyrkimyksensä".
Presidentti Trump on viime päivinä useasti esittänyt olevansa valmis muuttamaan USA:n sitoutumista ydinsopimukseen, luultavasti kiistäen IAEA:n antaman vakuutuksen Iranin sopimusehtojen noudattamisesta USA:n lain mukaisesti ehkä jo ensi kuussa, mikä antaisi USA:lle mahdollisuuden pysyä JCPOA-sopimuksen sisällä samalla aloittaen kongressin sisäisen keskustelun sen eduista ja haitoista.
Netanyahu sanoi journalisteille keskustelleensa kysymyksestä Trumpin kanssa esittäen samalla Israelin laatiman selkeän esityksen harkittavaksi: Joko peruuta se tai muuta.
Trumpin varovaisuuteen vaikuttavat sopimuksen toisten allekirjoittajamaiden – Ranska, Englanti, Saksa, Kiina ja Venäjä – usko JCPOA-sopimuksen erinomaisuuteen huomioimatta "sunset"
(auringonlasku) vuosista eli sopimuksen jälkimmäisestä osasta, joka antaa Iranille oikeuden nostaa ydininfrastruktuurinsa tasoa teollisuuden tarpeita varten. Etenkin Ranskan tuore presidentti Emmanuel Macron – edustaen Ranskan perinteitä USA:n vastustamisessa – ilmaisi haluttomuutensa aloittaa neuvotteluja sopimuksen muuttamiseksi.
Presidentti Trump viittasi puheessaan Iranin toistamiseen esittämiin uhkauksiin Israelin ja USA:n tuhoamisesta. Hän vertasi Iranin politiikkaa väkivaltaisiin äärijärjestöihin siihen, miten arabimaitten politiikka on muuttumassa edistykselliseksi. Hän viittasi toistuvasti radikaaliin islamin terrorismiin uhkana sekä Yhdysvalloille ja Israelille että koko maailmalle. Myös niitä tukevat voimat ovat hänen hallituksensa vihollisia.
Israelin pääministeri Sara-vaimonsa kanssa sekä Israelin USA:n ja YK:n lähettiläät seurasivat kiinteästi Trumpin puhetta. http://www.jpost.com/International/WATCH-LIVE-US-President-Donald-Trump-addressed-the-UN-General-Assembly-505519

Trumpin puheen arvioinnissa on huomioitava, ettei hän maininnut Lähi-Idän rauhanaloitteista, mikä on merkittävä muutos edellisiin. Hän ei tunnusta vielä heittäneensä kirvestä kaivoon, vaan sanoo uskovansa mahdollisuuksien jopa parantuneen saada vuosi-kymmenet USA:n politiikka häirinneeseen Israelin ja arabien väliseen konfliktiin "lopullinen niitti".
Toiseksi Trumpin hallituksen tulee kuunnella entistä tarkemmin Kiinan ja Venäjän mielipiteitä, koska niiden taloudellinen ja soti-laallinen mahti on kasvanut USA:n kustannuksella. Kiina ilmoittaa tukevansa USA:ta, jos PK aloittaa sodan, mutta PK:ta jos USA on aloittava puoli. Venäjän kiinnostus on etupäässä Euroopassa, jossa se pitää suuria sotaharjoituksia ItäEuroopan NATO-maiden Vito, Latvia ja Viro rajojen tuntumassa unohtamatta Kauko Itää.
04. Pääministeri Netanyahu kiitteli puheessaan YK:n yleiskokouksessa myöhään tiistai-iltana Israelin aikaa kovin ylistelevin sanoin "hyvää ystäväänsä" presidentti Trumpia, joka on "täydellinen vastakohta Obamalle, joka heitti Israelin kerran jos toisenkin bussin alle", kuten USA:ssa sanotaan. Ehkä Bibin olisi syytä muistaa Trumpin mielilause, joissa Amerikka on ensi sijalla. "Politiikassa ei ole ystäviä, vain intressejä", sanoi Henry Kissinger aikoinaan.

Netanyahu keskittyi puheessaan esittämään ns. sunset-osaan
JCPOA-sopimuksessa todeten: "Kun auringonlasku saapuu, synkkä varjo laskeutuu Lähi-Idän ja koko maailman ylle, koska sopimus sallii Iranin rikastavan uraania teollisessa mitassa, asettaen sen ydinaseiden massiivisen arsenaalin kynnykselle". Hän varoitti, että PohjoisKorean kanssa aiemmin solmittujen sopimusten epäonnistuminen tulee toistumaan Iranin kysymyksessä. Hän toisti usein esittämänsä vaatimuksen JCPOA-sopimuksen mitätöimiseksi tai muuttamiseksi radikaalisti. Hän vaati "Iranin vastaisten pakotteiden tuntuvaa koventamista, kunnes Iran suostuu täysin romuttamaan ydinasemahdollisuutensa".
Hän väitti sopimuksen vain kiihdyttäneen Iranin sekä ballististenohjusten että ydinaseohjelman rakentamista Lähi-Idässä. "Monet uskoivat lapsellisesti sopimuksen maltillistavan Irania, ja saattavan sen vastuuntuntoiseksi jäseneksi kansainvälisillä areenoilla". Varoitin heitä, että Iran on kuin nälkäinen tiikeri, joka vapautettuna häkistään alkaa syödä kansoja, eikä rakentaa niitä, ja siten Iran toimii".
Netanyahu kuitenkin painotti, että "hänen kritiikkinsä kohdistuu Iranin mullah-hallitukseen, ei Iranin kansalaisiin, jotka ovat ystäviämme". Hän nosti esiin Israelin ponnistelut luoda hyviä suhteita moniin maihin, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Kauko idässä ja arabimaissa, joista yhä useampi on alkanut kysellä harjoittamansa Israelin vastaisen politiikkaansa mielekkyyttä. Esimerkkinä voidaan mainita Bahraien, jonka Emiiri antoi kansalaisilleen vapaat kädet vierailla Israelissa. Netanyahun aloittama lähentymispolitiikka on tuonut paljon arvostusta ja asenteiden muuttamista maissa, jotka aiemmin äänestivät YK:ssa ja sen elimissä kyselemättä arabimaiden mukana Israelia vastaan.
Netanyahu kertoi puheessaan Israelin salaisen palvelun
paljastaneen ja estäneen kymmenien terrori-iskujen toteutumisen ympäri maailman. Hän on itse osallistunut lukuisiin keskusteluihin terrorin estämiseksi eri puolilla maailma, hän kertoi. Hän totesi leikitellen, ettei hän ole vieraillut Antarktikalla, mutta on kuullut, että pingviinitkin erottavat hyvän ja pahan, mutta eivät mustaa valkoisesta. Mikseivät siis ihmiset, luomakunnan kruunut?
Netanyahu puuttui puheessaan myös YK:n alaisten instituutioiden kuten UNESCO:n toimintaan, joka "syyllistyy pahempaan kuin vain väärien uutisten levittämiseen, sillä se vääristää historiaa tehden päätöksiä virheellisten tai väärennettyjen dokumenttien pohjalta". Hän kuitenkin alkaa nähdä valoa vuosikymmenien pimeyden jälkeen presidentti Trumpin aloittaman puhdistusohjelman kautta. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-blasts-iran-deal-at-un-speech-urges-world-to-fix-it-or-nix-it/

05. UUTISIA LYHYESTI
• Meksikon maajäristyksen uhrien lukumäärä on noussut ja on nyt 248, niistä 21 lasta. Alakoulun luhistuessa sen raunioista on löydetty menehtyneitä opiskelijoita. 30 lasta ja 8 aikuista on edelleen kadoksissa luhistuneen rakennuksen sisällä. https://www.timesofisrael.com/mexico-quake-death-toll-surges-to-224-including-21-children/
• Kuusi USA:n juutalaista senaattoria kehottaa kirjeessään pääministeri Netanyahua toteuttamaan suunnitelman, jolla toteutetaan uskonnollinen pluralismi Jerusalemin Länsimuurin edustalla. Nykyinen tilanne on kehittynyt melkein kaaosmaiseksi ultraortodoksien vaatiessa täydellistä sekä sukupuolten että eri uskonnollisten juutalaisryhmien erottamista toisistaan. Hallitus kieltäytyi toteuttamasta suunnitelmaa vastoin korkeimman oikeuden kehotusta. Senaattorit vastustavat myös käännytyslakia. https://www.timesofisrael.com/7-jewish-us-senators-urge-netanyahu-to-implement-western-wall-deal/
• Israelin poliitikot reagoivat sekavasti Bibin YK:n puheeseen; Yair Lapid piti puhetta erinomaisena; Sionistisen Unionin Hilik Bar, joka johtaa Knessetin 2 valtion painistusryhmää, sanoi hyväksyvänsä jokaisen sanan; Sionistien Unionin Yoel Hasson ei ollut innostunut puheesta. Hän väitti, ettei Bibillä ole ohjelmaa, näkyä eikä suuntaa. Hän sanoi Bibiä poliittiseksi pelkuriksi, joka menetti oivan tilaisuuden; Meretzin Ilan Gilon kehotti Bibiä ennen Amtarktikan matkaansa vierailemaan psykiatrisessa sairaalassa, mikä olisi vähemmän näyttävä mutta ajankohtaisempi kohde. Hän ei näe itään väärää siinä, että UNESCO hylkää juutalaisten suhteet Hebroniin ja pitää sitä palestiinalaisten perinne kohteena. Missähän muslimit olivat 3000 vuotta sitten, kun David pystytti kuningasistuimensa Hebroniin? http://www.jpost.com/Israel-News/Israeli-and-world-politicians-respond-to-Netanyahus-UN-speech-505567
• Knessetin oikeustiimi ilmoittaa oikeudelle, että Israelilla on kaikki oikeudet laatia harkinnanvaraisia, valittuja lakeja Juudean ja Samarian asukkaille, Oikeuden on vaikea niellä sitä, että Knessetin lailla laillistettaisiin juutalaisten 4000 ilman tarvittavia lupia rakentamaa kotia. Laki koskisi taannehtivasti laittomiksi määriteltyjä asuinrakennuksia. http://www.jpost.com/Israel-News/Knesset-can-legislate-for-West-Bank-legal-team-tells-High-Court-505551
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 23 -35; Suolameri 26 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta; huomenna lähes sama kuin tänään. Aurinkoinen kirkas tai hämyinen sää jatkuu. https://www.wunderground.com/cat6/maria-headed-catastrophic-hit-puerto-rico-st-croix, http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4900826/Fluctuations-solar-wind-seed-massive-space-hurricanes.html, http://www.dailymail.co.uk/news/article-4901364/New-Zealand-rocked-strong-6-1-magnitude-earthquake.htmlNo comments: