Friday, August 11, 2017

PERJANTAI 11.08.2017

PERJANTAI 11.08.2017
01. ISRAELIN media käsittelee etusivun artikkeleissaan pääministeri Netanyahun asemaa maan ja Likudin johtajana: Miten käy maan suotuisan taloudellisen kehityksen, orastaville ulkomaansuhteille muslimimaihin, miten maan turvallisuusjärjestelyille ja ennen kaikkea, miten käy USA:n suhteille ja USA:n sponsoroimille rauhanneuvotteluille, joita ei ole edes saatu kunnolla alkuun, jos Netanyahua syytetään oikeudessa vakavista rikoksista? Eroaako hän heti saatuaan syytteet vai jatkaako kuin mitään ei olisi tapahtunut? Samoja kysymyksiä selvitteli myös Shiluv TV-gallup.

Ennen gallupia Netanyahu piti puheen Likudin jäsenille Tel Avivin tivolialueilla keskiviikkona, mutta TV1:n torstaina suorittaman gallupin tulosten perusteella hän ei pystynyt vakuuttamaan edes puolueensa aktivisteja syyttömyydestään.
Gallupin mukaan vain 33 % uskoo Bibin syyttömyyteen, joiden joukossa 25 % sanoi jotenkin uskovansa, ja vain 8 % uskoo vahvasti, että pääministeri on syytön.
69 % sanoi, etteivät he usko Bibin syyttömyyteen, joista 29 % sanoi, etteivät he usko ollenkaan hänen syyttömyyteensä, 38 % sanoivat osittain uskovansa. Kysyttäessä, miten Bibin puhe vaikutti heidän mielipiteisiinsä, 8 % uskoi vakuuttuneensa Bibin syyttömyydestä; 2 % sanoi sen heikentäneen sitä; 46 % sanoi, ettei mitenkään; 35 % ei ollut kuullut puhetta.
53 % ei usko Bibin väitteisiin, että Israelin vasemmisto ja media pyrkivät kaatamaan hänen hallituksensa; 47 % oli eri mieltä.

TV2:n suorittaman erillisen Midgam gallupin mukaan 42 uskoo, että media on osa niitä, jotka haluavat hänen kaatumistaan; 48 % ei usko siihen.
TV2:n gallupin mukaan 27 % sanoi Bibin uskottavuuden kärsineen puheen johdosta; 11 % sanoi sen vahvistaneen Bibin uskottavuutta; 50 % sanoi, ettei se muuttanut heidän mieltään.
http://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/TV-poll-Only-33-percent-believe-Netanyahu-is-innocent-502134

02. KAKSI USA:n aiemmin rauhankeskusteluihin osallistunutta veteraanidiplomaattia vakuuttavat, ettei Netanyahun ongelmilla ole vaikutusta presidentti Trumpin aloittamiin rauhan-keskusteluihin. He uskovat, että vaikka Bibiä syytettäisiinkin oikeudessa, se ei lannista USA:n ponnisteluja prosessin jatkamiseksi, mutta Bibi voisi olla vähemmän tarkkaavainen.
Oikeuskansleri Mandelblitt ei ole vielä tehnyt päätöstä syytteiden nostamiseksi, mutta Netanyahun entisen henkilöstöpäällikön Ari Harown suostuminen valtion todistajaksi on lisännyt epäilyjä, ettei ainainen selviytyjä pysty tällä kertaa pääsemään kuin koira veräjästä. Harown todistuksen uskotaan olevan käänteentekevän kahdessa tapauksessa, jotka koskevat osallisuutta rikokseen, lahjontaan ja luottamuksen menettämiseen. Harown sanotaan hoitaneen Bibille tulleet lahjat.
Entiset diplomaatit sanovat, että Trumpin hallituksen tulee suhtautua syytösepäilyihin vakavasti, mutta ne eivät kuitenkaan muuta Trumpin aiempaa vakuutusta, että Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkaiseminen on hänen ykköstehtävänsä.

Obaman aikana rauhanneuvotteluihin osallistunut David Makovsky toteaa, että PA/PLO:n puheenjohtaja voi sanoa, ettei hän halua solmia tilapäistä sopimusta Israelin pääministerin kanssa, jonka tulevaisuus on epävarma.
Makovsky lisää, ettei Trumpin hallituksella ole varteenotettavaa strategiaa, vaan se on edelleen kehittelyn alaisena. Siten Harown suostuminen valtion todistajaksi Bibiä vastaan ei vaikuta siihen.

Useisiin rauhankeskusteluihin useiden hallitusten aikana osallistunut Aaron David Miller sanoo, ettei yhden avainhenkilön poistuminen näyttämöltä vaikuta näytelmän jatkumiseen, koska USA ei ole laatinut näytelmän keskeistä juonta eikä raameja. Diplomaatit näyttävät valmistautuvan mahdollisuuteen, että Netanyahun hallitus kaatuu, ja Bibin tulevaisuus on epäselvä. Makovsky pyörittelee kysymystä, voisiko Bibin seuraaja ja uusi hallitus olla joustavampi rauhanneuvotteluissa, mutta kukaan ei pysty sanomaan, mihin suuntaan tuulet kääntyvät.
Hän toteaa, että Israelin kannalta kuusi tärkeintä kysymystä –
rajat, turvallisuus, pakolaiset, Jerusalem, Israelin tunnustaminen
juutalaisena valtiona ja vaatimusten lopettaminen rauhan-sopimukseen – nämä kysymykset jäävät ja tulevat ohjaamaan uuden pääministerin ja hallituksen toimia. Häneltä vaaditaan kaikkea moraalista selkärankaa, uskottavuutta, turvallisuus-vaatimusten venyttämistä katkeamispisteeseen, voidakseen tehdä ratkaisevia koko juutalaista kansaa, sekä Israelissa että maapaossa edelleen eläviä, koskevia päätöksiä. http://www.timesofisrael.com/netanyahus-legal-woes-hardly-affect-trumps-peace-push-say-ex-mideast-negotiators/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Israel, Jordania ja PA pitävät lokakuussa yhteiset sammutus – ja pelastus operaatio harjoitukset, joihin osallistuu neljän Euroopan maan vastaavat järjestöt. Israel Hajom kertoo artikkelissaan, että Lähi-Idän metsäpalo-harjoitus MEFF on tarkoitus toteuttaa 22 -26. 10. 2017 Jordaniassa ja Israelissa. Pelastuspalveluyksiköitä italiasta, Ranskasta, Espanjasta ja Kroatiasta osallistuu harjoituksiin, joissa testataan osallistuvien maiden kykyä osallistua suuriin pelastusoperaatioihin kuten romahtaneissa rakennuksissa ja muissa hätätilanteissa. Harjoitukset aloitetaan Jordaniassa, josta ne siirtyvät Israeliin Karmelin alueelle, jossa simuloidaan alueella 2010 puhjennutta metsäpaloa, joka vaati 44 ihmisen hengen, sekä Yatir ja Amatzia kaupungeissa puhjenneita tulipaloja. Lahavin kibbutsissa pelastusryhmät harjoittelevat paloa vastaan, joka uhkaa kylän rakennuksia, joihin on jäänyt ihmisiä sisälle.
Lodin kaupungissa he harjoittelevat ihmisten pelastamista kaasuräjähdyksen vuoksi romahtaneista rakennuksista.
Jordania lähettää harjoituksiin 2 helikopteria, 60 pelastus-henkilöä, 40 paloautoa ja 15 lääkintäryhmää. PA lähettää 2 sammutuskonetta, kuljetuskoneen, 15 palomiestä ja 40 paloautoa. Euroopan maat lähettävät palonsammutus-koneita ja lääkintä- ja pelastushenkilöitä. Israelista harjoituksiin osallistuu palo-ja pelastuspalvelun henkilöitä sekä armeijan ryhmiä kotirintaman komennuskunnasta. http://www.timesofisrael.com/israel-jordan-palestinian-authority-to-hold-first-of-its-kind-joint-fire-and-rescue-exercise/
• Palokunnat taistelevat tänään tulipaloja vastaan Safedissa ja Golanin kukkuloilla. Safedissa poliisi joutui evakuoimaan kymmeniä asukkaita rakennuksista, jotka olivat vaarassa joutua tulen saaliiksi lähellä syttyneen metsäpalon vuoksi. Ainakin 15 rakennusta tuhoutui. Paikalle kutsuttiin lisää palokuntia ja sammutuslentokoneita. Palo saatiin lopulta hallintaan. Talojen läheisyyteen paikoitettuja autoa paloi myös. Lääkintä-henkilökunta sanoi, että 7 ihmistä hoidettiin savu-myrkytyksen vuoksi, 2 oli saanut lieviä vammoja.
Toinen palopesäke syntyi sunnuntaina Golanin kukkuloilla laajan pensaspalon sytyttyä alueella. IDF:n sotilaat evakuoivat YK:n sotilaita lähellä Metzar-kibbutsia Golanilla. Raporteissa ei kerrota haavoittuneista tai uhreista. Aiemmin sunnuntaina palo syttyi lähellä Beit Elin kaupunkia Samariassa. 3 henkilöä hoidettiin savumyrkytyksen vuoksi. 15 talon asukkaat evakuoitiin, mutta he pääsivät palaamaan koteihinsa, kun palo oli saatu hallintaan. Viranomaiset aloittivat tutkimukset palon syttymisestä. http://www.timesofisrael.com/firefighters-battle-blazes-in-city-of-safed-golan-heights/
• Tulipalo raivosi Jerusalemissa Valley of the Cross (ristin-laaksossa), minkä johdosta viisi asuinrakennusta jouduttiin evakuoimaan, ennen kuin palo saatiin hallintaan. Laakso sijaitsee Knessetin ja Israelin Museon alapuolella. Se on saanut nimensä 11. vuosisadan Ristin Luostarista, joka sijaitsee edelleen laaksossa. Kansantarinan mukaan luostarin alueelta roomalaiset saivat puut ristiä varten, johon Jeesus Kristus naulittiin. Evakuoidut rakennukset sijaitsevat Sadia Gaon kadulla laakson itäosassa lähellä Rehavian lähiötä. Poliisin mukaan evakuointi oli tarpeen alueella vellovan paksun savun vuoksi. http://www.timesofisrael.com/five-buildings-evacuated-as-fire-rages-in-central-jerusalem/
• Paloviranomaiset sanovat, että Israelissa on lukuisia
Kerrostaloja, joiden ulkokuori on vuorattu Lontoon Grenfell Towerin kaltaisilla materiaaleilla, jotka ovat tulenarkoja, pystymättä antamaan lukumääriä, koska tutkimuksia ei ole tehty. He kuitenkin toteavat, etteivät he voi tilanteelle mitään ilman lainsäädäntöä. Grenfell tornitalon palossa
kesäkuun 14.päivänä sai surmansa ainakin 79 ihmistä. Lontoon palo sai viranomaiset lopulta heräämään tilanteen vaarallisuuteen ja aloittamaan tutkimukset. He ovat kartoittaneet Lontoon alueella 650 vaarallista asuntoa, joiden asukkaat on evakuoitu.
Israelin viranomaiset ovat havainneet, että maan löyhiä rakennusnormeja on helpotettu edelleen, mikä aiheuttaa potentiaalisia vaaratilanteita tulenarkojen materiaalien johdosta. Viime kesäkuussa tulipalo syttyi monikerroksisen talon yhdessä asunnossa Ramat Ganissa. Tulipalo levisi sieltä nopeasti rakennuksen ulkoseiniä pitkin nousten talon ylempiin kerroksiin. Palo tuhosi asuntoja rakennuksen eteläsivun 10 kerroksessa levittäen puoliksi palaneita jätteitä ympäristöön sytyttäen useita autoja tuleen. Kymmeniä asukkaita ja työntekijöitä asunto- ja toimistorakennuksesta jouduttiin hoitamaan savumyrkytyksen vuoksi sen jälkeen, kun heidät oli evakuoitu rakennuksesta tikapuilla ja torninostureilla. Palon sammutukseen osallistui 28 sammutusryhmää tehden työtä viiden tunnin ajan palon saamiseksi hallintaan. http://www.timesofisrael.com/hundreds-israeli-buildings-as-vulnerable-as-londons-grenfell-tower/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -32; Tiberias26 -38; Suolameri 29 -39; Eilat 29 -43 +C-astetta. Huomiset lämpötilat ovat samat kuin tänään. Aurinkoinen hellesää jatkuu.
Iranilainen, Turkissa asunut Neda Amin, 32, joka aktiivisesti kirjoitteli Times of Israel Persian websivulle, pelkäsi tulevansa karkoteuksi Iraniin, sai viisumin ja saapui Israeliin. Hänen suvussaan on juutalaisia juuria. ToI toimi yhteistyössä Israelin hallituksen kanssa, joka toimi nopeasti. http://www.timesofisrael.com/times-of-israel-persian-blogger-arrives-safely-in-israel/
No comments: