KESKIVIIKKO 30.08.2017

KESKIVIIKKO 30.08.2017
01. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi vieraillessaan PA:n pääministeri Rami Hamdallahin luona Ramallahin Mukatan hallintokeskuksessa tiistaina tekevänsä kaikkensa kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi.
"Haluan ilmaista hyvin voimallisesti en vain YK:n pitäytymisen vaan myös henkilökohtaisen velvoitteeni tehdä kaikkeni kahden valtion periaatteen toteutumiseksi" Guterres vakuutti. Hän totesi edelleen, ettei ole olemassa toista vaihtoehtoa.

Kaikella kunnioituksella YK:n korkeinta virkamiestä kohtaan, mutta hänen tulisi edustaa siellä kristillisiä länsimaita ja niiden juutalaiskristillistä kulttuuria eikä omaa itseään.
Pääsihteerin Raamatun tuntemiseen lienee jäänyt aukkoja, jos hän ei tiedä, että Israelin rajat määriteltiin siinä lähes 4 000 vuotta sitten, jossa myös todetaan, ettei mitään toista uskontoa harjoittavaa kansaa saa jäädä asumaan rajojen sisäpuolelle. Tämä rajoitus annettiin siksi, ettei tuo kansa voisi vieroittaa juutalaisia pois annettujen käskyjen noudattamisesta ja viekoitella heidät palvomaan omia epäjumaliaan. (2Ms:23:31 -33)

USA:n Israelissa vierailevan kongressin jäsenten delegaation jäsenistä useat esittivät kritiikkiä USA:n hallituksen jumiutumisesta kahden valtion periaatteen taakse, vaikka sen toteuttaminen on osoittautunut yhä vaikeammaksi vuosien kuluessa. He vaativat uusien vaihto-ehtojen tutkimista Israelin ja PA:n arabien välisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Pääsihteeri Guterres tapasi Mukatan keskustelujensa jälkeen Ramallahissa perheiden äitejä, joiden puoliso tai lapsia kärsii Israelin vankiloissa heille annettuja tuomioitaan terroritekojensa tähden. Tapaamista ei ollut suunniteltu, mutta Guterres suostui kuuntelemaan heitä, vaikka asia esiteltiin hänelle siten, että arabilapset halusivat antaa hänelle anomuksen.
Lasten mukana olivat kuitenkin myös heidän äitinsä, jotka halusivat esittää omat ongelmansa puolisonsa tai aikuisten lastensa kärsiessä tuomioitaan Israelin vankiloissa.
PA:n uutistoimiston Wafan mukaan äitien joukossa oli Latifa Abu Hamid, jonka 4 aikuista poikaa kärsivät elinkautistaan eri terrori-syytteistä. Yksi Hamidin poika osallistui lokakuussa 2000 kahden IDF:n sotilaan lynkkaukseen. Toinen poika hankki aseita toisen intifadan aikana verisiä iskuja varten siviilejä vastaan Tel Avivissa. Kaikki neljä Hamidin poikaa olivat pidätyshetkellä terrori-
järjestöjen aktiivijäseniä, kuten MEMRI raportoi.
PA:n julkaiseman raportin mukaan pääsihteeri osoitti sympatiaa terroristien vaimoille heidän omaistensa ahdingon vuoksi.
YK:n julkaisemalla lausunnossa kuitenkin todetaan, että pääsihteeri suostui protokollan vastaiseen tapaamiseen, mutta raportit Guterresin osoittamasta sympatiasta terroristien vaimoille ovat virheellisiä.
PA:n arabijohtajat kunnioittavat terroristeja maksaen tuomittujen ja surmansa saaneiden omaisille palkkoja, joiden määrä ylittää suuresti normaalisti maksetut palkat, kutsuen operaatiossa kuolleita terroristeja "marttyyreiksi"ja nimittäen yleisiä tapahtumia, lasten leirejä, puistoja ja rakennuksia heidän nimensä mukaan.

Guterres tapasi maanantaina pääministeri Benyamin Netanyahun. Hän kritisoi setlementtien rakentamista, mutta vaati samalla, että PA/PLO/HAMAS:in arabien tulee tuomita terrorismi. Israel syyttää arabijohtajia Israelin vastaisesta kiihotuksesta, jota harjoitetaan avoimesti lastentarhoista lähtien kaikissa opintolaitoksissa korkeimpaan asteeseen saakka, sekä julkisissa tiedotusvälineissä. Kokonainen sukupolvi on menetetty heidän mielensä myrkyttämisen vuoksi juutalaisen alentamiseksi sikojen ja apinoitten jälkeläisiksi.
PA:n pääministeri Rami Hamdallah vaati YK:ta pakottamaan Israelia noudattamaan kansainvälistä lakia sekä kansainvälisen oikeuden toteuttamista, mikä Hamdallahun mukaan on puuttunut alueelta 70 vuoden ajan, kuten Wafa raportoi. Se varmaan pitää paikkansa nimenomaan PA:n hallitsemilla alueilla.
https://www.timesofisrael.com/un-chief-said-to-meet-families-of-palestinian-terrorists-in-ramallah/
02. Hurrikaani Harveyn uhrimäärä on noussut 18:en. Säätiedot kertovat tilanteen parantuvan, mutta toisaalta Harvein pelätään tekevän uuden rantautumisen Arkansasin alueelle. Kansallisen sääpalvelun mukaan sademäärät tullevat vähenemään Houstonissa keskiviikkona vain 30 % mahdollisuudessa sade- kuuroista ja ukkosmyrskyistä torstaiksi. Perjantaina aurinko voittanee asemansa taivaalla lämpötilan myös noustessa.

Yli 17 000 ihmistä on etsinyt suojaa Texasin suojarakenteista, mutta määrän uskotaan edelleen kasvavan, todetaan Punaisesta Rististä Amerikassa. Evakuoitujen käyttöön suunnitellut rakennukset ja instituutiot ovat joutuneet venyttämään maksimi-kiintiöitään, sillä ihmisiä tulee myös Texasin ulkopuolelta.
Uhrilukujen uskotaan nousevan, sillä asuntoihinsa jääneitä on kuollut hoidon tai ruuan puutteeseen. Jotkut tulvavesien varaan jääneet ovat voineet huuhtoutua kauas asuinpaikastaan.

Federaation ja paikalliset pelastusryhmät sanovat evakuoineensa yli 13 000 tulvavesistä Houstonissa ja sen ympäristössä.
Lousianian kuvernööri lupasi ottaa vastaan Harveyn uhreja Texasista. Megakirkon johtaja Joel Osteen joutui avaamaan kirkkonsa ovet kansan protestien vuoksi ensin kieltäytyessään. Kirkossa on istumapaikkoja 16 000 ihmistä varten.
Sääpalvelun mukaan Harvey kävi hakemassa uutta puhtia mereltä ja tullee aiheuttamaan suuria sademyrskyjä tehdessään uuden rantautumisen Arkansasissa, Tennesseessä ja osissa Missouria.
"Ei tilanne ole vielä ohi", varoitetaan sääpalvelusta. "Vielä on paljon maa-alueita ja suuri määrä ihmisiä tullevat tuntemaan myrskyn voiman".
Tällaisiin luonnonkatastrofeihin liittyy myös rikollisuus. Rikolliset ainekset tunkeutuvat tyhjiksi jääneisiin koteihin varastaen arvo-esineitä ja kalleuksia. Lousianian kuvernööri John Bel Edwards lupaa asettaa ulkonaliikkumiskiellon alueille. Poliisipäällikkö sanoo, että sitä rikkovat pidätetään, kuulustellaan ja tutkitaan ja pidätetään. Houstonissa 60-vuotias poliisiupseeri joutui autollaan työhän mennessään tulvaveden saartamaksi ja hukkui partioautossaan.
Houstonin 70 vuotta vanha vesiallasta suojaava pato alkoi vuotaa yli lisäten nouseviin tulvavesiin oman panoksensa. San Jacinto joen, joka laskee vetensä mereen, rinnalla risteilee putkia, teitä ja siltoja, joita ei ole suunniteltu tällaista tulvaa varten. Ne voivat luhistua, minkä vaara lisääntyy, ellei vettä saada alenemaan.

PRESIDENTTI Donald Trump vieraili myrskyalueella, mutta pysyttäytyi syrjässä pahimmilta alueilta, ettei häiritsisi avustus-töitä. Hän palaa kuitenkin alueelle keskustellen uhrien kanssa. Myrsky ja sen aiheuttamat tulvat ovat halvaannuttaneet USA:n neljänneksi suurimman kaupungin Houstonin talouselämän. https://www.timesofisrael.com/death-toll-from-harvey-rises-to-at-least-18-as-rain-forecast-improves/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Hallitus ja poliisi sopivat tiistaina antaa Knessetin jäsenille luvan testiluonteiseen pääsyyn Temppelivuorelle, mutta vain kaksi heistä lopulta halusi käyttää tilaisuutta hyväkseen. Hallituksen ministereiltä ja kansanedustajilta kiellettiin pääsy Vuorelle lokakuussa 2015. Kielto koski aluksi vain juutalaisia kansanedustajia, mutta ulotettiin sitten koskemaan myös arabeja. Hallitus ja poliisi päättävät yhdessä, annetaanko lupa heille pysyvästi vaiko vain tilapäisesti riippuen rauhan säilymisestä Temppelivuorella. Arabikansanedustajia kuitenkin päästettiin Vuorelle vielä kiellon ollessa voimassa. Jordania esitti tuomitsevan lausuntonsa poliisin päätöksestä sallia kansanedustajien pääsyn Vuorelle, jonka päivärutiinista vastaa Jordaniassa päämajaansa pitävä islamilainen säätiö wagf. https://www.timesofisrael.com/holy-access-the-twists-and-turns-of-the-two-year-ban-on-mks-at-the-temple-mount/
• New Yorkin tuomari esti sata vuotta vanhan synagogan purkamisen. Tuomari asetti tilapäisen kiellon lokakuuhun saakka saatuaan tietää, että 17 Chevra Anshei Lubavitch synagogan hallituksen jäsentä eivät tienneet, että 2 jäsentä olivat myyneet synagogan yhtiölle, joka rakentaa siihen asunto-kerrostalon. Myyntihinta oli myös aivan alakanttiin.
Asian kuuleminen suoritetaan syyskuun 8. päivänä. Chevra Anshei Lubavitch toimi rakennuksessa 1906 lähtien ja osti sen omakseen 1914. Se myytiin rakennusyhtiölle 3.1 miljoonan USD hinnasta. Se on vanhin toimiva synagoga New Yorkin Borough puistossa. https://www.timesofisrael.com/ny-judge-blocks-demolition-of-historic-synagogue/
• Libanonin sopimus Hizbullahin kanssa kuljettaa maan itärajalla olevat ISIS-joukot busseilla Syyrian Irakin rajalle, on aiheuttanut pahaa kärhämää Irakissa. Irakilaiset sanovat, että sen sijaan, että se olisi tuhonnut heidät, se dumppaa ne Irakin rajalle. 600 ISIS taistelijan sallitaan siirtyä pois busseilla Hizbullahin neuvotteleman sopimuksen mukaan, mikä on ainoa keino paikantaa libanonilaisten sotilaitten jäännösten sijainti. IS sieppasi heidät 2014 ja myöhemmin surmasi heidät. Irakin pääministeri Haider al-Abadi sanoi hallituksensa pyytäneen selitystä Libanonista. "Totta puhuen, olemme onnettomia sopimuksesta ja pidämme sitä vääränä. Terroristien siirtäminen Qalamoun vuoristosta Libanonin rajalla Irakin rajalle, on arveluttava ja häväistys Irakin kansalle". https://www.timesofisrael.com/lebanons-negotiated-is-evacuation-angers-many/
• PohjoisKorean johtaja Kim Jong Un ilmoittaa olevansa ylpeä sen ohjusten ampumisesti Japanin yli Tyynellemerelle. Hän kehottaa armeijaa ampumaan vielä useita ohjuksia samalla kun jännitys alueella kasvaa. PohjoisKorean media sanoi keskiviikkona ohjuskokeen tarkoituksena olevan edistää maan kyvykkyyttä iskeä Guamiin saakka. Ohjuksen kärki-osaan voidaan asentaa ydinpommi. Korean keskusuutis-toimisto KCNA sanoi, että se oli keskipitkän matkan ohjus Hwashong12, jonka PK uhkasi ampua Guamiin. Japanin armeijan laskelmien mukaan ohjus lensi 2 700 km, nousten 550 km:n korkeuteen ylittäessään Hokkaidon saaren. PK näyttää kiihdyttävän ballististen ohjusten kehittämistä siten, että ne yltävät Amerikan mantereelle. https://www.timesofisrael.com/north-korean-leader-urges-more-missile-launches-targeting-pacific/
• Venäjän ilmavoimat ovat saaneet käyttöönsä 4 A 50 SRDLO kehittyneintä ennakkovaroitus-ja valvontakonetta Syyrian rintamalle. Ne on sijoitettu Venäjän kunnostamaan Khmeimim lentotukikohtaan Latakian lähellä Syyriassa. Koneen Shemei M tutka pystyy tehokkaasti havaitsemaan kaiken liikkuvan ilmassa ja maassa 600 km:n etäisyydellä. Ilmassa lentäessään se valvoo kaikkea lentotoimintaa Israelin alueella. Se lähettää tietonsa suoraan Venäjän yhteiseen valvontakeskukseen, jossa päätetään, miten tietoihin tulee reagoida. Koneet tulevat tehokkaasti rajoittamaan USA:n ja Israelin ilmavoimien operaatioita Syyriassa. Venäjän ilmapuolustus Syyriassa on saanut käsiinsä neljä synkronoitua toimintavälinettä: Pantsir S1 taktinen liikkuva maasta ilmaan asejärjestelmä Damaskoksen ulkopuolella; S-400 torjuntaohjus asennettuna Dhahaer ram Ahmed vuorenhuipulle Latakiassa; sekä laivojen tuhoamiseen P-800 Onics Yakhont risteilyohjus rannikon suojaamiseksi.
http://www.debka.com/article/26202/Russian-Syrian-anti-air-radar-covers-all-of-Israel
• Presidentti Trumpin nimittämän lähettiläs kansainvälisissä neuvotteluissa Jason Greenblatt sanoi vieraillessaan tiistaina Ziv sairaalakeskuksessa Safedissa, että maailmassa kiertelevät kertomukset Israelista ovat yksi puoli, mutta kertomukset Israelin toiminnasta Syyrian sairaiden ja Syyrian sodassa haavoittuneiden auttamiseksi osoittavat, että rauha alueella on sittenkin mahdollinen. USA:n lähetystön mukaan Israel on hoitanut 3 500 Syyriassa haavoittunutta sairaaloissaan, niistä Ziv-keskuksessa yli 1000 potilasta. Tiistaina Greenblatt meni Gilboan risteykseen (Jalame) lähellä Jeniniä kuulakseen useista yhteisistä projekteista Israelin ja PA:n välillä. Niihin kuuluvat 33 miljoonan kuutiometrin veden toimitukset vuodessa; Katzin suunnitelmat Haifan sataman yhdistäminen rauta-tiellä Sheikh Hussein sillalle Jordaniassa, johon Jenin voitaisiin yhdistää. Hän kutsuu projektejaan nimellä "Rauhakiskoilla", joka antaisi Jordanialle, Saudi Arabialle ja Persian Gulfmaille rautatieyhteyden Välimerelle Haifan ja Ashdodin kautta.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Greenblatt-World-needs-to-take-notice-of-Israels-treatment-of-Syrian-wounded-503723
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -29; Tiberias 23 -36; Suolameri 26 -32; Eilat 26 -39 +C-astetta. Huomenna asteen verran vähemmän.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021